Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 4X12 - Rattus Rattus (évadzáró)

2016. szeptember 26. 17:28 - tinipuma

Templomban vagyunk, ott ül a Donovan család apraja-nagyja, Romero atya valami isteni applikációról prédikál. Temetés van amúgy, a koporsóban Abby fekszik, a pad alatt pedig Sonia markolássza diszkréten, de annál lelkesebben Ray farkát. A bizarr álomból hősünk az FBI-nál ébred. Míg ő aludt, az ügynökök gondosan kirámolták az irodát, Franknek immár tonnányi aktája van a celebvilág viselt dolgairól. Sonia vallomásával együtt ez így annyit jelent, hogy Ray esélyei egy esetleges alkura a nullához konvertálnak.

01.jpg

Egyelőre tehát Frank diktál, hősünk kénytelen leszervezni egy találkozót Dimitri bácsival. Az ügynöknek ugyanis az a nagy terve, hogy bedrótozza Rayt és Soniát is, majd a felvételek birtokában elkapja az oroszt. Szerintem sanszos, hogy az öreg még azelőtt kinyírja mindkettőt, mielőtt annyit mondhatnának, hogy zdrasztvujtye, de hamarosan úgyis kiderül. Sonia egyébként azért súg az FBI-nak, mert Frank megígérte, hogy a lánya védelmet kap, új személyazonosságot meg helyet egy puccos iskolában. Ray rámutat, hogy az ügynök szava nem egy életbiztosítás, de megígéri, hogy ha tud, akkor ő vigyáz majd a gyerekre.

Dimitri elég szívélyesen fogadja a párost. Sonia elővezeti, hogy újra munkába állna, sőt szeretne mindent jóvá tenni, első körben még pénzt sem kér. A bácsi nem igazán lelkesedik az ötletért, Belikov mellett a nő utódja is megvan már. Rayt mindenesetre nagylelkűen elbocsátja (persze, a bokszmeccs még hátra van), Sonia viszont marad, érzésem szerint a percei meg vannak számlálva.

02.jpg

03.jpg

Hősünk meglátogatja Avit a kórházban. Szegény pára elég pocsékul néz ki, jelen állapotában leginkább Frankenstein kisöccsére hasonlít. Beszélni is alig tud, főnöke hiába hozott kaját a kedvenc kóser helyéről, mert az állkapcsát is össze kellett drótozni. Ray vázolja a pillanatnyi helyzetet, Avi ehhez csak annyit tesz hozzá, hogy imádkozni kezd, úgy nézem lelkileg is eléggé összetörték az oroszok. Annyiban amúgy igaza van, hogy momentán elkélne némi isteni beavatkozás a túléléshez.

Csodák márpedig léteznek, Rayt hazaérvén hitvese várja a nagy hírrel, miszerint elmúlt a rákja. Volt-nincs. Szuper, egy teljes évadnyi vekengés ment a levesbe.

Ugorjunk. Másnap Hector tart sajtótájékoztatót a meccs előtt. Előadja az ilyenkor szokásos magabiztos szöveget, az egyik riporternek a Marisollal való viszonyát piszkáló kérdését pedig ügyesen azzal vágja el, hogy maga elé veszi a kislányát. Minden szép tehát, a buli végére viszont megjelenik Romero atya is, ami nem sok jót sejtet.

A Donovan házban öröm van és boldogság, most még az is kiderül, hogy Bridgetet felvették a New Yorki Egyetemre. Abby közli is a férjével, hogy vigye ki a gyereket a reptérre, mert most van az orientációs hétvége a suliban. Ray persze igent mond, kíváncsi leszek, tengernyi intéznivalója mellett sikerül-e odaérnie. Gyanúmat erősíti, hogy Frank hívja és berendeli az irodába. Azonnal.

Terry a teremben Damonnal beszélget, szerinte fényes karrier vár a srácra. Hector után ő lesz a következő bajnok, bizony. Terry odaadja Damonnak a terem kulcsait is, ekkora bizalomtól a srác annyira elérzékenyül, hogy meg is ölelgeti az edzőjét. Remek az időzítés egyébként, Maureen pont ekkor fut be és lesz tanúja a nagy összeborulásnak. Terry mindjárt a nőt is meginvitálja, hogy költözzön be, de az hárít, egyelőre legyen elég, hogy csini ruhába bújik a pasas kedvéért.

