Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kossuthkifli 1x02

2015. március 29. 15:00 - Gabba

1849. május 7., az utazás első napja

Az útra készülőben Schwappach őrnagy átnézi a grófnő néhai bátyjának, Thalvizer Dorozsmának a fegyvergyűjteményét, meglepetésre Karola valamennyi fegyver nevét és működési elvét ismeri. Schwappach végül egy puskát, egy jurátuskardot és egy zsebpisztolyt választ ki, és elhelyezi a málhában. Jön Csepke, a régi hűséges házicseléd, aki mostanra már vaksi és félig süket, mégis segít a pakolásban, múltbeli erényeiről a grófnő rögtönzött előadást tart. Ennek lényege, hogy fénykorában Csepke igencsak buja némber volt, például Karola idős apját hatszor fordította vissza a haldoklás útjáról női bájai, főként dinnye nagyságú csecsei segedelmével. Az öreg gróf minden ilyen beavatkozás után úgy meggyógyult, hogy többnapos vadászatokat rendezett. Csodás, mesés idők! Az utasok bekászálódnak a delizsánszba, az őrnagy szökés ellen kötelet akaszt a kocsis nyakába, aminek másik végét a saját kezébe fogja. A bakról Batykó az útirányról érdeklődik: Merre? Balra, Debrecenbe!, adja ki a pontosnak nem igazán tekinthető iránymutatást Schwappach.

Kossuthkifli2 01

Az őrnagy a térképet vizsgálva megpróbálja a hadak járta utak között a legbiztonságosabbat megtalálni és úgy dönt, nem indulnak egyenesen keletnek, hanem inkább északkelet felé kerülnek. Az jó, Szentpéterváron még úgysem jártam, vicceskedik a grófnő, de Schwappach nem vevő rá. Ennek ellenére Karola igyekszik a beszélgetést fenntartani és bécsi élményeiről mesél, amikor 16 éves korában apja elvitte a császárvárosba. Csak halott császárt néz szívesen az ember, ennyit képes az őrnagy reagálni, hát akkor ennyit a kedélyes beszélgetésről. A grófnő ezért inkább Estillával fecserészik a Vödric és a Thalvizer családnevek eredetéről, de végül nem sokra jutnak, a vödric tán a vödör tótul, a Thalvizer eredete viszont teljes homály. Váratlan akadály készteti őket megállásra, az útra rádőlt egy óriási nagy fa, az überokos őrnagy először puszta kézzel próbálja félrehúzni a monstrumot, majd kardjával áll neki aprítani, nooormális? A penge az első csapástól persze el is törik, ennyit tisztünk észbeli képességeiről.

Kossuthkifli2 02

Kénytelenek hát egy keskeny dűlőútra térve kerülőt tenni, de hamarosan újra meg kell állniuk, mert rongyos ruhás zarándokok kerülnek eléjük. A jószívű Batykó háromgarasosokat kezd osztogatni nekik, Schwappach viszont majd felrobban a méregtől az újabb késedelem miatt. Váratlanul rablók támadnak rájuk és kezdik lerángatni a postakocsiról a málhákat, a nők sikoltoznak, a zarándokok menekülnek, az őrnagy a kerekek között megbújva nekilát megtölteni a pisztolyt. Minden tiszteletem hős honvédeinké, de hogy egy magas rangú tiszt töltetlen fegyverrel induljon neki egy ilyen útnak… (Észbeli képességről szóló megjegyzésemet lásd fentebb.) Szerencsére váratlan segítség érkezik, lövések dördülnek, a három rabló holtan esik össze.

Kossuthkifli2 03

A megmentő egy Badagány nevű ócskás (limlomász), szekere mindenféle kacattal van felpakolva. Panaszkodik a nehéz életre, senki nem vesz semmit, és abból is alkudni akar, stb, Estilla viszont lelkesen vásárolna valamit. Hogy mielőbb továbbindulhassanak, az őrnagy végül az egész hóbelevancot megveszi Badagánytól némi pénzért, a limlomász kalapját megemelve búcsúzik, Estilla hosszasan néz utána. A lány magához vesz egy kis ezüst tűtartó dobozkát (etüi), a többi vacakot a zarándokok osztják szét egymás közt. A szentéletűek még talizmánt is akarnak szerezni maguknak, ezért ketten nekiesnek a halott rablóknak és levágják a golyóikat. Kemény idők, pár percre most meg is állok és kimegyek az erkélyre levegőzni.

Kossuthkifli2 04

A következő helység Garab falu, az őrnagy a térképet bogarászva látja, hogy ez újabb kerülő, mérgében a kötélnél fogva lerántja Batykót a bakról: Mit csinálsz, te fejfaszó?!, érdeklődik harsányan. Északnak megy az út, én sem mehetek másfelé, siránkozik a kocsis, közben a hölgyek a fejfaszó jelentését próbálják együtt megfejteni, nem sok sikerrel. (Én is megnéztem Jókainál, de nem találtam nyomát…) Az esés miatt a postakürt viszont bekrepált, Batykó szomorúan mutatja: Meghorpatyt, elkajlult a jágerhorn. Pár falusi körbeállja a delizsánszt és útbaigazítja az utasokat Svájnbak felé, közben arról beszélnek, hogy egy Badagány nevű zsivány kifosztotta az uraság házát és mindenféle értéket elvitt, köztük egy kis ezüst tartót. Ezt hallva Estilla feltűnés nélkül igyekszik elrejteni az etüit a ruhájába.

Kossuthkifli2 05

Egy kecskeképű öreg régi mondát is tud a tartótól, ami Füzegynek, a maradék magyarnak fészke. Történt ugyanis a réges-régi időkben, amikor nagy ínség érte a magyarokat, hogy Füzegy vitéz Fehéregyházára lovagolt és megpihent Boldog Mária templomában. Három napig hevert az oltár előtt, amikor alkonyatkor a naptányérból előszállt Árpád sólyma és rálehelt a vitézre, aki ettől olyan kicsire zsugorodott, mint egy kanveréb. A sólyom bedugta egy skatulába, hogy ott úszkáljon az idők végtelenjében, mert Füzegy csak akkor nyeri vissza emberi méretét, ha a magyar végre elnyeri az igazságot. A grófnőnek nagyon tetszik a monda, de Schwappach csak röhög rajta. Irány Svájnbak, éljen Kossuth Lajos!, búcsúzik a falusiaktól, de rosszul mérte fel a terepet. A helyiek ugyanis császárpártiak és a rebellis köszöntést meghallva kapával-kaszával rontanak a delizsánszra, Batykó alig tud elhajtani közöttük.

Kossuthkifli2 06

Mi történt ezalatt Pozsonyban? Vödric uram bizony megbánta már, hogy egy szem leányát kitagadta, és átmegy a Schwappach-palotába, hátha ott tudnak róla. Az öreg Schwappach Ferdinánd nyit ajtót, a múltkor ugyebár még halálán volt, de most egész jó színben van, még szivarozik is. Irodájába vezeti a megtört cukrászt (cukkerbakker, mint tudjuk, az előző hogyvoltban rosszul írtam), ahol előadja, hogy ő mindent tud, Estilla és Amadé együtt szöktek el, sőt Elepi Kőszál levelének teljes szövege is megvan neki, amit Wülfing doktor neki is lát szépen felolvasni, Vödric csak pislog. A falon Festl Lipót arcképe lóg, az ő nevéhez fűződik a Pozsony és környékén hatékonyan működött titkosrendőrség felállítása, és nem mellesleg az ő lányát vette el az öreg Schwappach. Így már mindent értünk. Schwappach előhúzza az első rész végén látott dossziét a titkos jelentésekkel és elmondja, hogy került Vödric a titkosrendőrség látókörébe.

Kossuthkifli2 08

Festl külön hangsúlyt fektetett a pozsonyi országgyűléseken írnokoskodó jurátusok megfigyelésére, és az ő megrendszabályozásukra provokáltatott tömegverekedést a Kronen Wirthshausban 1834. okt. 19-én. Sajnálatos módon két konspirátor Vödric cukrászatában túl hangosan beszélt arról, milyen jó kis pénzt kaptak ezért az akcióért, ezt Vödric még aznap jelentette is a policájnak. Így aztán egyből dossziét nyitottak neki „túlzottan hazafias érzelmű” megjegyzéssel, viszont aki egyszer már súgott a hatóságnak, az világ életében spion marad, azaz potenciális ügynök. Vödric tiltakozna, de Schwappach leinti, sőt még pénzt is kínál neki, tessék, ott van a másik falon lógó József nádor portré mögötti titkos trezorban. Igen ám, csakhogy a trezor üres, egy árva picula sincs benne, Schwappach magán kívül ordítani kezd: Kirabolt a saját fiam, megölöm, megfürdök a véredben, Amadé!

Kossuthkifli2 07

Schwappach gyorsan intézkedik az üldözés megkezdése ügyében, és megfelelő járművet szerez, egy díszes fekete halottaskocsit, benne pihenésre igen kényelmes, selyemmel bélelt koporsóval és a hozzá tartozó kocsissal, régi emberével, Dalfalvi Matyiővel. Így állít be Vödrichez és hívja magával, na jöjjön cukkerli, alig fél nap az előnyük, az semmi. Vödric aggódik kicsit a vevői miatt, de Schwappach leinti: Pozsony meglesz pár napig a maga ragacsai nélkül. Így aztán a cukrász is felkászálódik a kocsira, Matyiő a lovak közé csap és már nincs megállás, hiába kiabál Vödric: Várjanak, a nagy sietségben cipő helyett pantofliban (házipapucs) jöttem el!

Kossuthkifli2 09

A delizsánsz megérkezik Szencre, ahol a helyi koporsókészítő igazítja útba az utasokat Diószeg felé, majd a kocsi után nézve felír valamit a noteszébe. Estilla és Karola a kis ezüst tartót bűvölik, alig merik kinyitni, végül a grófnő óvatosan felnyitja, de persze üres. Nincs benne babszemnyi vitéz, mondja csalódottan Estilla, a grófnő még hozzáteszi: Mennyi színes mese jutott az egyszerű népnek, a szürke igazságot meg mi, arisztokraták cipeljük, mint örök bilincset. Indulás óta azonban még nem ettek semmit, az éhség miatt Batykó is lázadozik, szerinte a lovak is fáradtak, abrakolni kéne. Majd én megmondom, mikor fáradtak a lovak, gyerünk tovább!, pattog az őrnagy. Ám újabb akadály kerül eléjük, egy komoly létszámú birkacsorda képében, juhász persze sehol a közelben, csak a mező túlsó végében valahol. Megy a juhász szamáron, földig ér a lába, vihorásznak a nők, de Schwappach nem osztozik a jókedvükben.

Kossuthkifli2 10

Legszívesebben halomra lőné a sok birkát és már emeli a puskát, amikor a grófnő leinti, várjon, hátha a gondviselés gördítette ezt az akadályt az útjukba. És igaza is van, mert az őrnagy távcsövén keresztül egy császári csapatot vesz észre a fák között, pont a karjukba futottak volna, ha nincsenek itt ezek a bégetők. Ellenséges területre tévedtünk, erre nem mehetünk tovább, dühöng Schwappach. Vissza kell fordulniuk, hogy máshol keressenek átkelőt a Dudvágon, az úton ekkor újabb alak tűnik fel, egy késekkel házaló vigéc. (Úgy látszik, ez egy ilyen nap, mindenki szembejön.) Az őrnagynak ismerős az alak, kiderül, hogy Koronka százados az, régi barátja, álruhában, Görgei parancsára ugyanis jópáran ilyesféle álruhát öltöttek, hogy így fürkésszék ki az ellenség hadmozdulatait.

Kossuthkifli2 11

A beszélgetésből kiderül, hogy két helységben is osztrákok állomásoznak, passzus nélkül nem engedik át az embert. A kurva rézangyalát, erre nem gondoltam!, kap fejéhez Schwappach. (Mit is mondtam korábban az előrelátó tisztekről? De legalább káromkodni tud.) Koronka azonban tud megoldást: Vízkeleten a serfőző jó emberük, az tud passzust szerezni, csak meg kell adni a jelszót: A márki lábát törte, azonnal küldjenek felcserért. Barátság ide vagy oda, Schwappach a saját útjáról nem hajlandó semmit elárulni, Koronka viszont egy idő után észreveszi a postakocsi nőnemű utasait, és mohó pillantásokkal tekinget Estilla formás hátsója felé. A kopaszodó satrafa nem érdekel, de a kis barnát felültetném az ágyúcsőre!, közli az őrnaggyal. A megrovó pillantást észre sem véve tovább folytatja a dürrögést: Jancsi kapitány már alig fér a bőrébe, ha akarod, fizetek is érte, int Estilla felé. Schwappach agyát egy pillanat alatt elönti a sz…, szóval elönti, pisztolyt ránt és „fizetni akarsz a menyasszonyomért, nesze!” felkiáltással mellbe lövi a századost. A többiek elhűlve néznek, Schwappach levonszolja az útról a hullát és kijelenti: Kossuth életére tört a gazember! Kormányzó, császár, nekem egykutya, én a vérengzést bírom nehezen, mondja csendesen a grófnő. Most aztán nyúlcipő!, kiáltja Batykó és a lovak közé csap.

Kossuthkifli2 12

Kossuthkifli2 12

Leszáll az est, a halottaskocsi Somorjára érkezik, Matyiő előremegy, hogy a Halotti Mécses Gyászhivatal nevű helyi titkosügynökségen tudakozódjon, de errefelé nyomát sem látták a zöld postakocsinak. Akkor most merre tovább?, gondolkozik az öreg Schwappach és Dalfalvi, végül a tanácsos úgy dönt, induljanak Szenc felé és ott újra érdeklődjenek. Egyenesen a helyi koporsóshoz mennek, a Smútok i Kremacia nevű céghez, az itteni összekötő volt az, aki a delizsánszot pár órával korábban útbaigazította Diószeg felé. Az öreg Schwappach megörül, nyomra bukkantak, arra viszont nincs ötlete, mit kereshet egy kövér kocsis és egy aszott vénlány a fiatalok társaságában. Az összekötőt utasítja, hogy postagalamb útján érdeklődjön erről Pozsonyban Wülfingtől, a spion a Meneláosz nevű galambot ajánlja, az a leggyorsabb. Majd beszámol pár friss hírről, amit más galambok útján kapott. Damjanich felborult a kocsijával és lábát törte, hadtestét Knézich vette át. – Úgy kell a szerb disznónak, jegyzi meg Schwappach. Mészáros Lázár lett a hadügyminiszter. – Az sem segít rajtuk, gúnyolódik Schwappach. Görgei megkezdte Buda ostromát. – Csak azért, hogy a kormánypalotában parádézhasson, kommenteli Schwappach. (Még szerencse, hogy ilyen ötlet napjaink politikai vezetői közül senkinek sem fordul meg a fejében, kommentelem én.)

Kossuthkifli2 13

A postakocsi Vízkeletre ér, az őrnagy bemondja a jelszót Juszagosnak, a serfőzőnek, aki bevezeti és leülteti őket a konyhában. Saját főzésű szűretlen sörével kínálja a társaságot, a hölgyek elég gyorsan becsípnek, az őrnagy és a házigazda között meg vita kerekedik a politikai helyzetről. Juszagos szerint a nemzeti királyság az egyetlen helyes út, mert a magyarok többsége nem akarja letenni a koronás uralkodót, csak azt szeretné, hogy tartsa be a törvényeket. Schwappach természetesen a respublika mellett van, szerinte Juszagosnak a saját főzésű sörétől meglágyult az agya. Egyre nehezebben forgó nyelvvel vitatkoznak még egy darabig, de aztán győz a fáradtság és az alkohol, és mindenki elpihen.

Kossuthkifli2 14

Már azt hinnénk, hogy ebben a részben csoda nélkül maradunk, de nem. Batykó ugyanis az istállóban alszik (a kötelet lelkiismeretesen még ilyenkor sem veszi le a nyakáról), ám egyszer csak zajt hall. Felriad, és anyácskája képét látja maga előtt, akit 15 éves korában vesztett el. Anyja beszél neki a lélekvándorlásról, és hogy ő mindig anyácskája marad, majd meggyónja múltbelei tetteit. Pironka voltam, cafka csárdacseléd, fűvel-fával üzekedtem, egyikükkel teremtettelek, mondja. Ígéretet tesz Batykónak, hogy eljön hozzá máskor is, de egyetlen fiacskája addig is szerezze meg a fehér galambtollat. Batykó értetlen arccal néz anyja szétoszló képe után.

Kossuthkifli2 15

Kossuthkifli2 15

Címkék: kossuthkifli
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.03.29. 15:14:28

Ahogy a múltkor, úgy most is lefelejtettem az epizód címét, ezért ismét kommentben pótolom:
1x02 Két sebzett szívű atya

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2015.03.29. 16:09:46

Jaj, de jó, már éppen nagyon reklamálni akartam. :-)

Gabba 2015.03.29. 16:55:01

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: nem csak az éden hotelben, hanem itt is :)

aki tévén nézi, az tudjon róla, hogy a folyt köv ma 19:25-kor kezdődik

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2015.03.29. 16:57:38

@Gabba: elég vékony a tv-m, de igyekszem azon nézni :-D

Nem tudod te, h mi a jó :-)

Cérnahuszár 2015.03.29. 18:44:31

@Gabba: á köszi, azt hittem 21-kor, most megmentettél egy szentségeléstől :D

Gabba 2015.03.29. 18:59:13

@Cérnahuszár: ahol tud, segít :)

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: én rárakom a tévére a monitort, úgy nézem :)

Krétagarbó 2015.03.29. 19:02:44

@Gabba: hú, köszi, lemaradtam volna róla, ha most nem írod ki az időpontot:)

Cérnahuszár 2015.03.30. 21:29:56

@Gabba: mégis lemaradtam hüpp :(
Mikor jön a 3 rész beszámolója?

Gabba 2015.03.31. 11:36:02

@Cérnahuszár: ez tényleg hüpp, nagyon jó rész volt szerintem

a mediaklikk.hu-n újranézheted, a poszt már fel van töltve, innentől sixx főszerk kezében vagyunk

Gabba 2015.03.31. 17:35:46

sikerült kissé felpörgetni a dolgot, holnap ebéd után jön az új poszt

Pácsó Ármándó 2015.03.31. 19:59:15

@Gabba: Talán csak nem du 1-kor?
Batykó akkor Vödöric D. fia? Vagy csak véletlen egybeesés?
Amúgy tök finom ez a kossuthkifli!

Gabba 2015.03.31. 22:19:42

@Pácsó Ármándó: attól függ, ki mikor ebédel...

Batykó úgy tűnik, igen. bár, mint tudjuk, csak az anya biztos
süti beállítások módosítása