Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Westworld 1x10 - A kétkamrás elme

2016. december 07. 10:00 - zsitta

„..A sztorim egy új nép születésével kezdődik, és a döntésekkel, amelyeket meg kell majd hozniuk. És persze azzal, hogy milyen emberré akarnak válni. Minden meglesz benne, amit mindig is úgy szerettek, meglepetés, erőszak.. A történet egy háború idején kezdődik, egy gonosztevővel, akit úgy hívnak, Wyatt. És öldökléssel - ezúttal saját akaratból."

 - Hello Dolores, üdvözöllek a világban.

w1_1.jpg

Miután megnéztük azt a jelenetet, amikor Dolores először kinyitotta a szemét - és mindezt a zenei aláfestéssel együtt nagyon szépre megcsinálták - Men in Black éppen a lánnyal vágatja le a szakállát. Amikor elmondja neki, hogy korábban már jártak itt, amikor még az egész város homok alatt volt, a maradék 1% reményem is szertefoszlik a kilétét illetően. Ebben a pillanatban a csaj flashbackel, meglátja Arnoldot, Bernardot vagy mittudomén kit, és követi őt a templomba. Elmondja neki, hogy tudja, hová vezet a labirintus, megfogja a kezét, de a következő pillanatban már a fekete kalapos követi a Dolores Abernathy feliratú sírhoz.

A keresztnél kikapar a földből egy szó szoros értelemben vett játék labirintust, és visszaemlékezésében Arnold mondja el neki virágnyelven az útvesztő definícióját: a pasas korábban piramisként képzelte el az öntudatot, aminek a tetejére a legnehezebb eljutni. De tévedett, mert a tudat nem felfelé, hanem befelé utazás, a jó döntések befelé visznek, de ha béna vagy, kikerülsz a szélére, aztán megkattansz a picsába.

w2.jpg

Visszaugrunk a jelenbe, és MiB kikapja Dolores kezéből az általa szorongatott útvesztőt, és követeli tőle, hogy azonnal mondja meg, hogy hol van a labirintus közepe. A csaj közben folyamatosan visszaemlékszik dolgokra, például most azt tudjuk meg, hogy Arnold nem akarta megnyitni a parkot, miután rájött, hogy Dolores él, Robert viszont nem hitt neki - és azt akarta, az androidot állítsa vissza alapállapotába.

William vontatja maga után a seggfej Logant, nem azt mondom, hogy nem érdemli meg, és nem csapkodnám meg valami nehéz dologgal, de azért kezdem sajnálni. Szóval, Lawrence nyomára bukkannak, aki majd segít neki elméletben megtalálni Dolorest, hurrá. Közben meg elhagyják Juliet fotóját a sivatagban, úgyhogy megvan a válasz arra is, hogyan kerül Abernathyhoz a kép.

w3.jpg

Teddy érkezik a városba nagy örömködve, de a jókedve hamar elillan, amikor visszaemlékezése alatt meglát egy rakat hullát. Dolores besétál a képbe vigyorogva, meg elfut előttünk Arya Stark farkasa is, aztán Teddy visszazökken a valóságba. Tudja, mit kell tennie: megkeresni a szerelmét, úgyhogy visszapattan a vonatra. De amúgy komolyan, mi a bánatot keres Westworldben egy random farkas?

Közben a fekete kalapos kezd baromi türelmetlen lenni, mivel szegény lány csak összevissza hadovál, zavart, és fogalma sincs, hogy hol lehet Wyatt. A pasi erre lekever neki egy rohadt nagy pofont, mire Dolores szépen felvezeti, hogy van neki egy igaz szerelme, a William, és majd a sors visszavezeti őt hozzá. Az alakot pedig kinyírja a francba. MiB meg jól kiröhögi, nem fog jönni baszki senki érted, elmondom hát neked William történetét: korábban egy balhere volt, és ugyan kereste Dolorest, de nem volt sehol, és ott találta meg, ahol minden kezdődött, Sweetwaterben.

A srác megörült, hogy akkor most beteljesedik a szerelmük meg minden, a lány viszont nem ismerte fel, és elment mellette, mintha mi sem történt volna. De nem is igazán ez volt a para, hanem amikor egy másik fószer adta neki oda az elejtett konzervet, na, az megváltoztatott mindent. Ebben a pillanatban William felvette magára a fekete kalapot, majd visszaugrunk a jelenbe, és a kalap alól Men in Black néz ki. Hűha, micsoda meglepetés, ez aztán a drámai fordulat, erre aztán nem számított senki, azta. Ja, ami pedig Logant illeti, fel lett ültetve pucéran egy lóra, aztán tessék pacisat játszani. Ezt az egy dolgot köszönjük neked, William.

w4.jpg

Dolores szeméből csak úgy potyognak a könnyek a hallottak miatt, és mivel nem hajlandó elárulni amit ez a paraszt szeretne, nekiesik a lánynak, és szanaszét gyepálják egymást. A vége sajna az, hogy a pasi hason szúrja a csajt, de megjön Teddy, aki lekapcsolja az ürgét. Vigyél el a tengerpartra, amit ígértél, kéri a régi-új hapiját, majd elvágtatnak.

Charlotte nagyon beveszi, hogy az ő kezében van az irányítás, ezért beront Fordhoz azzal, hogy az este bemutatja az új narratíváját, aztán lemond a francba, és viszontlátásra, se. Robert jót mosolyog a hallottakon, aztán elég sejtelmesen elköszön a nőtől. Eközben Sylvester éppen a C6-os csigolyát keresi, és valamiért nagyon mutatni akarják nekünk a mellette készülő androidot - amikor arra a pontra ugrunk, hogy Maeve már megint intézkedik.