07.jpg

08.jpg

Abby és Mick kedélyesen reggelizgetnek, nagyapus is igen örül Bridget sikerének, szerinte a gyerek az anyjára ütött, azért olyan okos. A puhítgatás után jöhet is a kérdés, drága kislányom, volnál kedves kölcsönadni úgy százezer dolcsit? Annyira tuti tippem van, hogy fel merem tenni rá a pornógyűjteményemet is, teszi még hozzá. Abbynek ennyi készpénze persze nincsen, de a lányos festményt, Sonia ajándékát viheti az öreg, passzolja el valahol és máris fogadhat.

Az FBI-nál Frank tart eligazítást hősünknek, kap egy inget, abba van belevarrva a drót meg a mikrofon. Ezt kell felvenni a meccsre és rávenni Dimitri bácsit egy beismerő vallomásra. Ennyike. Raynek rohadtul nem teszik a dolog, ráadásul Sonia sem került még elő, de nem tud mit tenni, belemegy a dologba. Annyit azért megígértet a nyomozóval, hogy az akció végén visszakapja a lefoglalt aktáit.

09.jpg

10.jpg

Mickey a zaciban, tényleg megpróbálja elpasszolni a régi pornókazettáit. A zálogosnak tetszik a cucc, nem csoda, remekmű mindahány, klasszikus a maga nemében. A gondok a festménynél kezdődnek, Mickey nem egy műkereskedő alkat, na. Végül azért megállapodnak, a zálogos csak ismer valakit, akinek el lehetne passzolni a képet.

Rayt Romero atya keresi meg. Hectorról van szó, felhívta a papot és mindent elmesélt. Meggyónt, most már csak meg szeretné nyerni a meccset és utána feladja magát. Romero pedig azt szeretné, ha Ray engedné győzni, hiszen egyedül ez az akadálya a megváltásnak. Azért ez nem volt szép húzás Hectortól. Nem is jön be egyébként, Ray elküldi az atyát a picsába. Rámutat, hogy azért Marisol vízbe fojtásának estéjén nem a gyónás volt Hector pajtásnak az első, hanem az, hogy valaki intézze el a dolgot.

Bunchy jelenik meg az edzőteremben, elmondja Terrynek, hogy apus tőle is pénzt kunyerált a fogadásra Hector ellen. Meglepően tájékozott volt a meccs kimenetelét illetően, ezért Bunch aggódik, hogy valami suskus van készülőben. Terrynek leeseik az álla.

Ray végül csak ráér és kikíséri Bridgetet a repülőtérre. Aranyos, ahogy mosolyogva, büszkén, de aggódva integet a távozó lánya után. A béke nem tart sokáig, otthon Terry várja, hogy kérdőre vonja. A meccs miatt elsősorban, de menet közben előkerül az elvesztegetett élete is, persze mindenért az öccse a hibás. Ray nem kertel, elmagyarázza a dolgot, hozzátéve, hogy Terry kizárólag azért lehet benne Hector stábjában, mert ő megkérte rá, hogy a teremben eddzen. Ez így elég erős, még ha igaz is. Terry el is pityeredik, de rááll, hogy segítsen.

A beszélgetést sajnos Abby is hallja, így ő is nekiront Raynek, amiért elhitette vele, hogy minden rendben van, pedig kurvára nem úgy hangzik. Hősünk még egyszer elkezdi a sztorit, de Lena telefonál, helyzet van. Előkerült ugyanis Sonia, fejlövéssel pihen egy hullaházban már vagy három napja.

15.jpg

16.jpg

Mickey a képet próbálja eladni, a kufár elsőre nevetséges árat kínál érte, aztán bepillant a festmény hátuljába és menten meggondolja magát, ötszörösére emeli az összeget. Nem csoda, a kép hátában egy rakás drog lapul. Az üzlet persze ugrik, Mickey fogja a cuccot és boldogan trappol el vele a fiához. Ideje valami reménysugárnak, Ray már teljesen maga alatt van, mert vagy börtönbe megy vagy kinyírják az oroszok, harmadik lehetőség nincs.

