Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Blindspot 1x04 - Bone May Rot

2016. április 15. 13:00 - Lilac Scorpion

Flashbackkel nyitunk két évvel korábbról: labor, mindenki védőruhában dolgozik. Egy Walter nevű fószer ad pár utasítást egy Juliette nevű nőnek, majd minden előzmény nélkül vért hány a maszkjába, bevérzik mindene. Másodperceken belül halott: mint kiderül, a védőruháján egy pár centis hasadék volt. Vissza a jelenbe: Patterson kávét főz és reggelit készít egy szál alvósblúzban, közben megfejti nerdyboy hapsija keresztrejtvényét is. A srác (tűnik vagy tizennyolcnak, vicc nélkül) Jane Doe tetoválás-képeit nézegeti, és próbálja megfejteni. Szöszi kriminológusunk tanítgatja egy kicsit a magánszféra megsértésének definíciójára, úgy, mint „nem kutakodunk a csajunk munkaügyi aktái közt”, de láthatóan semmi eredménye, sőt: a pasi, úgy tűnik, talált valami rejtett utalást az egyik tetkóban. Fantasztikus: tehát a kép a tölgyfalevél mellett egy juharfa levelét is ábrázolja. Mit fejelhetek le ekkora felfedezés hatására?

1.jpg

Jane megint, mint minden epizód elején, Borden dokival vitatja meg az eddigieket. Oké, vettem, én vagyok Taylor Shaw, de akkor hol a családom, így Jane. Nem keres senki? A frissiben csatlakozott Kurt magyaráz: egy szem anyád volt a családod, nem is emlékszel rá, és meg is halt már. Taylor gyerekkorában inkább Kurt és a húga fogadott tesója volt, állandóan együtt játszottak. Jane persze miért érzékenyülne el, ugyan már, inkább azt építgeti, mennyit tudhatott róla és a gyermekkoráról a titokzatos tetováló. Borden és Weller fején is látszik, hogy wazze legalább hálásabb lehetne valamivel a ribanc, kiderítettük a múltját, de az agykurkászásra szánt idő lejár, Weller pedig parancsba kapja, hogy meséljen Jane-nek minél többet Taylor-ről.

2.jpg

Times Square: Reade Zapatába botlik, aki épp egy pasitól búcsúzik. Elejt pár megjegyzést a kolléganő zsáneréről: végre valami normális méretű hím. A csajnak a macik jönnek be, no de kit zavar ez? Az egyszálbél Reade-et? Zapata rá is világít, nem kéne ennyit foglalkozni az emberek külsejével, akkor talán az esélye is megnőne egy élőben köttetett kapcsolatnak, és nem kellene mindenki balra húzkodni Tinderen. Patterson a központban a felfedezett falevelekről magyaráz Mayfair dokinak, Wellernek és Jane-nek. Most, hogy teljes a csapat a két későssel, rávilágít, hogy a két falevél metszete a lényeges pont. Egy madár alakú ábra az eredmény, amely a szöszi kutatása alapján a Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control) logójának része. A CDC központja pedig a Tölgy és a Juhar (de hülye utcanevek vannak itten) sarkán van. Zapata fitorog: egyáltalán mit keresünk? Nem, tehát átkutatják a teljes Járványvédelmit, azaz „túrjuk át a szénakazlat a tűért” szegmensünk legújabb része következik. Az öltözőben Reade már megint fúrni próbálja Jane-t Wellernél, a csaj meg kihallgatja.

3.jpg

A Járványügynél Fine igazgatóhelyettes és Surrey igazgató fogadja a bandát, meg Juliette Chang, az asszisztens, aki az epizód elején is feltűnt. A nő vezeti körbe az ügynököket az épületben; Reade rögtön flörtölni kezd vele, mire Zapata odaszúr: túl okos hozzád. A csapatot ultraibolya-fényben fertőtlenítik, hogy beléphessenek a laborokba is; abban a pillanatban, hogy elindítják a folyamatot, az UV fény Jane arcán három csoportban gyülekező kódszámsorokat mutat ki. Főcím.

4.jpg

Patterson elemzi az UV-tetkókat: ezeket kizárólag a CDC eltérő frekvenciájú tisztítófényében lehetett felfedezni, ezért nem találták az FBI-os elemzéseknél. A számsorok az asszisztens szerint azokhoz a kódokhoz hasonlítanak, amelyekkel a labor mintáit kategorizálják. A vezetőség is ellenőriz: szerintük ezek fertőző betegségek kódjai, az épületben elrejtett BHL4-es biztonságú szuperlaborban tárolnak ezekből mintákat. Utoljára a két éve laborbalesetben elhunyt volt igazgatónak, Walter Tunnel-nek volt hozzáférése a laborhoz; a pasi az u.n. botulizmus egy ritka fajtáját a biztonsági ruháján lévő szakadáson át kapta el. Weller látni akarja a mintákat, Juliette közben lelkizik egy kicsit Jane-nek arról, hogy látta Waltert meghalni.

