Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Westworld 1x04 - A Labirintus

2016. október 25. 13:00 - zsitta

Hoztam nektek mára egy rettentő költői példát. Van a macskámnak egy olyan cucca, ami pofozgatás hatására körbe-körbe forog, és néha kidob 1-2 jutalomfalatkát, viszont annak nagyon örül a cirmos. Na, most kicsit ugyanezt érzem a Westworlddel kapcsolatban is: ugyanazokat a köröket futjuk le újra és újra, kapunk egy halom kérdést, majd ezekre elenyésző mennyiségű választ - de amikor hozzájutunk egyhez, örömködünk.

Dolorores és Bernard szokásos pince partyjával indítunk, a lány elsírja a bánatát, meghalt az apám, majd az anyám is, szerintem Teddy is, nagyon fáj. Bernie felajánlja neki, hogy megszünteti az érzéseit, erre a csaj válasza az, hogy nem akarja ezt, hiszen így új terek nyílnak meg így benne, a fájdalom az életünk része, meg minden. Akkor Dolores - kezdi Bernard -, szeretném, ha kipróbálnál egy játékot. Úgy hívják, Labirintus, ha megtalálod a közepét, talán szabad leszel. Hát pótfater, hogy a viharba ne szeretnék szabad lenni.

w1.jpg

Itt ugrunk, és árulja már el nekem valaki, hogy Dolores hogy a picsába került újra William mellé, merthogy Bernie előtt is velük volt, talán valami álombeli, telepatikus beszélgetést folytattak? És ha igen, eddig miért nem ezt alkalmazták, hogy biztosan ne bukjanak le? Na mindegy, szóval mennek, mendegélnek, majd Cantinába érnek, itt Dolly visszaemlékszik arra, amikor Lawrence lányával beszélgetett, és beugrik neki egy fehér templom is. Will első perctől kezdve nagyon oltalmazza őt, és meg kell hagyni, tetszik nekem ez a kis kibontakozó románc, és maga a továbbgondolás, hogy milyen szerelem valósulhat meg ember és robot között.

w2.jpg

Szóval még mindig ott tartunk, hogy a körözött bűnöző, Girhes nyomába erednek. Amikor megtalálják a tartózkodási helyet, akkor 1, Logant nemes egyszerűséggel pofán vágnám egy péklapáttal, mert borzasztó irritáló 2, lelőnek mindenkit 3, elindulnak visszafelé Girhessel, aki elkezd dumálni, hogy a főnöke kétszer annyit ad érte, mint amennyit amott kapnának, ezért az a nyomi kinyírja az idegenvezetőt, és a körözött taggal elindul Pariah-ba.

w4_1.jpg

Clementine arról áradozik, milyen bráner volt a szájában, amikor Maeve elkezd flashbackelni. Már az előző részekben is a hasát tapogatta, és most is érzi, hogy valami nincs ott rendjén, majd lerajzolja a műtős csávókat egy papírra. Amikor elrejtené a jópofa űrlényszerű mesefiguráit, rájön, hogy már 620x lefirkantotta ezeket. Másnap kimennek egy eseményre, ahol őslakosok mennek a vonathoz, majd a madam látja, hogy egy gyerek elejti a műtős figuráját - és megtudja, hogy ez valami vallási bigyójuk az ottani őslakosoknak.

w5.jpg

Elsie már az első rész óta csak annyit tud, hogy ráncolt homlokkal mond olyan kifejezéseket, amiket senki sem ért rajta kívül; és nem igazán van tisztában azzal, hogy a favágó pasi milyen bizonyítékot akart megsemmisíteni a fejében, Theresa pedig részben ezért elveszi tőlük az ügyet. Bernard elmondja Elsie-nek, hogy Stubbs nem kifejezetten csillagász alkat, merthogy a kagylón marhára nem az Orion van, keressen magának új asztrológust.

w6.jpg

Fekete alak, akinek már idegesít, hogy nincs neve, és Lawrence elérték a Vérpatakot, felnyesték az összes kígyót de egyik se rak tojást, nabazdmeg, most mi lesz, aztán megkukkolnak egy fürdőző csajt egy kígyó tetkóval a testén. Beállnak a bandába, és fekete ruhás szövetséget köt a bulával, hogy ő kihozza a börtönből Hectort, cserébe a nő elárulja a Turbó rágós tetkója jelentését.

w7.jpg

Lawrence szerintem ezen a ponton már jópárszor megbánta, hogy nem hagyták lógni a bitófán, merthogy jelen esetben megint halálra ítélik. De azt még nem tudja, hogy ő lesz az elterelés, ameddig az új spanja kirobbantja saját magát és Hectort a zárkából egy gyufával, meg dohánnyal. Amikor ez megtörténik, Armistice elmondja, hogy hét éves volt, amikor az anyját kibelezték, és most ezeknek az embereknek a vérével festi a testét. Egy tag van, akinek még kéne a vére, az pedig Wyatt. Oké, a volt őrmester nyomába erednek ezek ketten, majd rátalálnak a félholt és kikötözött Teddyre, akit már kiszemelt egy rohadt nagy sas magának.

- Tudod, Lawrence, az egész világ egy könyv, én kiolvastam az egészet, kivéve az utolsó oldalát, és tudni akarom, mi a vége.
- Hát látja, ezért nem tanultam meg olvasni.

w8.jpg

Theresa borzasztó ideges, és nem véletlenül, mert beszélnie kell Forddal, aki felforgat az új narratívájához egy állati nagy területet. Elmennek egy étterembe, és a nő azon nosztalgiázik, hogy gyerekkorában kajált már itt a szüleivel, de nem tudja, melyik asztalnál. Mire Ford is elkezd sztorizgatni, maguk azt sem tudják, mire adják a zsét, de pofáznak nekem, pedig ez az én világom, az utolsó fűszálig én irányítok mindent, ha mondom. Ebben a pillanatban az egész környezetük megáll, a pincér túltölti a pohárba a bort, Theresa kurva ideges és rágyújt, mert rájön, hogy azért ülnek annál az asztalnál, mert a szüleivel is ott csöveltek régen. Ford tud mindent, azt is tudja, hogy kavarnak Bernarddal, meg úgy amblokk, mindenről mindent. Szépen megfenyegeti Cullent, illetve az egész Delost, hogy az van, amit ő mond, ha egyszer élve akar távozni a pozíciójából.

w10.jpg

Hectorék újra bevonulnak a városba a Mariposa széfjéért, de Maeve megállítja a tagot, hé, kössünk alkut, elmondom a kódot, ha segítesz nekem. Felvonulnak, megmutatja a kis űrlény rajzát, de közben az irányítóközpontban sztornózzák a rablást egy másik történés miatt. Hector elmondja, hogy ez a valami a helyi őslakosok szent izéje, bábukat faragnak belőlük, imádkoznak hozzájuk, meg minden. Úgy tartják, hogy átjárnak a világok között, és a pokolból jöttek őket ellenőrizni. Egyébként ezek ketten olyan zseniális jeleneteket hoznak össze, hogy lehidalok. Komolyan látni, ahogy forr köztük a levegő, miközben Maeve éppen felkészül a hasfelmetszésre. Vágj meg itt, szedd ki a golyót, rajta, majd csókolózzunk, mintha nem volna..  

w11.jpg

Összesítésként még mindig egy elég nagy és üres köd sok minden, például Dolores időutazása, de megláthattuk az előző rész óta kibontakozó Mr. Ford fenyegető, új arcát is; és azt sem tudni, hogyha tud a kísérletezésről, és a robotok öntudatra ébredéséről, akkor miért nem rekeszti be ezeket; vagy hova vezet az útvesztő, és miért akar mindenki odamenni. Az új narratíva is felforgat már most sok mindent, mi lesz később, és miért nem akarja a Delos az elkészülését? Reméljük, a következő részben kicsit több betekintést kapunk a most már egyre nagyobb jelentőségű részletekbe.

Címkék: westworld
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2016.10.25. 13:12:35

Minél több részt látok ebből a soriból, annál több kérdés merül fel bennem, és még most sem egyértelmű számomra, hogy milyen irányba megy a cselekmény. Látom a hogyvoltokban, hogy nagyjából ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak téged is :) Talán majd a következő epizódoknál már nem csak apró információmorzsákat dobnak elénk.
Fekete alaknak pedig tényleg nem ártana egy név.

zsitta 2016.10.25. 13:32:51

@W.Jack.: orulok, hogy egyetértünk. Lassan a sorozat felénél járunk, jo lenne, ha elkezdenek adagolni tényleg a válaszokat is.

Lazyday 2016.10.25. 17:50:01

Nem említetted a számomra legérdekesebb momentumot: "This is my f—ing vacation"

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2016.10.25. 23:14:07

Létezik ilyen kajáltatós macskajáték? Komolyan?
Na jó, nem offolom szét, egészen érdekfeszítő a történés, és szerintem a nyolcadik részig még kuszálni fogják, úgyhogy a fekete főgonosznak addig kellene valami workname.

zsitta 2016.10.25. 23:32:17

@m e o w: komolyan! De nem tudom, mi a neve, billegő jutifali adagoló játék, vagy mittom én.

De most én jövök, komolyan elkezdted nézni? Mégsem áll olyan távol tőled? :D

TetraB 2016.10.26. 08:59:54

Néha már nem tudom, ki a vendég, ki nem, és még mindig nem értem, mi akadályozza meg, hogy ideges vendégek a vakáció hevében egymást is kinyuvasszák. William és sógora vagy kije között is érik egy pofonpárbaj, vagy komolyabb. Az előző részben úgy tűnt, hogy a Dolores által elsőnek apjától hallott idézet indít be dolgokat, most úgy tűnik, mástól is felmerülnek kérdések, például Hectorban a megtalált golyó után. Ezenkívül úgy tűnik egy csomó vendég kifejezetten trollkodik, élükön Ed Harris-al, aki állandóan arról beszél a robotoknak, hogy ez itt nem az igazi világ és szabadok lehetnek. Eddig ennek nem volt jelentősége, de úgy tűnik, valami tényleg kezd terjedni... Szóval valószínűleg ez az Arnold minden robotba rakott egy AI-t, ami kezd ébredezni, de még mindig kérdéses, hogy Ford mennyit tud erről, vagy mire akarja felhasználni. Ford elég rejtélyes figura, nem lehet tudni, hogy valami rosszban sántikál, vagy a végcélja jó és csak a cél szentesíti az eszközt. Mivel soha nem mutatják a valódi világ más részeit (mondjuk egy részvényes ülést, vagy a vendégek honnan jönnek), én itt is várok egy jó nagy csattanót, bár remélem nem olyan lesz, mint a Lost végén :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2016.10.26. 22:26:28

@zsitta: Egyelőre "megvettem a boltból", hétvégén lesz rá időm, hogy belenézzek.

Tűrhetetlen 2016.10.27. 21:11:49

Néha azt érzem, hogy lehet, hogy valójában a fekete ruhás fickó képviseli a "jó" oldalt...
Amúgy a fiatal Ford CGI-feje szerintem kissé fura lett.

zsitta 2016.10.27. 22:38:11

@TetraB: akár lesz Will és Logan között pofonpárbaj, akár nem, remélem az utóbbit kinyírja valaki, mert engem borzasztóan frusztrál, komolyan. Mielőtt elkezd egy mondatot, már rosszul vagyok tőle. A Lost végét meg nem láttam, de bízom benne, hogy jó produkciót hozott össze az HBO.

@m e o w: hajrá, hajrá!

@Tűrhetetlen: most én is azt érzem, hogy kicsit felcserélődött a korábban "jónak" feltételezett Ford szerepe és a "rossznak" titulált fekete alak. Viszont az is biztos, hogy Doloresnek rossz emlékei vannak a fekete alakkal kapcsolatban, nem véletlenül rejtette azt a fegyvert a szalmába, meg nem véletlenül ugrott be neki az aktuális megerőszakoló helyett a fekete ruhás, bármit is csinált vele valójában. Ja, és nekem is fura a fiatal Ford, nem értem mit vannak oda tőle :D

Pácsó Ármándó 2016.10.27. 23:45:51

Egy tipp Doloresre: Amíg az embervendégek (William és sógora) alszik, addig D. tud mászkálni. Eldumálgatnak Bernardal, majd visszamegy az eredeti helyér.
Maeve sokkal érdekesebb. Rajzai szerint már nagyon régóta elkezdődött nála az ébredés.
Ford ezzel a Wyatt sztorival mintha a MiB fickó játékát is hosszabbítaná, mert már arról panaszkodott volna, hogy már mindent látott a parkban.
Új Narratíva: Talán a most épülő részre akarják összegyűjteni az öntudatra ébredő androidokat és a labirintus a szűrő, hogy csak az jusson be oda, aki már elérte ezt a szintet.

zsitta 2016.10.28. 00:03:19

@Pácsó Ármándó: de szerintem Doloresnek is szüksége van alvasra, meg alszanak is. Ne felejtsd el Clementine hogy ásítozott, mert rémálmai voltak.

A Wyattos sztori pedig - hangsúlyozom csak szerintem - régebbi dolog, attol függetlenül, hogy Teddy csak most kavarodott bele a szalba. Mármint lehet baromság, de szerintem Arnold piramis tetején levo meg nem oldott cuccanak köze van a fekete alak által keresett utvesztohoz. Aztan lehet, hogy semminek nincs köze semmihez, nem tudom, remélhetőleg hamarosan meglátjuk. :)

tipetupa 2016.11.06. 12:38:37

Kínzó kérdések:
Más szerint is nagyon hasonlít/ugyanaz Will haverja Logan és Hector a bandita? Olyan, mintha a klónja lenne (kivéve a seb az arcán)...
Ha igen, Logan tud róla, hogy egy "klónja" rohangál a parkban? Mert elvileg a hostok nem élő személyek alapján készülnek. Volt is egy jelenet, amiben az egyik indián orrát kifogásolta Sizemore.

zsitta 2016.11.06. 12:45:08

@tipetupa: hasonló karakterek külsőre, de szerintem nem annyira hasonlítanak. Meg a személyiségük is tok mas.
süti beállítások módosítása