Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Derrick 2x05 - Az erőszak jegyében (Zeichen der Gewalt) (18+)

2015. március 29. 11:00 - wolfbeisz

Kendőbe bugyolált arcú férfi hívja Manfred Riegert, a fiatal ügyvédet, aki éppen a vizsgálati fogságban lévő védencéhez, a halált okozó verekedés miatt elfogott Günter Hausmann-hoz készül a börtönbe. A telefonáló közli az ügyvéddel, hogy hamarosan futár érkezik majd hozzá egy csomaggal, amit észrevétlenül be kell juttatnia Hausmann-nak a börtönbe, különben baj lesz. A csomagban pedig nem mást talál majd, mint egy pisztolyt, ami rögtön izgalmasabbá teszi a dolgot. S hogy mi lesz a baj, ha az ügyvéd vonakodna, vagy nem teljesítené feladatát, az is gyorsan kiderül: a telefonáló férfi és társa ugyanis otthonában ejtették túszul Hertát, az ügyvéd csinatos feleségét, aki egy másik univerzumban nem más egyébként, mint Christa nővér (Gaby Dohm) a fekete-erdei klinikáról. Ha a szegény fiskális értesítené a rendőrséget, meg fogják ölni a fiatalasszonyt.

8_zeichen_der_gewalt.jpg

Még vége sincs a telefonbeszélgetésnek, amikor már meg is érkezik a csomag Manfredhoz, az ügyvéd gyorsan ki is bontja, s egy szürke dobozban tényleg ott hever a lőfegyver. A nagy bajban lévő férfinek nincs más választása, a pisztollyal megy a börtönbe, ahol egy idősebb őr fogadja régi ismerősként. A várószobában még egyedül lévő ügyvéd aztán hirtelen elhatározásra jut, s kiszedi az összes golyót a tárból, s így várja az arcán cinikus mosollyal érkező, rosszarcú fogvatartottat (az 1971-ben négy részben leforgatott Tengeri farkas főszereplője, Raimund Harmstorf alakítja). Megpróbálja lebeszélni Hausmannt az erőszakos eszközök alkalmazásáról, hiszen közel sem reménytelen az ügye, de a bűnöző leszereli azzal, hogy hagyja a vakert, ő ezt jobban tudja. A megzsarolt Manfred így átadja a fegyvert, majd egy parkolóban várja a Königsplatzon, hogy értesítsék a felesége elengedéséről. Hertát összekötözve találja otthon, de legalább életben hagyták a támadói.

01.jpg

Ekkor azonban váratlan telefonhívás éri az ügyvédet: Hausmann a börtönbe becsempészett fegyverrel megölte a fent említett idős őrt, s kiszabadult. Manfred ugyanis csak a tárban lévő skulókat szedte ki a pisztolyból, a csőben azonban bennmaradt még egy, mint kiderült halálos golyó. Erre már Derrick vezeti rá a teljesen összetört ügyvédet, aki a hatlövetűnek csak öt töltényét tudja felmutatni a rendőrségen. Manfred a becsületét siratja, ügyvédként szerinte vége a pályafutásának, hiszen az általa becsempészett fegyverrel oltotta ki a szökésben lévő fogoly egy börtönőr életét. Derricknek meggyőződése, hogy a bíróság a kényszerhelyzet miatt fel fogja menteni Riegert, de a férfi szerint már eleve ha bíróság elé kerül egy ügyvéd, akkor a karrierjének (ebben az esetben szó szerint) lőttek.

02.jpg

Hausmann egy éjszakai bár, a Crazy üzletvezetőjeként dolgozott az ominózus verekedés előtt, mutatós felesége pedig ugyanebben a bárban táncosnő, jellemzően sztriptízvonalon. Derrick és Harry házkutatási paranccsal robognak a hölgy lakására, de nem túl szívélyes a fogadtatás, az említett okirattal kapcsolatban az asszonyka csak annyit tanácsol a főfelügyelőnek, hogy „tűzze a fecnit a kalapjára”. Hausmann persze nincs otthon, hülye is lenne, ellenben az anyósa igen, s róla gyorsan kiderül, hogy még a lányánál is nagyobb gyökér, pedig a megugrandó léc már eleve magasan volt. „Nyomorult szaglászó bandának” nevezi a rendőröket, s úgy üvölt velük, hogy szinte csodálni kezdjük Derrick birkatürelmét.

03.jpg

A felbolydult méhkasra emlékeztető rendőrségen először találkozunk a sorozat későbbi meghatározó mellékszereplőjével, Berger felügyelővel, aki aléltan szemléli a sztriptíztáncos Irina Hausmann fotóit. A sajtó nyomása hatalmas a rendőrökön, akik persze rögtön elkezdik megfigyelni a bárt és környékét, hátha felbukkan az emberük. Ekkor éri Derricket a szomorú hír, hogy Rieger ügyvéd az öngyilkossági kísérletét követően gyakorlatilag menthetetlen állapotban fekszik a kórházban: fejbe lőtte magát a saját fegyverével. Az orvos nem kertel a főfelügyelő kérdésére: semmi esély Rieger életben maradására.

04.jpg

A bárban végignézhetjük a fő attrakciót, azaz Irina műsorát. A hölgyet nem véletlen, hogy Sybil Danning alakította: az osztrák színésznő a hetvenes évek elején a nyugatnémet szexfilmek egyik legismertebb főszereplője volt. Pillanatok alatt lekerülnek a zavaró ruhadarabok, s emelkedik a csöcsfaktor szintje ismét a Derrickben. Néha irigyeljük csak a nyomozókat a munkájuk miatt, de ez most egy ilyen pillanat. Miután Derrickék minden értelemben lelohadtak kissé, már a főnök, a jónevű Pinas irodájában kérdezősködnek Hausmann után, de természetesen mindhiába: senki nem tudja, hol bujkálhat a szökött gyilkos. A tulaj nem kertel: csak azért alkalmazta Hausmannt üzletvezetőként, mert a felesége így akarta. Ha nem teszi, az asszony felmond, s akkor oda a cégérnek is tekinthető tehetséges táncosnő. Hatalmas köztük a szerelem: anno a halállal végződő verekedés is azért robbant ki, mert egy erősen ittas vendég zaklatni kezdte Irinát, amit férjura természetesen nem hagyhatott szó nélkül. A főnök elmondja, hogy a pár tagjai nem tudtak meglenni egymás nélkül, így legalább Derrick számára már nem kérdés tovább, hogy miért is szökött meg ilyen kockázatot vállalva a férfi az előzetesből.

05.jpg

Irina nem csekély dekoltázzsal tér haza a melóból, s villámgyorsan rohan is az általa rejtegetett férjéhez. A búvóhely a társasház padlásán van, a galambszar-romantika csúcspontján ott is esnek egymásnak a szerelmesek. Az orgazmussal nagyjából egy időben távozik ebből az árnyékvilágból szegény Rieger ügyvéd, akinek szintén fiatal felesége volt, s az asszonyka most – nem csekély bosszúvágytól hajtva – aktivizálni akarja magát a nyomozásban. Bár fogvatartói arcát nem látta, de a hangjukat felismerné, ha a rendőrök megfelelő mintákat tudnának ehhez prezentálni. Harry erre elkezd egy ormótlan orsós magnót cipelni magával, amikor nekifognak a bárban dolgozók módszeres kihallgatásának. Az idős pincérrel kezdik, aki már attól majd' becsinál félelmében, hogy arra kérik: egy listán húzza alá azoknak a neveit, akikkel Hausmann különösen jó kapcsolatot ápolt. Ezek a bizonyos jóbarátok közben a bárban biliárdozva taglalják éppen a rendőrségi kihallgatásaik hogyanját és mikéntjét.

06.jpg

A szalagra vett kihallgatások hanganyagát az otthonában mutatják meg az ügyvéd özvegyének, de „Christa nővér” nem ismeri fel egyik orgánumot sem. Hausmann barátai közben a Gollierplatznál található Szent Rupert-templom melletti téren roppant trükkös módszerrel, az anyósa bevonásával küldenek új töltényeket a szökött gyilkos fegyverébe, ebből tudhatjuk, hogy hamarosan akár akció is lehet. Az estét Derrick és Harry újra az ellenséges területen, azaz a sztriptízbárban tölti, miközben Hausmann is előmászik rejtekhelyéről. Irina műsora a bárban még Derricket is tapsra ragadtatja, amikor hirtelen és váratlanul Rieger asszony is megjelenik a helyszínen, ami akár könnyen öngyilkos vállalkozássá is válhat. Derrick azonnal ki is akarja ráncigálni az özvegyet a bárból, de nem jár sikerrel, az asszony köti az ebet a karóhoz. A hölgy a lehető legamatőrebb módon fog neki a munkának: bár semmi joga hozzá, elkezdi faggatni Hausmann-ról a neki bort szervírozó pincért, amivel maximum annyit ér el, hogy gyorsan felhívja magára széles körben a figyelmet.

07.jpg

Maga Hausmann közelebb ráadásul még soha nem volt hozzájuk: immár hátul, a kulisszák mögött szívja nagy boldogan a cigarettáját Irinával együtt. Nem túl nyugodt, amit jelez, hogy minden neszre a fegyverét megragadva ugrik az ajtóhoz, közben minden alkalmazottra ráhozza a szívbajt csupán a puszta jelenlétével. Az egyértelműen kiderül, hogy Hausmann és a bár főnöke viszonyrendszerében finoman fogalmazva nem a tulaj az alfahím: a szökött férfi vele hozat ugyanis italt magának, valamint az ügyvéd felesége túszul ejtésében anno részt vevő két haverjának, majd jókat röhögve szinte ki is rúgják a szobából.

08.jpg

Derrick Harryval viteti haza az ügyvéd feleségét, ő maga pedig immár egyedül tér vissza a bárba. A főnöknek nagyon nincs ínyére, hogy tele van rendőrökkel a bárja, így a kulisszák mögé bekukucskáló Derricknek szinte mutatja is a tekintetével, merre kell keresnie Hausmannt. A hátsó csigalépcsőn ólálkodik felfelé a főfelügyelő, s a sorozat történetében először elő is veszi az oldalán figyelő fegyvertáskából a revolverét. Berúgja Irina szobájának ajtaját, s egy pillanatra szembenéz a szökevénnyel, de az asszony pont annyi időre közéjük tudja vetni magát, hogy a férje az ablakon át elinalhasson. Tűzharc alakul ki idegfeszítő zene közepette, de az eldördülő négy lövés nem ér célt, Hausmann el tud menekülni.

09.jpg

A haverok telefonon fenyegetik meg az ügyvéd özvegyét úgy, hogy közben Harry ott üldögél a lakásában: ha egy szót is szól róluk a rendőröknek, ő lesz a következő áldozat. Hamarosan csak úgy figyelmeztetésképp be is lőnek néhányat az ablakukon keresztül, de kárt nem tesznek senkiben, csupán az özvegy édesanyjának hangszálai sínylik meg a hirtelen sikoltozást. Derrick közben egy autószerelő-műhelyben hallgatja ki éppen azt a delikvenst, aki az epizód elején maszkban felhívta szegény ügyvédet. A hanganyagot ismét lejátsszák az özvegynek, aki láthatóan fel is ismeri, de ennek ellenkezőjét állítja a rendőröknek. Őket azonban nem lehet átvágni, pontosan tudják, hogy a most éppen az édesanyját féltő asszony ezúttal felismerte a hangot.

10.jpg

Hausmann lakását a szemközti házból tartják szemmel a rendőrök, s folyamatosan figyelik a hátsó kijáratokat is. Derrick nagy cselt eszel ki: miközben berongyol Irináék lakásába, s felszólítja az asszonyt, hogy pakoljon össze, mert bűntársként letartóztatja, egyszer csak – a megbeszéltek szerint – csönget Harry az álhírrel, hogy sikerült elkapni Hausmannt. Arra építenek, hogy erre a hírre az asszony rögtön férje rejtekhelyére rohan majd, s akkor őt követve elfoghatják majd a jó Güntert. Sokáig kell várniuk, de késő este aztán Irina csak elindul. Taxit rendel a ház elé, amit persze szintén beépített ember vezet. Azonban nem a férje keresésére indul, hanem a bárba viteti magát. Derricknek rögtön leesik a tantusz: a nő pontosan tudja, hogy nem kapták el Hausmannt, mégpedig azért, mert ő a házban rejtőzött el valahol.

11.jpg

Fegyverrel rohanják le az egyedül otthon hagyott, s most igencsak joggal méltatlankodó anyóst, nyomra azonban Hausmannék kislánya, Agathe vezeti őket, aki hirtelen elindul felfelé a lépcsőn. Hausmann meghallja a közeledő zsaruk lépteit, s újabb lőpárbaj közepette menekülőre fogja a dolgot a padlástérből. A háztetőn üldözik egymást vadul lövöldözve, majd a férfi visszamenekül a lépcsőházba, kirohan az utcára, s végül itt tudja lövéseivel Derrick leteríteni. Még él, amikor szirénázva befordul érte az utcába a rohammentő...

12.jpg

A sorozat nyolcadik epizódjában először merítkeztünk meg kissé az alvilág, legalábbis annak müncheni peremvidéke világában. S ez volt az az epizód, amelyben Derrick főfelügyelőnek először kellett használnia a fegyverét, két „akciójelenetben” is komoly tűzpárbaj alakult ki közte és Günter Hausmann között. Derricknek egy 38-as Smith & Wessonja volt, s nagyon nem szerette használni, a figura eleve úgy lett kitalálva, hogy lehetőleg ne a fegyver jelentse a döntő szót a nyomozásai során. Lelkes rajongók összeszámolták, hogy a 281 epizód során Derrick 12 alkalommal használta csak a fegyverét. Ez azonban olyan sztori volt, amelybe tökéletesen beleillett a fegyverhasználat, Hausmannt a korábban látott pszichológiai alapokon, lelkileg megtörni eléggé bajos lett volna – nem olyan típus volt. Összességében egy erős (gyenge?) közepes epizód jött össze, amely egészen remek nyitány után fokozatosan veszít az izgalomfaktorból, mígnem egy jól előrelátható befejezésbe torkollik.

Címkék: derrick 18+
28 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2015.03.29. 13:19:08

Kiváló hogyvolt, bár ismét felszállnék a "több csöcsfaktor a hogyvoltokba" vonatra :)
Hát ha Derricknek tényleg forgótáras pisztolya volt, (név alapján, a képen sajnos nem sok látszik) nem csoda ha nem szerette használni, az európai városi rendőrnek erősen alkalmatlan.
De nyilván a karakteréből sokkal jobban jön ez.

dr. v.b.1990 2015.04.09. 21:23:50

Amúgy érdekes, hogy a Bosszúság a római emberrel című epizódban is történt egy hasonló feleség túszejtés, ahol börtönőrnek kellett segíteni a "római embernek" szökésében. Ezek szerint Reinecker előszeretettel nyúlt a későbbiekben a régi részek sztorijához (A vacsora Brúnóval és a Merénylet Brúnó című rész is nagy átfedéseket tartalmazz történetileg)

rozsomák 2015.04.17. 11:05:18

Na igen, ez az epizód valóban nem tartozik az emlékezetesek közé, valahogy hiányzik belőle valami eredeti. Se moralizálás, se érdekes emberek, maga a szituáció egy kicsit művi ugyan ezzel a pisztolyos stiklivel, utána meg tényleg ellaposodik a sztori.
Az igaz, hogy vannak olyan momentumok időnként, amelyek több epizódban is felbukkannak, de mentségére szólva a forgatókönyvíró Reineckernek, nehéz elképzelni, hogy egy kb. 280 részes sorozatban ne legyenek időnként hasonló szituációk.

rozsomák 2015.04.17. 11:08:23

@dr. v.b.1990: Egyébként a pisztolyos szöktetés is előjön, mintha az Egy férfi Portofinóból című epizód is így kezdődne, de lehet, hogy már keverem az epizódokat

KapitányG 2015.04.17. 13:04:22

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: Tegnap adták "A spicli" című epizódot, ez a wiki szerint a 49. rész.

KapitányG 2015.04.17. 13:05:01

Szerintetek Derricknek milyen színű a szeme?

W.Jack. 2015.04.17. 15:34:47

@KapitányG: Ha nem csak azok tippelhetnek, akik nem nézik, nem olvassák, akkor én azt mondanám, hogy kék. Viszont ha fekete-fehérben nézném, akkor simán azt mondanám, hogy sötét :)
Szerinted milyen színű amúgy?

Persze köszönet a részletes és jó hv-ért az írónak :)

KapitányG 2015.04.17. 15:47:47

@nughop: Szerintem sötétbarna :) És színesben is annak látom :)
De még várok, hátha mások is megírják, milyen színűnek látják!

W.Jack. 2015.04.17. 16:34:34

@KapitányG: :) Én nem hagytam, hogy befolyásoljon milyennek látom. Kicsit csaltam, és azon a gondolati síkon haladtam, hogy melyik színnek a legnagyobb a valószínűsége szerintem :)

KapitányG 2015.04.17. 17:11:44

@nughop: csalás, meg befolyásolás, meg valószínűség - jaj, nem akartam ennyi bonyodalmat :)
Így kellett volna feltennem a kérdést: ti milyen színűnek látjátok Derrick szemét?

W.Jack. 2015.04.17. 17:24:59

@KapitányG: Igenis, értettem Kapitän G, nincsen mellébeszéd, a kérdés világos :) Én mogyoróbarnának látom :)

KapitányG 2015.04.17. 17:52:23

De akkor miért így írja le Derrick külsejét a tegnapi rész (az előbb már emlegetett Der Spitzel) egyik főgonosza, Georg Lucas: "kék szemű, őszes és magas, 190 körüli..." ?
Megnéztem az eredetit is ( www.youtube.com/watch?v=w42KKH3NQbk ), és most nem tudom, én vagyok-e süket, vagy a hang rossz, esetleg Götz George beszédhibás, mert nem értettem, hogy blau(e) vagy braun(e) :(
Így aztán még az is lehet, hogy ráadásul vak is vagyok. Vagy színtévesztő.
A Kapitän-nel felidéztél egy régi-régi emléket :)

KapitányG 2015.04.17. 17:54:01

@KapitányG: Valahol a 42. perc körül - ha netán valaki...

KapitányG 2015.04.17. 17:58:46

@KapitányG: Ja, és magyar szinkronnal is fönn van (ezzel a fura újjal)
indavideo.hu/video/Derrick_11
(Nagyon lassan töltődik be)

KapitányG 2015.04.17. 18:02:54

@nughop: Az előbb elfelejtettem a válasz-ra kattintani :(

W.Jack. 2015.04.17. 19:34:19

@KapitányG: Na most akkor belevetem magamat egy komolyzenei koncert levezetéseként és megnézem az eredetit :)
Remélem nem valami kellemetlen emléket juttattam az eszedbe....

W.Jack. 2015.04.17. 20:06:37

@KapitányG: Miután levontam a következtetést, hogy a Schießstanddal egybeépített Kneipe kötelező háttérzenéje 78-ban a Rivers of Babylon volt :D, arra jutottam, hogy a személyleírás márpedig az, hogy "Augen blau, ein ziemlich langer Bursche, so 1,90, immer picobello angezogen....."
Így a következő dolgok lehetségesek:
- Götz George szeme nem volt tökéletes, és kéknek látta Derrick barna szemét
- Félreolvasta a forgatókönyvet, és rosszul tanulta meg a szöveget
- G.G. simán félrebeszélt
- Horst Tappert szeme a valóságban tényleg kék, csak felvételen nagyon barnának néz ki
- H. T. szeme tényleg kék, a felvételen is az, viszont Te és én is színt tévesztünk, és akkor kérek egy pacsit :)

KapitányG 2015.04.17. 20:20:00

@nughop: Nem, dehogy, sőt!
Amikor ötödik általánosban beiratkoztam (amúgy az iskolában tartott "külön" németre), valami nagyon keveset már gagyogtam németül, na, nem sokat: el tudtam számolni valameddig, tudtam köszöni, jó éivágyat kívánni, tudtam szavakat, így aztán a legeslegelső németórán így mutatkoztam be: ich heiße G. Kapitän. Mit mondjak, óriási sikert arattam, drága némettanárnőm, Méry Julcsi néni, míg élt, emlegette.

KapitányG 2015.04.17. 20:22:18

@nughop: Akkor pacsi :) (Hogy minden eshetőségre számítsunk)
Még az előzőhöz. azért külön német, mert olyan vén vagyok, hogy én még oroszul tanultam általános iskolában . (Sőt, még a középiskolában is.)

KapitányG 2015.04.17. 20:26:35

Elnézést a rengeteg mellé- és elütésért.

W.Jack. 2015.04.17. 20:46:24

@KapitányG: Nem gondolom, hogy vén lennél. Az akkor lesz az ember, ha kezdi annak érezni magát :) Ha már életrajzozunk és offolunk: én egyetemistaként jutottam el odáig, hogy én pedig most már aztán oroszul szeretnék tanulni, mert engem érdekel, és tetszik. A mai napig örülök, ha van lehetőségem gyakorolni és változatlanul tetszik nekem az orosz nyelv. Furi vagyok, tudom :)

KapitányG 2015.04.17. 21:01:21

@nughop: Én meg azt nem gondolom, hogy furi lennél. Nekem is (tetszett és) tetszik az orosz nyelv, tetszett a gimis orosz tagozat is :)

W.Jack. 2015.04.18. 06:25:34

@KapitányG: Szoktad is használni az orosz nyelvet? Én nem olyan rég belenéztem Az oroszlán ugrani készül orosz szinkronos változatába :) Vajon Derrick van orosz szinkronnal?

KapitányG 2015.04.18. 12:35:43

@nughop: Sajnos, nagyon-nagyon ritkán. Például amikor eszembe jut megnézni, hogy is van eredetiben, amit Rab Zsuzsa úgy fordított, hogy "macska módra, lustán lépeget". Vagy ha véletlenül beleakadok valamibe a neten.
Múltkoriban belelapoztam a Наедине с осенью c. Pausztovszkij-kötetbe, és megdöbbentem (és elkeseredtem), hogy mennyire megkopott az orosztudásom.

W.Jack. 2015.04.18. 18:40:40

@KapitányG: De aranyos vagy :) Köszönöm szépen!

rozsomák 2015.05.20. 14:40:57

na dehát milyen érdekes, hogy mihelyt ideírok, utána két kis köcsög egyből még aznap szétbassza topicot.
süti beállítások módosítása