Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 3x05 - A tehén átugrotta a Holdat

2017. július 26. 13:00 - Rodnay Gan

Las Vegas-külső, Rancho Rosa Lakópark. A két fazon, akik kettő résszel ezelőtt megpróbálták megölni Dougie Jonest, beszámolnak a megbízójuknak arról, hogy nem igazán jártak sikerrel, a delikvens kocsija ugyanis még mindig a lakóház előtt parkol, és nem is nagyon látták kijönni onnan, csak a prostit. Mi persze tudjuk, hogy Cooper már jó ideje nincs odabent (Dougie meg aztán pláne). A kontakt egy összevert képű nő, aki szemmel láthatóan jobban pánikba esik a hír hallatán, mint egy romkocsma tulaja a bulinegyedben, mikor a közelgő NAV-ellenőrzésről értesül. Azért nagy nehezen csak rászánja magát az üzenetre, amit meg kell ejtenie, ami pedig nem más, mint: „2”, egy „Argent” fedőnevű valakinek, és az üzenetet egy pókhálós pince mélyén, egy tálba helyezett fekete kütyü két csippantással nyugtázza is. Ez a pár perces jelenet pedig kábé már önmagában izgalmasabb volt, mint az előző rész egésze.

tp501.jpg

Mindeközben a buckhorni hullaházban a halottkém vicceskedve közli a nyomozókkal, hogy az ismeretlen férfi halálának oka minden bizonnyal lefejezés volt, míg valószínűleg napok óta nem nagyon evett semmit. Legalábbis ételt nem, ugyanis a gyomrában mindössze egy gyűrűt találtak. Mégpedig Dougie Jones jegygyűrűjét! (Mármint ezt csak mi tudjuk, a hekusok mindössze értetlenül néznek a gyűrűbe vésett felirat láttán.) Nem messze tőlük Mr. C a szövetségi fegyintézet vendégszeretetét élvezi. A tükörhöz sétálva felidézi a régi szép időket, a Vörös Szobában töltött vidám napoktól kezdve odáig, hogy fejjel szállt bele a fürdőszobatükörbe, az eredeti széria záró epizódjában. Ahogy a tükörben végül BOB és Cooper képe egybeolvad, elégedetten nyugtázza, hogy BOB még mindig vele van. (Mégis hol lenne máshol, tán leugrott cigiért?)

tp502.jpg

Twin Peaksben egy újabb régi ismerős, Mike Nelson (Bobby Briggs haverja, Donna és Nadine egykori pasija) az irodájába kéret egy vöröshajú, gyűrött ingű, okádék nyakkendőjű és szemmel láthatóan eléggé elszállt fazont, hogy rendesen kiossza: az övénél szarabb jelentkezést még életében nem látott, és a döglött kutyáját sem bízná rá. A vörös heves mozdulatok közepette elviharzik, én pedig Mike-kal együtt állapítom meg, hogy ez mekkora seggfej. Frank Truman seriff pedig éppen a testvérével beszél telefonon, mikor berepül az ajtón egy hatalmas sárkány: Doris az, Frank becses neje, aki néhány perc alatt a világ minden nyavalyáját a jó seriff fejéhez vágja. Robert Forster pedig ahelyett, hogy előkapná a fegyverét, és ott helyben agyonlőné, csak rezignált mélabúval hallgatja. A feje azért mondjuk egy tanulmány.

