Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 4x01 - The Drone Queen

2016. július 25. 09:00 - AaannnaaA

Kezeket összetenni, gatyákat felkötni – a Homeland S04 az RTLII jóvoltából végre megérkezett hozzánk is. Akik attól tartottak, hogy Brody nélkül nem lehet jó a sorozat (végülis az alapkoncepció az ő személyére, tetteire és azok következményeire épült), azokat előre megnyugtatom: szerintem a negyedik a legjobb évad. Bőven lehet persze velem vitatkozni, de a végén el fogjátok ismerni: igazán jó móka volt. Itt van nekünk Carrie, Saul és Quinn plusz egy kiváló sztori, szóval nincs miért aggódni. Tessék nézni és a hogyvoltot olvasni, jó lesz ez.

Kabulban, Afganisztán fővárosában kezdjük az epizódot, ebben a koránt sem békés országban dolgozik most Carrie, aki ha sétálni akar kicsit a főváros utcáin sötétedés után, azt három fegyveres kíséretében teheti csak meg. Szép kilátások! Ő mégis megteszi, mert napok óta nem járt az utcán, némi trappolós buksi-szellőztetésre meg mindenkinek szüksége van időnként. Ugye. Messzire nem jut, mert megszólal a mobilja, és berendelik a főhadiszállásra – meló van. Hogy mi is az pontosan? Természetesen rosszfiúk üldözése, jelenleg célzott módszerrel, azaz drónokkal és egyéb megfigyeléssel, majd kilövéssel.

1.jpg

Most is ez lenne a helyzet, csak kicsit kényesebb a szitu, ugyanis csupán egy névtelen informátorra támaszkodnak, nincs idő drónokkal körül nézni a helyszínen, vagy megerősíttetni mással az információt. Carrie szerint ez így nem oké, ezért biztonságos vonalon felhívja pakisztáni emberüket (az ottani CIA vezetőt), aki a fülest szerezte. A tag – Sandy Bachman – megnyugtatja: most ugyan nem tudnak a támadás előtt több forrásra támaszkodni, de ugyanattól a besúgótól kapta a tippet, aki az előző négy sikeres támadás célpontjait is szállította. Persze nem árulja el, hogy kitől, de szerinte inkább annak kell örülni, hogy ilyen nagy halat, mint Haissam Haqqani le tudnak vadászni.

Hősnőnk a hívás ellenére is bizonytalan még kissé, de kollégája meggyőzi: műholdról látják a helyszínt, és egy ugyanolyan jármű tartózkodik ott, mint amivel látták már a rosszarcot máshol – ez a két információ elég kell, hogy legyen. Plusz nincs más lakóház a közelben, szóval csak akik benn vannak azok halnak meg. Az F15-ösök már a közelben járnak – a légtérbe lépési engedélyt is megkapták a pakisztáni hatóságoktól – ezért szőkénk rábólint a dologra: mehet a célpont leszedése.

2.jpg

A támadás végét meg sem akarja várni, távozna az irodából, de kollégája kéri, hogy maradjon, mert a többiek készültek egy kis meglepivel. Oké. Így hát együtt nézik végig, ahogy két rakéta csapódik a célpontra, aztán mintha mi sem történt volna – és nem most öltek volna meg pár embert – kollégái tortát hoznak, énekelnek. Születésnapja van, rá van írva, hogy „The Drone Queen” (szóval így hívják a többiek).

Az ünnepség után hazatér, beveszi az altatóját némi fehérborral (látom régi rossz szokásai közül jópár megmaradt), majd skype-on hívja nővérét. Maggie egyedül ül a gépnél, apjuk ugyanis elvitte a gyerekeket sétálni, de mire megjön, addigra hősnőnk már szunyálni fog, így ugrott a családi csevej. Beszélgetésükből kiderül, hogy Carrie lányát, Franny-t, testvére és édesapja nevelik, míg ő a világ másik felén vívja a drónok harcát (hehe). Ahhoz képest, hogy az volt az eredeti terv, hogy Isztambulban állomásozik majd, ahol a gyerek is vele lehet, picit odébb helyezte a székhelyét, méghozzá jó zűrös környékre. Miközben ő a beszélgetés után nyugodtan fekszik le az ágyába, a támadás helyszínén emberek szedik ki a romok alól a túlélőket.

3_1.jpg

3_2.jpg

A Pentagonban egy privát biztonsági cég alkalmazottjaként Saul és kollégája arra próbál rávenni fél tucat magas rangú döntéshozót, hogy a cégüket alkalmazzák, amikor kivonják csapataikat Afganisztánból. Mikor szót kap, főnöke nem kis döbbenetére Saul nem a terveiket ecseteli, hanem arról beszél, hogy felelőtlenség kivonni a csapatokat. A 14 év alatt, mióta bevonultak Afganisztánba, nem terveztek soha előbbre, mint 12 hónap, azaz nem egy 14 éves háborút vívtak meg, hanem egy éveset, tizennégyszer. Magyarul nem végezték el a munkájukat, amiért mentek.

