Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) S01E07 - A hármas törvénye (The Rules of Three)

2015. január 22. 13:00 - Gabba

Fiatal srác készülődik valami vizsgára, öltözködés közben magnóról orosz nyelvleckét hallgat, majd a periódusos rendszert nézi át, amikor a karján váratlanul dagadni kezdenek az erek. A srác rémülten néz végig magán, de mozdulni már nem tud, és szoborrá merevedik szobája közepén. Az Annexben szabadnapjuk van a könyvtárosoknak, ennek ellenére mindegyik bent ügyködik valamin, az érkező Eve ezen alaposan meg is lepődik. Jenkins mondjuk mindig bent van, neki alapból nincs szabadnapja, Cassandra viszont szorgalmi feladatként az eddig megszerzett ismeretek alapján egy frissített térképet készít a Ley-vonalakról. Eve gyanús üveget vesz észre Jenkins mellett, csak nem egy agyat tárol ebben az üvegben?, kérdezi döbbenten. Ez egy agyat tároló üveg, mégis mi mást lehetne beletenni?, kérdez vissza indignáltan Jenkins. Végszóra megérkezik a lógásra hajlamos Ezekiel is, így teljes a létszám, pont jókor, mert az album rázkódni kezd és felemelkedik a levegőbe, ez igen komoly veszélyt jelez. Az új értesítés szerint fennforgás van a Chicagolandi STEM kiállításon, ami egyben tudományos verseny is, a csapat máris indul oda.

Librar01

A STEM a Science, Technology, Engineering, Mathematics rövidítése, a geek Cassandra magán kívül van az örömtől, a többiek csak mérsékelten lelkesednek. Az ajtón át érkeznek a helyszínre, a teremben körben külön boxok, a diákok ezekben mutatják be saját kísérleteiket és prezentációikat. Eve el sem tudja képzelni, milyen veszély lehet egy ilyen kockafejekkel terhelt bemutatón, az ő diákkorában a legnagyobb truváj a szódabikarbónás vulkánkitörés bemutatása volt. (Olyat én is csináltam otthon a gyerekeimmel, tényleg pöpec.) Ez itt viszont egy csöppet komolyabb, mert a középiskolások olyan kifejezésekkel dobálóznak, amikből sem Eve, sem én nem értünk egy szót sem, úgy érzem, ez egy szép barátság kezdete lehetne köztünk. A színpadon az eseményt szponzoráló McCabe Alapítvány nevében Lucinda McCabe köszönti a résztvevőket és kíván jó versenyzést.

Librar02

Később vált pár szót a könyvtárosokkal is, akikről azt hiszi, ők lesznek a zsűri, a csapat meghagyja őt ebben a hitében. A könyvtárosok szétválnak, hogy szokatlan vagy ide nem illő dolgokat keressenek, Eve és Jake az egyik boxban ráakad a szőkénk által hiányolt szódabikarbónás vulkánkitörés bemutatójára, de Eve meglepetésére ez rajtuk kívül senki mást nem érdekel. Leonard, a vulkános srác számított is erre, úgy érzi, mindenki jobb nála, nem is igazán érzi magát idevalónak a sok eminens közé. Ne is törődj vele, mutasd inkább, mid van, kacsint rá Eve, amitől Leonard nadrágjában mocorogni kezd valami. Beönti a kürtőbe a keveréket, a vulkánt rákapcsolja az akkumulátorra, mire hatalmas láng csap fel és hosszan ég, mintha a Stromboli tört volna ki.

Librar04

Szerencsére nagy kárt nem okoz, Lucinda mosolyogva nyugtatja meg a résztvevőket: Az nem is igazi tudomány, ahol nincs egy kis tűz. Eve-ék félrevonják Leonardot és faggatni kezdik, vallja csak be, hogy extra összetevőt tett a keverékbe, hogy így nyerjen. A srác tiltakozik, mire Eve megfogja a kezét és a szemébe nézve búgó hangon felszólítja, mondja el a teljes igazságot. Leonard nadrágja tovább dudorodik és akadozva arról kezd beszélni, milyen szépnek látja Eve-et. Szőkénk ezen meglepődik és visszahúzza a kezét, a vulkánról beszélj, szólítja fel Leonardot erős zavarban. Szerintem eddig is arról beszélt, legfeljebb átvitt értelemben, ezt nyilván Jake is így gondolja, mert a háttérben nagyon vigyorog. Azt azért megtudjuk, hogy Leonard csak ötödik pótjelentkező volt a versenyen, és csupán azért hívták meg végül, mert a másik négy diákkal különböző dolgok történtek: váratlan
vírusfertőzés, allergiás megbetegedés, ilyesmik. Eve és Stone „nyomon vagyunk” pillantással néz össze.

Librar03

Ezekiel megtalálta a kiállítás egyetlen értelmes darabját, a villanyvasutat, és most ezzel játszik, nem sok kedve van nyomozni. (Az a régi találós kérdés megvan, hogy mi a hasonlóság a női mell és a villanyvasút között? Mindkettő gyerekeknek készült, de felnőttek játszanak vele.) Cass tudományos módszerrel haladna, de Ezekiel inkább a megérzéseit követné, vitájukat Jenkins megjelenése szakítja félbe, ő is bírja az ilyen kiállításokat, ezért nem tudott megülni az Annexben és eljött. Ezekiel a Newton-bölcső nevű golyós ingasort kezdi piszkálni, mert szerinte a vulkános kísérlet előtt az egyik golyó a levegőben lebegett, ami fizikai képtelenség. Ezekiel meglöki a szélső golyót, mire két, közelben sétáló diák összeesik, Jenkins szerint valami varázserő működik a teremben, az befolyásolja a fizikai törvényeket. Keressenek kis létszámú csoportokat, akik összedolgoznak (angolul „coven”, ami boszorkánygyülekezetet jelent), a kulcsszám a hármas.

Librar05

Három diák eközben a balkonon valami furcsa dologra készül egy gyertyával és valami textildarabbal, Cass kiszúrja őket és hívja Eve-et az infóval, aki Stone-nal együtt felsiet az emeletre. Ott azonban kiderül, hogy a csoport egyáltalán nem varázslásra készül: a Tim nevű srác randira hívja az Amy nevű lányt, ehhez kellett a romantikus gyertyafény. Bármennyire is stílusos, Amy nem mond igent, neki most a tanulás és a verseny a legfontosabb, mert egy jó főiskolára akar jelentkezni. A terem plafonján közben elektromos zúgás és szikrázás vonul végig, itt valami készül, az biztos. Cass és Ezekiel megtudják, hogy az ilyen versenyeket rendre Amy Myers szokta megnyerni, ám miközben az egyik sráccal erről beszélnek, a srác köhögni kezd. A szájából kirepül egy légy, majd pár pillanattal később egy ezres raj is, és a legyek ellepik a termet. A résztvevők döbbenten figyelik az apokaliptikus látványt, én meg úgy döntök, ma inkább csak szilvapálinkát vacsorázom.

Librar06

Az újabb zűrzavar után ismét Lucinda igyekszik menteni a menthetőt: a legyeket a teremben felgyűlt kemikáliák vonzották ide a pincéből, de a diák már jól van, kórházban vizsgálják. A könyvtárosoknak azért bevallja, úgy érzi, valami átok ül idén a versenyen. Cassandra úgy véli, itt olyan varázslat működik, ami mindenkiből vesztest csinál. Jenkins szerint működésbe lépett a hármas törvénye, eszerint ha valakinek rosszat kívánsz, az háromszoros erővel csap vissza rád, ha tehát a résztvevők egymás ellen dolgoznak, akkor tényleg valami nagy erejű csapás fog bekövetkezni. Ő a maga részéről annyit tud segíteni, hogy az Annexben összebütyköl valami kütyüt, ami segít megtalálni a varázslat központját.

Librar07

Jake beszél a romantikus lelkületű Timmel, aki letörten ücsörög, amiért Amy visszautasította. Jake megértően bólogat és lord Byron egyik ismert verséből (Ahogy itt jár-kél) idéz neki, arra hívva fel a srác figyelmét, legyen önmaga, ne az extravagáns ruházkodásával akarjon sikert elérni a lányoknál. A csapat később összegyűl és kiértékeli a beszerzett infókat: úgy tűnik, megint Amy Myers a legesélyesebb a győzelemre, emiatt nyilván mindenki utálja és valószínűleg ő ellene fog irányulni a következő csapás.

Librar08

Elmennek a lány pavilonjához, ahol az édes jó anyukája is ott van vele. Önmagát anyafarkasként aposztrofálja, aki mindent megtesz a lánya tanulmányi sikerei érdekében: Első osztály óta minden versenyen mi nyerünk, hangoztatja, az ilyen megszállott szülőktől ments meg, Uram, minket. Ezekiel a Jenkinstől kapott kütyüvel körbevizsgálja a boxot, anyuka kérdésére annyit mond, ez az ún. Jones-mérő, ami 99%-os pontossággal megjósolja, ki nyeri majd a versenyt. Közben sikeresen lenyúlja Amy mobilját, amit a csapat az Annexbe visszavonulva átvizsgál. Találnak rajta valami ALB nevű furcsa appot, Jenkins szerint ez egy kívánságteljesítő varázslat mobilos applikációvá átalakítva. A külső szemlélőnek sima szintmászós játéknak tűnik, de Ezekiel szerint komplexebb, mint a NSA szerverei. Ami viszont furcsa: úgy tűnik, Amy eddig egyszer sem használta az appot. Most akkor gyanús a csaj vagy nem gyanús?

Librar09

Cassandrát küldik Amyhez faggatózni, neki a lány elmondja, hogy ismeri az appot, az anyja töltötte le neki a netről, de ő nem használta, a többi versenyző viszont igen. Cass elmeséli, hogy annak idején a szülei őt is minden versenyre benevezték, nagy részét meg is nyerte, a szobája tele volt serlegekkel, plakettekkel. Emiatt randizásra vagy egyéb társasági életre nem is volt időm, vallja be. És megérte?, kérdez vissza Amy, mire Cass, némi gondolkodás után: Nem. Eközben Lucinda a teremből nyíló ajtókat próbálgatja, hol lehet az a szoba, ahol a díjakat tárolják, motyogja magában. Nyitja a következőt, ami szerencsés módon pont az Annexbe vezet, Lucinda megbűvülve kezdi vizsgálgatni a polcokon sorakozó érdekesnél érdekesebb könyveket. Ekkor a konyhából előkerül Jenkins, aki a nőt meglátva kis híján leejti a teáscsészét. Bakker, ezt nem hiszem el, fut át rajta jól láthatóan a gondolat, de kinyögni csak annyi tud: Ó, jaj!

Librar10

Ezekiel az appot vizsgálgatva rájön, hogy jelenleg 27 tanuló használja, az ugyebár három a köbön, 3x3x3, ismeri fel Cassandra, itt a keresett hármas törvény. Értesíteni kell Jenkinst, Eve az ajtón át belép az Annexbe, ahol meglepődve veszi észre Lucindát. A nő karját széttárva kettéválasztja az íróasztalt és közelebb lép a házigazdákhoz. Ő Morgan Le Fay, mutatja be Jenkins Eve-nek, a legerősebb hatalmú boszorkány a Földön, aki amúgy Artúr király testvére és felelős Camelot pusztulásáért. Ez nem is igaz, Galeas, és különben is jobban szeretem, ha varázslónak hívnak, válaszolja mosolyogva Lucinda/Morgan, én meg csak kapkodom a fejem, hogy mi van, és úgy döntök, ma este desszertnek is szilvapálinkát fogok enni. Majd arra figyelmezteti őket, jobban teszik, ha itt maradnak biztonságban, amíg a visszacsapás felgyülemlő energiája elintézi azokat a beképzelt kölyköket. Az összegyűlt energia amúgy neki fog segíteni, hogy még jobban megerősítse a hatalmát és továbbra is örök életű maradhasson. Eve pisztolyt ránt és rálő Morganre, de a golyók félúton megállnak és a földre esnek, a varázslónő nevetve távozik.

Librar11

A terembe visszatérve elmondja a visszacsapás várható hatását a többi könyvtárosnak is, majd nyomtalanul eltűnik a tömegben. Gyorsan kell cselekedni, Cass szerint Faraday-kalitkát kell létrehozni, az majd megvéd mindenkit a külső elektromos erőtér hatásától. Leszedik az egyik fémasztal lábait és kimérik a kalitka széleit, eközben Eve is visszatér az Annexből és a folyosón elkapja Morgant. Amy mobilján bekapcsolja a kívánságteljesítő appot, és így sikerül lefejelnie a varázslónőt, aki ugyancsak megdöbben attól, hogy egy halandó hozzá tud érni. Vigyorogva közli, hogy a visszacsapást már semmi sem tudja leállítani, Eve vagy ölje meg őt, vagy siessen megmenteni a gyerekeket. A védangyal természetesen a megmentést választja és otthagyja Morgant.

