Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Vikingek 3x09 - Töréspont

2015. október 05. 09:00 - zoltankiricsi

Ragnar véreset hugyozik. Tényleg ezzel kezdődik ez az epizód. Nyilván mikor lezuhant a várfalról és ráesett egy gerendára, a veséje megsérült. Látszik az arcán, hogy marha nagy fájdalmai vannak.

Az eső közben esik, a viking tábor lakói pedig részben unatkoznak, részben pedig frusztráltak a kudarcba fulladt ostrom miatt.

kep_2_1.jpg

A jól megérdemelt hugyozás után Ragnar Flokit látogatja meg a tábor szélén, az erdőben. Floki szintén maga alatt van, félmeztelenül ázik az esőben a fából ácsolt építményein. Floki saját kudarcának éli meg az egész sikertelenséget, úgy érzi, az ő ostromgépei mondtak csődöt. Ragnar nem nyugtatja meg, hanem hagyja, hadd főjön saját önvádjában. Azt azért jelzi neki, hogy éjjel újabb ostrom lesz – ha esetleg részt szeretne venni benne a hajóács is.

Leszáll az éj, a vikingek úszva közelítik meg a hidat, amelyen keresztül az egyik út vezet Párizsba. A híd lábain felmásznak a hídra magára, ez amúgy a valóságban nem lehetett egyszerű, tekintve, hogy ezek a lábak moszatosak, nyálkásak lehettek. Simán bemásznak a folyósóra, és elkezdik kinyírni az őrszemeket. Látszólag minden teljesen jól alakul. Csakhogy visszafelé is kell haladniuk, hiszen az egész kommandónak nem az a célja, hogy mindenki a hídlábakon másszon befelé, hanem az, hogy a hídfőnél található őrséget lekaszabolják, majd a kaput kinyitva beengedjék a többieket. Csakhogy a hídfőn található bástya felülről is védhető, méghozzá forró olajjal. Igaz, hogy csak egy embert talál el a forró áradat. A maroknyi vikinget viszont már a híd másik oldaláról is nyílzápor alá fogják, így egyre reménytelenebb a helyzet. Szerencsére Lagerthának eszébe jut, hogy az egyik fáklyával felgyújtsa a szétfröcskölt olajat, amitől lángra kap a nagy kapu is. Innentől játszva kinyitják a kaput, a vikingek pedig beözönlenek.

kep_3_2.jpgOdabent a városban Gizella hercegnő megint bepörög. Most éppen tőröket oszt ki a nőknek, hogy ha betörnének a városba „az ördögök”, akkor végezni tudjanak magukkal. Innentől kezdve a hercegnő folyamatosan pörögni fog, le se áll.

A hatalmas termetű Siegfried magával ragadja Sinricet is, a vándort, aki a frank tolmács és az idegenvezető szerepét tölti be köztük. Odónak viszont van még egy ütőkártyája, és egy szöges kereket ereszt neki a folyósón, ami nagy sebességgel begurul a támadók közé, rendesen megritkítva azokat. Mivel a kereket egy láncnál fogva vissza lehet húzni, ezért úgy tűnik, hogy ezt végtelenségig lehet játszani, amíg a vikingeknek el nem megy a kedve az ostromosditól. Csakhogy Rollo felkapaszkodik a kerékre, átmászik rajta, és lándzsák segítségével megakasztja a kereket. Innentől kezdve csak a többi vikingnek is keresztül kell másznia rajta, és folytatódhat a roham.

kep_12_1.jpg

Ragnar közben a táborban nagyon nincs jól. Véreset öklendezik és lázálmokat lát Athelstanról és Odinról. És saját magát is látja, ahogy vérben ázva, magzatpózban kuporog a földön.

Károly császár továbbra is a helyzet magaslatán áll. Most is imádkozik, mintegy unaloműzésképpen, amikor futva érkezik hozzá Odó gróf. Azt akarja, hogy a király öltsön páncélt, és jelenjen meg a harcosok előtt, hogy lelkesítse őket. Igazából ez nem a harcról szólna, nem kellene fegyvert ragadnia a császárnak, egyszerűen csak bátorítani az embereket. Károly viszont túl gyáva és töketlen ehhez, úgyhogy értetlenkedve fogadja Odó kérését.

Szerencsére, mivel a falakat közben nem támadják, ezért a frankok onnan át tudnak csoportosítani erőket a kapuhoz, így a vikingek helyzete egyre kevésbé rózsás. Floki és Rollo rájönnek, hogy nem fognak tudni áttörni, így visszavonulót fújnak. Mivel már bent voltak a várban, ezért a frankoknak elég csak felhúzni a felvonóhidat a vikingek menekülésének láttán. Pár viking viszont bent reked, így a nagydarab Siegfried is, és vele Sinric. Őket nem ölik meg, hanem foglyul ejtik, majd a császár elé vezetik. Ekkor mondja el Sinric, hogy ő nem viking, hanem egy világvándor. Úgy döntenek, Sinricet nem ölik meg, mert jól jöhet mint tolmács. Siegfrid ügyében viszont Gizella újfent exponálja magát. Kéri Odó grófot, hogy adja oda neki Siegfrid levágott fejét. Egészségére!

kep_13.jpg

De ne feledkezzünk el Wessex-ről sem! Eckbert király magához hívatja Judith-ot egy kis csevelyre. A szándéka igazából az, hogy ha Judith nem értett volna világosan a múltkori közeledéséből, akkor most egyértelműbbé tegye a dolgokat. Onnan indít, hogy emlékezteti a csajszit, hogy a múltkor azt ígérte neki, mindenkivel szemben megvédi Alfrédot. És hát ugye, mivel ez egy annyira nagyvonalú ígéret, hát.. khmmm... viszonozni illik valamivel... (Na érted már, te büdös ribanc? A mindzsód kell neki!)

