Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marvels Jessica Jones 1x10 – Avagy ezer vágás

2016. április 28. 11:00 - Qedrák

A vérző karú és mezítlábas Kilgrave menekülésével kezdünk, amint egy lépcsőházban rohan lefelé és kifelé sanyarú fogságának helyszínéről. Szerencséje van, mert odakint meglátja Hogarthot, aki éppen a luxuskocsijával lépne olajra, de antagonistánknak elég megszólalnia, hogy ne menjen tovább. Az ügyvédcápa biztos ami biztos, pisztolyt ránt, teljesen feleslegesen, mert Kilgrave-nek csak ki kell nyitnia a száját, és már a kocsiban van, Hogarth pedig sofőrködik neki. Jessica későn rohan utánuk. Az ügyvédcápának a pihenő után esik le, hogy nagyon elbaszta a dolgokat, és elkezd moralizálni, hogy Kilgrave a saját anyját ölte meg, de a férfinak már ismerjük a kész válaszát a dolgokra: vele kísérleteztek, szóval ne sajnálja olyan nagyon a szüleit. Erkölcsi szentenciákra neki amúgy sincs ideje, szóval irány egy doki, akiben megbízik.

hogarthkilgrave.jpg

Kilgrave egykori börtönén siklik végig a kamera. A helyiség romokban: apja eszméletlenül terült el a vízben, amely piroslik az anyja vérétől, aki agyonszurkálva fekszik a férjétől nem messze. Egérszerűen vinnyogó hangot hallunk, majd vált a kép, és kiderül, hogy Trish próbálja Kilgrave parancsára a már kilőtt golyókat a saját fejébe röpíteni, mérsékelt sikerrel. Ahogy veri a homlokát a golyóval, megérkezik Jessica, aki először nem tudja megállítani, majd végül a kutyaharapást szőrével megoldás keretében megfogja a golyót, és nem túl finoman beletömi Trish szájába, aki azért még jól bele is harap a kezébe. Némi nyelvtani elemzést követően, amelyben szuperhősünk rámutat, hogy a golyó immár a fejében van, Patricia megnyugszik, és Kilgrave parancsának a hatása elmúlik. Érkezik Clemons egy elsősegélydobozzal, és elkezdi ellátni magát. A hármas tanácskozik egy sort, hogy mi legyen, mentőt nem hívnak, a nyomozó pedig felajánlja, hogy hív egy csapatot, aki biztosítja a helyszínt. Közben Kilgrave-papa felébred, és miután túltette magát a szomorúságon, hogy a felesége meghalt, a parancs értelmében elkezdené kivágni a saját szívét, de a többiek rávetik magukat, és megkötözik. Jessica indulna Kilgrave után, de Trish megállítja, mert félti attól, hogy őt is elmekontroll alá vonja, mire szuperhősünk elmagyarázza, hogy szó sincs róla, ő immunis Kilgrave-re.

trishjessica2.jpg

Hogarth és Kilgrave egyenesen Wendyhez mennek, aki kiborul, mikor látja, hogy az ügyvéd egy sérült embert hozott el hozzá, de a férfi parancsára félbeszakítja a háborgását, és elmegy az orvosi felszereléséért. Érdekes dolog, jegyzi meg Kilgrave, hogy pont a válófélben lévő feleségére gondolt, amikor megbízható orvost mondott neki, mire Hogarth közli, hogy mégsem kell aláíratnia vele a válási papírokat. Ó, dehogynem, feleli a férfi, az üzlet az üzlet, én pedig arról vagyok híres, hogy állom a szavamat. Egykori börtönében Trish még mindig nem engedné el Jessicát, de Clemons tanúsítja, hogy a szuperhős igazat mond. Közben megszólal Albert is, és elmondja, hogy a fiuk ellen kifejlesztettek egy védőoltást, már csak találni kell valamit, ami hatásosnak bizonyul, és ezt Jessica véréből ki lehet vonni. Kiderül ugyanis, hogy Kilgrave elmekontrollja valójában egy vírus, ami a levegőben fertőz. Meg is van a terv: Trish elmegy segíteni Albertnek férfi a motelszobájába, vigyázva rá, hogy ne nyírja ki magát, Jessica Kilgrave nyomába ered, Clemons pedig biztosítja a helyszínt.

