Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marco Polo 1x10 – A mennyei és az első (Évadzáró)

2017. január 12. 09:00 - Qedrák

Marco éppen a trebuchet prototípusát teszteli, és az eredménnyel nem is lehetne elégedetlenebb. A célzás pontos, dicséri meg a saját munkáját az alá beosztott erős akcentussal beszélő damaszkuszi hadmérnök, de a talján felvilágosítja arról, hogy ekkora távolságból nagyobb célpont lesznek a védők nyilainak, mint évszázadokkal későbbi szíriai leszármazottjainak Németország.

marco_hajitogep.jpg

Megint a nagykán buksijával nyitjuk a részt, lassan több közelit kapunk a vezérekről, mint a Honfoglalásban. Kajdu Kambaluk tróntermében azt várja, hogy Kubiláj kiadja a parancsot, és ez meg is történik, csakhogy Karakorum újdonsült ura némileg arcra esik, ugyanis ő akarja vezetni a támadást, Kubiláj viszont ezt a jogot magának tartja fent. Mikor a nagykán unokatestvére közli, hogy akkor sem ő, sem az emberei nem mennek, Kubiláj elküldi őt a bús picsába, mondván, legyen a birkaszaron csücsülő jurtafalvak királya. Kajdu persze megsértődik, és öblös hangon lefikázza az összes vallásnak hódoló unokatesót, úgyhogy nagyjából olyan szeretetben válnak el egymástól, mint Orbán Viktor és Angela Merkel egy random találkozó után. Kajdut a lányával együtt száműzi Kambalukból. Ez utóbbi momentum főleg Bjambának érdekes, aki rohan is a ő után, és megígéri, hogy amint széjjelcsaptak a kínaiak között, elmegy hozzá.

kajdu_tronterem.jpg

Ezalatt Hsziangjangban Csia Sze-tao élvezi a győzelmének a gyümölcseit, és fogadja a dél-kínai kormányzóságok hódolatát. Az egyikük, aki alighanem azonos, akivel még Mej Lin kufircolt az évad elején, felajánl ötezer harcost a császár színe előtt, de a Tücsökminiszter játszi könnyedséggel veszi rá a kétéves uralkodót, hogy utasítsa a derék öreget arra, hogy inkább hozzon tízezer katonát. Az ágyában fekvő Kököcsint ezalatt néhány mongol öregasszony erényességi próbának veti alá, ami arról szól, hogy a szerencsétlen hercegnőnek kitárt lábakkal és felhúzott térdekkel kell feküdnie, mialatt az említett társaság mindenféle keleti bölcsességet recitál mellé. A procedúra részeként pedig feldugnak egy galambtojást a hüvelyébe, ami, ha nem lesz véres, akkor azt jelenti, hogy a hercegnő erényességében némi hiba leledzik. Mi persze tudjuk, hogy Kököcsin csak annyira szűz, mint amennyire hercegnő, és a kísérlet eleinte nem is hozza meg a várva várt sikert. Kököcsin persze olyan lelkes, mint bárki lenne egy hasonló abúzus alatt. Végül Csabi közbe lép, és még egyszer feldugja a hercegnőnek a galambtojást, amely közmegelégedésre véres lesz, így a fájdalmában egy kicsit felsikkantó Kököcsin is megházasodhat.

kokocsin_vizsgalat1.jpg

kokocsin_vizsgalat2.jpg

Ahmed ismét meglátogatja Mej Lint, aki újra felajánlja azt, hogy kedves lesz azokhoz, akik a lányához is kedvesek, és a pénzügyér is felemlegeti azt a széles körben elterjedt történetet, amely szerint volt olyan nemes, aki egy Mej Linnel eltöltött éjszaka után öngyilkos lett, mivel nem volt miért élnie. Mindenesetre elmondja, hogy ismét itt a háború. Csia Sze-tao megint egy bogarat egrecíroztat, ezúttal azonban nem egy sáskát. A mindenes beosztottjának elmagyarázza, hogy azért kell most Kínának mozgósítania, hogy Kubiláj meggyengülve és eszköztelenül támadjon Hsziangjangra, hogy végleg legyőzzék. A nevezett nagykán Marcót kihallgatja, hogy működni fognak-e az eszközei, és csak kicsikarja belőle az igenlő választ, de egyúttal figyelmezteti, hogy ha mégsem működnének, akkor neki annyi. Miután ennek vége, Kököcsin titkos találkára hívja az istállóba, ahol a hercegnő azt szeretné, ha azonnal lelécelnének, mert Dzsingim feleségének szánják őt. Marco képtelen rá, úgyhogy azt az ötletet vezeti elő, hogy ha megnyeri a háborút a nagykánnak, Kököcsint kéri feleségének. A nő szó nélkül hagyja ott a taljánt. Így számíts a karvalytőkére…

marco_kihallgatas.jpg

Marco csalódottságában hajnalban fel is keresi Százszemet, aki azzal vidítja fel, hogy amikor egyszer éhesen és fázva eltéved valahol, egy kicsi, szép hangú, sárga madár mentette meg. Igen, megette. A talján persze nem ilyen felemelő sztorikra vágyott volna, viszont kettejüket meglepi Dzsingim, aki választás elé állítja a karvalytőkét: vagy legyőzi őt tisztességes piaci versenyben, azaz egy párbajban, vagy kitoloncolják Velencébe. Nos, a rövid tréningezés vége egy döntetlen lesz, ami azonban elég Marcónak arra, hogy megkapja a kánfi engedélyét a hadjáratban való részvételre. A meccs után Marco elsiet a Kék Hercegnő szállására, ahová persze nem engedik be, viszont elég hangosan beszél a zord tar fejű szolgával ahhoz, hogy Kököcsin meghallja a szavait, sőt, még azt is eléri, hogy az előbb említett úriember kézbesítse úrnője számára a talján ajándékát.

dzsingim_parbaj.jpg

Kubiláj egy kínai asztrológus gagyogását hallgatja, aki azt ecseteli, hogy nem érdemes nekimenni Kínának, mert senki nem jár jól vele. A nagykán panaszkodik, hogy az összes kínai jósa és csillagvizsgálója hasonló kimenetelt ígér, bár él a gyanúperrel, hogy ez nem lehet véletlen. Csabi, aki végigüli vele a Ji Csingből való jóslás ceremóniáját, arra inti a férjét, hogy legyen türelmesebb, és a fáradt, megcsappant létszámú sereggel inkább ne háborúzzon. Kököcsin végül az éj leple alatt bontja ki Marco ajándékát, benne egy karkötővel, amelyet azonban dühösen és kétségbeesetten szanaszéjjel tép.

kubilaj_csabi_asztrologus.jpg

Vonul a mongol ármádia Hsziangjang alá, és lám, máris ott vannak, a hadmérnökök pedig Marco trebuchetjeit készítik fel a harcra. A talján le is ül Bjambával egy tűzhöz, és arról kérdi, hogy Kajduval mi történt, mert ha veszítenek, ő lesz a kánok kánja. Bjamba azonban kijavítja: ha veszítenek, Kína elveszik, és nem lesz mi felett uralkodni, viszont ha győznek, akkor könnyen lehet, hogy páros meccsbe torkollik a mongolok feletti uralom kérdése. Közben végighallgathatjuk egy mongol torokéneklős zenekar előadását, és így tesz Dzsingim is, aki helyet foglal közöttük. A falak mögött ezalatt Csia Sze-tao unottan hallgatja meg a jelentést, hogy megint katapultokat hoznak, és legyint az egészre, majd kiadja a parancsot, tüzeljenek. Igen ám, de hiába a kínai íjászok lelkesedése, a nyilaik csak tűpárnává változtatják a Marco gépei előtti mezőt, más kárt nem okoznak.

csiaszetao_ostrom.jpg

A trebucheteknél tetőfokára hág az izgalom, Marco aggódik, és érkezik Kubiláj is, akinek az arca olyan merev, mintha márványból faragták volna ki. A talján felajánlja a nagykánnak, hogy személyesen adja ki a parancsot. Valahogy így eszi be magát a szervilizmus a mindennapjainkba, mindenesetre ezt olyan természetességgel teszi, mintha ez lett volna a feladata világéletében. A parancs elhangzik, a lövedék pedig látványos tűzcsóvát húz maga után, majd némi repülés után ernyedten lezuhan a fal előtti mezőre. Marco csalódottsága az arcára van írva, körülbelül így nézhet maga elé egy férfi, ha nem sikerül neki az éjszakai hancúr. Mindenesetre utasítja a Tálib névre hallgató damaszkuszi hadmérnököt, hogy pakolják meg az ellensúlyokat még jobban, és amaz némi tiltakozás után meg is teszi. Újra tüzel az egyik gép, és ez már telibe találja a falat. Dzsingim arcáról a kárörvendő vigyor lefagy, és várakozás veszi át a helyét, Százszem és Bjamba örül, Kubiláj pedig türelmetlenül utasítja a kezelőket, hogy szíveskedjenek újra és újra lőni.

ostrom1.jpg

ostrom2.jpg

Hsziangjangban Csia Sze-tao érzi, hogy ennek a fele sem tréfa, úgyhogy utasítást ad a császár kimenekítésére. Kína uralkodója azért búcsúzóul még gyermekien megöleli a mesternek tartott kancellárt. Kubiláj eljön a csatamezőről, hogy némi akupunktúrás kezelésben részesüljön, és eközben hallgatja meg Marco jelentését arról, hogy minden a legnagyobb rendben. Másnapra a fal olyan, mint egy ementáli, de a végső döfésre a parancsot Kubiláj személyesen adja ki, és jól számoltak, mert az összes gép egyidejű lövése azt eredményezi, hogy Hsziangjang falán immár nem erős bástya, hanem rés tátong. A Tücsökminiszter kicsit idegesebb odabent, még a teáját is kilöttyinti, de azért megnyugtatja a beosztottját, hogy a mongolok a saját hagyományaik szerint fognak támadni, szóval menjenek a kéziágyús csapatok üdvözölni a behatolókat.

ostrom3.jpg

ostrom4.jpg

Dzsingim vezetésével megindul a lovasság támadása, de az íjászok már várják őket, és a lovak meg az emberek csontropogtató módon hullnak el egyik a másik után. A falak mögül kitörő kínai gyalogosokat mégis elsöpri a túlerő. Csia Sze-tao teázik, vár és végül kiadja a parancsot. A sortűz még az íjászokéinál is véresebb rendet vág a mongolok soraiban, Dzsingim pedig kétségbeesetten üvölt a pusztítást látva, és őt magát is eltalálja néhány kósza golyóbis. Kubilájnak hozzák a jelentést is, hogy lőporos egységek állják a mongolok útját, de a nagykánt ez nem érdekli, ám az annál inkább, hogy a fia elesett a csatatéren. Marco ezt látva lóra pattan, és a gyalogos rohamot megelőzve a falhoz siet, ahol zajlik az ütközet. Dzsingim egy hulla alá temetődött el, de egy kínai felfedezi, és már-már lecsapná a fejét, ehelyett azonban Bjamba veri szét egy buzogánnyal a lelkes ferdeszeműt.

ostrom5.jpg

ostrom6.jpg

Marco ekkor csatlakozik Bjambához, aki előbb még őrökkel veteti körül Dzsingimet, majd megtámadják a falat. Az ott lévő kínaiak kéziágyúja immár semmit nem ér, mert közelharcban a szablya egy kicsit hasznosabbnak bizonyul. Ettől kezdve Hsziangjang eleste már csak idő kérdése, látjuk, hogy a küzdelem egyre beljebb és beljebb folyik, a kínai csapatok pedig alulmaradnak a mongolokkal vívott harcban. A Tücsökminisztert a csurom véres Marco találja meg a trónteremben, és megadásra szólítja fel, de annak esze ágában sincs így tenni. A szablyával támadó Marco tudása ugyan az általa várt felett van, de még így is puszta kézzel teszi ártalmatlanná a latint, némi bunyós koreográfia után. Marco életét csak az menti meg, hogy megjön Százszem, és ő kezd el meccselni a Tücsökminiszterrel. A látványos harci jelenetek végén Csia Sze-tao meghal.

ostrom7.jpg

ostrom8.jpg

Kubiláj immár bevonulhat a trónterembe, ahol Csia Sze-tao holtteste várja, no meg a meggyötört Marco, Százszem és a többiek, valamint a Tücsökminiszter korábban sokszor látott beosztottja. A nagykán elégedetten foglalhat helyet a császárok trónján, és megkapja a birodalom pecsétjét is. A táborban Marco és Bjamba összefut Dzsingimmel, akit egy sebesültszállító kordén visznek éppen, és a kánfi végül kibékül a taljánnal, beismerve, hogy talán nem akkora szardarab, mint amekkorának korábban nézte. Bjamba nem szól semmit, de a következő jelenetben már azt látjuk, hogy visszatér Kotulunhoz Karakorumba. Marco a győzedelmes hadsereggel tér vissza Kambalukba, és rohan is Kököcsinhez, ám elkésik: a Kék Hercegnő szállása és szobái üresek, immár elvitték, hogy Dzsingim legújabb felesége legyen. Este Mej Lin egy evőpálcát használ arra, hogy ártalmatlanítsa az őrét, és ez sikerül is neki, szökés közben azonban belefut egy falképbe, amelyen a lefejezett Kubiláj látható. A fejét Ahmed tartja, aki éppen a császári trónon ül. Mej Linnel sejtelmesen néznek össze, amiből kiderül, hogy ő volt az áruló, aki az asszaszinokat a kánra küldte. Ezzel zárul az első évad.

ostrom9.jpg

mejlin_ahmed.jpg

Címkék: marco polo
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.01.13. 14:41:22

Köszi a hogyvoltokat, tök jó lett mind :)
Második évad, valamikor?

(Most nézem, hogy több nem is készült.)

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2017.01.14. 14:33:23

@Gabba: Tervben van véve, attól függ, hogy mennyi időm lesz.
De előtt a The Man in the High Castle második évadát szeretném végigpörgetni. :)

Gabba 2017.01.14. 17:37:04

@DSI Builder: oké, az is várós, talán még jobban is! :)
süti beállítások módosítása