Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sharknado 2 - Második harapás (The Second One) 2/1

2015. szeptember 17. 09:30 - Gabba

Bizony, nincs menekvés, az Asylum a minősíthetetlen első rész után újabb csapást mért a közízlésre a Második harapással. A sztori előre kitalálható, a párbeszédek továbbra sem haladják meg a bányászbéka értelmi színvonalát, de legalább pár filmes utalás ismét akad benne. Cigit, füvet, páleszt eldobni, nem lesz rájuk szükség, hiszen tudatmódosítónak itt van maga a vizsgálandó opusz. Csapassuk hát!

shark2_01.JPG

Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold. / Szél kele most, mint sír szele kél… merengek a költő szavain az éji órán, midőn elindítom a filmet, az első képkockákon azonban nem a hold, hanem egy Boeing 747-es bukkan elő a felhők közül, mint az Airplane! elején. LA-ből tart NY-ba, lila hajú sztyuvi szolgálja fel a kajcsikat, ücsiket. Na jó, inkább használjunk teljes szavakat, az egyik sorban egymás kezét fogva ücsörög April és Fin, a nő ujján új gyűrű, vagy a régit vette ki a zaciból, mindegy is, a lényeg, hogy hiába váltak el, a múltkori kaland újra összehozta őket. A lila hajú is örül, hogy a híres ember a fedélzeten van, dedikáltatná is vele a könyvét, de Uszony Pásztor barátunk elhárítja: Azt nem én írtam, hanem kedves szerelmem itt mellettem. April már veszi is elő a tollat és bevési az autogramot a második oldalra, közben látjuk mi is a konyves.blog.hu-n mindezidáig méltán nem szerepelt mű címét: How to Survive a Sharknado and other unnatural diasters. (Hogyan éljünk túl cápavihart és más abnormális természeti csapásokat?) Szerzője April Wexler, ott ordít a név a címlapon, lilahaj tehát nyilván nem tud olvasni és csak sznobizmusból dedikáltatja

shark2_02.JPG

A megmentő üzemmód amúgy minimális szinten pislákol Finben, April rá is kérdez, miért ilyen búvalbélelt. Két barátom meghalt a cápaviharban, majdnem elpusztítottam Loszit, mégis miért legyek vidám?, kérdez vissza Fin, akit ráadásul a népszerűség is zavar. Ennek a csávónak még a szar is keserű. April vigasztalja, megyünk vakációzni, talizunk a húgod családjával, stb, de Fin csak néz maga elé. Kiderül, hogy nem bírja a sógorát, de ennek okát nem tudjuk meg, mert Fin mereven néz ki az ablakon: mintha egy cápa árnyékát látta volna a felhők között. Kimegy a klotyóba arcot mosni, az jó szemkáprázás ellen, de alig van bent pár másodpercig, egy random nő már türelmetlenül ráveri az ajtót. Na, ez se természetes halállal végzi majd, van egy olyan érzésem.

shark2_03.JPG

A gép berepül egy viharzónába, és úgy tűnik, hiába volt a mosakodás, Fin újabb cápákat kezd látni a levegőben. Az egyetlen hatásos védekezést választja: lehúzza az ablakon a sötétítő műanyagot. Bob Wilson kapitány ragadja kezébe a mikrofont és bejelenti, megkezdik az ereszkedést, kis turbulencia várható, mindenki csatolja be magát. Majd megkérdezi női másodpilótáját, Jonnit, milyen kaját evett, halat vagy csirkét? (Újabb utalás az eredeti Airport filmre, ill. az Airplane!-es paródiára.) A nő csirkét evett, a gépen nem is szokott más kaját választani, megnyugodhatunk tehát, a pilóták nem ételmérgezésben fognak meghalni.

shark2_04.JPG

A kis turbulencia azonban erősebb a vártnál, hamarosan rázkódni kezd az egész gép, mint a Lost pilotjában, ez semmiség, volt már rosszabb is, vigasztalja az aggódó Jonnit a pilóta. (Azt megfigyeltétek, hogy ennek a Jonninak sincs a nevében y, akárcsak az első részben szerepelt időjósnak?) Fin újra kinéz az ablakon és ezúttal már nem tudja nem észrevenni, hogy egy cápa landol a szárnyon. Izgatottan hívja a sztyuvit, aki a gépen utazó titkos légimarsallal együtt lép oda és ketten szólítják fel a tömegpánik okozására alkalmas tevékenység abbahagyására. Az ablakon természetesen nem néznek ki, pedig egyre több cápa kering a gép körül. Megint elkezdődött, mondja Fin Aprilnek. 

shark2_05.JPG

És bizony hogy igen, mert végszóra egy cápa belerepül a bal kettes hajtóműbe, ami kigyullad. Ezt már a captain is észleli és leadja a május 1-i vészjelet: Mayday, mayday, kényszerleszállást kell végrehajtanunk a JFK-n! (A kapitány szerepében az a Robert Hays látható, aki az Airplane! főszereplője volt.) Cápa csapódik a pilótafülke szélvédőjének, majd egy másik az égő motornak, ami leszakad és nekivágódik a törzsnek, méretes lyukat ütve a gép oldalán. Pár utas kiröppen, nekik jó, máris mehetnek felvenni a statisztapénzt, nem kell tovább bohóckodniuk. A többiek közt kitör a pánik, nyugodjanak meg, botorkál végig a lila hajú az ülések között, de aztán ő nyugszik meg véglegesen, mert a tátongó résen berepül egy cápa és leharapja a fejét.

shark2_06.JPG

shark2_06_1.JPG

Egy újabb cápa betöri a pilótafülke ablakát és félig bekapja Jonnit, mostanában nagyon rájár a rúd a nevüket sima i-vel és nem y-nal író Jonnikra. A rutinos, tapasztalt főpilóta kikapcsolja magát és a nő segítségére indul, hát ez hülye, nyilván nagy eséllyel lehet épségben kirángatni egy félig megevett másodpilótát a fenevad szájából, az a 80-100 utas a gépen meg le van szarva. Az ablakkeretből kiszakad a cápa Jonnistól és a légnyomáskülönbség kiszippantja a rutinos, tapasztalt főpilótát is, tehát egy élő szakember sem marad a fülkében, fasza. A kívülről semmilyen körülmények közt nem nyitható pilótaajtó lazán kicsapódik, így Fin meglátja a magányosan lengedező botkormányt. Az ülésekbe kapaszkodva közelíti meg a területet, őt persze nem szívja ki a gépből a vákuum, ilyet még Chuck Norris sem tud, pedig róla köztudott, hogy ismeri a π utolsó számjegyét is.

shark2_07.JPG

A korábban látott türelmetlen nő a turbulencia miatt beragad a klotyóba, ott sikoltozik, de nem sokáig, mert a tetőt átszakítva rárabol egy cápa, aminek következtében a nő elveszti a fejét. Máskor majd nem fogsz türelmetlenkedni, kisanyám. A légimarsall mindenkit nyugalomra int, szavai erejét viszont erősen csökkenti, hogy újabb cápák röppennek be az utastérbe és legalább egy fejjel megrövidítenek több utast is. April érzi, hogy neki volt és leendő ura mellett a helye, el is indul a pilótafülke felé, de nem éri el, mert a vészkijárati ajtó kicsapódik, April csak az utolsó pillanatban tud elkapni valami lengő kötelet. (Kicsit megijedtem.) Kapaszkodjon!, biztatja a marsall, ezeket az okosságokat tanfolyamon oktatják nekik? April háta mögött újabb cápa tűnik fel, a marsall saját pisztolyát löki oda a nőnek, April kicsavarodva, bal kézzel céloz, tüzel és talál, de a cápa még lendületből csuklónál leharapja a kezét a pisztollyal együtt! Na bakker, akkor most kútba esik az esküvő, hát így hogy fogja tudni Fin újból megkérni a kezét?

shark2_08.JPG

Jé, a pilótafülke ablaka közben valahogy befoltozódott, Fin April kalandjáról mit sem tudva kapaszkodik a botkormányba és közben hívja a repteret: Leszállok, kiengedem a futóművet, tegyék szabaddá a kifutópályát! Odalent feltűnnek a jelzőfények, Fin hangosan ordít manőverezés közben, feszült pillanatok (nem), de végül sikerül letennie a gépet, igaz, hasra, de így is szép teljesítmény, a megkönnyebbült utasok örülnek és tapsolnak (már akinek maradt mivel). Jöhet a title song és az opening credits.

shark2_09.JPG

New York-i utcaképre váltunk, a nagy az Isten állatkertje projekt keretében félpucér cowboynak öltözött fószer gitározik alsógatyában, majd feltűnik a korábban emlegetett húg a férjével és a két gyerekkel, név szerint a Brody család (szerencsére semmi közük a Homeland sorozathoz): Ellen, Martin, Mora és Vaughn. Martin sógor fejét elnézve érteni vélem a Fin részéről iránta érzett ellenszenvet. Martin folyamatosan a telóját baszkurálja kényszeresen, megtudjuk, hogy a női szakasz a Szabadság-szigetre megy fáklyás szobrot nézni, a hímek pedig természetesen baseballmeccsre, a New York Mets játszik, yeah. Puszi, este találkozunk a vacsoránál a szállodában, majd a kiccsalád különválik, fia rosszalló tekintetét látva Martin úgy dönt, ma nincs több telósimizés és kikapcsolja a mobilt. (Fog ez még problémát okozni szerintetek? Nemleges választ nem fogadok el.)

shark2_10.JPG

shark2_10_1.JPG

Eközben Fin, a kényszerleszállás hőse nyilatkozik az összes tévécsatornának, a hajtómű beszippantott egy cápát, óriási vihar jön erre, le kell zárni  a belvárost, riasszák a polgármestert és a Nemzeti Gárdát, hívják be a szovjet csapatokat, stb, a tirádát egy nyikhajfejű rendőr gúnyos mosollyal hallgatja.

shark2_11.JPG

Aprilt beviszik a kórházba, Fin ott lohol a folyosón mellette, hessegeti az újságírókat, fotósokat, kevés sikerrel. Menne be a műtőbe is, persze nem engedik, de addig legalább nézheti a folyosón a tévét. Könyve kapcsán a délelőtti Kelly and Michael Showba várják Aprilt, a két házigazda egymás szavába vágva közli, hogy April gépe kényszerleszállást hajtott végre, de nem tudják, mi van a géppel, aggódnak az utasokért. Wazze, nektek nem szólt senki a szomszéd stúdióból, hogy a gép földet ért és Aprilt éppen műtik? Itt mindenki hüjje? (Igen.)

shark2_12.JPG

Doki jön és közli, April túlélte a műtétet és már magához tért (hozzám?, veti közbe Fin, de nincs válasz), sőt teljesen felépülhet, vannak már jó protkók és jó rehabok, csak kitartás kell hozzá. Aprilről senki nem mondaná meg, hogy túlvan egy amputáláson, a smink ugyan kicsit lekopott, de a frizura egész rendben, igaza is van, egy volt és leendő szőke feleség a kórházi ágyon is legyen dögös. Mesél a rátámadó cápáról: Sebhely volt a pofáján, és úgy üldözött, mintha tudta volna, ki vagyok. Ha tudta volna, hátat fordít, vigasztalja Fin. Jön az ilyenkor szokásos lírázás, de azért ha majd máskor azt kérik, nyújts segédkezet, ne vedd szó szerint, teszi még hozzá Fin, majd kéz a kézben, ja, bocs, nem, nézik a tévében a híradót a várható viharról.

shark2_13.JPG

Anya és lánya megérkezik a Liberty Islandre, természetesen szelfiznek egyet a szoborral a háttérben, majd összefutnak Ellen barinőivel, Pollyval és Chrissie-vel. Jaj de megnőttél, kis Mora, ugye Móra Ferencből fogod írni a szakdolgozatodat, stb. A barinők meglepődnek azon, hogy Ellenék nem tudnak a Fin gépét ért balesetről, Ellen idegesen feltárcsázza a bátyját. Fin tájékoztatatja April sikeres műtétjéről és a közelgő viharról, azonnal húzzatok el a szigetről vissza Manhattanbe, jó, de a komp csak félóránként jár, veti ellen Ellen. Nincs fél órátok, közli Fin, de akkor mégis hogy menjenek el a szigetről, úszva?, vetem közbe én. Fin természetesen elvállalja, hogy elmegy Martinékért a stadionba, mert másképp nem tudja őket értesíteni, hiszen a mobilbuzerátor sógor telója ki van kapcsolva. Menj és mentsd meg őket, búcsúzik csókkal April Fintől.

shark2_14.JPG

A női szakasz döbbenten figyeli, hogy egyre több cápa tűnik fel a sziget körül, de közben szerencsére megérkezik a komp, hogy röpül az idő, két perc alatt eltelt fél óra. A nők felrohannak a hajóra, közben az erősödő szél szana és széjjel zilálja a frizurájukat. A tévében Al Roker, a helyi Rejsz András arról magyaráz, hogy a sarkköri levegő beáramlása miatt északról 8-10 centi hó várható, délről meg jön a heves vihar, ebből olyan kombó lesz, amilyet még senki nem látott errefelé.

shark2_15.JPG

A taxis, aki a stadionhoz viszi Fint persze felismeri Los Angeles hősét és arról érdeklődik, milyen szaga van egy cápának belülről? (Most komolyan, normális embert érdekel ez?) New Yorknak természetes velejárója a dugó, Fin nagyon sietne, szerencsére a rutinos sofőr ismer egy rövidebb utat az erdőn keresztül. Ezalatt a stadionban a két Brody fázósan figyeli a meccs előkészületeit, velük van Martin haverja, Bryan, pomponos sapkában, és egy Skye nevű nő, státusza egyelőre ismeretlen. Várják Fint, aki ugye késik, Skye bejelenti, elmegy megkeresni, hátha Fin nem tudja, hová szól a jegye. (Vazeg, itt tényleg mindenki hülye, szerinte Fin nem tudja elolvasni, hogy 10. sor. 52. szék?) Közben elkezdődik a meccs, mindjárt egy óriási ütéssel a hazai csapat részéről. (Közbevetőleg kérdezem, a Csupasz pisztoly baseballmeccse ugye megvan?)

shark2_16.JPG

Szünetben Bryan beáll a sorba hotdogért és kiszúrja Harland McGuinnesst, aki nyugdíjas baseballos és a Mets managere. Beszélgetni kezdenek régi meccsekről, sikerekről, rohadtul nem érdekes, gyerünk tovább. A stadionhoz megérkezik Fin, ha kell taxi, csak engem hívjon, itt a számom, búcsúzik Ben és még hozzáteszi: Színész is vagyok, magát is eljátszom, ha készül majd életrajzi film. Fin gyorsított felvételen felnyargal a lépcsőn és pont összefut Skye-jal. Még középiskolából ismerik egymást, köszönés után a nő alaposan lesmárolja Fint, aki zavartan kijelenti, hogy ő most Aprillel van, és korábban is vele volt, aztán egy ideig nem, de most megint igen, Skye csalódott arccal hallgatja a magyarázatot.

shark2_17.JPG

shark2_17_1.JPG

Együtt mennek vissza a többiekhez, Fin gyorsan felvázolja, hogy el kell tűnniük innen, mert a közelgő vihar itt fog lecsapni, közben a hangosanbeszélő is bemondja, hogy Kovács Józsikát szülei várják a bejáratnál, bocsánat, nem ezt, hanem, hogy a rossz idő miatt elmarad a meccs. Végszóra megérkezik a vihar és a cápák, a nézők közt kitör a pánik. Egymást letaposva igyekeznek be a fedett részbe, Martint kis híján seggbe harapja egy cápa. Finék a sportboltban keresnek pár fegyverként használható ütőt, a legnagyobbat a pomponos Bryan ragadja magához. A nézőtéren utolsónak marad az oldtimer McGuinness, akinél persze alapból van ütő, egy pompás suhintással röptében eltalál egy zuhanó cápát és beküldi a kijelzőbe. Ezzel nyer a hazai csapat.

shark2_18.JPG

shark2_18_1.JPG

A 40.000-es stadion percek alatt kiürül (ez így életszerű, ugye), Fin egy csapat szurkoló kíséretében a magasvasút állomása felé rohan, az utat már hótakaró borítja. Fin és Martin felváltva próbálja hívni a csajokat, de nincs térerő, nincs más hátra, el kell jutni a Bales Hotelhez, az eredetileg megbeszélt találkahelyre. Megérkezik a metró, a hó közben valahogy elolvadt, remélhetőleg nincs még víz az alagútban, aggódik Fin.

shark2_19.JPG

Erre azért ne fogadj nagy összegben, öcsém, mert látunk két szerelőt, akik egy távolabbi pályaszakaszon behatolnak az alagútba, hogy felsőbb utasításra lezárják a zsilipeket. Kb. 10 centis vízben caplatnak előre, mikor az egyikük megjegyzi, valami elúszott alatta. (10 centis a víz, mondom még egyszer.) Mennek tovább, de a nézők várakozása ellenére nem cápa, hanem alligátor támad rájuk, az egyik szerelőt leteríti, majd üldözni kezdi a másikat. Persze az üldözőből is üldözött lesz hamarosan, mert a hüllő mögött feltűnik egy méretes cápa, a további eseményeket eltakarja előlünk a véressé váló víz. A zsilip tehát nyitva marad, és a bezúduló víz kezdi elárasztani az alagutat. Tegye fel a kezét, aki másra számított!

shark2_20.JPG

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tinipuma 2015.09.17. 10:21:06

Köszi, már vártam a folytatást!
Azért én rágyújtottam :)
A lila hajú sztyuvi nem Ozzy Osbourene lánya (a keresztneve nem jut eszembe)?
Arra van valami magyarázat, hogy a cápák hogyan lehetnek ilyen remekül repülési magasságban, vagy inkább ne kérdezzek hülyeségeket? :)

Gabba 2015.09.17. 11:46:38

@tinipuma: Kelly Osbourne, igen, de erre csak akkor jöttem rá, miután feltöltöttem a posztot

a cápákról ne kérdezz, bölcsész vagyok, nem geralddurrell :)
(bár hogy ő mit szólt volna ehhez...)

Ernoke 2015.09.17. 12:01:54

ez valami rettenetes büntető ökörség, olvasni is fájt, remélem nem sérültél súlyosabban, mikor nézted:D

Gabba 2015.09.17. 12:19:03

@Ernoke: de, sérültem :)

és még hátra van a film másik fele...

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.09.17. 15:38:31

Ez a mű alap, csak mondom.

@tinipuma: még mindig ott járok, h mikor ütközünk?

Pácsó Ármándó 2015.09.17. 19:27:40

Szerintetek Fin és Alice .. , izé ... , April szerelmesek egymásba?

tinipuma 2015.09.17. 19:40:54

@Pácsó Ármándó: De ki az az Alice? Már megint rosszul olvastam valamit?

@Gabba: Újraolvastam, te jószagú cápabelső, Loszi az Los Angeles??

Pácsó Ármándó 2015.09.17. 20:11:31

@tinipuma: Te nem követed a The Affair c. sorozat hogyvoltjait? Hát mit csinálsz hétvégente? :-)

Pácsó Ármándó 2015.09.17. 20:12:08

@tinipuma: Te nem követed a The Affair c. sorozat hogyvoltjait? Hát mit csinálsz hétvégente? :-)

Pácsó Ármándó 2015.09.17. 20:12:43

Valaki törölje ki az egyiket, lécci!

Pácsó Ármándó 2015.09.17. 20:37:04

@Gabba: Jajj de jó, hogy megerősítesz ebben a megérzésemben! Eszek is egy muffint!

Is 2015.09.17. 21:20:48

Ej, de kellenek is az ilyen hiánypótló hogyvoltok!

Gabba 2015.09.17. 21:26:07

@Is: ugye hogy ugye? de csak módjával, mert különben megzápul az ember agya :)

@Pácsó Ármándó: nálunk túrógombóc van, én csináltam

Pácsó Ármándó 2015.09.17. 21:50:21

@Gabba: Az jó, az nyugtatóan hat az idegrenccerre :-)
Itt citromos muffin. Lehet, hogy én is tudok csinálni ilyet, még sohasem próbáltam.

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: Vagy Pikachu?

Flankerr 2015.09.19. 21:45:11

Mester, ez is jó lett :)

Gabba 2015.09.20. 13:11:02

@Pácsó Ármándó: huh, ezt vajon hova sorolná be G. Durrell rendszertanilag?

@Flankerr: köszi, jöhetsz majd a második feléhez is :)
feltéve, ha a főszerk élesíteni fogja valaha

Pácsó Ármándó 2015.09.20. 14:43:44

@Gabba: Ezt?
Faj - Fantasticum,
Nem - Desajnos,
Család - Asylumos,
Rend - Nanemárea,
Osztály - BusinessMinusz,
Törzs - Sharknadoicus

Gabba 2015.09.20. 19:18:06

@Pácsó Ármándó: nyihííì :)
ezért megajánlok egy pirospontot!

Pácsó Ármándó 2015.09.21. 06:13:59

@Gabba: Köszi, várom a folytatást :-)
süti beállítások módosítása