Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 8x02 - Revenge (Elégtétel)

2016. március 12. 10:00 - Gabba

Átívelő szállal folytatjuk a történetet, ez nem nagyon jellemző kedvenc sorozatunkra, becsüljük hát meg. A cím körömlerágó izgalmakat ígér, hát még a német verzió: In die Falle gegangen, csapdába esve. Az előző epizód végétől kezdünk, a bolgár herceg távozása után Baines már hazafelé készülődne, mert tart az oroszok ellencsapásától, James viszont nem siet. Ha már ilyen messzire eljöttek, csak nem mennek haza üresen, kedvenc eredeti tőkefelhalmozónk ugyanis hírét vette valami elszállításra váró nagyobb mennyiségű dohányszállítmánynak. A Duna áradása miatt nem tudják az ültetvényről hajóval a tengerpartra eljuttatni, ezért szárazföldi szállítóeszközt kell szerezni, most olcsón fel tudom vásárolni és így a dohánnyal jó nagy dohányt szakítok, fejtegeti. James, James, ne hódolj már annyira mammonnak, figyelmeztetném, de hát ennek beszélhet az ember.

onedin_8x02_01.JPG

Vitorlát bontanak és kicsit északabbra hajóznak, közben Baines Tomnak beszél a tengerész és a hajó közti bizalmas kapcsolat fontosságáról, egy ilyen kapcsolat sokszor tartósabb, mint a hagyományos házasság. Tom az oroszok bosszúakciójának valószínűségéről is kérdezné a kapitányt, de az elhárítja, jó hangos szóval, hogy Onedin is hallja: Én nem ártom bele magam a politikába, nem a magunkféléknek való az, és nem is fizetnek érte. (Drága bátyámuram, látogass el kis hazánkba pár hétre, tengerünk ugyan nincs, de politikából meggazdagodott senkiháziakkal Dunát lehetne rekeszteni. És kellene is.) A partról eközben egy kucsmás, szakállas alak figyeli a hajót, majd lóra pattan és elvágtat valami várféleséghez. Első ránézésre is rablótanya lesz ez, a fővezér természetesen az intellektuálisabb fajtából való, Misinnek hívják, szakállas persze ő is, de szemüveges és vastag könyvet olvasgat. (Csak reménylem, hogy a Gabba hogyvoltok gyűjteményes kiadását.)

onedin_8x02_02.JPG

James és Baines elindul szállítóeszközt és hórukkembereket szerezni, bár a nyelvet egyikük sem beszéli. (Mondjuk akkor hogy tudta meg a hírt a dohányrakományról?, jut eszembe a kínzó kérdés, de hát ilyen apróságon ne akadjunk fenn.) Az egyik kucsmás-szakállas helyi lakossal hosszas beszédbe elegyednek, ami persze túlzás, mert hőseink leginkább hangutánzó szavakkal próbálják megértetni magukat, nyihaha, hőőő, gyía, stb. Sőt Baines még gyalog-galopp bemutatót is tart, rendkívül mulatságos jelenet. Nos, a helyi kucsmavezér valszeg ismeri Artúr király történetét, mert egy idő után fény gyullad a szemében és Jameséket a közeli istállóhoz vezeti, ahol két kedves csacsi álldogál. James fanyalgó arccal ismeri el a „ha ló nincs, szamár is jó” mondás igazságát, és Baines kíséretében elszamaragol a kb. 10 mérföldre lévő ültetvény felé.

onedin_8x02_03.JPG

Ott aztán sikeresen nyélbe üti az üzletet, magának még lovat is szerez, és kétszekérnyi rakománnyal meg pár kísérővel indul vissza a tengerpartra. Útközben jókedvűen énekelget, ilyet is ritkán hallunk tőle, ezért beidézem a dalocska szövegét:

Jenki tökfej a városba szamárháton mész be,

Díszes szalag a fövegén és toll a seggébe’…

(Ugye utaltam már korábban is a sorozat durvuló nyelvezetére? Hát itt az újabb példa.)

A dalt és az utat farönkökből álló akadály szakítja félbe, ezért sajnos a további versszakokat nem ismerjük meg. Váratlanul egy csapat kucsmás-szakállas lovas támad rájuk, a nagy forgatagban nem lehet eldönteni, hogy a kucsma tartozik-e a lovashoz és a szakáll a lóhoz, vagy fordítva, mindenesetre a támadók rövid küzdelem után kupán vágják Jamest és Bainest és elhurcolják őket. Ugyanakkor egy másik kucsmás-szakállas csapat a part mellett horgonyzó Soren Larsent támadja meg és foglalja el, és a legénységet bezárja a rakodótérbe. Szerencsére Tom éppen a parton mászkál, ezért ő nem kerül fogságba, a támadást látva úgy dönt, elindul megkeresni Mr. Onedint.

onedin_8x02_04_1.JPG

Ez nem lesz egyszerű, hőseink ugyanis most térnek magukhoz a rablótanya egyik emeleti szobájába zárva és azon merengenek, köze van-e elrablásuknak a múltkori bolgár herceges akcióhoz. James ki akar nézni a félig befalazott ablakon, de ehhez kéne valami magasító. Mivel bútor nincs a szobában, Baines lesz a megfelelő magaslati pont. Én vagyok a könnyebb, mondja James és utasítja az öreget, álljon négykézlábra, ő meg felmászik a hátára.

onedin_8x02_05.JPG

Szegény Baines hangosan nyög a súly alatt, mire a pofátlan barkókirály rászól: Csendesebben! Csak annyit tud megállapítani, hogy magasan vannak, mert ekkor belép Misin két kucsmás-szakállas kísérővel. (Megállapíthatjuk, hogy a mai epizódban az egy főre eső kucsmás-szakállasok aránya legalább három fő.) Misin közli, hogy Onedinék elrablása retorzió a Sándor herceges akcióért és a Bulgária belügyeibe történt beavatkozásért. Ennek ellenére nem végzik ki, legfeljebb csak akkor, ha nem érkezik meg az 50 ezer fontos váltságdíj, ennyit kérnek ugyanis érte, Mr. Onedin máris fogalmazhatja a sürgönyt Londonba. Úgy látom, ezek a csávók nem azok közé az önzetlen bolgár hazafiak közé tartoznak, akiknek legdicsőbb alakja a népszerű regényős, a dunai hajós volt.

onedin_8x02_06.JPG

Mi történik eközben Liverpoolban? A cégegyesülési megállapodás értelmében Elizabeth megszemléli a közös új irodát, Dunwoody is elkíséri. Tojás Tóbiás a legmélyebb tisztelettel arra hívja fel a milady figyelmét, hogy ez egyáltalán nem tekinthető egyenlő partnerek közti ügyletnek, hiszen a Frazer Vállalat sokkal nagyobb, mint a családi vállalkozásnak tekinthető Onedin Line. Sz Sz azonban elhárítja az aggodalmakat.

onedin_8x02_07.JPG

Sir Gerald érkezik, kezében sürgöny a hiób-hírrel: James fogságba esett Bulgáriában és kivégzik, ha nem kapják meg érte az ötvenezret. Elizabeth a kormány intézkedésére számít, de Sir Gerald leoltja: Mr. Onedin a saját feje után ment, mert a kormánnyal folytatott megbeszélésen nem volt szó semmiféle külön kereskedelmi akcióról, leszállítják titokban a herceget és hazajönnek, ebben állapodtak meg. Így tehát őfelsége kormánya nem exponálhatja magát sem a váltságdíj előteremtésében, sem a kiszabadításban, ez egyedül a család feladata. Elizabeth kezdhet agyalni, honnan szedjen össze ennyi pénzt.

onedin_8x02_08.JPG

Széles körű gyűjtést indít, de csak 26 500 jön össze és szorít a határidő! Samuel gavallérosan felajánl még tízezret, persze csak kölcsönbe, majd később visszakéri, aranyszívű gyerek ez, na. A maradék előteremtésére viszont már alig van idő, mert nemsokára indulni kell, hogy időben odaérjenek, így életbe lép a vészterv: el kell adni pár hajót az Onedin flottából, valamint Charlotte 15%-os részesedését a cégből, ezen kívül Elizabeth többségi részvénypakettjét a Frazer Vállalatból. Az üzleti akció végén Samu és Sz Sz kettesben indul el a pénzzel. A gyorsabb haladás érdekében vonattal szelik át a kontinenst, Dunwoody máris szervezi az utat. Sajnos sokszor át kell szállniuk, mert még nincs kész a Trans Europe Express, kajálni is csak az Utasellátó Vállalat szegényes kínálatából (resztelt máj, rizi-bizi, pir.burg., pár.káp.) tudnak. Végre eljutnak Riminibe, ahonnan egy Frazer gőzössel mennek tovább Bulgáriába.

onedin_8x02_09.JPG

A fogságban lassan múlik az idő, viszont gyorsan nő a szakáll, hőseink már úgy néznek ki, mint Robinson Crusoe a hajótörés második évének végén. Szökési terven agyalnak, a nehéz vizesvödröt kötélen felhúzzák az ajtó fölé, hogy majd ráejtsék a belépő őr fejére, de elbasszák a dolgot, így maradnak bezárva. (Hoppá, a hogyvolt nyelve is durvul, elnézést kérek.) Később James másik hasznos elfoglaltságot talál maguknak: a nadrágszíj csatjával nekiállnak kikaparni a habarcsot a téglák közül, amikkel a szobai kandallót falazták be. Nem egy szapora munka, ráadásul hangos is, de mégsem buknak le. Azt viszont nem tudják, hogy a keresésükre indult Tom rátalált a rablótanyára és éles elmével kikövetkeztette, hogy itt tarthatják fogva a gazdáját, ezért a fák közül folyamatos megfigyelés alatt tartja az épületet.

onedin_8x02_10.JPG

James úgy belemerül a munkába, hogy még a kajáját sem eszi meg, Baines figyelmezteti is, jobban tenné, ha behalózná a tápot, mert éhesen nem jó ám szökni. És így is lesz, a következő körben az őrség elviszi James tányérját, mert hozzá sem nyúlt. Na tessék, Bainesnek megint igaza lett, mint Besenyő Pista bácsinak. A barkókirály azonban nem áll le, tovább kapargál és végül sikerül kiszabadítania a legnagyobb követ. Cipőjével nekilát a lyuk környékét ütögetni, a zajt meghallja a közelben ólálkodó Tom, a rablók viszont nem, mert ők biztos vattával a fülükben mászkálnak, hogy így védekezzenek a huzat ellen. Tom elindul a zaj forrása felé, a kürtőn át bejut a kandallóba és a lyukon kinézve megpillantja Jamest és Bainest. Lesz nagy öröm, mint a Szentivánéji álomban a mesterembereknek a Pyramus és Thisbe szerelméről szóló előadásán:

Pyramus: Ó, hát adj egy csókot ezen a rossz falon!

Thisbe: De nem éri ajkad, csak a meszet nyalom.

onedin_8x02_11.JPG

onedin_8x02_11_1.JPG

Gyorsan tervet kovácsolnak, Tom visszavonul, hogy előkészítse a lovakat. Vacsoraosztásnál James és Baines pár gyors mozdulattal leteríti a két őrt és rohan ki az épületből. Mire a többi kucsmás-szakállas előkerül, hőseink már lóra pattannak és vágtatnak a tengerpartra. Csendben felmásznak a Soren Larsenre, ahol a Misin által hátrahagyott két kucsmás-szakállas őr békésen szendereg. Onedinék laza mozdulattal áthajítják őket a korláton a vízbe, majd kiszabadítják a legénységet, a vitorlát felhúzzák és elhúznak a part mellől.

onedin_8x02_12.JPG

Sam és Elizabeth erről mit sem tudva találkozik Misinnel és embereivel az előre megbeszélt helyen és átadják a pénzesládát. A rablóvezér cserébe megjelöli a térképen, hol találják meg a Soren Larsent, majd kucsmás-szakállas társai kíséretében távozik.

onedin_8x02_13.JPG

Samék visszamennek a gőzösre és elindulnak a megadott partszakasz felé, Samu ezt a rövid távot kihasználva bevallja Elizabethnek, hogy a Charlotte-tal kötött házassága hiba volt, nem illenek össze, ezt most már ő is belátja. Elizabeth megnyugtatja, hogy ezzel ő és James is tisztában van. Nemsokára megpillantják a velük szemben vitorlázó Soren Larsent, a családtagok nagy örömmel köszöntik egymást.

onedin_8x02_13_1.JPG

Ez azonban csak addig tart, amíg el nem mondják Jamesnek, hogy ötvenezer fontot perkáltak le érte váltságdíjul. De hát ezt a pénzt kidobtátok az ablakon, hiszen megszöktünk!, kiabál James. És ezt mi honnan tudtuk volna, nem küldtél sms-t!, replikázik Elizabeth. James arca egyre jobban elborul, amikor meghallja, mi módon sikerült előteremteni ezt a hatalmas összeget, a négy Onedin-hajó eladásának híre aztán végleg beteszi nála a kaput. Mit csináltatok, így most tönkrementem!, kiabál, majd kivágja a végső érvet: Ennyi pénzt én se fizettem volna ki magamért!

Amíg James ordít, mi tekerünk egyet a visszaszámlálón: még hét rész van hátra a sorozatból.

onedin_8x02_14.JPG

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2016.03.12. 10:54:45

Ha Onedin tud szerezni szállítót, akkor a dohánytermelők/kereskedők miért nem? Két szekérnyi dohányon akkora a haszon, hogy érdemes miatta kalandozni?
Misin inkább forradalmárnak néz ki, mint rablónak. Hol kapható a Gabba összes? Kérnék 199-et belőle!
Jó az a dal és izgalmas ez a rész! :-) Mi az a hiob-hír?
Van egy sorozat, talán a Spektrumon, amiben egy angol úriember vonatozza és éttermezi keresztül Európát. Nagyon érdekes!
Megint ez a Tom gyerek lesz a hős? A rabolók a kucsmától nem hallanak :-)
Jó ez a Szentivánéji álom részlet, nagyon ideillő! :-)
Hét rész alatt James visszafordul és kizsákmányolja Bulgáriát.
Köszi a remek hogyvoltot b+! :-DDDD

