Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A muskétások 2x02 - An Ordinary Man (Egy hétköznapi ember)

2015. december 01. 13:00 - Gabba

Eredményes vadászatról tér vissza XIII. Lajos, és a sikertől felbuzdulva új hóbortot talál ki: köznapi emberként akar elvegyülni a párizsi éjszakában, nyilván Harun al Rasid és Mátyás király képe lebeghet előtte. Az egyik kísérőtől elkéri a ruháját és aznap este már a bulinegyed egyik sikátorában készül a muskétások társaságában egyszerű közemberként a kocsmázásra és uram bocsá', kurvázásra. A zubbony lógó csatját azonban közemberként sem hajlandó bekapcsolni, némi toporgás után D'Artagnan siet a segítségére.

musk2_02_01.JPG

Indul az éjszaka az egyik krimóban, őfelsége sorra hörpöli ki a boroskupákat, két szép lányt is maga mellé ültet, majd kedvet kap a kártyázáshoz, nagyon jó kártyás vagyok, magyarázza virágos kedvvel Athoséknak. Eleinte sorra nyeri a partikat, de aztán csaló kártyapartnere mellé szegődik az irányított szerencse. Király uram természetesen átlát a szitán és magyarázatot követel, a testőrök egy emberként felsorakoznak mellé, itt már tuti nem segít a szép szó. Hát nem is, hatalmas verekedés kezdődik, D'Artagnan a kocsmáros segítségével kivezeti a felséget a hátsó ajtón át az utcára. Lajos magánkívül van az estétől, micsoda felhőtlen szórakozás a francia közember élete, evés, ivás, kártyázás, ez ám a high life, nem az unalmas udvari protokoll! A nagy örömködésnek a felséges koponyára hátulról mért csapás vet véget, a támadók D'Artagnant is legyűrik és a két foglyot ismeretlen helyre hurcolják.

musk2_02_02.JPG

Aramis nem vett részt a buliban, inkább a kis trónörökös kvártélya körül téblábol. Ismét találkozik a múltkori udvarhölggyel, Margueritával és meghívja egy margaritára (nem). A nő azt hiszi, a nyalka testőr őmiatta császkál ennyit errefelé, Aramis meghagyja ebben a hitében, sőt még smárol is vele, ez, gondolom, nem esik nehezére. Ám ekkor a kicsi felsír, Marguerita eldobja a koktélospoharat és siet, hogy felvegye, de a baba csak nem akar megnyugodni. Aramis elkéri a kis Lajost és énekelni kezd neki, ez már természetesen eredményes, hiába, apa csak egy van.

musk2_02_03.JPG

Aramis visszatér a laktanyába, ahol Trevill-lel együtt értesül Porthoséktól a felség eltűnéséről. A trónörökös keresztelője holnap lesz, addigra mindenáron elő kell keríteni Lajost. A muskétások a kocsmában kezdik a nyomozást, Gus, a tulaj először persze tagadja, hogy bármiről is tudna, de aztán erőteljes galléronragadás és némi halálos fenyegetés hatására bevallja, valami ismeretlen megfenyegette: ha nem ad át neki részeg nemesembereket, akkor megöli. Szerinte a szerencsétleneknek már úgyis végük, az ismeretlen nyilván kirabolta őket és a tetemüket a Szajnába dobta. Szép kilátások.

musk2_02_04.JPG

Treville Anna királynét is tájékoztatja, aki egyből a muskétásokat kezdi hibáztatni, miért egyeztek bele Lajos eszement kérésébe? (Jó fej, mert az ugye olyan életszerű, hogy a koronás királyt csak úgy leugatja egy katona.) Rochefort is beszáll a muskétások ekézésébe, naná, majd ő jól bevonja a vörösköpenyes gárdistákat a nyomozásba, Constance szerint viszont mivel D'Artagnan a király mellett van, erre nincs szükség, minden rendben lesz. Anna távozása után Rochefort el is kapja Constance-t és figyelmezteti, ne merjen a felség előtt még egyszer ellentmondani neki.

musk2_02_05.JPG

Athosék a városi halottasházat is felkeresik, de szerencsére se a király, se a gascogne-i nincs a hullák között. Egy bizonyos Pierre Pepin felesége is hasonló céllal keresi fel a helyet a kislányával, a férjét keresi, de szerencsére ő sincs itt. Poupart, a főnök szerint az utóbbi időben sorra tűnnek el emberek az éjszakai utcákról, Athos visszaemlékszik, pár éve volt már ilyesféle eset, akkor spanyol gályákra szánt rabokat fogdosott így össze egy Sebastian LeMaitre nevű csirkefogó. Sebastiant akkor börtönbe zárták, de az öccse, a kovácsként dolgozó Bruno hátha tud valamit. Bruno persze semmiről semmit, a műhelyében viszont jópár frissen kalapált lábbilincset találnak a muskétások, na daloljál csak szépen, aranyapám!, kapja el a nyakát Porthos.

musk2_02_06.JPG

A frissen összefogott áldozatokat ezalatt Sebastian tereli valami erdőn keresztül, a menetben ott van az a bizonyos Pepin is. Lajos folyamatosan D'Artagnant szidja, természetesen ő is a testőröket teszi felelőssé a helyzetért, miért nem beszélték le őt a tervéről? (Lásd megjegyzésemet fentebb.) Pepin kidől, D'Artagnan vállalja, hogy inkább a vállán viszi tovább, csak ne lőjék le ott helyben. Párizsban Athosék kiderítik, hogy Sebastian anno nem is került börtönbe, megvesztegette az őröket és megszökött. Treville szerint az lesz még csak világszenzáció, ha kiderül, a francia király spanyol gályarabként folytatja pályafutását. A térképet és az ideiglenesen francia kikötőkben állomásozó spanyol hajók jegyzékét vizsgálva úgy vélik, a legvalószínűbb, hogy Sebastian a Honfleurben horgonyzó vitorlásra szánja a rabokat, ami másnap este szándékozik kihajózni. Alléz!

musk2_02_07.JPG

Bruno felkeresi Gust, a kocsmárost, beszélgetésükből kiderül, hogy a bandának nem is Sebastian, hanem Gus a főnöke, ez ám a váratlan fordulat! A kovács előadja a muskétások agresszív látogatását, Gus úgy dönt, Bruno személyesen induljon figyelmeztetni a veszélyre Sebastiant. Aki eközben pihenőt rendel el valami sziklás helynél, nyilván itt lehet a banda főhadiszállása. A menet nyomában csuklyás köpenybe burkolózott lovas halad, aki a szálláshely közelében leveszi a csuklyát, na és ki van alatta? Milady de Winter személyesen, nyilván rosszul mehet a sora mostanában, ha ilyen rablóbandával áll össze. (Őt az évadzáróban ugye úgy hagytuk el, hogy Richelieu dobta, mint ügynököt, Athos meg majdnem megölte, de végül megkímélte az életét.)

musk2_02_08.JPG

Sebastian összeszedi a rabok minden értékét, XIII. Lajos jobb híján pecsétgyűrűjét dobja be a kalapba. A sziklaodúban Milady válogatja át a cuccokat, csupa szegényes kacat, övcsatok megy ilyesmi, Gus nem fog örülni. Ám egyszer csak kezébe akad a gyűrű, Sebastian megmutatja, melyik rabé volt, Milady arcán mosoly fénylik fel, de nem szól egy szót sem.

musk2_02_09.JPG

Párizsban Treville mindent elmond Rochefort-nak, amit eddig megtudtak a király eltűnéséről, de véleménye szerint a spanyoloknak nincs közvetlen közük az ügyhöz. Rochefort a friss hírekkel felkeresi Peralest, a spanyol követ szerint itt a jó alkalom megölni a királyt, de Rochefort ellenzi, az ő terveihez fontos, hogy életben maradjon. Ugyanis ha Lajos meghal, a spanyol házból származó Annát biztos félreállítanák és akkor nem tudná kihasználni a befolyását. Az ellentétes véleményeket már-már karddal rendeznék le, de aztán mindketten visszavonulót fújnak, mert egyelőre szükségük van egymásra, Perales mindenesetre figyelmezteti Rocherfort-t: ne feledje, hogy ő már mindenestől Spanyolországé.

musk2_02_10.JPG

Rochefort visszatér a Louvre-ba és először bocsánatot kér Constance-tól a korábban mondott bántó szavakért, sőt felajánlja neki a segítségét, bármiben is lenne szüksége rá. Majd felkeresi a királynét azzal, hogy ha Lajos mégsem kerülne elő, írjon támogatást kérő levelet bátyjának, a spanyol királynak. Anna azonban tiltakozik mondván, hogy Lajos ezt minden körülmények között ellenezné. Rochefort úgy dönt, egyelőre nem erőlteti tovább a dolgot.

musk2_02_11.JPG

A pihenőt kihasználva Lajos, D'Artagnan és Pepin hármasban beszélget, Pepin szerint a király egy ripacs, aki nem törődik a néppel. Ez ám az építő jellegű kritika a legmegfelelőbb helyen, D'Artagnan erősen feszengve hallgatja az eszmefuttatást, Lajos sem boldog. Később a király arról beszél, hogy az apját megölték, amikor ő nyolc éves volt, és ha most rá is hasonló sors vár, akkor az ő fia is apa nélkül fog felnőni. Ehhez képest D'Artagnan jobb helyzetben van, mert az ő apját csak az első évad első részében ölték meg, amint arra nyilván minden néző emlékszik.

musk2_02_12.JPG

Perales megbeszéli Gus-szal, hogy itt a soha vissza nem térő alkalom leszámolni Lajos királlyal, a bandavezér lóra pattan és már indul is. Éjszaka a táborban Milady becserkészi D'Artagnant és puhatolózni kezd, maradt-e benne valami a régi érzelmekből, de a muskétás elfordítja a fejét és csak annyit mond: Inkább bújnék ágyba egy görénnyel. Kemény szavak. A nő ennek ellenére felajánlja, hogy segít nekik megszökni, nyilván valami tervet forral, ennek ellenére D'Artagnan elfogadja az ajánlatot, hiszen a legfontosabb dolog biztonságos helyre juttatni a királyt. A lábbilincset azonban már nincs idő leoldani, ezért az uralkodó és a testőr összeláncolva menekül a fák közé.

musk2_02_13.JPG

Ezalatt Athosák sem tétlenkednek, Honfleurbe érve meggyőződnek róla, hogy a spanyol hajó másnapra várja a "rakományt" és utána azonnal kihajózik. Akkor tehát valahol a közelben kell lennie az emberrablók táborának, a muskétások nekiindulnak átfésülni a környéket. A szökevényeknek viszont nincs szerencséjük, másnap reggel Sebastian az embereivel rájuk talál és visszaviszi őket a táborba. Az erdő egy pontján Bruno csapdát állít Athoséknak, de a testőrök gyanút fognak, és inkább ők intéznek meglepetésszerű támadást a rablók ellen. Durrognak a fegyverek, a látványos tűzharcban természetesen a jók győznek, mindenkit lelőnek, kivéve Brunót, aki menekülés közben belelép egy rókacsapdába. Ennyit a sikeres csapdaállításról.

musk2_02_14.JPG

A fájdalomtól ordító kovácsból könnyedén sikerül kiszedni, merre van a rablótanya, Bruno kínjában még Gus szerepét is bevallja az ügyletben. Gus ezalatt egy csapat rosszarcúval a táborhoz közelít a célból, hogy acélból készült kardokkal mindenkit megöljön, nehogy később valaki terhelő vallomást tegyen rá. Sebastian fenyegető arccal kérdezi a gyanúsan előkelő fogolytól, mégis ki a fene ő, Lajos erre bátran a szemébe mondja, hogy ő bizony a koronás uralkodó, bár a koronáját momentán nem hozta magával. Mielőtt azonban Sebastian reagálhatna, a táborba bevágtat Gus az embereivel, és lőni kezdenek mindenkire. Sebastian menekülőre fogja a dolgot, de nem jut messzire, mert a fák között rejtőző Milady lelövi.

musk2_02_15.JPG

A kavarodást kihasználva D’Artagnan megszerzi a bilincskulcsot és kiszabadítja magukat, Pepint is beleértve, aki felülbírálva korábbi álláspontját, most már megtiszteltetésnek tartja, hogy királya mellett küzdhet. Szereznek pár pisztolyt és csatlakoznak a lövöldözéshez, majd a fák között keresnének menedéket, de Gus észreveszi őket és lelövi szegény Pepint. Ekkor vágtatva érkezik Milady két tartalék lóval, Lajos és D’Artagnan nyeregbe pattan és hármasban elnyargalnak. Kis idő múltán megállnak és D’Artagnan visszalovagol ellenőrizni, nem üldözik-e őket.

