Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Blindspot 1x01 - Pilot

2016. március 25. 11:00 - Lilac Scorpion

A tengerentúlon 2015 szeptemberében bombaként startoló Blindspot hozzánk is megérkezett: akció, FBI, amnézia, sok-sok tetkó… megéri, nem? A sorozatot odakint az NBC tűzte műsorra, rendezését és szövegét is Martin Gero jegyzi, főszerepben a Thor-ból ismerős Jaimie Alexander, és a 300-as múltú Sullivan Stapleton. Nézzük.

01.jpg

Times Square, New York, egy spontán cirkáló rendőr koszos táskát talál a zsúfolt járdán. A járókelők között nem sikerül azonosítani a tulajt, és a közelebbi vizsgálat eredménye egy vészjósló kártya a csomag füléhez erősítve: „Call the FBI”. Ahogy azt kell, a következő képen már gondosan kiürítve a környék, a bombaelhárítóktól egy manus talpig beöltözve, Geiger-Müller számlálóval közelíti meg a táskát. Mint kiderül, sugárzásról szó sincs, de a manuális vizsgálat is kudarcba fullad: a táska megmozdul. Bombaelhárító láthatóan fosik, kapkod a fegyvere után, a táska cipzárja nyílik… de mielőtt zombikat várnánk, egy meztelen és szó szerint nyakig televarrt nő bújik elő a spotlámpák vakító fényében. (A sorozat marhára szereti az éles megvilágításokat, de kifejezetten jó és hatásos operatőri húzás.)

02.jpg

Eközben Kentucky-ban egy négytagú osztag egy házat közelít meg. A bentlakók láthatóan nem önszántukból tartózkodnak ott: az emeleten egy torzonborz hapsi üvöltve terrorizál néhány síró, lebilincselt nőt és egy kisgyereket. A csapat nem akar szemtől szembe támadni, nehogy a túszok szívják meg, de odafenn az egyik nőnél beindul a szülés, a láthatóan migrénnel küszködő csávó pedig előveszi a fegyverét. Nincs több tökölődés, az osztag lép: túszejtő alatt robban az emelet padlója, és máris a csuklóján a bilincs. A mentősök viszik a nőket, a behatolók vezetője mellett pedig egy helikopter ereszkedik le: sürgősen irány New York.

03.jpg

Egy középkorú fekete nő, név szerint Mayfair igazgató House-os folyosón sétálós stílusban vázolja az FBI-os főmuftinak a talált nő sérüléseit és jellemzőit, majd egy bizonyos dr. Borden is csatlakozik. Kurt Weller különleges ügynök láthatóan hírnévnek és tiszteletnek örvend az FBI körében és azon kívül is, de seggnyalásra nem sok idő marad. Borden a toxikológia eredményét hozza: a tetovált csaj egy bizonyos ZIP nevű anyaggal van telepumpálva. A szupergyógyszer egyelőre tesztanyag, poszttraumás stressz ellen alkalmazzák, de a csaj memóriája a beadott mennyiségtől teljesen törlődött. Weller különleges ügynök nem igazán vágja, mi köze a történtekhez; erre üvegfalon át megmutatják neki a lányt – akinek a hátára tetoválva ott áll Weller neve. (A főcímet egyelőre nem vitték túlzásba: a Blindspot feliratba vetítve tetoválások pörögnek.)

04.jpg

A nőt ideiglenesen Jane Doe-nak nevezik el, Weller pedig válaszokat keres. Két kollégát, a fiatal fekete Reade-et és a latina Zapatát iratolvasgatásra ítéli, ő maga pedig utánanéz a tetovált lánynak. Persze, teljes az amnézia, de a procedurális memória ép, vagyis a csaj jár-kel, beszél, az alapfogalmak megvannak neki, ahogy arról Borden felvilágosítja Wellert és Mayfair dirit. A teljes memória visszanyerésének esélyére tipp sincs: Jane orvosilag egyedülálló eset. A különleges ügynök Ádámtól-Évától kezdene: hogy kerülhetett a nő a Times Square-re? Furgonra tippel, így Zapata a biztonsági kamerák felvételeit nézi át, egy szöszi, Patterson nevű nő pedig DNS- és egyéb mintákat vetet, majd fotókat készíttet a tetoválásokról. Jane-nek fájnak a tetkók (itt tippelnék, vadiújak). Zapata a kamerafelvételek nagy részét használhatatlannak ítéli, de egyből kiindulhatnak: pontosan, ahogy azt Weller megmondta. Furgon, oldalsó ajtón ki a táska, húzás tovább. Rendszám nem látszott, a kocsi eltűnt, Zapata ironizál: Weller, hát minden bejön, amit mondasz?

05.jpg

Jane-t kérdezgetik, de totál sötétség. A tetkók persze frissek egytől egyig, Weller egyfajta térképként definiálja az összefüggéstelen számok, szövegek, képjelek összességét. Jane kezd kibukni: egy kérdésre sem tudja a választ, semmit nem ért, és akar végre valami biztos pontot. Weller végre neki is bemutatkozik, és ugyan se DNS, se arc, se ujjlenyomat nem egyezik sehol semmivel, Kurt hisz a nőnek, és kéri, próbáljon gondolkozni. Ha Jane felismeri őt, már elindulhatnak valamin. Jane megfogja a kezét, a férfi arcáért nyúl – Kurt feltűnően idegenkedik az érintéstől, vagy csak zavarba jön tőle –, de ez sem hoz vissza semmilyen emléket.

06.jpg

Weller ideiglenesen egy menedékházba viszi, Jane mégsem alhat az FBI bázisán, de a nő egyedül maradva teljesen összeroppan a bizonytalanságtól. Még csak nem is álmodik, egyre frusztráltabb, ezt panaszolja másnap reggel, Borden pedig egyszerű választásos teszttel bombázza. Jane szereti a kávét, és emlékszik a fű ízére (?), a doki pedig egy egész vigasztaló kis beszéddel próbál rajta segíteni. Nincs tehetetlenség: próbálkozni kell, és Jane szép lassan megtalálhatja magát. Közben Weller, Patterson és Mayfair diri a tetoválások közül kiválasztanak egyet, ami úgy tűnik, takar valamit: esetleg egy másik varratot. Patterson elég idegesítő, de igyekszik visszafejteni a lézerszkennelés rétegeit, hátha kiderül, mi lehet alant, Zapata pedig behozza Jane-t, aki hipp hopp lefordítja a bal füle mögött talált kínai feliratot. Az aznapi dátum, és egy cím, ami a kínai negyedbe vezet.

07.jpg

Zapata villámgyorsan kideríti a cím alatti lakos adatait, és a kis csapat már indulna is, de Jane ragaszkodik hozzá, hogy magukkal vigyék őt is. Az érvei jogosak, így Mayfairnek vagy Wellernek nincs eszköze bent tartani, de a helyszínen a kocsiban hagyják. (Szerencsétlen Reade valami újonc lehet, legalábbis a fejéről a „minden szar melót rám hagynak” arckifejezés süt, amikor rábízzák Jane felügyeletét a kíni negyed közepén vesztegelő terepjáróban.) Persze a lakásban tartózkodó srác csak kínaiul beszél, így Weller kelletlenül felhozza Jane-t, akivel a körülményekhez képest végre lejátszanak némi piszkálódós szócsatát is. Jane fordítja a megszeppent kínai hadarását: a lakástulajdonos Chao-t előző nap látta utoljára, a szobája lelakatolva. Weller újra érdeklődik, Jane felismer-e valamit: a nő a fejét rázza, de mintha csak azért tenné, mert magának is túl zavaros lenne összekaparni az emlékmorzsákat. Wellerék a kínai srácot és őt kipaterolják az előtérbe, és betörnek a lelakatolt szobába. Orvosi és kórházi kellékek mindenhol, kénszag, az asztalon robbanószer, a kínai fószer pedig zavaros dolgokat motyog Jane-nek a folyosón, és valahonnan sikolyokat hallani.

08.jpg

A központban Mayfair sejtése beigazolódik: Patterson egy másik tetoválást talál a Jane vállán felfedezett, négyszög alakú fedőtetkó alatt. Mayfair megfejti: az embléma a Navy SEAL-t, vagyis az Amerikai Haditengerészet elit harci egységét jelképező címer, alatta pedig a jelmondatuk latinul. Mivel ujjlenyomat-egyezése semmilyen rendszerben nem volt, Jane csak a Különleges Erőknél dolgozhatott. Ezzel párhuzamosan a kínai lakás szomszédságában egy férfi bántalmaz egy nőt, Jane pedig a hangokat követve egyszerűen benyit és magával vinné az asszonyt. Feltűnik egy másik férfi, és épp közös erővel leütnék Jane-t, aki viszont egy profi harcművészeti bemutatóval lebirkózza mindkettőjüket. A hacker Zapata időközben némi Wellerrel történő flörtölős beszólogatás után bejut a Chao privát laboratóriumában talált laptop rendszerébe, ahol őt, Reade-et és Wellert egy visszaszámlálás fogadja. A gép négy óra múlva feltölt egy videót, amin Chao kínaiul beszél, de hogy mit… ideje visszahozni Jane-t. A csaj még mindig verekedik, nem kicsit profin; amikor Weller megtalálja, épp egy fél partvisnyéllel fojtogatja az egyik kínait. Az ügynök előbb lecseszi, majd megnyugtatja, csak legközelebb maradjon a seggén, és lefordíttatja vele Chao fenyegető üzenetét. 3 és fél órájuk maradt megállítani a terrorista hapsit, bármit is készített elő akkorra.

09.jpg

A támadás célpontja Kurt tippje szerint egy szenátornő, és az be szokott jönni, amire ő tippel. Moore szenátort a túszmentőkre bízzák, Chao e-mailjeit azonban fontos lenne mihamarabb lefordítani, ugyan egy ritka (és vészterhes nevű) dialektusban van írva az összes. Jane megpróbálná megfejteni a szövegeket, így lokalizáltatják Pattersonnal a mobilt, és húzás utána. Egy szakállas fószer gyanakodva néz utánuk, ebből is tuti kijön majd valami. A kocsiban Weller igyekszik foglalkozni kicsit Jane lelkivilágával: a nő saját semmiből feltűnő kínai nyelvismeretén és harcművészeti tudásán agyal. Zapata idegesen pislog a párosra: kezdenek kijönni az érzelmi szálak. A kijelölt környéken megtalálják a metró felé igyekvő Chao-t: két nő marad a kocsiban, Reade és Weller a kínai után indul az aluljáróba. A metrómegállóban Chao üzenetet kap: a két ügynök lebukik, Chao lecsatolja a szerelvény második felét két megálló között, persze Wellerék azon vannak… meg egy bomba is, naná.

10.jpg

A pokolgépet nem lehet hatástalanítani, így Reade a leszakadt szerelvény másik végébe tereli az utasokat, miközben Weller egy mechanikai trükkel enyhíteni próbálja a bomba hatását, majd behajítja az alagútba. Robbanás, ordító utasok, Weller eltűnik az éterből, Reade arcára írva a sejtelem. Futás a szerelvény első felébe, aggodalmas szemmeregetés a homályba: Weller előbotorkál az alagútból, és elég bágyadtnak tűnik. Zapata és Jane a felszínen találkoznak velük: Chao eltűnt a lenti kavarodásban, Jane viszont időközben megfejtette az egyik e-mailt. Chaonak családi indítékai vannak: az anyját egy kínai fogolytáborban megölték, az amerikai kormány pedig éveken át nem segített neki és húgának, hogy kihozzák onnan az asszonyt. Chao videójában a Szabadság Asszonyát emlegeti, de Weller tippje ezúttal nem jött be: nem a szenátornőt, a Szabadságszobrot semmisíti meg Chao, a visszaszámlálás szerint alig két órán belül.

11.jpg

Wellerék a kocsiból tárgyalnak Mayfair-rel, úton Staten Island-re. Mint kiderül, a polgármester is feltűnt volna a szigeten aznap, így értelmet nyer a politikai utalás Chao videójában. Mayfair közben felvilágosítja Wellert a Jane vállán letakart tetoválásról... apropó Jane: a nő ragaszkodik hozzá, hogy a csapat magával vigye őt is a szigetre szobormentő-akciózni. Kurt újra enged neki, Zapata-nak és Reade-nek kiosztja a feladatokat, majd Jane-nel belevetik magukat Staten Island tömegébe. A szobor talpazatába bejutva azonnal Chao-val találják szembe magukat, aki kihasználja Jane pillanatnyi lefagyását és meglövi a nőt, majd fölfelé menekül a szobor belsejében. Weller magára hagyja Jane-t és követi a kínait. A koronába érve ütős kis verekedés veszi kezdetét, Chao pedig úgy tűnik, egy késsel lefegyverzi Kurtöt, amikor megjelenik Jane, és Chao-ra fogja a különleges ügynök elejtett pisztolyát. Nem hiszi, hogy meg tudja tenni, amit Kurt vár tőle, de az ügynök bólint, és Jane meglövi Chao-t. Azonnal támad is az első igazi emlékkép: még régen (lásd hosszú hajjal) egy erdőben gyakorolta a lövést, és volt egy férfi is, aki tanította. (Na, ki lenne az, ha nem a kínai negyedben a kocsi után néző fószer?) Weller fél karral magához öleli az emléktől összerogyó Jane-t, miközben Chao a hátuk mögött görnyedezik a lövéstől.

12.jpg

A központban Kurt Mayfairnek magyaráz: kétségtelen, hogy Jane a Különleges Erőknél szolgált, ha ez eddig valakinek még nem lett volna egyértelmű a folyékony kínai nyelvtudásból és a közel-harcászati képességeiből. Reade emlékezteti az emlék felbukkanására is: a nő kültéri lövészoktatáson vett részt. Weller vitázni kezd Mayfair-rel: fontos FBI-os forrásnak tekinti Jane-t, a diri viszont nem hagyja magát. Jane nem eszköz, hanem egy nő, aki mindenét elvesztette, és most egy lépéssel közelebb került az igazsághoz. Mayfair mindenkit hazaküld, majd egy, az asztalán heverő aktára pillant. Az akta őróla, Bethany Mayfair-ről szól, és nem tartalmaz szép dolgokat… és hopp, az az iratszáma fel van varrva Jane bőrére! Lesznek itt rejtélyek bőven.

13.jpg

Weller meglátogatja a menedékházban Jane-t, aki Chao-ról kérdezik, de a kínait egyelőre nem volt alkalmuk kikérdezni. Jane végre rátér az őt bántó részletre: honnan tudta Kurt, hogy ő képes lesz meglőni Chao-t? És Weller hazudik, mint aki könyvből olvassa: nem tudta, kockáztatott. Hülye lesz felvilágosítani a nőt, aki egy zseniális eszköznek tűnik a kezükben, hogy valaha a Haditengerészetnél szolgált. Nem, nem. Álságos ölelkezés, Weller pedig egy sebesülés varratának nyomát fedezi fel Jane tarkóján.

14.jpg

Chao felébred a kórházban, és Jane lövészoktatójának arcát pillantja meg, ahogy fölé görnyed. A pasi leszúrja Chao-t: meg kellett volna halnia a húga életéért cserébe, és Chao hiába ígéri, hogy nem mond majd semmit az FBI-osoknak. Az ismeretlen férfi a kórházi folyosón sétál végig, miközben az orvosi gép jelzése szerint egy szív végleg leáll (ezek szerint kinyírta Chao-t), majd falshbackben látjuk, hogy a hapsi magával Jane-nel is megbeszéli emlékeinek elvesztését, végül beadja neki a turbóadag ZIP-et.

Címkék: blindspot
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.03.01. 12:39:15

A Weller ügynököt játszó színész nekem ránézésre a szegény ember Liev Schriebere. :)

AaannnaaA 2016.03.25. 18:06:58

Persze a filmes utalásokra mindenki előbb felkapja a fejét, de ha már sorozatos hogyvolt, akkor odatenném, hogy a 300-as múltú, és (a részben nálunk forgatott) Strike Back egykori főszereplője Sullivan Stapleton.
@Is: Schreiber lesz az, de a hasonlat abszolút ül :)
Annyira a szegény emberé, hogy csórinak nem sokkal több mimikája van Steven Seagal-nál, ellentétben Lievvel. A rajongóitól itt kérek elnézést!

Bocs, úgy látszik előjött a javítgatós (kötözködő?) énem. Elnézést!

Illenék a sorozathoz is hozzászólnom. Szóval, én az első részt láttam, ami nem volt rossz, de nem folytattam, mert annyira nem fogott meg. Azért fél szemmel követem a sorsát. Viszont tök jó fejség a Cool-tól, hogy leadják itthon. És még a magyar címtől sem fogja a fejét az ember kínjában - fél siker :)
"House-os folyosón sétálós stílusban" - na igen itt nekem is bevillant a hasonlóság :)
Amúgy szerintem kicsit túl hamar vitték terepre Jane-t, ez számomra némileg sántít, bár mondjuk ha oda vissza vizsgálgatják még napokig, abból max. egy House epizód lett volna, nulla akcióval...
Amúgy ha valakire ennyi tetkót raknak egyszerre, az nem kap festék mérgezést, vagy ilyesmit? Tudom, hogy ezek már bőrbarát anyagok, meg minden, de azért ez akkor is irdatlan mennyiség. Nem?
Köszi szépen a hogyvoltot, nagyon jó a stílusod!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.27. 15:09:32

@AaannnaaA:

Nekem is feltűnt hogy a gyenge láncszem pont a főszereplő Weller, az a morci nézés 10 perc után már kicsit fárasztó volt, ennek lebotoxolták az arcát ?
Én a második részét már nem bírom megnézni :(
Szerintem ha valakit levarrnak tetőtől talpig egy nap alatt az a bőrét ért sokk miatt picit oda lesz, begyullad az egész teste.
Vagy egy kád vazelinbe pihentette a leány .

tnsnames.ora 2016.04.03. 00:19:58

@AaannnaaA:
Köszi az implicit tippet! :) Pilotnak nagyon jó volt, sok gynegébbet látni ilyen műfajban.
A script nem rossz, reméljük tudják tartani sőt fokozni a lendületet, látszik potenciál a sorozatban.
Így first lookra kicsit már előre félnék az évadzárótól, amikor megoldódik a nagy rejtély miért a sok tetkós üzengetés, bár a HIMYM kilenc évadig húzta az alapkérdést, ugye, mint tudjuk :)
A főszereplő Weller ügynök nem tünt valami karizmatikus figurának, de még felnőhet a feladatához. ;)
A csajszi rendben lenne, leszámítva az arcán az ordas nagy szemölcsöt (1080p-ben néztem)
A többi karakter nekem nem tünt túldimenzionáltnak, de ez változhat még.
Az piros pont, hogy a humorra is igyekeztek gondolni.

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 19:26:17

Nekem az nem stimmel, hogy láthatóan tárgyként/rejtvényként kezelik a nőt, gyakorlatilag nulla empátiával. El lehet képzelni milyen trauma egy nyüzsgő nagyváros közepén ébredni meztelenül egy táskában. Ehhez képest úgy vizsgálgatják, mint egy kétfejű borjút, aztán faggatják, hazugságvizsgáló, stb. Nem hinném, hogy valóságban nem írja elő a törvény pszichológusi felügyeletet, kezelést. Oké, ott van Dr. Borden és nyilván nem mutatnak mindent, de ő édeskevés. Az egész alapszitu nekem úgy van beállítva, mint egy problémáival magára hagyott nő, aki egyedül van, (vagy kettesben Morcival) a világ ellen. És hogy ez a normál eljárás.

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 20:17:03

És kicsit furcsa, hogy egy bombával robbantót és másik bombával sétálót 3 FBI ügynök akar csak lekapcsolni és nem 300 (Ha már Temisztoklész :-) )

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 20:50:03

Kérdésem is van: Amit én láttam abban nem mutatják, hogy a szakállas mit csinál a végén Csaóval, vagyis azt, hogy leszúrja. Létezik olyan verzió amiben igen??

Is 2016.04.04. 08:45:24

@Pácsó Ármándó: Leszúrta? Nekem valamiért úgy rémlik, hogy az infúziójába beadott valamit, amitől megmurdelt.

Pácsó Ármándó 2016.04.04. 09:08:53

@Is: "Chao felébred a kórházban, és Jane lövészoktatójának arcát pillantja meg, ahogy fölé görnyed. A pasi leszúrja Chao-t: meg kellett volna halnia a húga életéért cserébe"

Ez van a hogyvoltban, ezért kérdeztem, hogy én valami korhatáros verziót láttam-e, mert nálam csak beszéltek pár mondatot, utána meg semmit nem mutattak róluk.

Is 2016.04.04. 12:43:20

@Pácsó Ármándó: Áh, értelek. Bár nem én írtam a hogyvoltot, de szerintem itt úgy kell érteni a "leszúrja" szót, hogy leteremti. :)
süti beállítások módosítása