clemonsjessica.jpg

Wendy lakásában Kilgrave éppen elmélyült csevegést folytat az orvossal arról, hogy miként bántották őket a szerelmeik, de amikor a bosszúra kérdez rá, Wendy visszakérdez, hogy vajon vissza lehet-e adni az ezer vágást, amit elszenvedett. Hogarthból kihúzza, hogy Jessica azt akarja, hogy megfizessen Hope-ért, sőt, azt is megtudja, hogy a lány terhes volt a gyerekével, elvetette, de a maradványokat az ügyvédcápa félretette magának, hátha jó lesz még valamire. Sajnos nem, konstatálja. Wendy undorodik a feleségétől, Kilgrave viszont csodálja, hogy milyen pragmatikus gondolkodású, de azért kikérdezi arról is, hogy hová tette el a gyerek maradványait. Hogarth telefont kap Jessicától, Kilgrave utasítja, hogy semmit ne mondjon róla, de tudja meg, hogy hol az apja. Szuperhősünk azonban nem esett a feje lágyára, az ügyvéd béna kérdéseire nem felel, csak elmondja, hogy Kilgrave mekkora seggfej, amikor érkezik Wendy, és a kiáltása behallatszódik a telefonba. Csöngetnek, Kilgrave úgy dönt, hogy olajra lép, de előtte Wendy kezébe nyomja a kést, és utasítja, hogy ezer vágással ölje meg Hogarthot. Az nem is habozik megtenni ezt, és elkezdődik a számolás…

kilgravewendy.jpg

Clemons a helyszínen van, és mikor érkezik valaki, majdnem leüti, de kiderül, hogy csak Répafej az. Simpson láthatóan jó bőrben van, még igazolja is magát a kollégája előtt, de amaz nem nagyon bízik az őrmesterben. Szó szót követ, Betty láttán Simpson megkérdezi, hogy kicsoda, a nyomozó pedig nem titkolja, hogy egy szuperképességekkel bíró figura áldozata, de már megvan a bizonyíték arra, hogy lecsukassák, mire Répafej elkezd elmélkedni arról, hogy nem biztos, hogy a fogva tartás a legjobb ötlet, ki kellene nyírni. Elhangzik Kilgrave neve, ami még gyanakvóbbá teszi Clemonst, hiszen ő nem ejtette ki a száján. Simpson végül fegyvert fog rá, mikor hívná az erősítést, és elveszi a nyomozó hívóját, és arról faggatja, hogy Trishnek nem esett-e bántódása, no meg a helyről, ahol bujkálnak. Clemons nem válaszol, Répafej pedig a békülése jeleként átnyújtja a fegyverét is neki, amit visszautasít. Ez a gesztus elég is a tapasztalt nyomozónak, hogy kibökje, merre van Trish Walker, Répafej pedig köszönetképpen golyót röpít Clemons fejébe. Ennyit a két év múlva esedékes nyugdíjról, kedves nyomozó uram. Simpson a helyszínen benzint locsol szét, és felgyújtja, majd badass nézéssel távozik a lángoló szobából. Répafej eddig sem volt a szívem csücske, de most már tényleg megverhetné valaki.

simpson3.jpg

Wendynél éppen folyik a vagdalkozás, Hogarthon elhelyezi a huszadik sérülést is, az ügyvéd pedig hiába menekülne, képtelen rá, az egész kezd olyan szürreálissá válni, mint egy elbénázott szadomazo szeánsz. Hogarth rájön, hogy a szép szavak nem használnak, és verekedésbe fordul a történet, ám Wendy lenyomja az ügyvédet, és folytatja, amit elkezdett. Érkezik azonban Pam, és fejbe csapja az orvost. Jessica is beállít, látja a csupa vér Hogarthot, a döbbent Pamet és a teljesen halott Wendyt. Szuperhősünk nem túl megértő Hogarth-tal szemben, ami teljesen érthető, de megnyugtatja Pamet, hogy ő önvédelemből ölt, míg az ügyvéd nem. Jessica távozása után amaz fogadkozik, hogy majd mindent meg fog oldani. Jessica telefonál Trishnek, aki meggyőzi arról a szuperhőst, hogy még ne használja csalinak Albertet, hanem várják meg, hogy mi lesz az oltóanyaggal. Malcolm és Robyn plakátokat helyeznek el Rubenről, de előbbi nem túl lelkes, még azt is megkérdezi, hogy honnan lesz ötvenezer dollárja a felajánlott jutalomért, de ez nem olyasmi, amivel a nőt ki lehetne ütni a nyeregből, és visszafordítja a férfi ellen a kérdését. Meglátja a hazatérő Jessicát, és az ő kezébe is odanyomja a kinyomtatott szórólapokat. Míg Robyn a ragasztgatással van elfoglalva, szuperhősünk Malcolmot kéri számon arról, hogy mi ez a baromság, Ruben úgysem kerül elő. Valóban nem, de legalább a tesóját megnyugtatja, aki teljesen kifordult magából azóta, hogy a fiú eltűnt. Jessica lebassza a szemeteszsákokba a papírokat, Robyn pedig ki is borul, de Malcolm is inkább jobbnak látja lelépni valami kamu ürüggyel.

hogarthpamjessicawendy.jpg

Jessica otthon ki másba botolhatna bele, mint Kilgrave-be személyesen. Csak azért nem öli meg, mert élve van rá szüksége, és megint elkezdődik a moralizáló párbeszéd arról, hogy ki tehet arról a sok halálról, ami valahogy mindig velejárója volt az antagonista útjának. Mielőtt azonban Jessica átrendezné az arcát, előhúzza Hope szabadulási papírjait, és alkut ajánl: az apját kéri a lányért cserébe. A börtönben Pam és Hogarth megbeszélik az elmúlt óra eseményeit, de a titkárnő leleplezi az ügyvédet, aki bevallja neki, hogy az egész az ő ötlete volt a válási papírokkal. Kösz, hogy gyilkost csináltál belőlem, mondja Pam, Hogarth pedig azzal védekezik, hogy ő ugyan nem csinált ilyesmit, mert a titkárnő döntött úgy, hogy felveszi a nehéz tárgyat, hogy bezúzza vele Wendy fejét. Mellesleg ez ugyanaz az érvelés, mint Kilgrave-é, de Pamet nem hatja meg, és a benyitó rendőrtől új ügyvédet kér, jelezve, hogy Hogarth és közte mindennek vége. Jessica a vécén ülve üzen Trishnek, hogy nincs 24 órájuk, miközben Kilgrave sürgeti őt, hogy ne húzza az időt. A vita folytatódik a szuperhős és az antagonista között, és mikor Jessica felidézi, hogy soha semmit nem érzett Kilgrave iránt, az tagadja ezt, mondván, hogy volt 18 másodperce a múltban, amikor bizony nem menekült el, mert pont annyival múlt el a 12 óra hatása. Meg is kapjuk visszaemlékezést, háttérben a Brooklyn-híddal, szuperhősünkön pedig egy citromsárga egyrészes ruhával, amiből kiderül, hogy Jessica menekülni akart, de nem sikerült, Kilgrave időben visszahívta. Még majdnem le is vágatta vele a füleit. Kilgrave követeli, hogy Jessica ismerje be azt, hogy vele akart maradni, de ehelyett kap egy jobbhorgot, ami elhallgattatja.

jessicakilgrave.jpg

Malcolm a támogatói csoportban gyakorolja a terápiát, ahol vita folyik arról, hogy áldozatok-e, vagy sem, és ennek hevében elmeséli, hogy Kilgrave kinyírta Rubent. Pechjére, mert Robyn hallotta az egészet, úgyhogy meg is győzi a csoport agyhalott pasijait, hogy kapjanak kaszára és kapára, vonuljanak Jessica és Kilgrave ellen. Ez a csaj annyira okos, mint egy kosár lepke, és kétségtelenül a sorozat legirritálóbb karaktere, valahányszor megjelenik, legszívesebben letakarnám a képernyőt, és lenémítanám a hangot. Jessica felhívja Hope-ot, és közli, hogy tényleg kiszabadul, de a lány elpanaszolja, hogy nincs senkije, nem tud hova menni. Nem baj, valami majd csak lesz, most még bírja ki pár óráig. Befut Malcolm, majd az ő nyomában a feldühödött csőcselék, és a kialakuló verekedésben Robyn egy gerendával kétszer megcsapja Jessicát, ami pont elég arra, hogy kiüsse. Lepkeagy megy is keresni a tesóját, de Kilgrave-t találja meg, és természetesen azt teszi, ami ilyenkor a legkevésbé bölcs: kiszabadítja a száját.

robynmalcolm.jpg

Albert és Trish csinálja, amit kell, de a férfi néha még szemez egyet a különböző vágóeszközökkel, hogy a fia parancsát teljesítse. Jön Répafej, teljesen felpörögve, de Trish, akinek van már tapasztalata a gyógyszerfüggőségről, azonnal felismeri, hogy a pali be van tablettázva. Répafej nem tagadja, és elmondja, hogy ezek a gyógyszerek segítenek neki, de arról, hogy Clemonst kinyírta, udvariasan hallgat. Trish elmond a tagnak minden lényeges információt, de a felpörgött Répafejnek csak az tűnik fel, hogy Albert brit akcentussal beszél, szóval külföldi, tehát kém, egyébként is mi köze van Kilgrave-hez. Csak annyi, hogy a fiam, feleli Albert, mire Répafej nekiesik, hogy megölje, Trish pedig próbálná leszedni róla, de őt is odabassza a falhoz. Ez valahogy felkelti Simpsonban a lelkiismeretet, és egyből a nőhöz siet segíteni, de a szőkeség úgy teszi ki a lakásból, mint a macskát végterméket produkálni.

trishalbertsimpson.jpg

Jessica hajnalban tér magához, a telefon csörög, Hope pedig lecseszi, hogy miért késik. Szuperhősünk azt mondja neki, hogy zárkózzon be, és rohan a börtönhöz, ám a lány már nincs ott, és a helyi erők csak egy üzenetet adnak át neki, hogy Kilgrave az apját akarja Hope-ért cserébe, különben a lány halott. Az antagonista a kedvenc éttermében várja a szuperhőst. Albert már szabad, és elmagyarázza Trishnek, hogy Répafej alighanem valami harci teljesítményfokozót tolt magába, azért pörgött fel ennyire, miközben látjuk, hogy a tabletták ott vannak a nő kezében. Érkezik Jessica, és felvázolja a helyzetet, majd a következő képeken azt látjuk, hogy Alberttel a helyszínre tartanak. Kilgrave apuka befújja magát az ellenszerrel, hátha hatásos lesz, és kap még egy lelki fröccsöt Jessicától, hogy nem gyáva.

jessicaalbert.jpg

Odabent az étteremben a lázadozó csőcselék, köztük Malcolmmal és Lepkeaggyal, egy asztalon áll, a nyakukban kötél, míg Kilgrave valami olasz kaját tol magába egy asztalnál ülve Hope-pal az oldalán. Kilgrave belengeti a tömeges önakasztást, amivel kizsarol Jessicából egy bocsánatkérést, Hope viszont könyörög, hogy ölje meg Kilgrave-t.

kilgravehopejessica.jpg

Némi moralizálás után magához hívja az apját, aki kis habozás után odamegy, mintegy jelezve, hogy az ellenszer nem igazán tűnik hatásosnak. Kilgrave teátrálisan átöleli az apját, Hope-nak pedig ekkor lesz elege az egész jelenetből, és széttöri az egyik üvegpalackot az asztalon. Lehetetlenül ostoba vagy, mondja az antagonista Hope-nak, hiszen úgysem tudsz megölni. Én nem, de Jessica igen, feleli, és elvágja a saját torkát. Kilgrave ugrást parancsol Lepkeagynak és társainak, majd elhúzza a csíkot. Jessicának választania kell, és négy több, mint egy, tehát némi hezitálás után megmenti az akasztott embereket, a lányon viszont már nem tud segíteni. Hope azért még kicsikarja belőle azt az ígéretet, hogy megöli Kilgrave-t. Ezzel a gondolattal búcsúzuk ettől a résztől.

hopejessica.jpg

 

Címkék: jessica jones
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.04.28. 12:49:29

Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Lepkeagytól ebben a részben különösen le akartam vakarni az arcomat!

Is 2016.04.28. 14:19:19

Ez is egy nagyon jó rész volt, a végén pedig teljesen megdöbbentem. Azt hiszem, Hope-on keresztül sikerült érzékeltetni, hogy mekkora traumát is jelent ez az egész, és mire nem képes valaki, hogy megszabaduljon ettől.

Én azt szeretném, ha Répafej meg Lepkeagy egymást vernék agyon. De nagyon.

Hogarth kis élete elég rendesen megborult most. Biztos azt hitte, hogy ő a legnagyobb cápa az óceánban, és most rádöbbenhetett, hogy nagyon kis hal ő.

És amit már múltkor is említettünk: tetszett Jessica megoldása Trish 'golyót a fejbe' problémájára. :)

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.04.28. 15:25:17

@Is: Hát igen, Hogarth kb. mindent elvesztett egyetlen zseniálisnak tetsző, ám mégis igen ostoba döntés miatt.

Töredelmesen bevallom azt is, hogy nekem kb. ebben a részben esett le, hogy Répafej nem más, mint Nuke a képregényekből. :)

Is 2016.04.28. 22:27:09

@DSI Builder: Na, látod, ez nekem le sem esett eddig. :)
süti beállítások módosítása