Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Taboo 1x06 - War (18+)

2017. február 13. 09:00 - AaannnaaA

Hát kérem, gatyákat felkötni, mert olyan rész következik, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Nézzük. James és Brace szóváltásba keveredik előbbi édesanyja miatt: hősünk meg van győződve az általa már korábban is hangoztatottról, miszerint anyja kényelmetlenné vált apja számára, ezért bolondnak nyilváníttatta és diliházba zárta.

A szolgáló szerint az öregnek jó oka volt bezáratni az asszonyt, az ugyanis tényleg őrült volt, pölö a csecsemő Jamest levitte a folyópartra és lenyomta a víz alá, hárman kellettek, hogy kirángassák a kezei közül. Hősünk nem örül a hallottaknak, más kérdés, hogy elhiszi-e. Mindenesetre ellovagol édesanyja sírkövéhez emlékezni, majd bejárja az immár üres épületet, ahol még megvannak az őrültek „rendszabályozásának” kellékei.

1.jpg

Késő este lemegy a partra, ahova Winter – szokás szerint – követi. A lány váltig állítja, hogy nem fél tőle, inkább csak attól, amit mondanak róla; a népnyelv ugyanis azt tartja, hogy ő az afrikai ördög. James rájátszik kicsit a dologra, pár szót hablatyol a fura nyelven, amin már hallottuk beszélni, majd rámorran, hogy menjen haza az anyjához.

Másnap Cholmondeley a segítőinek magyarázza a készülő puskapor kavarásának szükségességét, ha nem akarják apró cafatokra szaggatva végezni. Mondandója után kijelöli az első személyeket, akik keverni fogják az anyagot, köztük mostohaöcsit is, így végre megtudjuk a gyerek nevét: Robert.

2.jpg

A Kelet-indiai Társaságnál Mr. Wilton és Mr. Pettifer némileg idegesen várja George Chichester érkezését, aki közreműködik az elsüllyedt hajó esetének kivizsgálásában. A kényszeredetten udvarias társalgási bevezető során Chichester fitogtatja kicsit műveltségét, aztán hozzáteszi, hogy csak az a kár, hogy mindezt bilincsekkel a kezén szedte fel. Pff!

Ezzel át is tér a lényegre, és elmondja amit az elsüllyedt hajóról kiderített. Eredetileg Cornwallis névre hallgatott, de Nyugat-Afrika partjainál ideiglenesen átnevezték Influence-re, mert illegális rabszolgaszállítmányt vett fel 1804. július 05-én. Wilton közbeveti, hogy abban az évben ez nem volt törvénytelen cselekedet, ám Chichesternek erre is van válasza: a Társaság, igazgatóságának egyik – rabszolgatartás ellenes – tagjának nyomására már egy évvel korábban írásban vállalta, hogy nem szállít rabszolgát, ergo az eset mégiscsak törvénytelen volt, melyre a Társaságnál valaki saját haszon reményében vetemedett. Papíron a hajó Nyugat-Afrikából üresen indult el, emiatt csupán minimális legénységgel, ezért futhatott zátonyra néhány nappal később.

3.jpg

James pancsolni megy (tippre nagyjából azon a környéken, ahol a párbaj zajlott), ingben sétál derékig a vízbe. Mikor arcát is belemeríti, hirtelen valami a folyóba húzza: úgy nézem az általa korábban már többször vizionált, fehérre festett arcú alak, akire én azt mondanám, hogy édesanyja (szelleme), de majd cáfoltok. Küzdenie kell azért, hogy a felszínre jöjjön, miközben az eddig utána leselkedő, de a látványtól berosált Robert futva elmenekül.

A Delaney-házban Lorna aggódik hősünk miatt, lévén két napja egy hangot nem hallottak felőle. Brace ettől még nyugodtan alszik, ám a nő elhatározza, hogy beszél Thoyt ügyvéddel, és Zilphával, hátha ők többet tudnak a hollétéről. Közben Chichester is őt keresi, most épp az általa létrehozott cég irodájában, ám nem jár sikerrel – James nincs itt.

4_1.jpg

4_2.jpg

Wilton és Pettifer beszámolnak főnöküknek a Chichesterrel folytatott megbeszélésről, előadják, hogy tudomása van arról, hogy a zátonyra futáskor a kapitány parancsot adott a rakér lezárására, mert így a bizonyíték (a rabszolgák) elsüllyed a hajóval együtt. Emellett rákérdezett Strange testvérére, és annak cukornád ültetvényére (úgy tippelem oda szánhatták a rabszolgákat). A hallottak alapján a góré úgy dönt, ideje nekik is támadásba lendülniük.

