Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A muskétások 3x03 - Brothers in Arms (Bajtársak)

2016. július 08. 13:00 - Gabba

Az epizód címéről természetesen a Dire Straits hasonló tematikájú alapvetése ugrik be, a poszt olvasása közben remek aláfestő zeneként szolgál, a hogyvoltíró ajánlásával. Rendkívül ellenszenves arcú csávóval nyitunk, aki éppen valami üzenettel küldi el egyik emberét a lotharingiai herceghez. Alig hogy a futár távozik, muskétás barátaink érkeznek meg a házhoz és a király parancsára hivatkozva felszólítják a Gaston nevű antipatikus figurát, hogy tartson velük. Eközben Párizsban leszerelt veteránok gyülekeznek valami krimóban, amit korábbi társuk és vezetőjük, Christophe üzemeltet feleségével, Josephine-nel közösen. A városba érve a muskétások kíséretében utazó figura titokban megsarkantyúzza a lovát, ami felágaskodik és ledobja magáról lovasát. A muskétások a legközelebb helyre, Christophe krimójába viszik be a sebesültet.

musk3_03_01.JPG

Odabent a gyanús álsebesült összenéz egy másik csávóval, na, ezek tutira itt akartak találkozni, vonom le a nem túl nehéz következtetést. Persze semmi komoly sérülése nincs, viszont észreveszi, hogy a zsebéből hiányzik a tárcája. Megloptak!, kezd ordibálni magán kívül, majd kardot ránt és hadonászni kezd a veteránok gyűrűjében, három embert összekaszabol, mire Athoséknak sikerül lefogniuk. Én az orléansi herceg vagyok, a király öccse és most tárca nélküli miniszter lettem!, fedi fel magát váratlanul Gaston. (Na tessék, egy újabb fattyú.) A veteránok kardot és pisztolyt szegezve körbeveszik a gyilkost és a muskétásokat, Athos nagy nehezen rábeszéli őket, hogy a király parancsára engedjék őket tovább, megígéri, hogy hamarosan visszatér és elrendezi a dolgot. Az előző részben megismert Sylvie is itt van, aki arról győzködi Christophe-ot, hogy Athos szavatartó ember, így aztán végül útjukra engedik a muskétásokat Gastonnal.

musk3_03_02.JPG

A laktanyánál Feron és Marcheaux várja az érkező csapatot, Porthos halkan odasúgja a többieknek: Mi lesz itt, családi összejövetel? Feron kijelenti, innen ő kíséri tovább Gastont a királyhoz, a muskétások kopjanak le. Ezalatt a Louvre-ban Treville és Anna azt próbálja megtudakolni Lajostól, miért hívatta vissza féltestvérét Párizsba, hiszen három évvel ezelőtt ő maga száműzte. Lajos azonban nem fedi fel az okot, és a megérkező Gastonnak megbocsátó gesztussal nyújtja kézcsókra a kezét. A rutinos szarkeverő Feron persze nem hiszi, hogy Gastonnak is ilyen megható békülési szándékai lennének.

musk3_03_03.JPG

Treville Gaston kirablásáról kérdezi Athost, de a testőrkapitánynak fogalma sincs, ki lehetett a tettes. A hadügyminiszter úr azon pörög, hogy ez a Gaston csávó veszélyes alak, miért nem szólt neki Athos előre, mielőtt még az udvarba hozatta? A melankolikus arcberendezésű testőr azzal vág vissza, hogy személyesen a királytól kapott erre parancsot, nem volt mérlegelési lehetősége. Azon viszont hiába agyalnak, mi motiválhatta Lajost erre a lépésre. Mindenesetre a veteránoknak igazságot kell szolgáltatni három megölt társukért, Treville úgy dönt, beszél a királlyal.

musk3_03_04.JPG

Mit csinál ezalatt a női szakasz? Constance Annához siet, a királyné éppen az arrafelé császkáló Marcheaux-nak kiabálja le a szakállát: Magának semmi keresnivalója a királyné lakosztálya környékén, ne kémkedjen itt, húzzon elfele üstöllést!, pörög a szende Anna. Miután a gárdakapitány távozik, a két nő arról beszélget, hogy lassan alig marad megbízható ember a palota környékén, kivéve természetesen a muskétásokat. Anna rákérdez, mikor száll már a gólya Constance-ék kéményére, de Constance csak sóhajt: Kemény idők járnak, azt még elviselem, hogy egy muskétás felesége vagyok, de azt már nem tudnám, ha egy muskétás özvegye lennék.

musk3_03_05.JPG

Közben a krimó háta mögött Josephine előveszi a kötőjébe rejtett tárcát és mindenféle leveleket talál benne, ahá, megvan a tolvaj!

musk3_03_05_1.JPG

A palotában a király arra utasítja Treville-t, találja meg a tolvajt és kemény fellépéssel szerezze vissza, amit ellopott, Gaston azonban nem ragaszkodik ehhez mindenáron. (Na mi van öcsém, most akkor kell a tárcád vagy nem? Vagy talán rejtegetsz benne valamit?) Később Gaston felkeresi Feront, ahol persze Grimaud is ott van. Az orleans-i fattyú elmondja a párizsinak, hogy az ellopott tárcában a királlyal elégedetlen főurakkal folytatott levelezés példányai voltak. Felkelésre készülnek, ezért mindenáron meg kell találni a tárcát. Feron ugyan nem mutatja, de nyilván alaposan meglepődik, hogy ilyen komoly lázadás van készülőben és ő nem is tudott róla, mindenesetre megígéri, segít Gastonnak.

musk3_03_06.JPG

Fokozódnak az izgalmak, egyrészt Feron és Grimaud azon örül, milyen pompás alkalom pottyant az ölükbe ezzel a Gaston-féle összeesküvéssel. Majd odaküldik Marcheaux-t, aki szétcsap a veteránok között és megszerzi a leveleket, amikkel jól sakkban lehet tartani minden érintettet. Másrészt Athos és Porthos szétnéz a krimóban, ők is a tolvajt keresik, de egyelőre hiába. A veteránok sérelmezik, hogy a király csökkentette a járandóságukat, azt viszont vállalják, hogy a másnapi temetés után előkerítik a tolvajt, de cserébe Gaston herceg is feleljen az általa elkövetett gyilkosságokért. Lova nyergére erősítve Athos levelet talál, ebben a tolvaj arról ír, a temetés után önként fel fogja adni magát. Nocsak.

musk3_03_07.JPG

Másnap, temetési szertartás, a beszédet tartó Christophe szava elcsuklik, ezért helyette Aramis mondja végig az imát. Josephine idegesen rejtegeti kötőjében a levéltárcát, készül az önleleplezésre. Grimaud is a kápolnában settenkedik, majd kimegy és jelt ad az érkező Marcheaux-nak. A gárdisták berontanak a templomba, ez egyik tiltakozó veteránt különösebb fakszni nélkül lelövik. A muskétások közbevetik magukat és megpróbálják elejét vetni a vérengzésnek, szerencsére ekkor megérkezik Treville és miniszteri szóval távozásra szólítja fel a gárdistákat. Christophe azonban nem nyugszik le, továbbra is a muskétásokat teszi felelőssé a történtekért és mindenáron a királyi palotához akar vonulni az őket ért sérelmek miatt.

musk3_03_08.JPG

A palotában Feron és Gaston beszélget, az utóbbi azon dühöng, hogy a kis Lajos megszületése miatt hátrább került a trónöröklési listán. Jaj, hát nagyon sok baleset érhet egy ilyen kisgyereket, vigasztalja sötét mosollyal Feron. Anna lép oda hozzájuk, gyanús neki a két nagybácsi, mit sündörögnek ezek itt a kicsi körül. Ó, mink csak barátkozunk az unokaöcsénkkel, Lajos király kérésére, közli Feron. Ha a fiam felnő, nem valószínű, hogy szeretni fogja a király mostani kegyeltjeit, veti oda Anna. A park túlsó végén Aramis figyeli a kicsit, Anna odamegy hozzá és pár szót váltanak, örökkévalóságnak tűnt az elmúlt négy év, mondja Aramis, Anna viszont erre nem mond, nem mondhat semmit.

musk3_03_09.JPG

Treville Athosékkal figyelmezteti Lajost, hogy a veteránok a palotához készülnek és elvárják, hogy Gaston kérjen tőlük bocsánatot. Lajos azonban hallani sem akar Gaston bűnösségéről, de mielőtt többet mondana, kiküldi a testőröket és csak Treville-t tartja maga mellett. Neki elmondja, hogy szervezetét megtámadta a fehér pestis (mai nevén tuberkulózis), már nincs sok ideje hátra, ezért a legfontosabbnak azt tartja, hogy minden szabadidejét a kis trónörökössel töltse. Gastont pedig nem engedi támadni, mert őt akarja kijelölni fia mellé támasznak. A betegségről azonban még a királyné sem tud, tehát Treville ne merje továbbadni a hírt fővesztés terhe mellett. Ez így oké, viszont a beszélgetésnek fültanúja a terem túlsó sarkában rejtőzködő Feron, így a titok nyilván nem sokáig marad titok.

musk3_03_10.JPG

Treville úgy dönt, személyesen beszél a veteránokkal, hogy rávegye őket, ne vonuljanak a király ellen, Porthos elkíséri. Ez jó ötlet volt, mert alig lépnek be a krimóba, a felhergelt veteránok elkapják és megkötözik őket. Josephine is győzködi Christophe-ot, nincs esélyük győzni, de a főveterán nem is figyel rá. Megérkezik Athos pár katonával, Christophe levelet küld vele a királynak a követeléseikről. Athos ellovagol és egy órán belüli választ ígér. Biztos, ami sicher alapon a veteránok nekilátnak barikádot építeni a kocsma elé.

musk3_03_11.JPG

Athos átadja a levelet Lajosnak, mire mindenki nekiáll a magáét hajtogatni: a király nem hajlandó teljesíteni a követeléseket, Anna szerint mindennek Gaston az oka, Gaston ragaszkodik ahhoz, hogy ő csak a háttérhatalom és a gyíkemberek ártatlan áldozata, a praktikus Feron meg azonnal ráküldené a gárdistákat a veteránokra. Athosnak csak annyit sikerül elérnie, hogy megpróbálkozhat saját szabadítási akcióval még a gárdisták támadása előtt.

musk3_03_12.JPG

Grimaud és Marcheaux egyeztet, meg kell hiúsítani Athos szabadítási akcióját, mert akkor a gárdisták szabadon ráronthatnak a veteránokra. Közben Christophe a krimóban kijelenti a megkötözött Treville-nek és Porthosnak, hogy szavatartó ember lévén meg fogja ölni őket, ha a király nem teljesíti a veteránok követelését. Megérkezik Athos, aki először meg akar győződni arról, életben vannak-e még a foglyok. Előhozzák Porthost, Athos valami régi csatára hivatkozva mond neki valamit, a titkos infó megfejtését már az Aramisszal közös behatolást (nem úgy!) előkészítő D’Artagnantól tudjuk meg. Egy spanyolok elleni csatában Porthost elfogták, de D’Artagnanék egy titkos földalatti folyosón át kiszabadították, mint ahogy most is fogják. Az elmélyült beszélgetés közben észre sem veszik, hogy Grimaud biztos távolságból követi őket.

musk3_03_13.JPG

Aramisék kiszabadítják Treville-éket és rohannak ki az épületből, de közben Grimaud berobbantja az egyik falszakaszt, mire a gárdisták is támadásba lendülnek. Hatalmas lövöldözés támad, a muskétások nagy nehezen meggyőzik Christophe-ot, hogy a gárdisták a közös ellenség, akik mindenkit meg fognak ölni. A főveterán végül hagyja magát meggyőzni. D’Artagnan hátramegy puskaporért, ekkor váratlanul Josephine lép oda hozzá és bevallja, hogy ő lopta el Gaston tárcáját. Megmutatja a leveleket, a gascogne-i persze egyből átlátja az egész összeesküvést. A nő bevallja, hogy a krimó valójában veszteséges, de ezt ő nem merte elmondani Christophe-nak, és abból szerez plusz pénzt, hogy időnként elcsórja a tehetősebb vendégek pénztárcáját. A lövöldözés tovább folytatódik, ám ekkor megérkezik Constance egy század muskétással, sőt Sylvie is feltűnik jópár menekülttel az oldalán, így a gárdisták hamarosan megkötözve hevernek a porban.

musk3_03_14.JPG

Persze Marcheaux még így is beszólogat Treville-nek, mire a hadügyminiszter úr saját kezű jobbcsapotot helyez el a kapitány pofáján. Szegény Josephine azonban halálos lövést kapott, és Christophe karjában kileheli lelkét. D’Artagnan természetesen nem mond semmit a pár perccel korábban hallott vallomásáról, inkább Chris Rea dalával búcsúzik a szerencsétlen sorsú nőtől. Treville átadja a megtalált leveleket a királynak, persze Lajos még most sem hajlandó bűnösnek tekinteni Gastont, azzal védi, hogy féltestvére csak félelmében cselekedett. Azt viszont belátja, hogy Gaston személye a viszálykodás további forrása lehet, ezért úgy dönt, mindenki biztonsága érdekében bezáratja a Bastille-ba.

musk3_03_15.JPG

Sylvie kicsit kokettál Athosszal, de ezúttal úgy dönt, mégsem illő a teljes muskétásezred előtt lesmárolnia a mélabús arcú kapitányt. Feron felkeresi Gastont a Bastille-ban, a fogoly dühöng és azzal fenyegetőzik, amint kiszabadul, elmondja Lajosnak, hogy Feron is hajlandó lett volna részt venni az összeesküvésben. Persze Feron nem ijed meg és visszaszól: sok baleset érhet egy foglyot, pl. álmában megfulladhat, vagy borotválkozás közben tarkón szúrhatja magát és elvérzik, úgyhogy jobb lenne, ha Gaston nem forgatna a fejében ilyen árulkodós dolgokat.

Éljen a testvéri szeretet!

musk3_03_16.JPG

Címkék: muskétások
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2016.07.08. 18:22:09

"vagy borotválkozás közben tarkón szúrhatja magát és elvérzik,"
Köszönöm :)

Pácsó Ármándó 2016.07.09. 08:45:17

Ki az a kis szőke push-uppos az 5. képen?

Gabba 2016.07.09. 10:21:51

@Pácsó Ármándó: Anna királyné

Hirtelen nem is tudom, Mademoiselle Pushup melyik Dumas regényben szerepel :)

@Flankerr: börtönlakónak ezért biztonságosabb a szakáll :)

Pácsó Ármándó 2016.07.09. 16:46:36

@Gabba: Emlékszem az öregre, nagy Dumás volt! :-)

Pácsó Ármándó 2016.07.10. 19:10:03

@Gabba: Erre még nem is gondoltam :-)
Megyek, felmászom a családfámra, hátha rájövök :-)

Gabba 2016.07.10. 20:38:40

@Pácsó Ármándó: vigyázz, onnan nagyot lehet esni! :)

Pácsó Ármándó 2016.07.11. 13:18:13

@Gabba: Ja, és jó lett a hogyvolt! Élén a tárcanélküli miniszterrel és az éneklő Dart Mignonnal :-)

Gabba 2016.07.12. 09:18:53

@Pácsó Ármándó: a melegben nem fog az agyam: milyen Dart Mignon?

Pácsó Ármándó 2016.07.12. 09:43:19

@Gabba: Dart Agnan :-)
Eltúloztam az asszociációt!
süti beállítások módosítása