Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Extra Sherlock – hogyvolt: Many Happy Returns

2017. január 12. 14:00 - PuffCinq

many1.jpg

Oké, az a helyzet, hogy a Special hogyvoltjával elcsúsztam, de már készül, utána pedig jön a 4. évad is. Addig is nosztalgiázzunk egy kicsit. A BBC még 2013 karácsonyán mutatott be egy hétperces, mini Sherlock epizódot, amely a várva várt 3. évadot vezette föl. Ennek a hét percnek a hogyvoltja következik most. De előtte, egyedül álló módon, lássuk magát az epizódot!

Hogyvolt a tovább mögött!

Rövid főcím után Tibet lélegzetelállító tájain pásztáz a kamera, majd egy buddhista kolostorban termünk. Hamar kiderül, hogy a szerzetesek között egy szőke nő bújik meg. A nő láthatóan nem örül, hogy egy csuklyába burkolózó titokzatos (de összetéveszthetetlenül szép hosszú ujjai azért az éles szemű megfigyelő számára elárulják) szerzetes leleplezte, hogy itt van.

Egy szőke drogcsempész beszivárgott egy szakadár buddhista szerzetesrendbe? Ilyen a mesében nincs, fakad ki Lestrade egy londoni pubban. De a szőke drogcsempészt egy szokatlanul zseniális megfigyelő és dedukciós képességgel rendelkező szerzetes buktatta le. Mindezt már Anderson mondja, aki szakállas, és láthatóan nagyon meggyötört. Azért ahhoz nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy az ember fölfedezzen egy szőke nőt, kopasz szerzetesek között, érvel Lestrade. Anderson ellenkezne, de Lestrade hajthatatlan. Ő is szívből szeretné, ha Sherlock nem lenne halott, de Sherlock halott. Rendben, akkor magyarázd meg az új-delhi esetet, mutat a térképre határozottan Anderson.

many2.jpg

Az új-delhi rendőrkapitány éppen azt ecseteli az újságíróknak, mennyire egyszerű volt elkapnia a gyilkost, miután kiszámította, milyen mélyre süllyedt a csoki pehely az áldozat fagylaltjában. A rendőrkapitányt a folyosón egy árnyékba burkolózó alak várja, de a dicsőségből nem kér. A londoni pubban Lestrade eközben a rendőrkapitány eszét dicséri. Anderson nem hisz a fülének: ugyan melyik rendőrkapitány kapta volna el így a gyilkost? Egyébként is, Sherlock akkor sem kért soha a dicsőségből, amikor Lestrade eseteit oldotta meg sorra.

Lestrade ebből csak annyit fog föl, hogy az ő eseteit is mindig Sherlock oldotta meg. Láthatóan meg van bántva. Miközben Anderson elmélázik, hogy Sherlock most bujkál, de azt nem bírja ki, hogy eseteket ne oldjon meg, Lestrade azokat az eseteket sorolja, amelyeket egyedül oldott meg, imádnivaló. Anderson szerint Lestrade az egyik önálló esete megoldásában tévedett, szóval csak ne szóljon semmit. Lestrade tiltakozna, de Anderson már halad tovább.

many3.jpg

Miközben Lestrade már fejét veri az asztalba, mi már Németországban járunk. A kérdés: Trepoff (akiről nem tudunk meg a nevénél többet) megölte-e a feleségét vagy nem? Bűnös vagy nem bűnös?  A férfi az esküdtszék minden tagja szerint ártatlan, egyetlen esküdt dobol hosszú ujjaival az asztalon az egyet nem értés jeleként. A titokzatos esküdtnek szép kabátja és szép haja van. A következő képen látjuk, hogy megírják a német lapok: Trepoff bűnös.

Hát nem látod, mondja Anderson. Trepoff bűnösségének bizonyítására csak Sherlock lehetett képes, más nem! De Lestrade csak annyit lát, hogy Anderson elvesztette a jó állását, és szinte már a józan eszét is, mert Sherlock visszatéréséről fantáziál. Lastrade tudja jól, hogy Andersonnak bűntudata van, de nincs mit tenni, Sherlock halott, és az is marad.

many4.jpg

Lestrade kiissza a sörét, szedelőzködik, hogy meglátogassa egy régi barátját. Anderson csak vigyázzon magára, Lestrade igyekszik majd szólni érte pár szót, hátha visszakaphatja az állását. Anderson erre csak annyit mondd: de nézz a térképre, egyre közelebb van, olyan, mintha hazafelé jönne. Lestrade elgondolkozva lép ki a kocsmából.

A régi barát természetesen John, Lestrade hozzá igyekezett. John nem néz ki sokkal jobban, mint Anderson, de örül Gregnek. Greg egy dobozt hozott Johnnak, egy dobozt, amiben Sherlockhoz köthető dolgok vannak. Talán ki kellett volna dobnom őket, mentegetőzik Lestrade, de John nem bánja, hogy itt a doboz. Greg meg is mutat belőle egy dolgot: Sherlock egyszer készített egy videóüzenetet John születésnapjára, ez itt a vágatlan verzió. John tölt magának egy italt, mert bármilyen viccesnek ígérkezik is ez a videó, alkohol nélkül biztosan nem bírja ki. Talán meg sem nézi. Némi hezitálás után mégis beteszi a DVD-t, és a képernyőn hamarosan meg is jelenik Sherlock.

many5.jpg

És a végén mit csináljak? Kérdezi Sherlock a kamerától. Mosolyogjak és kacsintsak? Azt hiszem, az emberek szeretik, ha mosolygok és kacsintok, fogalmam sincs, miért. Talán emberivé tesz? Miért is csinálom ezt? Fakad ki Sherlock. Nos, Sherlock azért csinálja ezt, mert John születésnapja alkalmából ünnepi vacsora lesz, amire Sherlock természetesen nem megy el, mert utál emberek közé menni. Meg úgy egyáltalán, azt sem érti, minek lesz vacsora, hiszen Johnt az összes barátja utálja. Kiderül, Sherlock írt is egy esszét a visszafojtott gyűlölet megnyilvánulásáról, kizárólag John baráti körére alapozva. Jobban belegondolva, talán nem kellett volna odaadnia az esszét Johnnak ajándékba. John a kanapén ülve hallgatja mindezt, és csodálatos nyugalommal tűri.

Mi is volt a kifogásom, kérdezi Sherlock. Azt mondtad, dolgod van, mondja Lestrade a kamera másik oldalán. De talán ezt kifejthetnéd. Ó, nem, csak a hazugságoknak vannak kidolgozott részletei, érvel Sherlock. Majd kér még pár percet, hogy kitalálja, pontosan mit is csináljon. Megmondom én, mit csinálj, mondja John, miközben alkoholba fojtja bánatát, ne légy halott. Oké, mondja erre Sherlock a képernyőn, John hirtelen föl is néz. Sherlock már leült a foteljébe, és elkezd beszélni. Nagyon sajnálja, hogy nem lehet ott most Johnnal, elfoglalt, de nagyon sok boldog születésnapot kíván. Szó szerint sok boldog visszatérést kíván. (A születésnap visszatérését.) A címbeli Many Happy Returns tehát szójáték, egyszerre utal John születésnapjára, és Sherlock visszatérésére. Ne aggódj, John, mondja még Sherlock, hamarosan veled leszek megint. Ekkor csöngetnek. John leállítja a DVD-t, és megy ajtót nyitni.

many6.jpg

Váltunk Andersonra, aki még mindig a kocsmában ül, és egyre csak ismételgeti maga elé: „Közeledik!”. Lestrade megy az utcán, egy újság címlapján meglátja a sporthírek feliratát: „A játék újra elkezdődött!”. John lakásában eközben elindul a DVD, Sherlock mosolyog és kacsint, mert azt az emberek szeretik.

Ez volt tehát a mini epizód hogyvoltja, ezzel szerettem volna elmondani, hogy Sherlock a hogyvoltra is visszatér, addig is nézzétek a 4. évadot, hiszen a 2. rész zseniális lett, igaz?

many7.jpg

Címkék: sherlock
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.02.04. 16:56:36

:D hogy még erről is írtál hogyvoltot! Köszi!

Bacchusz 2019.02.08. 01:13:03

Kedves PuffCinq,
nem tudom, hogy megkapod-e ezt az üzenetet, de csak kíváncsiságból kérdezem, hogy várható, hogy olvashassunk Tőled összefoglalót a Szörnyű Menyasszonyról és a 4. Évadról? :)

Ezek a Sherlock összefoglalók, még így több távlatában is a kedvenceim, amelyek ilyen-olyan rendszerességgel újraolvasok.

Remélem minden rendben veled, örülnék, ha tudnál válaszolni. :)
Előre is ezer köszi!! ^_^

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.02.08. 18:50:13

@Bacchusz: Kedves Bacchusz! Ne haragudj, hogy ennyire elúsztam, de igen, tervben van a Menyasszony és a 4. évad is! Az íráskezdemények már itt vannak a gépemen, csak nem haladok velük, de igyekszem, ígérem! :) Addig is, szemérmetlen önreklámként itt van, amit a Sherlockról írtam a blogomon:

1. és 2. évad: puffcinq.blog.hu/2012/11/21/udvozlunk_a_blog_hu-n_6129

3. évad: puffcinq.blog.hu/2014/05/15/_kelet_felol_kozeleg_a_szel_a_sherlock_3_evada

4. évad: puffcinq.blog.hu/2017/01/22/good_luck_boys_a_sherlock_4_evada

Remélem, ez segít, amíg megírom a hogyvoltokat, és esetleg mást is találsz, ami tetszik!:)
Köszönöm az üzenteted, bearanyozta a napomat, és igyekszem az írással!:)

ChristineJane 2019.02.08. 18:57:22

@Bacchusz: Köszönöm, hogy megkérdezted, már én is nagyon szerettem volna tudni, hogy mi lesz!:)

Bacchusz 2019.02.08. 22:52:01

@PuffCinq:
Hehe, ne bohóckodj, nincs semmiféle harag. :)
Bármikor is érkeznek, nagyon fogok örülni neki!!

Az önreklámot, meg hallatlannak tartom, de most, ebben az esetben, kivételt teszek, és nem terelem jogi útra az ügyet!!!

u.i: örülök, hogy feltudtam dobni a napodat, legyen szép hétvégéd!! :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.02.09. 16:20:53

@Bacchusz: Köszönöm megértésedet!:)) A hogyvoltok hamarosan érkeznek, szólok, amint megvan legalább egy! Én is szép hétvégét kívánok neked! Még van belőle!:)

Bacchusz 2019.09.06. 11:06:05

Szia PuffCinq!
Ismét én írok rád. Egy ideje, hogy beszéltünk, érdeklődtem a Sherlock hogyvoltok sorsa felől.
A válaszaid óta még inkább tűkön ülök, megkérdezném, hogy van-e egy tisztább kép, hogy mikor tudnak kijönni? :)
Persze ne vedd sürgetésnek, de ha van valami elképzelés, örülnék, ha tudnál válaszolni!

Köszi előre is!!
Remélem kellemesen telt a nyarad!!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.09.06. 16:25:46

@Bacchusz: Megint csak azt tudom kérni, hogy ne haragudj, de ígérem, szeptember végéig jövök új hogyvolttal. Ha nem így lenne, koppints a fejemre!:) Tényleg.

Bacchusz 2019.09.30. 21:13:38

@PuffCinq: Szia PuffCinq, megkértél a legutóbb, úgyhogy muszáj állnom a szavamnak.
Kopp! :)
süti beállítások módosítása