tp503.jpg

„Dougie Jones” és családja munkába indulnak, mikor felesége, Janey-E közli vele, hogy cirka 425.000,- dollárt nyert (aztakurva!), és ne aggódjon, a titkos helyükre dugta a pénzt. Neki csak annyi a tennivalója, hogy felhívja „őket”, és rendezi az adósságot. Miközben a két bérgyilkos megállapítja, hogy Dougie autója még mindig a Rancho Rosa-beli ház előtt áll, Jonesék megérkeznek Dougie melóhelyére. Ami egy biztosító társaság, az iroda előtt pedig egy szobor áll, kezében revolvert tartva az épület felé. Cooper megbabonázva nézi, feltételezem a fegyver miatt – néha kezdenek neki beugrani dolgok a múltjából -, majd elindul arra, amerre a szobor mutatja. (Kis érdekesség: a szobrot kizárólag a sorozat kedvéért alkották meg, mégpedig David Lynch apjáról, Donaldról mintázva, aki amúgy nem cowboy volt, hanem kutatómérnök.)

tp504.jpg

Cooper úgy áll az épület előterében, mint egy nagy rakás szerencsétlenség, amíg meg nem érkezik egy Novák Előd-hasonmás munkatársa, aki elcibálja magával, mondván sietni kell, meeting lesz. Nováknál nyolc kávé van, amiből egyet Cooper el is emel, és feltartóztathatatlan élvezettel kezdi kortyolni (hát igen, a jó öreg koffeinmánia nem múlik el csak úgy). A konferenciaterem előterében még a nyakába ugrik Anthony Sinclair, és közli vele, hogy tartotta érte a hátát, úgyhogy jön neki eggyel. Én pedig ebben a szétszolizott figurában harmadik pillantásra ismerem csak fel Tom Sizemore-t, és akkor is csak nehezen. Mindegy, kezdődik a megbeszélés, sok jót attól sem kell várni.

tp505.jpg

Merthogy a még mindig elég katatón állapotban leledző Cooper – mivel egy zöldes fényt lát cikázni az arcában – hazugnak nevezi Tonyt, miközben az arról beszél, hogy az egyik biztosítottnál fizetniük kell, mivel mégsem gyújtogatás történt. Ezen aztán mindenki kellőképpen megdöbben, főleg a főnök, Bushnell Mullins, aki az irodájába is kéreti Coopert. Teljes joggal dühös amiatt, hogy a legjobb biztosítási ügynökét lehazugozzák, de ebből az egészből Coopernek csak az „ügynök” szó marad meg. Még azt sem igazán vágja, hogy mit kell tennie azokkal az esetaktákkal, amiket a főnök odaad neki, sőt, később még a társaság jócsaja által felajánlott kihagyhatatlan lehetőséggel sem él, és nem csókolja meg. Inkább brunyál egy jót.

tp506.jpg

A Silver Mustang Casinóban meg balhé van, jön Jim Belushi és T-Bag A szökésből, akik a kaszinó testvérpár tulaja, és nem röhögik éppen szét magukat, amikor szembesülnek vele, hogy valaki majdnem félmillióval megrövidítette őket. Sokkal inkább szétverik a korábbi üzemeltető pofáját, kivágják még a városból is, a helyére pedig korábbi helyettese kerül. A szintén jelenlévő három „egyenruhás” csinibaba pedig a lehető legnagyobb közönnyel nézi végig ezt az egészet.

tp507.jpg

Rancho Rosa-ban Dougie kocsija még mindig ugyanott áll, a szomszéd kisfiú drogos anyja pedig megint totál ki van ütve. A kissrác ki is lóg az utcára, hogy megvizsgálja, ugyan mit tettek a kocsi alá a felnőttek, mikor érkezik egy banda, és megpróbálja ellopni az autót. Ami aztán ebben a pilanatban fel is robban (merthogy nyilván bomba volt alatta, nem nyomkövető, mint eredetileg hittem), a kiscsávó hazarohan, anyuka pedig felriad a delíriumból. Ugyanitt történik, hogy Jade-del, a prostival közlik a mosóban, hogy az autójában találtak egy kulcsot. Nyilván ez ugyanaz a Great Northern Hotel-kulcs, ami pár résszel ezelőtt megmentette Cooper életét. Jade pedig fogja, és – mivel úgyis rajta a cím - bedobja egy postaládába. Azt hiszem, ennek később még nagy jelentősége lehet.

tp508.jpg

Twin Peaks egyik legikonikusabb helyszíne következik, a Dupla R Kávézó, na végre már! Ha Dupla R, akkor nyilván Norma Jennings, de még mindig itt dolgozik Heidi, meg Shelly is, az ajtón pedig belibeg a gülüszemű Amanda Seyfried, azaz Becky, aki nem más, mint Shelly lánya, a férje pedig – ó, borzalom – a vöröshajú faszfej Mike irodájából. Becky pénzért jön, két hét alatt már harmadszor nyúlja le az anyját, amit Norma szóvá is tesz Shellynek, majd bánatosan néznek a tovatűnő párocska után. Pláne, ha tudnák, hgy ezek ketten még drogoznak is. Beckyből egyszer még szép áldozat lesz, annyi szent, bár fele annyira sem bájos, mint a nála évtizedekkel idősebb szőke pincérnő-páros.

tp509.jpg

Közben néhány életkép: Cooper valahogy túlélte az első munkanapját Dougieként, majd a nap végén megáll a revolveres szobornál és elmélyülten tanulmányozza. A twin peaks-i seriffhivatalban Sólyom és Andy még mindig az aktákat válogatja, csak éppen nulla sikerrel. Az epizód legpoénosabb jelenete azonban Lawrence Jacobyé, aki Dr. Amp néven egy webműsort készít (!), ami nem kicsit demagóg módon próbálja felébreszteni hallgatósága – köztük Jerry Horne és Nadine Hurley – szabadságvágyát. Persze közben azért reklámozza kicsit az aranyásóit is, amivel mindössze 29.99 dollárért (+ szállítási költség) bárki kilapátolhatja magát a szarból, az igazság felé! A hülyének is megéri.

tp510.jpg

Újabb helyszín: a Pentagon. Cynthia Knox őrmester tájékoztatja a felettesét, Davis ezredest, miszerint ismét találtak egy egyezést az adatbázisban Garland Briggs őrnagy ujjlenyomataira, a tizenhatodik alkalommal huszonöt év alatt. Ezúttal a dél-dakotai rendőrség adatbázisában. (Basszus, eszerint Briggs őrnagy lenne az azonosítatlan férfi holttest?) Az ezredes nem nagyon hisz benne, hogy ezúttal végre valós lesz a találat, de azért oda küldi Cindyt, meghagyva neki, hogy feltétlenül értesítse majd az FBI-t is.

tp511.jpg

A Roadhouse-ban ezúttal a Trouble nyomja, az eddigi legenergikusabb banda itt, nem is rosszak, de sajnos mégsem annyira jók, mint az a másik, doom metalos Trouble, akiket én annyira imádok. A „No smoking” tábla alatt egy gyökér bagózik – aki amúgy egy Horne kölyök -, aztán, mikor szólnak neki miatta, még neki áll feljebb. Megjelenik az a bunkó seriffhelyettes is, aki a mútkori részben már köcsögösködött Andyékkel, és most kiderül róla, hogy korrupt is a szentem, mivel egy cigisdobozba rejtve pénzt fogad el a kölyöktől. A szomszéd asztalnál lévő kiscsajoknak ez persze bejön, az egyik át is ül a sráchoz, vesztére, mert egy pillanat alatt kiderül róla, hogy egy szadista gennyláda, és elkezdi fojtogatni a csajt. Jó látni, hogy Twin Peaks szolid lakosai most is legalább ugyanannyira szeretetre méltóak, mint régen.

tp512.jpg

Tammy Preston közben Cooper fényképeit és ujjlenyomatait nézegeti, és olyan fejet vág, mint aki most nagyon rájött valamire. Mr. C pedig a szövetségi börtönben lehetőséget kap egy telefonhívásra az igazgatótól – ahogy azt Gordon Cole is tanácsolta az előző részben. Ő pedig némi sejtelmes porhintés után (nem fogja Mr. Strawberryt hívni, mert nem hiszi, hogy fogadna hívásokat), amitől a börtönigazgató amúgy valami veszett ideges lett, felhív egy számot, ami szépen lerohasztja az egész biztonsági rendszert. Ő pedig közben ezt az üzenetet mondja a kagylóba: „A tehén átugrotta a Holdat.” A tehén? A Holdat, baszdki? Esküszöm, David Lynchnél nagyobb troll nem létezik, tutira végig csak szívat minket ezekkel a dumákkal!

tp513.jpg

A rész végén pedig: Buenos Aires, Argentína! A pince mélyén, a lavórba tett fekete ketyere megint pittyeg kettőt, mint mikor a halálra vált nő üzenetét fogadta, a rész legelején. Aztán fogja magát, és köddé válik, illetve nem teljesen, mert marad a helyén valami, ami úgy néz ki, mint egy ezüst mogyoró! Ahogy mondom. Legvégül pedig láthatjuk, hogy közben beesteledett ugyan, de Cooper még mindig a szobrot tapogatja, illetve csak tapogatná, ha el nem küldenék onnan végre. Majd holnap nézegetheti tovább.

tp514.jpg

Végezetül csak annyit, hogy ez az epizód most sokkal inkább rövid történések többé-kevésbé összefüggő pókhálóját jelentette, ellentétben mondjuk a két korábbi rész hosszabb jeleneteivel, és hogyvoltozás szempontjából egészen biztosan ez a melósabb dolog (hosszabb szöveg, több kép, tördeltebb történet-vezetés), nekem mégis ez az, ami sokkal jobban bejön. Mert jó pár régi arcot és helyszínt is felvonultat, miáltal jobban megtalálom benne a régi Twin Peaks hangulatát. Már amennyire persze ez jelen keretek között lehetséges.

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezneménvagyok 2017.07.26. 16:55:23

"Ő pedig közben ezt az üzenetet mondja a kagylóba: „A tehén átugrotta a Holdat.” A tehén? A Holdat, baszdki? Esküszöm, David Lynchnél nagyobb troll nem létezik, tutira végig csak szívat minket ezekkel a dumákkal!"

Na, így jár, aki nem olvasta A gyűrűk urát ;-)

,, 2017.07.26. 17:23:02

Senki nem trollkodik úgy, ahogy Ő <3

Rodnay Gan 2017.07.26. 20:42:18

@ezneménvagyok: Dehogynem olvastam, sőt, majdnem annyira szeretem, mint a Twin Peakset. Azonban el kell, hogy keserítselek, mert a tehenes mondat eredetileg nem onnan jön, hanem egy angol gyerekversből, a "Hey Diddle Diddle"-ből. De a megoldáshoz ez sem visz közelebb. :)

ezneménvagyok 2017.07.26. 23:36:47

Frászkarikát, Zsákos Bilbó ezt a harmadkor végén írta, akkor még nem is voltak angolok... :-D

(Franc. Újabb szép teória mehet a levesbe :-) )

Pácsó Ármándó 2017.07.27. 11:40:38

Basszus Mike-ot meg sem ismertem! És úgy látszik mindig kell legalább egy hárpia nő a sorozatba, régebben Nadine, most meg Doris.
A társaság jócsaja által felajánlott kihagyhatatlan lehetőség nem biztos, hogy csak egy csók lett volna. Lehet, hogy a régi Dági a nők nagy barátja volt :-)
T-Bag tiszta Sipos Peti az IHMből :-))
Az egyenruhás nők a casinóban olyanok, mint akik folyton be vannak állva valamitől, különösen Candie :-)
Briggs őrnagy tuti túlélte és valami alternatív dimenzióból származik a középkorú holtteste!
Tuskó Ladynek vannak még ilyen sejtelmes dumái, bár azokat általában megfejti Sólyom.
süti beállítások módosítása