musk2_02_16.JPG

Ezt kihasználva Milady beindítja szokásos csábgépezetét: először arról mesél, hogy a rablók őt is fogságban tartották és csak most tudott megszökni, majd úgy tesz, mintha a sok izgalomtól nem tudná tartani magát a lovon és a lovagias Lajos karjába ájul. Majd szempilláit rebegtetve csókra nyújtja ajkát, Lajos természetesen él a lehetőséggel. Még időben szétválnak, így a visszatérő D’Artagnan semmit sem vesz észre, szemből meg megérkeznek Athosék, mint felmentő csapat. Athos és D’Artagnan felváltva próbálja Milady múltját felvázolni a királynak, Lajos viszont kijelenti, hogy a hölgy megmentette az életét, és ezennel minden múltbeli botlása megbocsáttatik.

musk2_02_17.JPG

Feltűnik Gus az embereivel, Athos utasítására Porthos szegődik a király mellé és gyors vágtában indul vele Párizsba. Újabb heves lövöldözés tör ki a bandavezér csapata és a muskétások között, és mivel a testőrök pontosabban céloznak, hamarosan már csak Gus marad életben. Ő az enyém, jelenti ki D’Artagnan, és a felé vágtázó Gust lerántja a lóról, majd saját kardjával döfi le, pompás jelenet. Ezalatt Párizsban Anna mégiscsak megírja az ominózus levelet testvérének, Fülöp királynak, Rochefort szerint ez feltétlenül szükséges lépés a trónörökös érdekében és megígéri, hogy gondoskodik a levél továbbításáról.

musk2_02_18.JPG

Eljön a másnap, az udvarban készülnek a keresztelőre, Perales odasúgja Rochefort-nak, biztos forrásból tudja, hogy Lajos király halott. A néhai azonban pont ebben a pillanatban belép a terembe a testőrök kíséretében, Anna felragyogó arccal köszönti. Na akkor ennyit a biztos forrásról, mondja Rochefort a spanyol követnek, majd hozzáteszi, Anna levele még jól jöhet, azt magánál tartja, nem küldi el Fülöpnek. Lajos mosolyogva tartja a keresztvíz alá a kis trónörököst, a terem túlsó sarkából Milady sasolja az eseményeket.

musk2_02_19.JPG

A király a ceremónia után jó kedvében felajánlja D’Artagnannak, hogy ölje meg a fogolyként Párizsba hurcolt Brunót. De hát ön mentességet ígért neki, próbálkozik a gascogne-i, igen, a lassú kivégzés helyett a gyors halált, mondja erre Lajos. D’Artagnan azonban tököt növeszt és beszól Lajosnak: Katona vagyok, nem hóhér. Ekkor előlép Rochefort és minden fakszni nélkül leszúrja Brunót, mire a király kijelenti: Legalább most tudom, hogy van egy hűséges katonám, a muskétások úgyis mindig csalódást okoznak: a múltkor felelőtlenül kocsmázni vittek, most meg parancsot tagadnak. Miután távozik, Treville közli embereivel, hogy a király a szíve mélyén jó ember, Athos azért kicsit pontosít: A felség kapott egy kis ízelítőt a való életből, és nem tetszett neki, ezért szükségesnek tartja, hogy valakit felelőssé tegyen.

musk2_02_20.JPG

Az utolsó jelenetben a muskétások összeadják maradék pénzüket, majd felkeresik Pepin családját és a zacskót úgy nyújtják át a feleségének, mint Lajos király ajándékát a hű Pepin szolgálataiért. Az asszony könnyek közt mond köszönetet.

musk2_02_21.JPG

Címkék: muskétások
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2015.12.03. 21:19:10

Ez lassan fordulatosabb mint a lagarde lovag :)

Gabba 2015.12.04. 09:41:36

@Flankerr: bizony, pedig neki még ismertetőjegye is volt, a kivédhetetlen Nevers-vágás!

Flankerr 2015.12.04. 09:54:25

@Gabba: Nem Löver, vagy valami, de "L"-lel kezdődő? Régen láttam már :)

Gabba 2015.12.04. 11:12:36

@Flankerr: Mert régen voltál fiatal, nem úgy, mint én :D

a vágás Nevers, a lovag meg Lagardere. Jean Marais rulez!
süti beállítások módosítása