A tanyán vadul folyik a kavargatás, ami borzasztó kimerítő – az egyik munkás állva elalszik az elegy felett, még jó, hogy Robert felfigyel rá, így Cholmondeley gyorsan le tudja őt cserélni.

5.jpg

Lorna eljött Zilphát megkérdezni testvére hollétéről, ám helyette a férje jelenik meg, eléggé kapatos állapotban. Miután tőle nem kap normális feleleteket, úgy dönt távozik, ám Mr. Geary az útját állja, közben szüntelenül hősünket mocskolja. A kellemetlen helyzetnek Zilpha megjelenése vet véget, akinek arcán még mindig ott éktelenkedik az urától kapott verés nyoma. A férj a fotelbe veti magát, ám szájára nem tesz lakatot, előad egy gúnyverset, mely szerinte Jamesről szól.

Szavait Lorna fejezi be és egyben visszavág: a mondóka jóval korábbról való, minthogy hősünk visszatért a városba. A ház úrnője megismétli férje korábbi szavait - fogalmuk sincs öccse tartózkodási helyéről –, majd udvariatlanul kihajítja vendégét.

6_1.jpg

6_2.jpg

Később Zilpha szobájában fürdőzik, mikor ura vadul veri az ajtót, hogy engedje be. Híreket hozott, amit eddig titokban tartott: állást kapott Ausztráliában. Ott új életet kezdhetnek, és fátylat boríthatnak mindenre, ami eddig történt. Feleségének viszont semmi kedve mindehhez, úgyhogy a lelombozott férfit kizavarja szobájából.

A Dumbarton doki által a kórház (és üzelmei) védelmére kitalált kolera-járványnak már hat halálos áldozata is van, erről tájékoztatja hősünket. James válaszul másnap estére lőport ígér, és visszatér a tanyára teljesíteni ígéretét. Így jövünk rá, hogy az állítólagos halottak koporsói a lőport rejtik, a rájuk szögezett, koleráról szóló jelentés pedig remélhetőleg a kíváncsi szemeket is távol tartja a szállítás során. Cholmondeley és segítői halottas kocsikra pakolják az árut, közben hősünk félrerángatja mostohaöcsit. Rámorran, hogy látta a folyóparton, a gyerek azonban váltig állítja, hogy ő semmit nem látott. Ezután a menet – Ibottson ijedt tekintetétől kísérve – elindul a szállítmánnyal.

7_1.jpg

7_2.jpg

A városon való áthaladtukkor katonák állítják meg őket, akiknek előadják meséjüket: hat halott felnőtt és egy gyermek holttestét szállítják. A koleráról szóló figyelmeztetés ellenére a katonák látni akarják a koporsó tartalmát, ezért egyikük a kocsihoz lép és felnyitja, majd rémülten hőköl hátra, odabent ugyanis egy gyermek fekszik. A menet tovább indul, Atticus pedig halkan megdicséri Robertet, amiért ilyen ügyesen játszotta a holtat. Az árut a doki személyesen veszi át, és megígéri, hogy beszámol az amcsiknak James segítségéről, aki cserébe azt kéri, hogy alkalomadtán majd az ő hajóját is engedjék át a blokádon.

Mikor a biznisznek vége, hősünk hazatér. Lorna felhívja a figyelmét a róla keringő pletykákra, és az üzelmei miatt rá leselkedő veszélyre, de őt hidegen hagyja a dolog.

8.jpg

Éjszaka Mr. Geary nyugodtan alszik, míg felesége a szekrénye fiókjából újfent előveszi a múltkor már látott vékony, hosszú fémtárgyat, férje ágyába lopózik, és a testébe döfi. Ezután testvéréhez rohan, és addig dörömböl az ajtaján, míg a felzavart James elő nem kerül és be nem engedi. Elmondja neki mit tett, de úgy nézem hősünk inkább morcos a hírek hallatán. Utasítja, hogy maradjon itt, majd Brace hív neki egy kocsit. Biztosítja róla, mire hazatér az elhunyt már nem lesz a házban. Így is történik, Mr. Geary teste Dumbarton kórházának hullaházába kerül, ahol a doki kolerásnak nyilvánítja és azonnali temetést rendel.

9.jpg

Sir Strange jó hírekkel szolgál a Társaság tagjainak: éjjel Ibottson meggyónta egy papnak, hogy hősünk lőport készített nála, a pap meg volt olyan jó, hogy ezt az infót 25 fontért cserébe megosztotta velük. Így már tudják hol csaphatnak le hősünkre, amit azonnal el is rendel. Godders (nevezzük akkor újra így) lélekszakadva rohan Jameshez a hírrel, aki nyugtázza az infót, viszont besúgóját azonnali hatállyal hazazavarja, mielőtt valakinek feltűnik az ittléte.

Ő maga a tanyára vágtat, ahol még egy adag puskapor várakozik, viszont az koránt sincs szállítható állapotban. Cholmondeley figyelmezteti, ha kocsira pakolják és útra kelnek vele, az a biztos halált jelenti. James szerint ez nem vita tárgya, elárulták őket, a katonák közelednek, az anyag nem maradhat itt. Nyomatékul egy véres húscafatot nyom vegyészünk mancsába. Gyorsan megtudjuk mi az, Ibottson ugyanis nyelv nélkül, holtan hever a gyóntatószékben, ahol az árulást elkövette.

10_1.jpg

10_2.jpg

A katonák megérkeznek a tanyára, szerencsére azonban hősünk megtalálta az áru biztonságos elszállításának módját: mindannyian csónakon távoznak. Sir Strange mérgesen fogadja a szökés hírét (és azt is, hogy fogalmuk sincs honnan tudhatott a jövetelükről), és úgy dönt visszavág.

Végre megtudjuk, mely célszerszámmal végezte ki Zilpha a férjét: a hosszú fémtárgy nem más, mint kalaptű, amit a temetésre készülve idült mosollyal az arcán szúr az alkalomra viselt gyászkalapba. El kell ismerni, találékony.

11_1.jpg

11_2.jpg

A sírásók nagyban ténykednek, a halottas menet is közelít, mikor tagjai döbbenten veszik észre, hogy a lapátolási munkába James is beszállt pár mozdulat erejéig, gondolom így fejezve ki érzéseit az elhunyt iránt. Pillanatokkal később kimászik a gödörből, és szó nélkül távozik, csupán messziről figyeli az eseményeket.

A temetés után azonnal az özvegy házához lovagol, betrappol a hálószobájába és ráparancsol, hogy vegye le a ruháját. A szex azonban nem úgy alakul, ahogy remélte, mert extázis közben folyton a festett arcú alakot látja maga előtt, amint egy kisbabát nyom a víz alá, majd őt magát rántja le a folyóba. Az élmény hatására rámarkol Zilpha nyakára, majd mindettől annyira kiakad, hogy kiugrik az ágyból és magára hagyja húgát.

12.jpg

Feszültségét az üres diliházban vezeti le tűzkő csiszolásával, körülötte halomban állnak a – szerintem puskaporos – hordók (gondolom ide hozatta a lőport, itt úgysem jár senki). Ezután a kikötőbe megy, ahol kocsiban ülve Mr. Wilton vár rá. Mikor meglátja, kiszól az ablakon, hogy Sir Strange üzeni, vége az udvariasság korának, „ez már háború”, aztán elhajt. A következő pillanatban Jamesnek a kikötőben horgonyzó hajója hatalmas robbanás következtében a levegőbe repül.

Hősünk dühösen a bordélyba rohan, kést szorít Godders nyakához, úgy faggatja, de ő állítja, semmiről nem tudott. Nos, a háború elkezdődött, ideje jobban figyelnie – morran rá James, majd eltrappol.

13_1.jpg

13_2.jpg

Útja Atticushoz vezet, akinek elmondja, hogy szüksége van egy másik hajóra, és arra, hogy többé ne árulja el senki. Atticus megkeresi emberét, és szemére hányja, hogy nem őrizte a hajót, közben James hátulról lefogja a tagot, ledöfi és kivágja a szívét.

A bandavezér szerint két variáció van: a) a tag azért árulta el, mert nemrég levágta az ujját, b) azért vágta le az ujját, mert tudta, hogy el fogja árulni. Előbbi eset logikus történés, utóbbi viszont boszorkányság. James nem választ lehetőséget, csupán kezébe nyomja a szívet, rámorran, hogy tegye a hullát olyan helyre, ahol megtalálják, majd elballag. Távozása után Atticus lába kis híján összecsuklik – eszerint ő is be van rosálva hősünktől.

14.jpg

A sorban Helga meglátogatása következik (a madámnak csak úgy jelentik be, hogy „megjött az ördög!”), itt már némi pia is fellelhető búfelejtés céljából, James ennek érdekében jókora adagot arcba tol. A főkurvától is hajót akar, arra kéri vágja el valamely hajóskapitány torkát, ő meg elfoglalja a vitorlását. Még mit nem – jön a riposzt, így hát a kérelmező morcosan tovább imbolyog. (Ezen a ponton, ennyi nyílt színi piavedeléstől nekem is megjött az ihletem, és leküldök pár korty viszkit; annyit ami még remélhetőleg nem megy a munka rovására.)

15.jpg

A partra botorkál le, ahol a vízhez beszélve azt motyogja, hogy szüksége van egy hajóra, legyen szíves adjon neki. A nyomaték kedvéért belecsobban a folyóba, Winter hangja állítja meg. James hiába küldi haza, a lány letelepszik, és átad neki még egy teli üveg piát. A férfi ismét festett arcú démonával küld, aztán teljes KO, legközelebb reggel a part sarában fekve tér magához. Talpra áll, körbenéz, és észreveszi, hogy pár méterre tőle kibelezett holttest fekszik. Úgy nézem Winteré.

Hogyvoltíró a twitteren - megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ Taboo
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.02.13. 09:06:24

Ez egy elég morcos rész volt! :-))

AaannnaaA 2017.02.13. 09:25:47

@Pácsó Ármándó: Valóban :) Viszont az eddigiekhez képest egészen pörgősre sikeredett. Szóval tényleg fel kellett kötni hozzá a gatyát...

Pácsó Ármándó 2017.02.13. 09:47:07

@AaannnaaA: Szerintem, most lehet a főhős a mélyponton dramaturgiailag, innen lassan, de biztosan felfelé fog ívelni a sorsa, hogy az évadzárón ismét kapjon egy maflást az élettől :-)
A kalaptűvel nyírta ki a férjét ZilFa? Amikor beleszúrta, valahogy nagyobbnak tűnt, mint amikor a kalapjába tűzte, bár lehet hogy csak az izgalom és a dráma miatt :-) Vagy több méretben is van? :-)
(Amúgy sz@r lehet a csúcsfejűeknek, elfeledkeznek róla és átszúrják saját fejüket a kalap alatt) :-)
Azt hittem Jamesék már eleve beszereznek egy hullát a dokitól, akit be tudnak mutatni vész esetén :-) A gyerek téLLeg ügyes volt és rafkós :-)
Mondjuk a lőport kutató katonát sem lopnák el az eszéért, amikor fáklyával kutatja az ellopott robbanóanyagot :-))

AaannnaaA 2017.02.13. 10:08:58

@Pácsó Ármándó: A gyilkos kalaptű valóban hosszabbnak tűnt, de én mégiscsak úgy gondolom az lehetett a gyilkos fegyver.
A gyerek koporsóba fektetése szerintem Atticus (esetleg valamely társa) rögtönzése volt, mert ha jól láttam Jamesék arra készültek, hogy lelövik a katonát ha túl közel hajol a fáklyával, és ők maguk sem értették hirtelen mi történt, amikor megúszták.

RTB 2017.02.13. 10:22:07

Ibottson életében is ijesztő volt, de nyelv nélkül holtában huh.
Amúgy a rész tényleg odavert. Zilpha is csak egy buta liba, már bocsánat., Megölte a férjét, majd mintha az utolsó akadály is elhárult volna közte és JAmes között, elmegy hozzá és viselkedéséből ítélve hemeperegni akart vele, immár bűntudat nélkül. Mint egy bakfis.

Flankerr 2017.02.13. 10:46:34

Ejha, pörög ez mint a motolla aratás idején :) És ebből lesz ugye a jó HV :)

RTB 2017.02.13. 11:09:58

ja és szerintem egyértelműen Winter volt a kibelezett holttest.

viszont ezek a mágiás részek eddig nekem nem jöttek be, azért, mert túl keveset tudunk róluk, nem látom mi a célja. Most ez a rész egy picit közelebb vitt a megoldáshoz (vízbefojtás a saját anyja által), de a hamu segítségével történő távüzekedés vagy az ugyanazt tudom mint az apám, pedig több ezer km-re voltam tőle történet még nekem nem állt össze.

Pácsó Ármándó 2017.02.13. 12:19:51

Köszi a hogyvoltot! A whiszkis rész után érezhetően jobb lett!:-))))
A Csicsesztert játszó színész szerintem tök jól játszott:-)
A "tanyán vadul folyik a kavargatás" mondat ellen Cholmondeley élénken tiltakozna tűz és robbanásvédelmi szempontból!

AaannnaaA 2017.02.13. 12:20:13

@RTB: Igen, a buta liba stimmel, szerintem is az. Csak gyilkolt, a következményekre nem is gondolt, úgy volt vele, majd elsikálja akinek az a dolga...
A mágiás dolgok szerintem évad végére összeállnak (vagy legalábbis remélem), és talán utólag megértjük mit akartak vele mondani.

AaannnaaA 2017.02.13. 12:23:35

@Pácsó Ármándó: Mivel abban a korban ez állandó ruhakellék volt, simán el tudom képzelni, hogy több volt otthon belőle.

Kommentelő 007 2017.02.13. 17:34:51

Én arra leszek kíváncsi, hogy hősünk belezte ki Wintert vagy valaki más és direkt csinálta úgy, mintha James tette volna.
Mondjuk az a pia nem volt kevés, amit legurított...

AaannnaaA 2017.02.13. 18:28:47

@Kommentelő 007: Jó kérdés, erről berakhattam volna egy szavazást :) Én arra tippelek, hogy nem derül ki.

AaannnaaA 2017.02.13. 18:32:34

Majd' elfelejtettem! Házi feladat minden kedves olvasónak (nektek így szólok: @Pácsó Ármándó: @RTB: @Flankerr: @Kommentelő 007: )
'Robert' valódi életéhez köthető egy nagyon híres filmes karakter. Aki először idekommenteli a nevét, következő blogtalin vendégem egy sörre, vagy bármely általa választott italra :)

AaannnaaA 2017.02.13. 19:17:56

@RTB: Tudom, hogy az vagyok :) (Nincs név, nincs sör, szóval ki vele! :P)

RTB 2017.02.13. 19:23:02

@AaannnaaA: Cézár, Gollam, Andy Serkis, LordSnoke. A CGI és ő kéz a kézben járnak
Valami szüretlen búzát vagy sötét belgát kérnék:D

AaannnaaA 2017.02.13. 19:26:19

@RTB: Egy sör rendel :) Hamarosan blogtali, az időpontját kiírom majd a twitterre is, ha érdekel. Vagy dobsz rám egy mailt innen a felületről, akkor már a szervezés közben értesülsz a részletekről.

Pácsó Ármándó 2017.02.13. 19:53:36

@AaannnaaA: Szerintem a KIT nyírta ki Wintert és direkt belezték ki, hogy James és más is azt higgye, hogy az Afrikai Ördög műve.

Gabba 2017.02.13. 21:18:13

Huh, ez nagyon durva volt....

Az ilyenek miatt erősen ajánlott hvírás közben védőitalt fogyasztani. De ha nem vérengzésről írsz, akkor is :)

Erről a Robert gyerekről azt hittem, néma, de most végre beszélt pár szót.

Blogtali? szuper!

perszepolisz 2017.02.13. 21:35:12

Na kérem, ez már döfi volt.
Nekem valahogy eddig nem állt össze az, hogy a főhős egy tök racionális, hidegvérű, bár kissé agresszív figura nem pedig egy kiszámíthatatlan őrült, ahogy mindenki más képzeli. De most végre valóban hírnevéhez méltóan viselkedett, mármint az utolsó 10 percben. Ebbe képbe már beleillik az is hogy a tesójával kefél.
Amúgy a KIT főnöke szerintem nem soká kimatekozza, hogy valaki a társaságból súg Delaneynek.

AaannnaaA 2017.02.14. 06:08:34

@perszepolisz: Szerintem is idő kérdése, mikor jönnek rá, hogy Godders a hunyó.
@Gabba: Jaja! Mondjuk március lesz belőle, de hamarosan körbekérdezek :)

2017.02.14. 06:21:14

@AaannnaaA: hmmm egyelőre tartom magam a tervhez, h egyben fogom megnézni, kikészülnék-belepüsztülnék a kiváncsiságba. (addig a hv posztokban a képeket nézem, meg elolvasom a hsz-eket, amik szintén erősítés, h maradjak a darálásnál) ;)

AaannnaaA 2017.02.14. 06:40:49

@Biriksz_Krokiksz!: Ha kibírod, szerintem is daráld!

Pácsó Ármándó 2017.02.14. 09:27:38

@Biriksz_Krokiksz!: Delaney is szereti a hentesmunkát, úgyhogy daráljad! :-)
süti beállítások módosítása