Gabba 2016.03.12. 12:13:17

@Pácsó Ármándó: Misin átverése volt az egész dohánybuli, ügyes konspirátor, lám, még egy nem létező könyvet is beszerzett :)

A rabolók nem hogy a házban nem vették le a kucsmájukat, de talán még abban is aludtak (sztereotípia ante portas)

hiób hír pl. amikor az idegenben dekkoló Felcsút drukker arról értesül, hogy kikapott a csapata

A mesteremberek előadása a kedvenc Shakespeare részletem, szerintem már több hogyvoltban is idéztem.

tinipuma 2016.03.12. 16:43:05

@Gabba: Én is kérek egy példányt, dedikálva, ha lehet, köszi :))

Hiányzott a desszertet a menüsorból, az élmény ezzel együtt teljes :)
images.postr.hu/uploads/blogs/9539/179350/post_179350_20140809110511.jpeg

Pácsó Ármándó 2016.03.12. 16:57:32

@tinipuma: Mi ez? Őzgerinc vajas mártásban hercegnőburgonyával? :-)

tinipuma 2016.03.12. 17:43:38

@Pácsó Ármándó: Majdnem :)
Vaddisznót pácoltam be az imént fehérborban, hagymával, répával, zellerrel, rozmaringgal és petrezselyemmel. Puliszka lesz hozzá, semmi urizálás :)

Gabba 2016.03.12. 17:48:36

@tinipuma: @Pácsó Ármándó: a desszert természetesen utasellátós csokirolád lett volna, csak azért nem írtam, mert attól gyerekkoromban is hánytam :)

Pácsó Ármándó 2016.03.12. 18:45:14

@tinipuma: Kicsit odakapta! :-))

@Gabba: Remélem legközelebb jobb helyről kapják az ellátmányt Onedinék. Majd küldetek innen Nassauból déligyümölcsöt (és nem Max almácskáira gondoltam).

tinipuma 2016.03.12. 18:57:08

@Gabba: Ez esetben elnézést kérek :(

Gabba 2016.03.12. 19:38:14

@tinipuma: ne kérj, bármikor becserélném a te vaddisznódra :)

@Pácsó Ármándó: azok inkább dinnyécskék :)

Pácsó Ármándó 2016.03.12. 20:01:09

@Gabba: Na, majd hajnalba eldöntjük. Kémeim szerint Georgia felettébb rátermett társalkodónő :-))

Mirocska 2016.03.12. 20:28:55

Hv szuper, mint mindig! :))
Amikor James örömködött a huginak a hajón, rögtön tudtam, hogy a következő pillanatban elkezdi ordítani, hogy: 50000 font???? És tényleg úgy volt! Teljesen kiismertem az öreget... :)))

Gabba 2016.03.12. 20:34:22

@Mirocska: igazi pszichomókus vagy :)

@Pácsó Ármándó: már be van állítva 3/4 4-re a vekker...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.13. 18:36:57

Az a szőke bringa (Elizabeth?) jól néz ki, már akkor is tetszett nyócvanvalahányban ;)
Valaki tudja milyen napokon adták az Onedint ?
Hétfő adásszünet, kedd Starsky és Hutch, Szerda Onedin, Csütörtök Csárli angyalai, Péntek Collumbo ?
És a Derrick, meg a Petrocselli, meg a Kórház a városszélén, ezek mikor voltak ? :P

Gabba 2016.03.13. 19:40:19

@szociál: kedd este volt a sorozatok napja, minden nagy sori akkor ment.

A Columbo, Kojak, Derrick talán szombatonként, az volt a krimiké

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.13. 20:06:39

@Gabba:

Ja tényleg, nekem is úgy rémlik.

Flankerr 2016.03.14. 10:08:14

Óóóó, Kraftwerk referenciára nem számítottam :)
Ráadásul ez az album inspirálta egyik kedvenc 80-s évekbeli előadóm nevét.

Gabba 2016.03.14. 16:09:14

@Flankerr: nevezetesen?

Kraftwerktől nálam a Man Machine lett anno rongyosra hallgatva

amúgy remélhetőleg feltűnt, hogy az utóbbi posztok mindegyikében van zene, és ez így lesz végig a záró epizód...
szóval majd meglátjátok :)

Flankerr 2016.03.14. 20:04:51

@Gabba: Szerintem is a Man Machine a legjobb albumuk.
A nevezett együttes pedig a Trans-X, ami a mai napig aktív :)
süti beállítások módosítása