Librar12

Amy mindenkit a terem közepére terel, a könyvtárosok a kijelölt pontokra állnak és a fémlábakat feltartva kialakítják a ketrecet. Megindul az energiaáramlás, a ketrec szerencsére kitart, ám közben Eve az időn kívülre kerül, két másodperc közé. Morgan is ott van és egy mozdulattal elszedi Eve-től Amy telóját, majd közli, hogy el fog rejtőzni valami biztonságos helyen. Búcsúzóul még egy latin mondattal üzen Galeasnak, alias Jenkinsnek: Noli timere malum, sed time heroa. Ezzel csettint és eltűnik Eve szeme elől, az ezredes pedig visszakerül a valós időbe.

Librar13

Az izgalmak lecsengtével a teremben eredményhirdetésre készülnek, az oktatási ombudsman bejelenti, hogy az idei tudományos verseny győztese – Leonard a vulkános kísérlettel! A srác dudorodó nadrágjáról megfeledkezve örömtáncba kezd, végre nyitva az út a csajok felszedése felé. Az ombudsman átadná a fődíjat, de az a nagy felfordulásban eltűnt, pontosabban Ezekiel csórta el és a tömeg eloszlása után átnyújtja Cassandrának: Ez a díj neked jár, első helyezést értél el matemágiából.

Librar14

A záró képsorokon Jenkins és Eve beszélget, Jenkins dühös, amiért az ezredes nem végzett Morgannel, pedig lett volna rá lehetősége. Én védangyal vagyok, nem bérgyilkos, vág vissza szőkénk. Megtudjuk azt is, hogy Jenkins és Morgan útjai már sokszor keresztezték egymást, és bár a varázslónőnek sok bűne van, de sosem hazudik. Ami csak azért baj, mert az egyik üzenete az volt, hogy közeledik a világvége, a másik meg a latin mondat, aminek a jelentése: Ne a gazembertől félj, hanem a hőstől. És ha valóban a vég közeleg, akkor Eve jobban teszi, ha megtanulja a szükséges harcmodort, mert ha nem, akkor a csatát senki sem fogja túlélni.

Biztató kilátások.

Librar15

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2015.01.22. 17:14:22

a hogyvolt remek, mint mindig, jó itvágyat a pálinkához! :)

amikor kiderült a nőről, hogy ő Morgan, rögtön eszembe jutott, hogy nekünk az előző részben volt egy Merlin-ünk, jól sejtettem, hogy lesz még Cassandra varázserejének folytatása...

a rész egyébként semmilyen volt az elején, a vége felé pörgött fel, de így se fogott meg, reméljük a évadzáróra felgyorsulunk :)

Gabba 2015.01.22. 17:45:05

@Kapitánylány: lesz itt még Artúr mondakörös utalgatás, van egy olyan érzésem. az is klisé persze, de legalább mindenki ismeri

fizikából viszont ebben a részben felfejlődhettünk :)

Is 2015.01.23. 10:32:49

Jé, a kép alapján Sin az Arrowból! :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2015.01.26. 23:34:45

Bocsánat, le vagyok maradva, csak most láttam ezt a részt. Remek a hogyvolt, ilyen kellően uncsi részből csak te tudsz ilyen érdekes szöveget kerekíteni :). Ízlett a pálesz? :D

Kis érdekesség: magyar szinkronban az anyuka nem anyafarkas, hanem anyarozsomák - szép visszavágás szegény Wolverine-ért :).

Ja, és ez a másodpercek közé jutás meg Langolierek, ami az egyik legrémesebben unalmas film, amit valaha módom volt végignézni. Szóval megint nem sikerült egyetlen épkézláb önálló ötletet sem találni. Morgan szerintem dögunalom, ezer meg egy Merlines-Artúros film volt az utóbbi pár évben, jaj. Tényleg nincs egy ismert nevű mágus, vagy bárki, akiről még nem nyúztak le minden bőrt?!

Remélem, a következő részbe véletlenségből egy, legalább egy önálló ötlet belefér, különben read only üzemmódba leszek kénytelen átcsúszni.

Kapitánylány 2015.01.27. 11:50:41

@m e o w: ne tedd, már nincs sok ebből az évadból! :)

Gabba 2015.01.27. 12:51:31

@m e o w: köszi, igyekszik az ember

még három rész van hátra, meglátjuk, hová fajulunk :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2015.01.27. 13:21:56

@Kapitánylány: @Gabba: Oké, hármat még kibírok, azt hittem, rendes 22 részes az évad. :)
süti beállítások módosítása