Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fargo 1x10 - Vékony jég (évadzáró)

2015. április 02. 15:00 - tinipuma

Ott folytatjuk, ahol a múlt héten abbahagytuk, Lester ül az autóban, nézi ahogy Malvo elsétál miután lelőtte Lindát. Sóhajt egy nagyot, majd kiszáll és az irodába siet (kellett odaadni anyunak a dzsekit, még a végén ő fog csúnyán megfázni). Egy pillanatra megrendülten megáll a neje holtteste felett, de tényleg csak egy pillanatra, elvégre dolog van, a széfből előszedi az útleveleket aztán inkább mégse, ehelyett a kulcsokat hagyja ott az asszony kezében. Eddig megvolnánk.

Kifelé menet a kávézó táblájára figyel fel, érdekes, az imént látta a szétlőtt fejű felesége hulláját, csak nem most jött meg az étvágya? Lounál nincs nagy forgalom, Lester beköszön, mindjárt jön az asszony is, mondja, rám bízta, hogy kérjek neki sajtos melegszendvicset. Kaja előtt elugrik a budiba, azaz kisurran a hátsó ajtón a telefonfülkéhez és felhívja a helyi rendőrséget. Nevét elhallgatva elmondja, hogy lövést hallott, a vonal végén a gyorsreagálású tisztviselő közli, hogy ő bizony nem a 911, tessék szives lenni azt hívni ilyenekkel. Lester azért befejezi a mondókáját, majd visszaül az asztalához. Lou érkezik az italokkal és elmeséli neki, hogy a minap kereste egy őszes, kecskeszakállas illető, de nem volt hajlandó megadni a számát. Nagyon nem tetszett a pasas viselkedése, teszi hozzá, de gondoltam jobb, ha tudod. Lesternek hirtelen bevillan, hogy a kinyomtatott beszállókártyát a dzseki zsebében hagyta, késő bánat, mert hangos szirénázás közepette jönnek a rendőrök a bejelentésre, de legalább a szendvicsek is megérkeznek, az is valami.

Mollyéknál teljes a harmónia, anyu kötöget, Gus és Greta táskanyitogatós vetélkedőt néz a tévében. Csörög a telefon, biztos a lövöldözésről lesz szó, hősnőnk sóhajtva csak annyit kérdez, hogy tényleg, a másikat is? Bizony, az új Mrs. Nygaard is elhunyt, Mollynk kötelességtudóan veszi a kabátját és indul dogozni.

3.jpg

A helyszínelés a szokásos menetrend szerint folyik, Bill a hullától tisztes távolságban a pultot támasztja, még mindig nem bírja a látványt, fejlövés lehet, mondja, de én ugyan meg nem néztem. Ez a feladat Mollyra hárul, mindjárt megfigyeli, hogy Lester kabátja van a hullán. Ezt mondjuk három méterről is meg lehetett volna állapítani, de Billnek még így sem sikerült, nem is érti, hogy ennek mi a jelentősége. Mollynk elmagyarázza, lehet, hogy nem is ennek a szerencsétlennek kellene itt feküdnie, nem ő volt a célpont. Ekkor befut Lester, majd belerokkan az eszeveszett fájdalom megjátszásába, pocsékul csinálja, de Billnek ez is bőven elég, Mollyt meg a tökéletes produkció is hidegen hagyná, őt az érdekli, lehet-e ennek az egésznek köze a Vegasban történtekhez, megtorlásként. Kis barátunk rögvest hányingert kap, nem jó ötlet, ha ő kidobja a taccsot akkor az együttérzésben túlteljesítő Bill is ki fogja, megfogják tehát és irány a kapitányság, hogy távol legyen e szörnyű látványtól. Na ez már nem tetszik keményen színlelő kisemberünknek, taktikát vált, elbúcsúzna a szeretett feleségtől, csak egy pillanatra. Bill persze megengedi, de Lester így se jut semmire, Molly rászól, még mielőtt kicsempészné az acapulcoi beszállókártyát a dzsekiből.

Mindeközben egy erdőszéli kunyhóban Malvo főzőcskézik és hallgatja a rendőrségi frekvenciát, meghallja, hogy szólnak valami, a helybéli motelben pocoló FBI-os fickóknak, néhány szerszámot vesz elő a sporttáskájából és munkához lát. Az említett ügynökök amúgy már a rendőrségen kornyadoznak, Pepper ügynök épp azon morfondírozik, nem álmodják-e ezt az egészet, a társa szerintem inkább leütné, pedig a kérdésen mások is elgondolkodtak már. Molly és Bill érkezik a legújabb infókkal, utóbbi csak zagyvál, de Budge azért felfogja a lényeget, kivégzés történt.

4.jpg

5.jpg

Lou is befut, elmeséli Malvo minapi látogatását a kávézóban, Molly rögtön az orra alá dugja az aktában lévő fotót, hátha apus azonosítani tudja. Lehet éppen, de akkor elváltoztatta a külsejét, mondja Lou. Mollynak nagyon sok a dolga, Lestert kell kihallgatni, ezért megkéri az apját, szóljon haza helyette, hogy bent lesz egész éjjel. Lounak jobb ötlete van, inkább fog egy nagy puskát és odamegy őrt állni a házhoz, hogy megvédje az unokáját.

Míg bent a rend éber őrei serénykednek, a rendőrség előtt Malvo lazán odasétál az FBI-os fiúk kocsijához, feltöri és elemel egy fekete könyvecskét a kesztyűtartóból, azt eddig is tudtuk, hogy nem szívbajos.

Bill, Molly, Pepper és Budge együttes erővel látnak neki Lester kihallgatásának. Malvo fotói láttán a kisember haragosan terel, ügyvédet akar, de amúgy is intéznie kell a temetést, szóval zárják be vagy engedjék el, punktum. Mollynk megpróbál a lelkére hatni, szerinte Lester igazán tudhatná, hogy ez az ember nem fog soha leállni, sőt, talán nem is ember.

6.jpg

8.jpg

Gus felébred, a ház előtt valóban a szavatartó és elszánt Lout találja teljes készültségben, puskával a kezében. Postásunk meglepődik egy csöppet, aztán elindul, hogy a felesége után nézzen, Gretát meg rábízza az öregre, hogy vigyázzon rá, szerintem erre nem lesz panasz.

Az őrsön Molly tart eligazítást, megvan a pompás akcióterv Malvo elfogására, az FBI is küld erősítést, a vidor fiúk pedig Lesterre vigyáznak majd otthon (abból talán nem lehet baj). Gus telefonál, kéri a nejét, hogy vigyázzon magára, ne rohangáljon Malvo után. Érvelése fergeteges, nem viheti Gretát még egy temetésre, egy mindenórás feleséget szerintem is ezzel lehet a legjobban meggyőzni. Molly azért megígéri, hogy kimarad az akcióból és a rendőrségen marad felügyelni a dolgokat. Gusnak egy farkas állja el az útját, így felfedezi az útszéli kunyhó mellett parkoló piros BMW-t, amiben korábban Malvot látta. Kapja is újra a telefonját, aztán meggondolja magát és maga indul cserkészni (nem a farkast). Lopakodás közben meglátja amint Lorne elhajt, úgyhogy beóvatoskodik a kunyhóba.

9.jpg

10.jpg

Bill magába roskadva üldögél az irodájában, Molly jön jelenteni. A főnök nincs jól, teljesen elveszett a jó lélek, nem érti hová lett a világ ahol az emberek jók, a szomszédok elsöprik egymás portája elől a havat, a rendőri meló pedig palacsintahalmokat és jó kocsit jelent. Ja, és nyugis. Mostanra levonta a következtetést, felmond, Molly lesz az új főnök, nem vitás, hogy ő a legalkalmasabb. (Tényleg szívszorító, ahogy vergődik szegény.) Molly nem kezd örömujjongásba, most nem ennek van ideje, meg kell beszélnie Gussal meg minden. Az ügyet se ártana megoldani, de ez is csak hősnőnknek jut eszébe.

Malvo közben a bemidji őrs készséges telefonosa és az ellopott noteszben talált kód segítségével felhívja az FBI-t és visszahívatja az erősítést. Ezután autót vásárolna, egy rozzantnak kinéző Fordot szemel ki, mit ad isten, pont olyat, amivel az ügynökök is járnak, mert az olyan izgi. Ugyan a bolt még zárva, de Malvo ráveszi a kereskedőt egy próbaútra.

11.jpg

12.jpg

Molly közli Lesterrel, hogy hazamehet a vidor fiúk kíséretében, utóbbi inkább hívna egy taxit, de ez nem opció, az FBI fog rá vigyázni és punktum. A kisember meg van sértődve amiért őt az első perctől vegzálják, noha nem csinált semmit. Mollynk jóindulata a nullára lappadt, ez belőle is kihozza a sufnifilozófust, belekezd egy történetbe, miszerint egy ember a vonathoz rohanván elveszti egy kesztyűjét, és csak a vagonban ülve veszi ezt észre. Mit van mit tenni, kidobja a másikat is az ablakon, ha valaki megtalálja, legyen egy teljes pár kesztyűje. Lester se érti.

Mindegy, kénytelen-kelletlen hazaindul a fiúkkal, útközben seperc alatt megoldja a múltkori feladványt. (Könnyű neki, régóta tudja a választ.) Egy ugyanolyan autó követi őket, érzésem szerint Malvoval a volánnál. Hazaérnek, az FBI-os fiúk közlik Lesterrel, hogy veszélyben van, de ők itt maradnak és vigyáznak rá. Legyen. Lester letrappol az alagsorba, már megint az öccse vadászcuccaiban kotorászik kicsit.

13.jpg

14.jpg

Lou még mindig a szeretteit vigyázza, Greta érkezik egy meleg itallal és leül nagyapus mellé. Az öreg egyszer már őrködött ugyanígy, '79 telén, Molly akkor épp négy éves volt. Akkor jött is a gonosz, bár csak kicsit később. Gretának tetszik ez a móka, ő is fog egy puskát és letelepszik, ha eljön akire várnak, hát kilövi a szemét, nagyapus pedig megölheti. Lou rettentő büszke a kisunokára.

Molly betartotta a szavát, egyedül üldögél a rendőrségen és sorra hívogatja a kiküldött egységeket. Sajnos sehol semmi eredmény, csak egy gyorshajtót sikerült megfogni. Hősnőnk ezen a ponton úgy dönt, hogy mégis maga jár utána a dolgoknak és elindul Lesterhez. A recepciós kollegina aggódik, biztonságos ez? Mármint neki, hogy így egy szál magában marad az őrsön, mi van ha eljön a gyilkos? Molly odaveti neki, hogy zárja be az ajtót és távozik.

15.jpg

16.jpg

Lester háza előtt az ügynökök őrködnek és elmélkednek, mikor egy autó tűnik fel. A fiúk persze azt hiszik, hogy megjött az erősítés, de mivel senki nem száll ki a kocsiból, ők kipattannak és fegyvert rántva odamennek. A volánnál a szerencsétlenül járt autókereskedő ül, kezeit a kormányhoz ragasztották. Malvo a fák közül bukkan elő, Pepper ügynök épp csak annyit bír mondani, hogy ez tényleg csak egy álom, Lorne mindkettőjüket agyonlövi. A halálra rémült kereskedő az életéért könyörög, szerintem hiába.

Mindebből Lester semmit sem vesz észre, valamiért a hálószobában a nyaralásra becsomagolt bőröndök tartalmát szórja szerteszét. Kezébe akad az év ügynöke trófea, azt is félredobja. Leballag a földszintre és végre észreveszi az ügynökök elhagyott kocsiját és a vérnyomokat a hóban, Malvo ugyanis egy farakás mögé húzgálja be a hullákat. Lester visszarohan az emeletre és kétségbeesetten hívja a rendőrséget, elmondja, hogy a fürdőszobába menekült, de sajna az ajtón nincs zár. Malvo beengedi magát és szépen végighallgatja az egészet, tehát besétál a hálóba, egyenesen a széthajigált ruhák közé rejtett medvecsapdába, nahát Lester, ez szép húzás volt. A kisember kiront a fürdőből és lövöldözni kezd, nem talál, Malvo viszont hozzávágja a trófeát és visszalő. Lester újfent betört orral visszamenekül a fürdőszobába, golyók érkeznek az ajtón keresztül, de Malvo szerencsére nem jön utánuk. Kis idő elteltével előlopakodik, Lorne kiszabadította magát a csapdából és eltűnt, vérnyomok mutatják az útját.

17.jpg

18.jpg

Malvo visszamegy a kunyhóba, orvosi táskát szed elő (ez vajon a fogorvos álcából maradt meg, vagy bérgyilkosoknál is része az alapfelszerelésnek?) és nekilát ellátni a sérülést. Randa nyílt törés, de meglepően ügyesen helyrerántja a csontot és sínbe teszi a lábát. (Egy pillanatra a farkas is feltűnik.) Pihengetne kicsit, de Gus érkezik előreszegezett pisztollyal és elújságolja, hogy megoldotta a feladványt a zöld szín különböző árnyalatairól. Malvo gratulál a megfejtéshez, a postássá lett exrendőr pedig lelövi, de a rohadék három lövés után is túl elevennek tűnik, úgyhogy beleereszti a teljes tárat. Csak meghal végre, Gus csak ekkor kezd egész testében reszketni, aztán lenyúlja Malvo kését (gondolom emlékbe).

Jönnek a rendőrök, Molly is odaér végül, szó nélkül megöleli férjét. A kunyhóban Gus megmutatja neki Malvo kazettáit, meghallgatják a Lester Nygaard feliratút (a többi tokon egyébként stábtagok nevei szerepelnek), megvan végre a bizonyíték, hogy a kisember ölte meg a nejét, mármint az elsőt.

20.jpg

Két héttel később Lester vadonatúj, ezúttal piros dzsekiben egy motoros szánnal száguldozik az erdőben, élvezi a telet és az életet. Rendőrök állják el az útját, kis barátunk azonnal menekülőre fogja, kedélyes szánkós üldözés kezdődik. Lester elöl, kihajt egy hómezőre de elesik és futva menekül tovább, oda se bagózva a "Vigyázz! Vékony jég!" feliratú táblára, hiába kiabálnak utána, hogy ez veszélyes. Persze nem jut messzire, a jég megreped, hősünk elmerül és ott leli halálát a jeges vízben.

Molly is értesül a fejleményekről, a család egyébként megint a táskanyitogatós játékot nézi a tévében. Gus kitüntetést fog ám kapni a bátorságáért, Greta szemtelenül ki is röhögi, de ő maga is úgy érzi, hogy inkább a nejének járna az elismerés. Mollynk másképp vélekedik, ez a te ügyed volt, szívem, nekem rendőrfőnöknek kell lennem.

22.jpg

Ezzel vége az első évadnak, minden kedves olvasónak köszönöm a megtisztelő figyelmet. Ősszel jön a folytatás, új történettel és új szereplőkkel.

Címkék: fargo
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.02. 19:26:45

Jó lett az évadzáró, kíváncsian várom az új évadot. Lester egész kikupálódott a végére. A hangos telefonálás szerintem figyelem elterelés volt a medvecsapdáról. A trófeával való orrbaverésen meg jót nevettem. :) Kölcsön kenyér.

tinipuma 2015.04.03. 21:25:36

@Hadrian77: A telefon egyúttal beterelés a csapdába.
Az orrtörés bónusz, de kiváló :)
Én is nagyon kíváncsi vagyok az új évadra.

Gabba 2015.04.04. 10:55:31

@tinipuma: a keményen dolgozó kisemberek nevében köszi az egész évadot, pompás sorozathoz pompás hogyvolt.

várós a második évad, úgy olvastam, hogy az időben korábban fog játszódni

tinipuma 2015.04.05. 10:51:15

@Gabba: Igen, ha jól emlékszem a Lou által is gyakran emlegetett 1979-ben, abban az évben, amikor megsérült Sioux Fallsban. Várós, bizony.

Gabba 2015.04.05. 11:06:00

@tinipuma: és ki írja majd róla a hogyvoltot ? : )

tinipuma 2015.04.05. 19:44:14

@Gabba: Ki tudja? Még az is lehet, hogy kitartok :)

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.10.09. 09:10:14

Malvo nélkül nem lesz egy kicsit üres a következő évad ?
Kezdtem megszeretni, de azért Gusnak is szurkoltam :)

tinipuma 2015.10.12. 18:09:50

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Én a régiek nélkül is nagyon várom a folytatást.
Mindjárt jön :D

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.10.13. 08:40:38

@tinipuma:

A szinkronosra még két hetet várni kell szerintem, a Donovannél is úgy volt úgy emlékszem. :(
Vagy már írod a feliratost ?
süti beállítások módosítása