Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Birmingham bandája 1x02

2017. április 26. 17:00 - lopezalapazi

A főcím alatt (ami tk. nincs is), tehát a főcímzene alatt most is megyünk valahová. Jelenleg épp automobillal egy cigánytáborba, a Lee családhoz. Lee-ék érdekes mód nem kínaiak, hanem vándorcigányok, de valami olyan szép helyen, hogy legszívesebben beállnék hozzájuk én is a nyárra. 

cigofalu.png

Tommy most a fekete után egy fehér (tudom, szürke) lovat nézeget, Arthur pedig már attól tart, h el akarja cserélni a családi autót a lóra. De nem, inkább pénzfeldobással döntenek. Aztán Tommy látszólag minden ok nélkül beleköt néhány cigánylegénybe, lesz egy kis anyázás, és így megnézhetjük akció közben is, h mitől lett peaky a banda neve. Az anyázás ráadásul dramaturgiailag sem hasztalan, mivel a romák utalnak közben a Shelbey család pikey (ír vándorcigány) eredetére is.   

csuda.png

McIzé Birmingham utcáin nyargalászik egy lovon, miközben egy sereg csendőr bámulja. Mint kiderül, razziára készülnek, és a helyi lakosság megverése, valamint kommunisták begyűjtése lesz a cél. Freddie-t (aki már megint Adaval hentereg) figyelmeztetik, ezért a csajt elbújtatja, ő pedig menekülőre fogja. Sajnos egy Ada nevére szóló receptet megtalálnak a rendőrök Freddie szobájában. Közben egy templomban a felügyelő Pollyt látogatja meg. A nő keményen beszólogat neki, míg a férfi falhoz nem keni. A virtuális pengeváltást egyértelműen Polly néni nyeri, de McIzé nem hajlandó farkát behúzva elkullogni, inkább felforgattatja a templomot is, és magához rendeli Thomast egy találkozóra.

tanacs.png

A fiúk arra érkeznek haza, h szétkapták a kerületet, a rendőrök pedig Arthurt tették felelőssé a razziáért. Családi tanácsra gyűlünk: a rendőrök csak azokat a kocsmákat vették górcső alá, amelyek Tommyéknak fizetnek a védelemért, ami nem kicsit kínos. Közben a családtagok vederből isszák a sört. (És tényleg.) Polly néni rövid úton kiebrudalja a bandát, csak Tommy és ő maradnak. Polly nem esett a fejére, tudja, h a rendőrök nem kommunistákat hajkurászni jöttek, hanem a fegyvereket keresik. Visszavágásképp megint józenét tesznek be, Tommy pedig egy nagy tábortüzet rakat királyi képmásokból a főutcán, meglehetős sikert aratva a megjelent közönség köreiben. És még a médiát sem felejtette el meghívni az eseményre. Le is diktálja az ijedt firkásznak, mit kell írnia a történtekről; szépen süketel, és újfent kijátssza a „háborús hős vagyok” kártyát. Az eredmény nem sokat várat magára, Mr. Churchill nem rest még aznap éjjel telefonos szidalmazásban részesíteni a főfelügyelőt. McIzé : Thomas = 1:1, de attól tartok, ez nem sokáig marad így. Mindenesetre Thomas javított a tárgyalási pozícióján.

tabortuz2.png

Polly néni és Ada reggeliznek délben a konyhában, ill. csak Ada fal, és Polly néni ebből és néhány más információ-morzsából húsz másodpercen belül leveszi, h Ada terhes. Mennek is egyből zugnőgyógyászhoz. Az azt követő párbeszédben szépen felmondják az összes klisét, amit a megesett lányokkal kapcsolatban már hallhattunk valahol: kié a gyerek - nem mondom meg, bátyusék szétverik - nem, ha elvesz feleségül - elvesz, csak most pont nem tom hol van, de majd visszajön - hát persze, Mancika, de hát mind ezt mondja, jaj. De azért az is nyilvánvaló, h a probléma jóval összetettebb egy teherbe ejtett lány ügyénél.

loval2.png

Thomas elmegy az istállóba a szürkéért.  Épp ott van Charlie bácsi, aki átadja a Lee klán ajándékát, egy golyót, van rajta szép vésés is, Tommy neve. A becézgetés ellenére ez tuti nem jelent jót. Tom szoktatná a lovat a birminghami miliőhöz, de ez nem egyszerű, mert ez a ló kicsit ijedősebb, mint a fekete volt. Miközben suttogósat játszik, Grace meglátja beretvált hajú fehér lovas hercegét, és úgy találja, az az egyetlen módja h szóba elegyedjenek, ha nyakon önti őket egy kis hányással. (Kiborító, ahogy ez a nő a higiéniát kezeli.) Mindenesetre beválik a taktika, Grace kap heti egy napot, amikor kedvére kábíthatja a kocsmai népeket énekhangjával. Ráadásul Thomast a derbikre járó úrinőkre emlékezteti, ezért úgy dönt, még az egyik versenyre is magával viszi a csajt.

t2.png

A fogadóirodában pakol mindenki erősen Monaghan boy-ra (az első részben feltűnt sötét lóra). Polly néni hallótávolságon kívül közli Tommal, h Ada terhes. (Csak ez lehet, mert Tommy eléggé aggódó fejet vág és elrohan.) Adát a mozgóképszínházban leli, a kisasszony Rudolph Valentinot nevezi meg apaként. Ezt Tom nem tartja elég valószínűnek, ezért leállíttatja a vetítést és kizavar mindenkit a picsába. Rövid győzködés után (tell me his fokkin nájm) a lány kiadja Tommy egykori legjobb barátja és háborús megmentője nevét. Tom nem örül.

t_nem_orul.png

Thomas nagy halom pénz fölött ülve piál és aggódik. A sok pénz Monaghan boy vesztes futamából származik, tehát Tom végigvitte a tervét, és futamokat bundázott meg Billy Kimber tudta nélkül. Polly néni efölött érzett kétségbeesésében poharat csapkod a falhoz, amivel még Tomra is a frászt hozza. Ráadásul ott van Ada ügye is. Pol hajlik a szív szavára, és elküldetné Ada levelét Freddie-hez (amiben a lány tudatja vele, h terhes). De Tommy sorolja az észérveket: Freddie csak pénzt lát a lányban és lehetőséget a nagy forradalomra, nem lenne életük a folytonos menekülés közben, stb. Tom bevágja a levelet a kályhába. Pol kiakad, de szerinte Tommyt tönkrevágták a háborúban, ezért nincs már neki szíve. Legalább egy lehetőséget kellene adni a komcsi srácnak, h helyesen cselekedjen.

Polly néni igen elgondolkodtató jelenete jön a társadalmi igazságtalanságokról, melyben kifejti, h a megesett lányokra jó sok jelzőt használnak az emberek, a gyerek is fattyú lesz, de valahogy azokra a férfiakra nincs kifejezés, akik hathatósan közreműködnek a baba elkészítésében. Ezzel a gondolatmenettel meggyőzi Adát, h vetesse el a gyereket.

polly.png

Thomas és McIzé egy elég jó kávézóban találkoznak. Gondolom a felügyelő arra számít, h Tommy a helyet látva majd kétségbeesik, nem tudva, melyik lehet a desszertvilla. Tom nem fakad sírva a pompa láttán, ellenben azzal indítja a tárgyalást, h deklarálja, miszerint lévén ő egy üzletember, egy oldalon áll a felügyelővel. McIzé kijátssza első kártyáját: Ada egy körözött kommunista agitátorral folytat viszonyt, és nyilván Thomas is lefekszik a komcsiknak. Nyilván nem, de az előbbire van bizonyíték is, a hülye tyúk hülye receptje. Tom alkut kötne a felügyelővel, melyben szerepel, h egyrészt Freddie Thorne soha többé nem teszi be a lábát a városba, másrészt a lényeg: a későbbiekben Tom majd átadja a lopott fegyvereket. Cserébe McIzé hagyja Tomot békésen üzletelgetni, és szemet huny a tervezett terjeszkedése felett a legális fogadási biznisz irányába. Biztosítéka is van, ha letartóztatnák, a fegyverek már mennének is Belfastba az IRA-nak, így vágva tönkre egyrészt McIzé karrierjét, másrészt a korábban Belfastban véghezvitt tisztogatását egyszerre. Felügyelő csalódottnak tűnik, valószínűleg kicsit elszámolta magát Tommyval kapcsolatban. Thomas távoztában kicsit még alázza a McIzét annak harcképtelensége okán.

t_es_mcize3.png

Maradunk kellemes környezetben, Grace és a felügyelő az operában találkoznak. McIzé nem kicsit rágott be, nem kellett volna hergelni azzal a kihagyott katonasággal. Megbízza a csajt, h mindent vessen be amije csak van, kerüljön közel Thomas Shelbyhez, és derítse ki, hol vannak a fegyverek. Kap is hozzá egyet, mármint fegyvert. Grace ezt testhezálló feladatnak érzi. A csaj árulását aláfestendő egyrészt szegény Thomast látjuk megint ópiumot szívni, másrészt a színpadon Tosca szúrja le éppen Scarpiát. (Aki egyébként egy rendőrfőnök, hello! Imádom az ilyen utalásokat.) A jelenet Tommy visszatérő háborús rémálmába fut ki, alatta megy tovább az opera zenéje.

t_opium2.png

Az alvásból most azonban nem az álom, hanem a lovász veri fel Tomot. Sajnos a lovát megátkozták Lee-ék, és vagy emiatt beteg, vagy nem, de reggelre mindenképp el fog pusztulni. Thomas kiküldi az embereket, és fejbe lövi a jószágot. Ez úgy tűnik, jobban megviseli, mint eddig a háború óta bármi, ezért Nick Cave kurva jó zenéjében (Brother, My Cup Is Empty) és stílusosan a kocsmában keresi a vigasztalást. (És most jövök rá, h én gyakorlatilag úgy is ellennék napokig ezzel a sorozattal, h csak a zenéket hallgatom és a képeket nézegetem hozzá.)

t_lo2.png

Grace beletenyerel a közepébe, és a gyönyörű lovára vonatkozó kérdéssel indít. Aztán szóba hozza Dublint, ahol állítólag ezt megelőzően dolgozott – na ezt sem kellett volna, mivel Tom már rég lecsekkolta, h hazugság az egész. De szerencséjére Thomas arra jutott, h Grace csak egy jó családból való lány, aki szintén megesett, és emiatt kellett eltűnnie otthonról. A csaj lelkesen helyesel, látszik, h ettől jobbat ő se tudott volna kitalálni. Kár, pedig én kíváncsi lettem volna, mire jut. Persze kérdés, h Tommy miért nem veszi le egyből h Grace kicsoda, mikor már minden nézőnek nyilvánvaló (pláne, h meg is mondták). De hát ő valószínűleg nem 007-eseken nőtt föl, Mata Hariról meg ezek szerint eddig még nem hallott, így nem feltételezi, h egy ilyen kis úrilány beépített ügynök lehet. A végén még megénekelteti a lányt, és Grace éneklése a kocsmába járó sokasághoz hasonlóan őt is megindítja. Szép jelenet egyébként.

t_kocsma2.png

A következő etapra is lehorgonyzunk a romantikánál, de most a vasútállomáson. Adáék épp angyalkát csináltatni indulnának, amikor Freddie ugrik elő kezében egy jegygyűrűvel. Ada frászt is kap: jó eséllyel Tom kevésbé fogja sajnálni tőle a golyót, mint a lótól. De semmi vész, maga Tommy volt az, aki üzent Freddie-nek, h jöjjön, és vigye a nőt. Térdeplés megvan, a lány igent mond, Polly néni is örül, és igen, ekkor kéne felszállniuk a nyomorult vonatra, de mégsem, ez a keményfejű ír azt állítja, nem fél Tommy Shelbytől, és marad. Azt meg még mi is csak sejtjük, h mekkora szarlavinát hoz majd ezzel a húzásával elsősorban Tom, aztán az egész család fejére. De Polly néni arcára is az van írva, amit én gondolok, hogy ej, de igen nagyon hülye vagy te, fiam.

polly2.png

Buli van a kocsmában, a Grace által összehozott nótaest zajlik. A különteremben a két tesó éppen azzal húzza Tomot, h ezt a macskanyávogást kizárólag a főnök farkának köszönhetik. És ekkor megyünk át lassított westernbe: Billy Kimber, a korábban beharangozott „király” jött meg, de mint kiderül, csak egy szopott-gombóc fejű kis fityisz, de azt nagyon jól hozza. (Hát még a színész: Charlie Creed-Miles) Persze azért kemény a csávó és ideges is, ez már csak abból is látszik, h mikor bejött, egyből belelőtt a plafonba. Ez némileg jogos és várható volt: nehezményezi, h megbundázták a Monaghan boy-féle futamokat, pedig arra itt joga csak neki lenne. Már kezdődne a Shelby fiúk lemészárlása Kimberék fura, csak kevéssé ergonomikus fegyverei által, de a könyvelő-tanácsadó szerint Thomas ajánlata azért még meghallgatásra lenne érdemes.

billy2.png

Thomas megmutatja a golyót, amit a Leektől kapott (na, és itt ér körbe a történet, tehát ezért kellett összeveszni velük még a rész elején), és tudja azt is, h Kimberék szintén nem nagyon komálják a cigókat, mivel azok elég gyakran rabolják ki a bukijaikat. Tommy szerint a Peaky Blinders meg tudná tisztítani a környéket tőlük. A végén Kimber még kicsit alázza Tomot, csak h a presztízse ne sérüljön, de a lényeg, h úgy tűnik Tom elérte, amit akart. Jó lesz ez: a jövő héten lóversenyre visz minket Tommy boy, és a fejében lévő kirakós újabb részleteivel ismerkedhetünk meg.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása