Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 10x05 - A merénylet

2016. február 17. 14:47 - Hoppancs

Egy étkezését (mogyoróvajas-lekváros szendvics) tekintve asszimilálódott, ám hűtőjén Oszama bin Laden-es képeket tároló muszlim fiatalember reggeli imájával kezdünk. Bár a szövegben a béke szó is szerepel, valahogy mégsem lehetünk biztosak benne, hogy ennek szellemében indul útjára. A kötelező texasi rasszista bunkókkal való találkozást követően csatlakozik hozzá egy barátságos kolléga, majd jöhet a közös fohász és a - közéleti műsoroknak muníciót szolgáltató - öngyilkos merénylet. Az epizód vallási jellegét erősítve, Scullyék a végítélet harsonáiról értekeznek, mert egyesek állítólag ilyesmiket szoktak mostanában hallani. Mulder a Bibliából idéz, ami ugyanolyan ijesztő, mintha a Ponyvaregény Julesa tenné, csak másképp. Mielőtt elönthetne minket a fagyos rémület, befut két ifjú ügynök, akiknek a neve a látszat ellenére nem Mulder Kettő és Scully Kettő, hanem Miller, és - most figyelj! - Einstein. Ők számolnak be a robbantásról, amit az egyik elkövető, bizonyos Shiraz túlélt, bár – ahogy a South Parkban mondanák– most egy kicsit olyan, mint egy paradicsom.

bscap0001_4.jpg

Mulder bámulatos módon olvas a rá hajazó Miller gondolataiban, megsejtve, hogy az kommunikálni akar a növény állapotú terroristával. Mert nyitott a természetfelettire, ugye. A vörös hajú (!), Einstein, aki amúgy (kapaszkodjunk) orvos, sokkoló módon Scullyval ért egyet abban, hogy a kómást felesleges kihallgatni. Mulder és Miller elméje továbbra is összekapcsolódik, de a teljes egybeolvadást meghiúsítja Einstein, aki már lépne, mert megy a repcsi. Fiatalok balra el, öregek burkoltan utalnak a hasonlóságra, de csak a nagyon gyengék kedvéért.

bscap0000_4.jpg

Millerék nem csak a Mulder bácsi és Scully néni kedvéért produkálták ám magukat, ezért a reptéren is folytatják a „szkeptikus kontra csodabogár” vitát, amibe Einstein a szerelmet is belekeveri, mondván, más nem tarthatna egy okos dokit az alagsori lúzer mellett. Lehet, hogy ő is látta az előző kilenc szezont. Egyelőre mégsem mennek haza, mert Millert az anyja medálját szorongató Scully, Einsteint pedig Mulder zaklatja telefonon. Mindketten szeretnének egy kis időt partnerük hamvasabb verziójával tölteni, hivatalosan azért, hogy szóra bírják a paradicsomot. Mindeközben egy lelkes dzsihádista pokolgépet eszkábál, háttérben a tévében okoskodó politikusok megnyugtató hangjával. Társadalomkritika, hmmm.

bscap0002_4.jpg

Mulder lazán lepergeti magáról Einstein cinikus szavait, és a gondolatok súlyáról, meg evolúciós hatásáról szóló kiselőadással vezeti elő érdemi mondandóját. Ami az lenne, hogy szeretné kipróbálni a varázsgombát, hogy a tudat béklyóitól megszabadulva bejusson a vegetáló fickó agyába. Einstein egy profi szarkasztalaszti-edző stílusában reagál minden szóra, majd szolid holdkórosozás közepette elviharzik. Mulder tök optimista. Scully eközben már Shiraz ágya mellett ismerteti Millerrel ötletét, miszerint EEG-vel elméletileg ki lehetne csikarni a páciensből néhány igen-nem választ.

bscap0003_4.jpg

Két gyanús nemzetbiztonsági sikertelenül próbálja eltávolítani az FBI-osokat, akiket Einstein jól rajtakap a magánakción. Sértettségében oda is rendeli Muldert Texasba. Utóbbi be is fut kis bőröndjével, és boldogan veszi át újdonsült orvosától a drogot rejtő kapszulákat. Az intenzív osztályt terrorfenyegetés miatt kiürítik, hogy egy bosszúszomjas nővérke diszkréten kikapcsolhassa a Shirazt életben tartó gépeket. Az emberölést a különleges engedéllyel betoppanó Einstein és Mulder hiúsítja meg, amitől a nő sokkot kap, és bőszen migránsozni kezd. Vöröske gyorsan eltereli a figyelmét, hogy Mulder kettesben maradhasson a beteggel, meg a hallucinogénekkel. Utóbbi fejében countryzenés, cowboykalapos megaparti kerekedik lightos szadomazóval, majd vallási szimbolikával súlyosbítva, hogy aztán egy rendhagyó pietában csúcsosodjon ki. Zárásként Shiraz valamit hősünk fülébe suttog. Reméljük, hogy az intermezzónak eredménye is lesz, mert a szélsőségesek már a „csata” előtti lelkesítésnél tartanak.

bscap0004_4.jpg

Mulder egy kórházi ágyon tér magához, ahol Skinner előtt kénytelen szembesülni Einstein beismerésével, miszerint placebo hatására traumatizálta csípőmozgásával a helyieket. Einstein éppen arról rinyál, mennyire égő volt mindez neki (?), amikor Mulder felfedezi Shiraz anyját, akit a trip alatt is látott. Noora mama hozza az elvárhatót, és arról tart előadást az immár szépen összegyűlt négy ügynök előtt, hogy – a látszat ellenére - milyen jó gyerek az ő fiacskája. Shiraz ugyanis közölte vele álmában, hogy nem robbantotta fel a saját bombáját, mert rádöbbent, hogy ártatlanokat ölni mégsem annyira szép és nemes. A fiú exitál, mielőtt „elmondatná”, kik a szervezők, és itt véget is érhetne a dolog, ha Mulder nem ragaszkodna a módosult állapotban hallott arab szöveg felidézéséhez.

bscap0005_4.jpg

Ez cseppet döcögősen megy, de a közönség őszinte ámulatára Mulder sokadik próbálkozásra valami értelmeset nyög ki, Scully pedig megnyugodhat, hogy az ember a jelek ellenére mégsem kapott stroke-ot. Az Irakot megjárt Miller lefordítja az üzenetet, így kiderül, hogy a rosszak a Babylon Hotelben gyülekeznek, ahol szépen le s kapcsolják őket. Einstein nehezen tér napirendre a történtek fölött, és levonja a következtetést, hogy a szavaknak és érzéseknek mégis van súlya. Az öregek is hosszan elmélkednek a bizarr sztoriról, szóba kerül a szeretet és a gyűlölet, a haragos Isten és a Bábelben elveszett közös nyelv, amit újra meg kéne találni. De mindez nem is lényeges, mert közben olyan bájosan andalognak kézen fogva, hogy még az ég is elbődül.

Címkék: x akták
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2016.02.17. 17:26:12

Ez a rész akkora kuka volt, csak a régi szériák iránti hűségből vártam meg a végét. Miért? Minek?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.17. 17:46:52

Sztem az újak közül a gyíkemberes egész jó volt, A többi felejthető, de nem rosszabb mint a késői szériák. Szóval azért nézem..:)

Ernoke 2016.02.17. 18:07:55

Ez az új évad egy paródia? Mert eddig kb. minden rész, amit olvastam, teljesen komolytalan volt.:D

Mazzzzu 2016.02.17. 18:10:47

hát nemtudom, nekem se tetszett, ez a Scully2 kimondhatatlanul irritáló volt :( megint lukra futottam, hogy olvastam, hogy lesz a Lone Gunmen, azt egy retkes szót se szóltak :((
egyébként kíváncsi vagyok az itteni kommentelőkollégák véleményére, sokan az Xakták fészbuk posztjainál már arról beszélnek, hogy hűmegha ezek a fiatalok viszik majd tovább a sorozatot, meg spinoff meg nemtudommi, hát nagyon remélem, hogy nem annyira hervasztó volt nekem, hogy semmi különleges nem volt a két új ügynök, csak fiatalabbak :S

shred 2016.02.18. 09:15:30

Off: egyébként Einstein ügynök játszott kiskorában a Sírhant Művek sorozatban, tudtam hogy ismerős valahonnan. De tényleg nem értem a koncepciót, egy 6 részes reboothoz miért kell ennyi vicc-epizódot írni?

mortullus 2016.02.18. 11:00:32

@shred: Ez tényleg érthetetlen. Egy is bőven sok volt, a gyíkemberes rész.
Eddig értékelhető csak a második epizód volt. A többi kuka.

mortullus 2016.02.18. 11:02:08

@mortullus: De állítólag az utolsó rész ütős lesz. :)

www.youtube.com/watch?v=HcGImfZe2NA

Post Modern Prometheus 2016.02.18. 23:37:04

Én nagyon remélem, hogy nem az lesz a vége (amit többen is írtak már), hogy majd a két fiatal fogja tovább vinni a storyt :(
Ja és azt észrevettétek, hogy a rész végén (angolul és magyarul is) a kövi rész tartalmából rész alatt nem azt mondták, hogy sorozatzáró hanem évadzáró rész következik? :O remélem nem csak egy botlás és végre rendes évadot kapunk :D (bár szerintem ennyi idő után akármit kapnánk mindig lennének olyanok akik sírnak, hogy nem ugyanaz, mint a régiek, pedig ha alaposan végig nézitek az előző szériákat, akkor láthatjátok, hogy minden pontosan ugyanaz)

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2016.02.19. 14:20:00

@Post Modern Prometheus: Nem, az nem lehet. Annyira csak nem hülyék a készítők, hogy Mulder és Scully másolatokkal viszik tovább... Ha már dobják a régieket - de remélem, hogy nem így lesz - akkor talán saját személyiséggel rendelkező karaktereket kéne helyettük felmutatni.

Egy olyan spinoff-szerűséget még el tudnék képzelni, amiben teljesen új karakterek a főszereplők, és az öregek esetleg előkerülnek még segíteni egy-egy epizódban. De egy X-akták sorozat ál-Mulderrel és Scullyval nem lehet jó. Egyszerűen nincs értelme ugyanazt ismételni fiatalokkal, az a semminél is rosszabb lenne.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.02.19. 17:34:55

@Ernoke:

Hát aki feldobta a folytatás ötletét már verik is a fejét golfütővel, tuti bukta.

Még 8 évadot kérek az agymenőkből kárpótlásul.

amorfati (törölt) 2016.02.19. 22:13:05

Már leírtatok előttem mindent, én sem értem hogy miért kell ilyen paródia-poén-humor részekkel kitölteni.. Sajnos szerintem is van benne ráció, h a két fiatalabb másolattal vigyék tovább, bár az kb az a kategória lesz, mint a 24 folytatás Jack nélkül, vagy az alkoholmentes sör. Remélem az évadzáró tényleg ütős lesz, bár akkor ennyi erővel csináltak volna megint egy normális két órás filmet ezek helyett a bohóckodások helyett. Mondjuk nekem az 1, és 2. rész tetszett eddig. (+ oké, a többiből a shipper jelenetek is bejöttek :))
Mondjuk én személy szerint azért is várom az évadzárót, mert Reyes ügynök is felbukkan benne :) Ide még annyit, hogy a 8-9 évad a Doggett-Reyes párossal valóban nem volt már az az X-akták ami az 1-7 ig, de ők legalább nem Mulder-Scully klónok voltak, hanem önálló személyiségek.
süti beállítások módosítása