Az új infó fényében viszont valami terv kezd kibontakozni. Egyelőre nem tudjuk, hogy mi, de Ray a teljes kompániát összehívja a teremben, ideértve Lenát és a kórházból már kikerült Avit is és a segítségüket kéri. Nem veszélytelen a dolog, azt is megérti, hogy ha elküldik a picsába, viszont nincs más választása, teszi hozzá.

17.jpg

18.jpg

Eljön a meccs ideje, Ray odaballag az FBI-os furgonhoz, a kamerás inget az elképedt Frank képébe vágja, majd közli, hogy a saját módszere szerint megy az akció, ha a nyomozónak nem tetszik valami, csak tartóztassa le nyugodtan. Ezután Hectort kapja el a bevonuláskor, szabad a pálya, nem kell veszíteni. Romero persze hallja az egészet és nem állja meg hogy bele ne ugasson. Ray visszaszól, csak nem gondolja az atya, hogy Hector a győzelem után tényleg meg fog térni?

A sportcsarnok előtt Daryll sofőrnek öltözve elegyedik szóba egy orosz "kollégával". A fickó elég barátságtalan, de mindegy is, Avi surran mögé és leüti. Aztán alaposan meg is rugdossa, pedig még elég rozoga a lelkem, de hát ez a fickó is őt verte korábban, szóval érthető a bosszú. Közben Mickey és Bunch az orosz főhadiszálláshoz hajtanak. A sötétben a házhoz osonnak és mindenkit kinyírnak aki kilép az ajtón.

Megy a meccs, elérkezik az a bizonyos hatodik menet, ahol ugye Hectornak ki kellene dőlnie. Ray és Dimitri a ring mellől figyelik az eseményeket. A Sonia hollétét firtató kérdésre az öreg szemrebbenés nélkül válaszolja, hogy a nő elutazott egy hirtelen ötlettől vezérelve. Amúgy a meccs után kajálni mennek, mondja Dimitri, Ray is hivatalos a buliba, természetesen. A fejlemények után persze édesmindegy, hogy a vénember eredetileg hol és mikor szándékozott volna kinyírni Rayt az este folyamán, Hector ugye nem esik össze a megbeszéltek szerint, sőt, győzelemre áll. Dimitri síkidegen hagyja ott az egészet a francba.

A kocsijához érve egy rászegezett pisztollyal kénytelen szembenézni, ha másból nem, hát ebből bizonyosan rájött, hogy őt most igen csúnyán átverték. Persze Daryllék várják, egy kihalt parkolóba hajtanak, szétszórnak némi drogot, majd Avi végez az orosszal.

Ray és Lena a galériához szólítja Dimitri legújabb jobbkezét. Együtt lefegyverzik, majd hősünk kissé megveri a pasast a jól bevált baseball ütőjével, épp csak annyira, hogy ne nagyon mocorogjon, Lena pedig kiszedi a drogot a festményekből. Mire Frank Barnes befut, Ray csak közli vele a végeredményt: kokain és egyebek itt, hullák amott, lehet menni mindet begyűjteni. Ja, és gratula a sikeres nyomozáshoz. Végül az elképedt zsaru kezébe nyomja az ütőjét és távoznak.

Eközben a teremben elkezdődik a győzelmi buli, csak Abby üldögél idegesen az ajtót fixírozva. Az egybegyűltek a világbajnok edzőt ünneplik (Hector egyelőre sehol). Terry elcsukló hangon mond köszönetet a családjának, mégiscsak kurva jó dolog Donovannek lenni, mondja.

27.jpg

Maga a bajnok a terem előtt Rayt várja, hogy köszönetet mondhasson mindenért, amit érte tett. Merthogy végre végleg megszabadult a múltjától. A kérdésre, hogy mi lesz a bűnbánattal meg a megtéréssel, csak annyit szól, hogy Romero atya bekaphatja. Akkor erről ennyit.

Abby is boldog, hogy épségben látja a férjét, minden jó, ha jó a vége, együtt mindent átvészelnek, megmondta ő előre. Lehet végre mulatni. Csurblizik is a teremben mindenki aki mozogni bír, Ray pedig fáradtan, de megkönnyebbülten nézi a boldog arcokat.

Ezekkel a képekkel búcsúzunk, AaannnaaA kolléganővel együtt köszönjük az olvasóknak az egész évados figyelmet.

