Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Deutschland_83 1x07 - Bold Guard

2016. május 02. 13:00 - anniewalker

A támaszponton indítunk, főhősünk már megint kódolt üzenetet kap: az NDK háborúra készül, ezen megdöbben. Edel tábornok katonáit biztatja, eddigi NATO-hadgyakorlatuk sikeres volt, most indul az újabb fázis, az Able Archer nevezetű, és ebben most támaszpontjuk kiemelt szerepet kap. Martin felderít: ugye ez csak tényleg háborús játék, nem igazi támadás? Gyorsan keres magának a semmi közepén egy telefonfülkét. Az NDK hírszerzése is javában készül a támadásra. A gombostűkkel feltűzött prezi-ben egyértelműen látható: minden a közelgő támadásra utal!

dtl711.jpg

Lenorát egy afrikai hapsi látogatja meg, a mozambiki köztársaság vízumát hozta, szeretettel várják a nőt. Hát, nem tudom, én nem vágynék annyira oda… Martin ekkor hívja, az Able Archer csak egy hadgyakorlat, valósághű, de csak játék, a nyugatiak nem akarnak háborút. Martin ultimátuma: figyelmeztetni fogja a támaszpontot. 

NDK, Annettet meglátogatja Thomas, Wittenbergbe készül barátaival (Martin Luther ünnepség, 500 évvel azelőtt született a reformáció atyja), a háttérben Udo Lindenberg slágere szól (Sonderzug nach Pankow). Nagyon merészek az ifjak, már hiányolom a Stasi-t, mert a dal szövege nem vet a központi bizottság főtitkárára (Erich Honecker) jó fényt. A srácok elszáguldanak a Trabanttal, az NDK autógyártásának remekműjével.

dtl713.jpg

Az előbb említett sláger folytatódik Udo Lindenberg turnébuszában, de itt már életszerűbb, hogy ezt halljuk. Vidám hangulat, a rockzenész végre felléphet az NDK-ban.

Bonnban hatalmas béketüntetés, Tischbier és Lenora a küszöbön álló támadásról beszélnek, ami Martin szerint csak gyakorlat, de hát ő nem ért hozzá. A tüntetők a támaszpont előtt is megjelennek, épp mikor az amerikai katonák csapata és a NATO-számítógép megérkezik.

dtl721.jpg

dtl722.jpg

Miután Tischbier is befut, Alex kapja magát és kiáll a tüntetőkhöz. Martin Tischbiernek is azt hajtogatja, nem lesz támadás, de az sem hisz neki. Edel tábornok Tischbiert győzködi, hogy nincs igaza, meg hogy mit akart a fiától, hagyjuk, ugorjunk.

dtl723.jpg

NDK, Schweppenstette elvtárs meglátogatja Annettet és Ingridet, ha már itt van, marasztalják ebédre. Ingrid és a férfi közt feszült a hangulat. Még az egyetemről ismerik egymást, és a Fal megépülésekor (1961. aug. 13.) a férfi inkább a fiatal köztársaságot akarta védeni, ezért váltott. Míg Ingrid mosogat, Annett jelentést tesz Schweppenstettének, aki VIP-belépőt ad a lánynak Udo Lindenberg koncertjére, mellékelve egyik háttérénekesük fényképét – Yvonne az, ahol épp Martinnal csókolózik, lásd 6. rész vége. Annett megdöbbenve néz.

NSZK, támaszpont. Elmenőben Tischbier szakít Alexszel, és orvoshoz küldi, csináltasson tesztet. Majd felhívja Lenorát, megerősíti, a NATO támadásra készül. Martint a támaszpont NATO-központjába küldik, ahol elrejti az epizód elején kapott titkos üzenetet. Edel tábornok közben azzal szembesül, hogy az amerikai katonák diétás kólát isznak, hát hova süllyed a világ. És ekkor hozzák neki a kódpapírt.

dtl725.jpg

NDK, titkosszolgálat, Fuchs elvtárs csak nem hiszi, hogy tényleg támadás lenne, de mindenki biztos a közelgő háborúban.

dtl724.jpg

Thomas nem úszta meg a tiltott könyvek birtoklását, rendőrségi kihallgatást élvez épp, annak minden velejárójával.

dtl732.jpg

Támaszpont, Martin döntésre jut, elárulja a tábornoknak, ő a kém, és nem hisznek otthon neki, hogy nem lesz igazi háború. A letartóztatás elől elfut, kocsit szerez magának, irány kelet.

NDK, Palast der Republik (köztársasági palota, azóta lebontották), koncert. Még Schweppenstette is nézi a tévében, ahogy Udo Lindenberg közli, Ich bin Rocker. Annett pedig a színfalak mögött keresi Yvonne-t. A csatolt képen látható fiatalok az FDJ (Freie Deutsche Jugend, kb. KISZ) sötétkék ingjében vannak, öröm látni!

dtl741.jpg

Megismerkedik Yvonne-nal, szívesen megmutatja Berlint, meghívja magához is. Annett elmondja, nincs férjnél, majd felneveli a gyereket egyedül. Yvonne szerint ez Nyugaton nehéz lenne.

dtl743.jpg

Közben Martin hazafelé vezet, az autóban öltözik át, egyenruhája mégiscsak feltűnő lenne. A támaszponton új kódot vezetnek be, ezáltal a keletnémet hírszerzők már semmit nem hallanak.

dtl751.jpg

dtl753.jpg

És Martin még mindig hazafelé vezet.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.05.03. 13:40:58

Ich bin Rocker majdnem olyan zúzós, mint az AC/DC hasonló témájú táncdala :D

anniewalker 2016.05.07. 12:48:20

Érdekes, hogy kevesebb német dalt adtak a filmhez, valahogy több volt az angol/amerikai. De azért jók voltak ...
süti beállítások módosítása