Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 4x12 - Control-Alt-Delete

2015. június 23. 15:00 - AaannnaaA

Az előző rész eseményei – a tőzsde megmagyarázhatatlan mélyrepülése – erőteljesen foglalkoztatja a közvéleményt, bevezetésként erről kapunk némi információmorzsát. Meg egy betörésről, amit a tőzsdei felvételeket őrző cég irodája ellen hajtott végre egy maszkos nő és férfi, utóbbi térdlövéssel illette a hely biztonsági őrét. Ez az információ azért elég jellemző hőseinkre, de most még nem tudunk meg a dologról többet.

A napot Irányítással indítjuk, isibe hozta cuki kislányát, Juliát (eddig nem is tudtuk, hogy van neki), mikoris rövid ukázt kap a telefonjára a Fehér Ház egyik fejesétől: azonnal tolja oda a binyiglit. Pontosabban Richelli, a kabinetfőnök rendelte magához, mert tudni szeretné, hogy a tőzsde zuhanása külső támadás volt, vagy számítógépes baki, mint a közvélemény hiszi. Irányítás leteszi a nagyesküt, miszerint ha támadás lett volna, ő tud róla, és megakadályozza, szóval nyugi van. Ennél többet nem tudnak beszélgetni, mert a nő újabb hívást kap, ezúttal a műveleti szobába várják, ezért továbbáll.

1.jpg

A kabinetfőnök visszatér az irodájába, ahol megdöbbenésére egy idegen kisfiú ül, hát még hogy meglepődne, ha tudná, hogy a gyerek a Szamaritánus „hangja”. A kiccsávó elmondja, hogy „ő” okozta a tőzsde összeomlását, és erről beszélnie kell az elnökkel. A férfi meghökken, majd asszisztensét szólítja, hogy kísérje ki a gyereket. Mielőtt távozik, még közli hány ponttal fog zárni ma a tőzsde, és Richelli maga hány százalékot veszít a megtakarításaival, aztán távozik, egy tátott szájú hivatalnokot hagyva maga után.

2.jpg

Irányítás immár a Pentagonban van, ahol beosztottja jelenti, hogy egy detroiti alvó sejt aktivizálódott, és támadásra készül – hátizsákba rejtett bombával akarnak öt városi célpontot megtámadni. Mind a négy feltételezett terrorista egyben szoftverfejlesztő is, köztük három szaúdi állampolgár legális vízummal, a negyedik pedig amcsi földön született (bár őt sem Smith-nek hívják). Naná, hogy Irányítás az ő aktáját akarja látni.

A tag neve Yasim Said, itt született, de egy évet járt Kairóban is suliba, ahol találkozott helyi rosszarcokkal. Aztán ők négyen beiratkoztak a michigani egyetemre mérnöknek, és együtt béreltek lakást, amit külföldről kacifántos úton érkező pénzzel fizettek. Yasim felhívta tegnap az anyukáját, hogy ma semmiképpen ne jöjjön a városba – Irányítás szerint ez is bizonyítja, hogy ma hajtják végre a tervezett robbantásokat. Beosztottja jelenti, hogy a Kutatás egy csapata készen áll a terroristák háza előtt a beavatkozásra; kapcsolatba is lépnek velük. Nem kis meglepetésemre a bevetésre váró két ügynök Grice és Brooks – emlékszünk, Grice Rico kollégája volt, amikor elhunyt hősnőnk még a Kutatásnak dolgozott. Hm.

3_1.jpg

3_2.jpg

Jelentik, hogy bevetésre készen állnak, csak Irányítás parancsára várnak. A nő rákérdez, hogy a rendszer honnan tud a bombákról, amikoris egy, eddig csak az irodában a háttérből figyelő férfi közbevág: a Szamaritánus sosem téved. Irányítás gyilkos pillantást vet rá, aztán újra felteszi a kérdést, melyre beosztottja válaszol. A nő ezt elégnek ítéli az akcióhoz, így az ügynökök szabad utat kapnak. Szemüveget tesznek fel, amin keresztül a műveleti szobában minden mozdulatukat látják. Először egyikük bekopog a terroristák házába, hogy csomagot hozott, majd lelövi aki ajtót nyitott, és bemegy; Grice-ék utána. Odabent szó nélkül ledurrantja a két másik rosszarcot, Yasim Said azonban nincs itt, csupán a mobilja.

Oké, adja ki a parancsot Irányítás, keressük meg. Addig is vessünk egy pillantást a laptopja tartalmára. A pentagon technikusa hekkel egyet, és… semmi. A képernyőn megjelenik a „hozzáférés megtagadva” felirat. Irányítás nagyot néz, és az előbb megszólaló férfira morran: azonnal látni akarom a merevlemez tartalmát. Most már egyértelmű, a tag a Szamaritánus ügynöke, eszerint a Pentagonba kihelyezve, hogy helyben felügyelje a rendszer használatát.

4_1.jpg

4_2.jpg

Irányítás kirohanása eredménytelen, az ellengép nem ad hozzáférést a terrorista laptopjához. A férfi, Mr. Travers, fellengzősen letromfolja, hogy a nő csupán vendég a Szamaritánus kutatási központjában. Behalok! Főnéni letartóztatással fenyegeti, és utasítja, hogy álljon le, ami meg is történik, csak nem úgy, ahogy elképzelte, ugyanis a Szamaritánus áll le, az összes monitor elsötétül. Irányításnak leesik az álla.

Mr. Travers ezért a húzásért Garrison szenátor szobájában végzi, kollektív lebaszást téve zsebre. Azzal védekezik, hogy a terrorista merevlemezén olyasmi van, ami veszélyezteti a Kutatást és a Szamaritánust is, ezért nem férhetnek hozzá. Mikor Irányítás köti a vaut a karóhoz, megszólal Garrison telefonja, a túlvégen pedig Greer van. Az öreg felteszi a költői kérdést: ugye a kormányzat nem gondolta, hogy átadja az irányítást a rendszer felett? Mikor a szenátor azt feleli, hogy de, Greer még válaszra sem méltatja, csupán ultimátumot ad: a Szamaritánus fellelte Saidot, ha meg akarják találni, hagyják a merevlemez témáját. A két sarokba szorított kormányzatis rábólint, Travers pedig leereszkedő vigyorral távozik. Irányítás morcosan utasítja beosztottját, hogy küldje az ügynököket a terrorista után.

5.jpg

Grice ügynökre váltunk, az autójában színyel és a híreket skubizza egy okoskütyün: újabb lövöldözéses támadás volt a városban, szintén maszkos elkövetőkkel, a riporter pedig Fuszkót találja meg, hogy nyilatkozzon. Nyomozónk a szokásos elterelő bullshitet löki, kutya legyek ha az elkövető nem hőseink közül valaki. Brooks csatlakozik társához, néhány szót váltanak az esetről, de nem izgatja őket különösebben. Ezalatt Irányítás egy parkba érkezett, ügyesen kikerül a Szamaritánus látószögéből, és műholdas telót vesz elő. És igen, Grice-ékat hívja.

Elmondja, hogy ő Irányítás, amitől a férfinak konkrétan megnyúlik a képe. Először is letolja, mert tudja, hogy múltkor hagyta Ricot futni, de a mai Grice szerencsenapja, mert alapesetben ezért likvidálás járna. Csakhogy most szüksége van rá, ezért parancsot ad: Yasim Saidot életben kell hagyni, legalábbis míg átadja a laptopját, hogy a merevlemezét megvizsgálhassák. Grice pedig kizárólag neki jelenthet. Oké.

6.jpg

Nem sokkal később már meg is van Yasim, ügynökeink pedig becserkészték, ám most nem megölniük kell, hanem kikérdezni. Brooks tehát egy ház tetején áll mesterlövész-fegyverével, társa pedig az utcán játszik piás hajléktalant a célpontra várva. Yasim pillanatokkal később arra sétál, a nő megereszt két lövést a tetőről – persze elvéti, mert az a cél, hogy a férfi bemeneküljön a raktárba, ami mellett vannak, hogy ott beszélhessenek vele.

Így is történik, Grice utána indul, a legfelső szinten éri utol, stukit tart rá és a laptopját kéri. Yasim leveszi a hátizsákját, úgy tesz, mintha átadná, aztán az ügynökhöz vágja, és elfut a folyosó végéig, ahol az ablakon kiveti magát. Mi a manó. Zuhan pár emeletnyit, pont az alul lévő dobozhalomra, és nyakát töri. Brooks jelenti, hogy halott, Grice pedig bekapcsolja a laptopot és hívja Irányítást.

