Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Derrick 2x08 - Zálogház (Pfandhaus)

2015. április 26. 11:00 - wolfbeisz

A fantasztikus nevű Gustl Karusska idősödő, köpcös, nem szép férfi, aki egy zálogház tulajdonosa Münchenben, s van egy poétikusan ifjú barátnője. Sejthető, hogy a sztoriban a kis hölgy a gyenge pont, s nem is tévedünk. Gustl bácsi cseppet féltékeny, s ezzel mérgezi a zálogháza amúgy sem a kicsattanó jókedvről ismert hangulatát. Napi feladvány, hogy vajon hol lehet az éppen „postára kiugró”, vagy névleg hasonló projekteket bonyolító Mangold kisasszony, s ezeket a feladványokat Karusska jellemzően a beosztottjaival igyekszik megfejtetni. Ki lehet a gaz csábító? - csak ez jár főhősünk fejében, s ezzel a kérdéssel szekíroz halálra mindenkit maga körül.

11_pfandhaus.jpg

A gaz csábító – merthogy természetesen létezik – hónapokkal korábban egy kazettás magnót csapott náluk zaciba, a várható bevételnél azonban jóval többet nyert: a főnök barátnőjét. A zálogház azonban nem holmi magyar brókercég, itt komoly könyvelést folytatnak, így Karusska pillanatok alatt gazdagabb lesz a férfi nevével és lakcímével is. Az asszonyka elég későn ér haza, s még ő hepciáskodik. Gustl dühös, a térképen már beazonosította a légyottok utcáját, s egy csinos revolver hever a fiókjában. Amikor azzal hárítja el a vacsorát, hogy még el kell mennie valahová, már dörzsölhetjük a tenyerünket…

01.jpg

Utcai fülkéből hívja előbb a szeretőt, aki roppant cinikus hangnemben egy percig sem tagadja a gyanú igazságtartalmát. Még ki is oktatja a pénzes öregembert: csak nem gondolhatja komolyan, hogy hosszabb távon képes lehet csak a pénzével megtartani egy olyan csinos, fiatal lányt, mint Ursula Mangold. A szerető, Forster telefonvonalai csak úgy égnek ezen az estén, miközben a jó Gustl a lakása felé tart, Ursula csörög, felhívandó a veszélyre a buja ifjú figyelmét. Karusska csenget, de mivel Forster vonalban van, a macsó lazacsávó albérlőjét kéri meg, hogy nyisson ajtót. Gustl azonban nem gondolkodik nyitogatásokban, egyszerűen négy golyóval keresztüllövi az ajtót, meggyilkolva az ebben az esetben teljesen vétlen fiatalembert.

02.jpg

Közben DERRICK CSAJOZIK!!! Ez döbbenetes látvány, mert ha magam elé képzelek egy számegyenest, s próbálom ezen elhelyezni a Derrick és a csajozás fogalmakat, biztos, hogy az egyenes legtávolabbi pontjaira kerülnek. Egy fura ruhájú, szemüveges hölggyel osztják az észt Mozart hallgatása közben, aztán közelebb kavarodnak egymáshoz, de mire a főfelügyelő levetetné a hölgyike szemüvegét egy kiadós csőrözéshez, természetesen – unalmas bűnügyi filmes kliséként – megcsörren a munkába hívó telefon. Derrick feszült, hatalmasat csap a bejárati ajtaja mellé szerelt bokszzsákba, s elindul nyomozni, magára hagyva pszichológus barátnőjét, Renate Konradot.

03.jpg

Gustl immár gyilkosként, s szerfelett felindultan érkezik haza, hosszú percekig ki sem száll a kocsijából. Ursula megy ki végül érte, s támogatja be a házba, ahol az idős zálogos gyorsan taccsol is egy egészségeset – hiába, az izgalom… Ursula gonosz: még rá is tesz egy lapáttal a vécé fölé görnyedő kitartójának, amikor közli vele, hogy nem is azt ölte meg, akit szeretett volna. Ez így, mindent egybevetve nem nevezhető Gustl Karusska estéjének. Ezalatt Derrick és Harry már buzgón helyszínel. Az áldozat, Kleiber bárpincér Forster albérlője volt egy éve, s a túlélő szerető a Gustlnál már alkalmazott cinizmussal adja elő a történetét a rendőröknek is. Derricknek nem kerek a sztori, úgy érzi, Forster félt, s tudja is, ki lehetett a gyilkos, de nem hajlandó – valamilyen okból – elárulni. A férfi ugyanis bár tenyérbe mászó figura, cseppet sem hülyegyerek: már a lövések után visszahívta Ursulát, hogy Karusska fel ne adja magát a rendőrségen. Ő nem fogja megemlíteni az afférjukat, hiszen ezzel a sztorival hosszú időn át lehet majd zsarolni a pénzes pasast.

04.jpg

Forsternek, Ursulának és Gustlnak immár van tehát egy közös kis titka, s persze gyorsan meg is kezdődik a móka. Forster már másnap reggel tiszteletét teszi a zálogházban, világossá téve, hogy szegény öreg kecske mire számíthat a későbbiekben. Bicskanyitogatóan nyegle stílusban kezdi el zsarolni Karusskát, kezdetként az irodában egy kis pezsgőzéssel a nagy ijedtségre. Derrick és Harry időközben a bárpincér munkahelyén „nyomoz”, a nemrég elhunyt Demis Roussos Forever And Ever című klasszikusának zenei aláfestésével. Derrick le is fikázza a muzsikát, viszont a nőknél nagy köröket fut mostanság, egy éjszakai pillangó is leszólítaná, de a nemes férfiú persze ellenáll. A főfelügyelőt sem ejtették a fejére: a bárban nem a véletlenül lelőtt áldozat érdekli, sokkal inkább a gyanús Forster. Leginkább az izgatja, miből él a jó ideje munkanélküli férfi, de a bárban sem tudnak sokat segíteni neki, csak annyi derül ki, hogy Forster időnként egy csinos fiatal nővel szokott megjelenni náluk. Mire felcsendül a Jim Crocétól az I Got A Name, meg is jelenik a bárban az emlegetett Forster, aki továbbra is állítja, egy itteni sötét alak lőhette le valamiféle bosszú okán szegény Kleibert.

05.jpg

Derrick gyorsan vissza is tér Mozarthoz, s persze Renatéhoz, s már éppen szexhez vetkőznének, amikor újra megszólal az az átkozott telefon. A vonalban Harry, aki lelkesen követi Forstert, márpedig az idegesítő fiatalember immár egyenesen a Karusska-villát kereste fel, így kerül a rendőrök számára képbe a zálogház tulaja. A házvezetőnő be sem akarja engedni, de Ursula idejében érkezik, így indulhat szegény Gustl kikészítésének következő fejezete. Pofátlanul meghívatja magát vacsorázni a porig alázott öregúrral. Végszóra megérkezik Derrick és Harry is a kertbe leskelődni, az biztos, hogy velük lenne teljes az aznapi vacsoravendégség, de azért odáig nem jutunk. Forster és Ursula a Mystic Moods Ride The Sky című dalára előad a villában egy egészen elképesztő táncduettet szegény Karusskának. Ezt látják meg a rendőrök az ablakon keresztül leskelődve, Forsterből minden gusztustalansága előtör, a fiatalasszonyban maradt még némi – nem sok – tisztesség, így amikor tánc közben a szeretője Karusska orra előtt a fenekét markolászná, akkor azért azt már ő is soknak érzi, s finoman eltolja a nem oda illő kezeket.

06.jpg

Gustlt másnap a zálogház egy másik fiatal hölgyalkalmazottja szívesen vigasztalná, de a tulaj ebből már nem kér, s éppen lazán agyonverné a létrán csáboskodó hölgyet, amikor megérkeznek hozzá Derrickék. Természetesen Forster és Ursula is a zálogházban lebzsel, így gyorsan teljes lesz a csapat, de Karusska lelkesen fedezi a gyanús fiatalembert. A nap friss híre, hogy immár követni fogják mindenhová Forstert, lévén rendőri védelem alá helyezték. A rendőrök távozásának örömére újabb pezsgő pukkan, hiába, élni tudni kell… Az imént megcsapott Löhr kisasszony közben kifelé menet felvilágosítja Derricket és Harryt a furcsa szerelmi háromszögről, s Mangold kisasszony mindkét férfit alaposan a kegyeibe fogadó viselkedéséről. A főfelügyelő gyúrja még egy kicsit Gustl Karusskát, de az tartja magát a korábban már előadott meséhez. Harry közben a tulaj házvezetőnőjét hallgatta ki, aki részletesen elmesélte neki a gyilkosság estéjét, s immár nem kérdés a rendőrök számára, mi és hogyan történt. Forster estére újra bejelentkezik Ursuláékhoz vacsorázni, s persze ismét ott is aludni, sőt hosszabb távra, immár évekre tervez a Karusska-villában. Éppen Ursulát gyömöszöli, amikor a vártnál korábban hazaér Gustl, s fegyverét immár eredeti célpontjára, Forsterre szegezi. Először látszik félelem a férfi cinikus képén, így már csak ezért is megérte, de mire a jól megérdemelt lövések dörrennének, befut Derrick. Nem hiába pszichológus a barátnője: Ursulával veteti el a pisztolyt szegény Karusskától, hiszen egyedül Ursulának van hatalma felette…

07.jpg

Ritkán fordul elő, hogy egy krimi esetében egyértelműen és minden további nélkül a gyilkosnak szurkoljunk, most ez a helyzet. Klaus Maria Brandauer egészen zseniális alakítással hozza a bicskanyitogató stílusú szerető figuráját, egyértelműen az ő jutalomjátéka ez az epizód. Bár a már harmadikként leforgatott, de csak tizenegyedikként bemutatott Zálogház a Harryt alakító Fritz Weppernek az egyik kedvenc Derrick-epizódja, a rajongók cseppet sincsenek egy véleményen vele: unalmas, átlagos epizódnak tartják, amit még Brandauer sem tudott megmenteni. A kritika valahová a kettő közé lőtte be ezt a részt: dicsérik a teljes színészi gárdát (kivéve Horst Tappert Derrickjét, aki szerintük most is szinte önmaga statisztájaként mozgott a képernyőn), s külön megemlítik az igen átlagos forgatókönyvből a lehető legtöbbet kihozó rendezőt, Dietrich Haugkot.

Címkék: derrick
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2015.04.26. 13:00:16

Jó lett, külön köszönöm a linkelt zenéket, ezt a jó szokást tessék megtartani :)

Gabba 2015.04.26. 22:19:04

Brandauer művész urat szeressük

Derreick csajozik, ezt fel kell írni a kapufélfára

KapitányG 2015.04.27. 12:02:23

@Gabba: Hát Jamesünk mit csinál? (Bocs, wolfbeisz!)

Gabba 2015.04.27. 12:58:23

@KapitányG: most, hogy végzett a Kossuthkifli utolsó morzsájával, ismét tettre kész :)

Terézágyú 2015.04.28. 13:14:55

Ez a Forster az ördöggel, talán éppen Mephistóval cimborál...
süti beállítások módosítása