Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sharknado – Cápavihar (2/1)

2015. augusztus 26. 11:00 - Gabba

Mit tehet az ember, ha a nyári hőségriadóktól már teljesen leolvadt az agya, a túlmelegedett Velencei-tó sem ád enyhet, és elege van a Palatinus strandon hemzsegő tömegből is? Természetesen zsé kategóriájú filmeket néz, persze csak módjával, mert azért mindennek van határa. Akit érdekel, tartson velem, hogy együtt járjunk utána, mit eszik vajon az internet népe (eszik, érted?) a Sharknado filmeken!

shark1_01.JPG

Lényegretörő a kezdés, forgószél korbácsolja a Csendes-óceán hullámait és cápákat kap fel a magasba, miközben beúszik a főcím. A felirat szerint 20 mérföldre a mexikói partoktól ringatózó cápavadász hajóra zoomolunk, a tenger itt még nyugodt, a kabinban Santiago kapitány és a Palmer nevű rosszarcú ázsiai alkudozik. A vita nyilván a már kifogott és a még várható cápák árán megy, Palmer 100 ezer dolcsit kínál, de a kapitány körberöhögi, értesülései szerint húszezres cáparaj közeledik, ezért ő egy millát kér. Az a fogás simán megér ennyit, jelenti ki és nyomatékul elővesz egy pisztolyt. Palmer látszólag beleegyezik, a magával hozott horgászládában átadja az előleget, a kapitány még magabiztosan kijelenti: Kár félni a cápáktól, ők jobban félnek tőlünk. Rutinos nézők ebből máris kitalálhatják, milyen sors vár a nagypofájú captainre.

shark1_02.JPG

A vihar hamarosan eléri a hajót, Santiago felmegy intézkedni, a hullámok közül váratlanul egy cápa ugrik a fedélzetre és bekapja a kormányost. Mit tesz ilyenkor az olyan okos ember, mint Palmer? Természetesen úgy dönt, felmegy a fedélzetre, valahonnan ő is szerzett egy stukkert és most nekilát a kapitányra lövöldözni, miközben házmagas hullámok csapnak át a fedélzeten. Közben azt ordibálja, újratervezi az üzletet és inkább megtartja a pénzt és a rakományt is. Santiago nem sokat szarozik, lábon lövi a magáról megfeledkezett üzleti partnert, a vitának egy újabb cápa vet véget, ami a vízből kiugorva ráharap Palmerre és magával rántja a tengerbe. A kapitány elégedett arccal néz utána, de nem sokáig, mert a forgószél újabb adag cápákat dob a fedélzetre, amik csak az utolsó ítéletkor gyógyuló sérüléseket okoznak a kapitánynak…

shark1_03.JPG

Váltunk a Santa Monica Beachre Los Angeles közelében, nem tehetek róla, de nekem a beachről mindig a Rapülők halhatatlan sorai jutnak eszembe, miszerint:  Kell, hogy befeszíts / mert ismer ez a beach, / A hírneveden ideje, hogy öregbíts. Tele a part, fürdőzők, strandröpisek, szörfdeszkások mindenhol, köztük egyszer csak feltűnik főhősünk, Fin Shepard, magyar nevén Uszony Pásztor, akihez képest a Marvel univerzum szuperhősei gyenge kezdők csupán, ahogy majd látni fogjuk. Fin is szörfözni készül, haverja, Baz, jetskin lovagol mellette és együtt stírölik a hullámokat, amik igencsak randák máma. Persze a nőket is szemlélgetik közben, ahogy kell, sok ma a látnivaló, néznek egymásra egyetértően. Mivel a felhők egyre jobban tornyosulnak, egy idő után úgy döntenek, jobb, ha visszamennek a partra, Fin felül Baz mögé és húznak kifele.

shark1_03_1.JPG

A partmenti sörözőben is nagy a forgalom, a mellben igencsak erős (vö. dúskeblű) Nova szolgálja ki a vendégeket, köztük a pult mellett ücsörgő törzsvendéget, George-ot. Novának nemcsak a bikinifelsője vonzza a tekinteteket, hanem a bal lábán lévő sebhelyek is, George kedélyes hangon érdeklődik, hol szerezte őket, de Nova lepattintja: Semmi, véletlenül megvágtam magam. (Ja persze, ötször egymás után.) A tévében épp az időjárásjelentés megy, a David hurrikán észak felé halad Kalifornia irányába. Nova aggódik Finért, hol marad ilyen sokáig, de George megnyugtatja, nem kell izgulni érte, kemény csávó, pont olyan, amilyen ő is volt fénykorában.

shark1_04.JPG

A gyülekező felhőket látva a fürdőzők kijönnek a partra, de természetesen egy bátor szörfös csaj pont ekkor indul neki a víznek, okos. Fin észreveszi és utánamegy saját deszkáján, persze nem azért, hogy kiparancsolja a vízből, hanem hogy kihívja versenyre, okos ez is. A csaj gúnyos mosollyal elfogadja a kihívást, mikor álltál utoljára deszkán, papi? kérdezi, na lám, nem csak okos, de még kedves is. Hangos rikoltással meglovagolják a hullámokat, szarnak ők a közelgő mennydörgésre, Baz mosolyogva nézi őket a jetskiről, három okos ember egy rakáson. Az öröm persze csak addig tart, amíg egy vérmes cápa lelöki a csajt a deszkáról. A szörfös sikoltozva úszni kezd a part felé, nyomában a felmeredő farokkal, Fin figyelmeztetőleg odakiált neki: Vigyázz, cápa! (Okos ember, mondtam már?) Azonban hiába minden erőfeszítés, a cápa gyorsabb, és a csaj eltűnik a véres hullámok között.

shark1_05.JPG

A parton ácsorgók viszont semmi gyanúsat nem látnak a vízben, a baywatchos megfigyelő is csak úgy tesz, mintha sasolná az ósönt, lehet, hogy szemüveg kéne neki, vagy legalább azt a nyamvadt gukkert emelné a szeme elé. Amott meg egy egyemakisszívét kislány tapicskol gondtalanul a sekélyesben, tiszta idill mindenhol, senki nem figyel Finre, aki hiába ordibál a deszkájáról a magyar szinkron szerint, hogy „ki a vízből, cápák!” (Itt most gondolkodjunk el egy pillanatra a mondat kétféle jelentésén és röhögjünk kicsit. Megvan? Akkor mehetünk tovább.) Csak akkor változik meg a hangulat, amikor egy fiatal srácot elkap egy cápa a térdig érő vízben, az áldozat rémült üvöltésére aztán mindenki megelevenedik és sikoltozva menekülni kezd. Erre már baywatchos barátunk is nekilát mindenkit kiterelni a vízből, jobb későn, mint soha.

shark1_06.JPG

Az überokos Fin a szörfdeszkán úszva maga után csalogatja az egyik cápát, de az nem törődik a csellel, hanem rárabol Bazra és lábon harapja. Némi küzdés után Fin a deszkával sikeresen elriasztja a cápát, majd felpattan a jetskire és elindul a part felé a sebesült haverral. Beszélgetésükből fontos információt tudunk meg: Baz nem ausztrál, hanem tasmán, ezt most jól jegyezzük meg, mert soha többé nem lesz rá szükségünk. A parton a mellben erős Nova fut oda hozzájuk, meg is halhattál volna, cseszi le Fint, a vérző Bazzal nem törődve. Szerencsére megérkeznek a mentők és szakszerűen leápolják a sérült (vég)tagot.

shark1_07.JPG

A nagy izgalomra persze inni kell, a sörözőben Baz sorra dönti magába az italokat és mutogatja lábán a kötést George-nak, aki már elég mata az egész napos piálástól. Nova örül, hogy Fin nem sebesült meg, nem vagy öreg hozzám, próbál kezdeményezően fellépni, nem, viszont a főnököd vagyok, hajtja odébb az empatikus Fin. Baz persze nagy hangon felajánlja magát Novának, de a csajnak nem esete. A tévében ismét időjárásjelentés megy, Santa Monicát elérte a vihar, ilyen erős még soha nem volt, valszeg a globális felmelegedés miatt van, stb, stb, halljuk a riporternő hangját. Joni Waves voltam, de nem y-nal, búcsúzik a tudósítás végén.

shark1_08.JPG

Fin pislog ki az ablakon, házmagas hullámok csapkodják a partot, ekkorákat még James Onedin se látott, az tuti. Aggódva felhívja volt nejét, Aprilt, és figyelmezteti: lányukkal, Claudiával együtt hagyják el a várost, mint Pataki Attila Miskolcot, mert áradások lesznek, az óceán vize feljöhet a csatornákon. Fin vállalja, hogy odamegy értük és elhozza őket, April persze nem hiszi el a veszélyt, van egy kis eső, na és, amúgy meg nem most van a láthatási hét, Fin hagyja őket békén, különben is itt van náluk Collin, az új házibarát, majd ő segít, ha kell.

shark1_09_1.JPG

Fin csalódottan lerakja a telót és bejelenti a zárórát, nyakunkon a vihar, mindenki menjen haza, de jövő kedden taco nap lesz, arra mindenkit vár soxeretettel. Az egyik óriáshullám pont ekkor töri be az ablakot és hoz magával egy cápát, aki egyből az egyik formás bikinis csaj felé kezd csapkorászni, szerencsére Nova résen van és leszúrja egy biliárddákóval. (Mármint a cápát, még mielőtt.)

shark1_09.JPG

A népek menekülnek kifelé az ajtón, Fin a pult mögül még előszed pár fegyvert: baseball ütőt, shotgunt, pisztolyt, George jobb híján kedvenc fémlábú székét ragadja fel és viszi magával. Ennek nem tréfa már a fele sem, kár, hogy itt kell hagynom a felesem, motyogja magában. A hullámok közül újabb cápák érkeznek, ezúttal Nova a célpont, de George kedvenc székével agyoncsapja a támadót. Baz is veszélybe kerül, szerencsére pont van a közelében egy gázpalack, amit sikeresen betol az őt támadó cápa szájába. Fin a pisztollyal kilövi a palackot, a cápa feje szétrobban, ilyet láttunk az eredeti Spielberg mesterműben, persze ott nem volt ilyen szörnyen gagyi.

shark1_10.JPG

A vihar leszakítja a parton álló óriáskereket, ami végiggurul a mólón, az emberek rémülten rohannak, mint a törökök Eger ostrománál a tüzes malomkerék elől. A keréknek végül egy szálloda állja útját. Az elemek nem kímélik Fin sörözőjét sem, a vihar elvonulása után a tulaj szomorún nézi a letarolt épületet. Majd újjáépítjük, fedezi a biztosítás, vigasztalja Baz. Megérkeznek a tűzoltók is, a híradóban Joni Wavest halljuk (nem y-nal), amint beszámol a károkról.

shark1_11.JPG

Fin tovább aggódik April és Clau miatt, indulna hozzájuk azonmód, hiába figyelmezteti Baz: April utál téged, mit gondolsz, kitől van Claudia? (Ez ám a vicces barát.) Nova döbbenten hallgat, eddig nem is tudta, hogy szívszerelmének neje és lánya is van, hát milyen munkaviszony ez? A viharban Nova háza tönkrement, nincs hova hazamennie, ezért úgy dönt, ő is Finékkel tart. George-ot is megtalálják, békésen szundikál Fin furgonjában, így hát négyesben vágnak neki az útnak. Abroncsközépig érő vízben autóznak, mert ismét zuhogni kezd az eső, emelkedik a víz, pislog kifelé Nova aggodalmasan. Hitetlenkedve nézik, hogy az elárasztott utakon egyre több cápa tűnik fel, sőt az egyik kereszteződésben áthaladó cápauszony nem áll meg a stoptáblánál, persze ilyenkor sehol egy rendőr.

shark1_12.JPG

Az autópálya felhajtónál kénytelenek megállni, mert összetorlódtak az autók, az emberek a kocsik mellett ácsorogva latolgatják a lehetőségeket, menni vagy maradni. A dilemmát egy óriáshullám és a vele érkező cápák oldják meg, amik ritkítani kezdik a népeket, csak úgy fröccsen a vér a szélvédőkre. Fin egyből indul segíteni, Nova dühösen rohan utána és hívná vissza, de csávókámban túlműködik a világmegmentő mirigy. Az egyik SUV mellett random nő aggódik, gisgutyája bennragadt az autóban. A feladatnak az alkoholista George sem tud ellenállni, kiveszi a furgonból kedvenc székét és betöri vele a SUV ablakát, ajtó nyit, a vizsla szabad, boldogan fut el a gazdival, gondolom, csak az első cápacsapatig. A hőstett után azonban George-nak nem marad ideje ünnepeltetni magát, mert a következő cápa őt kapja el, a csapat tehetetlenül nézi, ahogy egy törzsvendéggel kevesebb marad ebben az árnyékvilágban.

shark1_13.JPG

Vissza a kocsiba, rádió bekapcsol, ott is Joni Waves beszél (nem y-nal), állítólag cápák és halak hullanak az égből, közli hitetlenkedő vihorászással. Ahogy az ismert népdal mondja: ennek a szép barna lánynak dombon van a háza, ott van Aprilé is, bár ő nem kimondottan barna. A ház mögötti nagy átmérőjű csatornákból 1-2 cápa pottyan elő, de ezt az érkező Finék nem veszik észre. April nem akarja beengedni az exet és csapatát, sőt Nova láttán különösen berág. Fogd a ribancot és Bazt és tűnj el!, mondja Finnek, csak nem illemtanár a foglalkozása? A kínos szitunak egy csatornából előugró cápa vet véget, Nova fordulásból leszedi a puskával. Előkerül Collin is, a beképzelt boyfriend, és ő is távozásra szólítja fel Fint, a cápás sztorit meg el se akarja hinni. Sorsa ezzel meg is pecsételődött, mert a nappali ablakát betöri a víz, és a menetrendszerűen érkező újabb cápa benyeli Collint.

shark1_14.JPG

Fin megpróbálja kirángatni a srácot a fenevad gyomrából, némi küzdelem után a két lábszár nagy reccsenéssel napvilágra kerül, de a törzs többi része a cápában marad, a mentőakció tehát csak részben (érted?) sikerült. Viszlát Collin, erre mondják, hogy rövid szerep volt, de legalább hálátlan. A nappaliban tovább emelkedik víz, Nova, Baz és Fin könyvespolccal próbálják eltorlaszolni a cirkáló cápa elől az utat, csak úgy hullanak a polcról a Dickens, Walter Scott és Jókai díszkiadások, közben persze Clau és April sem tétlenkedik, az emeleti lépcsőről sikoltoznak folyamatosan. A víz már olyan vörös a vértől, mint egy húzósabb Dexter epizód forgatásánál, Collinról tehát elmondhatjuk, hogy volt vér a pucájában, na de ennyi? Végül Nova sikeresen kilövi a cápát, ezzel viszont ellőtte az utolsó töltényt is. April két sikítás közben közli, hogy el kell menniük Mattért is, aki valami repülőiskolában van, Nova ismét megdöbben: Neked fiad is van?, kérdezi Fintől.

shark1_14_1.JPG

Ki kell jutnunk innen, jelenti ki Fin (nem mondod?!), felragad egy függönyrudat, de persze nem rúdtánchoz, hanem fegyvernek, és miközben a többiek menekülnek, felnyársal vele egy rátámadó cápát. Sikeresen elérnek a furgonhoz és miközben elhajtanak látják, amint a ház összedől, remélhetőleg nem volt rajta jelzálog. Könnyen jött, könnyen ment, jegyzi meg rezignáltan Fin.

shark1_15.JPG

Clau a mobileszközén az időjárásjelentést hallgatja, az időjós Joni Waves (szerintetek van a nevében y?) most már elhiszi a repülő cápákról szóló híreket, és mindenkit menekülésre szólít fel. Nova jópár doboz lőszert talál a kocsiban, mindig ennyi skulót tartasz itt tarcsiban?, kérdezi Fint. Semper paratus, mondja erre az überművelt hős vigyorogva. Az autópálya nyilván bedugult, szerencsére Clau tud egy rövidebb utat Hollywood felé, arra szoktak járni a haverjaival. Mit kerestél te Hollywoodban?, kérdezi morcosan a vasárnapi apuka, de választ nem kap.

shark1_16.JPG

 

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2015.08.26. 19:48:16

Hálás köszönetem eme hiánypótló leírásért! Így megnézés nélkül is képben lehetek!
A film tele van érdekességekkel: Húszezres cáparaj? És mit esznek? Húszmilliós tonhalrajt?
"Uszony Pásztor" - :-DDDD
"A szörfös sikoltozva úszni kezd a part felé, nyomában a felmeredő farokkal" - Azt hittem először, hogy Finre gondolsz.
"Baz nem ausztrál, hanem tasmán, ezt most jól jegyezzük meg, mert soha többé nem lesz rá szükségünk" - Bedőltem. Bármikor kérdezhettek Bazról. Tasmán. Erről jut eszembe: "Józsi már műszakkezdéskor Tasmán. Ittasmán. (érted?!)"
"Szerencsére megérkeznek a mentők és szakszerűen leápolják a sérült (vég)tagot." - Erről jut eszembe, hogy egy felnőtteknek szóló filmben (amiben Nova biztos szerepet kaphatna) itt kezdődne az első korhatáros rész.
James O. tutira elbánna a cápákkal és még lenne az egészen 1624 fontsterling haszna is!
"szerencsére Nova résen van és leszúrja egy biliárddákóval" - Novának van tehetsége a dákókhoz, ez már ránézésre látszik, olyan tutajos a nézése. (Nem, nem a Tüsökvárból).
Az original tasmánok sehová sem mennek gázpalack nélkül, ez tudott!
A gizsgutya megmentése kötelező elem egy katasztrófa filmben.
Collin a Vérbő Boyfriend :-)
"April két sikítás közben közli, hogy el kell menniük Mattért is, aki valami repülőiskolában van, Nova ismét megdöbben: Neked fiad is van?, kérdezi Fintől." - "Én se tudtam róla, mert mumpszom volt, amikor ez említették!-válaszolta Flin"
Te komolyan nem hallottál még Jyoyniyy Wyayywyeyysyyről?

Gabba 2015.08.26. 20:11:02

@Pácsó Ármándó: Nova és April jó lenne, ha kibékülne, mert ketten rátermett párost alkotnának a felnőttfilm iparban

James O. a nyereségét tutira Nassauban fialtatná

Köszi a tasmánokrol szóló kiegészítő infót! :D

Pácsó Ármándó 2015.08.26. 20:43:19

@Gabba: Azt hiszem ez az év hogyvolt témája :-)

tinipuma 2015.08.28. 20:09:00

Gondoltam megvárom míg abbahagyom a röhögést és csak azután kommentelek, de hiába.
Naszóval szakadok az okosembereken és a potyogó cápákon :))

Gabba 2015.08.29. 09:50:08

@tinipuma: örülök :)
ha majd jobban leszel, gyere vissza!

Pácsó Ármándó 2015.08.29. 10:05:35

@tinipuma: Vagy maradj és röhögj a folytatáson is :-)
süti beállítások módosítása