Címkék: Ray Donovan
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2016.09.26. 19:49:21

Elég nehezen hoztam fel magam az évaddal, mert ilyen töményen kilátástalan szezonja még nem volt szerintem a sorozatnak. Sokszor nézni is fájt az egyre nagyobbra tornyosuló csődtömeget. Ehhez képest ez a finálé elég WTF volt nekem. Szinte már csak egy bollywoodi össztánc hiányzott belőle.

Nem mondom, hogy nem élveztem, ahogy Dimitri és bagázsa fűbe harap, de ez nekem erősen reboot szagú volt. Mint ha készítők is belefáradtak volna abba, hogy egyre nagyobb szarba nyomják a Donovan családot. (Persze ha az FBI nagyon elkezdi kapargatni, hogy mitől kapott a Dimitri klán minden tagja ólommérgezést, akkor azért lehet ennek még folytatása.) Abby varázslatos gyógyulására pedig egyszerűen nincsenek szavak, ez még a vak takarítónőtől is gyenge húzás volt.

Minden esetre nagyon köszönöm a hogyvoltokat, jó volt olvasni őket.
Egy részben off kérdés: Lena mikor lett ilyen piff-puff ledurrantom badass? Oké, eddig sem volt szívbajos és kemény csaj volt, de embert ölni azért egy más kategória.

AaannnaaA 2016.09.26. 20:44:19

Köszi az évadzáró hogyvoltot, nagyon jó lett! És pláne köszi az egész évados közös munkát :)
Láttam több fórumon, hogy a rajongók kiakadtak a túl hepi vége miatt, én erre csak azt mondom, hogy lesz ennek még böjtje a kövi évadban - eddig mindig minden szar visszacsapott, ez is vissza fog. Persze lesz új sztori, de azért egy raklapnyi oroszt sem lehet csak úgy letudni egy este alatt, mint ahogy az örmény-bulinak is volt utózöngéje.
Engem a rákból gyógyulás sem zavar - másokkal is előfordult már a világtörténelemben. Gyógyultnak amúgy is csak öt év múlva nyilvánítják, szóval lehet örülni, de felhőtlenül majd csak akkor.
Összegezve (hogy ne dumáljak annyit): szerintem szuper évad volt jó kis befejezéssel.
Jöhetnek a kövek és az ellenvélemény :)

AaannnaaA 2016.09.26. 20:47:40

@Neoprimitív: Szóval szintre hoztad magad, és végignézted az évadot? Gratula! :)
Szerintem Lena Avi miatt lett egyszerre ilyen kemény - azért, mert a társa bajba került, bekeményített ő maga is.
Btw. a reboottal sincs semmi bajom, de én úgy vélem, hogy ennek még lesz lecsengése az új évadban.
A vak takarítónőn felröhögtem :D

Neoprimitív 2016.09.26. 21:10:27

@AaannnaaA: Na de Lena még a 9. részben durrantotta se szó, se beszéd fejbe a pasit (ráadásul nem akciózás, önvédelem, stb. közben, hanem NB I.-es bérgyilkost megszégyenítő lazasággal), Avi még csak utána esett fogságba.

Valószínűleg nem merül minden feledésbe a következő évadban (most is hogy visszatértek 1-2. évados arcok), de úgy érzem, lesz egy strukturális váltás. Remélem, hogy ennek jegyében ha már Bridget-et elzavarták New Yorkba, akkor Connort is kiírják! :)

AaannnaaA 2016.09.26. 21:15:19

@Neoprimitív: Oké, akkor nincs más tippem Lena változására. A gyerekek eltakarításával én is egyetértek :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.09.26. 21:27:32

Nekem is kissé túl heppy lett a vége. Nem egy elcseszett ír családhoz illő, és túl könnyen lemészárolták az orosz maffiát.
Nem lehet hogy ez a befejezés valakinek a haldoklása közbeni halucináció ? Végül is, Ray, tőle szokatlan módon, a nagy leszámolás előtt mindenkit összehívott, aki fontos, amikor segítséget kért tőlük. Abbynek is elmondott mindent, Terrynek is, meg mindenkinek, így elméletileg bármelyikük képzelegheti azt hogy jó vége lett a sztorinak minden szálon.

