Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Taboo 1x02 - Winter

2017. január 16. 13:00 - AaannnaaA

Nincs is viccesebb vasárnapi program, mint hogyvoltot írni totál influenzásan – száz réteg takaró, száz csomag papírzsepi, és közben vadul ugatom a holdat. Remélem a végeredményen ez nem látszik (de ha becsúszik pár baki, legalább lesz mire fognom). De nézzük a történet folytatását.

Ez előző rész végén a Kelet-indiai Társaság elnöke, Sir Strange utasította beosztottját, Mr. Pettifert a „Delaney-probléma” mielőbbi megoldására. Nos, a góré türelme véges, és mivel alkalmazottja nem tüntette el hősünket az útból, megkapja a felmondólevelét – két napon belül szedheti a sátorfáját, kivéve, ha mégis teljesíti a házi feladatát, amely kizárólag James Delaney halálával tekinthető megoldottnak.

1.jpg

Emlegetett eközben ellovagol a helyre, ahol megérkezésekor elásott egy erszényt, és előkaparja a föld alól. Ezután hazatér, és Brace segítségével nehéz ládát cipel fel emeleti hálójába – páncélszekrény lesz az, nyilván az előásott cuccnak. Mielőtt az öreg szolgáló távozna, pisztolyt ad neki, mondván szükség lesz rá, hiszen jónéhány ellenséget összeszedett az utóbbi időben. Brace morog két kört a fegyver láttán, de végül átveszi.

James rákérdez apja utolsó napjaira, mire az öreg megerősíti, hogy szinte csak mézsört ivott, amit kimérve vett a városban, mindig ugyanannál az embernél. Hősünk konkrétan tudni akarja kinél, de kár a gőzért, az ipse azóta halott, asszonya pedig meglépett. Hát, ez zsákutcának tűnik, ha ki akarja deríteni ki mérgezte meg az apját. Mindenesetre kiadja az ukázt: ezentúl csak palackozott italt fogyasztunk – ezzel elküldi a szolgálót.

2.jpg

Mikor maga marad, kinyitja végre az erszényt, hogy mi is lássuk mi van benne: csiszolatlan drágakövek. Három darabot elöl hagy, a többi megy a széfbe. Remélem amikor pénzre váltja, nem ebben a városban teszi – itt túl gyorsan terjed a pletyka.

Később árverésen vesz részt, ahol hagyja küzdeni a feleket egy vitorlásért, majd jóval rájuk ígér, és viszi előlük a licitált tárgyat. Nyolcszáz fontot ajánl a hajóért, ami elég nagy megrökönyödést kelt, főleg mikor kiderül az ajánlattevő személye. A Kelet-indiai Társaság helyszínen lévő képviselője, Mr. Wilton arcáról a nehezen visszafojtott utálat üvölt hősünk láttán – pláne mikor James bemondja, hogy a Delaney-Nootka Kereskedelmi Társaság nevében vette meg a járművet.

3.jpg

Az incidens után Wilton és Pettifer Sir Strange reakciójára várnak, akinek már kidolgozott elmélete van: szerinte hősünk azért tud ennyit az általa örökölt öböl stratégiai fontosságáról, na meg a béketárgyalásokról (aminek a helye amúgy államtitok ő mégis ismeri), plusz azért van pénze vitorlást venni, mert lepaktált az Amcsikkal.

James a kocsmából távozván meglepetten konstatálja, hogy lovának nyoma veszett, helyette fecnit talál, rajta egy név: Atticus. Úgy tűnik e névvel nem először találkozik, mert rögtön tudja hol keresse viselőjét. Kiabálására meglehetősen ijesztő alak kerül elő, de az nem úgy van, hogy szó nélkül visszaadja a lovat.

4.jpg

Először utazásairól kérdi Jamest – Atticus könyvet ír arról, amerre járt a világban, de hősünk olyan helyekre is eljutott, ahova a rosszarc nem. A meglehetősen morcos James tőmondatokban válaszol, mire Atticus végre kiböki, hogy apja tartozik neki némi lóvéval, na meg a fia is, amiért nem vállalta el az öreg megölését.

Kábé egy éve ugyanis felkereste valaki azzal a dumával, hogy idősb Delaney folyton tüzet rak a folyónál, mi lenne, ha belepottyanna. Atticus azonban – jó bérgyilkoshoz csöppen sem illő módon – elutasította a kérést, ezért James igazán hálás lehetne. Egymás tappancsába csapnak: 15 fontot fizet a lováért, plusz azért, hogy a bérgyilok ezentúl figyelje az alvilági híráramlatokat (hősünk vonatkozásában).

5.jpg

Új szereplőket ismerünk meg – Solomon Coop György király szintén György nevű fiacskájához érkezik, aki néhány éve – régensként – apja helyett az ország tényleges ura. A megbeszélés tárgya a hadi helyzet: az amcsik blokád alá vették az angolok nyugatra irányuló kereskedelmi útvonalait, amit persze azok nem hagynak szó nélkül. A felségnek viszont bekattan valami a buksijában, és csak azon rugózik, hogy a térképen miért nem az angol hajókat jelölték vörössel, hisz az az ő egyenruhájuk színe.

Aztán kibújik a szög a zsákból, unja már a hadiflottájuk tehetetlenségét, és azt üvölti, hogy az ellenséget mielőbb a tenger fenekén akarja tudni. Ezután térnek rá a következő napirendi pontra, a Kelet-indiai Társaságtól kapott anyagra, de a megbeszélés részleteit sajna nem tudjuk meg.

6.jpg

Késő este James útját fiatal lány keresztezi: Winter néven mutatkozik be, és elmondja, hogy a kurvák között él, de őt nem futtatják. Hősünknek sem ilyen irányú szolgáltatást kínál, hanem információkat, kihallgatta ugyanis, hogy a madám, Helga, vissza akarja kapni a szobáit, ezért lepaktált egy ezüst fogú emberrel, aki James bőrére pályázik. Na nem Helga bízta meg, de neki sem lenne ellenére a végeredmény. Winter tudja hol a hajó, amin az említett gyilok időzik, hajlandó megmutatni, bár az infó nincs teljesen ingyen – a lány azt reméli, a férfi egyszer elviszi Ámerikába. Hát hogyne!

Mindenesetre James csónakba száll vele, és a közelbe evez, lehajigál pár felesleges ruhadarabot, a vízbe ugrik, majd a hajóhoz úszik. Csendben a fedélközbe lopózik, körülnéz, de emberrel nem találkozik (mondjuk nem is igazán keres), szimplán csak összeszed pár tárgyat, és felgyújtja velük a hajót, s mint ki jól végezte dolgát visszaúszik csónakjához.

7.jpg

Másnap reggel a tűz mellett kuporogva szárítja magát és a cuccait, közben a betoppanó Brace-t arról faggatja, hogy apja hol rejthette el az értékeit – konkrétan a Nootka öböl szerződését keresi. Előfordulhat ugyanis, hogy bizonyítania kell az adás-vételt, nehogy kivegyék a kezéből örökségét. Hát nem, a szolgáló nem tudja hol van, de amúgy sem lelkesedik a dologért, fél, hogy a Nootka lesz újdonsült gazdája végzete. James ezért maga kezd el keresgélni, szerződést azonban nem talál, felfedez viszont eldugva egy két évvel korábbi színházi ajánlót rajta ismeretlen, bekeretezett névvel – nem igazán érti ez mit keres itt.

8.jpg

A sikertelen kutatás után Helgához megy, na nem a bájait élvezni, hanem alaposan elcsevegni. Winterről kérdezi, de a nő még a létezését is tagadja, hősünk pedig tudni véli az okát: szerinte a fiatal lány Helgáé, ezért nem futtatja, inkább rejtegeti a kuncsaftok elől.

Nem kap választ a felvetésére, ezért újabb tárgyra tér: szeretne a madámmal együttműködni. Olyan sok infó hangzik el a kurvák füle hallatára, ezért jobban örülne, ha a nő vele dolgozna, nem ellene. Helga rögtön felajánlkozik, de a férfi ebből nem kér, inkább infót szeretne az ezüst fogú hollétéről. A nő kiböki, hogy ő Maláj néven ismeri a tagot – egy plusz információnak ez is jó lesz.

9.jpg

Következő lépésként jöhet a megvásárolt vitorlás birtokba vétele, de ami a fedélzetről körül pillantva jól néz ki, az a hajó belsejében kevésbé szép dolgokat rejt: kiderül, hogy rabszolgák szállítására használták. James haladéktalanul nekiáll a láncok, bilincsek stb. eltávolításának, mindezt furcsa rituálé közepette, mezítelenre vetkőzve. Nem igazán tiltakozom Tom Hardy ruhátlan mutogatása ellen, de most dramaturgiailag nem jön át ennek az értelme. Mindegy, haladjunk. Míg a vasakkal küzd, emlékei kísértik, ugyanazok, amiket korábban is láttunk – a képek korábban rabszolga szállító hajón töltött idejének emlékei.

10.jpg

A delíriumban töltött órák múltán kórházba siet egy orvossal találkozni, na nem betegként, hanem információkat remél – Dr. Dumbarton ugyanis amerikai kém. A megfelelő hívószavak elrebegése után James a tárgyra tér: a nevét üzeni a fejeseknek. Ők ebből már tudni fogják, hogy ki ő és mit akar, ti. az amcsi vezetéssel (bezony!) tárgyalna olyasmiről, amiért a britek épp a vérét akarják. A doki nem elégszik meg a felsorolt jelszavakkal, nevekkel, ezért fegyvert fog vendégére és elzavarja.

Mrs. Geary levelet kap bátyjától, benne az egyik kővel (üzenni nem üzent semmit), aminek látványától ledöbben, majd gyorsan elrejti szekrénye apró fiókjába.

11_1.jpg

11_2.jpg

Mr. Thoyt és James a férfi örökségének sorsáról beszélget, aki megismétli a nyilvánvalót: kereskedésre fogja használni a Nootkát, ezért is vett hajót. Ami amúgy korábban a nagybecsű Kelet-indiai Társaság tulajdona volt, és amin rabszolgákat is szállítottak – állítja hősünk. A kijelentés hallatán az ügyvéd csak húzza a száját, hát még amikor James megpendíti, hogy tud a Társaság és közte lévő összejátszásról; arról, hogy néhai édesapja ügyvédjeként mindent tudott az ügyeiről, és ezekről beszámolt a fejeseknek, akik (mint tudjuk) az ellenfelei voltak.

Thoyt menti a menthetőt és a Társaság mindenhatóságával, a rengeteg pénzzel, fegyverrel és hatalommal magyarázza azt, hogy nemcsak ő, de mindenki behódol nekik. Nem igazán talál megértő fülekre. A szóváltás után a hitelezőkhöz indulnak, akiknek az öreg Delaney tartozott, és akik gyaníthatóan rettentő dühösen várják őket.

12.jpg

Valóban így van, jópár tucat üvöltöző, türelmetlen és bosszúszomjas ember gyűlt össze a végrendelet kihirdetésére, na meg persze itt van Mrs. Geary és a férje is. Thoyt elmondja, hogy az elhunyt utolsó végrendeletében semmit nem hagyott a lányára, csak a fiára, beleértve a Nootkát is. Húga ezen a ponton feláll, hogy távozzon a teremből, férje azonban nem bír magával, és azt üvölti sógora felé, hogy a végrendelet egyben a halálos ítélete. Hősünknek a szeme sem rebben, ahogy a hitelezők ordibálására sem – lazán fellép a pulpitusra, felfordítja táskáját, amelyből kisebb vagyon hullik az asztalra. A hirtelen beállt, döbbent csöndben kijelenti, hogy tökéletesen tisztában van apja tartozásának mértékével, a most meglóbált összeg pont fedezi azt, így mindenki megkaphatja, ami neki jár.

Ekkor fiatal nő – Lorna Bow – lép elő azzal, hogy ő az elhunyt özvegye, akivel két éve Dublinban házasodott össze, és erre bizonyítéka van. Thoyt fizetéshez tereli a tömeget, míg a frissen fellelt özvegyet hősünkkel együtt az irodájába irányítja.

13.jpg

James rájött, hogy „mostohaanyja” színésznő, az ő nevét látta az apja fiókjából kihullott színházi ajánlón. A meglóbált házasságlevél ellenőrzése időt vesz igénybe, a hölgy addig szíveskedjék egyéb módon bizonyítani, hogy ő valóban apja özvegye, és a házasságot nemcsak papíron kötötték. Nos, vannak levelei, melyben az öreg az érzéseit írja le, ez szerinte elég bizonyíték (más amúgy sincs). Thoyt kéri, hogy míg a papírt ellenőrzi, a két fél ne találkozzék egymással, ami szerintem nem fog nehezükre esni, lévén elég látványosan utálják egymást.

A 'cirkuszt' elhagyván James Atticussal cserél eszmét: a zsivány elmondja, hogy aki anno felkérte az apja megölésére, most is itt volt a teremben – nem más, mint a sógora, baszki! Felajánlja, hogy szívesen megöli, de nemleges választ kap.

14.jpg

A Kelet-indiai Társaság ülésén természetesen a Delaney örökség a téma, illetve a hirtelen felbukkant özvegy. Thoyt tájékoztatja a többieket, hogy Dublinból megerősítették a házasság törvényes voltát, ergo az özvegy jogosult az örökség egy részére James mellett. Az ügyvéd szerint ehhez előbb keresetet kell benyújtania, de Sir Strange leinti: minden Mrs. Delaneyé lesz hősünk halála esetén, ami mielőbb várható!

Mrs. Geary koncerten vesz részt, ahova beállít bátyja, és int, hogy kövesse őt az épület elé. A nő teketória nélkül megteszi, mert nem akarja, hogy jelenetet rendezzen. James furcsállja, hogy ilyen finnyás, régen egyáltalán nem volt az. Húga lerázza, és visszaindul az épületben, de a férfi nyomatékosítja, hogy tőle nem lehet ilyen könnyen megszabadulni.

15.jpg

Amikor azonban továbbáll, ismeretlen alak figyeli a sikátoron át, korántsem baráti szándékkal. Kést ránt, hősünk érzékeli a támadást, lefegyverzi és kiiktatja a tagot – sőt még a gigáját is kiharapja, pontot téve az ügy végére. Mikor ellenfele kiterül, James is megtántorodik: begyűjtött egy jókora kést gyomortájékra, baszki!

Címkék: Taboo
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.16. 16:58:40

Nagy fordulat lenne, ha belehalna a sebbe. :D Amúgy van egy olyan érzésem, hogy mostantól mérgesedik el a helyzet a sorozatban.

AaannnaaA 2017.01.16. 17:13:25

@noblesseoblige: Na igen, ezt meglehetősen tét nélküli sérülésnek érzem így a 8/2 rész magasságában :D
Egyetértek, szerintem is most jön a java. (Ebből volt előzetes a gigakiharapás is :P)

2017.01.16. 17:23:44

én ezt nem bírom idegekkel, rég izgultam már ennyit, muszáj egyben néznem, összevárva a részeket, zúristnit.

Neoprimitív 2017.01.16. 17:28:41

Aaannnaaa-nak már írtam, hogy nagyon pajkos kis család lehetett ez, ha a kis James már az előtt huncutkodott a hugival, hogy 11 évesen elvitték kadétnak Indiába...

AaannnaaA 2017.01.16. 17:40:41

@Biriksz_Krokiksz!: Ne erőlködj, nem fogod kibírni :D Nézd szépen velünk, majd együtt izgulunk :)
@Neoprimitív: Jah, ehhez képest a 13 évesen még szűz Winter valóságos vénlány :D

Neoprimitív 2017.01.16. 18:13:44

@AaannnaaA: Ja, így persze érthető, ha Helgára nem mozdult rá - ő már szinte múzeumi darabnak számít ezek szerint D

2017.01.17. 05:46:06

@AaannnaaA: nem hát, persze h nem, de majd a te kezedet fogom szorongatni nézés közben!!!

RTB 2017.01.17. 09:14:25

@AaannnaaA: az első részben volt egy olyan mondat Delaneytől, hogy gyerek közelébe ne engedjenek

AaannnaaA 2017.01.17. 09:26:45

@Biriksz_Krokiksz!: Okés! :)
@RTB: Igen, gondolom nem véletlenül :)

Gabba 2017.01.17. 13:24:37

@AaannnaaA: izgulok, ki lehet az a Maláj... gondolom nem az, akiről hogyvolt is készült :))

AaannnaaA 2017.01.17. 13:35:39

@Gabba: A Tigris utónevet esetében nem használták, úh. szinte kizárt :)
Amúgy szerintem ő volt a gigakiharapással megállított merénylő (de majd úgyis megtudjuk).

Neoprimitív 2017.01.17. 15:51:32

A sorozat végén kiderül, hogy James kivándorol Amerikába és ő lesz a kis Jack Bauer üknagyapja...

AaannnaaA 2017.01.17. 16:05:01

@Neoprimitív: Ilyen előzmények után ez egy teljesen elképzelhető végkimenet :)

perszepolisz 2017.01.17. 17:35:46

Nekem Oona Chaplin karakteréről rögtön az jutott eszembe, hogy nem véletlenül ő játssza. Merthogy olyan indiános fizimiskája van és mivel a főhős anyja indián (állítólag) lehet, hogy ez fontos.

AaannnaaA 2017.01.17. 17:50:13

@perszepolisz: Viszont a hugicának más az édesanyja, mint Jamesnek.

Pácsó Ármándó 2017.01.17. 19:34:26

@AaannnaaA: Jobbulást a Tigrisek nevében a hogyvoltírónak! :-)
Ez a PótGyörgy király kint maradt a napon? Olyan az arca, mint aki alaposan lesült. Az hittem, hogy a Kelet-Indiai boss először a Nyugat-Indiaiakat hibáztatja majd :-)
Ez az Atticus jó karakternek látszik :-)
Izgalmas rész volt, jó lesz ez :-)

AaannnaaA 2017.01.17. 20:04:34

@Pácsó Ármándó: Köszi, már alakul :)
Atticus nekem is szimpi, az őt alakító színészt is nagyon bírom.

Pácsó Ármándó 2017.01.17. 20:09:17

@AaannnaaA: Tök ismerős volt nekem is, de nem tudom hová tenni, hogy miben láttam már.
Az feltűnt, hogy az a Maláj nőnek volt öltözve, úgy támadt Delaneyre?

AaannnaaA 2017.01.17. 20:24:43

@Pácsó Ármándó: Igen, írtam is fentebb kommentben, hogy szerintem a Maláj az áldozat.
Az Atticust alakító színész a Parade's End ( Az utolsó angol úriember) c. sorozatból lehet ismerős, aminek én írtam a hogyvoltját, de elég fontos szerepe van a Blöff c. Guy Ritchie filmben is. Ezen kívül persze rengeteg más helyről is ismerős lehet, nekem ez a kettő maradt meg.

Pácsó Ármándó 2017.01.17. 20:42:39

@AaannnaaA: Akkor a Blöffből :-))
Ha én lennék a forgatókönyvíró, akkor Lorna Bow hamis lenne és Thoyt ügyvéd bérelte volna fel (és ő maga igazolja a házasságkötés valódiságát természetesen), hogy megszerezze a Nootka földet magának. Persze Delaney később erre majd rájön, mert az apjának az indián nők voltak a gyengéi és különben sem tudott írni, így nem írhatott szerelmes leveleket a nőnek :-)

Flankerr 2017.01.17. 20:45:02

@Neoprimitív: pre- Jack Bauer. szakadok :)
Jobbulást kívánva küldöm szokásos gratulációimat a HVHG (hogyvolt házigazda)-nak, ez is jó lett :)
Alakul ez a történet, és igen, a 2. rész végén "mű" cliffhangernek elég béna ez a késszúrás. Amúgy tetszik, "maradok" :)

Gabba 2017.01.17. 20:58:51

@AaannnaaA: lehet még egy "személyeset"? Ilyesféle gyertya licittel vett James Onedin is egy hajót a 2x10 részben :)

AaannnaaA 2017.01.17. 21:19:29

@Pácsó Ármándó: Remek forgatókönyv író lennél :)
@Flankerr: Köszi! Gondolom csak olvasol, nem nézed?
@Gabba: Erre így már nem emlékszem, de utána olvasok :)

Gabba 2017.01.17. 21:24:00

@Pácsó Ármándó: te minden sorra, tudom én azt :)

Flankerr 2017.01.17. 21:59:53

@AaannnaaA: Csak olvasom, és ez így is fog maradni :)

perszepolisz 2017.01.20. 21:00:44

Néhány megjegyzés: Miért Winter a rész címe? Miért lehet fontos a karakter? Jelent-e ez valamit?
Volt-e értelme megvenni a hajót, mert ha igen akkor várható-e a sorozatban egy újabb helyszín? Mondjuk Amerika. Vagy egy Onedin család szerű rendszeres hajóút? Én eddig a fő motivációt itt most kevésnek érzem: Ugyanis egyértelmű, hogy a KIT ölte meg az apját, de ha igen, akkor is mi van. Úgyis tudjuk már.
Összességében egyenlőre tehát nem tudom, hogy miről is fog szólni ez a sorozat.

AaannnaaA 2017.01.20. 21:17:14

@perszepolisz: A címadáson ne akadj fenn - "hivatalos" cím nem lévén a második résztől én adok címet az epizódoknak :)
Számomra nem egyértelmű, hogy a faterját a KIT ölte meg. Atticus James sógorát jelölte meg, mint aki felkérte a bérgyilkosságra - ettől persze a Társaság is fogadhatott gyilokot, sőt Mr. Geary is lefizethetett egy másik bérgyilkost. Inkább az a biztos, hogy a vagyon miatt, a KIT felbujtására ölték meg. Szerintem.
Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre, talán már jobban megmutatja az irányt, merre tart a sorozat. Nem tudom Te hogy vagy vele, én kifejezetten örülök, hogy nem egy kiszámítható darab :)

Pácsó Ármándó 2017.01.20. 21:55:21

@perszepolisz: @AaannnaaA: Én úgy látom, hogy a Kelet-Indiai társaság nyomására akarta Mr. Geary meggyilkoltatni Atticusszal, de mivel az nem vállalta, megmérgeztette a sörárussal. A KIT-nek nem kellett jobban beleavatkoznia, a kapzsi vej ráharapott a dologra. De lepjenek meg! :-))

perszepolisz 2017.01.21. 11:06:25

@AaannnaaA: Akkor a Winter dolog megoldódott. :D
Szóval nem finnyáskodni akarok, csak tényleg nem látom a sorozat útját. Pl úgy látszik, hogy minden eddigi karakter Londonhoz kötődik - persze a főhősön kívül - ez azt jelentheti, hogy nem lesznek más helyszínek. Meg a fő konfliktus úgyis a KIT.
Lehet, hogy csak akkor kel útra Delaney, amikor Dany a GOT-ban. :D
süti beállítások módosítása