Döbbent és mérges főnöke itt szakítja félbe, rámorran, hogy menjenek ki a teremből. Odakint rákérdez, hogy ezt mégis miért kellett, de az öreg mintha meg sem hallaná, csak arról beszél, hogy butaságot csinálnak a kivonulással.

4.jpg

A Haissam Haqqani levadászására indított tegnapi pakisztáni támadás a rakéták kilövésével nem ért véget, mert mára kiderült, hogy a terrorista egy esküvőn vett részt, és vele együtt legalább 40 civil életét vesztette a robbanásban. Carrie a CIA irodában szembesül a tényekkel, és azonnal utasítja kollégáját, hogy küldjön drónt a helyszín fölé, hogy immár nappal is megnézhessék a romokat.

Közben a pakisztáni (pontosabban iszlamabadi) amerikai követség előtt dühös helyiek tüntetnek a dróntámadások azonnali beszüntetéséért. Odabent az épületben a nagykövetnő – Martha Boyd – beszéli meg a helyzetet Quinnel (szia kedvencem, de rövid lett a hajad!), majd a hamarosan belépő Sandy Bachmannal. Utóbbi arról győzködi a nagykövetet, hogy a pakisztániak is jóváhagyták a támadást, most meg kiabálnak a sok áldozat miatt – ez csupán propaganda. Különben is, Haqqani sodorta veszélybe őket azzal, hogy odament, mindenki tudta, hogy célpont, szóval magukra vessenek. Pff!

5.jpg

A helyszínen ezalatt fiatal fiú – Aayan – tér magához, és szembesül a ténnyel, hogy ő ugyan túlélte a támadást, anyja és húga azonban nem. Megrendül, és cudar állapota ellenére kibotorkál az udvarra, hogy közelről megnézze az áldozatok letakart testeit. Vannak jópáran, de megtalálja közöttük a szeretteit. Épp ekkor repül föléjük a CIA drónja – elég jó képet adva – Aayan pedig kiszúrja. Carrie egy pillanatig döbbenten bámulja az áldozatok mellett guggoló, és a drónt figyelő fiút, de mikor az távozik, nem „megy utána”, hanem a környéket kutatja tovább. Gondterhelten konstatálja, hogy tényleg elég magas az áldozatok száma.

Váratlanul Quinn hívja fel – jó rég nem beszéltek – hogy megvitassák a fiaskót. Szőkénk nem aggódik igazán, mert ha valóban lakodalom volt is, ténylegesen nem tudja senki sem bebizonyítani, szóval az ő valaguk le van védve. Ahogy elnézem Peter nem ájul el ettől a hozzáállástól.

6_1.jpg

6_2.jpg

Mira otthonukban várja férjét, aki – mily meglepő – egyéb elfoglaltságai miatt lekéste a vacsorát, amit a nő főnöke tiszteletére adtak volna. Még mindig az évek óta rágott csontot csócsálják: az asszony azt akarja, hogy állapodjanak meg, ura dolgozzon (de ne a kormánynak), miközben Saul kiböki, hogy nem jön ki igazán jól a főnökével. Felesége erre rámorran: vegyen erőt magán, megígérte, hogy három évig a városban maradnak, és nem táncol vissza terepre.

Aayan hazatér, útközben törött kijelzőjű, de még működő telefonján lógó orral nézi az esküvőn készült videót (ennyit arról a könnyelmű kijelentésről, hogy nincs senki kezében bizonyíték). Basszus, egy csomó gyerek és nő van a felvételen! Iszlamabadba jött, az itteni orvosi egyetemre jár; kollégiumi szobatársa már attól tartott, hogy meghalt, olyan hosszú ideje nem hallott róla. Szomorúan meséli el, hogy elveszítette az egész családját.

7_1.jpg

7_2.jpg

Kissé lepukkant csehóban Carrie sörözik magában (nyilván nem kinn a városban vagyunk, az veszélyes lenne), mikor egy fiatal katona lép hozzá. Nem, nem ismerkedni akar, hanem tengelyt akasztani – ugyanis ő vezette a gépet a pakisztáni küldetésen, és ölt meg a rakétákkal egy csomó ártatlan embert. Eléggé ki van akadva, ráadásul ez már nem az első eset, nemrég négy kanadai katonát ölt meg ugyanígy téves információk alapján. Nem érti hősnőnk hogyan tudja a „nagyobb jót” meglátni ezekben az akciókban, ő a maga részéről szörnyetegeknek nevezi az egész bandát. A felháborodott CIA-s elzavarja a picsába.

A fiatal orvostanhallgatók – Aayan, a szobatársa, Rahim, és egy eddig ismeretlen lány – közösen tanulnak egy teázóban, illetve csak tanulnának, mert Rahim leginkább a politikai helyzetről témázna. Mérges Aayanra, amiért nem akarja a videót megosztani a világgal, hogy mindenki láthassa mi történt, hiszen az amerikaiak még mindig tagadják az esküvő tényét és az áldozatok számát. A fiú tiltakozik, nem akar belekeveredni a politikába, mire szobatársa dühösen gyávának nevezi, és elrohan.

8_1.jpg

8_2.jpg

Szőkénket telefon ébreszti álmából, a CIA igazgatója, Andrew Lockhart hívja (szóval az unszi faszkalap még mindig a navvezír). Ő tájékoztatja arról, hogy az esküvőn készült videó a neten landolt, ami elég nagy gáz rájuk nézve. Utasítja, hogy húzzon át Iszlamabadba, és Sandy Bachmannal együtt készítsen a pakisztániak számára egy hihető beszámolót a fiaskóról. Saul is látja a videót, felhívja, ám Carrie (aki közben összepakolt és útra kész) nem fogadja egykori főnöke hívását.

Aayan dühösen ront be közös szobájukba, Rahimnak kár lenne tagadnia, úgyis tudja, hogy ő tette fel a videót a netre. Ténylegesen persze nem ő töltötte fel, hanem az unokatesója, aki ért hozzá, hogyan rejtse el a nyomait, úgyhogy meg lehet nyugodni, senki sem fogja őket megtalálni. A mérges fiú rámorran, hogy ez mindegy, szerepel a felvételen, úgyhogy bárki tudja majd azonosítani, ezért határozottan utasítja, hogy vetesse le az anyagot.

9.jpg

A két CIA-s – Quinn és Sandy – megbeszélik a helyzetet, előbbi szerint tüntetések várhatók az események miatt, de legalább nyomában vannak a feltöltőnek, holnapra remélhetőleg meglesz. Sandy közben üzenetet vált (szerintem az informátorával), ezért kamu ürüggyel lelép; majd akkor tér vissza, ha itt lesz Carrie is. A nagykövet testületileg akarja megmosni a buksijukat, de ez most ráér, előbb irány a találkozó, ahova az épület hátsó traktusán (konkrétan a gépházon át) távozik.

10.jpg

A reptéren Quinn várja kolléganőjét, nagyon megörülnek egymásnak. Carrie kéri, hogy üljenek le kicsit, és helyezze képbe arról, mi a jelenlegi szitu. Peter szerint Sandy elég fura, magányos farkasként intézi az ügyeit, még a beosztottjai sem tudják merre jár; vszg. az informátorával találkozik titokban. Kicsit meglepődnek, mikor rájönnek, egyikük sem tudja ki lehet az – mindketten azt hitték a másik tisztában van a tégla személyével. Carrie megfogadja, hogy megtudja Sandytól az informátor nevét, mégiscsak miatta bombázott le ártatlan embereket.

Amikor erre a témára térnek Quinn meglepődik, hogy a nőt nem rázza meg különösebben az ártatlanok halála, én viszont azon lepődök meg, hogy kőarcú gyilkosunkat mennyire. Megemlíti a nőnek, hogy Isztambulban nyugodtabban dolgozhatna, plusz a gyerekével lehetne, mire az úgy reagál, hogy igen, de itt több az izgalom és a pénz. Btw. Petert is hívta, amíg ott dolgozott, nem is érti miért nem ment. A férfi erre válasz helyett talányosan néz, majd asztalt bont azzal, hogy várnak rájuk.

11.jpg

Amikor felállnak, az épületben elhelyezett tévé készüléken megpillantják Sandy arcát – a bemondó azt mondja éppen, hogy ő felelős az esküvőn történt robbantásért. Mégis hogy a faszba került nyilvánosságra a képe és az infó?

Említett eközben a város utcáin tart célja felé, és nem tűnik fel neki, hogy a helyiek erősen megbámulják. Odaér egy többlakásos épület egyik lakásához, ám az ajtón nem tud bemenni, mert nem stimmel a kulcsa. Értetlenül küld sms-t: lecserélted a zárat? Meg sem lepődök igazán, hogy nem kap választ. Ekkor éri Peter hívása, aki tájékoztatja a helyzetről – bukta van, tűnjön el! Sandy megadja a címét, két CIA-s társa pedig ígéri, hogy öt perc múlva odaér, addig próbáljon észrevétlen maradni. Quinn jelenti a központnak a címet, és kéri, hogy azonnal küldjenek erősítést.

12_a.jpg

Az észrevétlenség nem jön össze, főként azért, mert a ház bejáratánál dühös helyiek tekintgetnek befelé, egyértelmű, hogy felismerték, szóval nincs más választása, mint a hátsó kijáraton távozni. Az utcán próbál normál léptekkel haladni, de elég jellegzetes fizimiskája van, így pillanatokkal később felismerik, és minden oldalról dühös emberek kezdenek köréje gyűlni

Előkapja fegyverét, de elsütnie már nem kell, mert vadul dudálva befut Peter és Carrie. Gyorsan bevágja magát az autó anyós ülésére (szőkénk hátra mászik), Quinn pedig gázt ad. Egy saroknyit sem jutnak, a kereszteződésbe bevágódik eléjük egy teherautó.

13.jpg

A tömeg körülveszi a terepjárót – meglehetősen sokan vannak, kicsit meg is emelik az autót, szóval hiába a padlógáz, a kerekek csak kipörögnek. Peter odaveti kolléganőjének, hogy a hátsó ülésen van még egy fegyver, de Carrie hiába túr mindent, nem találja meg. A megvadult tömeg eközben botokkal üti az autót, betörik az ablakot, azon keresztül kezdik Sandy kihúzni. Quinn hiába kapja elő a fegyverét, és lő közéjük, ez egyáltalán nem tartja vissza a csőcseléket. Mikor betörik az egyik hátsó ablakot, Peter oda lő, mielőtt még szőkénket is kirángatnák. A megzavarodott nő a következő pillanatban főnöke után indulna, ám társa nem engedi – Sandyt már nem lehet megmenteni.

Inkább kilövi a hátsó szélvédőt, plusz elereszt még pár golyót ugyanabba az irányba, és ez annyira megdöbbenti a támadókat, hogy a gázra tud lépni, és tolatva elszáguld. Bazmeg, ez nagyon kemény volt!! Dermedt csendben tekeri a kormányt vissza a követségre, közben látják, hogy a „felmentő sereg” vadul száguld az ellenkező irányba – nyilvánvalóan elkéstek.

Mikor végre bejutnak a követség kapuján, Quinn leállítja a motort, Carrie kiugrik, és arra biztatja a férfit, hogy ő is tegyen így, menjenek be, találkozzanak a nagykövettel. Peter azonban egyre csak azt hajtogatja, hogy adjon egy percet, míg megemészti a történteket. A nő szerint meg kell beszélniük hogyan adják elő a sztorit, mivel egyértelmű, hogy többet is tehettek volna, minthogy otthagyták Sandyt. A döbbent Quinn csak annyit mond: baszódjál meg!

Amúgy teljesen jogosan, ha ennél jobban ugráltak volna, simán otthagyják a fogukat, és maximum a sírkövükre lenne felvésve, hogy „mindent megpróbáltak”. Ahogy hallgatom a szájkaratéjukat, a két régi barát nem igazán érti a másikban végbe ment változást: Peter szemszögéből Carrie túl érzéketlen lett, a nő oldaláról nézve viszont a férfi tűnik (magához képest) puhának. Szerintem mindkettőben van némi igazság.

15.jpg

Szőkénk berongyol a követségre, benyögi, hogy Martha Boyd nagykövettel kell beszélnie, mire az ügyeletes döbbenten szól rá: véres az arca. Ezen kicsit meglepődik, megkérdezi merre van a mosdó, és betrappol rendbe szedni magát – közben nem igazán tűnik olyannak, akit mélyen megviseltek az események.

 Hogyvoltíró a twitteren - megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.07.25. 16:20:13

Huh, ez keményen indul, lincselés a nyílt utcán...

Arra lenne tippem, miért lett kemény Carrie (Brody), de hogy Quinn miért puhult fel, az gondolom, majd kiderül.

AaannnaaA 2016.07.25. 16:27:20

@Gabba: Jah, brutál kezdés volt! Mondtam én, hogy jó kis évad lesz :)
Persze, hogy kiderül, nem is sokára :) Mondjuk keménység/puhaság ide vagy oda, nekem akkor is a kedvenc karakterem az egész sorozatban.

Gabba 2016.07.25. 17:31:52

@AaannnaaA: meg az is kérdés, mihez kezdek Mrs. Brody nélkül :)

AaannnaaA 2016.07.25. 21:11:37

@Gabba: Hát igen, nem véletlenül fényképeztem őt az előző évad hogyvoltjaiba minél többször, ennek sajnos befellegzett :)
süti beállítások módosítása