Amúgy az évad az tetszett, a hollywoodi problémamegoldó szálra jobban rákoncentráltak, mint az elcseszett ír családregényre. Ilyennek kell lennie, ezzel vettek meg anno.

Mikey papa, azt érzem rajta hogy kezd hülyülni, időskor, meg csapatta a drogokat ugyebár. Ez látszott rajta nem egyszer.

Connor, nem hálás szerep tininek lenni sorozatokban, de valahol értettem amikor hisztizett hogy neki nehéz.. Arra gondolok, körülötte mindenki izgalmas dolgokban vesz rész, a húga, minden fél és egész testvére, nagyapja, még az új utcagyerek csicska is. Apja, anyja folyton az ők kemény bostoni gyerekkorukat emlegeti nekik példaként. Ő meg elkényeztetett gyerekként növöget, ez tiszta gáz, ez a nem normális ebben a családban..

tinipuma 2016.09.27. 18:04:29

@Neoprimitív: Én is örülök, hogy a végére ideértél :)
Hasonlóan éreztem az évadzáró miatt, sajnálom is, hogy a bollywoodi össztánc nem nekem jutott eszembe :)
Reboot tőlem is jöhet, főleg, ha kevesebb maffiás szarságot kapunk és több megbízhatóan idióta celebet. A gyerekek nem hiányoznának, de Abbynek írhatnának valami normális történetszálat, mert ez tényleg katasztrofális volt, ennél a színésznő is többet érdemel szerintem.
Lena miatt én sem kaptam fel a fejem, nekem simán benne volt a csaj karakterében, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor nem hezitál egy pillanatig sem.

@AaannnaaA: Nem kapsz köveket :)
Én is élveztem a kalákában írást.

@Sigismundus: Ha kiderülne, hogy ez egy halu, akkor valami nagy és súlyos tárgyat vágnék a tévéhez, azt hiszem :)
Ami Conort illeti én nem nagyon tudom eldönteni, hogy az írók nem tudnak vele mit kezdeni, vagy az őt játszó srác, de valahogy sose áll össze a szerepe.

Mazzzzu 2016.09.28. 13:11:10

Nekem viszont tetszett, az évad is, meg a befejezés is, az utolsó jelenetnél aggódtam, hogy nem e nő ki a földből egy ruszki vagy vmi és Abby és Ray is ottmaradnak, de basszus egyszer lehet már heppiend :D
Jó lehet, hogy kicsit gyengébb évad volt, nekem a harmadik a top, történet és színész ügyileg is, de rendben volt szerintem, most nem emel, "csak" tartotta a szintet. Szerintem mindenképpen érdekes, hogy most minden, de tényleg minden, még Mickey sem keverte őket újabb szarba, összejött és ilyen heppi a vége, nem ezt vártuk ettől a sorozattól, de azt mondom egyszer belefér és ahogy ismerem, a következő évadra be kell osztani majd ezt a boldogságot :D

Is 2017.08.15. 09:28:47

@AaannnaaA: Na, végeztünk, majd jöhet az 5. évad darája. Igen, ahhoz képest, hogy már a Mariana árok mélyén jártak a szartengerben, hirtelen minden jóra fordult. Kicsit talán túl hirtelen is.
A végéről nekem erősen a Blöff vége jutott eszembe. Boxmeccs, átverés, halott gengszter banda.
Csak azt sajnálom, hogy szegény Bunchyt is belevonták a mocsokba. Persze, a családért nyilván mindent, de azért eddig ő még egészen ártatlan volt, O'Connor atya halála ide vagy oda.

Ja, még korábban akartam írni, hogy azért Marisol halálának eltussolása elég összecsapott. Egy picit is komolyabb orvosszakértő egy alaposabb vizsgálattal azért kiderítheti, hogy a halál ideje és az SMS között fordított reláció van, vagy hogy különféle vizek vannak a tüdejében, megy egy rakás más egyéb.
Ja, és ebben a sorozatban sosem áll be a hullamerevség? Se Varick, se Marisol, se senki.

De összességében jó volt, bár ha nem tudnám, hogy van 5. évad, baromira megijedtem volna a végén, hogy vége az egésznek, annyira sorozatzáró szaga volt a nagy happy endnek. :)
süti beállítások módosítása