Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 2x02 - A törött varázspálca (The Broken Staff)

2015. november 13. 17:00 - Gabba

Az előző epizód végétől folytatjuk: mindenki visszatért az Annexbe New Yorkból, örülnek a sikernek, de Flynn figyelmeztet: még nem győzték le Prosperót. Majd félrevonul Eve-vel, aki szerint közösen kell fellépni a varázsló ellen, főkönyvtárosunk viszont jobban szeretné, ha ők csak kettesben nyomoznának, a többiek majd elfoglalják magukat külön. Érveinek csókkal akar nyomatékot adni, de szőkénk elhajol, nincs most ideje a léhaságoknak. Bizony nincs, mert a könyvtár olvasótermében A vihar c. kötetből fekete füst gomolyog elő, és belőle testet ölt Prospero. A varázslók már a spájzban könyvtárban vannak! Főcím.

libr2_2_01.JPG

Az Annexben Flynn tudományos diákköri előadást tart a többieknek, összefoglalva eddigi ismereteiket és felvázolva a lehetséges csapásirányokat. Ugyan Prospero csak fikciós alak, de előfordul, hogy a pszichikai energia némi mágiával lehetővé teszi, hogy kilépjen a történetből. Az eredeti műben ugyan összetöri a pálcáját és felhagy a varázslással, de most nyilvánvalóvá vált, hogy hatalma helyreállítására készül: a könyvét már megtalálta, ezért mindent meg kell tenni, hogy a pálcáját viszont ne tudja visszaszerezni. Jenkins átveszi a magyarázást és megtudjuk, hogy az eredeti darab bemutatója 1611-ben volt, akkor tűnt el tehát a pálca, kötetben viszont csak tíz évvel később jelent meg a mű. Az olvasóteremben van egy fóliáns, azt kellene átnézni, hátha találnak benne utalást a pálca lelőhelyére. Jenkins már indul is érte.

libr2_2_02.JPG

Fynn persze nem adja fel, hogy szíve hölgyével nyomozhasson kettesben, ezért gyorsan feladatokat oszt a többieknek: Ezekiel és Jake nézze át a könyvtárkatalógust és keressen utalást a pálca lelőhelyére, Cassandra keressen potenciális varázshelyeket, ő meg Eve-vel nagy ívben elhúz Angliába a hátsó ajtón át. Ezalatt az olvasóteremben Prospero megidézi Moriartyt és gyorsan le is töri annak önállósulási törekvését: mágiával térdre kényszeríti és eszébe idézi, hogy ő irányítja a profot, nem pedig fordítva. A varázsló előveszi zsebóráját, abban lapul Ariel, de a szellem nem találja az utat a pálca rejtekhelye felé. Pont ekkor lép be Jenkins a fóliánst keresve, Prospero megörül, íme egy szakember, majd ő segít. Jenkins nem boldog.

libr2_2_03.JPG

Álompárunk Angliában kutakodik az éj leple alatt, John Dee híres matematikus és csillagász egykor volt házának kertjében. A tudós Shakespeare kortársa és I. Erzsébet bizalmasa volt, nem mellesleg pedig varázsló is, Flynn szerint. Könyvtárosunk biztos benne, hogy az új Shakespeare darabokat még a színházi premier előtt itt mutatták be a baráti körnek, keresni kell valami színpadfélét a gyomok között. Flynn közben felidézi, ifjúkorában milyen remekül felkészült Hamlet szerepére, de valami ármány következtében a főszerep helyett a színpadi ügyelő feladatát osztották rá. Hamarosan rábukkannak a romos színpadra, és felidézik az első felvonás 5. színében azt a jelenetet, amikor a szellem felszólítja Hamletet és Horatiot az eskütételre. A színpad kőlapján is felfénylik az idézet, tehát jó nyomon járnak, itt lesz valahol a pálca.

libr2_2_04.JPG

A könyvtárban Ezekiel és Jake túrja a katalógust pálcával kapcsolatos idézetek után, a tolvaj eléggé ki van akadva, amiért az egész katalógus papír alapon van, hát bizony, itt nem használható a gugli kereső, közli vele Jake. Azért lassacskán gyűlnek az idézetek, Zarathustra, Ré napisten és egyéb alakok pálcáiról, de ez még nem az igazi. Jake indulna Jenkins után az olvasóterembe, hogy segítsen nekik, de az oda vezető ajtó be van zárva. Sőt beindul a behatolást jelző riasztó is, na de hát senki sem jött be, néznek egymásra a könyvtárosok. Mert már bent van, és ha bent van, akkor az nem lehet más, mint Prospero, jön rá Jake vaslogikával, és nyilván foglyul ejtette Jenkinst is, akinek csak annyi ideje volt, hogy bekapcsolja a riasztót.

libr2_2_05.JPG

Az olvasóteremben ezalatt megy a szájkarate, Moriarty Jenkins testtartásából és marokba szoruló kezéből deduktívan rájön, hogy a csávó a Kerekasztal lovagja lehet, most vagy látta az első évad zárórészét vagy tényleg ilyen okos. Prospero közli, hogy nem is a régi pálcáját keresi, hanem újat akar készíteni, ezért be fog hatolni a könyvtár szívébe. Közben odakint Cassandráék a bejutás módján agyalnak, és kiderül, hogy csak Ezekiel olvasta el a biztonsági berendezés működésének leírását: a riasztó kikapcsolásához és az ajtó kinyitásához csak ki kell mondani a megfelelő jelszót és, a jelszó viszont egy olyan könyvben van, ami minden közkönyvtárban megtalálható. Irány tehát a legközelebbi Szabó Ervin fiókintézet.

libr2_2_06.JPG

Angliában Flynnék előásnak egy kopott ládát, aminek fedelén pár szótöredék olvasható, de nem idézet, hanem anagramma, a JATE Bölcsészkart végzett ezredes pár pillanat alatt rájön a megfejtésre: Macbeth, III. felvonás 2. szín: „De csitt! Csak várj s hallgass te hűn; / A kezdett bűn istápja újra bűn.” Eve a miheztartás végett gyorsan értekezik egyet arról, milyen nagyszerűen domborított ő annak idején Lady Macbeth szerepében a diákszínkörben. A fedél kinyílik, de a ládából nem a pálca kerül elő, hanem egy kézzel írt papírdarab, rajta az 500 évvel azelőtt élt akkori Könyvtáros üzenetével: Prospero pálcája a könyvtárban van.

libr2_2_07.JPG

Ezekielék berongyolnak az első közkönyvtárba, a Shakespeare összest szeretném kivenni, magyarázza a tolvaj a könnytáras néninek, de az elhajtja, ha nincs tagsági kártyája, nem tud semmit sem kölcsönözni, a szabál Amerikában is szabál. A keresett mű különben sincs bent, mert nem sokkal ezelőtt vette ki egy tudásra éhes bakfis. A könyvtárosok utána rohannak és szép szóval igyekeznek tőle elkérni a kötetet. A lányt azonban nem hatja meg sem a vészhelyzetre hivatkozás, sem a hivatalos felszólító blabla, viszont 50 dolcsiért hajlandó lenne odaadni a könyvet. Cassie-ék csak néznek egymásra hülyén, hát micsoda anyagias generáció ez már? A kiscsaj, látva a meghökkenést, emeli a tétet, túlhalad a 60-on és már 75-nél jár, a könyvtárosok kénytelenek gyorsan beleegyezni a zsarolásba. Ennyit a tudásra éhes bakfisokról.

libr2_2_08.JPG

Prospero tovább vegzálja Jenkinst, de az nem hajlandó megmutatni a könyvtár szívébe vezető utat, ezért beledermeszti valami átlátszó kockába. Majd levesz a polcról két könyvet, és újabb karaktereket idéz meg segéderőnek, de ezeket egyelőre nem látjuk. Előhívja az órából Arielt és arra utasítja, keresse meg a lejárót a szívbe. Az Annexben még mindig szól a riasztó hangja, Ezekiel dühösen lapozgatja a Shakespeare összest, mi lehet a jelszó? Ekkor megérkezik Flynn és Eve a hátsó ajtón át, Flynn két rövid tapssal leállítja a riasztót. A többiek meglepődve néznek rá, ez csak alapfokú riasztás volt, ad magyarázatot a főkönyvtáros. Majd kölcsönösen felvilágosítják egymást Prospero behatolásáról, ill. a papírszelet megtalálásáról, és új tervet dolgoznak ki.

libr2_2_09.JPG

Az olvasóteremben megtalálják a megdermesztett Jenkinst, és ötletelni kezdenek, hogyan szabadítsák ki. Baird ezredes katonás módszerrel vet véget a parttalan vitának: felkap valami lapátfélét és rácsap vele a kockára, ami széttörik. A szabadlábra került Jenkins beszámol arról, mire készül Prospero, gyorsan utánuk! A liftet viszont nem lehet használni, mióta ugyanis a könyvtár visszatért, meglehetősen labilisan működik, termek, folyosószakaszok tűnnek el, sőt a leltár szerint 16 lelet is hiányzik. Flynn szerint a három legstabilabb részleg az Annex, az Antikvitások Tára és az Olvasóterem, ezekben fognak elhelyezni egy speciális ketyerét, és így háromszögelési módszerrel jutnak le majd a szívbe. A könyvtár stabil középpontját ez a három terem adja, pont úgy, ahogy a Rubik kocka közepe is stabil marad forgatás közben. Aki erre rájön, azt is gyorsan ki tudja rakni, nekem hat másodperc alatt sikerült, de nem akarok dicsekedni, motyogja Flynn.

libr2_2_10.JPG

Amíg Cassie segít Jenkinsnek összeállítani a ketyerét, Flynn magával viszi Ezekielt az Antikvitások Tárába, ahol majdnem minden hasonló tulajdonságú ókori leletből kettő van, pl. Árész és Mars dárdájából vagy Hermész és Merkúr sisakjából, ahogy a görög mitológia korszakát követte a római. A terem azonban korántsem olyan stabil, mint hitték, a leletek elmozdultak, pedig a hasonló funkciójú tárgyak semmi esetre sem érintkezhetnek egymással, mert akkor lesz nagy bummm. Flynn csupa görög vonatkozású szerkót ad a tolvajra: Agamemnon páncélját, Pallas Athéné kesztyűjét és Poszeidon sisakját. Ezekiel így már nyugodtan nyúlhat Zeusz villámáért, Flynn meg elbújik egy szobor mögé, hogy a beöltöztetett csávó vicces látványán titokban kiröhögje magát. Ezekiel felemeli a villámot és átadja Flynn-nek, mire a villám összemegy és így már zsebre lehet tenni, szupcsi.

libr2_2_11.JPG

Eve és Jake ezalatt az olvasóteremben néz szét és a földön megtalálják az egyik könyvet, amiből Prospero idézte meg a segédeit. Az életre hívott alak a Szív Királynő az Alice-ból, már itt is van, üssétek le a fejüket!, rikoltozza rémisztő vihogással, közben szekercével csapkod feléjük. Mivel mindketten olvasták a könyvet, tudják, hogy tükör segítségével lehetne visszajuttatni az elmeháborodott királynőt a könyvbe. Az viszont nincs a közelben, így jobb híján megteszi egy üvegvitrin és egy asztali lámpa is. A királynőt odacsalják a vitrinhez, a mennyezeti világítást lekapcsolják és ezzel egy időben a lámpával megvilágítják a vitrint, ami így tükörként működik és a Szív Királynő visszaváltozik kártyalappá. Probléma megoldva.

libr2_2_12.JPG

Ezekielre és Flynnre egy másik alak támad rá, a Frankenstein doki által létrehozott szörny, aki hamar elkapja a tolvaj nyakát és szorongatni kezdi. Flynn hosszas rábeszéléssel igyekszik lenyugtatni (tudom, hogy csak szeretetre vágysz, tartozni akarsz valakihez, stb.), sőt át is karolja. Ám a szörny dühösen félrelöki, gyorsan új terv kell, amit a levegőhöz jutó Ezekiel talál ki. Javasolja, hogy a szörny keressen fel egy jó plasztikai sebészt, aki rendbehozza az arcát, a testi erejét meg hasznosítsa valami profi sportágban, pl. rögbiben, és milliók fogják szeretni. Okostelóján feltölti a szörny képét a netre, és tessék, pár perc múlva már meg is érkezik az első lájk! Probléma megoldva.

libr2_2_13.JPG

Jöhet a háromszögelési művelet, Jenkins bekapcsolja a speciális ketyerét, amiből sugarak törnek elő, Eve és Flynn belenyúl a sugárba, ami máris magával ragadja őket és a Ley-vonalak mentén eljuttatja őket a könyvtár szívébe. Ami nem más, mint egy hatalmas erdő, természetesen itt a legbiztonságosabb elhelyezni a Tudás Fáját. Amiről ugyan Flynn nem tudja, hogy néz ki, de meggyőződése szerint, ha meglátja, azonnal felismeri. Észreveszik a szintén a fák között botorkáló Prosperóékat, ők is gondban vannak, Ariel sehogy se találja a Tudás Fáját. Flynn gyorsan tervet kovácsol, és amikor magára vonja a figyelmüket, Eve kikapja Prospero kezéből az órát és elfut vele, Moriarty utána.

libr2_2_14.JPG

Eve egy mély szakadék fölött lóbálja az órát és azzal fenyegetőzik, hogy ledobja, a prof szerint nem gond, ő majd utánaugrik. Pedig a legutóbbi ilyen kalandja elég rosszul végződött, emlékezteti az ezredes Moriartyt Az utolsó eset c. elbeszélésre. A prof cinikusan közli, hogy az a zuhanás Sherlock Holmesnak sem tett jót, mert hiába élte túl, többé már nem lett ugyanolyan ember, mint annak előtte volt. Megegyezést ajánl Eve-nek, mert ha most bunyózni kezdenek az óráért, az valszeg egyikük halálával jár majd. Eve hagyja magát meggyőzni és átadja az órát, Moriarty füstté válik és eltűnik.

libr2_2_15.JPG

Ezalatt Flynn Prosperóval beszélget, a varázsló közli, hogy új pálcát fog faragni a Tudás Fájának ágából, és akkor végre új befejezést írhat a saját történetéhez. Flynn szeme a közeli faóriásra rebben, Prospero gonoszul vigyorog: há-há, a Könyvtáros akaratlanul is elárulta, melyik fa a tudásé. Már törné le az egyik ágat, erre Flynn előkapja a zsebéből Zeusz villámát és belevágja a törzsbe, mire a fa kigyullad és percek alatt elég. Elég!, dühödik fel Prospero, és befenyeget: Akkor majd más eszközt fogok keresni, amivel elérhetem a célom!, ezzel eltűnik. 

libr2_2_16_1.JPG

Visszajön Eve, aki döbbenten nézi a leégett facsonkot, de Flynn mosolyogva mutat egy közeli csenevész fára: Ez az igazi Tudás Fája, mondtam, hogy felismerem, ha meglátom. Arról viszont fogalma sincs, hogy a leégett fa milyen tulajdonsággal bírt, ezért megállapodnak abban, hogy erről a fagyújtásról inkább nem szólnak Jenkinsnek.

libr2_2_16.JPG

Mindenki összegyűlik az Annexben, Jenkins szerint a legfontosabb feladat helyreállítani a könyvtár rendes működését, Flynn viszont úgy dönt, felkutatja a 16 eltűnt leletet, méghozzá egyedül. Eve ennek természetesen nem örül, a főkönyvtáros azonban bízik magában: már 11 éve csinálja ezt, ami önmagában is rekord, és egészen a legutóbbi időkig egyedül dolgozott, úgyhogy most is megoldja a dolgot segítség nélkül. Távozáskor azért odasúgja Jenkinsnek, Eve felé intve a fejével: Vigyázzon rá!

libr2_2_17.JPG

8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyauuuuu 2015.11.15. 21:38:53

Újabb remek hogyvolt, köszönöm. Örömmel láttam benne a Szív Királynőt :-) .

Gabba 2015.11.16. 16:45:11

@nyauuuuu: csak nem ismerős neked valahonnan? :)

nyauuuuu 2015.11.16. 21:28:19

@Gabba: Á, csak annyira, mint neked a cápák :D.

nyauuuuu 2015.11.16. 21:29:03

@Gabba: Viszont olyan remek hogyvoltokat írsz, hogy nincs kedvem már megnézni a sorit, hiszen minden érdemlegeset megtudok tőled :).

Gabba 2015.11.16. 21:47:17

@nyauuuuu: pedig a mai rész is jónak ígérkezik... és Kapitánylány fogja írni róla a hogyvoltot :)

Kapitánylány 2015.11.17. 17:33:12

@Gabba: emlegetett szamár... és itt vagyok! Kellett egy kis idő, hogy újra belerázódjak a 2. évadba... de sikerült, nagyon jó rész volt, a hogyvolt nem különben!

Frankenstein résznél majdnem sírva röhögtem, kicsit elnebeteg volt, Zeusz villámánál meg a raktárosok jutottak eszembe, csak egy Héra szobor kellett volna... :-)

Gabba 2015.11.17. 20:00:47

@Kapitánylány: @nyauuuuu: ez a Szív Királynő amúgy nekem inkább a "nehéz napokat" rosszul viselő nőre emlékeztetett a rikoltozásával, már elnézést...

nyauuuuu 2015.11.17. 21:06:15

@Gabba: Látnád a másikat, az még hisztisebb :-) .
süti beállítások módosítása