Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E20 – Court Martial – Hadbíróság előtt

2015. március 10. 15:00 - Kapitánylány

Leonard Nimoy emlékére

Csillagidő 2947.3 Az Enterprise pusztító ionviharba került, egy ember meg is halt, ezért a kapitány egy közeli bázison köt ki, javításra van szükség. Jim Stone bázis parancsnoknak adja át a jelentését, és hamarosan Spock is megérkezik a számítógép felvételével. Egy nő érkezik, ki van borulva, mert Jim szándékosan ölte meg az apját, mindig is gyűlölte őt. Spock vezeti el Jame-t, közben kiderül, hogy Kirk után kapta a lány a nevét. A parancsnok átnézi a hajónaplót, kiderül, hogy a kapitány a vallomása ellenére a vörös riadó előtt lőtte ki a kabint, amiben az áldozat volt, ebből hadbíróság is lehet.

01.jpg

Kirk és McCoy érkezik meg a bázis bárjába, a hír hamar el is terjedt, nem szívesen látják a kapitányt most itt, a férfi inkább le is lép, a dokit hátra hagyva, aki ki is szemel magának egy nőt.

Jim meghallgatáson vesz részt, amelynek célja kideríteni, hogy szükség van-e a hadbíróságra. Az elbeszélgetést Ben Finney és Kirk kapcsolatával kezdik, a barátságuk akkor szakadt meg, amikor Jim egy jelentésében elmarasztalta Finney-t, mert az a hanyagsága miatt veszélyeztetett egy hajót. A mostani esetben az ionvihar közeledése miatt Jim leküldte Finney-t a mérőállomásra, de a vihar erősödése miatt ki kellett a kabint lőniük, de ez csak a vörös riadó után történt. A parancsnok leállítja a felvételt, meg szeretne egyezni Jim-mel, ismerje be a hibáját, mert nagyon nem akar egy csillaghajó kapitányt hadbíróság elé állítani. Kirk ebbe nem tud belenyugodni, maga követeli, hogy tárgyalás legyen.

02.jpg

A doki újsütetű barátnője, Areel várja Jim-et, tippet ad a bírósági tárgyalásra, majd tanácsol egy jó ügyvédet is. Kirk inkább a nőt szeretné, de ő nem tudja vállalni, hiszen ő lesz a vád képviselője, így mindent meg fog tenni, hogy bűnösnek nyilvánítsák a férfit. Kirk a szobájába tér vissza, ahol már várja a jogtanácsos, Samuel T. Cogley, valódi könyvek között ülve, nem szereti a számítógépeket.

A tárgyalást megnyitják, a vád ismertetése után Kirk nem tartja magát bűnösnek, kezdődhet a tanúk meghallgatása. Elsőként Spock kerül sorra, Areel kérdezi ki, a vulkáni ellenőrizte a rendszert, nem talált hibát benne, de szerinte, akkor is tévedés történt, Jim sose lenne képes valakit szándékosan megölni. A személyzeti vezető kihallgatása után (korábbi jelentéssel kapcsolatban), McCoy következik, Areel kérdéseivel összezavarja a dokit, oda lyukadva ki, hogy Kirk meggyűlölte Finney-t, mert az is utálta őt, és így akár meg is ölhette a férfit. A harmadik ember kikérdezése után a parancsnok azután érdeklődik, hogy a védelem eddig miért nem tett fel kérdést, Samuel erre Kirk-öt hívja a tanúk padjára.

03-1.jpg

03-2.jpg

Kirk kitüntetéseit hallgathatjuk meg először, de annyi van belőle, hogy a vád félbe akarja szakítani, végül a védelem kéri meg, hogy inkább kezdjék meg a kihallgatást. Jim újra elmeséli a történteket, ami számomra még mindig nem világos, miért is kellett kilőni azt a kabint, vagy miért volt korán a kilövés, de nem hiszem, hogy a tárgyalás végére megvilágosodok. Areel-é ezután a tanú, aki nem kívánja meghurcolni a kapitányt, de be kell mutatnia a számítógép felvételét az esetről.

A hídon vagyunk, Uhura jelenti, hogy ionvihar közeledik, Jim el is rendeli, hogy az ügyeletes Finney menjen a mérő kabinba. Ezután látjuk, hogy a kapitány megnyomja a sárga riadó jelzését, majd közli a leendő áldozattal, hogy készüljön a menekülésre. A vihar erősödik, majd a következő kockán látjuk, hogy Kirk keze a piros gomb helyett a kilövés gombját nyomja meg. A látottaktól mindenkinek leesik az álla, még Kirk is meglepődik, ő nem így emlékszik.

04.jpg

Kirk hálóhelyén vagyunk, még az ügyvéd is meginog a felvétel miatt, azt tanácsolja, hogy vallja magát bűnösnek, ez bárkivel megtörténhet volna. Jim is elbizonytalanodik, de végül magához tér, igenis végig viszik ezt az ügyet úgy, hogy nem vallja magát bűnösnek. Spock is bejelentkezik, sajnos nem talált semmi hibát továbbra se, Kirk biztatja, még lehet olyan kapitánya, akit sakkban megverhet, majd bontja a vonalat. A vulkáni a sakkon elmereng, ötlete támad. Jame érkezik, nagyon bántja az egész, kéri, hogy vallja magát bűnösnek, így talán földi állást még kaphat Jim. Samuel kicsit furcsának találja ezt a pálfordulás, neki is ötlete támad.

05.jpg

Spock a pihenőben sakkozik a számítógéppel, McCoy érkezik, kicsit ki van borulva, hogy Kirk pályafutása kettétörik, ő meg itt játszadozik a komputerrel. A vulkáninak célja volt ezzel, nemrég írta a sakkprogramot, és amit eddig elért az legfeljebb döntetlen volt, de most sorban legyőzi, valami nincs rendben, irány a bázis.

Az ítélethozatal előtt még sorra kerülnek a beszédek, de mind a vád, mind a védelem kihagyja, ekkor érkezik meg Spock és McCoy, a vulkáni a jogtanácsosnak súg valamit a fülébe. Az ügyvéd erre kéri a tárgyalás áthelyezését az Enterprise-ra, mert a számítógépet nem kérdezték ki, az ítélőszék végül beleegyezik ebbe.

06-1.jpg

06-2.jpg

A hajó fedélzetén vagyunk, a védőügyvéd Spock-ot hallgatja ki, kiderül, hogy a számítógép sosem tévedhet, ezáltal nem szabadott volna a vulkáninak megvernie, ráadásul zsinórban ötször, tehát valaki babrált a rendszerrel. Erre csak három embernek volt lehetősége, Kirk-nek, Spock-nak és Finney-nek. Samuel végül rátér a kabin kioldása utáni pillanatra is, keresték Finney-t? Jim első fokú keresést rendelt el, de nem találtak semmit, a jogtanácsos szerint jó hogy, mivel az áldozat nem halt meg, hanem elrejtőzött a hajón.

07.jpg

A tanácskozás a hídon folytatódik, az ítélőszék várja a bizonyítékokat. Az ügyvéd előtte még kísérletezni szeretne, de ehhez majdnem mindenkinek el kell hagynia a hajót, még az ügyvéd is lelép, neki a bolygón van feladata. Kirk elmagyarázza, hogy a számítógépük annyira érzékeny, hogy minden hangot ki tud szűrni, szóval ha kiveszik a saját szívverésüket, akkor meg lehet Finney, és láss csodát, valóban csak egy szívverés marad. Kirk egymaga indul el megkeresni, meg is találja, de Finney hátulról támad, lefegyverezi kapitányunkat. Finney ekkor közli, hogy nem tervezi megölni, helyette inkább a hajót pusztítja el, Spock igazolja is, letértek a pályájukról. Kirk próbál a férfi józan eszére hatni, de Finney-n őrültség jelei mutatkoznak, nincs más hátra mint az ökölharc, végül Kirk legyőzi nagy nehezen.

08.jpg

Finney bevallja, hogy mit tett a hajóval, Kirk igyekszik helyre hozni, a javítás sikeres, az Enterprise visszaáll a helyes pályára. Megmenekülésük örömére a parancsnok berekeszti a tárgyalást, a vádlottat felmentik.

Areel búcsúzkodik kapitányunktól, hozott ajándékot a jogtanácsostól, könyvet küldött az öreg, új feladata is van, ő védi Finney-t. Az ügyvédnő kacérkodik Jim-mel, majd egy búcsúcsók is elcsattan. A kapitány végül elfoglalja a helyét, irány egy újabb kaland felé.

09.jpg

Leonard Nimoy tiszteletére egy kis képgaléria:

Mi mással is tudnánk búcsúzni mindenki Spock-jától, mint egy vulkáni köszöntéssel: "Hosszú és eredményes életet!" - csak immáron a csillagok között!

Címkék: star trek tos
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.03.10. 16:09:42

Köszi, már ideje volt egy újabb TOS posztnak!

Szegény Nimoy...
Téged is elért az az átok, ami engem már kétszer: hogyvoltozás közben hal meg az egyik főszereplő
(esetemben Peter Gilmore és Tony Curtis)

Kapitánylány 2015.03.11. 08:17:19

@Gabba: nagyon fog hiányozni, üde színfoltja volt az új Star Trek filmeknek, még ha csak kicsi szerepei is voltak, imádtam a Fringe sorozatban is
süti beállítások módosítása