Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fear The Walking Dead 1x02 - So Cloese, Yet So Far

2015. szeptember 01. 11:00 - Chat Géza

Ezt történt az előző részben, amit ott folytatunk, ahol az abbamaradt. Szinte. Előtte azért kapunk pár szép slow motion snittet arról, ahogy a teljesen kiürített suli folyosóján az igazgató lemeózza az osztálytermeket, meg a deszkásokról, akik elhúznak Alicia mellett, mire az kitépi a füléből a zenét és betér barátja házába, aki a laminált padlón hörög éppen…

kepernyofoto_2015-09-01_7_15_13.png

Anya és apa a kábós gyerekükkel a kocsiban kifarolnak az alagútból, mire majdnem elüti őket egy kamion. Madison, az aggódó anyatigris veszettül hívja lányát, Aliciát, míg Travis volt feleségét és az éppen emózó fiát hívja felváltva, de egyik sem akar hallani felőle, de ha tetszik, ha nem ő elmegy értük, aztán irány a sivatag. Ez a terv, de előtte gyorsan elugranak Aliciáért, aki a mosott szarnál is rosszabb állapotban lévő barátját ápolgatja. 40 fokos láz, köhögés… ezt nehéz lesz lábon kihordani, pláne, hogy egy harapást is bekapott a fiút. Alicia nem érti, hogy miért kellene elmenniük, amikor a srácnak szüksége van rá, de pár kiköhögött szerelmes szóval sikerül hatni az agyára és elhúz a szüleivel, akik már megpendítették a legnagyobb szívást a vírussal kapcsolatban, hogy nem kell zombiharapást szenvedni, hogy zombivá válj, hisz a díler csávó az alagútban is egy lövésbe halt bele, aztán feltámadt, ugye.

27a4f101bea547aec7a2f7c239be1156.jpg

Míg Madisonék otthon összepakolnak néhány holmit, addig Travis elrongyol a fiáért és a volt feleségéért. Szép lassan kezdenek kipurcanni a szolgáltatások, szakadozik az áramellátás és a távközlés, sőt, a doktor sem emeli fel a kagylót, pedig a drogos gyereknek gyógyszer kell. Nincs mese, Madison elugrik a hót üres iskolába, hogy kirámolja az orvosi szertárt, Nick addig is csak egyszer kap epilepsziás rohamot, amivel maradásra kényszeríti húgát, aki naná, hogy kiment volna az utcára, hogy megnézze Matt jól van-e. Madison a neten szörföző Tobiasba botlik a kihalt iskola folyosóján, aki csak a bicskájáért meg némi menzás konzervért jött. Madison segít neki bespájzolni, így a kényszeres beszélgetésből kiderül, hogy a kissrác viszonylag felkészült, tudja, hogy a menekülő emberek miatt a közművek sorra dőlnek majd be, aztán megkezdődnek a fosztogatások, gyógyszertárak, fegyverkereskedések, wallmartok, stb. Ezért jött p is a suliba, mert itt erre gondolnának legutoljára a hétköznapi emberek, így itt most nem is kell senki torkára lépnie egy zsúrkocsinyi babkonzervért. Kifelé menet az igazgatóba botlanak, akinek a kommunikációja lekorlátozódott a “Hrrrrggghhhhhhh” hangzók végtelen permutációjára. A zombivá lett igazgató menza menüjére a jó húsban lévő Tobias került fel, aki aztán hiába szurkálja a bicskájával, nem tudja megölni. Legurulnak a lépcsőn, már épp megenné a kisfiú arcát, mire Madison egy porral oltóval szétzúzza a diri fejét. Kocsiba be, ablakot, le, könyököt ki, kettesbe be… Tobias akár Madisonnal is tarthatna, amíg ez véget ér, de a srác ismeri a dörgést.

Ennek sose lesz vége.

fear-the-walking-dead-1x02-6.png

Travis a közlekedési dugók Mekkáját megkerülve végre megérkezik volt nejéhez, aki az éjjelig tartó tanulás miatt leszarja a híreket, így most kell megtudnia, hogy mégis mennyire ér tarkóig az a bizonyos kaki, amiben az egész emberiség tapicskol éppen. Elmennek a gyerekükért, aki egy tüntetésen fontoskodik és szegezi a rendőrökre a handy camjét, mert azok lelőttek egy csóri hajléktalant. Az önérzetes kis lator. Travis és a volt neje megtalálják a tömegben aktivistásdit játszó gyereküket, akit épp legyakni készülnek a rohamosztagosok, mire a viszonylag csendes tüntetésből, a kordonok mögötti szolid anyázásból kukaborogatás, kocsidöntögetés lesz. Travisék bekéretőznek egy borbély shopba, aminek csak egy ki és bejárata van, azaz nem tehetnek mást, mint ülnek és malmoznak, amíg a káosz egy kicsit alábbhagy. Travis is megmondja Madisonnak, hogy húzzanak el a sivatagba nélküle, majd ott találkoznak, de a részleteket nem sikerül tisztázni, mert azért a sivatag elég nagy területet bír lefedni, hogy rohadna meg. Mi ez az egész, kérdezi a volt asszony. Nem tudom, de ezek nem halnak meg, csak mennek tovább, mondja Travis szakbarbárként a zombijelenség wannabe definícióját.

kepernyofoto_2015-09-01_7_29_43.png

Madison és Alicia még otthon ápolja Nicket, mire vérfagyasztó halálsikolyt hallanak a szembe szomszéd felől. A születésnapos kisgyerek anyját a leeresztett légvárnál üldözi egy robotzsaru mozgású faszi, mire Alicia egyből rohanna segíteni, de Madison elállja az útját. A lány nem érti, de mi igen, ő már ölt zombit, ráadásul egy közeli kollégáját, akinek a külseje még nem is torzult el annyira, amit így puszta emberölésként is megélhet magában. Ő már tudja, hogy akit megharapnak, az  már menthetetlen, hogy hagyni kell őket, nem kell mindenkinek minden áron segíteni, ha túl akarják élni. Ezzel Madison rálépett a Rick Grimes útra.

Fear The Walking Dead minded hétfőn hajnali 3:00-kor és este 10:00-kor az AMC-n

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.09.01. 11:21:25

Nem rossz epizód, bár nekem a tüntetéses jelenet kicsit olcsónak tűnt - lehetett volna több nagytotál, távoli felvételek a tömegről, a káoszról.
Felirattal nézve kellett megtanulnom, hogy Tobiast "Tobájasz"-nak kell ejteni:) Amúgy kíváncsi vagyok, milyen tempóban pusztul le az emberiség a sorozatban, mikor jut el a történet az eredeti TWD apokaliptikus fázisába.

Chat Géza · http://chatgeza.tumblr.com/ 2015.09.01. 12:57:23

@shred: hát, itt elhangzott egy olyan, hogy 48 óra alatt megnövekedett a rendőrök felgyverhasználata. Ennyi idő alatt a közművek is elkezdték bedobni a türcsit, a rendőrök már maguknak spájzolják a cuccokat. Amikor Shane elvitte magával Lorit és Carlt, akkor Rick max egy hétig feküdhetett kórházban. Onnan Shane egy dugóba hajtott, ahonnan végignézték, ahogy lenapalmozzák Atlantát. Szóval. Eddig két napnál járunk, én 5-7 napot adok a teljes pusztulásig.

Ingyonbingyom 2015.09.01. 12:57:56

Nem tudom. Engem valahogy nem fogott meg, egyelőre. Megnéztem az első két részt, de valahogy hiányzik belőle az sokkolás, ami TWD-ben a kezdetektől meg volt. Ott a leláncolt kórházi ajtó vagy a kis zombi lány lelövés örökre beleégett az ember agyába. Itt semmi ilyen nincs. Csordogálnak az események, a várható végkifejletig. Ennél nekem valami több kell(ene).

shred 2015.09.01. 13:39:42

@Ingyonbingyom: igen, egyelőre nincs az a húha-élmény. De erről pont szó volt a Cliff Curtis-interjúban, ez a szándék, hogy néhány hétköznapi ember szemszögéből láttassák csak az eseményeket, akiknek nincs rátekintésük a nagyobb összefüggésekre, csak az innen-onnan elkapott információ-morzsák alapján következtetnek és hoznak döntéseket.

Ingyonbingyom 2015.09.01. 14:18:05

@shred: Értem a koncepciót, de nem erre gondoltam. Mondjuk inkább arra, hogy a drogos gyerek meghalt volna a saját hányásában. Vagy valami hasonló. Tudok ezer példát mondani a TWD-ből. Pl. a tankos jelenet, vagy amikor levágja a csávó a saját kezét, vagy amikor lerohanják a zombik a lakókocsis tábort. Amire azt mondta az ember, hogy na igen, ezt nem gondoltam volna. Ez meg se fordult volna a fejemben. Itt a két rész alatt ennek még csak árnyalatnyi jele sem volt. De persze, hátha beindul.

Chat Géza · http://chatgeza.tumblr.com/ 2015.09.01. 16:13:21

@Ingyonbingyom: Na, én a TWD-t az első két évad miatt szerettem, illetve szeretem most is. Nem kell megrökönyödni, ne mvagyok hülye, szerintem a második, farmos évad nagyon ott volt. Mert ott a menekülés és a befogadás ,a túlélés és az eflogadás, alkalmazkodás nehézségeit kaptuk meg. Ehhez jött hozzá Shane hatalommániája és Rick emberbaráti szeretete. A börtönös balhé, a Kormányzós háború teljesen lelombozott. A Terminus felé vezető út, hogy külön-külön megmutatták az embereket, az bejött, ami most van, az is jó, de az első két évadot nem éri utol. Nagyon nem életszagú. Persze, egy posztapokaliptikus zombisorozat hogy is lehetne életszagú. A Fear esetében viszont pont az van, hogy hiteles reakcíókat kapunk tök hétköznapi emberektől. Az első évadot inkább teljes egészében kell majd nézni, mert eddig nagyon úgy van kitalálva, mint egy hét részre darabolt film, mintsem egy ide-oda ugráló valahányadik évad. Szóval fasza és kész.

shred 2015.09.01. 17:05:35

@Ingyonbingyom: jaja, lehet hogy előbb felépítik a kapcsolatokat, megszerettetik a karaktereket (nekem nagyon bejön ez az elvált, két család felé is elkötelezetett figura, aki próbál egyensúlyozni a szerettei között), aztán amolyan Trónok harca módra kezdenek hullani a kedvenceink.

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2015.09.02. 10:01:44

Nem'tom, eddig nekem nem nagyon jön be. az első rész még úgy ahogy elment, de ezen a második részen már kifejezetten untam magam és azt vettem észre, hogy kezd inkább bosszantani a filmnézés, mintsem lekössön. Borzasztóan kiszámítható az egész cselekményszál, semmi meglepetés. Az előttem szólókkal ellentétben nekem meg pont az tűnt fel és növelte csalódottságomat, hogy ezeknek a bemutatott hétköznapi embereknek a döntései és cselekedetei pont hogy nem hitelesek és életszagúak nekem. Kevés olyan döntést hoztak, amit én is megtettem volna.

Pannimanni 2015.09.02. 11:08:32

Imádtam. Mindkettőt szeretem, ez viszont jobban elgondolkoztató. ÉN mit tennék, és hogyan győzném meg a családomat arról, hogy most nem a szokásos problémákról van szó. És bármekkora is volt az a hétköznapi probléma, most kurvanagy szarság van, és felejtsen el mindent és nyomjon egy kapcsolót agyban. Biztos másként mint ahogy a film folyik most.

shred 2015.09.02. 13:42:30

@csoki és steak: ebben egyetértünk, kicsit mintha nem tudnák az írók, milyen hátterük van a szereplőknek. Egyrészt ott a csodálkozó lakosság (és a főszereplők), akik csak pislognak, hogy nahát, mi történik, felkel a hulla. Másrészt ott van Tobias, aki a suliban magyarázta Madisonnak, hogy ennek sose lesz vége, mintha tudná, miről van szó. Tehát abban nem konzekvens a sztori, hogy a sorozat univerzumában a zombi mint fogalom ismert már, vagy most szembesülnek az emberek egy ilyen dologgal?

enzo23 2015.09.02. 14:14:16

@shred: Tobias csak az apokalipszisre reagáló társadalom fő cselekvéseiben jártas, gondolhatjuk, hogy sokat utánaolvasott neten, hogy ilyenkor mi történhet, de hát ugye ez ugyanúgy lehetne egy természeti katasztrófa, szimpla vírus, vagy akármi más, aminek hatására így elkezdődnének a zavargások, a kaja+víz felhalmozása, stb. Magát a zombik "működését" ő se ismeri, csodálkozva néz, amikor harmadszor vágja bele a kiskést Artie-ba és az meg csak jön. Szóval a zombik fogalmának ismerete nélkül is bőven legitim egy ilyen karakter szerepeltetése.

Scagnetti 2015.09.02. 14:44:25

A két szülő karaktere szimpatikus, de a gyerekek, szokás szerint, rendkívül idegesítők. Igaz, Rick fiát is rühelltem az első évadokban, aztán a végére már kezdtem megkedvelni. Hátha itt is ez lesz, mert jó lenne, ha nem a zombiknak kellene drukkolni.
Jobban tetszett az első résznél, kezdenek beindulni a dolgok. Addig jó lesz, míg a TWD megérkezik.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.09.02. 16:12:01

@Chat Géza: Azt hiszem a rendező mondta hogy az első évadban még nem lesz totális világvége, hogy majd igazán a 2 (vagy a 3-ik) évadra válik teljessé a zombiapokalipszis...

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2015.09.02. 17:55:25

@enzo23:
Én is arra jutottam, hogy a filmben a társadalom érezhetően nem ismeri a zombi fogalmát, annak velejáróit.
Ettől függetlenül érthetetlen döntések sora zajlott le a második részben.
Szülő vagyok, amennyiben azokat a dolgokat tapasztalnám, amiket a szereplők tapasztaltak az első részben, az hót szentség, hogy a lányomnak, aki nem 11 éves elmondanám, hogy mi a szitu, mert nagy pénzt tettem volna rá a film nézése közben is, hogy márpedig ez a szerelmes liba kurvára nem érti mi a dörgés és vissza fog menni a feka palihoz egy üveg gumimaci szörppel, mert ugye csak lázas a csávó. Ehhez képest simán otthagyja anyuka a kiscsajt a kokszos tesóval mindenféle értelmes magyarázat nélkül.
azokután, hogy keresztülhajtottak oda-vissza szerencsétlen díler csávón az aluljáróban és megröptették jó 10 métert nehogymár újdonság legyen, hogy a csoszogó és hörgő diri a suliban mi is valójában?! Erre Mami csak szólogatja Ártit, hogy jól vagy diri-bácsi? Ráadásul még közelebb is megy hozzá. Pfff
Trevis telefonbeszélgetései szintén megérnek egy témát, amilyen balfaszul kommunikál, nyilván lecseszik neki a telefont, nulla infóval. Eddig se vette fel neki a gyerek, erre most mit képzelt, ha erőteljesebb hangsúllyal mondja, hogy MÁRPEIG GYERE HAZA ANYÁDHOZ, akkor most szót fogad? Nyilván megint rá foga cseszni Apucira.
Ahhoz se kell atomfizikusnak lenni, hogy egy zavargással teli városban, ahol olyan nem emberi akármik kószálnak, amikkel Trevis már találkozott, nem zárkózom be egy olyan helyiségbe, aminek 1db kijárata van. Normál paraszti logika. Ha valami bibi van, akkor sehova sem tudok menekülni.

enzo23 2015.09.02. 18:50:27

@csoki és steak: Az ki lett mondva már rég, hogy sem a TWD-ben, sem a Fear-ben nem léteznek a zombifilmek, tehát nem ismerték ezen események előtt a zombik fogalmát.
A kommunikációs részekkel egyetértek, Aliciának is már rég el kellett volna mesélni a dolgokat, meg a Travis-Liza telefonbeszélgetés is szörnyű volt.
A bezárkózás viszont érthető, ott azonnal kellett egy menedékhely, és kapóra jött, hogy senor fodrász éppen bezárt - ha oda nem jutnak be, akkor nem biztos hogy biztonságosan haza tudnak érni -> azt meg nem tudhatta, hogy nincs más kijárat, emlékezz vissza hogy az első 2 kérdése az volt, hogy van-e hátsó ajtó meg tetőkijárat.

lutria 2015.09.04. 12:43:00

@csoki és steak: Hát az biztos hogy az egyik leggyakrabban elhangzó szó az a "nem",bárki bármit mond,a másik előbb nemet mond neki-amiért persze személyesen kell megkeresni Los Angeles 4 millió lakosa között,bárhol is van és személyesen meggyőzni...

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2015.09.04. 12:52:07

@enzo23:
vélhetően azért is zavart ez az egész, mert az egész "lázadás" nekem túl steril volt és nem hiteles. Egy-két suhanc nekiugrált a lehúzott rolónak, meg kocsikat borítottak fel, de a tömeg a rendőrségre volt feldühödve, semmilyen egymás elleni atrocitás nem volt emlékeim szerint. A filmbéli jelenet alapján én inkább a kocsimhoz vezető utat kerestem volna meg, hogy minél előbb kijussak abból a perpatvarból, minden porcikám tiltakozott az ellen a döntés ellen, hogy abban a kis lyukban húzzam meg magam.
Valóban, ahogy beléptek és lehúzta a mexikói fazon a rolót egyből kérdezte Travis a kijáratot, de amint megkapta a választ, hogy nincs más kijárat én szintén azonnal távoztam volna. Világos volt kint, annyira nem is volt nagy a tömeg, szóval nekem ez sem jön így össze.

Na mindegy, nekem egész egyszerűen nem hitelesek a jelenetek, sem színészileg sem rendezőileg.

Ettől még megpróbálkozom a 3. résszel is, aztán meglátjuk hogyan tovább.

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2015.09.04. 12:59:21

@csoki és steak: ja és még valami. A téren Chris mögött nagyjából 3-4 sorban állt "a tömeg", akik a statiszták száma alapján olyan 50-100-ra becsülnék. az alatt a pár perc alatt, amíg elértek a mexikói fodrászig egye fene megduplázódott a tömeg, akkor 200 ember. Nehogymár ekkora tömeg miatt be kelljen bújni, abba a kis lyukba.

shred 2015.09.07. 22:10:40

LOL, megint a pilotot adják a 3. rész helyett.
süti beállítások módosítása