Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A fehér hercegnő 1x01 – Egy ágyban az ellenséggel

2017. május 26. 11:00 - Qedrák

Hölgyeim és uraim, egy újabb hogyvoltba vágom a fejszémet, és jelentkezzen az, akit meglep, hogy ezúttal is egy történelmi sorozat van terítéken. Nem előzmény nélkül, mert A fehér királyné már meghódította egyszer a lelkes hogyvolt olvasók szívét, és én is akkor kaptam rá a Philippa Gregory Tudoros könyveiből készült sorozatra. Most pedig a Starz sugározza a folytatást, (itthon az HBO GO-n érhető el), szóval minden adott a folytatáshoz, vágjunk bele!

1485 augusztusát írjuk a felirat szerint, a bosworthi csatában két nappal ezelőtt aprították darabokra III. Richárdot, aki a shakespeare-i drámával szemben itt egy jóképű legény volt, Yorki Erzsébet, a címszereplő főhősnőnk úgy szeretett bele, mint egyszeri hipszter a közeli sarkon nyílt kézműves sörözőbe. Erzsébet boldogtalannak és lehangoltnak tűnik, ugyanis látomásai vannak. A könyvekben Meluznia leszármazottjaként boszorkányos hatalommal bír, mint az anyja meg a nagyanyja, csak hát szegénynek kevesebb jutott a mágiából. A szerencséből is, mert hol azt látja, hogy forrón olvad össze Richárd királlyal, hol pedig azt, hogy a nevezett uralkodót kivetkőztetik a páncéljából, és a sárban fetrengve kaszabolják darabokra. Patadobogás szakítja félbe a távolba merengést, és Erzsébet pontosan tudja, hogy a fiatal nőknek mérsékelten kellemes dolog egy háborús övezetből érkező lovascsapat markába kerülni, úgyhogy rohan is az anyjához, ő mindig mindenkinek tudott segíteni.

white_princess1.jpg

Elizabeth Woodville, az özvegy királyné, aki Richárd bátyjának, IV Edwardnak volt a felesége, természetesen azonnal a fiához siet. Az ifjú Richardot most Perkinnek hívják, de amúgy a Towerből egyszer sikeresen kicsempészte Németalföldre az előző sorozatban, most azért teszi meg újra, hogy el ne felejtsük, hogy mit is tervez az egykori királyné. Erzsébet, és szekérderéknyi mennyiségű lánytestvére ezalatt a házon belül keresnek valami búvóhelyet. Ezalatt a francia nyelven vartyogó katonák felfedezik a lányokat, és persze elkezdik fogdosni őket, hiszen attól, hogy valaki a York-házból származik, még nem lesz kevésbé vonzó, de érkezik a parancsnok, és kissé ridegen rendreutasítja – Erzsébetet. Mert hát ő időközben a győztes Tudor Henriknek lett a jegyese, úgyhogy Sir Thomas Stanley megkapta a parancsot arra, hogy elcipeljék Londonba. Elizabeth Woodville éppen időben érkezik ahhoz, hogy közölje mindenkivel, a leendő királynévá váló lánya és az összes többi lánya önként, lelkesen és boldogan utaznak a fővárosba Tudor Henrikhez. Erzsébet úgy néz válaszul az anyjára, hogy az menten háromszor meghalna, ha ölni lehetne a tekintetével, de persze nincs választása, ha menni kell, hát menni kell.

white_princess2.jpg

Suffolkra ugrunk, a győztes Tudorok csapatai éppen elfoglalnak egy várat, amelyben történetesen Edward Plantagenet, más néven Teddy, és Margaret Plantagenet, avagy Maggie tartózkodik, egy York párti főnemes védelmében. Ez azonban nem sokat ér egy csatavesztés után, mert a vár őrségét olyan szorgalmasan mészárolják le, mintha teljesíteni kellene valami kvótát. Be is állít Jasper Tudor, aki Tudor Henrik nagybátyja, meg az anyjának a szeretője volt az előző szériában. Remélem, senki nem csavarodik bele a sok családi és rokoni szálba, mert bőven lesz még belőlük. Jasper mérsékelten kifinomult módon Londonba rendel mindenkit, beleértve Cecily Neville-t is, aki vén már, mint az országút, de mégis ő volt IV. Edward és III. Richard édesanyja, szóval nem úszhatja meg az elcipelést.

white_princess3.jpg

A londoni Westminsterben Henrik király, angol király lépked fakó padlóján, mögötte pedig Catelyn Stark, akarom mondani Margaret Beaufort siet, mintha ő lenne a király árnyéka. A zászlók és a kárpitok potyognak le a falakról két oldalt, hiába, rendszerváltozás volt, kérem szépen, az új címerek pedig még nincsenek készen. Margaret Beaufort teátrálisan kijelenti a fiának, hogy most már az övé a királyság, de Henriknek nem kell ezt kétszer mondani, vigyorog, mint a tejbetök, és az anyja nélkül is tudja, hogy nincs már ellenfele széles e vidéken. Első intézkedéseként betiltja a hóesést is, mert az fehér, a Yorkok színe pedig mi más is lenne, mint a fehér. Voltak uralkodók, akik a tengert korbácsolták, mások karddal döfködték a sós vizet, de úgy néz ki, az is menőnek tűnik, ha a hóesést tiltja be. Margaret átszellemült arccal közli, hogy Isten választotta ki Henriket, és Isten, no meg az ő segítségével fog majd uralkodni. Hogy betetőzze ezt, közli, hogy a királyné szobáit lefoglaltatta magának, van egy kis folyosó közöttük, mennyire jó lesz. A leendő királyné, Erzsébet, ezalatt éppen az anyjának panaszkodik, hogy Henrik kapja be amit akar, mégis hogy bán vele, de Elizabeth figyelmezteti, hogy ő a király. Ketten azért összesúgnak, hogy a kis Richard remélhetőleg meglógott az üldözői elől.

white_princess4.jpg

Jasper érkezik meg a Westminsterbe, a király úgy örül neki, mintha nem együtt kaszabolták le volna a Yorkokat Bosworthnél. Az üdvözlés után teljesen véletlenül Margaret lép elő az egyik mélyedésből, és üdvözli rég nem látott szerelmét, aki még egy ilyen vallásos fanatikus banya szívét is képes volt megolvasztani. Elég fura üdvözlés ez, mert Jasper hitetlenkedik a siker felett, Margaret viszont megjegyzi, hogy ő mindig is tudta, hogy ez lesz a vége, mert Isten így akarta. A jelenet megkoronázásaként érkezik Thomas Stafford, Margaret férje, aki jelzi, hogy most a mostohafia a király, úgyhogy a másik kettő gyorsan szét is rebben, hogy a férj és a feleség egymás oldalán mehessen a trónterembe. A palota udvarán ezalatt megérkeznek a Yorkok, Elizabeth Woodville, Erzsébet meg a többiek összeölelkeznek Maggievel és Teddyvel. Eliza York és a férje, John de la Pole tájékoztatja az érkezőket arról, hogy a király a mindent eldöntő csata előtti naptól datálja az uralkodását, szóval aki akkor nem volt mellette, az ne számítson arra, hogy a jövőben közbeszerzéseket fog megnyerni.

white_princess5.jpg

Az özvegy királynét és a lányait Stafford vezeti az új szállásukra, és őket is a magasból lehulló Plantagenet-zászlók kísérik, ami arra utal, hogy akkoriban az angol munkások elég lassúak voltak, már ami a rendszerváltozáshoz szükséges lobogók leszerelését illeti. Mindennek tetejébe a szállásuk is valami gagyi pinceszint alatti terem, szóval a Tudorok helyében nem vágnék bele az airbnb bizniszbe, mert elég gyorsan lepontozzák majd őket a York vendégek. A királyné termeit természetesen ki más, mint a kedves anyuka foglalta el, úgyhogy Erzsébetéknek le kell nyelnie ezt az újabb sértést is. Ki is akad az anyjára, hogy miért kell feleségül mennie a királyhoz, de Elizabeth tájékoztatja arról a durcáskodó lányát, hogy így is, úgy is a győzteshez kellett volna mennie, tessék lenyelnie a békát. Az ifjabb Cecily persze beleugat, hogy talán Henriknek nem is kell a nővére. A diskurzus addig tart, amíg meg nem érkeznek az udvarhölgyek, akik viszont történetesen mind a Tudorok kémei.

Henriknek akkora az arca, hogy talicskán viszi maga előtt, és első intézkedéseként megtiltja a burgundiaiakkal való kereskedelmet, ott ugyanis Margit, az elhunyt király testvére tartja a kezében a kormányrudat, és ő értelemszerűen nem örül neki, hogy Richardból vagdalthúst csináltak. Margaret ezután arról biztosítja Henriket, hogy mindkét herceg a Towerben halott, nem kell idegeskednie miattuk.

white_princess6.jpg

A trónteremben nyüzsögnek az emberek, Henrik fogadja az elébe járulókat. Ez az új Nemzeti Együttműködés Rendszere Tudor módra, ami úgy néz ki, hogy a király diktál, a többiek pedig együttműködnek vele. Az első John de la Pole, akit Richard örökösének nevezett meg, de most felismeri, hogy mekkora tévedés volt egy York király örökösének lenni, és térdet hajt Henrik előtt. Az öreg Cecily Neville, két király anyja viszont előlép, és közli, hogy Henrik sok mindennek a királya, speciel Angliának nem. Jasper Tudor közli vele, hogy vagy hűséget esküszik, vagy a Tower ablakába fog besütni neki a nap. Cecily Neville meggyőződése, hogy ezt nem fogják megtenni vele, de alaposan téved, mert az őrség elhurcolja. Maggie és Teddy a következő, előbbi meghajol, utóbbi deklarálja, hogy egy nap majd ő lesz a király. Szerencsétlen gyereknek nem sok esze van, a nővére végül úgy magyarázza ki, hogy lám, még Richard sem őt akarta királynak, meg amúgy is egy gyerek a tesója, kegyelmezzenek neki. Valahogy sikerül kipréselni egy hűségesküfélét Teddyből, de ez sem menti meg őket attól, hogy a teljes vagyonukat elkobozzák. A királyon látszik, hogy legszívesebben lecsapatná Teddy buta fejét, de felülemelkedik az érzésein.

white_princess7.jpg

A tanácsban persze már mérgesebb, főleg Cecily Neville-re, és a mérgét az anyja nem tudja eloszlatni azzal, hogy elújságolja, hogy Yorki Erzsébet már a palotában van. A király ugyanis nem felejtette el, hogy a leendő neje az ellenségével kufircolt a döntő csata előtt, amivel nem kicsit alázta meg őt. Nem is akarja őt elvenni, vannak más York csajok a porondon, hátha akadnak szebbek és készségesebbek közöttük. Odalent ezalatt Elizabeth konspirál, amit a lánya, Erzsébet vesz észre, de egyelőre csak egy levelet akar küldeni egy tournai révésznek, ahová Richard tartott. Másnap addig ügyeskednek, míg lerázzák az utánuk szaglászó udvarhölgyeket, és kézbesíttetik a levelet Neddel, a lovászfiúval. Pechjére pont belefut Margaret Beaufortba, de eléggé fel tudja bosszantani azzal, hogy nem adja meg a neki kijáró tiszteletet, így a gyanakvását ez alkalommal egy kicsit eltereli.

white_princess9.jpg

Ahogy Margaret megígéri neki, Henrik megy az alagsorba meglátogatni a leendő feleségét. A lelkesedés és annak teljes hiánya mindkettejük arcára van írva, sőt, Erzsébet még egy fekete gyászruhát is ölt magára. Elizabeth borral kínálja a királyt, de Erzsébet nem állja meg, hogy ne szúrjon oda egyet Margaretnek, aki azonban egy biblikus idézettel teszi helyre a durcás hercegnőt. Henrik helyet foglal, és táncot rendel a menyasszonyától, majd meggondolja magát, és a mosolygós Cecilyre mutat, hogy inkább őrá kíváncsi. Végül mindkettőjüknek táncolni kell, Erzsébet pontosan olyan dacos és merev, amilyen lelkes és alázatos a húga, a végén még a ritmusból is kiesik. Mindennek tetejébe a kedvét még azzal lombozza le a távozó király, hogy Margaret új mottót talált neki: „alázatos és bűnbánó”. Miután a Tudorok távoztak, Erzsébet felsóhajt, hogy ő baromira szurkol a tesójának azért, hogy elűzze Henriket. Cecily viszont egészen lelkes, szívesen lenne királyné a névőre helyett. Henrik a királyi tanácsban hasonló véleményt fogalmaz meg, annyira szeretné ezt a házasságot, mint Donald Trump a mexikói vendégmunkásokat. A tanácsban azonban a két de la Pole jelzi, hogy ebből bajok lesznek, vagy Erzsébet, vagy egy kósza lázadás a York-pártiak között.

white_princess8.jpg

Margaret beszél a fiával, hogy mi a helyzet, szerinte ugyanis ez olyan szenvedés, mint Jézusé, és hát mindez isteni vonásokkal ruházza fel szeretett fiát. Henrik nem szól semmit. Másnap Elizabeth, Erzsébet és Cecily egy sövényből kialakított labirintusban rázza le az udvarhölgyeket, és az özvegy királyné elmondja, hogy a parlament megszavazta Erzsébet házasságát, mint a pinty. Lord Strange jön velük szembe, közli Erzsébettel, hogy fáradjon be este a királyhoz egyedül. A hercegnő tiltakozik, az anyja viszont lelkesen megköszöni a nevében.

El is jön az este, együtt vacsorázik Henrik és a leendő neje, a hangulat pedig meglehetősen sötét. Erzsébet újabb és újabb fricskákat enged meg magának, mire a királynak egyszer csak elege lesz, és felordít, kiküld mindenkit, a feleségét pedig megragadja, és behurcolja a hálószobájába. Erzsébet ordítozik, hogy miféle eljárás ez, Henrik viszont elmondja neki, hogy undorodik tőle, de muszáj egy örököst nemzenie, úgyhogy le kell tesztelnie a leendő felesége termékenységét. Erzsébet arcából először kiszökik minden szín, nem akar erőszak áldozata lenni, de a király haragosan közli vele, hogy nincs más választás. Oké, akkor tessék, itt vagyok, tárja szét a lábát, majd mutatok egy oktatófilmet utána a Gileád Köztársaságból. A bekövetkező szexjelenet nagyjából örömtelen mindkét fél számára, Henrik beleüríti a királyi spermákat a leendő feleségébe, aki könnyezve, de dacosan veszi tudomásul, hogy mit műveltek vele. Kurva gyors voltál, idegesíti fel a leendő férjét, hát igen, a húgodra gondoltam, az felgyorsította a dolgot, feleli Henrik, mire kap egy erőteljes pofont cserébe. Erzsébet megszégyenülve és megalázva távozik a király lakosztályából. A szállásukon az anyja és Maggie előtt bőgi el magát, azt bizonygatva, hogy Henrik sosem kapta meg őt igazán. A király sincs jó bőrben, de az Erzsébet által kiüldözött Cecily azonnal megtalálja. Az álnok kígyó szinte azonnal felajánlja magát, elvégre szebb és kezesebb, mint a nővére, de Henrik elküldi a fenébe, hogy a nővére jobban megérdemelné a lojalitását.

white_princess10.jpg

Margaret és Jasper beszélget a mindennapokról, és főleg Henrikről. A férfi elmondja, hogy nem szabad csodálkozni a fiú viselkedésén, elvégre elég sok probléma szakadt a nyakába, most viszont elő kell készíteni a koronázást, hogy visszavonhatatlanná váljon a győzelem. Margaret ideges, hogy ezt az információt vele nem osztotta meg a király, de Jasper nyugtatgatja, hogy Henrik elég idős már ahhoz, hogy önállóan hozzon döntéseket. Abban is egyetértenek végül, hogy meg kell bizonyosodni Erzsébet termékenységéről. Margaret rögtön barátkozni is akar a leendő menyével egy kápolnában, de amaz inkább nyúlna egy viperával teli kosárba, mint hogy barátja legyen ennek a vén szipirtyónak, aki azzal traktálja őt, hogy az a sorsa, hogy Anglia királyának az anyja legyen.

white_princess11.jpg

Megtörténik a koronázás, ám az összes Yorkot a palotában hagyják, kezdve a magát királynak nevező Teddyvel, akit a nővére alig tud leállítani. Erzsébet megy a budira, hogy ellenőrizze magát, de szomorúan konstatálja, hogy a havi vérzése már elég régóta elmarad, úgyhogy a Henrikkel töltött egyetlen éjszakáján sikerült megfogannia. Sietve elküldi Maggiet, hogy a havibajára hozzon valami gyógyfüvet. Elizabeth Woodville ezalatt kioson az istállóba, hogy egy levélből tudja meg, Richard nem érkezett meg a céljához, így most fogalma sincs, merre lehet. Ráadásul Ned elmondja, hogy a király anyja parancsot adott arra, hogy kinyírják az összes hasonló korú fiút a régi otthonuk környékén. Elizabeth azonban visszatértében lefüleli Maggiet, aki mandragórát hozott magával, és nem tart sokáig, hogy kitalálja, kinek kell. Az özvegy királyné leül a lányával megbeszélni a dolgokat, és bár Erzsébet nem akarja a házasságot, sem a gyereket, végül kénytelen belátni, hogy nincs más választása, az anyja pedig még azt is elmondja neki, hogy a gyermek elsősorban az övé lesz, nem Henriké.

white_princess12.jpg

Végül Erzsébet elmegy Henrikhez, hogy bejelentse: gyermeket vár. Margaret oda meg vissza van az örömtől, és végre a király arcára is mosoly rajzolódik. Erzsébet közli, hogy esküvőt akar, de gyorsan, Henrik megígéri neki, miközben a leendő feleségét kissé semmibe véve fogadja a gratulációkat. Margaret egy kis bájcsevejbe bonyolódik az eset után Elizabeth-tel, ám elutasítja a közeledését, viszont megszerzi az egyik hajszálát, jó lesz az még valami mágikus trükkre. Bizony, fel is használja a mandragórával együtt, úgyhogy Margaretet rémálmok kezdik gyötörni, mindenféle hangok és alakok tűnnek fel a szobájában, a maradék nyugalmát is elvéve a vénasszonynak. Emlékeztetik arra, hogy a családjára Elizabeth és Erzsébet átkot szórt, és ezért ki fog halni férfiágon. Szerencsétlen Margaret felpattan, és az imafüzérével tölti az éjjel hátralévő részét.

white_princess13.jpg

Másnap azért megpróbálja rábeszélni Henriket, hogy Elizabethet el kell távolítani az udvartól, mert nagyon veszélyes alak, jobb, ha nincs a közelükben. Jön az esküvő, Erzsébet csupa pirosban vár a férjére. Cecily ekézi is ezért a nővérét, az anyja viszont nyugtatja, a leendő királyné viszont megint felveszi a dacos külsőt, és elmondja, hogy olyan engedelmességet fog előadni, hogy Margaret a tíz ujját megnyalja utána. Az ő mottója az, hogy rejtőzködő és türelmes, és ki fogja várni azt, hogy valaki végezzen Henrikkel. Az esküvő után jön a nászéjszaka, amit persze nem hálnak el, mert mindketten utálják a másikat. Meglepő gesztusként azért Henrik sebet ejt a feleségén, hogy mindenki azt higgye, szűzen ment férjhez.

white_princess14.jpg

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.05.28. 11:50:32

Kösz a hv-t, jó lesz ez, intrika a köbön, rózsák harca, nyami.

"névőre helyett" így is jó , nehogy javítsd! :))
süti beállítások módosítása