Bírom Thandie Newtont és az alakítását, de szerintem ez a folytonos manipulálás már borzasztó vontatott és unalmas, úgyhogy a történések néhány mondatban összefoglalva: 1, nekrofil csávó éppen a farkát kenegeti síkosítóval, hogy megismerje közelebbről Hectort, de az átdöfi őt egy késsel 2, Armistice szájában egy hentes kotorászik, aztán felébred, leharapja az ujját, majd megeteti vele és kinyírja 3, megjelenik Maeve és Felix, az utóbbi enyhe idegösszeroppanást kap (vélhetőleg sokadjára) a látottak miatt 4, Sylvestert jól befenyítik, amikor a szőke csaj rátapad az üvegre, na az valami zseniális.
w5.jpgAz egykori madam újdonsült „hadseregével" lemegy a hűtőházba, és megtalálják a halott Bernardot. Itt a hentes srác újra hülyét kap, kétségbeesetten tapogatja magát, de a nő közli vele, hogy nyugodjon le a picsába, mert ő csak egy ember. Szóval, Berniet felélesztik, és megtudjuk tőle, hogy az androidok általában beleőrülnek abba, ha megpróbálnak öntudatra ébredni. Fasza.

Tehát, Maeve töröltetni akarja a kislányával kapcsolatos emlékeit, de zsenikénk elmondja, hogy ez nem lehetséges, mert az az első emléke, a törlésével konkrétan annyi lenne neki. Amikor Bernard belenéz az android programjába, elmondja neki, hogy a szökést valaki belekódolta - és már éppen megtudnánk, hogy mi történik akkor, amikor kijut a szigetről, amikor a csaj lestoppolja, a-a, ez egy rohadt nagy bullshit, ez egyedül az én tervem, én találtam ki, majd kettétöri a vezérlőt. Na persze.

Közben a korábban vacsorára felszolgált Ashley Stubbs helyén egy másik alak van (értem már, miért nem egy csinosabb Hemsworth tesó kapta a szerepet), és jeleznek a fószernek, hogy a hűtőkamra hőmérséklete megváltozott. Erre bekapcsolnak a riasztók, szépen lassan leáll minden, és valószínűsíthető, hogy az ott dolgozóknak az a hely lesz a koporsójuk.
w6.jpg

A Maeve-team útnak indul, amikor meghallják a riasztót, de már nem fordulnak vissza, de nem bizony, sőt, kinyírnak minden katonát, aki az útjukba esik. Egyébként roppant aranyos, ahogy a két bandita szembesül azzal, hogy milyen fegyverek kerültek a birtokukba. Mennek tovább, amikor belépnek Samurai Worldbe(!), és itt is legyakják az őröket. De a búcsú ideje is eljön: először Armistice keze ragad be egy ajtó közé, aztán Maeve nem engedi tovább Hectort, arra hivatkozva, hogy fontos neki a függetlensége (mégis ki mondta, hogy vele akar maradni?!, na mindegy). Felix pedig kurvára nem tudni, hogy pontosan mit vár, végtére is, most már az állásának biztosan lőttek, a hölgy pedig mint tudjuk, egyedül utazik.

A fekete kalapos William felébred, szorongatja a játék útvesztőt, mire Ford papa belép, hé, látom megtaláltad a labirintus közepét. Ez komoly baszod, kérdi Will, hát igen, ez van, a labirintus szó szerint nem neked való, számodra ez csak egy játék - ahogy a narratívák is, én próbáltam tudtodra adni, cimbora. És itt megtudunk egy kulcsfontosságú tényezőt, ami az első részek óta kérdés: a fekete ruhás célja az volt, hogy az androidok megszegjék Robert szabályait, mert úgy nem izgi a történet, ha az ellenfél alapból vesztésre van programozva. Egyébként marha nagy csalódás lehet, ha a labirintus közepét kergeti egy éve, és kiderül, hogy ez csak a robotoknak jelent valamit. Attól függetlenül, hogy tiéd a park, nagyon pofára estél, haver.

Eközben Dolores és Teddy a korábban említett tengerpartra érnek, újra hallhatjuk az előző részekben már elégszer végighallgatott párbeszédet, egyes emberek csak a rossz oldalát látják a világnak, de a világ szép és stb. Teddy meg ha nincs ló, jó a szamár is alapon funkcionál, na mindegy, szóval végül a lány belehal a sérülésébe. A srác meg elmondja a drámai monológját, egy nap, megtaláljuk az utat az új világba, Dolores, és ez talán maga a kezdet, blabla, majd felvillan a fény, ugyanis a másik oldalon bizony nézők vannak - ez Ford narratívájának is a kezdete.

w6_1.jpg

Ugrunk, Ford éppen helyrekupálja Dolorest, majd megmutatja neki az Arnoldtól kapott képét, a Michelangelo: Ádám teremtése című alkotását, és célozgat neki az öntudatra ébredésre. Majd megjelenik Bernard, és Robert elmondja neki, hogy a társa hozta létre a fia játéka inspirálta labirintust - a lány pedig a neki készített Ábrándozás frissítéssel oldotta meg a tesztet. Újra elhangzik, hogy a két pajtás vitatkozott a park megnyitásakor, és mivel Ford továbbra is ki akart nyitni, Arnold összevonta Dolorest Wyattel - majd megkérte, hogy Teddy segítségével öljék meg a hostokat, és őt is. Miután elvégezték a piszkos munkát, Arnold a lejátszási listára tette Charlie kedvenc dalát, majd Shakespeare mormolás közben az android fejbe lőtte őt, végül magukat is.

Közben Maeve arra készül, hogy csinosan elhagyja Westworldöt, és Felix átadja neki a cetlit, amin a lánya holléte található. A robot küszködik az érzelmeivel, egyik pillanatban a keresésére indulna, a másikban pedig elhessegeti a gondolatot. Felszáll a vonatra, de amikor meglát egy anyát és a lányát, könnyek gyűlnek a szemébe, és megpattan a vonatról. Valami nem kóser ott, mert minden leáll és elmegy a világítás - de a hűtőházban sem, hiszen amikor Sizemore elindul Abernathyért, nyoma sincs a hulláknak.

w7.jpg

Bernard felvilágosítja Fordot, hogy ne gondolja azt, hogy örökre a markában tarthatja őket, de Robert mint mindig, természetesen most is két lépéssel előrébb jár: elmondja, hogy amikor a társa meghalt, rájött, hogy tévedett; és azért kapta meg Arnold emlékeit, mert a szenvedésre vezette vissza a tudatának ébredését. Weber nem tudta, mivel mentse meg az androidokat, ő viszont igen, az idővel, ami alatt megerősödnek. És most eljött a búcsú ideje, öreg barátom - nyújtja a kezét Bernardnak - ő pedig óvatosan kezet nyújt egykori cimborájának. Sok szerencsét.

Doloresben egy alapos sírás után kezdenek lecsengeni a hallottak, belép az üvegszobába, ahol Arnolddal egymással szemben beszélgettek korábban. Tudod-e már, kinek a hangját hallottad végig, kérdezi a férfi, majd a következő pillanatban már Dolores saját magával ül szemben. Ezzel megérkezett a labirintus közepébe, és megértette azt, hogy kivé kell válnia.

w8.jpg

Teddy és Lawrence bravúrozik a hölgyeknek a gálán, minden szép és jó. Kivéve Williamnak ugye, aki az elbaszott életét próbálja cigivel és alkohollal elfelejteni. Robert Ford figyelmet kér, elmondja a kis felvezető monológját, nagy sajnálatomra ez lesz az utolsó történetem - Charlotte önelégült vigyort produkál egy pillanatra - de egy régi barátom szavai vigaszt nyújtottak számomra, azt mondta, hogy Mozart, Beethoven és Chopin sosem haltak meg, csupán zenévé lényegültek. Úgyhogy remélem, tetszeni fog az új művem. Majd Dolores mögé lopódzik, és fejbe lövi a fegyverrel, amivel korábban Arnoldot is. Na, így kell kurva elegánsan megrendezni a saját halálunkat.

Nem lesz semmi baj Teddy, már értem. Ez a világ nem az övék, hanem a miénk - mondja Dolores Theodorenak, az emberek pedig sokkot kapnak, kitör a pánik, és már Hale sem olyan lelkes, mint pár perccel ezelőtt. Közben William motoszkálásra lesz figyelmes, majd megjelenik a sok android hulla, akik kis túlzással a Walking Deadből is kiléphettek volna, aztán Clementine meglövi őt. William elvigyorodik, és azt hiszem, itt kezdődik majd a történet, úgy igazából.

w9.jpg

A finálé nagyrészt a korábban feltett kérdések megválaszolásáról szólt, most már 100%-ig kiderült, hogy a fekete ruhás William, aminek sokan nem örülünk, és ennek - a karakterrel való szimpatizálás mellett - egészen egyszerű az oka: a „gonosszá” válásában nem sok hitelesség van. Szóval, adott egy kedves, jó fej és rendes srác, aki elmegy Westworldbe cowboynak, beleszeret egy lányba, majd elveszítik egymást - és amikor hosszas keresgélés után újra megtalálja, a csaj nem ismeri őt fel. De ez nem tartja vissza, már éppen menne oda hozzá, amikor egy random figura adja Dolores kezébe az elejtett konzervet.

Ez rosszul esik neki, ezért úgy dönt, véglegesen felveszi a fekete kalapot, majd visszajár a parkba, és sok évvel később már üti-veri a lányt, meg a hajánál fogva ráncigálja, mer' ez a valódi énje, köszöni szépen. De, a kinti életben igenis visszafogta magát. Most ez komoly? A sztori eleje és vége ugyan ki van dolgozva, de mivel a kettő között akkora lyuk tátong, mint Georgia Jagger fogai között a Rimmel reklámban, így eléggé elbaszottnak hat a történet ezen része. Szóval szerintem ez a sztori több sebből vérzik, és ahogy korábban írtam, nálam egy hatalmas fekete pont. Talán a következő évadban részletezve lesz Jimmi Simpson hogyvótja, de ez olyan dolog, amit nem illik egy másik évadba áttolni. Illetve, ahogy elnézem a zombi apokalipszist, valószínűleg nem is ezen lesz a hangsúly.

Ezt és a kisebb nagyobb hibákat leszámítva viszont csillagos ötös produkció: a színészek nagyot alakítottak jóformán egytől egyig, a zenei aláfestések tökéletesek voltak, és a látvány sem volt utolsó a részek alatt. Ami a sztorit illeti, bebizonyosodott, hogy a labirintus nem egy fizikai dolog, hanem az Arnold által létrehozott útvesztő, amit az androidok öntudatra ébredésére szánt. Ha megtalálod a közepét, megtalálod magad is. Ezért ismételgette mindenki a fekete kalaposnak, hogy nem neki való: hiszen ő valóban csak egy gyermeteg játékot tarthat a kezében.

Az is kiderült a Samurai World alapján, hogy itt bizony több világra számíthatunk - és összeraktuk azt is, hogy Ford papa valójában nem ellenezte az androidok öntudatra ébredését, hanem csak időt adott nekik. És már az is tisztázódott, hogy mi volt a 30 évvel ezelőtti incidens, hogy kicsoda Wyatt, vagy hogy hogyan került a fénykép Abernathy kezébe - és Dolores „születését" is láthattuk, szerintem nagyon szép volt.

ww.jpg

Néhány kérdést továbbra sem sikerült tisztáznunk, például mi van Stubbs-szal, Elsievel, Abernathyval vagy Logannel? Vajon Maeve programjában szerepel, hogy a végén visszafordul a parkba, vagy az már a saját döntése volt? Arnold és Dolores között valójában milyen kapcsolat volt? Robert említi, hogy a társa a fiát próbálta pótolni az androiddal, de azt is, hogy a lány vonzódott Arnoldhoz. Fordról pedig kiderült, hogy talán mégsem annyira pszichopata, mint azt hittük. A saját halálának megrendezésével vajon azt akarta elérni, hogy az androidok teljes szabadságot kapjanak, vagy az ő mása készült ebben a részben? Esetleg Doloresre bízta a teremtményeit, hiszen elérte a labirintus közepét? Bármi is lesz, azért többünknek hiányozni fog az öreg.

Biztosan jóval több kérdést lehetne felvetni, mint amit összeszedtem, valamint konklúzióból is van ezeken kívül még néhány, de a kommenteknek is kell teret hagyni, ugyebár. Köszönöm mindenkinek a figyelmét, és mivel már biztosan forgatják a második évadot, találkozunk 2018-ban!

Címkék: westworld
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charlie100 2016.12.07. 10:42:47

Köszi a hogyvoltokat! Jó volt a részek után elolvasni! Nem egy tucat sorozat az biztos. Lehet szeretni, nem szeretni, de számomra érdekes, helyenként bizarr , sokszor érthetetlen 10 rész volt, jó színészekkel és még jobb látványvilággal.
Amúgy 2 készülő androidról nem tudjuk ki: az egyik Ford kis műhelyében készült, a másikat meg most rakta össze Félix - mindkettő nagyon ki volt hangsúlyozva.

Ez az évad volt a bemelegítés, 10 hónap múlva valószínűleg egy pörgősebb másodikat nézünk!

Flankerr 2016.12.07. 11:01:44

@Charlie100: Nem 10 hónap, több idő lesz, 2018, és remélhetőleg az első fele, az HBO szerint. A jó munkához idő kell.

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.12.07. 11:23:25

Tegnap elkezdtem újranézni. Sokszor tapasztalom, hogy egy-egy filmet, sorozatot újranézve mennyi minden korábban nem észrevett dologra figyelek fel a történet végének ismeretében. Nos a Westworld esetén ez különösen igaz: teljesen más megvilágításba kerül egy-egy párbeszéd.

OFF

1. rész kapcsán.
Rögtön az merült fel bennem az újranézést követően, hogy miért kezdi el MiB keresni a labirintust. Honnan tudja, hogy a kocsma/kupleráj kártyaosztó indiánját kell megskalpolnia, hogy egy labirintus tetkót találjon?
Elég szadista módon kivérezteti szerencsétlent, hogy az alig tudatánál lévő csóka majd szépen sorozatban válaszol a kérdéseire. Erre az indián utolsó erejével megpróbál elmenekülni. Sikerül is hét és fél méterrel arrébb kerülnie, de hát MiB utoléri és meg is skalpolja. WTF? 15 másodperccel korábban még kérdéseket akart feltenni neki.

ON

Záró részhez kapcsolódó kérdéseim:

1) Az Abernathy által megtalált fénykép 30 év alatt hogyan maradt meg? Abban a sivatagos klímában tutiezerszázalékbiztos, hogy kicsit megfakult volna.

2) Az Arnold tudattal felélesztett Bernard megjelenésén Ford miért nem lepődött meg? Törvényszerű volt, hogy Ford régi és/vagy új narratívájának részeként Maeve az öntudatra ébredése közben hentes társaival az oldalán belefut a "halott" Bernardba és majd felélesztik?

3) Maeve hogy tud egy biztonsági vészhelyzet közepette olyan nyugodtan vonatra szállni? Senki nem pánikol? Odáig nem jutott el semmi vészjelzés?

A finálé oda tette magát. Kezdődhet a Menekülő ember 2 forgatása:)

SiKom 2016.12.07. 12:23:00

Koszonom en is a hogyvoltokat, na meg a sok hozzaszolast!

A legnagyobb szivatas, hogy 2018-ig varni kell a folytatassal! De azert a sztori igy is egesz kerek lett, sok szempontbol. Azt en se ertem, hogy Ford miert nem lepodott meg Bernardon... ha csak nem o programozta Maeve-t a szokesre? De annak nincs ertelme.

Johet a terminator, androidok vs. gepek harca a vilagban? Bar ehhez harmatgyengek az androidok, ennek nem lenne sok ertelme, a katonasag gyorsan elintezne oket... Ha csak nem titokban kicserelnek a kulcsembereket androidra, szep aprankent. De annyira talan meg nem fejlettek, hogy ezt el tudjak hitetni.

Jon majd a Szarnyas Fejvadasz?

Tűrhetetlen 2016.12.07. 12:37:45

No nézzük.
Való igaz, hogy William/fekete kalapos barátunk jellemfejlődése úgy ahogy van, el van cseszve. Azt nagyon lehetett élvezni, hogy szinte a végéig nyitva hagyták a kérdést, miszerint egy vagy két karakterről van-e szó, de a végén ahogy szükségszerűen összevonják kettejüket, az egyrészt összecsapott, másrészt kissé érthetetlen. (Habár azért Dolores "na ne bassz" arckifejezésére igazán érdemes volt várni :D) És most már azt végképp nem tudjuk értelmezni, hogy miért mondta emberünk a fekete kalap alatt (bocsánat, pont hogy éppen nem az alatt, hanem inkább anélkül) mutatós kis beosztottjának, hogy ő mentette meg ezt a világot Arnoldtól.
Ami a világítást illeti, az egyszerűen azért áll le, mert nincs miért égetni a villanyt. Elment az utolsó vonat az állomásról (ami amúgy mégis mi a túrónak többvágányos?), nincs ott senki, az üdvözlő hostok másra nemigen funkcionálnak. Persze felmerül a kérdés, hogy soha a büdös életbe nem tud senki se lemaradni itt a vonatról? (Pl. nekem nem kevés bosszúságot okozna, ha lekésném a vonatot, és szó nélkül rám oltanák az állomást, ráadásul egy műanyag pohárnyi kávét se lehetne kapni sehol.)

Egyébként a rész sok mindent tisztázott, a gyilkolászós flashbackektől kezdve egy csomó egyéb eseményig. Mondhatni az éjjel már csak új WTF-ekkel mentem el aludni... Emellett két tippem/elméletem is bejött: Bernard alapemléke teljesen valós eseményekre épül, Wyatt narratívája pedig tényleg jóval régebben íródott, mint a jelen - habár ezt kissé máshogy képzeltem el.
Amin még el lehet gondolkodni, az Bernard. Van-e öntudata, vagy még nem jutott be a labirintus közepébe? Teljesen elképzelhető, hogy még teljesen külső irányítás alatt áll, elvégre is ugyanúgy képes lefagyni, továbbá a feleséggel való beszélgetései akár lehetnek régi felvételek újrajátszásai, és hogy se Bernardnak, se a kívülállóknak ne tűnjön fel semmi különös, voltaképpen Ford megírta előre a beszélgetések Bernardra irányuló részét. (A másik verzió, hogy valójában Arnold egyik emlékét láttuk, viszont ennek némileg ellentmondhat az emlékben a képernyőn Ford fejének megjelenése az egyik alkalommal, bár talán az is lehet, hogy Ford valami módon rájött Arndold emlékezetének megmentésére, és részben átültette ezeket Bernardba. Igazából a franc tudja.)

Visszatérve a fekete kalaposra, a legvégi a reakciója nem is annyira meglepő. Egyrészt ha rájönnék, hogy így elbasztam az életem évtizedekig (kb. mintha valaki rájönne, hogy hosszú ideig női bugyit hordott), valószínűleg .én is bebasznék, mint az albán szamár. De amikor vállon lövik, akkor végre rájön, hogy beteljesült az álma (talán az egyetlen dolog, ami tényleg összekapcsolható a régmúltbeli William karakterével).

@Peti nevet: Íme a bizonyíték, hogy Ford tudott az egész összeesküvésről, és mindent tudott a hullaházban történtekről is. (Mellesleg szerintem azok az "erdei manók" pont a hullaházból jöttek...)

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.12.07. 12:48:12

@Tűrhetetlen: Az "erdei manók" szerintem is a hullaházból jönnek.

Az jutott még eszembe az utolsó részt nézve, hogy Westworld-ben az emberek sebezhetetlenek a lakók pedig halandók. Westworld-ön kívül pedig pont fordítva, az emberek halandók, az androidok pedig halhatatlanok (hiszen van ez a medzsik orvosi beavatkozás, amivel újra életre lehet kelteni őket. Ld. Bernard).
Hogy ki az üldöző/vendég és ki az üldözött/házigazda így már nem is annyira egyértelmű. Már megint minden relatív.

szepi79 2016.12.07. 14:25:15

@Peti nevet: " Honnan tudja, hogy a kocsma/kupleráj kártyaosztó indiánját kell megskalpolnia, hogy egy labirintus tetkót találjon?"

az hagyján, de ha a labirintus eleve a robotknak volt tervezve, akkor miért egy társuk fejbőrébe tetoválták, belülre? azok csak szétlövöldözték egymást, de ilyen szadisták nem voltak, hogy feltrancsírozzák a másikat.

Tűrhetetlen 2016.12.07. 15:45:25

@szepi79: Szerintem mindegyik fejében ott lehet. (Hogy miért, azt passzolom. Valószínűleg nincs az az elmebeteg állat, aki egy friss, véres skalp belsejében görgetne mondjuk egy üveggolyót.)

Lacka929 2016.12.07. 15:45:48

A tengerparti jelenet, ahol Dolores meghal szíve ura karjaiban a nézők igen nagy örömére, az ugye nem jöhetett volna létre, ha MiB nem szúrja meg a csajt, mert akkor minek is akart volna a tengerpartra menni nem meghalni. Így vagy MiB is host, akibe bele volt programozva, hogy szúrjon, vagy Ford szólt neki, hogy "ugyan szúrd már meg egy kicsit egy alkalmas pillanatban, de úgy kábé 8 perccel a bemutató vége előtt, mert még oda is kellene érjenek a műló hátán"?

BotloB 2016.12.07. 18:14:07

Köszönjük a hogyvótokat, jól összehozta itt a társaságot, várjuk a folytatást 2018-ban ;)

A rendszeres kommentelők sejthetik, hogy én sem voltam feltétlen és lelkes híve a William=MiB teóriának, nekem az a vonal elég nagy csalódás, és minél inkább végiggondolom, annál inkább az. A jellemfejlődés ugyan eléggé cliche-s, de ettől még el tudnék tekinteni. A problémám inkább az, hogy az egész történetszálat öncélúnak tartom.

Jelentősége lehetne egyrészt az, hogy William hozzájárult Dolores ébredéséhez. Ezt azért nem látom igazoltnak, mert Dolores loopját, amiben 30 éven keresztül létezett, bárki megtölthette volna tartalommal, és mivel nem kapcsolta össze az emlékeiben Willt a fekete ruhással, ezért a fekete ruhás kegyetlenkedései nem okozhattak neki nagyobb traumát, mintha azt bárki más tette volna, a végső lökést pedig szerintem a Wyatt-narratívás osztott személyiség felfedése is megadta volna neki az öntudatra ébredéshez.

A másik értelme a szálnak az lehetne, hogy valamilyen üzenetet közvetítsen, de mit? Személyiségünk felvállalását? Hamis célok felesleges üldözését? Valamilyen morális tanmesét arról, hogy a rossz végső soron nem nyeri el jutalmát? William esetében egy megtört emberről beszélünk, aki kettős életet él, tudja magáról, hogy egyébként képes egy vadbarom lenni, de ezt nem vállalja fel a családja előtt, egy tragédia után mégis elgondolkodik rajta, hogy jól van-e ez így. Visszatér abba a világba, ahol a rejtőzködő, de valódi énje kiteljesedhet, és....és mi? Megpróbálja magát "jó útra téríteni"? Pont ott, ahol előjött belőle az állat? Válaszokat keres? Mire? Elvileg tudja magáról, hogy nem teljesen normális és őszinte a viselkedése. Miért keresi akkor a labirintust? "Végig akarja játszani a játékot?" Rendben, játssza végig, essen pofára, hogy a végén a képébe röhögnek, de ennek milyen üzenete van, miért érintsen ez meg engem? A morális tanításról nem is beszélek, nehéz elítélni egy embert, aki erőszakoskodik egy parkban, ami arra lett kitalálva, hogy az ember ott erőszakoskodjon...főleg ha közben azt tudjuk róla, hogy a való életben pedig jótékonykodik.

Ha nagyon akarnám, tudnám úgy értelmezni, hogy "ne menekülj el a valódi problémáid elől, hanem nézz velük szembe (a valóságban), hiszen máshogy úgysem találsz rájuk választ és megoldást", de így egyben nagyon nem akar kikristályosodni a sztori alapján. Az meg nem túl nagy üzenet egy ekkora volumenű sztorihoz képest, hogy "nem mindenki az, akinek mutatja magát".

Ettől függetlenül szerintem egy kiváló sorozat, remek megvalósítással. Dolorest szerintem a kirakós összerakásával - vagy az útvesztő megoldásával :) - sikerült egy rántással a középpontba helyezni és érdekes karakterré emelni, Hopkins és az ő Fordja továbbra is zseniális, nagyon remélem, hogy nem írták ki véglegesen a sorozatból.

Lehet, hogy én akarom csak így látni, de Felix nem egyszerűen Maeve-et építette újra, és azért volt fontos, hogy kereste a csigolyát, mert robbanószer nélkülit épített be? Mindenesetre ő is üde színfoltja lesz a továbbiaknak, érdekes fűszerezettséget ad a sztorinak.

Várom a folytatást!

SiKom 2016.12.07. 22:00:55

@BotloB:
"nehéz elítélni egy embert, aki erőszakoskodik egy parkban, ami arra lett kitalálva, hogy az ember ott erőszakoskodjon...főleg ha közben azt tudjuk róla, hogy a való életben pedig jótékonykodik."

Na azért a felesége csak öngyilkos lett, mert olyan szar volt a házasság... azért a való életben se lehetett olyan jó ember. Jó, kemény főnök, lehet.

BotloB 2016.12.07. 22:19:44

@SiKom:

Nekem az a problémám Williammel, hogy annyira keveset tudunk a kinti életéről, hogy abból nehéz következtetni. Az, hogy bemutatják az érkezését és a fekete ruhás "énjének" az eredettörténetét, az nekem egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy megmutassák, William nem eredendően rossz, vagy legalábbis nem tisztán az. Sokkal inkább lenne ráhúzható, hogy valamilyen mentális zavarral küzd, vagy egyszerűen csak az, hogy a kinti életében olyan társadalmi elvárásoknak kell megfelelnie, amit egy idő után a parkban kezd el kompenzálni.

Ezek közül persze egyik sem menti fel az embert a viselkedése alól, csak teljesen más kontextusba helyezi azt. Sokkal nehezebb ilyen árnyalt kép mellett általános érvényű morális tanulságokat levonni. Ezért közelednék még mindig inkább ahhoz az értelmezéshez, hogy ne játszd meg magad, és nézz szembe a problémáiddal, mert ha menekülsz magad elől, úgysem találsz megváltást.

A dolog csak ott bukik el kicsit a sztoriban, hogy elmondása szerint William Maeve lányának megölése után felhagyott a megváltás keresésével és beletörődött, hogy ő ilyen, ezek után pedig csak a játék végigjátszására koncentrált. Lehet, hogy azt gondolta, hogy a labirintus valamiféle olyan gondolatot takar, ami mégis megváltást hoz neki, vagy egy olyan ellenfelet a játékban, aki beteljesíti a sorsát valamiképpen, de ezt a vonalat nem igazán domborítja ki a sorozat, attól eltekintve persze, hogy Wyatt-et William egyértelműen egy "méltó ellenfélnek" tekintette.

A labirintusnál való elkeseredése és az őt ért találatkor mutatott arckifejezése valamiképpen alátámasztja ezt az üzenetet, csak az egészet tekintve nekem ez nem volt szépen felépítve és körvonalazva.

Tűrhetetlen 2016.12.07. 23:59:50

@Λατζκα: Nem lehet host, mivel jó párszor telibe lőtték, mégse lett baja. (Kivéve az utolsó jelenetben, ott kissé megfordult benne a golyó, de épp az a lényeg az egészben, hogy a bandázó robotok olyan fegyverekhez jutottak, amikkel seperc alatt elkészíthetik az öltönyös vendégseregből a holnapi olcsó húsárut.)

holacsoki 2016.12.08. 00:54:39

@Tűrhetetlen: Nem azzal mentette meg a világot, hogy befektetett? Ford mondta is Doloresnek, h megnyitotta a parkot, de elvesztette a társát, és jött valaki, aki invesztált a parkba.
Azért Doloresből előjött a felsőbbrendűség, mikor MiB-nek ecsetelte, hogy a porainajd az új halhatatlan istenek fognak járni... amúgy élvezet volt nézni, ahogy igyekezett szétverni régi lovagját.

zsitta 2016.12.08. 01:33:20

@Charlie100: szívesen, nagyon örülök, hogy jó volt olvasni. és sajnos tényleg nem 10 hónap, valamikor 2018-ra várhatjuk a folytatást..

@Peti nevet: én is újra szerettem volna nézni, nagyon, de sajnos nem volt rá időm. örültem, hogy a hogyvoltokat meg tudom írni, nem még nekiállni mozizni :/ pedig sokkal jobb lett volna úgy megírni az utolsó részt.

az off résszel kapcsolatban: hát ezt én sem teljesen értettem, de szerintem minden android kobakja alatt ott van az útvesztő térképe. hogy ki a faszomnak jut eszébe bárkinek a fejbőre alá útvesztőt tetoválni, na azt nem tudom, de biztosan nem százas.

1, nem vagyok benne biztos, hogy Abernathy 30 évvel később találta meg a képet, mivel már nem emlékszem pontosan az elejére, így lehet, hogy valamelyik korábbi idősíkhoz tartozik az is. bár, ha jól emlékszem Theresa ott volt Abernathynál, szóval fene tudja.. ez olyan dolog, ami talán sose fog kiderülni, mert logikus válasz nem feltétlenül van rá. viszont, mintha meg lett volna fakulva a kép.
2, Ford papa tényleg mindent tud, Maeve-ről is, és arról is, hogy szereti Clementinet, és megkeresi, mielőtt le akar lépni. innen gondolom nem nehéz neki összerakni, hogy feléleszti majd Bernardot, de egyébként erre én is rácsodálkoztam.
3, Maeve is mindent tud, egyszerre szupernő, gondolatolvasó, manipulátor, parancsnok, diktátor, és még sok minden. :D Szóval van elég önbizalma ahhoz, hogy ne pánikoljon, de ahhoz is ért, hogy hogyan ne mutassa ki az érzelmeit.

zsitta 2016.12.08. 01:45:35

@SiKom: igazán szívesen! Fordnak egészen biztosan volt valami köze Maeve szabadulásához, ha nem is face to face, akkor intézkedett valamit, úgy, ahogy Bernarddal kinyíratta Theresát. így van neki köze a halálához, de tulajdonképpen nem ő volt az.

@Tűrhetetlen: örülök, hogy nem csak én látom elbaszottnak ezt a William-MiB vonalat. egyébként én sem értem, hogy mentette meg a parkot, ha visszanéznénk az elejét, biztos tudnánk.. de lehet, hogy a felvásárlással, vagy ilyesmi. Doloressel kapcsolatban meg, én több helyen olvastam, hogy Evan Rachel Wood nem a jó színésznői képességeiről híres, de szerintem meg marha jól játszotta a szerepét. a legutolsó részben minden idősíknak megfelelő érzelem az arcán volt.

azt nem hinném, hogy azért kapcsolódott le a villany, mert elment a vonat, elvégre az irányítóközpontban is szép fokozatosan leállt az áram, szóval ez már szerintem annak az akciónak a része volt. az meg a másik, hogy csak nem oltják rájuk a villanyt csak úgy, ahogy mondod.

a Bernardos és Wyattes dologgal is egyetértek, én is ugyanígy álltam hozzá. egyébként lehet hülyeséget mondok, de szerintem egyedül Dolores ébredett öntudatra. Maeve különböző szerepeket próbálgat, Bernard meg totál összeszarja magát, amikor szembesül az emlékeivel, információival. arról meg nem is beszélve, hogy Charlie nem is igazán az ő emléke.. szóval szerintem Ford azt várhatta, hogy Dolores öntudatra ébredjen, és Wyattel összekötve ő az, aki kirobbanthatja a forradalmat - és vezetheti a többieket. innentől kezdve már nincs szükségük Fordra, és ezért szabadította fel őket a saját halálával. az erdei manók meg természetesen a hullaházban tartózkodó népek voltak.

zsitta 2016.12.08. 01:47:51

@szepi79: @Tűrhetetlen: szerintem is mindegyik fejében benne van, fekete ruhás Maeve koponyájának sem véletlenül esett neki.

zsitta 2016.12.08. 01:57:31

@Λατζκα: ez egy jó kérdés, de nem hinném, hogy William android. annak nincs értelme, hogy a hulla androidok nekimenjenek egy társuknak, mert akkor ennyi erővel nem kéne összefogniuk, csak mindenki nekikezdene a másik gyepálásának.

@BotloB: szívesen, örülök! várom már én is a 2018-at. :)

a Wiliames résszel totálisan egyetértek. egyszerűen logikátlan az egész. motiváció- inspiráció- és tanulságmentes, úgy, ahogy van. Forddal kapcsolatban meg, szerintem élő emberi formában biztos nem látjuk, azaz nem trükk volt, de én az android újraélesztését sem tartom valószínűnek, csak leírtam lehetőségként. szerintem átadta Doloresnek a stafétabotot.

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.12.08. 08:31:12

@zsitta: Én is köszi a hogyvoltokat!

A 3. kérdésem kapcsán nem feltétlenül Maeve-re gondoltam, hanem a többiekre a környezetében. Bár már homályosul az emlék, de úgy rémlik, hogy a vonat indulása teljes nyugalomban ért mindenkit. Én olyan helyzetet tudnék elképzelni, mint '75-ben, amikor az amerikaiak elhagyták Saigont és a dél-vietnámi haverjaik úgy tolongtak az induló helikopterek körül, hogy alig fértek fel és beindult a mindenki mindenkinek farkasa program.
No, de nemsokára elérek újra a 10. rész újranézéséhez és akkor majd frissítem magam:)
Amúgy neked azért nincs időd újranézni, mert hajnali f2-kör válaszolsz a kommentekre :p

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.12.08. 08:38:19

@zsitta:

Ez a MiB = William bármennyire egyértelmű volt, nehéz felfogni hogy tudta 30 éven keresztül megerőszakolni, utána meg kibelezni ha ennyire szerette.
Gondolom okozott akkora törést a felismerés ,hogy tök mindegy ki veszi fel az elguruló babkonzervet, nem fog ráismerni Williamre, de hogy ennyire átessen a ló túloldalára, és nem inkább a prostikon töltse ki a perverzióját......bár az is lehet hogy csak MiB tudott olyan traumákat okozni hogy hamarabb öntudatra ébredjen.
És végre kiderült hogy igazából Ford akarta a robotok lázadását, Istent játszott és felszabadította a gyermekeit.
Azt nem tudom mi lehet az öldöklés célja, lehet minden vendéget lenyomtatnak a haláluk után és úgy küldik haza őket ?
Egyáltalán kilehet valamivel mutatni hogy robotok, van olyan érzékelő ?
Mert azt látjuk hogy az új hostok már nincsenek tele fémmel :)

zsitta 2016.12.08. 08:41:30

@Peti nevet: neked is szívesen. :) azert kommenteltem hajnal 2-kor, mert akkor volt időm gép elé ülni és válaszolni, halál komolyan mondom. félig kómában írogattam mar vissza mindenkinek, mert nem akartam, hogy osszegyuljon vagy 70 komment, mint talán a 8. résznél, es az elé mar nem maradt idom leülni válaszolni. ma reggel meg 7re jottem dolgozni. :D

egyebkent Maeve-vel kapcsolatban most mar ertem, mire gondolsz, szerintem odáig még nem jutott el a hír, hogy gáz van.

zsitta 2016.12.08. 08:48:26

@szociál: bárhogy nézem, gondolkodom nem stimmel ez a William szal. :/ ezert ragaszkodtam az utolsó utáni pillanatig ahhoz, hogy nem ő az, holott mar régen egyértelmű volt.

Maeve ranezesbol tudja, hogy ki kicsoda. ha a zombiknak is fel lett tolva az eszlelesuk vagy micsodajuk a maximumra (ha egyáltalán lehet ilyet kiiktatasn utan), akkor sima ugy.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.12.08. 10:53:55

@zsitta:

Hogy kiült MiB arcára a mosoly mikor eltrafálták a vállát, végre van élet a parkban :))
Ford sufnituning műhelyében kit nyomtatott mikor Terézt iktatta ki, lehet saját magát ?
Gyorsan elmegy ez az egy év, lesznek jó hiánypótló sorozatok, Fargo, Better call Saul....

nevetőharmadik 2016.12.08. 12:01:34

Ó, hogy csak most találtam meg ezeket a hogyvoltokat, pedig kerestem is régen... én meg Fega faszságain rágtam keresztül magam, hogy a kommentekhez jussak :D

Tűrhetetlen 2016.12.08. 12:18:45

@szociál: Az eredeti történetben a tenyerük volt eltérő, itt szerintem elsőre csak egy kis fejtágítás segíthet felismerni :D
Viccen kívül, teljesen biztos, hogy van bennük némi áramkör egy kevésbé sebezhető részen (mivel ugyebár arra találták ki, hogy random arcok kedvükre lőhessék őket szitává). Nem hinném, hogy csupán egy komplett emberi szervezeti leképezés mindegyik 3D nyomtatással.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.12.08. 14:28:47

@Tűrhetetlen:

Jah tényleg a kezük.
De pl mikor Maeve és a két host menekült akkor egy EMP gránát is elég lett volna őket hatástalanítani, még lőni se kellett volna rájuk.

szepi79 2016.12.08. 15:07:11

@szociál: elég lett volna egy kurva nagy mágnes, ami az autótelepeken van, az nem "rontja el őket".

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.12.08. 16:34:17

@szepi79:

Vagy az :)
Vagy egy szák, amivel a halakat fogják :)

enzo23 2016.12.09. 02:58:30

Remek utazás volt. Köszi a hogyvoltozást, sokszor segített az újraolvasás!

Pilgrim76 2016.12.09. 22:46:05

Az emberek szarnak és pisálnak és esznek. Ja, és a férfiak ejakulálnak. A robotok nem. Ilyen "nehéz" megkülönböztetni őket.

Tűrhetetlen 2016.12.11. 13:48:02

@Pilgrim76: Volt, hogy a robotok is vizeltek, továbbá nem hinném, hogy nem volna nehéz úgy megtervezni őket, hogy ejakulálhassanak is (persze csak valami hasonló folyadékot).

SiKom 2016.12.12. 11:49:41

Erdekes, megtalaltam a Wikia-n Dolores "loop"-jat, olyan furcsa igy leirva latni, lepesrol lepesre.

Bocs, hogy nem forditom angolrol:

westworld.wikia.com/wiki/Loop
"An Example of a Loop: Dolores Abernathy.

- Wakes every morning to walk outside and greet her father on the porch.

- She shops in Sweetwater, after which she drops a can of condensed milk.

- A guest can picks up the can for her. If not, Teddy picks up the can, and the two ride off together on horseback.

--If Dolores picks it up herself, she rides to the riverbank and paints.

- After Dolores heads home:
-- If Dolores goes home alone after painting there are two possibilities. Either 'all is quiet', she eats dinner, goes to sleep, and the narrative resets, or there's an attack at the ranch.
-- If Dolores goes home with Teddy, there are similar outcomes. Either Peter Abernathy (Dolores' father) will make Teddy leave, and then Dolores goes to sleep and resets the narrative, or there's an attack at the Abernathy Ranch.

- Attack at the Ranch:
-- The attack is almost always coordinated by other hosts with at least one guest with them. According to the flowchart, if it's a "skilled guest" then the outcome is that Dolores' parents are killed and Dolores can be used however the guest wants.
-- The guest might play 'good guy', and save Dolores from the bandits."

Mondjuk eleg kegyetlen es szivatos loop, lehet, hogy Ford direkt akarta ezt, mert a szenvedes jobban motivalja az ontudatra ebredest?

Treff Bubi 2017.06.08. 00:01:50

Williamből lehetett szadista MiB, ő maga mesélte pár résszel korábban, hogy a felesége temetésén a lánya a szemére hányta, milyen elviselhetetlen volt vele az élet. Nyilván a parkban adta ki magából a feszültséget, amit otthon csak gyűjtögetett.
A nagy szökés borzalmas volt rendezés szempontjából. Természetesen a túlerőben lévő, képzett őrök még csak megsebezni sem tudták Hectorékat, őket viszont a (nyilván) golyóálló mellényen keresztül pikk-pakk leszedték.
Azon én is filóztam egy darabig, hogy a lázadásnál a robotok hogyan döntik el, emberre vagy robotra lőnek, de ugye Ford hangsúlyozta, hogy az új narratíva lényege a választás, szóval kb. mindegy volt, ki hal meg és ki nem, többé nincs megkötve a kezük.
süti beállítások módosítása