Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Derrick 2x09 - Egy koffer Salzburgból (Ein Koffer aus Salzburg)

2015. május 03. 11:00 - wolfbeisz

Befutott a salzburgi gyors a müncheni pályaudvarra, s az éjszaka sötétjében a takarítók veszik birtokba a kocsikat. A munka végeztével az öltözőben derül ki, hogy az egyikük, Hinzné véletlenül a vonaton felejtette a táskáját, benne férje munkanélküli segélyével. Egyedül visszarohan hát a retikülért, s ez lesz a végzete. Egy csozé képű szőke férfi sunnyogott ugyanis már korábban az álló szerelvények alatt, s a Salzburgból érkezett vonaton a lehető legrosszabb pillanatban futott össze szegény Hinz asszonnyal. A pályagondnok csak egy pisztolylövést hall, s mire a helyszínre ér, Hinzné holtteste mellett a menekülő gyilkosból nem sokat lát, csupán annyit, hogy egy koffert cipel magával. Mivel a férfinél fegyver van, a pályamunkások vonakodnak üldözni, s bár a gondnok gyorsan kihívja a rendőrséget, a gyilkos végül kereket old.

12_ein_koffer_aus_salzburg.jpg

Egy bérházba bemenekülve lekapcsol egy nem túl sikeres kurvázásból hazafelé induló férfit, akit le is üt a fegyverével, így találnak rá Derrickék a kapualjban. A leütött kujon azért komoly segítség, mert végre van már személyleírásuk a gyilkosról. Hatalmas hajtóvadászat indul a forró nyomon a leütött ember szerint „piszkosul nehéz” koffert cipelő szőkeség után, aki időközben már egy közeli krimó, a Landsberger Stuben hátsó lépcsőházában húzza meg magát, s innen tud telefonálni a társainak. A férfi komoly pánikban van, hiszen tisztában van vele, hogy a rendőrök az egész környéket lezárták. A szitu tényleg kritikus: az utca hemzseg a szirénázó járőrkocsiktól, de ha a haver be tud farolni a kocsma hátsó udvarára, akkor lehet esély meglépni. Így is történik, de a sofőrnek láthatóan csak a koffer fontos, elhajt vele anélkül, hogy szőke barátunkat magával vinné: ő valószínűleg túl nagy rizikófaktor lenne most az anyósülésen.

01.jpg

Végszóra Derrickék is befutnak éppen a Landsbergerbe, pont amikor a csomagjától sikeresen megszabadult gyilkos a toalett felé veszi az irányt. A nyom forróbb ennél nem is lehetne, főleg hogy az idős pultos hölgy azonosítja is a nemrég még nála telefonáló férfit. Derrick kiürítteti a kricsmit, amire a kinn mosakodó gyilkos azonnal gyanút fog, s vaktában lövöldözve meglép a WC ablakán keresztül. Derrick már későn érkezik, csupán a tettes bőrkabátja maradt a helyszínen. A zsebek nem rejtenek sok mindent, készpénz mellett csak egy BMW slusszkulcsát találják benne, a kocsit Berger és Schröder nyomozók meg is találják a pályaudvar melletti parkolóban. A szervizkönyv Gustav Scharwedder nevére szól, ő tehát a tettes, s a münchen-schwabingi Leopoldstrassén lakik.

02.jpg

Derrick meg van győződve róla, hogy a koffer az ügy kulcsa, s vélhetően egy jól szervezett csempészbanda juttatta el valahogy elrejtve a vonaton Münchenbe. Hogy mi lehetett a bőröndben, az rejtély, de biztosan fontos cucc, ha ölni is képesek voltak miatta. A másik nagy kérdés, hogy egy ekkora és elég nehéz koffert hol rejthettek el a vonaton, ha senkinek, így például a takarítószemélyzetnek sem tűnt fel. Közben megérkezik Hinzné férje és fia, s az ifjú az első perctől komoly érdeklődést tanúsít a nyomozás állása iránt, elég rámenős stílusban faggatva Derricket. Schröder telefonon hívja a fejleményekkel Derricket, aki úgy dönt, hogy ne vegyék egyelőre őrizetbe Scharweddert, mivel nyilván nem ő a nagy hal, a banda vezéreihez pedig csak rajta keresztül juthatnak el. A Hinz fiú kihallgatja ezt a beszélgetést, meghallja a tettes nevét és címét is, s kérdőre vonja a főfelügyelőt, miért nem kapják el azonnal a gyilkost.

03.jpg

A rendőrség felbolydult méhkasra hasonlít, mindenki roppant mód dolgozik. Harry éppen fényképeket mutogat a kocsmáros matrónának, aki gyorsan be is azonosítja Scharweddert, a maradék kétségek is eloszlottak. Gyors konzílium is összeül egy diavetítéssel egybekötött csempészeti szájbarágóra, ahol a meghívott, hőfényképezés módszerével dolgozó szakemberek arra a konklúzióra jutnak, hogy a banda feltételezhetően kábítószert csempészhet át az osztrák-nyugatnémet határon. Csupán azon csodálkoznak nagyon, hogy visszatértek a csempészet hőskorának tartott vasúti megoldáshoz.

04.jpg

Amitől tartani lehetett, valósággá válik: az áldozat fia – munkanélküli apja folyamatos italozása és önsajnáltatása mellett – a tettes nevének birtokában kinyomozza a pontos címét, és magánnyomozásba kezd, aminél veszélyesebbet nem is tehetne pillanatnyilag. Scharwedder egy csinos pipivel folytatott numera után – nem túl meggyőzően – arról győzködi magát és partnerét, hogy nem volt más választása, mikor meglepte a táskájáért a vonathoz visszamenő takarítónő, mint hogy lelőtte. A gyilkos lakása a schwabingi Schwabylon bevásárló- és szabadidőközpontnál lévő emeletes házban van. A napfelkelte színeiben (piros, narancssárga, citromsárga) pompázó korabeli pláza München történetének egyik legnagyobb befektetési melléfogása volt. Az augsburgi mezőgazdasági gép-kereskedő, Otto Schnitzenbaumer építtette üzletekkel, hivatali épületekkel, lakásokkal, mozival, játékteremmel, mélygarázzsal, éttermekkel, uszodákkal, jégcsarnokkal, de az üzlet nagyon nem jött be. Az 1973. november 9-én megnyitott Schwabylonnak 1974 végére már csak hat bérlője maradt, így alig egy év után bezárták, 1979 tavaszán-nyarán aztán le is bontották az éveken át üresen álló, színes homlokzatú plázarészt – az apartmanok, melyek egyikében ebben az epizódban Scharwedder is lakott, azonban megmaradtak.

 05.jpg

A Schwabylon előtt Harry a felvigyázó az autójában, amikor jön a telefon Derricktől, hogy a Hinz fiú úton van a gyilkos becserkészése céljából. Harry szerencsére az utolsó pillanatban, már a folyosón nyakon tudja csípni a vesztébe battyogó forrófejű ifjoncot, miközben Scharwedder sétál el mellettük nagyon lazán a babájával. A rendőrök egymást váltva követik folyamatosan a gyilkost, bízva benne, hogy előbb-utóbb elvezeti őket a megbízóihoz. Végül Berger a nő nyomában jut el a lehetséges főnökhöz: a nemzetközi utazási ügynökséget vezető Alexander Korschow-hoz. A nőt továbbra is követő nyomozók aztán döbbenten látják, hogy Scharwedder babájának következő találkája immár a meggyilkolt takarítónő férjével, Hinz úrral van.

06.jpg

Gyorsan kiderül, hogy a feleségét a munkába többször is elkísérő Hinzet leszólította egy alkalommal egy ismeretlen férfi, s jó pénzért arról kellett információkat szereznie az asszonytól, hogy bizonyos időpontokban meghatározott vonatok melyik vágányon állnak. Konkrétan az este érkező salzburgi vonatok érdekelték a csempészeket. Közben Scharwedder újra útra kész, bőrönddel indul a pályaudvarra: úticélja mi más lehetne, mint Salzburg? A vagonban persze ott van Berger és Schröder is, akik aztán Mozart városába érve meg is ismerkedhetnek osztrák kollégáikkal. Scharwedder látszólag semmit sem érzékel abból, hogy itt is, ott is követik minden egyes lépését, mi pedig kapunk egy kis ízelítőt a salzburgi vár panorámájából.

07.jpg

Emberünk heteket tölt el az osztrák városban, mire az egyre türelmetlenebb Derrickék hírét veszik, hogy egy koffert adtak át neki egy salzburgi parkolóban. Mivel Münchenben Korschow és Scharwedder barátnője is készül valamire, a nyomozók megalapozottan gyanítják, hogy éjszaka kerül majd sor a csempészakcióra. A koffert Scharwedder az álló vonat utolsó kocsijának aljára rögzíti másodpercek leforgása alatt (a szakértők a hírt hallva gyorsan rájönnek, hogy elektromágnes a „trükk” lényege), s már el is hagyja az állomást – még a vonatra sem száll fel. Korschow is elindul valamerre a hölggyel Münchenben, s út közben felvesznek maguk mellé egy szikár, ősz férfit, akit az egyik legismertebb, de gyakorlatilag elkaphatatlan drogcsempész-vezérként ismernek a rendőrök.

08.jpg

Derrickék arra kérnek engedélyt, hogy a nyílt pályán, piros lámpával megállíttathassák a vonatot, s így vizsgálhassák meg az ominózus koffert. Az teljesen fémből van, így igazolást nyertek a szakértők elképzelései. Korschow és társai útvonalát követve nyilvánvaló, hogy már német területen, de útközben akarják megszerezni a bőröndöt, a müncheni pályaudvar ugyanis most nagyon kockázatos lenne. Mivel a vonat építkezés miatt egy szakaszon csak lépésben tud haladni, Derrick biztos benne, hogy ott próbálják majd meg levarázsolni az aljáról a koffert. A banda meg is érkezik a területre, ahol Scharweddertől tudjuk meg, hogy a csomag 10 kg heroint rejt. A technikailag jól felszerelt társaság Korschow rádiójelzésével oldja le a fémbőröndöt a vasúti kocsi aljáról, de mikor a sínek közé zuhanó kofferért indulnak, megjelennek minden oldalról a rendőrök, Derrick vezetésével. Scharwedder menekülne ugyan, de nincs hová, a játéknak vége, amit immár a rendőrautó anyósülésén magukkal vitt Hinz fiú is megnyugodva konstatálhat.

09.jpg

Peter Dreessen kritikája a Hamburger Abendblatt 1975. augusztus 25-ei számában immár dicsérte ezt az epizódot, ami nála azért ritkaságszámba ment. Bár a gyilkos személyét most is viszonylag korán megismertük, a valódi tetteseket, a megbízókat nem, így a széria ebben a – Martin Böttcher Salzburg Melodie című instrumentális szerzeménye által kísért – részben már kezdett kissé elmozdulni a nézőket végig bizonytalanságban tartó vonal irányába, ami jót tett mind a kriminek, mind pedig Derrick szerepének, ami most sokkal inkább hasonlított rendőrnyomozóra, mint botcsinálta pszichológusra.

Címkék: derrick
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.05.03. 11:45:50

milyen a csozé képű?

ismét jó kis hv lett, és a történet is izgis

nekem a Hinzné férje és fia szókapcsolatról egyből a Cenzné és az ura jutott eszembe :D

wolfbeisz 2015.05.03. 13:04:13

@Gabba: Csozé: megbízhatatlan, link külsejű. Az első képen a címfelirat alatt látszik. Akire az amerikai azt mondja, hogy nem vennék autót tőle... :D

Flankerr 2015.05.03. 16:05:00

Na, ez már egész izgalmas lehetett :)

Valandil 2015.05.04. 13:25:42

Egy koffer Salzburgból - kettő meg Münchenből (D. szeme alatt)... :)
süti beállítások módosítása