Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 10x04 - A graffiti

2016. február 10. 13:00 - Hoppancs

Társadalmi kérdéseket feszegető epizódunk philadelphiai hajléktalanok erőszakos költöztetésével indul. Mi szóltunk, hogy menni kell, közli a humánusan vízágyúzó fejes, akit aztán valami olyasmi látogat meg, aminek undisága csak a csatornában rejtőző féregemberéhez fogható… Vagy még ahhoz sem. A szemeteskocsiból előmászó, terminátorosan vonuló rém évtizedes rutint sejtető mozdulattal tépi szét a sokkos férfit, hogy Mulderék hamarost a helyi erők előtt menőzhessenek igazolványukkal. Kiderül, hogy az elkövető hagyott ugyan lábnyomot, de lenyomatot nem, ami fura, mert elvileg lehetetlen. Scully gyorsan diagnosztizálja a darabokra szaggatódást, amit szerinte nem idézhetett elő egyetlen ember. (Ugyan, ki beszélt itt emberekről?) Ezután William nevét látja mobilján villogni, ami ifjabb William Scullyra módosul. A tesó hívásának oka, hogy az anyjuk, Margaret szívrohamot kapott.

bscap0000_3.jpg

Scully visszasiet Washingtonba, hogy szembesüljön a rossz bőrben lévő mamával, valamint a ténnyel, miszerint az asszony csak a rég eltávolodott legkisebb kölkét, Charlie-t hívta, amikor még tudta. Miközben győzködi, hogy ne exitáljon, Williamet is felsorolja a maradásra okot adó személyek közt, amin maga is meglepődik. Mulder felfedez egy a gyilkosság hajnalán keletkezett graffitit és egy roppant gusztustalan ragtapaszt a cipőjén. Brrrr… Először az alkotásnak szeretne utánanézni, de mielőtt dolgára mehetne, összefut Daryl Landry és Nancy Huff komikus párosával, akik éppen azon veszekednek, melyikük érzékenyebb szociálisan. Landry a Huff körzetében lévő üres kórházba paterolná a szegényeket, de a nő szerint az nem lenne jó, mert amellett van egy iskola, és nehogy má’.

bscap0003_3.jpg

Mielőtt Mulder igazságot tehetne, egy csövestől értesül a nincstelenek védelmezőjéről, a Sebtapaszorrú Férfiról. Mivel ő még nem látta, úgy véli, jó ötlet lenne megkeresni. Ami a lepottyant tapaszt illeti, azt még Mátyás király is imádná, mert van rajta valami, de mégsincs rajta semmi, és az alapján, ami nincs vagy esetleg van rajta, korábbi viselője él is, meg nem is. Scully ezalatt saját kómájára emlékezik Margaret ágya mellett, rácsodálkozik egy medálra, gondterhelten figyeli egy másik páciens lábbal előre távozását, és megbeszéli öccsével, hogy anyu azt akarta, tartsák életben, amíg lehet. Végszóra érkezik egy nővér, és közli, hogy nem úgy van az, az élő végrendeletet módosították, most már inkább halni szeretne a néni.

bscap0002_3.jpg

A Kukás aláírást viselő graffitit két jókedvű „műkereskedő” már pénzzé is tenné, ha nem jönne a büdös igazságosztó. De jön. Landry és Huff tovább mókázik, és feltűnik egy új falfirka. Scully szeme egyre romlik, most már a Muldert olvassa Williamnek. Partnere amúgy nem csak telefonál, hanem már ott is terem az intenzíven, hogy az eddig kiderített infókkal vidítsa fel a Margaret extubálására váró nőt. Utóbbi folyamatosan azon kattog, mit akart anyja Charlie-tól és minek hordott medált egy ismeretlen dátummal, szóval nem izgatja, hogyan folytatódik a tépkedési hullám. Egyébként Huff lakásánál, ahol a förtelmes váladéknyomokat hagyó szörny meg is teszi, amit kell.

bscap0004_3.jpg

Charlie végre telefonál, aminek Margaret annyira örül, hogy a hangjától rögtön meg is hal, de előtte még Mulder kezét szorongatva közli, hogy az ő fiát is Williamnek hívják. Scully Mulder vállán pityereg, és nem érti, mire volt jó ez a Willam-téma. Annyira kiakad, hogy azonnal látni akarja a Sebtapaszorrút, hátha attól jobb lesz. Először azonban még a Kukást látogatják meg, aki egy ház alagsorában tanyázik, nem túl esztétikus alakok társaságában. Miután egy homályos előadás keretében párhuzamot von a szelektív hulladékgyűjtés és az emberek szemétként való kezelése közt, feltárja a Ragtapaszorrú Ember titkát. Az úgy volt, hogy ő hangot akart adni a hajléktalanoknak, ezért kitalált mindenféle figurákat, amelyek életre keltek és most is vidáman szaladgálnak a sötétben. Nem para, mert majd elfáradnak, mint a hagyományos elemmel működő nyuszi, de a Tapaszos Fickó az más.

bscap0005_3.jpg

A Kukást az sem zökkenti ki, hogy Mulder helyre teszi a tibeti buddhizmussal kapcsolatos téves elképzeléseit, tovább taglalja, hogy a lelkek körülöttünk nyüzsögnek, és ha nagyon akarjuk, eljönnek hozzánk, és önálló életre kelnek. A Tapaszos például most azt hiszi, hogy neki szét kell szednie a rosszakat, de erről nem a Kukás tehet, mert az ő fejéből csak az alapgondolat származik. Az érdekes elmélkedés közben Scully végig Williamen agyal, majd jól meg is mondja a tutit: a Kukás hiába dugja homokba a fejét, ha ő kreálta a problémát, felelős érte. Mivel Landry az utolsó potenciális áldozat, Mulderék a megmentésére sietnek, de semmi értelme, már csak a cafataira vethetnek egy kósza pillantást.

bscap0006_2.jpg

Ha a meló kudarccal is végződött, Scully azért sok mindenre rádöbbent, például arra, hogy az anyja tudni akarta távozása előtt, hogy jól van-e Charlie, Williamet meg azért emlegette, mert szeretné, ha őt is biztonságban tudnák, akkor is, ha éppen nem látják. Scully hinni akarja, hogy nem voltak teljesen szar szülők, és nem bántak szemét módjára szegény fiúval.

Címkék: x akták
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2016.02.10. 13:51:51

Azt nem értettem, miért nyírta ki a nőt is a szörny? Ő pont a hajléktalanok vegzálása mellett állt ki, szóval elvileg nem volt ellenség.

Démétér 2016.02.10. 14:48:15

A nő képmutató volt: csak azért nem akarta a hajléktalanok költözését, mert az ő iskolája közelébe kerülnének, amúgy vidoran rájuk terhelte volna például a gyilkosságot.

shred 2016.02.10. 16:00:59

Amúgy másnak is feltűnt, hogy a két főszereplő kb. súlyt cserélt?:) Anderson töltött galambból egész vékonyra fogyott, Duchovnynak viszont szépen kikerekedett a feje.

©________ 2016.02.10. 16:43:33

Oke, nem vagyokhulye, ez olvasva is erthetetlen.

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2016.02.10. 17:06:26

@Praliné.: Nem vagy az.:) Tényleg zavaros rész volt egy kicsit. A Kukás fejtegetése nem akart összeállni nekem sem, pedig kétszer is láttam.

Mazzzzu 2016.02.10. 18:37:33

amúgy a rész előtt csak én voltam aki lukra futott a cím miatt? Ugye inlisül Home again volt a címe, én meg már rá paráztam, hogy a híres Home c. részt fogják folytatni :D
Amúgy érdekes egy rész volt, egynek elment, csak az a baj, hogy a hatból vitt el egyet :S

amorfati (törölt) 2016.02.11. 11:54:24

@Mazzzzu: +1, én is erre gondoltam, főleg hogy talán valami ilyesmit írtak is, hogy vissza fognak térni az új évadban arra a részre is..

btw én nem tudtam eldönteni hogy imádom-e ezt a részt, vagy utálom :D

mortullus 2016.02.11. 17:09:01

Nem volt ez sem jó rész és az előző gyíkemberes sem. Eddig a 4 részből, egy volt jó, a 2. A többi igazán felejthető. Ez a Graffiti egy zavaros valami volt, belekutyulták valahogy Scully anyjának a halálát is.
Még van 2 rész hátra, ha azok jók lesznek, eléri majd a minisorozat az 50 %-ot.

Post Modern Prometheus 2016.02.13. 00:17:30

Köszi a HV-t <3
Ha Williamről témázgatnak én már boldog shipper vagyok :D
Én a Home Againről az IWTB azonos című soundtrackjére asszociáltam amíg csak a címeket láttam :)
Erről a részről nekem meg a 4. évados (azt hiszem) Kaddish c. rész ugrott be (a gólemes téma, nem tudom ez volt-e a magyar címe is)
süti beállítások módosítása