7_1.jpg

7_2.jpg

A nő még mindig a parkban ül, azonnal fogadja a hívást. Az ügynöknek azonban nincs miről beszámolnia, amint a gép üzembe helyezi magát, egyszerűen kigyullad. (Láttunk már ilyet korábban is.) Eközben Brooks odakint konstatálja, hogy Yasim mégiscsak túlélte a több emeletnyi zuhanást (ezt mégis hogy?), összevakarja magát, és sántikálva leint egy taxit. Kérdi, hogy lelője-e, de miután nem tudják mi volt a laptopján, így a terrorista élve távozhat annak reményében, hogy mielőbb elcsípik. (Mondjuk szerintem egy váll-lövéssel a helyszínen lehetett volna tartani, de mit értek én ehhez.)

Grice jelenti Irányításnak, hogy a rosszarc meglépett, mire a nő morcosan leteszi a telót. Ebben a pillanatban üzenetet kap a mobiljára, hogy azonnal fejezze be a külön utakon csalingázást, ő pedig döbbenten néz körül, hogy egy park elhagyott részén mégis ki és hogyan szúrta ki a műveletet? Mi látjuk, ami ő nem: egy közeli bringás telefonján(?) át hallgatózott az ellengép – már meg sem lepődünk, a gép ugyanígy működik. Odébb sétál, és újra beszél az ügynökkel, aki közli, hogy a laptopból csupán egy kupac brikett maradt, de szerencsére az időközben ideért Brooks talált valamit Yasim hátizsákjában: tehervonatok menetrendjét, amin több torontói járat be van karikázva, a következő pár óra múlva indul. Irányítás utasítja őket, hogy legyenek ott, és addig is jelentsenek, de ez nem fog összejönni, mert le kell adniuk a felszerelésüket – új bevetésre küldték őket.

8_1.jpg

8_2.jpg

A nő a Pentagonban dühösen vonja kérdőre Traverst, amiért átirányította az ügynököket, akik neki dolgoztak volna, ám arról leperegnek a vádak. Irányítás morcosan eltrappol, előtte még megigényli beosztottjától a személyes testőreit. T’án ő maga akar terepre menni, vagy mi van? Nem sokkal később az irodájában ül, mikor Richelli dühösen beront és felelősségre vonja, amiért Detroitban szabadon grasszál egy terrorista. A nőnek kábé ez a letolás hiányzott még, felszívja magát és kiosztja az elnök kabinetfőnökét, de elég csúnyán. Lenyom egy rövid tirádát, miszerint eddig 853 db ellenség megöléséről gondoskodott amerikai földön a Kutatás segítségével, és reméli a kabinetfőnöknek nincsenek álmatlan éjszakái miatta (gondolom a nőnek pláne nincsenek). A férfi meghátrál.

Irányítás ezután beszólítja testőreit, ám két új arccal találja szembe magát akik jelentik, hogy megszokott embereinek autóját oldalba durrantotta egy teherautó, az ügynökök megsérültek. A tettes egy maszkos nő és férfi, ráadásul elvitték a testőrök telefonjait is. Főnéni sejti, hogy ez az a két tag lehet, akik ma több hasonló tettet is elkövettek a városban, ezért ugraszt egy csapatot, hogy vizsgálják ki az ügyet, az új testőröknek pedig kiadja az ukázt: terepre megyünk.

9.jpg

Kora este a detroiti pályaudvaron egy furgonban várja embereivel a kérdéses tehervonat áthaladását, és egyben Yasim megjelenését. A csávó valóban itt van, árnyékban rejtőzködve várja, hogy a vonatra ugorhasson. Végül előbukkan, Irányítás pedig kiadja az utasítást, így autójuk elkezd a vonat után száguldani, az ügynökök pedig fegyvert rántanak.

Ebben a pillanatban egy másik autó jelenik meg, rajta két maszkos alakkal, egyikük kezében gránátvető. A nő sofőrje hiába rántja el a kormányt, a fegyver működik, a kilőtt lövedék pedig megdobja az autót, amely pördül pár fordulatot a tengelye körül, és fejtetőn áll meg. Irányítás kóvályogva, nagy nehezen kimászik a kocsiból, a másik jármű pedig fékez mellette. A maszkosok hozzá lépnek, leveszik az álarcot – és igen, John és Forrás az. Leállítom a felvételt, és óvodásokat megszégyenítő éljenzésbe és tapsikolásba fogok. Hősünk él és virul, bár a golyó eszerint átment a vállán, lévén némileg véres az inge elöl – nyilván fel van szakadva a seb, de legalább lábon van. Cefetül örülök, és a kérdésnek is, amit Irányításnak szegez: hol van Shaw? Asszem erre innom kell.

10_1.jpg

10_2.jpg

Pár órával később a hátrakötött kezű Irányítás felébred egy raktárhelyiség ráccsal elkerített ’szobájában’, ahol a lájtosan vérszomjas Forrás, és a halálosan nyugodt John várja, hogy kikérdezhesse. Kezdésként a korábban elhangzott kérdést teszi fel: hol van Rico? Irányítás azt sem tudta, hogy történt vele valami. Forrás dúvadként támadna, de John egy kézmozdulattal leinti, ezért egyelőre kimegy a helyiségből, de a rácson túlról ádázul figyel. John elsorolja, hogy Shaw 8 napja lebukott (csak annyi telt el?) Grice előtt, ezzel lőttek az álcájának, és miután a kormány ügynökei együttműködnek a Szamaritánus ügynökeivel, akik elvitték (!) Rico-t, Irányításnak igenis tudnia kell, hol van egykori társuk.

Hát nem tud semmit, de John nem hisz neki: már lenyomozták az ellengép négy emberét, akik ott voltak a tőzsdei lövöldözésnél, a GPS adataik szerint pedig ezek az emberek jártak Irányítás házánál. A nőnek elkerekednek a szemei az információtól, de csendben marad. Hősünk köti az ebet a karóhoz: ha a Szamaritánus tudja hol van Shaw, akkor azt Főnéninek is tudnia kell. Ő továbbra is adja a tudatlant, inkább arról morog, hogy hőseink miatt elszalasztotta Yasim elcsípését, de John magasról tesz rá. Utoljára felteszi a kérdést - "hol van Rico? - Irányítás pedig megismétli: nemtom. A férfi ekkor szó nélkül távozik, Forrás pedig kárörvendően érkezik. (Közben látjuk, hogy az ellengép eredménytelenül keresi Főnénit).

11_1.jpg

11_2.jpg

Azzal indít, hogy nem szándékozik viszonozni a kedvességet, amit anno Irányítástól kapott, mert ő már megjavult azóta. Na jó azért nem teljesen, és elővesz egy sokkolót. Közben arról beszél, hogy Rico megmentette az életét, most Forrás akarja megmenteni az övét, amihez Irányítás lesz szíves asszisztálni némi infóval – azzal kipróbálja rajta a sokkolót. Választ nem kap, így abbahagyja, és inkább előhozakodik a nő kislányával, akit a rész elején láttunk, és azzal, hogy a Főnéni annyi idős volt, mikor meghalt az anyukája, mint most a lánya, jobb lenne a gyereknek, ha ő nem nőne fel árván...

Mikor Forrás belelendülne a kínzásba, Főncsi jelenik meg, és leállítja a játszadozását, sőt határozott hangon elkéri tőle a sokkolót, amit az némileg morcosan, de átad. Ekkor az öreglány sunyiban megnyom valamiféle érzékelőt/nyomkövetőt az óráján, a Szamaritánus beméri őt, és indítja a kormányügynököket a helyszínre.

12_1.jpg

Harold elnézést kér a kínzásért, de azzal magyarázza, hogy egy barátjukat akarják megtalálni. Tart egy rövid szónoklatot arról, hogy ők számtalanszor kockára tették az életüket ismeretlen emberekért, a tőzsdén is, hogy megállítsák a bajt, és most elvesztették a társukat. A nő visszavág: Harold maga sejti, hogy Shaw halott, és nem meri megmondani a többieknek. John közbeszól, és kisegíti Főncsit, miszerint a tőzsdéről megszerzett felvételeket nem lehetett megfelelően elemezni (mármint, hogy hova lett Rico). Irányítás értetlenül kérdi: mégis miért beszélnek annyit a tőzsdéről, mi a retek történt ott?

A csapat ledöbben, Harold tér először észhez, és kérdi meg a nőtől: nem is tud arról mi minden történt a tőzsdén? Készségesen felvilágosítja: a Szamaritánus intézte el a zuhanást, küldött fegyvereseket az alagsorba akik tűzharcba kerültek velük, és lelőtték Shawt. Irányítás egy szót sem hisz az egészből, Főncsinek pedig végre leesik: a nő nem tud az ellengép minden lépéséről, szerinte útban van nekik, és előbb utóbb likvidálni fogják.

13.jpg

Főnéni azt hiszi, hogy a felettesei ellen akarja fordítani ezzel a dumával, de Harold simán ostobának nevezi, aki csupán azok bábja; a takarítószemélyzet egy nála sokkal nagyobb játszmában. Ekkor érkeznek meg a kormány ügynökei, ám Finchnek a szeme sem rebben: számítottak rájuk. Grice jött, baszki, rögtön szembe is kerül a semmiből előlépő Johnnal, aki egy jól irányzott jobbegyenes után elveszi a fegyverét. Másik irányból jön Brooks még egy női ügynökkel, Forrás vadul tüzel rájuk; két további ügynök pedig hátulról támadja Johnt, de ő észnél van, és térden likasztja őket. Az elfordulással viszont elveszti eddigi előnyét Grice-szal szemben, az kiüti a kezéből a fegyvert, és vad verekedés kezdődik. Hősünk sérült, nem lesz egyszerű dolga, csak mondom.

Főncsi ezalatt felvilágosítja Irányítást a Szamaritánus pár viselt dolgáról: egész arzenálnyi ügynök áll a rendelkezésére, akik titkosított telefonon beszélnek egymással, vszg egyikük be is épült a nő emberei közé. Sanszos, hogy most is itt van, vele a titkosított telefon, hogy tarthassa a kapcsolatot feletteseivel. Márpedig Főncsi ezért jött, gondolom azt a bizonyos telefont akarja – ezzel elsántít.

14_1.jpg

14_2.jpg

Az épület előtt egy furgonban egyetlen ügynök tartja a frontot a bentiekkel, ám őt Fuszkó érzésteleníti, hogy az érkező Harold munkába állhasson. Közben John és Grice nem bír egymással, váltakozó sikerrel küzdenek, de hősünk még ekkor is Forrást kérdi, hogy ugye jól van, és bírja a tűzpárbajt. Aha, jön a válasz, sőt kifejezetten élvezi – gondolom haraglevezetés Rico elvesztése miatt. A furgonban Főncsi belövi a Szamaritánus emberének telefonját, feltölt rá egy vírust, ami Shaw utáni infókat keres majd a kompánia összes telefonjában. Mindezt félhangosan el is mondja, persze Lionel egy mukkot sem ért belőle, én meg nem győzök vigyorogni.

John végül legyőzi Grice-t, kezébe fog egy kóbor vasdarabot, hogy azzal verje fejbe ellenfelét „ezt Shaw-ért kapod” felkiáltással. A kormányügynök akaratlanul visszakérdez: „Sameen?”, így végre hősünknek is leesik, hogy kivel harcolt eddig. Tudja, hogy Grice elengedte társát, mikor az szorult helyzetben volt, az ügynök pedig megerősíti, hogy kedvelte Ricot. Váltanak még egy hosszú, beszédes pillantást, aztán John némán odébbáll.

15_1.jpg

15_2.jpg

Harold jelenti, hogy készen van, ideje olajra lépniük. A csapat az épület háta mögött gyűlik össze, Johnt konkrétan Forrás támogatja. Komolyan mondom elérzékenyülök. Amilyen kutya-macska voltak ezek régen, ahogy a nő mindig húzogatta a bajszát (leginkább a háta mögött, mert arccal előre azért tartott tőle), mostanra egész jól összenőttek. Finch azt állítja, hogy talált valamit, ami még nem sok konkrétumot ígér, de Forrásnak ez is elég, hogy hálásan rebegjen köszönetet. Fuszkó besegíti a kocsiba társát, aztán útnak indulnak.

16.jpg

Másnap reggel egy eldugott kanadai településen Yasim bevásárlásból tér vissza erdei házába. Belép, és a fegyvert tartó Irányítással találja szembe magát. A férfi kérdi, miért ölte meg a társait, mire ő úgy válaszol, hogy ez a terroristák sorsa. Yasim kijelenti, hogy ő nem terrorista, csupán amerikai állampolgár. Elmondja, hogy nemrég megnyert egy nagyon nehéz „Nautilus” nevű versenyt, ami után sms-ben állást ajánlottak neki és társainak. A nő nem sokat ért a dologból, de nem is igazán érdekli, azt akarja tudni, hogy mi volt a laptopon?

Nos, ő sem tudja, csupán a kód egy részén dolgozott, de ez a szakmájában nem meglepő. Irányítás szerint így működnek a terroristasejtek (nem látják az egész képet, csupán a maguk szeletét), de a férfi vehemensen tiltakozik: a munkahelye időjárás változás-modellezéssel foglalkozott. Megírták a kódot és továbbadták másnak, így működtek. Két napja készültek el az utolsó darabbal, aztán a társai meghaltak. Hát, ez qrvára jellemző a Szamaritánusra. Irányítás szerint azonban ők terroristák, de a férfi tormfol: aki kiválasztotta őket, talán pont azt akarta, hogy annak tűnjenek. Ellenfele esetleg átgondolhatná, hogy megvezették. A nő valóban elgondolkozik pár másodpercre, aztán dönt – megemeli a fegyverét, és lelövi Yasimot. Szerintem hiba volt, maradjunk ennyiben.

17.jpg

A kabinetfőnök irodájában ismét ott ül a Szamaritánus „hangja”, ráhozva a frászt a kormány emberére. A gyerek utasítja, hogy nézze meg a gépét, mert a tőzsde pontosan úgy zárt, ahogy ő megjósolta. A „ki a retek vagy Te?” kérdésre a kissrác megismétli amit korábban mondott, hogy az elnökkel szeretne beszélni, aztán elsétál. A férfi döbbent arccal rongyol utána a folyosóra, ahol megjelenik Irányítás, és lazán közli, hogy az áldozatok száma immár 854, és lesz ez még így se, majd ő is továbbáll. Másnap reggel szintén hozzá csatlakozunk, ismét iskolába hozta kislányát, aztán a Pentagonban lévő irányítóteremből figyeli néhány rosszfiú elfogását.

Forrás ezalatt úton van – John az anyós ülésen bóbiskol – Főncsi egy címet küldött át, ahol esetleg fellelhetik Rico-t. A nő érzi, hogy egykori társuk életben van, és ezt Harold is erősen reméli, aki immár az irodából dolgozik, és egyben vigasztalja az eléggé elárvultnak tűnő Medvét. John felébred, ránéz a könnyeivel küzdő Forrásra, aztán némán bámul kifelé az ablakon.

18_1.jpg

bear.jpg

Végül Irányítással zárunk, aki eljött a tőzsdére, annak is az ominózus alagsorába. A biztonságisok feje kíséri le – a helyen semmi nyoma a nem sokkal ezelőtt lejátszódott eseményeknek. A nő rákérdez a lényegre: takarítottak mostanában a szinten? A férfinek lövése nincs, ezért Irányítás maga vizsgálja meg. Rögtön tudja mit keressen: értő szemmel néz körül, aztán végighúzza a kezét a falon, ujján pedig vastagon rajta marad a fehér festék. Nabazmeg, épp ideje volt.

18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.01.29. 16:18:41

Hej, ahogy beszéltük is, mennyire bírom, hogy végre ismét előveszik Irányítást. Egyáltalán nem zavart, hogy ez a rész nagy százalékban róla szólt. Kíváncsi vagyok, hogy a hazaszeretetéből mikor ismeri fel, hogy Szamaritánus nem az országgal törődik, hanem csak magával, és ezért bármire képes. Szerintem akkor személyesen fogja letaposni a vigyort arról a fennhéjázó ügynökről :)
Nyilván Grice is eszköze lehet ebben, végül is elég szépen felvezetik, mint Rico régi ismerőse.

Szegény Fuszkó, már 4 év eltelik lassan, és még mindig nem ért semmit... :D

Nem tudom, érdemes-e nyitva hagyni Rico vonalát így, hogy Sarah Shahi vagy másfél évre kikerül a képből. Meg nem is feltétlenül hihető. De remélem, az alkotók tudják, hogy mit akarnak.

Neoprimitív 2015.01.29. 16:21:03

A végén, a tőzsde pincéjében Irányításnak azért akkor kezd el igazán kattogni az agya, amikor a pasas (aki szintén biztonsági főnök, mint ő) közli, hogy minek nézi őt takarítónak? - pont, amit Harold mondott neki.

A vallatásos jelenet az egyik kedvencem volt, ahogy Root a rács mögül nézi őket, tisztára mint egy felingerelt farkas vagy tigris az állatkertben. John pedig az "itt most nincs jó zsaru" szövegével... :)

Said lelövése lehet, hogy hiba volt, de logikus. Ha voltak is addigra már kételyei Controlnak, azok nem álltak arányban a potenciális kockázattal, hogy futni hagyja. Ha hazudott, akkor terrorista és azért, ha igazat mondott, akkor viszont csak egy megvezetett, de titkos műveletekbe belekeveredett figura és akkor azért kellett meghalnia.

AaannnaaA 2015.01.29. 16:24:46

@Neoprimitív: Én úgy gondolom, hogy ahhoz túl keveset tudott, hogy halnia kelljen, ahhoz viszont sokat, hogy fogolyként még valamit ki lehessen préselni belőle.
Ez a takarítós szöveg kétszerin elhangzása fel sem tűnt... Ehh, hol vagyok én az igazi rajongókhoz képest :)
@Is: Arra én is kíváncsi vagyok, a Rico szálat meddig húzzák.

Neoprimitív 2015.01.29. 16:26:20

Bocs, még egy: a parkban, aki lehallgatta Controlt, az ugyan az a csaj volt, aki kézbesítőként lelőtte az első srácot és utána a raktárban akciózott Brooks-szal. Alacsony, karcsú, hosszú fekete lófarokkal - állítólag nem véletlenül hasonlít Sarah Shahi-ra, ő a kaszkadőre. Az kérdés, hogy lesz-e ennek a kővetkező részben vagy a későbbiekben szerepe?

@Is: ha azon túllépünk, hogy hogyan úszta meg a golyót (vagy miért, hiszen semmi ilyen értelmű parancsról nem hallottunk eddig), akkor szerintem el lehet őt hitelt érdemlően vermelni meghatározatlan időre. Az más kérdés, hogy lesz-e még sorozat, mire visszatérne?

Neoprimitív 2015.01.29. 16:32:45

@AaannnaaA: szerintem pont fordítva: ahhoz túl sokat tudott, hogy elengedhessék (van három másik hulla is, akik ezek szerint szintén ártatlanok voltak, kicsit nagy rakás szar), ahhoz viszont nyilván nem eleget, hogy a gépe nélkül hasznukra lehetett volna. Dolgozott egy kódon, de eleve csak egy részletét ismerte a dolognak és nagy valószínűséggel nem is arra kellett, ami a fedősztori volt, ennyi.

Ami még érdekes lehet, hogy amin dolgozott (időjárásváltozás modellezése) az ugyan az a téma, mint amivel Harold hong-kongi "barátnője" foglalkozott, akinek valamit rátelepít(tet)ett a számítógépére...

AaannnaaA 2015.01.29. 16:43:57

@Neoprimitív: Vagy én vagyok nagyon figyelmetlen, vagy két különböző sorozatot nézünk. Az addig oké, hogy aki az első "terroristát" lelőtte és a végén Brooks-szal akciózott, az ugyanaz a nő (vékony barna csaj). Viszont a parkban őt hol láttad lehallgatni Irányítást? A nő (mint a HV-ban írtam) úgy bukott le, hogy egy kóbor biciklis (mondjuk az lehetett akár ügynök is) telefonján(?) át hallja meg őt a Szamaritánus. Az oké, hogy kocogott arra egy vékony, barna csaj is, de én nem vettem észere, hogy az az ügynök lenne, mint az elején és a végén szerepel, szándékos lehallgatást meg végképp nem látok - én ezt véletlen buktának érzékelem. Mit nézek be?

Neoprimitív 2015.01.29. 17:04:23

@AaannnaaA: szerintem az nem kóbor volt. John mondta, hogy négy ember is Control házát figyelte azok közül, akik a tőzsdén akcióztak. Elég logikus óvintézkedés a Szamaritánustól, hogy állandóan figyeljék azt a valakit, aki a legnagyobb gondot okozhatja nekik. Azt tudták, hogy a parkban vesztették el a nyomot, márpedig Control azért nem egy olimpia síkfutó bajnok, hogy ne lehetne kisakkozni, 15 perc alatt nagyjából meddig juthatott.

AaannnaaA 2015.01.29. 17:23:25

@Neoprimitív: Én úgy gondolom, a parkban való elvesztéshez képest túl gyorsan ott termett valaki edző ruhában, és lehallgatta, nekem ez nem jön össze. Az oké, hogy állandóan figyelik, de akárhány ügynököt is állítanak rá, nekem nem életszerű, hogy az egyik folyton edző cuccban van, hátha a parkba megy. Inkább úgy okoskodnék, hogy amikor a Szamaritánus elvesztette a nyomát a kamerákon át, akkor gyorsan megnézte van-e a közelben valakinél mobil vagy egyéb eszköz, és azon keresztül lehallgatta. A gép is így működik, ezért gondolom ezt.
Ha viszont szándékos megfigyelés én akkor is inkább a biciklis férfire tippelek, akinek a telefonját mutatták direktben, hosszan, hogy lássuk, az ellengép azon keresztül hallja.

Vagy esetleg arra gondolsz, hogy a Szamaritánus beépített ügynöke, aki az irányítást kiszabadító csapatban volt (legalábbis Főncsi ezt állította), az ez a csaj lenne?

Taknyosvarju 2015.01.29. 21:14:01

Nagyon jo volt ez a resz is, bar Root tul szelid volt magahoz kepest, sebaj, ellenben az a kisgyerek borzalmas (a szamaritanus hangja), szerintem az nagyon el van rontva :(

Is 2015.01.29. 21:20:33

@Neoprimitív: @AaannnaaA: Nem tudom, a megfigyelés nekem is véletlennek tűnt. Aztán a fene tudja. Nem is tudom, felidézni a csajt.
És szégyellem, de az ismétlődő mondatot én sem vettem észre. :(

Neoprimitív 2015.01.29. 22:29:11

@Is: nem biztos, hogy ennek bármi szerepe lenne egyébként, volt már ilyen.

Az előző évadban a volt egy csaj, aki szerintem statisztaként megjelent egyszer Greer-ék mellett is és később ő volt az egyik "ülnök" az évadzáró tárgyaláson, aztán jól le is lőtték az utolsó rész végén. Akkor azt hittem, hogy ennek majd valami hú de nagy szerepe lesz, de nem volt semmi, könnyen lehet, hogy csak egyszerű költségtakarékosság volt. (Neki már úgy is fizettük az óradíjat, akkor használjuk fel.)

Flankerr 2015.01.30. 03:24:31

A szokásos kiváló hogyvolt egy jó részhez, lesz miről beszélgetnünk vasárnap :)

Arkhia 2015.01.30. 11:19:01

Nagyon örültem Irányításnak (és mellesleg angolul nézve ez a cím FÁJT), jó volt újra látni, meg belenézni kicsit ebbe a Szamaritánus-Greer-kormány sakkjátszmába. :) A Szamaritánus hangja gyerek creepy, szerintem pont jó így. Julia meg aranyos.

A megfigyeléssel az volt a benyomásom, hogy nem csak egybeesés miatt figyelték pont azok a házát akik a tőzsdén voltak, de így oda is lehetett vetni bűnbaknak. Tehát lehet, hogy a Szamaritánus nem csak majd valamikor elintézendőnek kezelte, hanem most akarta beáldozni Martine helyett, hogy a Gép ne kutakodjon tovább, és Haroldék őt tegyék felelőssé. Oké, hogy kereste, de szerintem simán be volt kalkulálva hogy kinyírják, járulékos veszteségként.

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2015.01.30. 13:04:50

@AaannnaaA: először is gratula a hv-ért! :) Másodszor: én azt hittem, amikor láttam ezt a részt, hogy Szamaritánus látja Controlt, nem pedig hallja...

Neoprimitív 2015.01.30. 13:55:16

kicsit off: szerencsére keddtől 4 rész lesz egymás után, heti szünetek nélkül.

Is 2015.01.30. 17:04:39

@lorelai21: Igen, ezt én is akartam mondani. Szerintem csak láttad, de nem hallotta. Annyira nincs érzékeny mikrofonja egy sima telefonnak. De nem is kell neki, hiszen egy komoly vitás helyzet után Iráynítás eltűnik a látóteréből, majd pedig amikor megtalálja, látja, hogy műholdas telefonon beszél valakivel? Nem kell MI-nek lenni, hogy összerakjam.

tnsnames.ora 2015.04.25. 09:01:59

Nagyon jó kis rész volt, kevés de jól kiemelt Medvével. A hogyvolt meg már a címével ütött rendesen ;)
süti beállítások módosítása