Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Birmingham bandája 1x01

2017. április 19. 15:00 - lopezalapazi

Előzőleg kicsit fanyalogtam: a Taboo utánra kellett valamilyen sorozat, ami ha lehet, kosztümös, és ráadásul még szükséges volt nekem bele Tom Hardy is. De a "bűnbanda jóképű, rátermett és jobb sorsra érdemes ifjú titánja" - témát  már nem kicsit unom, tehát előzetes fenntartásaim azért akadtak. Aztán persze elég volt kb. 40 mp, melynek során Cillian Murphy Nick Cave Red Right Hand-jére bevonul az igen-igen nagy, fekete és dögös lován az igen-igen világos, kék és szintén dögös szemeivel Birmingham retkes utcáira, h eldőljön, ez a sorozat bizony egyenesen nekem készült.

buksu.png

Egyébként a zene - a korhű jelmezek és díszletek mellett használt ütős mai zenék kettőse igencsak bejön -, a hangulat, Cillian Murphy (és később persze Tom Hardy is) végig nagyon ott van; a sorozat gyengéjének a történetvezetést tartják (ha valamit).

t1x.png

A helyszín tehát az első világháború utáni Birmingham iparvárosának munkások által lakott része, fantasztikusan igényes megvalósításban. És ez is az egyik oka, hogy nálam ennyire betalált ez a sorozat, a nosztalgia-faktor, ami személyes érintettségből fakad: szövőgyári munkás nagyapám kátrányszagú wekerlei-telepi közösségében uralkodott még ennek a hangulatnak némi maradványa kisgyerekkoromban. Fent említett maga is sokat mesélt egy-két doboz talpas Munkás elszívása közben a régi időkről, de a gangos házban bejáratos voltam Tóthéktól kezdve Deutsch bácsiékon keresztül mindenkihez. (Valamiért sokáig meg voltam róla győződve, hogy a szomszéd kissrác maga József Attila.) A látogatás után apámmal kötelező jelleggel beiktatott kocsmalátogatások, a sínek, kockakövek, a szagok, az előző előtti évszázadból származó ócska bútorok most mind beugrottak. És akkor még ott volt a nagyanyám is, az egykori úrilány, aki még a 70-es évek végén is cérnakesztyűben járt vasárnaponként a cukrászdába. És persze tudom, h ez legfeljebb csak hasonlít, és a valóságtól pont olyan messze van, mint a múlt század eleji Wekerle-telep Birmingham munkásnegyedeitől, de azért mégis...

kohox.png

A másik ami nagyon bejött, az a feszültségkeltés: annak ellenére, hogy elég régi sorozatfüggő vagyok, és láttam én már egyet s mást, a 2. évadzáró alatt - elkerülendő az idegösszeomlást - kis időre kénytelen voltam megállítani a lejátszást. És ilyen eddig azért még sose volt. A sorozat a fent említett bevonulással indít, ahogy azt még később párszor megtekinthetjük: Thomas Shelby, a feltörekvő ifjú és leendő bandavezér lovon, gyalog, majd később - haladva a korral - automobilon vonulgat fel s alá birminghami (bűn)ügyeit intézendő. És (nálam legalábbis) ez mindig üt - a sorozat hátránya, miszerint évadonként csak 6 részből áll, ebben a tekintetben az előnye is, hiszen más sorozatokkal ellentétben semmit sem kell huszonhatodszorra is végignézni, időhúzás nincs. Tommy is pl. éppen csak annyiszor vonul, hogy az még minden alkalommal hidegrázós. Viszont egy részben általában annyi minden történik, hogy abból a The Walking Dead-ben újabban kihoznának három évadot meg még vagy nyolc mini-sorozatot.

kinaix.png

Ezen első bevonulás egyébként a kínai negyedbe vezet, és célja pedig a sötét ló kínaiak piros varázspora általi megigézése. Hogy mi célból, az persze később derül ki. Ezután a vonulás (szó szerint tűzön-vízen át) végigvezet minket számos sártól tocsogó és roppant látványos utcán keresztül (ahol a kohóknak nemcsak a füstje, de a lángja is ki-kicsap az utcára) egészen hazáig. Útközben látszik, h nem akárki ül azon a lovon: ezt abból kell leszűrni, hogy ő olyan ember, akinek a pórnéptől kezdve a csendőrökig mindenki szépen köszönget, ő meg aztán baszik visszaköszönni. Otthon aztán egy tízéves forma gyerek éppen a dohányzás művészetét próbálja elsajátítani – egyébként a sorozatban tíz év felett mindenki, de tényleg mindenki láncdohányos. Legyen az akár terhes nő (néha nézni is fáj). De ez mindegy is, sejthetően nem a cigi általi tüdőrák az az ok, ami itten a népek elhalálozási listáját vezeti. És most, hogy a szereplők megszólaltak, feltűnik az eredeti akcentusuk is. Ez szintén nagyon bejövős, még a vasárnap is szundáj, nagyon állat. Valahol azt olvastam, h még az amcsik is csak angol felirattal nézik. (És igen, ha valamelyik, hát ez is az a sorozat, amit tilos szinkronnal nézni.)

fogadoirodax.png

A következő jelenetben az illegális fogadóirodába nyitunk be (valahogy úgy, mint mikor K ügynök először vezeti be J ügynököt a földönkívüli-figyelő ügynökségre – fantasztikusak voltak ezek a tökéletesen hangszigetelő ajtók már száz évvel ezelőtt is). A banda fő megélhetési forrását ugyanis az illegális fogadások adják. Egy pillanat erejéig feltűnik John, Thomas öccse, aki örül, mert jól dolgozott: nagyon sok fogadást sikerült megköttetnie a sötét lóra. Arthur (Thomas bátyja) viszont csak kevésbé boldog. Beparancsolja Tommyt az irodájába és leszúrja a jól sikerült varázslás miatt. De mint főhősünktől megtudjuk, az embereknek ezekben a napokban kell valami plusz, hogy a pénzüket hajlandóak legyenek fogadóirodákban elverni. Thomas, mint kiderül nagyban gondolkodik: egyszerre hajlandó futamokat megbundázni, összetűzni a kínaiakkal és ujjat húzni egy Billy Kimber nevű nagymenővel (leendő főgonosz). És jelzem, ez még csak a hatodik perc, mi lesz itt még további tíz perc múlva?

tesok1x.png

Az már most világossá válik, hogy szegény Arthur hiába keménykedik a családi tanács összehívásával, ő sem nem az ész, sem nem a vezérhím a csapatban. Így hát a renoméját mentendő kénytelen jó hangosan kiabálva kiállni az ajtóba, és miközben ordít, az meg róla ordít, hogy a fenti helyzettel ő is tökéletesen tisztában van. (Teli van a sorozat remek színészekkel, Paul Anderson se semmi.) Váltunk: egy idősebb férfi a vonaton főhősünkről olvasgat, így hozva minket is képbe Thomas-szal kapcsolatban: amellett, hogy bűnszervezeti tag, többszörös háborús hősként is jeleskedett. Ez még a későbbiekben, sőt a sorozat egészében komoly jelentőséggel bír: háborús veteránnak lenni jelent valamit. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódik Freddie Thorne (komcsi agitátor, és a vonatról tudjuk, hogy szintén veterán katona) már a gyárban, ahol a munkásokat a háború igazságtalanságaival próbálja (sikeresen) sztrájkba szólítani.

t2x.png

És Thomas megint megy, most a kocsmába és gyalog. Lassítva benyit, jó zene szól, szeme kék mint állat, minden ok. Az egyik asztalnál Freddie iszogat. (Az meg csak most tűnik fel nekem, milyen jól átvezetik egymásba a jeleneteket. Jó sorozat ez, na, ha még nem mondtam volna.) Kis erőfitogtatás, melyből megtudjuk, hogy Freddie a pórnéppel ellentétben nem fél, még Thomastól sem. Közben nem mellesleg megmutatja a kamerának, miért is hívják Tommy bandáját Peaky Blinders-nek: a micisapkájuk szemellenzőjébe rejtett borotvapengékről kapták ugyanis a nevüket (Borotvás Szemellenzősök), és még gondolom arról, ahogy használják ezeket. (blind means vak in Hungarian, de ezen irányú angol nyelvű kutatásaim nem támasztják alá, hogy lenne összefüggés, ill. fogalmam sincs)

f_t_x.png

Rövid párbeszédükből kiderül, hogy

  • együtt voltak a nagy háborúban,
  • Freddie nem csípi, hogy egykori barátja rossz úton jár,
  • Tommynak van lelkiismerete és nem boldog,
  • Thomas a kínaiak, Billy Kimber, Freddie Thorn és Arthur mellett még magát Winston Churchillt is felidegesítette valami rablással (én megmondtam, és ez még mindig csak a 12. perc),
  • meg még egy csomó minden, de már így is túl hosszú ez az írás, és még van vagy ötven perc.

