Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fargo 2x09 - Repülő csészealj

2016. március 29. 11:00 - tinipuma

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egyszer egy henteslegény. Éldegélt ez a legény a falujában szép menyecskéjével, kettejük élete a hússal és minden földi jóval teli kamra ellenére sem volt felhőtlenül boldog. Az ifjú asszony elvágyódott a nyáron poros, télen havas faluból, maga sem tudta hová. Már-már mélakórságba esett szegény, mikor oly kalandokba keveredtek ezek ketten, hogy a hozzájuk néha ellátogató repülő csészealjak lakói is csak a fejeiket kapkodták. Néha talán több fejet is egyszerre. Ed és Peggy Blumquist élete ezzel mindörökre megváltozott, meséli nekünk Martin Freeman, folytatódjon hát a mese, lássuk, hogyvolt.

01.jpg

Hanzee menekülőben, a vegyesboltba megy elsősegélyért, először is agyonlövi szerencsétlen szatócsot mielőtt az riasztaná a rendőröket. Összeszed néhány dolgot a boltból és ellátja a sebet a vállán, amit Peggy ollója okozott. Nem bajlódik vele sokat, pillanatragasztóval dolgozik, elvégre siet. Lenyúlja a boltos kocsiját és odébbáll. Egyébként nem tudjuk valójában ki ő és honnan jött, csak annyit, hogy nyolc éves lehetett, mikor Otto Gerhardt hazavitte magával, meséli közben Martin.

Az erdei kunyhóban nagy társaság jött össze, Lou és Hank mellé megérkeztek a helyi és a fargoi erők is, körbeállják a megbilincselt Blumquist házaspárt. A helybéli főnök szerint ártalmatlannak látszanak, na ja, még nem beszélgetett Peggyvel. Ed röviden elmeséli mi történt, beleértve a Mike Milligannel megbeszélt találkozót. Lou rögtön őrizetbe venné mindkettejüket, ezzel viszont van egy kis probléma. Ebben az államban (Dél-Dakotában vagyunk) ugyanis a rendőrség felettes szerve jelenleg a kansasi maffia, korábban a Gerhardt klán volt, de átszervezés történt. Jeb, a helyi rendőrfőnök egyszerre sértődékeny és ostoba, tehát nem hallgat senkire. Az ő nagy terve az, hogy bedrótozzák Edet, elkísérik a találkozóra és jól elkapják az egész bandát. Lou erre kikel magából, szerinte Blumquisték csak mázlisták, amiért még életben vannak, ő pontosan tudja mire képes Mike és mire Ed, ráadásul Hanzee is szabadlábon kószál valamerre. A kirohanásával annyit ér el, hogy elzavarják. Hank még marad, nem árthat ha valakinek esze is van a csapatban. Ezek után Jeb elég hamar meggyőzi Edet, hogy engedje magát bemikrofonozni, cserébe alkut köthet az ügyésszel és viszonylag olcsón megússzák a kalandot. Hank csak a fejét csóválja.

02.jpg

Martin elmeséli, de látjuk is, hogy Mike hazatelefonál Kansasba, a takarító sajnos nem ért ide, hazudja, de semmi gond, mert ő újra kézben tartja a dolgokat. Nemsokára megkapja Dodd Gerhardtot, ha megvan, kinyírja őt is meg a többieket is, lehetőleg még ma. Úgy tűnik a tervét jóváhagyják. Hazatelefonálna Lou is, de senki nem veszi fel. Otthon sajnos baj van, Betsy nagyon nincs jól, összeesett a konyhában. Molly talál rá, szerencsére Noreen még mindig velük van. Lou így nem rohan lélekszakadva haza, benéz a vegyesboltba, megtalálja a hullát és Hanzee hevenyészett elsősegélyének nyomait. Érkezik az erősítés, na nem segíteni, a rendőrfőnök intézkedett, a helyi kolléga azért jött, hogy kikísérje Lout az államból, nehogy itten esetleg véletlenül kinyomozzon valamit. Barátunk azért rádión elmondja a többieknek, hogy mire jött rá, de leszarják.

A dakotai rendőrség nagy erőkkel érkezik a találkozó színhelyére egy motelbe, Hanzee már ott várja őket, egyelőre megfigyelőállásban. A rendőrfőnök Hanket is eligazítja, itt ő mondja meg mi lesz, mindenki másnak kuss. A seriff rámutat, hogy a ranghoz nem feltétlenül osztanak észt is, ő például egy parancsmegtagadásnak köszönheti, hogy túlélte a háborút. Jeb persze elküldi őt is a francba.

Hanzee otthagyja a figyelőállást és hazatelefonál. Előadja, hogy Dodd a kansasiaknál van, azok pedig egy motelben, sokan vannak, de most kellene megtámadni őket, mert nem számítanak rá, és végre hazavihetik Baltát. Szavait Martin kommentálja, ő azon filózik, mikor határozhatta el az indián, hogy elárulja a családot. Floyd úgy dönt, maga vezeti a csapatát, elege van abból, hogy a férfiak eddig mindent elcsesztek. Hanzee vállat von, figyelmezteti az asszonyt, hogy veszélyes a buli, amúgy neki így is jó. Rosszat sejtek.

A rend derék őrei készülődnek a nagy akcióra, mindenekelőtt álcázzák magukat, azaz tök egyforma farmerbe és fehér pólóba bújnak mindannyian, tényleg nem lesz feltűnő. A Blumquist házaspár is a motel egyik szobájában gubbaszt, Ben Schmidt felügyelete mellett (ő a szokásos öltönyében nézi a tévét). Peggy halkan szökést tervezne, de Ed nem vevő a dologra és a nyomozó is rájuk reccsen, fodrásznőnk inkább vele kezd barátkozni. Hank kopogtat be, beszélne kicsit a párossal, de Ben kolléga elhajtja, ő is megkapta a parancsot.

05.jpg

06.jpg

A síkideg Lout a kolléga tényleg az államhatárig kíséri, barátunk ott megáll telefonálni. Most sem tud a családjával beszélni, mert rádión hívják, Constance-t ugyanis holtan találták a hotelszobájában. Megfojtották, ezek szerint Hanzee nem hagyta életben szegényt. Lou eddig a pontig engedelmeskedett, most cselekvésre szánja el magát és visszafordul Dél-Dakotába, egyenesen Sioux Fallsba. Körülnéz a szállodában, bár a rendetlenségen túl mást nemigen talál. 

A motelben eligazítás van, a rendőrök mindenre felkészültek, a főnök igazán büszke magára, meg a jól kifőzött tervére. Mindent bepoloskáztak, már csak várni kell és learatni a babérokat, mondja önelégülten, a rádiót meg kapcsolják ki, minek zúgjon itt egész éjjel. A fargoi rendőrfőnök kolléga, mivel szigorúan megfigyelőként van jelen, csak annyit tesz hozzá kissé sértődötten az elhangzottakhoz, hogy bekrepált a jégkészítő masina.

07.jpg

14.jpg

Közben vonulnak a Gerhardtok is, négy autóval hajtanak el Lou előtt, aki rögtön riasztja a társait. Azaz csak riasztaná, a rádiót ugye kikapcsolták az okosok, a süket készülék mellett Jeb rendőrfőnök alszik édesdeden. Mások is elhajolnak lassacskán, Ben nyomozó a tévé előtt, Ed az ágyon szunnyad el. Peggy egyedül nézi az ismétlést a tévében és Hanknek sem jön álom a szemére. A helyi csipet-csapat néhány tagja is nagyon éber még, mondjuk nem szolgálati értelemben. Kisgatyában ülnek az asztal körül, sörözgetnek, kártyázgatnak, beszélgetnek. A pisilés a téma, csodálatos.

Útközben Bear rászól az anyjára, hogy ne avatkozzon bele az akcióba, maradjon a kocsinál, Hanzee majd vigyáz rá. Ójaj. Floyd beleegyezik, egyébként szomorú az eddig elvesztett családtagok miatt. Fia vigasztalja, egyszer mind együtt leszünk. Sejthet valamit? Megérkeznek a motelhoz, ott Hanzee ad (félre)tájékoztatást Balta és az ellenség helyzetét illetően. A Gerhardt csapat ennek megfelelően indul el, Floyd hátramarad az indiánnal.

09.jpg

10.jpg

Mindenki a helyén, kezdődhet a támadás. Gondolom senki nem lepődik meg, hogy a rendőrfőnök az eső áldozatok között van és a pókerező kompániát is sikerül alaposan meglepni. Hank szerencsére épp jókor kelt fel, így felkészülten fogadhatja a szobájába rontókat. Mázlija van Ben Schmidtnek is, akit Peggy riasztott időben, sikerül lelőnie mindkét támadóját. Ezen alaposan meglepődök, alighanem ő is. Amúgy be van szarva rendesen, így gondolom nem nagyon bánja, amikor fodrásznőnk egy csapással jótékonyan öntudatlanságba helyezi.

Folytatódik a harc, Bear hiába keresi a bátyját a megadott helyen, rosszat sejt. Hank láttán egy éles szemű támadó elkiáltja magát: Ezek zsaruk! Floyd egy pillanat alatt megvilágosodik, megtörten, de kérdő arccal fordul Hanzee felé, az indián egy szó nélkül hasba szúrja. Bear a halott anyja láttán rohanni kezd, őt a fején éri találat. Nem nagyon izgatja, ahogy a következő két mellkasi lövés sem, eszelősen nekiront a támadójának, fegyver híján nekilát megfojtani. Lou volt a lövész egyébként, időközben ő is a helyszínre ért.

11.jpg

12.jpg

Hanzee is beszáll a küzdelembe, tulajdonképpen neki a legegyszerűbb, mivel egyedül van mindenki ellen, gondolkodás nélkül lő mindenre, ami mozog, sajnos Hank is kap egyet a hasába. Újra Martin veszi át a szót, az indián célja a Blumquist házaspár elhallgattatása, a miérteken pedig hosszasan fognak még gondolkodni a helyi történészek, meséli.

Normális ember már rég meghalt volna, Bear viszont három bekapott lövés ellenére is állja a sarat, Lou barátunk igencsak vesztésre áll. Itt csak valami isteni beavatkozás segíthet. Vagy az idegeneké. Jönnek is, mit ad isten(?) pont ezt a pillanatot választják, hogy bekukkantsanak Dél-Dakotába, egy hatalmas repülő csészealj száll a motel fölé, fényei bevilágítják a csatateret. A megrökönyödés pillanatát kihasználva Lou megkaparintja a fegyverét és keresztüllövi Bear fejét. Blumquisték is a jelenésnek hála menekülnek el, valami forró löttyöt zúdítanak a bámészkodó Hanzee képébe. Ed maradna kicsit nézelődni, Peggy rászól, hogy nincs itt semmi látnivaló, meg amúgy is menniük kéne. Kis egérutat azért nyernek, mielőtt az indián felocsúdik és a nyomukba ered.

Lou újra talpon, körülötte mindenütt holttestek hevernek. Hank szerencsére még életben van, nagyon megörül a vejének. Nem vészes a sérülése, mondja, el is ígérkezik vasárnapi vacsorára, Lou nyugodtan mehet Hanzee és az előle menekülő páros után. Mike Milligan is befut végül, elégedetten hümmögve konstatálja, hogy neki itt már semmi dolga nem maradt, így odébbáll.

Ennyi volt a mese mára, aki nem hiszi, járjon utána!

Címkék: fargo
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2016.03.29. 21:57:50

"hogy a hozzájuk néha ellátogató repülő csészealjak lakói is csak a fejeiket kapkodták. Néha talán több fejet is egyszerre." :-DD
Ez nagyon tetszett és még csak a bevezető! :-)))

Hajrá Ed! A szurkolótábornak + Akármi Áronka pártoló tagnak szeretettel: www.youtube.com/watch?v=i_O6bXuFmxU

A többit szo-szo-szo-szo ... később :-)

Gabba 2016.03.30. 14:51:11

Még a végén tényleg bejön a tippem, és Ed lesz az új keresztapa. Persze ahhoz még Hanzeeval is le kellene számolnia.

Ernoke 2016.03.30. 17:35:03

Ez volt a kedvenc részem a sorozatból, az ufók és a narráció is nagyon sokat dobott rajta.:) Talán még az utolsó rész, ami hozzá fogható, majd meglátja mindenki, miért.:)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.30. 18:07:40

@Ernoke:

Ez az ufos- izé nem azt jelképezi ,hogy bele nyúl életünkbe Jézuska, amikor pont jókor jön ?
Vagy mi van ?

tinipuma 2016.03.30. 18:54:45

@Pácsó Ármándó: Azért végigolvastad? A videón még egy hétig fogok röhögni, szerintem Ednek is tetszene :)

@Gabba: Ed és a főnöki ambíciók? Érdekes gondolat :)

@Ernoke: Ha választanom kellene, én a 6. részt mondanám, de lehet csak azért, mert imádom Nick Offermant :))

@szociál: biztosan láttad már ezt, azért iderakom: fargo_kilencedik_resz
"Semmi különös, csak egy repülő csészealj, drágám" :))

Pácsó Ármándó 2016.03.30. 20:14:27

@tinipuma: Csak pénteken tudom, addig még meg kell írnom az FV évadzárót :-)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.30. 22:03:06

@tinipuma:

Köszi már minden világos :)
De még így sem értem :)
Valami misztikumot vittem volna bele, nem ufo-t, ez azért elég meredek.

tinipuma 2016.03.31. 20:51:06

@szociál: engedd el, pünkt ezért jó :))

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.04.01. 08:27:57

@tinipuma:

Jó is, remélem 6 évadot kap a sorozat.
süti beállítások módosítása