5.jpg

Mayfair elhessegeti Pattersont, aki a Guerro-aktáról érdeklődik: az volt az az irat, aminek az előző epizódban köze volt a titokzatos Napvilághoz. A szöszi nem könnyen lepattintható, behozza Jane tetkóját is a képbe, de Mayfair állítólag nem tudja megszerezni az akta kitakarások nélküli verzióját (ebben mondjuk kételkedem), és azt sem akarja, hogy Patterson belenézzen a talált iratokba. A diri ezt azzal magyarázza, hogy egyes, terepen dolgozó ügynökökre hatással lenne a tartalom – ha jó a szaglásom, ez egy óriási kamu. A kriminológus csaj még kötözködne egy sort, de Mayfair kapásból visszatüzel: ki segített megfejteni a leveles tetoválásokat? Mert hogy nem egyedül csináltad, arra beveszem mondjuk a TBC vírusmintát, csak hogy témánál maradjunk... Szöszi lefőzve, mehet vissza dolgozni, én a helyében a hátam mögé néznék ezek után. Újra betekintést nyerünk a szuperlaborba: Juliette Kurtöt és Jane-t vezeti be ellenőrzésre. Az asszisztens előhúzz a hiperjeges körülmények között tárolt dobozokat a fertőzések ampulláival, és már sejthetjük is… pontosan az a négy minta hiányzik, amelyek kódjai Jane arcára varrva virítanak. Surprise, mothafucka, még le is zárják az épületet kísérteties jelzőhangok kíséretében, valahol szivárgás van, vagy biztonsági probléma – ilyen is utoljára Walter halálakor fordult elő. Weller és Jane bent rekedtek a zárlat feloldásáig.

6.jpg

Két órával később Zapata és Reade még mindig kint várják őket. Reade ideges az időzítés meg a bent rekedtek (köztük Jane) miatt is, Zapata megjegyzi, hogy ez Weller legrosszabb rémálma lehet; bent rekedni valahol, ahonnan nincs kiút. Látjuk is Wellert, ahogy sebzett vadként rohangál fel-alá a szobában, míg mindenki ücsörög békében. Jane rá is kérdez, oké, nyilván túl sok a véletlen a sztoriban, de kaktusz szorult a seggedbe, főnök? Kurt lenyugszik kicsit, Jane pedig Taylor Shaw eltűnésének éjszakájáról kérdezi; ha már nem juthatunk ki, legalább Borden feladatát hozzuk össze addig. Kurt mesél is: Jane anyja éjjel dolgozott, addig Kurtre bízta Jane-t, aki elvileg már lefeküdt aludni, Kurt mégsem találta a szobájában. A kicsi Taylor/Jane minden nyom nélkül tűnt el, és már jön is a csajnak egy flashback, de semmi értelmes nem derül ki belőle: a szobájába érkezett egy pasi, aki elhívta magával, és buta kicsi csajszi önként ment vele. Kurt mesél tovább: az ő apja volt az egyetlen gyanúsított, de hamis alibival megúszta az egészet. A zárlat feloldva, jippijájé, mehetnek a dolgukra.

7.jpg

A riasztást egy bizonyos Rebecca intézte. Mint kiderül, nem is volt az épületben a zárlat idején, Zapata és Reade pedig már rajta is vannak a laptopján. Ominózus Rebecca távolról hozzáfért a munkahelyi laptopja adataihoz, így riaszthatta az egész épületet, nyilván, hogy bent tartsa az FBI-os bandát. Oké, de miért? Közben Surrey CDC-s diri magyaráz csapatunknak, és utasítgatja Juliette-et, merthogy az ampulláknak meg kell lenniük valahol, ha a föld alól is. Csak két ember adhatott hozzáférést a mintákhoz, az pedig a diri maga, vagy Rebecca. Ő viszont ugye meglépett, tudják meg Reade-éktől a többiek, az IP-cím pedig, amiről a riasztást küldték, egy brooklyni bérházban székel. Csapat indul vissza a központba, Kurt a brooklyni ház felderítését egy másik teamre bízza.

8.jpg

Rebecca egyébként az a bizonyos Fine igazgatóhelyettes, aki a járványügynél először köszöntötte Kurtéket. Patterson kiderítette, a nő titkos labort működtetett Brooklynban; egy mini járványügyi BHL4-est, annak minden felszerelésével. A minták nincsenek meg, de közülük az egyik az Ebola egy durvább változatát tartalmazza, amire persze nincs gyógymód. Mintha a csaj biofegyvereket akarna készíteni, az eredmény persze gigantikus lenne, és megállítani se lehetne nagyon. Zapata összeszedte az eltűnt járványok eddigi elterjedését a világon, és a gócpontokat is, amelyek érdekes módon megegyeznek Rebecca utazási céljaival az elmúlt jó pár évből. Nem csak annak a négy ampullának kélt lába, mint kiderül; 10 vírustörzset tartalmazó fiola tűnt el, ezekből 9 pedig már robbantott ki járványt. Egy vár még felhasználásra, Fine pont akkor akarta bevetni, amikor a team megérkezett a CDC székházba. Zapata számítógépe beazonosít egy koordinátát: Rebecca és a férje egy benzinkútnál vannak Cold Springben. Kurt riasztja a rendőrséget. Rebeccára ugrunk, aki, mint látjuk, férjét is félrevezette. Bekamuzott egy autóbalesetet az anyjáról, hogy a pali elvigye valahová jó messze. Érkezik a rendőrség, hangosbemondón meg az utasítás, hogy szálljanak ki, de persze nem jutunk el idáig, Rebecca végez a férjével és magával is.

9.jpg

A teamhez megérkeznek a helyszíni fotók: egy parkolójegyet találtak a kocsiban, ami a hajókikötőbe volt érvényes pár órával az öngyilkosság előttről. A tengeri hajókról óránként több ezer ember száll le és át nemzetközi repülőjáratokra, így a vírus elterjedése világszerte biztosított. Jane az egyik fotón Rebecca óráját veszi észre, amin be van kapcsolva a visszaszámláló. Mayfair riasztani akarja a rendőrséget és kiüríttetni a környéket, de annyi idő már nem maradt: a csapat maga indul az elszabadult vírus után. Jane-t a kocsiban megint megrohanja az elrablós emlék, és hogy önként ment a férfival, aki hívta, ezután pedig eddig nagyrészt bujkáló empátiájáról tesz tanúbizonyságot, amikor rákérdez, hogy érzi magát Weller, aki 25 éve él együtt a tudattal, hogy talán hibás volt Taylor elrablásáért. Kurt persze hibáztatja magát, de hárít, nem akar most ezzel foglalkozni.

10.jpg

Megkezdődött az evakuálás a hajóállomáson, de a team azt se tudja, pontosan mit keresnek, miközben bevágnak a tömeg közepébe. Reade és Zapata átnézik a biztonsági kamerák felvételeit (szerencsétlenek mindig háttérmunkára vannak kárhoztatva, kíváncsi vagyok, mi volt, amíg tetovált csaj nem volt a csapat része), Kurték pedig átnézik a terminált. Összesen fél órájuk maradt a vírus aktiválása előtt. Kurt talál egy táskát a check-in pultnál, amit nem kötöztek a többihez biztonsági lánccal, Zapata pedig megtalálja a kamera felvételén Rebeccát, amint épp odateszi a poggyászt. A biológiai elhárítás nem jut át az evakuálás miatt keletkezett közlekedési káoszon, így a teamnek kell intézkednie. Patterson rádión vezeti őket végig a folyamaton: egy sátrat kell emelniük a táska köré, mielőtt még az kibocsájtja a vírust. A csapat a helyszínen talált fóliával és egyéb biztonsági felszerelésekkel beborítja a kérdéses poggyászt, hogy légmentesen le legyen zárva. Az óra mutatója a négyesre ért, a vírus pedig aktiválódik: fehér gőz csap ki a poggyászból, de szerencsére a fólia alatt marad.

11.jpg

Pattersont a barátja, David hívja meló közben: kíváncsi, vajon igaza volt-e a tetoválással kapcsolatban. Patterson bevallja, hogy jól következtetett, de a srác ezt többet nem csinálhatja, hiába segített a megfejtésben, mert az ő állásával játszik. Mayfair jön, a szöszi gyorsan lecsapja a telefont. A teamet közben a CDC-s elhárítás megvizsgálja, Weller meg a csomaggal maradt, hogy észrevegye, ha bármi nincs rendben. Reade idegesnek tűnik, a CDC dirije (Surrey) felhívja Kurtöt, hogy húzzon el a veszélyzónából, de sürgősen. Kurt egyszerűen kér egy védőruhát, és amikor egyenesen a diri által leszállítva megkapja, kikérdezi Surreyt Rebeccáról. Ismerték egymást, egy suliba jártak, a diri magát hibáztatja, közben viszont Kurt fülesében Patterson baljós dolgokról értesít. Egy jegy Surrey nevére egy világ körüli útra, pontosan onnan, ahol most vannak, a hajóállomásról indulva. A diri meg akarja fertőztetni magát, elterjeszteni a vírust, és valószínű, hogy Weller ruháján is ott van már a vágás. Kurt szól Surreynek, hogy maradjon veszteg, mire az megsejti, hogy nincs menekvés, és kiönti a lelkét (és Rebeccával közös terveit) az ügynöknek. Ez valahogy úgy hangzik, hogy a bolygó nem tud ellátni nyolcmilliárd embert, így önvédelmi mechanizmusként fejleszti ki a járványokat, hogy elpusztítsa a fajunkat, és ebben akart Surrey és Rebecca „segíteni” neki. Erre a tervre jött rá Walter is évekkel ezelőtt, azért kellett kinyírni, semmilyen botulizmusról nem volt szó. Verekedés kezdődik, Surrey egy vascsővel próbálja megsebesíteni Wellert. Jane ebben a pillanatban érkezik mindenféle védőfelszerelés nélkül, és közösen leütik a gonosz dokit.

12.jpg

Zapata és Weller a két őrült CDC-vezetőségi tag szándékait elemzik. Surrey és Fine okosak voltak, saját szakterületük legjobbjai, így nem gyanakodott rájuk senki. Weller visszanéz a sátorba, ahol épp Jane-t látják el, és benne van a tekintetében: nélküle nem sikerült volna. Zapata inkább a tetoválásokra térne vissza. Ez volt a második olyan ábra, ami egy közrend-felügyeleti osztag zavaros indítékaira figyelmeztetett (lásd előző epizód): a tetoválónak komoly hozzáférése lehetett. Így, hogy a jelek Jane bőrébe vannak vésve, az FBI-nak észre kellett vennie a figyelmeztetéseket, magyarázza Kurt. Reade-nek közben injekcióval adják be az ellenszert a biztonság kedvéért. Az ügynök Jane munkáját dicséri, de a viszony érezhetően nagyon feszült, végül Reade magyarázatot próbál adni a viselkedésére. A megbízható, gyors és jó döntéseket hozó Weller Jane közelében egyszerűen köddé válik: elfogult a nővel, az ő érdekeit nézi minden előtt, és ez Reade-et érthetően halálra rémíti.

13.jpg

A központban Mayfairhez megint a titokzatos Napvilágos pasi érkezik, és beszélni akar Jane-nel. Láthatóan retteg, vajon mennyit tudhat a lány a tetkókról, de Mayfair szerint marhaság az egész. Jane információhordozó, semmi több, és nincs tudomása semmiről, de a pszichopata-vigyorú palinak egy hazugságvizsgálat eredménye és Borden doki ellenőrzése nem elég. Mayfair nyilván nem engedi Jane-t CIA-s módszerekkel vallatni, küldi a francba a pasit, az meg megy, de figyelmezteti a dirit: ő megpróbált szépen játszani. Van egy olyan érzésem, hogy Jane-t még egyszer megpróbálják majd elrabolni. Említett tetovált lány közben Taylor Shaw fényképét nézegeti. Kurt érkezik, romantikus zene on, köszönöm, hogy megmentettél. Jane bocsánatot kér, hogy faggatózott a kocsiban, Kurt nosztalgiázik a rendőrségi fényképen, ami Jane/Taylorról készült a ház mögötti pataknál. A kiscsaj fiús volt, inkább Kurttel épített bunkert, minthogy a srác húgával babázzon. Kurt kimondja: örül, hogy visszakapta Jane-t, a csaj láthatóan nem tud mit kezdeni a vallomással. Közben Zapata az utcán sétálva kinyomja egy bizonyos Randy hívását, aki abban a pillanatban be is éri hátulról. Pár szó után kiderül, a csajnak fizetnie kéne valamilyen sportfogadásból maradt tartozását. Három napja maradt negyven rongyot kiperkálnia, és az arcából látszik, hogy erre nem sok remény van.

14.jpg

Patterson u.n. koltán molekulát mutat a kivetítőn Wellernek. Mint kiderül, izotopikus összetevőket talált Jane azon fogában, amelyet az előző epizódban kiütöttek a csaj szájából egy verekedés során. Ezeknek pedig csak akkor van jogosultságuk egy ember pofájában leledzeni, ha az illető dél-Afrikából származik. Az izotóp öregszik, ezzel egyfajta kormeghatározást téve lehetővé a hozzáértőknek, ezek az izotópok pedig csecsemőkorból származnak, Jane tehát Afrikában született. Akkor most a DNS-teszt mondott igazat, vagy a fogzománcból kinyert anyagok? Taylor, vagy nem Taylor?

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.04.15. 13:24:17

Remélem, hogy a végén adnak egy hihető magyarázatot arra, hogy hogyan tudnak mindent ennyire pontosan előre a titokzatos szervek, különben véresre kaparom magam.
süti beállítások módosítása