d1x.png

A beszélgetést egy őrjöngő alak szakítja meg, aki félig szétveri a kocsmát mire ezek ketten lefogják. Thomas megvárja, míg az újabb poszttraumás sokkban szenvedő veterán lehiggad, és kedvesen hazaküldi a feleségéhez. Freddie szóvá teszi, hogy a kocsmáros védelmi pénzéért cserébe majd alkalomadtán eresszen egy golyót veszett társuk fejébe, és ha már így alakult, akkor később majd Freddie-ébe is, hiszen Tommy itt a törvény. Emlegetett jó szokása szerint a kötekedésre nem reagál, viszont a renoválás számláját állja a Peaky Blinders. (Mégis rendes gyerek ez, na. Csak a körülmények.) A következő jelenetben egy középkorú nőt látunk, amint épp pisztolyt szorít John fejéhez. A nő szintén csak kicsit mérges és jó nagy pofonokat tud adni. Ad is Johnnak, mivel az a hülye elöl hagyta a töltött pisztolyt, így biztosítva lehetőséget az első jelenetben látott kissrácnak, hogy a cigizés mellé a lövöldözést is felvegye a gyakorlandók listájára. Johnny boy remek érvvel menti ki magát, miszerint sorry, csak részeg volt, de ezzel nem győzi meg Polly nénit arról, hogy normális. Megtudjuk még, hogy Johnnynak elég sok a gyereke (az egyik Finn, a dohányos tízéves), viszont felesége egy se. És azt is, hogy Polly néni a család matriarchája.

pollyx.png

A családi tanáccsal folytatjuk. Mint kiderül, a városba érkezett egy roppant kemény főfelügyelő, aki egyszerre fogja az IRA-t és a komcsikat is kipucolni a városból. De gond nincs, a családot ez nem érinti, mivel ők a király pártján harcoltak, kommunistáknak meg nem túl gyakran van felvétel a bandába. (Azt meg csak mi tudjuk, hogy a felügyelő éppen Arthurról és Thomasról olvasgatott a vonaton.) Főfelügyelő egy rövid, de annál érzékletesebb jelenetben megérkezik a szó szerint bűnben fetrengő városba. A következő képen már egy templomban vagyunk, Polly néni külön meetingen van Thomas-szal. Kiderül, hogy miért zabos annyira Churchill és a felügyelő: Thomas emberei egy alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett rablás során véletlenül több mázsa fegyvert tulajdonítottak el a fegyvergyárból. Polly néninek egyből leesik, hogy a felügyelő ezek szerint mégse csak kommunistákra vadászni jött. A józan ész családi képviselőjeként próbálja meggyőzni Tommyt, hogy szabaduljon meg a fegyverektől és ne kezdjen bele ilyen veszélyes játszmába. Megint józene, most Ada, a három fivér húga vonul be a színre. Méghozzá Freddie Thorne-nal találkozik, akiről két mondat után kiderül, hogy a szeretője.

g1x.png

Újabb nő érkezik a mocsokba, fiatal, szép, ártatlan, még a fény is úgy esik rá mindig véletlenül, hogy ez mind látsszék. És valamilyen oknál fogva a kocsma pultos állására jelentkezik.Elsőre a kocsmáros nem látja benne a potenciált, de aztán a nő egy aprócska, de annál lélekemelőbb jelenetben bemutatja, milyen tűzrőlpattant menyecske is ő: a köpőcsészék tartalmát úgy döntögeti egy vödörbe bele, h több lé csurog le a kezén, mint ami aztán az ibrikbe jut. Nekem meg végiggondolva, mi lehet a löttyök tartalma, azonnal kedvem szottyan hányni. De hát nem is én jelentkeztem ide pultosnak. A kocsmárost mindenesetre rövidesen meggyőzi, pláne, mikor a szakszerű hányástöltögetés közben egyszer csak dalra fakad. (És tényleg: a férfiállományt a továbbiakban nótázós kedvével tervezi megszelídíteni. Hát, sok sikert hozzá, szívem!)

g2x.png

Közben a főfelügyelő (neve is van, csak nem tudom, vmi McIzé) motivációs beszédet tart a helyi rendőrőrsön egybegyűlteknek, melyben szerepel némi rothadó hús, vérfertőzés, a Peaky Blinders, a helyi erők, az IRA, a kommunisták, és úgy általában az egész város, nem túl pozitív színben feltüntetve. (Nem jön be neki Birmingham, na.) Viszont hozott új embereket erősítésnek, akik estére fel is esküsznek. Úgy tűnik, akkoriban kevésbé ragaszkodtak a szakképesítéshez. A következő jelenetben a rendőrök már munkához is látnak. Arthur Shelby estére szőtt kellemes terveit (melyben szerepel egy moziterem, két nő meg némi szopás) törik csúnyán ketté, mikor először megverik, aztán McIzé elé viszik. Ő tovább folytatja a verést mintegy bemutatkozásképp, miközben a rablás felől érdeklődik. Arthur nem tud semmiféle rablásról. Rövidesen McIzé is rájön, h valószínűleg nem az ujjpercei felaprítását bírja ennyire, inkább az öccse tartja túl retardáltnak ahhoz a főnököt, h minden piszlicsáré ügybe beavassa.

g3x_1.png

A kocsmában vagyunk. Szép csaj, neve Grace, először találkozik főhősünkkel. És igen, kb. két mondat után tisztázódik, h ez lesz az a páros, akinek ezentúl szurkolnunk kell. (Nőtársaim nevében is köszönet és hála az íróknak, hogy mertek bele szerelmi szálat is írni a sok erőszak mellé. A sok fotelmacsó meg bátran fanyaloghat, úgyis tudom, h titokban ők is telisírják a zsepijüket néha.) A jelenetből kiderül még, hogy Thomas veszélyes, viszont a háború óta hanyagolja a nőtársaságot. Shelbyék a szokásos családi életet élik: évődve helyre teszik Arthur néhány törött ujját, közben megbeszélik az aktuális ügyeket. Arthur átadja az üzenetet, miszerint vagy együttműködnek a főfelügyelővel a továbbiakban, vagy jaj lesz nekik. Úgy tűnik, közben Thomasnak is leesik, h a bátyját miatta (a rablás miatt) verték így össze.

t3x.png

A zsúfolt kocsmában Hófehérke Grace tényleg nótadélutánt tart, a törpék fiúk is lelkesen éneklik már vele a refrént. De ekkor belép Thomas és a slepp, mire mindenki elhallgat, csak a lány énekel tovább igen bátran a füstben. (Nagyon szépen van fényképezve, mindig élvezet nézni a kocsmai jeleneteket. Meg a többit is.) Kiderül, h a háború óta az éneklés is tilos, by order of the Peaky Blinders/Thomas. Egy szexjelenetbe csöppenünk, Ada és Freddie ágyába. Azt is megtudjuk, h a szex utáni cigizés szokása már ilyen régről ered, legalábbis az írók szerint. Freddie Thomas terveiről kérdez, és ez Adának (és a nézőnek) is szemet szúr: a hapsinak ahogy kiürülnek a golyói, egyből a Család után érdeklődik. Egy lepukkant szobát, benne Thomast látjuk, amint épp ópiummal próbálja elviselhetővé tenni a háború okozta kínjait. Ez nem nagyon sikerül neki: ahogy lefekszik visszajönnek a képek, amiket nem hiszem, h még egyszer az életben látni akart volna.

opiumx.png

Másnap reggel a kocsmai őrjöngő veterán (Danny) megint nincs túl jól, egy olasz cukrászda teraszán ordibálja, h valakik meg akarják ölni. Erre a tulaj kijön, megpróbálja elküldeni, miközben bicskát ránt elő. Mondjuk ezt én nem tartom annyira jó ötletnek. Danny is osztja a véleményem, és a saját bicskájával szúrja le a tulajt. És itt muszáj megint a jelenetek szépséges egymásba fonódására utalnom: a kocsmás jelenet utolsó mondata az, h a háború óta nincs éneklés, a komcsi srác szintén a háborút emlegeti (amikor Tommyval még egymás mellett álltak, mint bajtársak), Thomas háborús rémálmában feltűnik a kocsmai bolond bajtárs, következő jelenetben bolond bajtárs kerül újra bajba, és így tovább végig az epizódon. McIzé (aki valójában Campbell, de most már így marad) egy vonaton magával Mr Churchill-lel tárgyal. Kiderül, h a felügyelő az ő megbízásából, és a fegyverek előkerítése ügyében van itt. Churchill arra kéri McIzét, h legyen óvatos, Angliában nem lehetnek olyan piszkosak a módszerei, mint amilyenekkel Belfastot megtisztította. Vagy legalábbis ne kerüljön be a hírekbe velük. (Hm. Azaz ásson jó mély sírokat.) Az előző jelenetben láthattuk, h milyen kemény a főfelügyelő, most pedig kiderül, h Tommy se kevésbé tökös. A fegyvereket rakodják a kikötőben Charlie bácsival, aki örül, h végre megszabadulhatnak tőlük. Nem úgy Tommy, aki most már mást gondol, és esze ágában sincs megválni tőlük, még akkor sem, ha ezzel a megátalkodott felügyelő haragját vonja magára. De Tommy csak mosolyog az egészen: hát ez az ember még csak nem is szolgált a háborúban.

mcize_gx.png

Egy múzeumba lépünk be a felügyelővel, aki itt nem mással, mint Grace-szel találkozik. (Hát, azért nem ez a sorozat legmeglepőbb fordulata.) A csaj jelenti, h beépült a szervezetbe, de szerinte nem ők vitték el a fegyvereket, hanem az IRA. De a felügyelő szerint a lány ítélőképességét némileg elhomályosítja a tény, h az apját az IRA gyilkolta meg. Az is kiderül még, h McIzé és Grace apja közös munkahelyen robotoltak egykor. A ködből egy dereglye úszik lefelé az egyik csatornán. Tommy és Danny beszélgetve érkezik a vízhez. A zene baljós, mint az árnyak, basszus, hát csak nem öli meg az egyszeri haverját ez a Tommy, csak mert az egy kicsit kevéssé összeszedett az utóbbi időben? De Thomas érvei ésszerűek, ha nem akarnak háborúba kezdeni az olaszokkal, akkor nem lehet máshogy elsimítani a gyilkosságot. Danny kezes bárányként viseli, hogy a Charlie bácsi kormányozta dereglye legyen a halottas járműve. A végén pedig Danny vére dekorálja Tommy arcát.

tvx.png

A fogadóirodába visszatérő, láthatóan megviselt Tommy azért elég gyorsan átvált üzletember üzemmódba, mikor Arthur felelősségre vonja amiatt, mert az első jelenetben látott sötét ló mégis nyert. Persze ezzel nem okoz Tommynak túl nagy meglepetést, előadja csavaros tervét, miszerint addig nyeretik meg sorra a futamokat, míg a varázs-lónak híre megy, és már egész Birmingham rápakolja a téteket. Na, és ekkor már veszíthet az a ló. Arthur erre nem tud mit lépni, inkább csak inni rá: már megint kiderült, h Thomas-szal nem tud lépést tartani. Ahogy más se: a csatornákon lefelé tartó hajóból Danny mászik elő. Láthatóan nem halt meg, bár ezt maga is alig hiszi. A jelenetet (némi birkaagy segítségével) csak megrendezték: egyrészt, h némi észt pumpáljanak vissza Dannybe, másrészt a történteket végignéző két olasz báty megnyugtatására. És íme, ez a rövid története annak, hogyan lett Dannyből a Peaky Blinders egyszemélyes londoni előfutára. Egy-két mondat erejéig még beugrunk Polly nénihez, aki a fegyverekre célozva megkérdezi Tommyt, h helyesen cselekedett-e. Tommy szerint ő helyesen cselekedett – és itt nem pont ugyanarra gondolnak szerintem.

telx.png

Az utolsó jelenetben Thomas, távozóban a kocsmából még odaköszön Grace-nek, aztán a sötétbe el. Hull a hó, Tommy megy, józene jön.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.22. 07:55:01

Nem ismertem, jónak tűnik, belekezdek!
(Az önéletrajzi felvezetésért külön köszi, átjött a hangulat)

2017.04.22. 10:38:59

@lopezalapazi: Cillian alap nagy kedvenc nálam (Hardy is, nyilván), és ha a sztorin kívül/mellett még a zenék is ülnek/ütnek, akkor pláne megvettek kilóra xD
süti beállítások módosítása