Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 4x09 - Karácsonyi speciál puding (Évadzáró 2/1)

2015. szeptember 19. 10:00 - Ancsinszka

A karácsonyi rész mindig egy hosszú levegővétel a nagy lemerülésig, vagyis ezzel kell feltöltődnünk, míg várjuk a következő évadot. A 4. évadban fel kellett dolgoznunk Maryvel együtt Matthew halálát, és a helyére pályázó urakat is megismerhettük. Jött a sorban Edith dupla bánata egyrészt vőlegényjelöltje Gregson eltűnése, másrészt a rosszul időzített teherbeesés miatt. Az amúgy sem rózsás eseményeket tromfolta Anna megerőszakolása, és a tettes személyét körülvevő titkolózás, majd az illető váratlan halála. Most kiderül minderre hogyan tesz pontot a szokásos egész estés futamidejű, karácsonyi speciális rész, ami egyébként nyáron játszódik.01.jpg

Mrs. Hughes iparkodik a konyhába Daisyhez, mert az uraktól kapott levél szerint szükség van segítő kezeikre Londonban, Rose elsőbálozó ünnepségéhez. Daisytől azt is megtudjuk, hogy eltelt nyolc hónap, mert Edith már vissza is jött a svájci nyaralásból, a konyhalány szerint meggyötörtebben, mint mielőtt elment. Rajta kívül Branson tartózkodik még a birtokon jelenleg. Daisy közel sem tartja akkora lehetőségnek Londont, nyilván ott is ugyanúgy pucolni kell majd a krumplit, Barrow viszont megkéri Daisyt mondja meg Baxternek, hogy már várja a sztori magazinját. Átnézünk Londonba is, a nagy felfordulás és a rengeteg parti meghívás közepette csak úgy kapkodja a fejét a Crawley család. Cora azt mondja Carsonnak, rendezzen egy kis pikniket a személyzetnek a bál másnapján, jár egy kis kikapcsolódás nekik is az extra műszakok miatt.

02.jpg

Isobelnél vagyunk, aki meglepetten pattan fel a frakkba vasalt Merton Lord felbukkanásakor. A ház asszonya azt hiszi elfelejtett egy megbeszélt találkozót, de az uraság csak beugrott köszönni, és elhívni őt Rose báljára, mert úgy tudja mindketten kaptak meghívót. Így is van, de Isobel nem akar menni, mert olyan neki jópofizni a felső tízezerrel, mint búvárfelszerelésben krikettezni, azaz kényelmetlen és fura. Rose annyira nem bír megmaradni a bőrében, hogy a bemutatása előtti estén is elmegy bulizni, és milyen jól teszi, mert Freda Dudley Ward nevű barátnője folytán egy asztalhoz kerül a walesi herceggel, aki mit ad isten ismeri Rose apját. Másnap megérkeznek az amerikai rokonok Cora anyja és öccse személyében. Martha szerint rajta kívül a ködös Albionban senki sem tudja merre van arccal, Harold meg Edith életükben először köszöntik egymást, és az amcsi rokon elmondja, hogy még sose hagyta el Amerikát… 100 dollárosokból origamizik otthon, de nem utazott Amerikán kívülre? Nincs életösztöne! A cselédek is ismerkednek, Harold lakája jópofa amerikai hozzáállással és humorérzékkel szapulja munkaadóit, amit az angol cselédség döbbenten hallgat.

04.jpg

Blake és Mary ténferegnek egy múzeum festményei között, amikor véletlenül Tony, Rose és Freda kis grupijába botlanak. Valamiért baromi kínosra sikerül a jelenetet, mert addig csűrik a jópofizást, hogy mindenkit meghívnak az esti vacsira, és Blake meg Tony már fésülik is tollaikat a kakasviadalra. Carson és Mrs. Hughes örülnek meg nagyon egymásnak a Londoni kiküldetésen, és Carson máris a házvezetőnő segítségét kéri a személyzet kiruccanásának szervezéséhez. A főkomornyik szerint elmehetnének a Természettudományi Múzeumba, vagy a Kristály Palotába (az egy bazi nagy üvegház mindenféle érdekes kiállítási dologgal). Hugheson látszik, eléggé bénaságnak tartja ezt a programtervet, de csak annyit mond Carsonnak olvassa fel maga a személyzetnek az ötletet.

05.jpg

Lássuk mi történik addig Downtonban. Branson épp arra sétál, amerre Miss Bunting épp szétszórja a matekdolikat. Segít neki felszedni, és elmeséli merre mit fog csinálni, akár vacsizhatnak is együtt, mikor Violet stoppol le a Rollsszal mellettük. Kábé semmibe veszi a tanárnőt, és a londoni buliról áradozik, majd tovább is hajt. Carson eközben gyorstalpaló továbbképzést tart Harold lakájának. Szükség lesz még egy segítő kézre, és ilyen nagy bulik esetén a lakájok is beállnak inasnak, ez még oké is lenne, de a srác nem érti, miért Mr. Levinsonnak hívja őt Carson, mikor az a gazdája neve. A főkomornyik felvilágosítja, hogy amíg itt tartózkodnak mindkettőjük neve ez. (Igen, valóban hülyén hangzik, a Gosford Parkban döbbentem le ezen első körben, ugyanakkor logikus, ha egy nagyobb társaságot összeeresztenek, jó tudni ki kihez tartozik odalent.)

06.jpg

Megkezdődik a vacsora előtti bájcsevegés, érkeznek sorra a vendégek, a Lord viszont hiányolja Bransont, de kiderül csak azért, mert veje hozza majd a kutyusát Isist, és őt hiányolja a legjobban. Ez elsőre bunkóságnak tűnik, de ha egész estét azokkal a népekkel feszengve kéne töltenem, valószínűleg én is a kutyámhoz menekülnék. Rosamund jelenik meg hirtelen, Sir Sampsonnal, a Lord meg majdnem kimondja az b betűs szót, de végül mégse. Összefutnak a szálak, ugyanis kiderül Sir Sampson és Lord Aysgarth (remélem csak szórványosan tűnik fel, mert pont annyira élmény leírni a nevét, mint Braithwaite-nek volt) jó cimbik, az utóbbi pedig Rose kebelbarátnőjének papája. Aysgarth Sampsontól tudja meg, hogy Grantham anyósáék jól ki vannak tömve suskával, és erre az infóra külön felhívja lánya figyelmét is, aki csak forgatja a szemét. Harold lakája jó kedélyűen osztogatja az előételeket, Carson viszont rászól, hogy figyi ez nem a gasztrokalauz, tartsd meg magadnak a véleményed.

07.jpg

Egy privát kis találkozó zajlik éppen Downtonban, mondjuk a kutya is ott van. Branson mutatja meg Downtont Miss Buntingnak a vacsora után, mindenféle hátsó szándék nélkül, de kezd zavarba jönni, amit a hirtelen felbukkanó Barrow a megjelenésével tetőz. Remélhetőleg egy kis időre az információéhsége csillapodik, és nem cseszteti tovább Baxtert. Lezajlott a főúri vacsora is Londonban, és Harold lakája, Ethan, Pattmore-nak továbbítja az urak áradozását a kedgereeről (kedgeree? Az ilyen gyarmati étel, currys füstölt hal rizzsel). Kiderül ám, hogy Daisy kacsóinak jár a bók, így a lakáj neki áradozik tovább mélyen átérző tekintettel. Fönt elkezdődik a szalontánc meg a tintázás, Aysgarth elküldi lányát táncolni Harolddal, a hölgyike szabadkozik az apja rámenőssége miatt, de Harold megnyugtatja, hogy folyton ilyen kérésekkel bombázzák a lányos apukák, szóval jól tudja kezelni a helyzetet. Sampson felkérné Rose-t, de az éppen meglát valakit, és Sampsonra bízza az asztalon heverő holmikat, a hamiskártyás pedig a nagy vigyázásban megvámolja a táskákat.

08.jpg

Downtonban éppen Branson fogyasztja magányos reggelijét, a háta mögött álldogáló Barrow szemei kereszttüzében. Még mindig kínosan érinti az előző esti kis körtúra Buntinggal, és próbálja kimagyarázni, de ez teljesen lepereg Barrow-ról, sőt kikéri magának, hogy a saját gondolataiba ugyan ne szóljon már bele senki. Merton újra Isobelnél tízóraizik és kokettál, valamint örömét fejezik ki, hogy mégis jelen lesznek Rose bálján mind a ketten. Londonban Edith látogatja meg Rosamundot, aki unokahúga újságírói karrierjéről érdeklődik. Gregson Edith-re hagyta a szerkesztőség irányítását távollétében, és most azon megy a diskurzus vajon volt-e Edith szívszerelmének végrendelete, és hagyott-e valamint rá, vagy a gyermekére. Rosamund felhomályosítja, hogy felejtse el a gyereket, mert immáron Schroderékhez tartozik a kislány. Edith-et elöntik az anyai érzések, és rámutat Rosamundnak, hogy már bocsi, de te nem szültél és nem tudod ezt igazán átérezni! Na, ezt így eléggé bunkó dolog volt a szemére vetni egy 45 éves magányos nőnek.

10.jpg

Isobel pattan be Violet mellé, hogy útra keljenek London felé, de a grófné egyrészt nem érti mit kísérgeti ki Merton Isobelt, másrészt teljes idegben van, hogy komorna nélkül kell utaznia. Ki fog hordárt szerezni, meg mi lesz ha leszállnak a vonatról? Atyaég… van mélyebb pont is az öltöztetésnél. Anna felajánlja a városba érkező orosz menekülteknek Bates agyonhordott kabátját, és Mrs. Hughesra bízza az elszállítását. A házvezetőnő átbugázza a zsebeket és talál egy buszjegyet. Jobban szemügyre veszi a jegyet és eléggé gondterhelten kezd el kinézni a fejéből. Kocsikon gördülnek be a Buckingham Palotához a hamarosan kezdődő bemutatási ceremónia résztvevői. Rose is izgatottan, tátott szájjal pislog körbe, a sok integető pórnépen, majd a palota szanaszét csillározott, fényárban úszó termein.

12.jpg

Ethan kéri Carson privát véleményét Daisy és a korábban emlegetett Alfi viszonyáról, de csak morcosan összehúzott szemöldököt kap válaszul, és Carson közli, hogy ahol ő a főkomornyik, ott nincsenek ilyen liezonok, de egyébként sincs köztük semmi. Megkezdődik Rose bemutatási ceremóniája, és II. Bözsöre nagypapája, V. György leereszkedően köszönti a kipirult hölgyikét, majd váltanak pár szót Rose apjának sikeres bombayi kiküldetésről. Na ez is letudva pár közhellyel. Kapcsolunk Lady Marple Mary és Hughes tanakodásához a megtalált buszjegyről. Minden jel szerint Bates Londonban volt Green halálának napján, persze ez még nem bizonyít semmit Mary szerint, de akármi is lehet. Mindenesetre, ha mégis Bates volt a tettes, hát Greennek pont kijárt, és Hughes nem tudja elítélni Bateset ezért! Zajlik közben a ceremónia utáni bájcsevej, Aysgarth próbálkozik be Marthánál egy langyos flörttel, Harold meg Madeleine-nal cseveg a vagyonról, ami az övé lesz, szóval hiába fondorlatoskodik az anyja körül az öregúr. Madeleine erre totál kétségbeesett és bántódott arccal elrohan.

16.jpg

Lady Freda rohan oda Rose-hoz, és érdeklődik barátnőjénél, ugyan ő nyúlta-e le tréfából a tatyójában féltve őrzött levelet? Rose persze nem tud semmiről, de mindketten igen beijednek, mert a levél kompromittáló adatokat tartalmaz a walesi hercegről. Rose-ban feltámad a gyanú, hogy az asztalnál magára hagyott Sampson enyves kezeihez ragadt hozzá a levél, így másnap a Lordhoz fordul segítségért, és kikéri véleményét a gazfickóról. Eközben lent a konyhában Daisy sopánkodik Ethannek, hogy Harold és Madeleine kettesben fognak piknikezni, mert ez illetlen, szégyenteljes dolog így gardedám nélkül. Ethan megnyugtatja, hogy a szülők is jelen lesznek, valamint akár Daisy is eljöhetne vele együtt. Pattmore-nak közben leesik a tantusz, valamint Ethan szándéka, és vehemensen támogatja az ötletet. A Lord teljesen kiakad a lopáson, és a levél monarchiát veszélybe sodró tartalma miatt. (Monarchiát veszélybe sodró tartalom? Gyanús, hogy VIII. Edward ebben ecseteli Fredának, hogy belezúgott egy férjezett amerikai nőbe, ami egyenest vezet majd a trónról való lemondásához, és II. Bözsöre mai napig tartó uralkodásához.) A Lord szerint csak valami csellel lehet kilopni Sampson házából a levelet, és ehhez Bates aláírás hamisításhoz értő kezei kellenek majd.

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása