Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ifjú Indiana Jones kalandjai Chapter 1/2 – My First Adventure / Tangier 1908

2017. április 28. 11:00 - Gabba

A Chapter 1 második filmje ugyanabban az évben játszódik, mint az első, de mivel az epizódot kb. 3 évvel később forgatták, a fiatal Indy már erőteljes serdülőkori jegyeket mutat. Ez a rész amúgy egyáltalán nem került sugárzásra a tévében, így nem készült hozzá öreg Indys "bookend", ráadásul hogyvolt sem olvasható róla sehol máshol, csak itt… A cím alapján amúgy nekem egy részlet ugrik be a Tengerecki hazaszáll c. Tamkó Sirató Károly örökbecsűből: "Mért is menjek Tangerbe – fulladni a tengerbe! / Gyötörjön a zsába – nyirkos Kambodzsába?!" Na de a lényeg, hogy hősünkkel továbbra is Afrikában maradunk, családjával éppen most indul hajón Egyiptomból Marokkóba.

indiana01_2_01.jpg

Útközben Henry az ország történelméről érdeklődik, ami apja szerint ősrégi, titokzatos, és sok helyen élnek még ősi szokások is, köztük a rabszolgaság intézménye. (A másik ősi intézményről és foglalkozásról ebben a felvilágosításban nem esik szó…) Később némi izgalom támad, mert Jones professzor nem találja a noteszét, amiben a marokkói szultán számára készített előadásának jegyzetei vannak. Idegesen rohangál fel-alá a fedélzeten, aztán persze kiderül, hogy megvan a füzet, így a prof elkerülheti a lefejezést vagy a rabszolgasorsot, vagy amitől tartott. Tangerbe érve a kikötőben az ismert újságíró és utazó, Walter Harris fogadja őket, aki már évek óta él az országban, és az egész társaságot meghívja a villájába némi frissítőre.

indiana01_2_02.jpg

Sokat mesél az itteni életről, természetesen minden fontos személyt ismer, például egy angol asszonyt, aki feleségül ment a jebeli sharifhoz és lett belőle jebeli sharifa. Polgári neve Emily Keene és ő honosította meg az országban a teázás szokását, délutánra meg is hívta Waltert és vendégeit magához. A társaság hamarosan felkerekedik és elindul látogatóba, a férfiak gyalogosan, Anna Jones és Miss Seymour természetesen lovaskocsin. Shalih sejk, a szultán tanácsadója is elkíséri őket, és bár az arab vendégszeretet közmondásos, a fehér emberek mégis kapnak pár „keresztény kutyák” beszólást a helyiektől.

indiana01_2_03.jpg

Végül baj nélkül megérkeznek a sharifa házához, amíg az udvaron a felnőttek az udvariaskodó rizsát nyomják, addig az ifjú Henry egy napozó gyíkkal szemez. Sőt a Gerrald Durrell-i hagyományokat követve már-már zsebébe dugná a hüllőt szuvenírnek, de apja észreveszi mesterkedését és visszateteti vele a jószágot a kőre. A társaság bevonul a házba, ahol teázás mellett mindenféle baromi unalmas témáról beszélgetnek a felnőttek, Henry jólnevelten unatkozik. Csak az hoz némi felüdülést számára, amikor az egyik fiatal szolga teát önt neki, és Henry megpróbálja feltűnés nélkül elhúzni a csészét a kanna csőre alól. De nincs szerencséje, mert Omar, a szolga ügyesebb és egy csepp tea sem megy mellé. This is the beginning of a beutiful friendship, a sharifa ugyanis észreveszi, hogy ifjú vendége inkább saját korabeli társaságra vágyik, ezért javasolja, hogy Omar és Henry menjen ki a kertbe játszani.

indiana01_2_04.jpg

Hamar összebarátkoznak és nekiállnak gyeplabdázni, bár valódi labda helyett naranccsal, azt püfölik jobbra-balra, jajistenem, csak a Fidesz vezérkar meg ne tudja, horgad fel bennem az aggodalom. A látogatás végeztével a sharifa megkéri a professzort, vigyék el a szultánnak az ő ajándékát is, egy díszes sakk-készletet ezüst ládikóban. Engedélyt ad Omarnak, hogy a hosszú útra elkísérje az ifjú Henryt, a társaság felkerekedik és lóháton indul tovább, a hölgyek persze továbbra is kocsin. Henry földrajzi ismereteit fitogtatva mesél Omarnak mindenféle érdekes országokról, közben elővesz egy maga rajzolta térképet és azon mutogatja az irányokat. Omar lemondóan csak annyit mond, hogy ő úgysem fog eljutni ezekre a helyekre, világ életében szolga marad.

indiana01_2_05.jpg

A (rab)szolgaság az esti pihenőnél is szóba kerül, Shalih sejk szerint Omarnak még így is jobb sora van, mintha szabad, de szegény parasztként kellene küzdenie a megélhetéséért. Walter arra figyelmeztet, hogy az emberrablás és az illegális emberkereskedelem sajnos még mindig elég gyakori errefelé, és bár elvileg tiltva van, de a haszon miatt sokan foglalkoznak ezzel a mocskos üzlettel. Reggel továbbindul a csapat és hamarosan megérkeznek a szultán városába, Harrisnak itt is van egy tágas villája, itt pihenik ki az úti fáradalmakat.

indiana01_2_06.jpg

Pár órával később a kertben bóklászó Henry egy óvatosan lopakodó, arab öltözékű alakot vesz észre az oszlopok között. Azt hiszi, betörő, de kiderül, hogy csak az álruhában Harun al-Rasidként mászkáló Walter az. Mivel jól beszél arabul, így beöltözve szokott az utcákon mászkálni, mert így többet tud meg a helyiektől, mint fehér emberként. A legfrissebb hír, hogy a szultán valamiért kivégeztette addigi bizalmasát, a nagyvezírt, és a fejét póznára tűzette a piactéren. Majd megmutatja Henrynek, hogy ilyenkor a bőrét dióolajjal szokta bekenni, attól sötétebb lesz, de később citromlével könnyen lemosható. A srácot persze érdekelné a levágott fej látványa és elgondolkodva nézegeti Walter levetett arab cókmókjait.

indiana01_2_07.jpg

A felnőttek lassan szedelőzködnek és indulnak a szultánhoz látogatóba, Henry viszont marad, mert neki latint kell tanulnia, este Miss Seymour ki fogja kérdezni. (Jut eszembe erről egy régi vicc: Miért beszélnek az orvosok a páciens előtt latinul? Hogy a beteg hozzászokjon a holt nyelvekhez.) Persze alighogy eltávoznak a felnőttek, Henry már győzködi is Omart, menjenek ki a piacra levágott fejet nézni. Kezdi magára applikálni a dióolajat (külsőleg), én meg egy pohár diópálinkát (belsőleg). Omar kicsit hezitál, de aztán beleegyezik és csak annyi jótanáccsal szolgál, hogy barátja ne nézzen senki szemébe, és ha bármit kérdeznek tőle, csak annyit válaszoljon arabul: Allah erős, Allah jó.

indiana01_2_08.jpg

Útközben sok érdekeset látnak a kelmefestőtől kezdve a kígyóbűvölőig, ez utóbbinál a két kíváncsiskodó gyereket kiszúrja magának egy rossz mosolyú helyi erő és követni kezdi őket. A srácok csalódottan járkálnak a főtéren, mert fejeket csak a hozzájuk tartozó testeken látnak, levágva sehol sem. Ekkor a rosszarcú odalép hozzájuk mondván, hogy ő megmutatja, hol található a fej, menjenek vele. Omar legszívesebben hazamenne, de Henry ellenkezik, így elindulnak a rosszarccal, akiről persze a nézők kapásból kitalálják, hogy nem idegenvezető, hanem bandavezér. Egy szűk sikátorban aztán embereivel meg is támadja a fiúkat, Henryt megkötözik, Omar viszont egy erőteljes tökönrúgással kiszabadítja magát és elmenekül, majd elrejtőzik a piacon az egyik szőnyegárus portékája között.

indiana01_2_09.jpg

Henryt valami kis épületbe zárják, felpeckelt szájjal és megkötözött végtagokkal hever pár zsákon. Őr nincs mellette, ezért a deszkaajtóhoz vonszolja magát, de kijutni persze nem tud. A réseken át megpillantja viszont Omart, aki egy csinos szőnyegbe burkolózva óvatosan lépeget az utcán. Szerencsére barátja is észreveszi őt, és az ajtó alatti tágabb résen át kihúzza és megszabadítja köteleitől. Kúszva menekülnének, de nem jutnak messzire, mert a rossz mosolyú és egy félszemű embere ismét lekapcsolja őket.

indiana01_2_10.jpg

Eközben a szülők hazaérnek a szultántól, ahol Jones prof igazán nagyszerű előadást tartott, és keresni kezdik a fiúkat. Semmi nyomuk a házban, Walter viszont észreveszi, hogy a szobájából eltűnt arab álruhája és a dióolajos kencésdoboz is nyitva van, ebből levágja, hova mehettek a fiúk. Átöltözik és az aggódó anyai pillantásoktól kísérve egyedül indul a keresésükre, a profot azért nem viszi magával, mert nem tud arabul, nem ismeri a környéket és csak lelassítaná őt.

indiana01_2_10_1.jpg

A srácokat több kortársukkal együtt a rablók tevékre rakott nagy kosarakban viszik ismeretlen helyre a sivatagon át. Éjszakára letáboroznak velük, Henry persze kezdettől a szökésen töri a fejét, de erre végül nem kerül sor. Ugyanis egy másik rablóbanda támadja meg a tábort és lemészárolja Henryék elrablóit, a harcban a rosszarcúnak is véglegesen arcára fagy a mosoly. Úgy látszik, tényleg jó üzlet az emberrablás, nagy a konkurrencia. A srácokat több sorstársukkal együtt másnap már a marrakesi titkos rabszolgapiacon látjuk viszont, ahol már összegyűltek az érdeklődő vásárlók és szakértő szemmel vizsgálgatják a sok fiatal portékát. Közben szotyiznak és szétköpködik a héját, mint a szintén rosszarcú szurkolók a Felcsút meccsen. (Nemzeti szotyializmus, megvan?)

indiana01_2_11.jpg

indiana01_2_11_1.jpg

A tömegben feltűnik az arabnak öltözött Walter, aki a nyomokat követve pont időben érkezett, hogy lássa, amint az ifjú Henryre kezdenek licitálni. Arcát kendővel eltakarva ő is beszáll, fő ellenfele egy fekete szakállú idősebb arab, a végén már csak ők ketten maradnak versenyben, az 50 rialról indult árat egyre feljebb verik, a kikiáltó teljes extázisba jön, végül Walter 400 rialos ajánlatát a másik nem tudja überelni. Walter vállára kapja „szerzeményét” és indul vele elfele, Henry azt hiszi, neki annyi és hátralévő életében kecskeszart kell lapátolnia. Hogy is van a kecskeszar latinul?, fut át agyán a kósza gondolat, de mielőtt megtalálná a választ, egy elhagyatott sikátorban Walter felfedi magát. Henry megkönnyebbül, viszont ragaszkodik hozzá, hogy Omart is váltsák ki. Walternál azonban mindössze 100 rial maradt, az vajon mire lesz elég ilyen kurrens árunál?

indiana01_2_12.jpg

Visszamennek a piacra, Walter ismét beszáll a licitbe, ami 30 rialról indul, fő ellenfele megint Feketeszakáll. Amikor Walter bedobja a 100 rialos árat, Henry arabul jó hangosan azt mondja Walternek, hogy az a fiú nem ér ilyen sokat, mert néma és ennyi pénzért vehetett volna teljes értékű szolgát. Walter megjátszott dühvel leordítja Henry turbánját, miért csak most szól, az árat kis híján tovább emelni akaró Feketeszakáll elégedett mosollyal nyugtázza, vetélytársa hogy befürdött a nagy bírhatnékjával. Így tehát Omart is sikerül megszerezni, mindhárman felkapaszkodnak Walter lovára és gyorsan elinalnak, még mielőtt kiderülne a turpisság.

indiana01_2_13.jpg

Odahaza nagy örömmel fogadják az elveszett és előkerült fiúkat (lost and found, mint a reptéren), és hosszan hálálkodnak Walternak. Nem sokkal később búcsúlátogatásra mennek a sharifához és visszaadják neki Omart, Jones senior megnyugtatja a sharifát, hogy Omar kitűnő útitárs volt, mert mindenhová elkísérte Henryt. A két barát félrevonulva elbúcsúzik egymástól, legyél híres archeológus, mondja Omar, cserébe Henry átadja neki a maga rajzolta térképet, hátha egyszer hasznát veszi majd.

indiana01_2_14.jpg

Címkék: Indiana Jones
17 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.29. 16:15:12

Belső monológ. Külsőleg!:)
Merthogy egész péteken vártam, OTTHON, édes.....! de nemhogy dupla, szimpla fundakávé, kamanduk(sz) hatolás se volt az Írói ígérvényből, de most bocsátok megfele!:))) És tessék, szombaton, már nem hazai pályán ért, ami azt jelenti, h Henryhez hasonlóan jólnevelten ugyan, de fel-felsírtam!:)))
És már a monológom akkor megfogant, mikor végig se olvastam a hv-ben a dióolaj és diópálesz külső-belső áldásos hatását, csak betaNáltam én is!:))
//Nem elírás a hv. megjelenési ideje, én csak ma délután láttam meg, pedig többször néztem tegnap is?!//
A "nemzeti szotyializmus" brossúra:D hiszed v se, nem tudom miért nem volt meg nekem,(alultműveltségem lehet!) pedig eléggé adja magát!:) De amikor a csatolmányos rosszarcú szurkolókkal azonosultam, mindjárt térgyem paskolásos volt, mint egy falat kenyér, annyira passzent volt, és igen!:)
Olyan szórakoztatóra "rajzoltad" meg Henry elrablását, h én még bírtam volna olvasni tovább, nem bántam volna, ha még nem menekítik ki, elkapkodták kicsit!:)
De azért bárhol felbukkanhatnak a félszemű emberek, ugye?:)))
Jaj, de köszi a Tengerecki hazaszáll c. örökbecsűt, nagyon szeretem, sokat hallottam megzenésítve is a Kaláka együttestől, dúdolgatós, tényleg örök darab.

Szóval monóba is kell, a hv. mindegy a napja, csak minél hamarabb, írtóra szerettem olvasni, klassz volt nagyon, köszi! Megmondjam milyen kedvet hozott?:) ...........x (Hogyisne, majd a következő kommentben:D)

Gabba 2017.04.29. 17:53:44

@Gyöngypipi: valami történhetett a tér-idő kontinuummal, mert már péntek de. 11:00-kor kijött a poszt, a számláló szerint olvasták is többezr..., na, annyian azért nem, de sokan, viszont ezek szerint nem elegen, mert pl. te nem láttad

csak az után mertem utalni a megjelenésre, miután láttam az élesítési dátumot, PÁ viszont tényleg lekéste a csatlakozást, így elmaradt a pénteki dupla élvezet...

Henry elrablása és megtalálása valóban hosszabb folyamat volt, de hát muszáj sűríteni a leírást, mert ez nem forgatókönyv, hanem hogyvolt :)

Tamkó zseniális, az összes gyerekemnek esti meseként olvastam a verseit, megunhatatlan. A kortársak közül Varró Dani hasonló, őtet is nagyon bírjuk családilag. A nemzeti szotyializmus nem is értem, hogy nem volt meg eddig neked, de ha rendszeresen jársz ide, találkozol majd még cifrábbakkal is...

Na és milyen kedvet hozott a hv? körömrágva várom a választ :)

2017.04.29. 21:01:28

@Gabba: Tényleg érthetetlen miért nem mutatkozott nálam tegnap, hiszen pont azért nézegettem fel többször a hv-ra, mert korábbi tapaszalat alapján, posztjaid megjelenési napjaiban követhető rendszer volt, meg utaltál is a péntekre, beállt a radarom rá!:) Arról nem szólva, h most először dupla mézesmadzaggal kecsegtettek, jóhogy tűkön ültem már, nem minden nap kap az ember ilyen ígérvényt, ugyi?!:) Nagy talány ez még nekem is, de majd eszelek rajta ki a "felelős" érte:))
Sejtem én a fgkönyv és a hv közti különbséget és azt is, h véges, de azért is idemásolom csak azért, mert öröm volt ideírnom!
"Olyan szórakoztatóra "rajzoltad" meg Henry elrablását, h én még bírtam volna olvasni tovább"!:D Vedd ki a részed belőle, oszt kész!:)

Egyértek, nemcsak megunhatatlan, elévülhetetlen is, de a legjobb szó rá tényleg az "örökbecsű". Varró Dani is benne volt mindig a topban, egyértelmű!:)

Bevallottam a szotyis fogyimat:) szerintem alkalmi halássérült voltam akkor, v nem raboltattam vele az időmet, nem tudom mi oka volt, h nem ért el hozzám, mert a legcifrábbak is eljutnak.Nem nagyon adódnak már nálam szuez területek a cifraságot illetően, de majd meglátjuk, most bekaptam viszont hamarjában, de jó helyre érkeztem, megnyugodtam, köszi!:)

Körömrágást demán abbafejezni, mert csapok reÁja:D Itt a teráPiám reÁja:
szórakoztatóan rosszalkodós kedvet hozott, de a jobbfélét!:D
(csipkelődőset, halandzsamondókásat, asztalkörüli kergetőset....de széles a paletta, nem sorolom, ennyi is bőség!:)

Pácsó Ármándó 2017.04.29. 21:14:49

@Gabba: Nem csak a kalózoknál és a régészeknél, de nálam is T/I konti zűr van, mert be vagyok küldve, de még nem iktattak, így megjelenési időt se tudok mondani.
Tetszik a hogyvolt, de egy valamit nem értek: Miért szokta Walter a nagyvezír levágott és póznára tűzött fejét bekenni dióolajjal? Nem mindegy már annak, hogy milyen sötét?
Nem az arca rossz a bandavezérnek, hanem 5 perc szünet van a fogai között :-)
Omárból mi lett később felfedező vagy sírrabló? :-)

Gabba 2017.04.29. 21:42:14

@Pácsó Ármándó: újraolvasva tényleg nem egyértelmű, kinek a fejét kente be Walter, naná, hogy a sajátját, nem a néhaiét
Omar későbbi sorsát nem tudjuk, de Feketeszakállnak lehetnek karibi rokonai :))

@Gyöngypipi: szuez teruelet nem árt, ha marad valamennyi, mert akkor a feltörésük igazi kihívás :)

2017.04.29. 22:04:50

@Gabba: A "nem nagyon van"-ba beleférne, pont elegendő, jöhet!:)

" így elmaradt a pénteki dupla élvezet... "
Így, nekem a szimpla is!:D

Gabba 2017.04.29. 22:30:00

@Gyöngypipi: annyit ígérhetek, hogy én igyekszem mindent megtenni az ügy érdekében :))

taga20 2017.04.29. 23:14:11

@Gyöngypipi: segícs má! minden csaj ilyen egyszerű, mint amilyen te vagy, vagy csak csak csinálod?:)

Valandil 2017.05.02. 18:18:53

"de Feketeszakállnak lehetnek karibi rokonai" - vagy akár kabiri rokonai is. Foglalkozásilag mindenképp.

Gabba 2017.05.02. 19:18:31

@Valandil: kabiri rokon, ez jó, köszi :D

@Gyöngypipi: ezen a héten nem kell péntekig várnod

Pácsó Ármándó 2017.05.02. 20:48:00

@Gabba: Elég csütörtökig a Kabír és karib rokonokra. Délelőtt. 11.00-kor :-))

@Valandil: Ez jó volt! :-)

Gabba 2017.05.02. 22:00:30

@Gyöngypipi: PÁ a nagy izgalomban csak magára gondolt, ezért pontosítok: Indyig már csak egyet kell aludni, Flintig kettőt.
szóval kettős élvezet lesz, csak elnyújtva :)

Pácsó Ármándó 2017.05.02. 22:33:08

@Gabba: Csak nem menekülhet Pipi az élvezetek elől :-))
Gondoltam a tiedet mondjad te, nem akarok a rivaldafénybe tolakodni mindenÁron! :-))

Gabba 2017.05.03. 08:58:31

@Pácsó Ármándó: igazad van, fogja mindenki a magáét :)
süti beállítások módosítása