Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 5x01 - Wars to Come (18+)

2015. április 15. 11:00 - sixx

screen_shot_2015-04-15_at_5_00_25.png

Nem hogyvoltozunk összefoglalóilag, mert minek, erre van ez a blog, itt a link ez előző négy etaphoz, itt meg a legutóbbi epizódhoz. Na jó ennyire genyó nem vagyok, Tyrion kinyírta a fatert és menekül, Stannis, miután délen hiába ugrált a balettben, elment északra királyt játszani, Dany meg láncra verte két sárkányát Meereenben, mert kisgyerekeket és zsenge kecskéke ettek, ejnye. Kábé ennyi, bővebben fent.

Valamikor, valahol

Két gyereklyány halad az erdőben, mert hiába pofázik az ember, hogy ne menjen a bulinegyedbe, mert bedzsinázzák, leszarják az ilyen tanácsot is, nemhogy azt, hogy sötét erdőbe az Evil Dead első része óta NEM MEGYÜK, mert a gyökerek megpocsíkolnak, és ebben az esetben a “gyökereket” tessen szó szerint venni, itt a releváns jelenet. A két úrilányból az egyik, a szőke a főnök, az erdőben egy kunyhóhoz lépked magabiztosan, ahol egy banyát talál, őt kereste, szóval annyira nem csodálkozunk, talán csak azon, hogy a banyának nincsenek bibircsókjai meg nagy kampós orra.

screen_shot_2015-04-15_at_5_00_37.png

A szőke lány kiosztja a bögyös banyát, mondjad meg nekem a jövőmet, most azonnal. Nem mondom. Akkor kitépetem a nyelvedet a faterral. Jó, adjál vért, itt egy kés. A lány belevág a kezébe, a banya lenyalja a vért, majd három kérdést enged, de a válaszoknak nem fog örülni a csaj, ezt előre mondja. Elvesz a herceg férjül? Nem. A király fog. Haha, királyné leszek? Igen, az, de majd jön egy fiatalabb, és megszopat. Lesz gyerekem a királytól? A királynak húsz is lesz, neked meg három, arany lesz a koronájuk, arany a leplük. A szőke gyerek Cersei, ugye. A banya meg nem nagyon hazudott.

screen_shot_2015-04-15_at_5_03_00.png

Királyvár

Cersei az emlékek ködéből Baelor templománál tér magához, ahol már nagyon sokan állnak, mert Tywin előtt akarnak tisztelegni, nem sok idő telt el a 4. évad vége óta. Cersei felsétál a lépcsősoron és az időhúzás miatt óvatosan beszóló papnak odaveti, hogy leszarja, ki mennyi ideig vár a szertartásra. Klasszikus Cersei. A ravatal mellett Jaime áll talpig vasban, kissé idegesen, és meg is kapja a beosztását a testvérétől/ágyasától/gyermekei anyjától: megölte az apánkat az a nyomorult, te meg eleresztetted. (Nyomorult = Tyrion.) Igen ám, de ez itt most mind a mienk, mondja Jaime, és Cersei valahogy kibírja, hogy ne a Gyaloggalopp idevágó jelenetébő idézzen, a korona nyakig adósságban, nem ér itt már semmi egy vasat sem. Jaime azt is mondja, hogy ezt ám itt meg kell védeni, mert Azok el akarják majd venni.

Cersei ettől kissé ideges lesz, Jaime baszki, Azok tennének valamit, neked is ez lenne a dógod, de csak álltál, mint fasz a lakodalomban, amikor Tyrion kinyírta a fatert, szóval ne papolj, van nekem elég bajom, nézd csak meg a fatert, a szemén egy-egy kék szemet ábrázoló kővel! Hogy fogok így aludni mostantól? Jaime erre nem tud mit mondani, én sem fogok tudni aludni ezek után.

screen_shot_2015-04-15_at_5_18_46.png

A halotti toron Cerseit halálra untatja Ser Loras, meleg jövendőbelije, aki olyat benyal neki Tywin érdemeit sorolva, hogy a fal adja a másikat. Cerseit jobban érdekli a fia, Tommen, aki király lett és akit éppen Margaery csavar az ujjai köré. Ettől Cersei kibaszott ideges lesz, attól meg kissé megborul, amikor az utoljára az első évadban látott, és az akkor és ott őt dugó rokongyerek Lancel Lannister letámadja, én már nem vagyok olyan vérfertőző genyó, mint voltam, mondja Lancel, és megbántam mindent, pölö azt is, hogy annyi bort adtam Robert királynak, hogy hullarészegen egy vadkanba dőljön. Cersei úgy tesz, mint aki nem tudja, miről beszél a Verebek nevű vallási szektához csatlakozó rokon.

Később Loras és a fiúja éppen posztkoitális nyugalomban simogatja egymást, amikor Margaery rájuk nyit, és Lorasszal a jövőn elmélkednek kicsinyég, hozzámégy Cerseihez? Te meg itt maradsz a nyakán az udvarban? Margaery elgondolkodva néz maga elé, hát, majd meglátjuk, mi van a forgatókönyvben, de szerintem kibaszok én ezzel a nővel.

screen_shot_2015-04-15_at_6_22_32.png

Pentos

Tyriont meghozzák egy ládában, amiből csak kis lyukakon át lát ki, és érthetően ideges, amikor Varys kinyitja a furcsa szállítóeszközt. Kissé részeg, de ettől még odatántorog egy közeli asztalhoz, és miközben önsajnál egy sort, tovább vedel. Aztán lebassza Varyst, hogy miért is kellett neki úgy utaznia, hogy a szarát egy lyukon kellett kipasszíroznia, mire Varys aszongya, hogy egy, szívesen, kettő, a szart én szedtem össze, három, mert nem ettem meszet, és nem akartam meghalni miattad/érted.

Varys mesél egy kicsit Tyrionnak, azaz leginkább nekünk, és aszongya, régi haverjával, Illyrióval Robert tónra lépésekor tudta, hogy ez nem lesz jó a birodalomnak, és elkezdték a “Save the Targaryens”-hadműveletet, de csak szarabb lett miden, és most áll a bál, ugye, DE még nincs minden veszve. Tyrion mindezzel nem foglalkozik, inkább iszik, kihányja, majd tovább vedel. Később még többet iszik, de Varys kérésére belemegy, hogy Danyvel találkozzon, és legalább megfontolja a lehetőséget, hogy trónra segítse.

screen_shot_2015-04-15_at_6_23_47.png

Meereen

Dany bálványokat döntöget a városban, mármint szó szerint, a piramis tetején levő bazinagy, arany hárpiát döntik le a Makulátlanjai, megjegyezem, ha színarany, megvan a város éves költségvetésének nagy része. A Fehér Patkány nevű Makulátlan a manőver után elmegy kurvázni fasz nélkül, de dugás helyett csak azt szeretné, ha egy nő a karjaiban tartaná, és közben altatót(?) dalolna neki. Megtörténik, aztén megjelenik egy hárpia-maszkos csávó, és átvágja a torkát. Teccettek volna nem ledönteni a szobrot. A gyilkos a Hárpia fiai nevű terroristaszervezet tagja, és ez Danyt kissé bosszantja, mert milyen már, hogy csak úgy az embereit gyilkolásszák. Missandei ezzel szemben azonnal lerohan a faszijához, Szürke Féreghez, és azt akarja megtudni, mégis mi a lófaszt keres egy herélt a bordélyban? ODA JÁRTOK? Tipikus. Dany járőrözni küldi a Makulátlanokat, a cél: elkapni a terroristákat.

Hizdahr zo Loraq és Daario Naharis visszatér Yunkaiból, ahol sikerült rávenni a városi vezetőket, hogy egy ex-rabszolgákból álló tanács vezesse a várost. Ez így elég nagy marhaságnak tűnik elsőre, de majd meglátjuk. A döntő szók Junkaiban is Dany mondja majd ki, hogy ennyi dolog mellett mikor lesz ideje dugni Daarióval, nem tudhatom. Yunkai egykori urai azt szeretnék, hogy Dany megnyissa a küzdővermeket, amik egyfajta gladiátorviadalnak tekinthetők, és mint ilyenek, Dany szerint barbár huncutságok, de Hizdahr zo Loraq szerint most már szabad emberek küzdenének bennük, és ez így már nem ciki. Dany közben Daariót bassza szemmel, később meg pinával is, és meghallgatja az élettörténetét, ami hosszú és szomorú, de van benne egy kitérő a küzdővermekbe is, aminek köszönhetően Daario most ott van, ahol, azaz Dany lába között.

A beszélgetés végén Daario megjegyzi, hogy Dany már csak királynő, de nem a sárkányok anyja, mert hol vannak a sárkányok, ugye? Dany nem látta Drogont vagy egy hónapja, a másik kettőt meg bezárta, és ettől most baszkurálja a lelkiismeret, így lemegy a pincébe, cicázni egy kicsit, de megretten, mert a sárkány, a medvéhez hasonlóan, nem játék, viszont tüzet okád, ha vasra verik, és ideges. Dany kimenekül a pincéből még mielőtt nagyon megégne.

screen_shot_2015-04-15_at_6_39_14.png

A Völgyben

Sansa és Kisujj röhögéssel vegyes szánakozással figyeli, ahogy Robin igyekszik kardot forgatni, a félhülye gyerekből sose lesz katona, most mondom. Lord Yohn Royce ettől még a szárnyai alá veszi, mert csak rokongyerek, de nem ígér semmit. Kisujj üzenetet kap, amit nem mutat meg senkinek, majd a hirtelen sötétbarna hajú Sansa társaságában elindul - állítólag az Ujjak felé, de kurvára nem, hanem nyugatnak, mert Kisujj, ha teheti, kavarja a szart. Útközben elhaladnak Brienne és Podrick mellett, akik egy korábbi beszélgetésben nagyjából megegyeznek abban, hogy a) Podrick mostantól apród és b) Brienne megkeresi Sansát. Erre nem ellovagol mellette?

screen_shot_2015-04-15_at_6_13_18.png

A Falon

Jon Snow Ollyt igyekszik kiképezni, de a srác haladását elnézve nem tennék sok pénzt a túlélésére. Szegfű Samut is kiképzése küldené, mire az sértetten megjegyzi, hogy ő már kinyírt mindenféle mitológiai lényt, neki nem kell ilyesmit tennie. Stannis leküldi a vörös rébéket Jonért, majd a fal tetején prezentálja a tervét: ő északról indítana kampányt délre, de ehhez kellenek a vadak, akiket besorozna a seregbe majd adna nekik földet északon, a Falon innen, de ehhez kell Mance Rayder bólintása. És mivel Jon olyan kurva jóban van Mance-szel, ugyan, beszélje már rá. A Fal tetején felvett jelenetek látványilag nagyon gagyik, csak mondom.

Hát, Jon megpróbálja jobb belátásra bírni Mance-t, de kevés sikerrel, a Falon Túli Király, vagy hogy is mondják, szépen, lassan elmagyarázza neki, hogy Stannis bekaphatja sz összes faszát, ő ugyan nem fog térdre borulni senki előtt, és a vadak sem állnak be mások háborúját megvívni. Jon Snow alapból is kétségbeesett ábrázata hat fokkal szomorkásabb lesz, mert tudja, mi jön majd, Stannis nem szokott segget csinálni a szájából, Melisandre meg egy szadista picsa, aki örömmel égeti majd el.

S lőn, jön az este, Stannis napszálltáig várt a válaszra, Mance a máglya árnyékában sem remeg meg, én ugyan nem hódolok be neked, hallod. Jó, mondja Stannis, és int Melisandrének, aki meggyújtja a máglyát, és szépen elkezdik Mance-t megégetni, amit Stannisné élvezettel figyel a balkonról, mert egy barom lett ő is, Jon Snow viszont csak egy ideig bír nézni, majd felkap egy íjat, és lelövi Mance-t, még mielőtt nagyon sokat szenvedhetne. Ebből még baj lesz szerintem.

Címkék: 18+ trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.04.15. 11:11:46

Na végre! Már vártam!
Mance azért sokkal szofisztikáltabban fejti ki, amit, és szerintem elég stabil a logikája annak, amit mond. Stannisné viszont az egyik legpszichopatább szereplővé nőtte ki magát a sorozatban, pedig baromi erős a mezőny. Valószínűleg a színész teszi.

Anak 2015.04.15. 12:30:11

Volna pár kérdésem.

A hajadon Cersei mellett ki volt a másik leányzó?

Nincs valami kavarás az idősíkokkal? A sárkányok hogy a túróba lettek 3x akkorák mint az előző évad végén, miközben tenger egyik oldalán most ravatalozzák még Tywint, tehát folytonos az idővonal az előző évadhoz képest, míg a tenger másik oldalán Tyrion közben partot is ért. Mennyi ideig tartott míg átkelt rajta?

Ja, valaki nem tudja, hogy hívják azt a braavosi kapitányt aki Aryát viszi át a keleti kontinensre? Lesz hosszabb szerepe?

polkupyörä 2015.04.15. 12:33:43

Sixx, nem tudom, mi a "köszönjük" valyriai nyelven (a dothraki ugye, nem használja a szót), de képzeld ide, légy szíves.

Leadfoot 2015.04.15. 13:05:24

Mance "inkább a kínhalál, de nem leszek senki kutyája" mutatványa (Ciarán Hinds-re nagyon illett ez a szerep) meglehetősen közhelyes volt, de annál hatásosabb.

Szokás szerint nem kezdett be annyira az évad, inkább csak amolyan "fölhozó" epizód volt (ki, hol, kivel, mit csinál épp). Az epizód jelenete(i) szerintem Tyrion beszélgetése Varys-szal.

tommygun 2015.04.15. 13:32:11

Megsokszorozták a főmotívumot: két ember megyeget valahová és közben beszélget. Most több szálon több páros megyeget valahová és beszélget.
Amúgy megnéztem a letölthető első 4 részt, és szerintem elég annyi a ránk váró izgalmakról hogy azért nem fogok spoilerezni mert nincs mit :( Oda jutottunk hogy a hogyvolt szórakoztatóbb mint maga a sorozat.

kszanaksz 2015.04.15. 13:36:10

Az öreg Tywin valakire emlékeztetett, aztán rájöttem, növesztett egy bundesliga hajat, leborotválta magát és ő lett Vigo a Kárpátok ostora.

Dr. Fred Edison 2015.04.15. 13:55:04

Junkaiban nem az van, hogy az ex-rabszolgák most közösen kormányoznak az ex-gazdáikkal? Én legalábbis így értettem, bár angolul szoktam nézni angol felirattal, szóval lehet néha nem tökéletes a szövegértésem. Viszont Daario pont nem azt mondja, hogy a sárkánykirálynő sárkány nélkül csak királynő, hanem hogy sárkány nélkül már nem is királynő, ami elég fontos különbség.

Amit meg nem igazán értettem, hogy Dani elvileg tűzálló, nem? Akkor miért szart úgy be a sárkányoktól, a láncok miatt felfalni úgysem tudták volna. Vagy csak pont a kedvenc ruhája volt rajta, és amúgy sem szeretett volna tök pucéran kisétálni?

vastyúk is .. 2015.04.15. 14:05:58

@Dr. Fred Edison: Dany nem tűzálló. Az hogy nem égett el Kal Drogo halotti mágjáján csak annak köszönhető, hogy véráldozatot mutatott be a boszorkány személyében. Westeros "történelmében" több Targaryent is a saját sárkányaik pörköltek halálra.Azaz Dany kurvára nem tűzálló, legfeljebb a belterjes klánjára jellemzően az idegpályái kicsit el vannak satnyulva, és kevésbé érzi a meleget :D

vastyúk is .. 2015.04.15. 14:26:07

Nagyon tetszett, ahogy Tywin bácsi szemfedőit megfestették. Aki utoljára még elköszönne tőle, és ráhajolva odasuttogná esetleg, hogy 'te rohadék,..', abba menten belé fagy a szar is, így még egyszer utoljára.
Nekem a falon gagyi látványnak az tűnt inkább fel, mikor Jon üti Igrit végzetét és magyaráz, az előtérben Szellem egy csontot majszolgat. Egy csöppet tájidegen ott az a rémfarkas.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.04.15. 14:41:07

@Anak: szerintem:
1. lényegtelen gyerekkori barátnője, aki azért van ott, hogy legyen kihez képest bátornak tűnnie.
2. de van. viszont, mint bármelyik szabadon választott x kötetes sorozatból (x>3) valószínűleg eleve lehetetlen 100%ig koherens idővonalat összerakni.
3. szerintem itt, a sorozatban nem hangzott el a neve.

capacete 2015.04.15. 14:44:32

@vastyúk is ..: Nem tűzálló, de a sorozatban meg a könyvekben is utalgatnak rá sűrűn, hogy nem úgy hat rá a tűz, mint egy közönséges halandóra. A sárkány ettől függetlenül megpörkölné...

vastyúk is .. 2015.04.15. 14:53:36

@Anak:
Cersei mellett a másik leányzó valószínűleg Jeyne Farman volt (a kérdés csak azért merül fel, mert a könyvben volt egy másik barinő is, és Maggy neki is jósolt. - ezért gondolom, hogy nem ő volt jelen a soriban)

Ami a tér-idő szövetét illeti, nem tudok válaszolni. hihihihihihi

A hajóskapitány Ternesio Terys -valószínüleg annyi a feladata, hogy Aryát elvigye, persze akármikor kiugorhat a HBO kalapjából egy újabb küldetésre, de alapvetően én nem számítanék rá.

vastyúk is .. 2015.04.15. 14:56:44

@capacete: Egyetértünk. Ami tuti, hogy a hőt nem úgy érzi, mint a szolgálóleányok, akik tegyük fel, normális emberek. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.15. 15:36:51

köszi a hogyvoltot, már féltem, hogy idén nem lesz. :D

Dekatlon 2015.04.15. 15:59:16

@vastyúk is ..: debizony tűzálló! Legalábbis néha rátör.
Volt, hogy a túlmelegített tojások mintásra égették a szolgálólánya kezét, őt meg nem.

Dekatlon 2015.04.15. 16:00:33

@capacete: bakker, félreválaszoltam. Neked akartam...

tommygun 2015.04.15. 16:20:51

@capacete: mert a 4. részben már volt némi kaszabolás. Logikailag még abba is bele lehetne kötni de minek (aki két méteres lándzsával megy szük sikátorba járőrözni az meg is érdemli).
A dramaturgiát illetően igazad van egyébként.

capacete 2015.04.15. 16:21:15

@Dekatlon: Attól még nem tűzálló, csak jobban bírja a hőt. A sárkánytüzet nem hinném, hogy túlélné...

capacete 2015.04.15. 16:23:00

@tommygun: Egyetértek. Szerintem a taktika most az, hogy folyamatosan építik fel a feszültséget, és ez majd a végén tör ki, egyszerre több helyen is, így viszont sajnos pont az évad fele lesz unalmasabb, de ez a végére már senkit sem fog érdekelni.

vastyúk is .. 2015.04.15. 18:39:26

@Dekatlon: a sorozatban csakugyan azt sugallják, hogy tűzálló, de pl a könyvben megesik, hogy Drogon csak rálehel Danyire, és csak ettől felhólyagosodik a bőre, és hol van az a tűztől. ;D

gil-galad (törölt) · http://www.gil-galad.freeblog.hu/ 2015.04.15. 18:54:26

Egyre távolodunk a regényektől, kíváncsi vagyok meddig. Ráadásul ugye idén elvileg utoléri a sorozat a könyvet.

@capacete: a 4. könyv kicsit lapos volt, de az 5. szerintem tök fordulatos, és jópár kérdést nyitva is hagy.

nota19 2015.04.15. 19:33:57

@gil-galad: ahogy vesszük, mármint azt, hogy fordulatos volt. Igaz, hogy voltak benne nagyon jó részek, de pl. Tyrion utazása rém hosszú volt, Dany kalandjaitól pedig a falra másztam. Nekem egyébként tetszett a 4. is, annak ellenére, hogy az egy lassított felvétel volt az előzőekhez képest. Az mindenképpen igaz, hogy a két könyv nagy nehezen ad ki egy évadot, a rengeteg leírás, vándorlás egyszerűen nem filmre való. A felvezető részektől nem is nagyon lehet várni nagy fordulatokat, fel kell venni a történet fonalát, és előkészíteni a nagy durranást (remélhetőleg) : ) Nekem tetszett az első rész (a többi is), de én piszkosul elfogult vagyok.

capacete 2015.04.15. 21:05:36

@nota19: Egyébként kibírható volt az első négy rész, de sokkal rosszabb az előző évadnál (és ha nem lépik meg a döntő változtatásokat, akkor még sokkal-sokkal rosszabb lenne. Képzeljünk csak el egy végtelenségig vándorló Tyriont... :(

Szerintem az 5. résztől felpörögnek majd az események, én is várom a nagy durranást. :)

valackyatömegből 2015.04.15. 23:06:37

@Anak: Barátnő, egy senki. De, mindig van kavarás, ez nem egyszer látszott már. Itt most nagyon - a sárkányok pedig amúgy sem nőnek fogságban, csak hát CGI. A könyvben írják, de nem számít, ő is egy senki. (nem úgy senki, mint ahogy senki a...majdmeglátod)

sixx · http://comment.blog.hu 2015.04.16. 04:45:10

továbbra sem spoilerezünk. sem a könyvből, sem a már kijött epizódokból.

Winter is coming 2015.04.16. 08:32:40

No és Bran-nel mi a here van?
MIndenkiről kaptunk szinte körkapcsolást (oké, kimaradt pl Theon nővére is), de Bran-t és Hodor-t kihagyni azért eléggé érdekes...

Márk Szerencsi 2015.04.16. 09:57:13

ritkán van olyan, hogy egy film jobb mint maga a könyv, de azt kell mondjam, szerintem ez a Trónok harcára igaz. Úgy örültem, hogy az 5. évad első részét elérhetővé tette bárki számára az HBO glurl.co/TH-5-1

,, 2015.04.16. 10:28:12

@Márk Szerencsi: ??? You know nothing, Jon Snow!!

capacete 2015.04.16. 11:00:52

@Winter is coming: Bran egyáltalán nem lesz ebben a szezonban, mert különben nagyon durván lehagyná a sorozat a könyveket.

Lenry 2015.04.16. 13:49:55

@Anak: Narrow Sea = Keskeny Tenger, ami elválasztja Westerost Essostól, gondolom néhány nap áthajózni rajta, pont annyi, hogy még egy királyi temetés ne menjen le, de már kelljenek a szarólyukak a ládára

Rhaena 2015.04.16. 21:44:26

@Dekatlon: Nem tűzálló, a Targaryenek mint mindegyik Valyriai vérű család jobban bírjá a tüzet, jóval jobban mint egy átlagos ember

2015.04.16. 23:29:22

@capacete: Igen, rég volt ilyen lapos kezdés ami azért érdekes.

Persze elég magas volt a léc a múltkori évad miatt de akkor is.

2015.04.17. 13:30:40

még pótolnom kell a részt de most Tyrionnak drukkolok, h Dany-val valamit szövetkezzenek

kisasszony 2015.05.26. 18:39:35

@Rhaena: Vitatkoznék. A Targaryenek úgy általában semmivel sem bírják jobban a tüzet, mint más; ahhoz, hogy jobban bírják, még közülük is "sárkánynak" kell születni. Ott volt ugye Viserys, aki 100% Targaryen volt, aztán mégsem bírta a tüzet, hiszen kettejük közül Dany a sárkány. Na, ő viszont teljesen tűzálló. A sárkánykeltető tűzben nem azért nem égett meg, mert ott volt a boszi. A tőle elsajátított "életért életet" elv alapján ugyanis a sárkányok kikeltetéséhez kellett a boszi, áldozatként. Mondták is előtte, hogy minden módon próbálták korábban kikeltetni a tojásokat, hatalmas tüzekbe tették őket, de semmi. Persze, mert nem tudták, hogy az még kevés: a sárkányokhoz a vérmágia a minimum.
süti beállítások módosítása