Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fekete Vitorlák 3x10 A kincses sziget (Évadzáró)

2016. április 01. 13:00 - Pácsó Ármándó

Nem tudhatom, hogy másnak e sorozat mit jelent, nekem kedvencem itt e lángoktól ölelt karibi vidék, krónikási ténykedésem világa. Itt hon vagyok, és ha néha lábamhoz gurul egy fej, nevét is, szakmáját is tudom. Tudom, hogy ki vágta le és merre ment az úton, s tudom, hogy mit jelent egy nyári alkonyon a kardpengékről csorgó, vöröslő fájdalom. De élnek olvasók itt, és bennük szüntelen, a hosszú bevezetőtől fogy el a türelem. S fojtott szavukra friss szóval felelek: kezdődjön hát végre az első jelenet!

1.jpg

Az idő a holdat az égre teremtette, az sok szigetet lát lent, tenger közepette. Az egyiken épp egy smaragdszemű ember, mély gödröt ás, nagy-nagy türelemmel. Miért ásod kincsünk? Mi végre rejted el, barátaid elől miért földeled el? Silver kérdi ezt és Rackham nyugtatja, le van már beszélve, akárki megmondja. A házigazdáink csak egy dolgot kértek, mondják el a helyét a Vaslábú Testvérnek. James és Jack derül, tolvajra gyöngyöket? Megfordult a világ, vajon ki érti ezt? Majd a dörzsölt kalóz a dolgára siet, útközben feszt iszik, de biztosan nem vizet. John még maradna, tele van kérdéssel, tele van sokféle múltbéli élménnyel. Nem is kertel sokat, rátér a kérdésre: miért e háború, mond már meg végtére?

2.jpg

Ágyútűz a tengeren, annyira jó, hogy szeretem! Minden golyó azt zizegi, meghalsz te gaz kalóz-szigeti. Teli csónak garmadával, közeledik armadával. A kalózok sebesülnek, fohászkodnak és remélnek: Tartsatok ki fedezékek, nincs már lábam, ezt nézzétek!

3.jpg

A Rozmáron egy vörös lány (gyönyörű, de szikrát hány), nézi már a domb mögül, az angol flotta hogy dördül: Kemény oda hajózni és egymagukban helytállni! Nincs más ötlet, ez lett a terv, vigasztalja barátja, de a nehézségi fokot, (látszik rajta), belátja. Hirtelen az őrszem, aki prímán időzít, hajót lát keletről, mely sebesen közelít. Távcsövet tart DeGroot, jól ért ő is hozzája és kettőre emelkedik a gályáknak száma. Angol zászló alatt vitorláznak bőszen, biztos Woodes Rogers segítségére készen. Szólni kéne Flintnek, hogy visszavonuljon, csak épp nincsen hová, a sereg elbújjon. De nemhiába dörzsölt az elszánt Rackham, észrevesz még mást is a Karib-tengeren: Őrszem koma, öreg barát, vegyük csak újra a hajók létszámát! Hát van két kicsi meg egy nagy böhöm, ezenkívül három, az agyam eldöböm! Mennyünk gyors elébük, fogytán van az idő, ne sápítozz DeGroot, mostan haladni kő!

4.jpg

Már nyílnak a parton a golyó vájta sebek, már vérzik a nyárfa a barikád mögött, de látod a strandon a csónakok árját, úgy nézem innen, már mind kikötött. Mozsárokat hoztak, nem is egyet, négyet! Lőtték az angolok, rombolták a népet. Csak őket, csak őket! - süvölt Flint kapitány. Nem áll nekik ellen, se kő, se barikád! Még ifjú szájukban a véres nyál, s még bennük virít egy egész repesz, de íme sötét hajuk az égre repül már, mikor egy puskagolyó megüté fejüket! Elhull a pisztoly, eliramlik az élet, nem lesz ez így jó, a mellvéd nem véd meg! Ha eldobjuk egyszer a füstbombánkat, kezedbe kalóz lobogót ragadj, úgy kezdjük meg a visszavonulásunk, mint egy csalódott, legyőzött had. A katonák parancsra kergetnék az ellent, de beleszól Hornigold és senkit sem enged: Csapdába mennétek, jöjjön meg eszetek, szedjétek elő, akár honnan veszitek!

5a.jpg

5b.jpg

Már egy ideje csak Nassaura gondolok mindig, meg-megállva. Nyikorgó bitófán a főtéren, leng Vane, leng serényen. Hívei elszánt embereknek tűnnek, Throckmortonnak Sötét Foltot küldtek, hagyja a hajózást másra, Charleszt vegye le a picsába! De ő csak fölényeskedik és pöffeszkedik némán, ahelyett, hogy kint állna a létrán. S Eleanor fényesen suhogva, ragaszkodik a fejhez a hurokba, három napot ír a törvény elő, addig nézegesse minden járókelő. Max még nyafogna, de már késő, Woodes Rogers felkelt és ő az első! A kormányzó dicsér, nőjét s bátorságát, felvállalja nyíltan annak társaságát.

6a.jpg

6b.jpg

Északibb vidéken, közelben csata dúl, találkozik újra két eltökélt kalóz úr. Bár Feketeszakáll nem Rackhamet várta, elárulja neki, oda a barátja. Felköttette nemrég a Nassaui Szőke, ráfogta Rogersre, vastag képén bőre. Ha vesztét akarják, itt kell harcot vívni, az angol haderőt fenékig süllyesztni.

7.jpg

Még előző este ott hagytuk abba, Silver kérdése a választ kaphatja? Beszél a kapitány az angliai múltról, régi barátjáról, annak haláláról. Johnnak ez kevés, tovább faggatja, mert a saját sorsa erősen aggasztja. Ne törje fejét ily komor gondokon, hogy ki kit vág először homlokon. E tanácsot kapja idősb barátjától, de most már szóljon a holnapi csatáról! A renitens Dobbsot küldte el a tolvaj, bánjon el menten az ősz Hornigolddal. Veszélyes döntés véli a derék Flint, könnyen megjárják, de Silver csak legyint. Oda is ugrunk a tengerpartra, hol a beépített ember magát feladja. Hűségpróbából pisztolyt kap kezébe, röpítsen golyót egy társa fejébe. Eképp is cselekszik, egyet gyors lelő, mindenki készüljön, irány most az erdő. Megmutatja nékik a titkos túraösvényt, vezet az aranyhoz, csapjon le a törvény! Egy begyes teremtés, alázatos lányka, elbújt gyereket visz vissza valahára. Föld alatt bújnak meg, kik nem harcolnak, magukban sűrűn imákat mormolnak.

8.jpg

Billy és társa, szép hentes leventék, vakarták a kecskét, aztán széjjelszedték. Jacob Garrett jelent, a menő standuppos, átadták a Foltot, mi a teendő most? Nem vették le fáról elhunyt barátjukat, ideje hogy alaposan ellássák bajukat. Szépen repül a városban Throckmorton, de nem magától, csak faágról, holton. Maxék elejébe repítették Őtet, felizgatták vele a kiöltözött népet.

9.jpg

Tenger hullámain hajók közelednek, kérdezzük meg tőlük, vajon miért jöttek? Azonosítja magát az Angol Flotta, és erre választ vár, mert ez a módja. Jolly Rogert húzzunk, had lessenek nagyot! – Rackham biztat erre egy szakállas alakot. Edward Teach sem rest, céloznak ágyúkkal és ugyanígy válaszol a katonai oldal.

10.jpg

A Kincses-szigeten egy étcsokiszín lányka, kimegy a falakra, keble nem hitványka. Silvernek meséli, a mama nem akarta, hogy az óvóhelyet kedvéért otthagyja. Megdicséri őt a vaslábú társa, de szólnak neki, hogy helyzet van ám bátya! Bokorban lesekszik egy támadó ellenség, életét golyóval rögvest beszüntették. Dobbs tüzeli őket, hívjanak mindenkit, csak száz rabszolga van, nem bírják a jenkit.

11.jpg

Föltámadott a tenger, Karibok tengere, ijesztve eget-földet, rémítő ereje. Halljátok az ágyút? Fütyül a lövedék! Így mulat a halál, véget ér a lét. Reng, üvölt a tenger, repül szét az ember, süllyed a pokolra, árboc és vitorla. Habár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért vízbe ugrik a lányka, ki pengéjét jól használja. Anne Bonny az, ki kommandós csapattal, úszik a víz alatt, erős akarattal.

12a.jpg

12b.jpg

Vissza a szigetre hol mozsár ágyújával, szétlövik a védőt, kedves falujával. De tegnap este még csendes volt a környék, csillagok ragyogtak, mint apró villanykörték. Silver bizonygatja, hogy ő a faszagyerek, Dobbs megtesz mindent, cselez és nem fecseg. Nem én kiálltok, a föld alól hörög, száz kalóz briganti pisztolya dübörög. Lapultak a bokrok gazos fenekére, előjöttek onnan angolok terhére. Körülfogták őket, mind ahányan vótak, aprították őket, amíg meg nem hótak! Csapdába került az inváziós sereg, de Dobbs is odalett, zúgnak a fegyverek.

13.jpg

Fekete-szakállas mit gondolt magába, elindult hajója az ellen irányába. Amíg őt figyeli mindenki amazon, felmászik túloldalt egy Vörös Amazon. Vezér hajó mellett úszik az Orion, elfoglalják többen, kalóz-koma-rokon. Onnan tüzelnek a Rollins őrnagyéra, szétlövik ágyúit, a fele se tréfa! Vissza kell vonulni biztos kikötőbe, nehogy a kalózok vegyék üldözőbe. Ugyanez zajlik le a szárazföldön, futnak az angolok, árkon-bokron-gödrön. Az ősz Hornigold bekapott egy golyót, ami Flint kapitány szép ajándéka volt. Megint este van és megint tegnap éjjel, megint beszélgetnek higgadt szenvedéllyel. Zöldszemű parancsnok a társát megnyugtatja, ne gondolja, hogy halálát pont ő okozhatja.

14.jpg

A Barlow-tanya bezzeg hangos, az ellenállók bázisa most. Billy a fő levelező, barátival terveket sző. Híre ment a talpalásnak, Silvert tartják óriásnak, a babonás népség suttog: Előle el nem futtok! Ezt kéne most megragadni, a hírnevet tovább adni. Mert Nassau jövője majd most dőlhet el, kerekasztal tárgyalás lesz, profi szakértőkkel. Összeül Flint, Silver és Madi, Feketeszakáll, Rackham és Anne Bonny.

15.jpg

Jaj, a béke, jaj a béke, odavan! Az ellenállók beleköptek csúfosan. A kormányzó statáriumot hirdete, mert Throckmortont akasztották felfele. A Billy féle levél Maxnál célhoz ért, felolvassa, s a közönség mindent ért: Aki esküjét ezentúl megszegi, annak fejét valaki leveszi! Hogy ki az, ki minderre felügyel? Ott az aláírás: Long John Silver!

36 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akármi Áron 2016.04.01. 14:33:54

....................xElsőke!:)

Az olvasói agyam ezennel "eldöböm", mert a hv. végével az is elfögyött!:)
Hahó Oktatási Tárca!!!:)
Figyelmébe ajánlom ez évben az érettségi tételek közé felvenni a Fekete Vitorlák évadzáró hogyvoltját, ti. a magyar irodalom remekeit találhatjuk benne "mai" tálalásban, szép feladatmegoldás lenne a mai diákoknak (is).
A méltán népszerű sorozat, méltán nagyszerű verses évadzárójához gratulálok, szép volt Pácsó!:)
Pici hiányérzetem volt, (nem az írás hibája) h jobban kedveztek a ffi olvalsóknak a harcosabb, csatásabb 10. epizóddal, és nem gombolyították tovább az én "igényemnek" megfelelő érzelmi szálat:D irgum-burgumja, pl. Silver és Négerbaba románcát. De lehet ez izgalombatartó is, h még jobban várjuk a következő évadot, hát kivárjuk ammá' fux!:)
Kedves Hogyvolt Író, Pácsó!
A FV évadjának abbafejeztével megköszönöm az eltelt kéthónap alatt nyújtott kellemes, szórakoztató, vidám perceket, amit igényes hv-jaid nyújtottak számomra.
(Egyúttal tiszteletem valamennyi hv. írónak is, akik önzetlenül nyújtanak posztjukkal nap, mint nap olvasójuknak felhőtlen, örömteli szórakozást, kulturálódást.)Köszönöm!

Gabba 2016.04.01. 15:03:54

Javaslom kockás különdíj átadását alanyi költőnknek!

Szuper lett ismét, na, pompás sorozathoz méltó pompás hv.

Bonny kisasszony vizes pólójának reszpekt! :)

Pácsó Ármándó 2016.04.01. 17:33:49

@Akármi Áron: Muszáj volt döbni, csak így jött ki :-))
Az az igazság, hogy nekem kevesebbet kell így írni, mert segített Radnóti, Petőfi, József A :-)
Újoncként debütáltál ebben az évadban és tök jókat szóltál hozzá, ráadásul szorgalmasan, ezért megdicsérlek! :-) Biztosan lesz még romantikus szál is, mint például Rackham és Anne szerelme, vagy Silver és Madi ismerkedése, Eleanor és Woodes bimbózó kapcsolata vagy Max hódításai :-)
(Na igen, a többieknek jár az elismerés!) Szívesen, gyere jövőre is!

@Gabba: Jöhet a díj :-))
Bonny kisasszony egy földiekkel játszó égi tünemény!
Köszi, most már több időm lesz az Onedinnél trollkodni! :-)

Akármi Áron 2016.04.01. 20:15:55

@Pácsó Ármándó: Köszi a dícséretet, ha jövőre is ideérek a 4. évadra, már a hátam mögött fogom tudni az újoncságomat!:)
A "segítőtársak" akkor jók, ha az író jó helyen tudja igénybevenni és alkalmazni hv-jében, és ez kitűnőre sikerült. Én még egy kicsit többet is beleláttam pl. Aranyt is, Juhász Gyula AnnE verseiből is, dehát az írói mellett olvasói szabadság is van, és nekem időnként még túl is szárnyal a képzeletem, de ezért üdítő remek írásokat olvasni!:D
És végül egy pill-ra megfosztalak a kalapocskádtól, hopp-hopp:D (az enyém má' elnyűtt:D) és egy finom lendülettel megemelem, illendő pukkedli kíséretében az évad szuper hogyvoltjaiért! :)))

Kv.: Gabba kockás (no skót) díját Max támogatom:))) Átadásakor nem hiányozhatok semmiképp!

Pácsó Ármándó 2016.04.01. 20:35:00

@Akármi Áron: :-))
Igen, teljes olvasói szabadság van! :-)
Még Markos-Nádast is csempésztem bele és egy gyerekdal-részlet is valahol. Meg még ami nem jut eszembe:-) Én montam, hogy nekem alig kellett hozzátennem :-))

@Gabba: Milyen az az alanyi költő? Olyan, mint a naiv festő? Vagy a hiszékeny szobrász? :-)

Gabba 2016.04.01. 21:47:08

@Pácsó Ármándó: az alanyi költő olyan, mint te :) csak úgy áradnak belőle a remek, rímek, rémek :D

@Akármi Áron: tervbe van véve egy Onedin - Fekete vitorlák - Célszemély crossover piknik ismét, az lehetne a díjátadó is egyben (a tavalyiról bővebben az Onedin 6x10 kommentjeiben)

Akármi Áron 2016.04.01. 22:23:56

@Gabba: Köszi a tájékoztatást, kedves vagy.:) Hétvégén szakítok időt rá, h utána olvassak!

Flankerr 2016.04.02. 01:15:28

@Gabba: Támogatom a piknik ötlet :)

tinipuma 2016.04.03. 21:27:48

@Pácsó Ármándó: Remekül szórakoztam, köszönet érte! :)
Ezennel feliratkozom a kockás különdíjat odaítélők közé.
@Gabba: @Flankerr: A piknikre én hozom a fasírtot. Felajánlásból :)

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 21:55:30

@tinipuma: Köszi, arik vagytok, de csak akkor hiszem el, hogy elolvastad, ha elárulod a kedvenc részed! :-)

tinipuma 2016.04.03. 22:00:45

@Pácsó Ármándó: A hentes leventékről szóló passzus, ez nem is lehet kérdés :D
Kétkedést hallottam volna szavaidban??

Gabba 2016.04.03. 22:09:26

@tinipuma: @Pácsó Ármándó: piknik időpontja majd az O. topikban lesz hirdetve :)

kockás kalózkendő lehetne adekvát díj kedves költőnknek, hmm?
mondjuk fasírtba sütve :)

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 22:20:03

@tinipuma: Csak enyhe kötözködés volt :-)

@Gabba: Akkor aprókockásnak kell lennie, hogy beleférjen :-) Amúgy ne fáradjatok a varrással és a sütéssel, elég egy láda drágakő:-)

Gabba 2016.04.03. 22:38:00

@Pácsó Ármándó: drágakő a drága embernek, értjük :)

Pácsó Ármándó 2016.04.04. 07:26:49

@Gabba: Hiszen ismered a szerénységemet :-)

Nézőke 2016.04.04. 08:45:04

bizonyára elég sok munka van ebben,és jól is néz ki, de...
mert ha van olyan,hogy valaki csak hogyvoltot olvas,és nem nézte meg a részt,az nem ért belőle semmit.
Nekem is kapaszkodnom kellett,hogy mikor milyen rímnek megfelelő dolog történt,és mi volt valójában.
De azért köszönjük :D

Pácsó Ármándó 2016.04.04. 09:14:27

@Nézőke: Hát igen, ez a hátránya ennek a formának :-(
Azért igyekeztem azt leírni ami történt, de a vége felé két percenként váltottak helyszínt, azt már nehéz így lekövetni. Ha valaminek az ellenkezőjét írtam, írj nyugodtan és megpróbálom javítani.
Az biztos, hogy Flint és Silver nagymonológjait igyekeztem egyszerűbbre venni, azt prózában is megtettem volna :-)

tinipuma 2016.04.08. 21:16:17

@Pácsó Ármándó: Hopplá, ha jól látom....
Szóval grat a 30.-hoz! :))

Pácsó Ármándó 2016.04.08. 21:49:58

@tinipuma: Köszi :-)
Jegyezd meg ezt a kerek számot, mert jövő évig ki fog tartani :-)

Cimili 2016.05.12. 19:51:02

Egy szót se értettem belőle, mivel nem láttam. :) Pont ezért a feléig bírtam csak átrágni magam, de azért gratulálok Pácsó, volt benne humor! :)

Pácsó Ármándó 2016.05.12. 20:02:53

@Cimili: Köszi :-)
Ez a 28. rész, a megértésnek jobban kedvez az első, ráadásul az még nem ilyen elvetemült verses formában íródott :-)
Amúgy egy tök látványos és izgalmas sorozat, a neten több helyen fent van :-)
hogyvolt.blog.hu/2015/01/11/fekete_vitorlak_1x01_ragyogo_napfeny_ragyogo_fogak

Cimili 2016.05.12. 20:07:32

@Pácsó Ármándó: Ok, megnézem az elsőt, de én erről már nagyon lemaradtam, ha 28 rész lement belőle.:)

Pácsó Ármándó 2016.05.12. 20:11:15

@Cimili: Csak jövőre fogják folytatni, én azt mondom nézd meg az első részt (például itt: www.sorozat-barat.club/video/series/1247/Fekete_vitorlak_online_sorozat/01_evad) azután majd látod, hogy tetszett :-)

Cimili 2016.05.12. 20:20:29

Hétvégén megnézem. :)

Flankerr 2016.05.12. 20:45:01

@Cimili: 28 rész az úgyszólván semmi :)

Cimili 2016.05.19. 00:29:17

Megnéztem az első részt.

Pácsó Ármándó 2016.05.19. 20:14:08

@Cimili: És mi tetszett benne a legjobban? :-)

Cimili 2016.05.20. 16:01:21

@Pácsó Ármándó: Nem az én világom.:) Lehet, h még a következőt is meg kéne néznem. :)
Valamit nem értek. Hogy lehet az, h te 4 órával előbb válaszoltál, a beírásomra? Mágus-e vagy? :) Ugye nem látsz bele a gondolataimba? :)

Pácsó Ármándó 2016.05.20. 16:28:30

@Cimili: De, belelátok! És nagyon sokat rötyögök :-))
Nézd meg bátran a következőt és meg fogod szeretni! :-)

Cimili 2016.05.20. 16:56:26

@Pácsó Ármándó: :) Én is magamon, na mindegy. :) Ok, bátor leszek. :)

Cimili 2016.05.20. 17:00:02

Vagy, van egy jobb ötletem. :)

Pácsó Ármándó 2017.04.20. 19:08:07

Figyelem kalózok és szimpatizánsok! Ma este 23.00-tól a Paramount Channel elkezdi vetíteni a szinkronos Fekete Vitorlák 4x01-et! Nézzétek bátran! :-)

LaFabrik 2017.06.11. 14:13:05

Nagyon gyenge volt ez a leírás, ne eröltesd ezt a "korabeli" nyelvjárást. Nyelvtanilag is bénán van összerakva, mondanivalód meg semmi.
süti beállítások módosítása