Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Better Call Saul 1x02 - Mijo

2015. március 06. 15:00 - roxig

Tuco Salamanca dúdolva aprítja a hozzávalókat, mikor aggódó nagyanyja mögött két srác sétál be a házba. A nő arról panaszkodik, milyen mérges rá a két férfi - ami egyébként teljesen jogos lenne egy cserbenhagyásos gázolás esetén - Salamanca viszont gyanúsan méregeti őket, mint aki az elejétől kezdve tudja, hogy megrendezett baleset volt az egész. Mielőtt lerendezné a dolgot, nagyanyját kedvenc sorozatára hivatkozva felküldi a szobába, arra viszont nyomatékosan megkéri, hogy jól hangosítsa fel a tévét. Amint becsukja a szoba ajtaját a magában szitkozódó asszony, a két fiú rögtön pénzt követel, különben hívják a zsarukat. Salamanca eléggé megfeszül a rendőrség hallatán, amin szintén nem segít a fenyegetőzés, hogy sittre juttatják az asszonyt. Salamanca erre úgy tesz, mintha a tárcájáért nyúlna, közben viszont hirtelen felkapja nagyanyja háromágú botját és úgy pofán vágja a két fiút, hogy eszméletlenül terülnek el a földön.

kepernyofoto_2015-02-17_13_49_55.jpg

A következő jelenetben már a tévéző nagyit látjuk, aki a hangzavar miatt idegesen indul a lépcső felé, a nappaliban viszont csak unokáját találja, aki épp egy vörös foltot sikál a szőnyegen. Mikor az idős nő rákérdez, hol vannak a férfiak és még mindig bajban van-e, Salamanca megnyugtatja, hogy ő már mindent elrendezett és ne is aggódjon, többet nem is látja őket. Mikor szóba kerül a szőnyeg, Salamanca zsigerből rávágja, hogy véletlenül kiborította a salsa szószt, így az asszony gyanútlanul visszamegy tévézni. A férfi közben felhívja az egyik emberét, hogy sürgősen induljon át hozzá, lehetőleg egy furgonnal, mert elég nagy szükség lenne a segítségére.

kepernyofoto_2015-02-17_13_51_09.jpg

Nem sokkal később kopogtatnak: egy ideges, öltönyös férfi áll az ajtóban, aki a törvény nevében követeli, hogy engedjék be. Salamanca nem tököl, azonnal a fegyverért nyúl, majd a férfira szegezve nyit ajtót, aki a pisztolyt látva persze visszavesz és kezesbáránnyá válik. A férfi nem más, mint Saul Goodman, aki egy félreértésre hivatkozva próbál visszakozni, Salamanca viszont gyanúsan méregeti és követeli, hogy mondja meg, valójában kicsoda. Goodman elmondja, hogy ügyvéd és az egyik kliense hívta fel azzal, hogy baleset érte - ebben a pillanatban viszont újra megjelenik Salamanca aggódó nagyanyja a 'salsa-foltra' hivatkozva, így a szőnyegen tátongó vérfoltot látva végre leesik Goodmannek, hogy tényleg elég nagy gáz van. 

kepernyofoto_2015-02-17_13_51_39.jpg

Goodman szokásához híven megpróbálja kidumálni magát. A pisztolyt bámulva biztosítja Tucót, hogy a baleset a két figyelmetlen ügyfelének a hibája, akik jogtalanul követték a nagyanyját, ráadásul biztos meg is fenyegették valamivel és túllőttek a célon, úgyhogy nem csoda, ha befenyítette őket – a salsa foltból ítélve legalábbis. Goodman a legrosszabb forgatókönyvvel is számol és azzal érvel, hogy feleslegesen lenne meghalniuk egy hülye félreértés miatt, inkább összeszedi a két idióta ügyfelét és eltűnnek, a Salamanca-család pedig nem látja őket többé. Persze csak akkor, ha a két fiú egyáltalán még életben van. A monológ elég hatásosra sikerül: Salamanca végül a garázsba kíséri az ügyvédet a földön fekvő, megkötözött fiúkhoz. Már a kést is odaadja Goodmannek, hogy oldozza el a két szerencsétlent, majd mikor az egyiknek letépi a szalagot a szájáról, az rögtön beszélni kezd. Azt állítja, hogy az egész baleset Goodman ötlete volt, aki szándékosan rá akarta szedni az idős nőt, nekik pedig kétezer dollárt ígért  a segítségért cserébe. Az idegbeteg Salamanca erre megint Goodmanre szegezi a fegyverét, aki a következő pillanatban már a sivatag kellős közepén találja magát, ragasztószalaggal a száján. 

kepernyofoto_2015-02-17_13_52_28.jpg

Ki vagy te és mit akarsz tőlem? – üvölti Goodman képébe Salamanca a puszta közepén. Még öten vannak rajtuk kívül: a két srác és Salamanca három embere. Goodman elmondja, hogy tényleg ügyvéd és igazából nem az idős asszonyt akarta megszívatni, hanem egy Betsy Kettlemen nevű nőt, akinek a férje másfél millió dollárt sikkasztott. Ő akarta képviselni az ügyüket, de nem bízták rá, pedig jó reklám lett volna és a karrierjét is fellendítené. A fiúkkal kamubalesetet akartak rendezni, hogy a nő kétségbeesésében egyből őt hívja a helyszínre, de pechükre Salamanca nagyanyja pont ugyanakkor, ugyanolyan autót vezetett a környéken, a fiúk pedig véletlen összekeverték, félreértés az egész. Salamanca egyik embere egy szerszámosládát dob Goodman elé, a férfi pedig fogóval fenyegetőzve próbál még több infót kicsikarni szerencsétlen ügyvédből, akinek nyilvánvalóan egy szavát se hiszik.

kepernyofoto_2015-02-17_13_53_29.jpg

Salamanca azzal fenyegetőzik, hogy levágja az egyik ujját, ha nem vallja be, hogy igazából az FBI-nak vagy a DEA-nek dolgozik, Goodman erre megmutat egy gyufásdobozt, amin a neve és elérhetősége is rajta van, de szúrópróbaszerűen bármilyen passzusból kérdezhetnek is - kéri a férfiakat. Salamanca ettől függetlenül még mindig nem hisz neki és már éppen levágná az egyik ujját a fogóval, mire Goodman megadja magát és benyögi, hogy igazából Jeffrey A. Steel különleges ügynök az FBI-tól. Salamanca erre abbahagyja a kínzást és igazából mintha kicsit örülne is neki, hogy egyenesen az FBI nyomoz utána, az egyik embere viszont nem veszi be ezt az egészet és elkezd kérdezősködni. Például azt, hogy ha különleges ügynök, akkor biztosan tudja, mivel üzletelnek. A drog-részt még ki is találja Goodman, azt viszont már nem tudja, pontosan mit árulnak, hiába hivatkozik kamu paragrafusokra. Végül aztán megint csak bevallja, hogy ő igazából tényleg ügyvéd, hiba volt ezt az egész balesetet megszervezni és mindenért felelősséget vállal, csak engedjék már el őket. Salamanca embere végül azt tanácsolja, hogy taz ügyvédet ényleg el kéne engedni, mert nem tenne túl jót az imidzsüknek, ha ok nélkül nyírnának ki egy ügyvédet.

kepernyofoto_2015-02-17_13_53_49.jpg

Salamanca viszont hajthatatlan: bár Goodmannek megkegyelmez, a két srácot nem akarja elengedni, amiért tiszteletlenül viselkedtek a nagyanyjával. Az ügyvéd viszont nem hajlandó elmenni a srácok nélkül: magára vállalja a történteket, még egy olyan kamu sztorit is kitalál, hogy a fiúk anyja özvegy, gazdagok házában takarít éjjel-nappal, csak hogy az ő kisfiai rendben legyenek, hát nem érdemli meg az a szegény asszony, hogy meghaljanak a fiai. Az lenne a legjobb, ha valami kevésbé drasztikus büntetést találnának ki, az amúgy is jobban illik Salamanca kemény, ugyanakkor igazságos imidzséhez. Ezzel a hízelgéssel már sikerül megfognia a kartell vezért, aki a megvakítás és nyúzás után hajlandó egy-egy láb törésére csökkenteni a büntetést. Egyébként is deszkások, ez a legnagyobb büntetés a számukra – érvel Goodman, miközben a háttérben végig a két srác üvöltését hallani. Ezek után Salamanca két másik emberével odasétál a fiúkhoz, majd miután lefogták őket, röhögve eltöri a lábukat.

kepernyofoto_2015-02-17_13_55_18.jpg

Goodmant már a kórház előtt látjuk, ahogy tolószékért rohan, majd az egyik fiú lihegve vágja hozzá, hogy ő a legszarabb ügyvéd a világon. Goodman szembesíti, hogy végülis csak az életét mentette meg, ezért pont ő a legkirályabb az egész szakmában. A következő jelenetben olyat látunk, amit eddig még soha: Goodman egy középszerű bárban randizik egy elég nagymellű, negyvenes forma nővel. Egész jól érzik magukat, az ügyvéd viszont nem bírja kiverni a fejéből a sivatagban történteket, amin az sem segít, hogy a háttérben ülő pasi egy egész karton ropit tördel épp darabokra. Goodman hirtelen rosszul lesz, kiszalad a mosdóba és elhányja magát. Kis idő elteltével Chucknál köt ki, ahova annyira készen állít be, hogy még az elektronikus kütyüit is elfelejti kipakolni a postaládába.  Bátyja persze halálra rémül, mikor meglátja a mobilt a földön, amit aztán lapáttal felszedve dob ki az utcára, mint valami fertőző tárgyat. Másnap reggel termikus túlélési takaróba burkolózva várja felébredni az öccsét, aztán kiderül az, amit már az első rész óta sejteni lehetett: Chuck nagyon durván kényszerbeteg. Ez már a takaróból is látszik, amit öccse sokadik kérésre hajlandó csak levenni, de amint kiteszi Goodman a lábát a szobából, újra magára húzza.

kepernyofoto_2015-02-17_13_56_36.jpg

Mindezek után Goodman megpróbálja rendbe tenni az életét: visszamegy a bíróságra és egy plüsscicával lekenyerezi az egyik ügyintézőt, akit korábban jól elküldött a picsába, hogy újra kirendelt védőként dolgozhasson. Reménytelennél reménytelenebb ügyeket kap: alkoholistákat, hajléktalanokat, prostikat, és hiába kezdi minden egyes ügyét “It’s showtime!”- felkiáltással, egyre inkább kezd belefásulni az egészbe. Pár másodpercre Mike is feltűnik, aki továbbra is a parkolós matricákkal cseszegeti, a végén már az ablakot is becsukja, hogy ne hallja az ügyvéd állandó reklamálását.

kepernyofoto_2015-02-17_13_57_53.jpg

Goodman irodája/lakása még mindig ugyanannak a körömszalonnak a hátsó helyiségében üzemel: mivel üzenet megint csak nem várja a rögzítőn, lefekszik a kanapéra és iszik egy kis töményet. Ekkor viszont olyan történik, amin maga is meglepődik egy pillanatra: ügyfele érkezik. A férfi nem más, mint Salamanca embere, Nacho, aki megmentette az életét a sivatagban. Először arra számít, hogy befenyíteni jött, a férfi viszont hamar tisztázza, hogy Tuco nem tud az ittlétéről és gyorsan a tárgyra tér: ki akarja rabolni a másfél milliót sikkasztó házaspárt, Goodmannek pedig segítenie kell. Felajánlja, hogy ha az ügyvéd kideríti, hol van a pénz, akkor 10%-os részesedést, vagyis kábé százezer dollárt kap cserébe, bűnözőktől lopni pedig különbn is sima ügy, mivel a zsarukhoz nem fordulhatnak. Goodman tiltakozik: bár Salamancával átlépte a határt, attól még nem bűnöző és a jövőben semmilyen illegális dologban nem akar részt venni, Nacho viszont emlékezteti, hogy neki köszönheti az életét, és ha most nem segít a lopásban, akkor garantálja, hogy el is veszi. Felírja a számát egy papírra és emlékezteti Goodmant, hogy várni fogja a hívását, mire az ügyvéd kétségbeesetten látja be, hogy nincs más választása, együtt kell működnie.

kepernyofoto_2015-02-17_13_58_49.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása