Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kossuthkifli 1x06 - Mandulás gyász (SOROZATZÁRÓ)

2015. április 23. 13:00 - Gabba

1849. május 11., az utazás ötödik napja (Petőfi továbbra is napirenden)

Idilli képsorokkal nyitunk, könnyű csónak lengedez egy kis tavon, három alak ül benne, de mire kiderülne, kik azok, visszaváltunk a jelenbe a delizsánsz mellett álldogáló őrnagyra, ő merengett el pár pillanatig ilyen líraian. Kemény katonaemberként persze nem sokáig időzik ilyen léha ábrándokon, pár pillanattal később már szokásos pattogó hangján tereli ki a társaságot a Három Szív fogadóból és ad parancsot Batykónak az indulásra.

kossuthkifli6_01.JPG

A Curia beszállóházban az öreg Schwappachék reggeliznek, amikor az egyik cselédlány rohan be az udvarról „feltámadott a meghótt!” felkiáltással. Az ördögbe, elfeledkeztünk a cukrászmesterről, súgja oda a tanácsos Matyiőnek. Majd elkapja a lányt és arról érdeklődik, látott-e a városban egy zöld postakocsit, mert egy ilyen kis koszos mindenütt ott van, mindenről tudhat. Az információért nem ígér nagy fizetséget, legfeljebb parazsat dogok a likadba, mondja ez a szimpatikus ember, láadásul le is löki a lányt a földle dulván. A szomszéd asztalnál a feleségével reggeliző báró Vikszléder ezt nem nézheti tétlenül, felelősségre is vonja Schwappachot. A tanácsos Matyiőre bízza a dolgok lerendezését, a továbbra is falusi vásáros gúnyájában feszítő gyászvitéz lekezelő vigyorral lép oda az asztalhoz. A báró azonban meghátrál a bunyó elől, és karját nyújtva nejének, távozik. A humánus Schwappach pár falatot vet a földre a cselédlány elé, na hol is láttad azt a postakocsit, bogaram?, kérdezi ördögien kedves mosollyal. Korán reggel hajtott el a fogadóból, válaszolja a lány, és most látjuk csak, hogy ez bizony a testet öltött Pironka!

kossuthkifli6_02.JPG

A tanácsos átrohan a fogadóba, először az öreg Suhajdát faggatja, de a néma ember persze nem tud semmit se mondani. Schwappach erre Vijola néne nyakát kezdi szorongatni, aki erre kénytelen elárulni, hogy a társaság a fóti Károlyi kastély felé ment tovább, mert Károlyi István az öreg grófnőnek régi ismerőse. Schwappach gonosz vigyorral az arcán távozik, persze azért még felrúgja az ajtó mellett álló teli tejesköcsögöt. A köcsög. A halottaskocsi gyors tempóban kihajt a városból, az út mellett Pironka ücsörög, Vödric nem akar hinni a szemének, amikor megpillantja az ismerős alakot. Azonban Schwappach utasítására Matyiő nem áll meg, hiába fut a kocsi után jó darabig Pironka.

kossuthkifli6_03.JPG

Tavaszi vihar készül, az erős szél elől a postakocsi menedéket keres, ázílumba, ázílumba!, ordítja az őrnagy, Batykó szerencsésen talál egy elhagyott épületet, oda húzódnak be. A nők már nagyon unják az utazást, legszívesebben visszafordulnának, de Schwappach erről hallani sem akar, sőt megint előhozza az áruló cukrászmester témát, Estilla könnyes szemmel hallgatja. A vihar elől a halottaskocsi is szerencsésen menedéket talál egy útmenti háznál, ahol disznókat vágnak a Budát ostromló honvédek számára. Talihó spekhandler (szalonnakereskedő) pipájából nagy füstöket eregetve beszélget a tanácsossal, aki természetesen neki is beszólogat, azzal vádolva, hogy nyilván saját zsebre lop a szalonnából. Talihó ezt kikéri magának, majd a pipafüst mögül a jövőért kezd aggódni, szerinte az országnak vége, hamarosan akkorára fog zsugorodni, hogy rá sem lehet majd ismerni.

kossuthkifli6_04.JPG

Az erős szél nekicsapja a halottaskocsit a fának és széttöri, Talihónak szerencsére van egy eladó szamárhúzta kordéja, a vihar elülte után azon szekerezhetnek tovább. Sőt ajándékba ad még egy csatos cipőt is a napok óta mezítláb topogó Vödricnek, amit a cukkerli hálás mosollyal fogad.

kossuthkifli6_08.JPG

A delizsánsz utasaihoz csatlakozik Görbekerti Jeromos, debreceni cívis polgár, aki mesél Kossuth és a kormány Debrecenbe érkezéséről január 7-én, másnap meg a jó tollú Jókai Móric szekerezett be a családjával. Jeromos jófajta letkési szilvóriummal kínálja a társaságot, de nem kér belőle senki, így egyedül kénytelen kortyolgatni belőle. Görbekerti amúgy akut szájmenésben szenved, mindenről eszébe jut valami, amit aztán hosszan fejteget. A sok beszédet Amadé nehezen viseli és azzal vádolja Jeromost, hogy biztos kém, mire az önérzetesen kijelenti, hogy ő Szemere belügyminiszter titkára, és a felső-magyarországi védsereg felállítását szervezte meg, onnan tér most vissza Debrecenbe.

kossuthkifli6_05.JPG

Monológját egyszer csak égi hang szakítja félbe, a lyukas tetőn át ismerős arc mosolyog Estillára: Badagány! Újabb bókokat szór szíve hölgye felé, az őrnagy persze egyből fegyver után kap és rálő, de nem találja el, mert Estilla félrelöki a kezét. Amadé kirohan a postakocsihoz a puskájáért és kúszik fel a tetőre, amiről azonban a limlomász már leszökkent és Estilla lába előtt térdelve ontja tovább a bókokat, már nyílik földi mennyországunk, stb. Schwappach ismét lő, de megint nem talál, ennyit tisztünk célbalövő tudományáról. (Bár az is lehet, hogy Badagányt nem fogja a golyó.) A limlomász lóra pattan és elvágtat, Schwappach dühöng, szerinte a szemtelen fickó nyilván megbabonázta az ő menyasszonyát. Hát babonázzon ön is, tanácsolja Karola, és milyen igaza van.

kossuthkifli6_06.JPG

A förgeteg csendesedik, így a postakocsi továbbindul Fót felé. (Batykó ruháját elnézve én is csak azt mondom, fót hátán fót.) Jeromos dicsekedve mutatja az állandóan magával hordott iratgyűjteményt, ebbe jegyzi fel magvas gondolatait „Töredékek – emlékeim dörgő zuhataga” cím alatt. Új történetbe kezd, aminek lényege, hogy a cívisvárosban ugyan ismerik az órát, de nem nagyon van senkinek, erről szól a sztori az egyik rokonról, aki délután hatra magához rendelte a juhászát egy pörköltbe való hízott birkával. A juhásznak persze nem volt órája, mire a rokon kérdezi tőle: Odahallik magához a hétórási harangszó? – Oda hát. – Na akkor induljon el másfél órával a harangszó előtt, és akkor hatra nálam lesz a birkával.

kossuthkifli6_07.JPG

A delizsánsz begördül a Károlyi kastély elé, Cselőtei Máté, a gróf intézője örömmel köszönti az érkező Thalvizer grófnőt. Sajnos a házigazda nincs itthon, mert a huszárai után indult ötven nemzetőrrel, az intéző azonban természetesen szívesen látja a vendégeket ebédre. Az őrnagy persze nem akar maradni, nem vagyunk éhesek, jön a szokásos dumájával, az intéző erre némi frissítőt kínálna, frissek vagyunk, pattog Schwappach. Akkor a csolnakázást a tavon már nem is merem ajánlani, sóhajt Cselőtei, mire a grófnő úgy dönt, a sarkára áll: ha már enni nem tudnak, legalább csónakázzanak egyet. Előveszi az ülés alól a napernyőjét: És most mit tervez, kivégeztet?, néz kihívóan az őrnagyra.

kossuthkifli6_08_1.JPG

Újra látjuk a reggeli idilli képet, a kis csónak úszik a tavon, Schwappach romantikusan evez, Estilla mosolyog, Karola a napernyőjét forgatja. A hátsó úton azonban már közeledik a végzet a szamárkordé képében, amiről az öreg Schwappach kászálódik le és foglal el lőállást a parton. Az első lövése nem talál, az őrnagy puskát szegezve felpattan, hogy lássa, ki lőtt rájuk, a csónak megbillen, a grófnő hangos sikkantással a vízbe zuhan. Ne lőjön apám, én vagyok az, a fia!, kiáltja Amadé a parton álló ismerős alaknak, aki visszaordít: Nem vagy a fiam! Újra céloz, erre Amadé is, a két fegyver egyszerre sül el és a két lövedék egyszerre talál: az őrnagyot pont a homloka közepén, a tanácsost meg a szíve fölött.

kossuthkifli6_09.JPG

kossuthkifli6_09_1.JPG

Batykó és Görbekerti előrohan a lövésekre, túlfelől Vödric fut rémülten a csónak felé. A grófnőt kimentik, a hullákat partra húzzák, szerencsére Estilla nem sérült meg, csak ájultan hever a csónak fenekén, apja megkönnyebbülten öleli magához. Amadém nincs többé, sóhajt Estilla, de könnyet nem nagyon látunk a szemében.

kossuthkifli6_10.JPG

A píz az oka, azé lövöldöztyek, magyarázza a kotnyeles Batykó az értetlenül néző Görbekertinek, a táska azonban üres, a sok pénzt elnyelte a tó, a maradék a víz felszínén úszkál. Az etüi is valahol a tó fenekén hever, mi lesz így Füzeggyel? Karola biztatására Estilla kétszer is kimondja a varázsszót, mire a maradék magyar előpöndörödik a víz alól. Nap felsilvén, Füzegy útra mén, ű mogvát elveti himtetni! Mogva jó gimilcset ada!, rikkantja. (A mondat megfejtését kommentben várom.) Ezzel elrohan, a társaság egy emberként néz utána. E mán nem gyün vissza - vagy csak nagy sokára, állapítja meg Batykó szakszerűen.

kossuthkifli6_10_2.JPG

kossuthkifli6_10_1.JPG

Visszasétálnak a kastélyhoz, az intéző szintén hallotta a lövéseket, biztos benne, hogy vadkacsára lövöldöztek. Meghagyják ebben a hitében, sőt Karola még az őrnagy távollétére is hihető választ talál ki: atyjával szendereg a tóparton. Ők tehát maradnak, a gróf úr feltétlenül boldog lesz, összegez az intéző. Abban biztos lehet, mondja Karola, miközben bemászik a kocsiba. Indulna vissza Pozsonyba, de az intéző szerint az osztrák csapatösszevonások miatt a Csallóköz felé nem biztonságos, így marad az eredeti terv, irány Debrecen, Görbekerti nagy örömére. Az intéző még kijelenti, hogy Károlyi gróf szerint hamarosan jönnek a poroszok segíteni, de Görbekerti egyből leoltja: Méghogy a poroszok, már megbocsásson, de zavaros fejű szöszmöty a maga grófja. Szöszmöty?, kérdez vissza az intéző, szöszmöty, jelenti ki a cívis, ezzel elvannak egy darabig, pont, mint a Hofi-féle Rózsa Sándor paródiában. (Aszondta kend nekem, hogy bakfitty? – Azt. – Azt? – Azt.) A végén az intéző már-már kirántja a nála kétszer nagyobb Görbekertit a kocsiból, de Karola szétcsap közöttük: Elég, tyúkeszű kakasok! Induljunk, utasítja Batykót.

kossuthkifli6_11.JPG

A ház mögül ekkor két lovas tűnik fel, Dalfalvi és Kitus, akik átvágva a parkon, eltűnnek a fák között. Tél vége óta harmadszor lopnak tőlem lovat, mióta felvirradt a szent szabadság, felvirradt a szurkos kezű tolvajoknak is!, panaszkodik az intéző és dühösen a földhöz vágja a sapkáját. Végül aztán csak elindul a delizsánsz, Estilla bámul ki az ablakon, a tó vizén Schwappach őrnagy elszakadt országtérképe lebeg, aminek darabjai sorra lemerülnek, végül csak a csonka madarat formázó középső rész marad a felszínen…

kossuthkifli6_12.JPG

Útközben a vidám hangulatát visszanyert Vödric a fogsága ideje alatt kitalált új mandulás édesség receptjét ismerteti a többiekkel, a tésztát koporsóformában kell kisütni és úgy fogják hívni, hogy mandulás gyász vagy édes végzet. Esetleg csemege koporsó, száll be az ötletelésbe Görbekerti is. Alkonyatkor megállnak a Gyöngyös közelében található Püspöki Csárdánál, útközben persze Görbekerti tartja őket szóval, fő témája ezúttal az esős idő után kialakuló debreceni sár, amibe minden és mindenki beleragad. Nem éjszakáznak a csárdában, inkább sietnek tovább Debrecenbe, Jeromos felajánlja, hogy ő majd hajtja a lovakat éjjel, de Batykó nem engedi ki a kezéből a gyeplőt. (Itt jegyzem meg, hogy a nyakába akasztott kötelet a jó kocsis rendületlenül viseli, még fogvatartója halála után is.) Az éjszakai utat Görbekerti ismételten végigpofázza, most a debreceni sózott szalonna készítését és fogyasztását járja körbe, de az útitársak sorra kidőlnek és elalszanak. Görbekerti felmászik a bakra és Batykónak beszél tovább, egy idő után a kocsis feje is lebicsaklik és horkolni kezd, Jeromos csak ekkor hagyja abba a dumálást és végre ő is elszenderedik. A lovak egyre lassabban mennek még egy darabig, végül ők is megállnak pihenni.

kossuthkifli6_13.JPG

A hajnal első sugára Batykót ébreszti, lekászálódik a kocsiról és pipára gyújt, ez köztudottan jó fogmosás helyett. Fiatal juhászlegény közeledik szomorúan, aki arról panaszkodik, hogy veszni hagyta a rábízott nyájat, mire a gazdája petrencés rúddal kergette el. Emiatt viszont el kellett válnia szerelmétől, Iluskától is, mint ágtól a rezgő levél. Szélvésztől kergetett árva kóró lettem, Iluskám meg tört virág, út közepére vetve, kesereg a legény. Batykó vigasztalja: Eccer minden jóra fordul. Megláttya, még a végén kend lesz Tündérország fejedelme.

kossuthkifli6_14.JPG

Lóháton ismét feltűnik Badagány és már messziről kiabál, ébredj szerelmem, siess elő, hadd heverjek éltető bokrodba már, a szerelem szárnyat ad, nem rabbilincset, stb. stb., meg kell adni, jól tudja fűzni a csajokat. Estilla álmosan előkászálódik és kezét nyújtja a limlomásznak, aki maga mögé segíti a lóra és a párocska elvágtat a napfelkeltébe. A cukkerli szomorúan néz ismételten elvesztett leánya után, a grófnő vigasztalja: Meglátja, érett asszonyként kapja majd vissza. Görbekertinek persze ehhez is van egy idevágó hosszú története, aminek lényege, hogy az első szerelem nem ismer semmilyen akadályt, és olyan sűrű vért főz, mint a lekvár, bármit is jelentsen ez.

kossuthkifli6_15_1.JPG

kossuthkifli6_15.JPG

Következő állomás már a hortobágyi fogadó, a fogadós megörül az érkezőknek, ölbe kapva emeli le a grófnőt a kocsiról és szép kislyánynak nevezi, Karola kacéran int a fejével: Szelet csap? Minek csapni, fúj az itt mindig, vigyorog a fogadós, és jó szívvel ajánlja az éppen készülő birkagulyást. Közben a kút körül segédkező új cselédlányt dicséri, akiben ismét Pironkát fedezi fel Vödric. Batykó is felismeri anyácskáját és odalép hozzá, Pironka előveszi a fehér galambtollat. Megyünk haza?, kérdezi Batykó, majd mindketten megfogják a tollat és galambbá változnak. Egy ideig még tollászkodnak a kút káváján, de aztán felszállnak és elrepülnek. Ez volt az utolsó csoda a történetben.

kossuthkifli6_16.JPG

Vagyis nem, mert amint ebéd után a postakocsi továbbindul Debrecenbe, a fogadós a hátrahagyott jágerhornt felakasztja az ajtó mellé a patkó helyére, hátha az több szerencsét hoz. A kürtből egyszer csak fúvószene hallatszik, majd egy ismeretlen ismerős hang szólal meg: Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen… A fogadós elképedt arccal fülel.

kossuthkifli6_16_1.JPG

A cukkerli hajtja a lovakat, így érkeznek meg az ideiglenes fővárosba, a várossorompónál álló őr tisztelettel köszönti a szintén a bakon ülő Görbekertit. Karola nincs elragadtatva a látványtól, falu ez, sehol egy palota, mondja gúnyosan. Az őrt álló nemzetőr erre egy pillanat alatt felkapja a vizet, és egyre emelkedő hangon alaposan kiosztja az öreglányt: Kossuth áldott nemzetünk őrvárosának nevezte ezt a falut, oszt akinek nem teccik, az kiszophatja a labanc seggibül a suvikszot! Görbekerti halkan odasúgja Vödricnek: A grófnőt nem adjuk politikusnak.

kossuthkifli6_17.JPG

A főutcán egyszer csak Jókai Móric jön szembe, Görbekerti leugrik és pár percig beszélget vele, majd visszaszáll a kocsira. Még megmutatja, hol van Elepi Kőszál háza, majd búcsút vesz alkalmi útitársaitól és eltűnik a házak között. Az Elepi háznál azonban a születésnapi ünnepség helyett halotti torra készülnek, a szegény ember bent fekszik kiterítve. Nagy jó ember vót, két lílek lakott a nehéz testibe, súgja valaki Vödricnek a szekrény szélén ücsörgő két kis szárnyas alakra mutatva. Felhangzik a halotti ima, ferslóg hiába, hajtja le szomorúan a fejét Vödric Demeter.

kossuthkifli6_18.JPG

A záró képsorok alatt elhangzó narrációból megtudjuk, hogy Görgei tábornok 1849. augusztus 13-án Világosnál letette a fegyvert Rüdiger orosz tábornok előtt, Kossuth Törökországba menekült. Eljött a megtorlás ideje. És pár évtized múlva Talihó jóslata beigazolódott: az ország akkorára zsugorodott, hogy rá sem lehet ismerni. Vödric cukrász és Thalvizer Karola összeházasodtak, és mindketten 1861-ben haltak meg, egyazon napon. Az utolsó képkockákon pedig azt látjuk, amint az „élni kell” gondolata jegyében a Pozsonyba visszatért Vödric a cukrászda ajtaján felsorolt édességek közül kiveszi a kossuthkifli tábláját és helyette másikat tesz be, amin ez áll: császármorzsa.

kossuthkifli6_19_2.JPG

kossuthkifli6_19_1.JPG

Címkék: kossuthkifli
20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cérnahuszár 2015.04.23. 15:25:59

"Nap felsilvén, Füzegy útra mén, ű mogvát elveti himtetni! Mogva jó gimilcset ada!,"

Füzegy is csak férfiból van, megy dugni, és meg van győződve róla hogy az övé a legjobb muníció a föld kerekén :)

Gabba 2015.04.23. 18:01:04

@Cérnahuszár: pontos fordítás, gratula :)

amúgy az egész sorozatot látva ismét meg kell állapítanom, hogy összességében jól sikerült, inkább ilyen filmekre menjen közpénz, mint... és itt most hosszú lista következhetne

Pácsó Ármándó 2015.04.25. 07:57:17

Köszi a hogyvoltot, remek lett!
Ez tényleg egy jó kis sorozat volt, több ilyen kellene, bár ez az utolsó rész kicsit vérszegényre sikeredett.

Gabba 2015.04.25. 09:56:32

csak a rend kedvéért: a film végig hűen követi a regényt, a grófnő és a cukrász házasságáról azonban a könyvben nincs szó, és hasonlóképpen filmes húzás (és egyben zseniális) a végén a császármorzsás poén (csináltam is magamnak gyorsan egy nagy adagot :)

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2015.04.26. 11:06:20

Összességében nem volt ez rossz, de nem hiszem, h ennyibe került volna, bár tudni nem tudom .

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2015.04.26. 11:07:44

@Gabba: a posztok meg kifejezetten nagyon jók lettek.

Mi jön most általad?

Gabba 2015.04.26. 15:23:49

@Pácsó Ármándó: @Cérnahuszár: @dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: köszke
ti mind nagyon rendes olvasók vagytok :)

folyt köv az Onedin, aztán meg szabad idő függvényében egyéb retro

Pácsó Ármándó 2015.04.26. 15:45:39

@Gabba: Hááát ..., én írónak és olvasónak is inkább rendetlen vagyok :-)
Viszont sajnálom, hogy ma este már nem lesz kossuthkifli. És császármorzsa se! :-(
(Ja, azt ugye vágod, hogy miattad került bele a film végére az a poén :-)

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2015.04.26. 15:55:50

@Gabba: bujtor filmek esetleg? :-D Tudom, inkább filmek de azon röhögnék végre :-D

Pácsó Ármándó 2015.04.26. 16:11:13

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: Persze :-)
Szerintem Gabba bármiről ír, az szórakoztató lesz!

Gabba 2015.04.26. 22:11:34

@Pácsó Ármándó: na ja, a csmorzsás ötletet én súgtam a rendező úrnak :D

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: még az is lehet, de előtte valszeg egy bujtoros sorozat fog bejátszani

Gabba 2015.04.28. 09:28:58

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: azért minden titkomat nem árulom el...

türelem tornaterem, mondaná Evetke

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2015.04.28. 21:57:22

@Gabba: hopp, sok titkod van? (költői kérdés volt)
Várok türelmesen.

Gabba 2015.04.28. 23:04:50

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: á, nincs olyan sok, főleg, ha már elolvastad mind azt a pár posztot, amit elkövettem itt a blogon :)
süti beállítások módosítása