Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kossuthkifli 1x03 - Maradék magyar

2015. április 01. 13:00 - Gabba

1849. május 8., az utazás második napja

Vízkeleten hagytuk magára a postakocsit és utasait, a serfőző Juszagos házában éjszakáztak, ahonnan másnap hajnalban indulnak tovább. Juszagos hajtja a lovakat, mert ő ismer egy rejtett gázlót a Dudvágon, nagy elánnal hajt be a vízbe, a nők rémülten sikoltoznak és kapaszkodnak, a férfiak csak kapaszkodnak. Szerencsésen elkerülnek egy úszó fatörzset és hamarost át is érnek a túlsó partra, Juszagos útmutatása alapján innen Galántára kell eljutniuk, ahol Kalivoda, a félszemű kovács szerez majd nekik passzust, jelszó: Sarlós Boldogasszony napján sose vigadok. Estilla két rúd bejglivel gondolja megjutalmazni a serfőzőt a segítségért, Schwappach ezt ellenzi, a bejgli titkos, ne is említsék. Így az őrnagy részéről Juszagos jutalma csak egy kézszorítás és egy „Éljen Kossuth!” felkiáltás, tűzze a kalapja mellé, amikor eső esik karikára.

kossuthkifli3_01.JPG

Nem sokkal később az őrnagy megállásra szólítja fel Batykót és a természet szavának engedve berohan a susnyásba könnyíteni magán, hiába, ha menni kell, hát menni kell. Majd a következő pihenőnél úgy dönt, ellovagol vadászni és maga után fogja húzni a kocsist kötélen, nehogy megszökjön. A pohos Batykó tiltakozik, Estilla is a pártjára áll, így aztán Schwappach hagyja magát meggyőzni (ritka pillanat) és egyedül indul el, de aztán legyen jó parázs, mire visszatér a zsákmányállattal! Amíg várakoznak az őrnagyra, Batykó saját szerzeményeivel (komponyír, mondtam már?) szórakoztatja a hölgyeket, nagy sikert aratva. Felidézi gyerekkorát, akkor találta ezt a jágerhornt a szőlőben, egy leszúrt ember közelében. Attól kezdve naponta kürtyölök, mondja szemérmesen.

kossuthkifli3_02.JPG

A vadászat sikeres, Schwappach két nyúllal tér vissza, Batykó lenyúzza és nyársra húzza őket, ezalatt Estilla az ezüst dobozkába virágszirmokat gyűjtöget. Nézze Amadé, a fele fürtös gyöngy!, mutatja az őrnagynak, ebben a pillanatban az etüiből porfelleg kavarodik elő és emberré áll össze! Földbe gyökerezett lábbal nézik a jelenést, elsőnek Batykó ocsúdik és odalép az alakhoz. Hús és vér a komé, büdös, mint mi magunk, ad jelentést a többieknek. Füzegy vogymuk, münyi urumnak szüne elül jövék tibennetek, mondja barátságosan az alak. Estilla is megvilágosodik, eszerint a rege Füzegy fészkéről, amiről a múltkor mesélt a kecskeképű öreg, mégis igaz. Az őrnagy persze a jövevényben is spiont gyanít, Füzegy tiltakozik: Maradék mogyeri valék, kóbor gyimilcs! Schwappach ettől még nincs meggyőzve, szerinte a figura szándékosan beszél ilyen érthetetlenül, de a művelt grófnő leinti: Eleink 800 évvel ezelőtt ilyen galuskásan beszéltek. Honnan tudja, talán már akkor is élt?, röhög Schwappach, az udvariasság mintaképe.

kossuthkifli3_03.JPG

Füzegy odaugrik a nyárshoz és leszedi róla a félig kész nyulat: Nyársi botrul zsírja elpecseg, agyagóba ágyald, husa iremest porsul!, rikkantja és gyorsan üreget ás, beteszi a nyulat, földet tesz rá, majd a tetejére nagy halom rőzsét rak. Szavát persze Schwappachék sem értik jobban, mint mi, kései utódok, de az agyagburkolatban kisült hús végül magáért beszél, szinte szétomlik a szájban. Az ebéd végeztével az őrnagy indulást rendel el, persze Füzegy itt marad, a nők tiltakoznak. Estilla durcásan nekilát összeszedni a kiszóródott szirmokat, legalább a fürtös gyöngyöt hadd tegyem vissza, mondja a türelmetlen Schwappachnak. Ebben a pillanatban Füzegy ismét porfelhővé válik és behussan a dobozkába, a társaság rövid tanácskozás után rájön, hogy a hívószó a fürtös gyöngy, ezzel bármikor elő tudják csalogatni a vitézt. Így már természetesen velük maradhat a dobozi ember.

kossuthkifli3_04.JPG

A kocsi elindul, de a kiadós ebéd után jólesne némi édesség Karola szerint, itt van például ez a finom bejgli a ládában. Azonban az őrnagy továbbra sem nem enged a corpus delictihez nyúlni, akármilyen delikát is. Galánta előtt csata nyomaira bukkannak, a felkelők megtámadtak egy osztrák őrjáratot (patrul), két katona ott fekszik az úton holtan, Vagyis még csak az egyik halott, a másik súlyos sebesült, az őrnagy gálánsan felajánlja Batykónak, végezzen vele, vágja le a fejét. Batykó vonakodik elfogadni a kardot, inkább az őrnagyra bízná a végrehajtást, mégis csak ő a szakértő. Schwappach kéjes vigyorral az arcán a katona saját tőrével szúrja torkon a sebesültet. Hazánk földjét gyalázta, nem jár neki kegyelem, jelenti ki. A nők iszonyodva fordítják el fejüket.

kossuthkifli3_05.JPG
Galántán sikeresen rátalálnak a félszemű kovácsra, aki a háza előtt éppen juhtúrós galuskát (haluski) halózik befelé. Az őrnagy kétszer is elmondja a jelszót, nehogy félreértés legyen, Kalivoda megnyugtatja, intézkedik mindjárt, addig fogják ki a lovakat. A titkos iroda (büró) az ispánsági lakban van, amíg a kovács odajár, a grófnő és Estilla titokban nekilát csipegetni az egyszerű kaját. Pórétel, de káprázatos!, csemcseg Karola. Visszatér Kalivoda és új tervbe avatja be Schwappachot: az ellenség a séllyei hídon akarja átvontatni az ütegeket, fel kéne robbantani. Az őrnagy persze egyből beleegyezik, az est leszálltával a kováccsal kettesben szekérre ülnek, és pár hordó lőpor társaságában elindulnak a hídhoz. Azt azonban erősen őrzik, az őrnagy némi töprengés után úgy dönt, lefújja az akciót.

kossuthkifli3_06.JPG
Ezek itt Wohlgemuth katonái, akiket Klapka Nagysallónál legyőzött, de aztán nem üldözte, pedig egész Bécsig kergethette volna őket, miért?, töpreng hangosan Schwappach. A nádasból ekkor régi katonatársa, Hideg százados lép elő pipereárusnak öltözve, ő is álruhában járja a vidéket, mint a múltkor látott Koronka. A tisztek pár perc alatt összevesznek a vezérkar stratégiáján, Hideg szerint Kossuth felelőssége az egész, ő nem engedte, hogy Görgei Klapkához csatlakozhasson, inkább elküldte Budát ostromolni. Kossuth amúgy sem katona, csak egy szónoki kalandor, aki mindenhová magával hurcolja a koronát, hogy maholnap a saját fejére tegye, éljen a felkent III. Lajos!, mondja gúnyosan, de ezek az utolsó szavai, mert Schwappach egyetlen kardvágással átmetszi a torkát. Szép vágás volt, észre se vette, bólint elismerően Kalivoda. Majd a tetemet a vízbe dobja, a százados így most már tényleg hideg lett.

kossuthkifli3_07.JPG

Ennyi esemény után nézzük meg, merre jár a két feldúlt atya? A tüchtig halottaskocsi begördül Diószegre, a helyiek kalaplevéve állnak és rémülten nézik, ahogy a megboldogult (Dalfalvi) egyszerre felül a koporsóban és így szól hozzájuk: Hamarosan ti következtek! Az öreg Schwappach ráerősít és az álruhában utazó császárnak adja elő magát, majd a független Magyarországot is dicséri, ezzel bizonyítva Vödricnek, hogy az egyszerű népnek tök mindegy, császár vagy Kossuth, azt tiszteli, aki éppen arra jár. Na látja, és ezeket akarják maguk szabadságban füröszteni, int fejével gúnyosan a falusiak felé. A cukrász kikel magából, amiért Schwappach még kézcsókot is elvár a helyiektől, és hazaküldi őket, így aztán hosszas fejtegetése végén az öreg tanácsos hiába fordul vissza a parasztokhoz, láttak-e errefelé egy zöld delizsánszt elhaladni, addigra azok már szétoszlottak.

kossuthkifli3_08.JPG

Továbbmennek Szeredre, ahol a Felebaráti Gyász nevű temetkezési intézetnek álcázott kémközpontban Schwappach kézhez kapja a Pozsonyból érkezett felvilágosítást a fiatalok két kísérőjéről. A postakocsis évek óta szolgál, a politika nem érdekli, katonának alkalmatlan (untauglich), az öregasszony meg nem más, mint Thalvizer Karola. Az öreg Schwappach elmorogja, hogy ő ismeri a grófnőt, mert annak idején rövid ideig udvarolt neki, Vödric szerint viszont az ő lánya nem ismerheti a grófnőt, ők nem járnak sehova. Végül arra jutnak, hogy a vénlány valami módon a postakocsis ismerőse lehet, azt viszont még mindig nem tudni, miért utaznak együtt a fiatalokkal. A császári tanácsos ismét szúr egyet a cukrászon: Mi itt reggelizünk, az árvák és özvegyek meg éheznek a rebellió miatt, maga meg kossuthkiflinek nevezte át a süteményét. Mert úgy jobban viszik, vág vissza Vödric, különben sem az én kossuthkiflim szülte a rebelliót.

kossuthkifli3_09.JPG

Kezében méretes kolbásszal hadonászva Dalfalvi Matyiő is becsatlakozik a társalgásba és felidézi az ünnepelt pozsonyi énekesnőt, Schodelnét, aki a Hunyadi László c. darabban lépett fel, mint Szilágyi Erzsébet, a közönség az előadás után lelkesen ünnepelte. A hatóság természetesen tudta, hogy a dalmű uszító tartalmú – akárcsak a maga kiflije!, érvel Matyiő, de Vödric visszavág: Az én kiflim diótartalmú! Matyió folytatja az elbeszélést: a színésznőről sikerült elhíresztelni, hogy Windischgrätz szeretője, ennek eredményeképpen az addig ünneplő tömeg másnap már megköpdöste Schodelnét. Ne akarjon így járni, ne legyen a sütemények csalogánya!, lóbálja meg kolbászát figyelmeztetően Dalfalvi Vödric orra előtt.

kossuthkifli3_10.JPG

Később Schwappach és Matyiő a spionkodás (fürkészet) jövőjéről elmélkedik, a tanácsos attól tart, hanyatlani fog a szakma, új szelek fújnak. És ha a csőcselék jut hatalomra, mi lógni fogunk, mint a cseplesz, borong Schwappach. (A cseplesz amúgy sötétvörös termés, mint pl. a meggy, ha más is olyan okos akar lenni, mint én, ide kattintson. Csajozásra azért nem alkalmas.) Matyiő azonban nem látja ilyen sötéten a jövőt, szerinte besúgók nélkül egyetlen hatalom sem maradhat fenn, mert előbb-utóbb mindenki rádöbben, hogy elvbarátai veszélyesebbek, mint ellenségei. (Újabb pompás megállapítás, epizódonként legalább egy mindig akad.)

kossuthkifli3_11.JPG

A halottaskocsi következő állomása Köpösd, ahol az Örök Boldogság nevű műintézményben hírét veszik, hogy a delizsánsz Vízkeleten töltötte az éjszakát és most Galántára tart. Hopp egy légy, megvannak!, örül meg a hírnek Schwappach, ezt a kifejezést jó száz évvel később egy magyar mozgófilmben is többször hallhatjuk majd. Vödric eközben csizmát venne a házigazdától, de sajnos szűk a lábára. Akkor marad a pantofli, sóhajt lemondóan a cukkerli. Indulnak tovább, de a távoli dombon masírozó osztrák csapatok miatt Schwappach úgy dönt, másfelé kerülnek, inkognitóját saját katonái előtt sem akarja felfedni.

kossuthkifli3_12.JPG

Matyiő erre a kocsi mélyéről osztrák ezredesi (oberst) egyenruhát szed elő és magára húzza, így biztos átjutnak majd az ellenőrzésen. Ez azonban téves döntésnek bizonyul, mert hamarosan összeakadnak pár honvéd katonaszökevénnyel. A selyemgatyás kurva anyját, egy óberszt!, kiáltják és fegyverrel kényszerítik saját szekerükre átszállni Matyiőt, hogy később majd váltságdíjat kérjenek érte.

kossuthkifli3_13.JPG

Az egyik mezítlábas fegyveresnek Vödric felajánlja a pantoflit, csak engedjék el Dalfalvi urat, bár azon eléggé megütközik, hogy a katonák dezertáltak a nemzeti hadseregből. Csak hárman maradtunk az egész gyalogezredből, világosítja fel a katona. Az öreg Schwappach azon örül, hogy az obersztes fogás miatt a katonák elfelejtették kirabolni őket, Matyiő sorsa amúgy nem nagyon izgatja: Túl sokat tudott és az mindig veszélyes, érvel hibátlanul. Elgurulnak a révig, ahol még látják, amint a szamárhúzta kordéra felpakolt Matyiővel a katonák a túlparton ismeretlen irányba elszekereznek, de előtte az egyik katona megvető arccal még a folyóba hajítja a csodás pantoflit. Vödric könnyes szemmel nézi a jelenetet. Itt megpihenünk, mert egy postakocsit várunk, mondja Schwappach a révésznek.

kossuthkifli3_14.JPG

A szegény szamár azonban nem sokáig bírja a munkát, az egyik domboldalon bánatos ordítással lefekszik és kileheli lelkét. A katonák felteszik a szekérre Matyiő mellé, és magukat befogva indulnak tovább. Elérkeznek Zsigárdra, a Betegápoló Irgalmas Rend kórházába, itt már több katona és civil is van, a barátok egyszerű étellel vendégelik őket és látják el sebeiket, Matyiőt a nagy tekintélyű Gracián testvér kínálja vacsorával. Mennyit kér a szamárért?, kérdezi, mert pénzünk az nincs, vagyis van, csak befalaztuk, somolyog Gracián, úgy is, mint a sorozat rendezője. Matyiő gálánsan felajánlja a dögöt ingyen, cserébe a finom levesért (teheti, neki is ingyenbe van). Jószívűsége elnyeri jutalmát, a rendfőnöktől egy kis hordó huszárzsírt (sebkenőcs) kap ajándékba.

kossuthkifli3_15.JPG

Az éj leple alatt Matyiő úgy dönt, innen mégiscsak jó lesz lelépni, és az alagsor felé indul, hátha ott rejtették el a barátok a pénzüket. De nem kincset talál, hanem a kelmefestő műhelyt, ahol az egyik testvér főzi éppen a bíbor festéket. Segíts, merre a rejteklyuk?, kérdi Matyiő, máris ülepemre vágyódsz?, kérdez vissza meglepetten a barát. Matyiő dühösen faggatná tovább, ám a barát nem tud semmiféle kincsről, inkább a Szélkeltőről kezd beszélni, akit a nyakában lógó síppal (fütyellő) szokott előhívni. Dalfalvi mérgesen megragadja és megrázza a gyengeelméjűt, mire az kiejti a sípot, bele a kemencébe. Láng és léghuzat csap elő a parázsból, mindent feldöntve a teremben, és az egyik gerenda úgy eltalálja Matyiőt, hogy eszméletlenül esik össze.

kossuthkifli3_16.JPG

Galántán az őrnagy távollétét kihasználva a grófnő és Estilla rágyógyul a beijglis ládára, magára hagyva a konyhában megkötözve ücsörgő Batykót. Szegény kocsis hiába kiabál: Engedjenek el, sürget a természet, vagy azt akarják, hogy a cipőmbe csorgassak? Csorgasson, alig habozzon, szól vissza a grófnő a szomszéd szobából. Felfeszítik az útiládát (ferslóg), de csalódniuk kell: egész rudak helyett csak össze-vissza tört morzsalékot találnak benne, az íze azonban így is nagyon finom. Karola előző éjjel látta, hogy az őrnagy kiment a delizsánszhoz és valamit matatott benne, ezek szerint felvagdosta az összes bejglirudat, kémjelentés után kutatva. A darabkák közül egyszer csak előkerül egy fehér galambtoll, a grófnő meglepődve emeli fel: Ezt atyja sütötte bele, üzenni akart volna mégis?, kérdezi az elhűlten néző Estillától.

kossuthkifli3_17.JPG

A magára hagyott Batykónak ismét megjelenik anyácskája, tulajdon tócsádban tocsogsz, magom?, kérdezi szomorúan. Majd ismét a galambtoll iránt érdeklődik, sikerült-e már megszerezni, hiszen ő úgy intézett mindent, hogy fiacskája a toll közelébe kerülhessen. Ha nálad lesz a toll, szólíts újra, ölj is érte, ha másképp nem megy!, búcsúzik a bárgyún bambuló Batykótól.

kossuthkifli3_18.JPG

Címkék: kossuthkifli
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2015.04.01. 17:44:48

Ez jó rész volt és jó lett a hogyvoltja! Köszönet dobozi uram beszédének leírásához, mert én ugyancsak kapkodtam a fejem, hogy mi szépet mond :-) A szótár is jól jött. Karola úgy néz ki, mint Camilla Fritton :-) www.youtube.com/watch?v=GcYei9tbJaM

Gabba 2015.04.01. 18:02:34

@Pácsó Ármándó: mi tagadás, időnként fel kell lapoznom a könyvet a párbeszédek idézése érdekében...

Krétagarbó 2015.04.01. 19:47:19

@Gabba: Nagyon köszi, nekem is így válik érthetőbbé, hogy elolvasom a posztod. Akartam is kérdezni, hogy a könyve a kezedben van, amikor írod, mert olyan jól érted a szavakat...

Gabba 2015.04.01. 21:14:05

Ha valaki akar játszani, megfejthetné, hogy melyik magyar filmre utaltam a hopp, egy léggyel

(Pácsó nem indulhat, mert ő tudja :)

Krétagarbó 2015.04.02. 06:08:16

@Gabba: én sajnos nem tudtam magamtól, kigugliztam, úgy is ér a megfejtés? :)

Gabba 2015.04.02. 09:06:23

@Krétagarbó: esetleg így is elfogadom, ha megígéred, hogy elolvasod róla a nemrégiben megjelent hogyoltot :)

@Pácsó Ármándó: számodra nincs nehéz feladat :)

KapitányG 2015.04.02. 10:28:38

@Gabba: Nosztalgiázol? Nagyon bejött neked az a múltkori vadászat :)

Krétagarbó 2015.04.02. 11:38:32

@Gabba: Elolvastam:) De nem lövöm le a megoldást, hátha mást is kiváncsivá tettünk.

Gabba 2015.04.02. 13:03:53

@Krétagarbó: te példamutatóan rendes és szófogadó olvasó vagy :)

@KapitányG: a nosztalgiázás helyett jobb szó rá az önreklám :

Pácsó Ármándó 2015.04.02. 17:45:17

@Gabba: Jajj, dehogy nincs! És szeretek játszani!:)

W.Jack. 2015.04.02. 20:06:31

@Gabba: Mivel én már hetekkel korábban megnéztem a szóban forgó filmet, gondolom én is diszkvalifikáltam magamat :)

Gabba 2015.04.02. 20:51:48

@nughop: sajnos igen, de díjazom az önmérsékletedet :)

és ezt a sorit is nézed?

W.Jack. 2015.04.13. 14:57:33

@Gabba: Nem, nem merem nézni már egyiket sem.
süti beállítások módosítása