kep_14.jpg

Kattegatba valahonnan, a fene se tudja honnan egy vándor misszionárius érkezik. A kereszténységre próbálja téríteni az ottaniakat, de a vikingek marhára nem vevők erre a sok hablatyra. Aslaug elé lökdösik, aki Ragnar távollétében törvénykezik, Aslaug pedig istenítéletre ítéli a térítőt. Ez azt jelenti, hogy egy izzó vasdarabot nyomnak a kezébe, és ha nem égeti össze a kezét, akkor az istenek pártfogolják az illetőt, ergo igaza van. Hát, szerencsétlen csávót nem igazán pártfogolja semelyik isten sem, sem a sajátja, sem az északi istenek. Jól összeég a keze, utána pluszba még ki is végzik. Dehát mi a fenének ment oda föl a hideg északra?

Siegfriedet kivégezni viszik Odó elé. Utolsó kérése, hogy amíg lemetszik a fejét, valaki fogja a varkocsát. Odó ezt mit sem sejtve megengedi, de Siegfried nem olyan, buta, mint amilyennek kinéz, így amikor a bárd lesújt, elkapja a fejét, és a bárd alá húzza a haját fogó harcos kezét. Így a két kéz kerül a bárd alá. A frankok még olcsón megúszták, mert Siegfried fejbe is vághatta volna a királyt egy kürttel, mint Lehel. Persze aztán Siegfriedet lenyakazzák, Gizella legnagyobb örömére.

kep_18_1.jpg

Judith éjjel meglátogatja a királyt szobájában, hogy „háláját” „lerója”. Eckbert egy érthetetlen filozófikus gondolatmenet után arra kéri Judithot, legyen az ágyasa. A csajt nem lepi meg a kérés, hiszen tudta, mire számítson, és a legfontosabb számára gyermeke élete. Úgyhogy a deal nyélbe üttetik, meg Judith is.

Közben a bárgyú Aethelwulf megbocsátott Judith-nak, mert a király telebeszélte a fejét azzal, hogy ez volt isten akarata. Hát, ahogy mondani szokás: lol. Viszont van egy másik momentum, ami esetleg arra utal, hogy ez a srác mégsem olyan hülye. Megkérdezi a fatert, hogy hajlandó lett volna-e beáldozni őt Merciáért. Ez azt jelenti, hogy csak azért küldte oda, hogy Kwientrieth jól kinyírja, és ez egy jó ürügy lett volna Eckbertnek. A király természetesen tiltakozik, de az arckifejezéséből inkább az derül ki, hogy nem feltételezte, hogy a fia átlát a szitán. Úgyhogy lehet, hogy nem is olyan buta ez az Aethelwulf, és még túljár majd a papa eszén. (A következő évadban!)

A párizsiak nagy szarban vannak, mert meglepte őket az ostromlottak legnagyobb ellensége, a járvány. Plusz ennivalójuk is fogytán van. Odó ezért azt javasolja a császárnak, hogy bocsátkozzanak tárgyalásokba a vikingekkel, hogy mégis mennyi aranyért húznának el már a fenébe. Gizella folytatja ámokfutását, és most épp ez ellen az ötlet ellen rohan ki. Szerinte inkább utolsó lélegzetükig harcolniuk kellene Párizsért. Az persze más kérdés, hogy ha mind meghalnak, akkor mi értelme, hogy megmarad a város. A császár szokás szerint nem igazán tud dönteni, úgyhogy elzavar mindenkit, hogy imádkozhasson, és „majd az Úr felfedi neki az akaratát”.

kep_20_1.jpg

Azt, hogy a császárnak mit súgott az Úr, abból látjuk, hogy egy küldöttség érkezik a vikingekhez a frankoktól. Ragnar fekve fogadja őket, annyira beteg, de igazándiból nem ő beszél a küldöttséggel, hanem Björn és Rollo. A frankok természetesen tárgyalni akarnak. Pénzt adnának, hogy a vikingek eltűnjenek. De azt, hogy mennyit, egy tárgyaláson akarják majd eldönteni, ami a várfalon kívül lenne. A vikingek természetesen elkezdenek vitatkozni, hogy akkor most mi legyen, de Ragnar bedühödik, és mindenkit kussra int, majd ő eldönti, mi lesz.

És Ragnar kijátszotta a többieket, mert egyedül (vagyis hát szűkebb kíséretével) indult el a tárgyalásra, Rollót, Flokit, meg a többieket otthagyta. Érdekes tárgyalási taktikája van, hagyja, hogy Odó kibökje, mennyit szánnak a dologra. Aztán persze Ragnar próbálja feljebb srófolni. És egyszercsak előáll egy meglepő kéréssel: kereszteljék őt meg, itt és most, mert haldoklik, és odafent a mennyben szeretne találkozni Athelstannal. A pap okoskodik, hogy úgyse kerül a mennybe, de Ragnar belegázol a Szajnába, és kéri, hogy akkor itt és most kereszteljék meg. Így is tesznek.

kep_21_1.jpg

Miközben megkeresztelik Lothbrock-ot, megérkeznek Rollóék is. Természetesen Floki ideges lesz ettől az újabb keresztény dologtól, a többiek meg csak egyszerűen értetlenül szemlélik ennek a hóbortnak az újbóli megnyilvánulását.

A következő rész az utolsó ebben az évadban, és meglátjuk, merre halad a sztori egy haldokló, megkeresztelkedett viking királlyal, meg a rá ferdén néző népével.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása