Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 4x11 - If-Then-Else

2015. június 22. 11:00 - AaannnaaA

Kedves Olvasók! Mint kedvenc sorozatunktól megszokhattuk, az alkotók így félévad táján előzékenyen hintába ültetnek minket, amikoris a nézők és a hogyvótíró sem tud mást, csak sűrűn szórni a kocsisok által is megirigyelt válogatott káromkodásokat. Mindezek miatt és a sorozatot itthon követők lelki nyugalma érdekében a történéseket a tovább mögé tettem. Az érdeklődők a hullámvasútra eme gomb megnyomásával vehetnek jegyet.

1.jpg

Onnan folytatjuk, ahol az előző rész végén abbahagytuk: a tőzsde mélyrepülésben, a kijelzőket meredten bámulók csoportjában ott van Főncsi, sőt jön Forrás is, aki visszatért a Szamaritánussal történt fecsegésből. Megállapítják, hogy a pénzügyi káosz lesz a legkisebb bajuk, ha az ellengép nyer, de szerencsére a gépnek erre a helyzete is van B-terve: a nőnél egy táska van, benne némi okoskütyü és rajta egy szoftver, amit a gép egy hekkerrel csináltatott erre az esetre (mikor, hogyan, helló?!) – a program stabilizálja a zuhanórepülésben lévő piacot, de ahhoz a tőzsdén helyben kell telepíteni.

Szóval szükség lesz minden hadra fogható félre, köztük Ricora, aki ugye elszabadult ágyúként és egyben élő célpontként grasszál a városban és kósza célszemélyeket ment: most épp egy brókert az ablakon kiugrástól. Forrás jelzi a fülesén, hogy segítenie kell, de persze nem a tőzsdén, ahova a Szamaritánus ügynökei is várhatók, hanem a városban – a pontos feladatát majd később tudjuk meg.

2_1.jpg

2_2.jpg

Az ellengép embereinek főhadiszállásán Greer sátáni mosollyal figyeli a tőzsde zuhanását, közben Lamberttel beszél – aki valamiféle alagsorban trappol, pontosan nem lehet tudni hol. Az ügynök aggódik, hogy ezzel a tőzsdés húzásukkal túl nagy feltűnést keltenek, de az öreg megnyugtatja: egyrészt ez csak az első lépés gépük sokkal nagyobb tervében, másrészt pont a káosz a lényeg. Főncsiék ugyanis megpróbálják majd helyrehozni, és akkor lehetőségük lesz elcsípni őket. Mondtam már, hogy a fene essen belétek?

Ja, azt viszont tutira nem, hogy nekem van egy apró reményem Lambertben, miszerint Szamaritánusék oldalán talán ő a gyenge láncszem: hidegvérű bérgyilok, de nem pszichopata, mint Martine – ebből csapatunk esetleg előnyt kovácsolhat valahol, valamikor. Vagy nem.

3.jpg

Főncsi és Forrás tehát megérkezik a tőzsdére, a bejáratnál a biztonsági embernek jelzik, hogy a kamerákat jöttek megjavítani. Hogy mit? Mind működik, így a válasz, ám ekkor kimegy az egyik. Ez most nem a gép műve, hanem John fogójáé és Fuszkó jelvényéé, ami lehetővé tette, hogy ezek ketten odabenn garázdálkodhassanak. A megzavarodott biztonságis mindkét érkezőt beengedi. Harold az asztalához lépve gyorsan hekkel egy kört, mire a kamera képe helyreáll (na ja, John visszadugta), ők pedig beljebb avászkolódnak azzal, hogy odabent is mindent ellenőrizniük kell. A művelettel biztosították, hogy a gép hozzáférjen az eddig zárt rendszerhez, az ellengép viszont ne. Ügyes.

Harold és Forrás beszáll a liftbe, ami a hekkelés célállomásához viszi őket, de mielőtt elindulnának megérkezik John és Fuszkó, hogy együtt menjenek világot menteni – az alagsorba. Igaz az ottani gépteremhez extra nehezített terepen kell átjutniuk (biometrikus azonosítókon), de remélhetőleg ennek megoldásában Rico segíthet.

4_1.jpg

4_2.jpg

Hogy hogyan? Hát úgy, hogy a metrón vele közös kocsiban utazik a tag, akinek a cége végzi a tőzsde biztosítását, és aki tudja hogyan lehet manuális felülírással kikerülni a szerverszoba bejáratán lévő tenyérlenyomat olvasót. Rico úgy gondolja, hogy ezt pár jól irányzott ütéssel kiszedheti a delikvensből, ám nincs szerencséje – az egyik utast ugyanis annyira megviselték a tőzsdei zuhanás következményei (azaz hogy csődbe ment), hogy bomba mellényben jött le metrózni, és úgy gondolja ideje élesíteni. Shaw türelmet kér társaitól, egy ideig nem tudja a kódot megszerezni, előbb bombaszakértő túsztárgyalóvá kell válnia.

A csapat ekkor lép ki a liftből, a szerver terem felé azonban már nincs lehetőségük elindulni, mert a) a gép konstatálja, hogy mindenhol a Szamaritánus ügynökei vannak (igen, a szerverteremben is), és b) ez az egész bizony egy jól felépített csapda. Ennek bizonyítékaként elmegy az áram, a liftek és az ajtók lezárnak – még jó, hogy Forrás a géptől kap menekülő útvonalat. Ez azért sem hátrány, mert megérkeznek az ellengép ügynökei, és vad tüzelésbe kezdenek. A négyes egy konyha-szerű helyiségbe húzódik be, magukra zárják az ajtót, ami egyelőre egész jól bírja a golyókat, de azért nem ártana, ha a gép mutatna innen valamilyen kiutat.

5.jpg

John kicsit morcosan jegyzi meg, hogy jó lenne, ha a gép nem most adná le a kanalat, de Főncsi csupán időt kér, míg a rendszer lefuttatja a lehetséges kimenetelek szimulációit, és kidobja a legjobb megoldást. Ekkor belassul a felvétel, mi pedig a gép szemén át nézzük az eseményeket, ahogy kalkulálja a lehetséges következményeket, miközben az ellenség odakint nagyobb tűzerőre vált, ami azért erőteljesen átliggatja az ajtót.

Mielőtt a gép megoldást kiköpi, visszatérünk 2003-ba. Egy téren Harold ül sakktábla mellett, ellenfele azonban nincs, csupán meredten bámulja az érintetlen bábukat. Ismeretlen tag szólítja meg, és ajánlja fel, hogyha nagyon unja magát, ő szívesen játszik vele. Kösz, de kösz nem. Mikor a férfi elbattyog, Főncsi a géphez kezd beszélni, közben a telefonját tartja a kezében, azon keresztül várja a válaszokat (üzenetek formájában). Elmondja, hogy ha meg akar tanulni sakkozni, akkor döntést kell tudnia hozni, mert bizony minden egyes lépés megszámlálhatatlanul megsokszorozza a lehetséges kimeneteleket, és az összeset úgysincs lehetőség mérlegelni, viszont a rossz döntést simán lehet korrigálni – szóval döntésre fel. A gép engedelmeskedik, és nekikezdnek.

6_1.jpg

6_2.jpg

A jelenben is sikerül döntést hoznia, és Forrás fülére küldi a további teendőket: az étkezőből kijutás után a nő és Harold induljon balra hekkelni a szerverterembe, John és Lionel biztosítsák a terepet, majd a gépteremben vágják el a liftet blokkoló vezetéket. Hősünk „hogyan?” kérdésére Forrás azt mondja, hogy az majd kiderül. (Annyira kell vigyorognom, hogy senki ingerküszöbét nem éri el Lionel kérdezősködése, hogy a nő mégis kihez beszél…). A csapat kitör tehát az étkezőből, hatástalanítják a támadókat, kettéválnak, és útnak indulnak. Főncsi és Forrás haladását követjük nyomon – Harold útközben kiszúr a falon egy eredeti Degas festményt, majd' elalél a gyönyörtől. Az ellenség azonban itt van, első sorozatukkal rögtön a Degast liggatják ki, és bár Forrás megereszt pár lövést, jelentik feletteseiknek hőseinket.

Mikor Greer konstatálja, hogy ügynökei az adott ponton kiestek, Martine-t irányítja oda erősítésként azzal, hogy embereit küldje több irányba, legyen gondja hőseink mindegyikére. Így John és Fuszkó a gépterem felé menet két tűz közé kerül – egyik oldalról Martine és jópár rosszarc, másik oldalról szintén jókora kupac rosszfiú között esnek csapdába. A két nyomozó egymásnak vetett háttal várja a véget, miközben erőteljes szájkaratét folytatnak Martine-nal.

7_1.jpg

7_2.jpg

Ekkor jelentkezik be Rico John fülesén, hogy gond van a bombamellényes ügyben, de miután hősünk nem tud válaszolni a dologra, saját kútfőből próbálja megoldani a helyzetet. Némi lelkizés után nem marad más választása, hogy golyót küldjön a tag szemei közé, ezzel viszont annyi a gond, hogy a metró beér az állomásra, és az ott várakozó kommandósok letartóztatják – ebből bezony nem lesz 'biztonsági-főnökből-felülíró-kód-kipréselés'.

Forrás ezért hagyományosabb módszert választ: szétlövi a beléptető panelt, betrappol a terembe, és lelövi a gépek előtt ülő ügynökök többségét. Harold nekiállna telepíteni a szoftvert, amikor a szoba hátsó feléből megérkezik Lambert, és egy mozdulattal Főncsibe durrant. Forrásnak meglepődni sincs ideje, Harold összeesik és meghal!! Ezen a ponton leállítom a felvételt, elordítok egy tucat nyomdafestéket nem tűrő káromkodást, trappolok három kört magam körül és gumiból lévő laptopért fohászkodom, mert annak nem lesz semmi baja, ha földhöz baszom.

8_1.jpg

8_2.jpg

Túlélve egy kiadós infarktust és lenyomva egy (na jó, két) ujjnyi whiskeyt megnyomom a play gombot, és a következő másodpercben a ’bobbyewing-szindróma’ némileg hitetlen szemtanúja leszek: az elmúlt percek eseményei csupán a gép buksijában játszódtak le, ez mindössze szimuláció volt, melynek a várható kimenetelét néztük végig; most visszatérünk valós időbe (kb. 8 perccel korábbra) a konyhába, ahol hőseink arra várnak, hogy a gép meghozza a helyes döntést, ami biztosítja a tőzsde összeomlásának elhárítását és az ő túlélésüket.

A felvétel újra belassul, a gép agya cefetül kattog, keresi az optimális megoldást, eközben pedig visszatérünk 2003-ba a sakk-tanítás folytatásának megtekintéséhez. Harold és teremtménye folytatják egymás elleni küzdelmüket, a férfi tanácsokkal látja el a gépet, de egyelőre még ő áll nyerésre – most is legyőzi az MI-t.

A jelenben az újabb opciót választ hőseink megsegítésére. Ezúttal úgy szól a verdikt, hogy Fuszkó és John megy a szerverterembe hekkelni – Lionel itt közbeveti, hogy a törölt mail-jeit sem tudja visszakukázni, szóval ez nem túl jó ötlet, de a nő nem tűr ellentmondást. Ő és Főncsi a gépterembe mennek és biztosítják, hogy a lift visszaálljon. Na, ez érdekes lesz.

9_1.jpg

9_2.jpg

Ahogy korábban láttuk, kitörnek a kajáldából, hatástalanítva az ellen ügynökeit. Most azonban John és Lionel indul el a folyosón, ahol a Degas festmény van, nem is rebben senki szeme, amikor néhány golyó kiliggatja. Ellenben mikor Greer beleszól emberei fülesébe, Fuszkó válaszol a hívásra, így az öreg nem gyanítja, hogy merre tartanak, és Martine-nak sem ad utasítást, hogy váljon szét a csapata. (Határozottan jobbnak érzem az esélyeket.) Főncsiék eközben az alagsor másik részén baktatnak, keresvén a megoldást, amivel a lift áramellátását feltűnés nélkül visszaadhatják. Találnak egy generátort, és mivel Harold anno sokat bütykölt autót édesapjával, sanszos, hogy ezt is meg tudja javítani. Forrás a közelben zsákmányol egy baltát, azzal indul a liftet blokkoló rendszer vezetéke ellen.

Johnék ideértek a szerverteremhez, nem ártana a kód Rico-tól, hogy bejussanak. Ő azonban azzal még nem rendelkezik, inkább segítséget kér hősünktől, hogyan ártalmatlanítsa a bombamellényes metró-utast. A kapott instrukciók alapján igyekszik a tag lelkére beszélni, ismételten nulla sikerrel, így kénytelen a szeme közé durrantani. A metró megáll, kommandósok be, Shaw bilincsbe – nesze neked kódmegszerzés. (Ööö, ez most a PoI-féle Kódjátszma? Oké, ez gyenge szóvicc volt. Lionel hatása, jó?). John a felülíró kód hiányában a korábban már látott egyszerűbb megoldást választja: társával együtt szétlövi a beléptető panelt, majd odabent a Szamaritánus ügynökeit.

10_1.jpg

10_2.jpg

Fuszkó hekkelni kezdene, de persze ehhez Harold hathatós segítségére van szüksége, aki elkezdi diktálni a beírásra váró parancssort. Mikor látszik, hogy ez nem fog menni, inkább felajánlja, hogy sms-ben elküldi, onnan egyszerűbb átmásolni. Csakhogy időközben a terem hátuljából megérkezik Lambert csapata. John konstatálja, hogy a helyzetük reménytelen, ezért elrángatja a géptől társát, belöki az egyik ajtón, amit rázár, hogy ezzel védje az életét, maga pedig tűzharcba kezd az ellen ügynökeivel. Közben folytatja a parancs beírását, de lövést kap a lábába, bazmeg! Lambert egyre közelebb jön, míg végül kézi tusát vívnak egymással, aminek a végén a rosszarc beledurrant hármat Johnba. Ó, hogy a kurva @&#%/@&!!!…

Hősünknek még van annyi ereje, hogy elvigyorodjon a tényen, miszerint elvette a gyilok kézigránátját, aztán kihúzza a biztosítószeget, és mindannyiukat a túlvilágra küldi. De nem, most nem megyünk vissza a múltba (pár perccel korábbra), hiába az előbb az egyik főhős halála utáni újratervezés, ez nem szimuláció, az események folytatódnak tovább. Úgyhogy felvétel leáll, ordítás újra kezd, Jonathan Nolanék pedig versenyt csuklanak és a saját mocskukban fetrengve, üvöltve kimúlnak.

11_1.jpg

11_2.jpg

Forrás a gép utasításainak megfelelően a baltával betöri azt a falat, ahol a liftet vezénylő vezetékeket találja, közben Rico egy rendőrautó hátsó ülésén végzi, bilincsben. A két nő enyeleg egymással egy kört, illetve inkább hekkerünk enyeleg, Shawnak nincs humora a témához, hiába erőlteti a másik. Forrás szerint tökéletesen összeillenének, de Rico szerint maximum akkor, ha más ember nem maradna a földön. Milyen romantikus. És hogy Forrás miért hozta fel ezt a témát most? Hát mert Martine és csapata ideért, tucat fegyveres szegezi rá a stukkerét. A nő megfordul, baltájával a liftet blokkoló vezetékbe vág, aztán holtan esik össze a golyózáporban, baszki!

És ekkor Bobby szelleme mégiscsak előugrik a sötétből, és igen, visszatekerjük az időt, ez szintén csak egy szimuláció volt a géptől – irány vissza a konyha, és a további lehetőségek keresése. Az íróknak üzenem, hogy találkozzatok egy talicskára való majommal hátulról, plusz lehetne, hogy több szopórollert már nem adtok alánk? Nem nézném még egyszer végig a kedvenceim halálát, lehetne azt? Köszike!

12.jpg

A konyhában bujkálóknak tehát jön a verdikt No.3: a csapat együtt marad, mind a szerverterembe indulnak, hogy hekkelés után a gépterembe vonuljanak biztosítani a kiutat. Felsorakoznak az ajtó mellett, kitörés előtt azonban Lionel lekapja Forrást, és hosszan smárolnak – remélem ez nem olyan halál csókja, mint az előző évadban Carter lelövése előtt. Harold most is észreveszi a Degast, ami pillanatokkal később szitává liggatva végzi. Shaw jelentkezik a kérdéssel, hogy mit csináljon a metrós bombamellényessel, de hősünk társához irányítja. Fuszkó sem tudja a megváltást, eddig egy kollégájával volt hasonló helyzetben, aki stukkert szorított a fejéhez, de az meghúzta a ravaszt. Sameen tehát magára van utalva, ám végül megtalálja az utat a kattant agyú utas lelkéhez, aki kihúzza a detonátor madzagját a robbanóanyagból, így nem kap skulót a homloka közepébe. Rico bediktálja a felülíró kódot Johnnak, a társaság pedig betrappol a terembe, ezúttal anélkül, hogy bárkit is lelőnének.

Ekkor változik a helyzet, a gép szemszögéből folytatjuk a szimuláció megtekintését – eszerint ismét csak egy (gyorsított) szimulációban vagyunk. A szereplők most nem a mondataikat hadarják végig, hanem azt, hogy mit és hogyan mondanának az adott helyzetben, úgy mint „udvarias sürgetés”, „elhadart fenyegetés” stb. Hm, érdekes. A hekkelés sikeres, mi pedig a színpadon folytatjuk az események nézését, azaz a szereplők immár valós szövegüket mondják.

13.jpg

Főncsi megbütyköli a generátort, miközben Forrás John és Lionel segítségére siet a válasszal, hogy melyik drótot kell elvágni a lift aktiválásához. A műveletre most még nem kerül sor, mert közelednek a Szamaritánus ügynökei, ezért hőseink egy kupacba gyűlnek. Fuszkó ezután vágja el a liftet blokkoló rendszer vezetékét, aztán meglapulva várják Martine & Co. érkezését. A tűzharc megkezdődik, a gép kijelzőjén pedig látjuk, hogy hőseink túlélési esélye 2,07 %. Ehh!

A továbbiak megismerése előtt irány vissza 2003-ba, Főncsi immár magányosan ül a parkban és veszít mérkőzést sokadszorra a gép ellen. Harold ekkor tart egy hegyibeszédet, miszerint ez a játék nem tanít meg arra, hogy az emberek egyformán értékesek. Szóval a gép szíveskedjék megjegyezni, hogy a sakk játék, az emberek élete viszont nem; nem tehet különbséget közöttük, nem helyezhet senkit a másik elé. Ezzel távozik, bennem pedig felmerül, hogy nem véletlenül más a Gép, mint a Szamaritánus – utóbbit csupán sakkjátszma levezénylésére tanították meg, nem volt aki alakítsa, terelgesse, és hozzátegye értelméhez a minimálisan szükséges érzelmi hátteret.

14_1.jpg

14_2.jpg

A jelenben a gép hőseink túlélési esélyét elégségesnek minősíti, így mikor Bobbyzás után visszatérünk a konyhába majd' 8 perccel korábbra, ezt a változatot adja le Forrás fülére – gyanítom ezzel végére értünk a szimulációknak. Az utasítás szerint tehát miután kijutottak a helyiségből, először mindannyian a szerverterembe indulnak. Harold és John ugyan tiltakozik, hogy talán nem ez a tuti megoldás, de a nő kontráz – ez a legjobb esélyük. Most nincs csók Fuszkó és Forrás között, csupán kitörnek a szobából. A folyosón trappolva Harold észreveszi a Degast, mire Forrás leakasztja a falról – köszi. Az ellenség így a falat sorozza meg, majd kifekszenek John lövéseitől.

Shaw lebeszéli a bombamellényes utast önmaga és az egész metrókocsi atomjaira robbantásáról, aztán diktálja a kódot. Odabent Harold sikeresen hekkel, ismételten emberáldozat nélkül. Odakint a tőzsdemutatókat bámuló emberek örömmel éljeneznek, a zuhanás visszafordult, pénzügyi krízis megoldva. Most már csak hőseinket kell kihozni, a kevesebb mint 3% esély ellenére élve. Uhh, kezdek izzadni.

15_.jpg

Lionel baltával likat üt a falon, aztán Forrásért kiált, hogy segítsen melyik vezetéket kell elvágnia. Ekkor érnek ide a Szamaritánus emberei, ezért a nő Haroldot sürgeti, közben kiadja az utasítást a megfelelő kábel kiiktatására, aztán együtt indulnak tovább, míg Martine társaival közelít. Megjelenik Lambert is, a két ellenséges team egyesíti erőit, és vadul tüzelnek hőseinkre; az erőviszonyok meglehetősen egyenlőtlenek.

John észleli, hogy Lambert célirányban van Főncsihez, ezért egy mozdulattal elé veti magát, saját hátába gyűjtve a Haroldnak szánt golyót. Bazmeg, mindjárt vége a résznek, kétlem, hogy innen még „visszatekernénk”. Ha John leadja a kanalat, én gyújtom a tüzet személyesen a CBS székháznál, csak mondom!

16.jpg

Hősünkkel együtt Forrás is begyűjtött egy lyukat az oldalába, ezért hívja Ricot, ahogy elnézem búcsúzni akar. Ennek szerencsére még nem jött el az ideje, Sameen ugyanis megjelenik a többiek mögött – a szellőzőn át mászott el idáig (a gép monitorján rögtön felszökik az eddigi 2%-os túlélési esély 22-re). Plusz a metrós afférból elhozta a robbanóanyagot, amit gondolkodás nélkül az ellen közé vet, aztán tüzet nyit rájuk, ahogy Forrás is. Főncsi és Fuszkó fellapátolja Johnt (akinek az elejéről hiányzik a lik, vagy mert elbénázták a maszkosok, vagy mert nem ment át rajta).

Elvonszolják a liftig, amit most már ki tudnak nyitni, a csajok pedig az ellenségre bocsátott cefet golyózáporban hátrálnak feléjük, miközben azért édelegnek egy kört egymással. Forrás tára kifogy, de ekkor már ők is a lifthez érnek. Harold megnyomja az indítót… és semmi. A szerkezet egyszerűen nem indul. Shaw észreveszi, hogy a közeli irányítópulton van egy vezérlő gomb, vszg azt kell megnyomni, hogy elinduljon. Az érkező ellenség kereszttüzében ez nem lesz egyszerű mutatvány.

17_1.jpg

17_2.jpg

Forrás megragadja a karját, nem akarja engedni, hogy Sameen odamenjen, de exügynökünk kirántja magát a kezéből, visszafordul, lesmárolja a nőt, majd hátralöki a liftbe, Fuszkó pedig lefogja, hogy ott is maradjon. Lerántja a szerkezet rácsos ajtaját, sőt a zárat is ráfordítja, hogy semmiképp ne mehessenek utána. Az irányítópulthoz rohan, gyorsan benyomja az indítógombot – a lift elindul lefelé, neki azonban itt és most nincs kijutási lehetősége.

A rosszfiúk ideérnek, veszettül tüzelnek, végül az érkező Martine ér találatot, és lyukasztja ki két helyen hősnőnket, miközben a záródó liftajtó mögött Forrás tombol; szerencsétlent Főncsi és Fuszkó próbálja fogni, de összerogy. A bérgyiloknő a vérző sérülthöz lép, rászegezi fegyverét, míg a lift csukódó ajtajának maradék rése is összezárul hatalmas csattanással úgy, hogy nem tudom eldönteni a hang vajon a Ricora leadott utolsó lövés zaja, vagy csak az ajtó robaja? Hiába reménykedem azonban, többet nincs időugrás. Az íróknak innen üzenem, hogy kapják be, és Johnt továbbra sem adom, csak mondom!

EZ MOST

MEGINT

MIÉRT KELLETT???

31 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tinipuma 2015.01.20. 12:17:42

Nagyon jó rész volt és jó a hogyvót is!
Kicsit zavart a sok újratervezés, csak kapkodtam én is a fejemet (az jutott eszembe, hogy a GPS szokta ezt csinálni, mikor parkolóhelyért kóválygok valahol).
Nekem nagyon fog hiányozni Shaw.

Neoprimitív 2015.01.20. 13:56:30

Én nagyon kedveltem Shaw-t, de - ahogy azt a másik posztban, meg a junkie-n is írtam - az eddigiek alapján nem bántam, hogy kiírták. Nem tudjuk, mit terveztek volna vele ebben az évadban, hogy amit láttunk, az mennyiben volt azonos az eredeti elképzelésekkel? Így viszont amennyire a 3. évadban körömszakadtáig védtem, hogy igenis kell, hasznos, van szerepe a karakterének, most annyira éreztem azt, hogy ezen a vonalon nem nagyon van tovább.

Azt hiszem winnie írt valami olyasmit az egyik kommentben, hogy jó dolog, ha egy szereplőnek jó egysorosai vannak, de ha semmi más szerepe nincs, akkor az elgondolkodtató. Így viszont egyrészt "szépen", a karakteréhez hűen távozott, másrészt ahogy Carter esetében is történt, remélem, hogy az "utórezgések" többet adnak majd a többi vonalon, mint amennyit a távozása elvesz.

Is 2015.01.20. 16:01:29

Azért amikor Főncsi meghalt, akkor én is masszívan anyáztam... egészen a visszatekerésig. Illetve utána is, csak már már stílusban. Alapból ez egy nagyon olcsó húzás így, viszont mégis jó volt, hogy nem csak bedobták, hanem megmutatták, hogy milyen múltbéli tanítás eredményeként ment ez a szimulálom a lehetőségeket a Géppel.

Viszont egy apróság, hogy a 3. szimulációról már lehetett tudni, hogy az, mert amikor Fusco lesmárolja Forrást, és az visszakérdez, hogy ezt miért, Fusco azt mondja, hogy ez csak szimuláció, miért ne?

Nézőke 2015.01.20. 16:41:36

:D köszönjük. Azonban én is időugrást éltem meg,mert akkor ma van péntek, vagy mi? :D telhetetlen vagyok,és 4 napja várok HV-t... :D de jobb későn mint soha. Szóval ez ütött, és a zene alatta...tökéletes választás. Több dolog szemet szúrt azért: 1. miért nem tudta a gép,hogy van ott egy piros gomb? 2. 6-7 mp eltelt mire - ha jól láttam 800ezer variációt végigfuttatott - ez azért ekkora meghajtókkal nem egy világrekord. 3. nem értem,hogy miért jó pl Greernek ez a tőzsdei krach,hát miből pénzeli akkor a kis birodalmát? 4. a bomba robbanása csak arra volt jó,hogy füst legyen? mert egy db elhullott ügynök nem sok,annyit se ártott..meg alapvetően, Martine miért nem kapott lövést? oké,hogy Rico estében tüzelte a cédát,de még így is 10es köröket érne el egy céllövöldében más haldoklókhoz képest. RIP, én szerettem nagyon.. :(

AaannnaaA 2015.01.20. 19:10:08

@tinipuma: :D Igen, csak ez egy tovább fejlesztett GPS, nagyobb aggyal több variációt gondol át és tervez újra :P
@Neoprimitív: Egyetértek winnie-vel, mostanában egysorosokon kívül valóban nem tett sokat hozzá a történethez. Bár az évadban kicsit Fuszkót is ilyennek érzem, szóval nem ártana, ha az írók foglalkoznának a karakterével, morcos lennék, ha őt vinné el a következő írói agyvihar :(
@Nézőke: Írtam az előző résznél, hogy vasárnap írom a hv-t, és várhatóan hétfőn jelenik meg. Most elkészültem időre (általában hétfő este szoktam befejezni), de most meg nem volt, aki élesítse :(
Az általad észrevett bakikhoz: 1. ebben igazad van, 2. szerintem ekkora meghajtókkal simán belefér, 3. ez nem Greernek jó, hanem a gépnek, merthogy az tervezte meg. Egyrészt azért, mert számított rá, hogy Haroldék akkor előjönnek és elcsíphetik őket, másrészt meg ez sejthetően egy sokkal nagyobb terv része, és már lépésekkel előrébb jár (ő Johnék kárára sakkozik és gyártja a szimulációkat).

AaannnaaA 2015.01.20. 19:13:53

De a lényeg, amit már jeleztem, hogy jó lenne megbeszélni: mikor tartjuk a lassan már rendszeressé váló szeánszaink következő fordulóját egy korsó sör mellett? :)
Ki mikor ér rá mostanában?
Esetleg mit szólnátok egy hétvégéhez, hogy rég látott Flankerr kolléga is tudjon jönni? Vagy az a többségnél esélytelen, és maradjon a hétköznap, meló után? Hm?
Újoncoknak is lenne kedve csatlakozni???? Ugyeeeee??? Én nagyon örülnék, csak szíveskedjenek billentyűzetet ragadni, és megszólalni.
Lackapac, kedves korrektorom, ez Rád is feltétlenül vonatkozik!!

Neoprimitív 2015.01.20. 20:24:52

Nekem a 26. vasárnap nem jó, egyébként szokás szerint nyitott vagyok gyakorlatilag bármilyen időpontra.

Is 2015.01.21. 10:31:54

@Nézőke: Próbálom mentegetni, amennyire lehet. Szóval:
1. Nem biztos, hogy ott volt olyan kamera, ami rálátott. (mondjuk a liftverzérlőnél ez valószínűtlen, de nem lehetetlen)
2. Ehhez nem igazán értek. De azért elég hosszú szimulációkat futtatott elég sok változóval. Főleg, hogy még a beszélgetéseket is szimulálta :)
3. Egyetértek Aaannnaaaával. Nem Greer irányít, hanem a gép. Nyilvánvaló, hogy mind Greer, mind pedig Martine fanatikusok, akik kérdés és gondolkodás nélkül teljesítik a gép utasításait. Ahogy tegnap beszéltem Aaannnaaaával, pont olyan fanatikus elmebetegek, mint Forrás, csak ő már a jó oldalon áll és megkedveltük. :)
4. Na igen, számomra is ez a legnagyobb rejtély (meg úgy általában a tűzharcok, de ezt most hagyjuk...). Rico simán kilyukaszt mindenkit, akinél akár egy tenyérnyi hely kilátszik, erre ott puffogtatnak egymásra szemtől-szemben és nem találja el... :S

Neoprimitív 2015.01.21. 10:56:45

@Is: A tűzharcok következetlenségeit én is már sokszor felhoztam, de nem szabad elfelejteni, hogy ezen a téren a sorozat az első perctől kezdve önellentmondásos volt. Az első évadok állandó jelenetei közé tartozott, hogy Reese besétál valahová, ahol 5-10-20-n+1 felfegyverzett rosszfiú van, utána valaki kirepül az ablakon, ő pedig kisétál, a többiek szanaszét lőve-verve. Majd egy másik jelenetben öt percig püfölik egymást valakivel. Örülnék, ha kicsit okosabban csinálnák meg (és feltételezem a készítőkről, hogy ha akarnák, akkor meg is tudnák csinálni), de már inkább kikapcsolom ilyenkor a bullshit-határolót magamban.

AaannnaaA 2015.01.21. 11:00:58

@Neoprimitív: @Is: Én erre azt mondom, hogy a PoI van olyan jó sorozat, hogy ez a tűzharcos dolog simán átmenjen a rostámon.

Az viszont csak az én szűrőmön akadt fenn, hogy ezt a most telepített tőzsdementő-programot a gép mikor/kivel/minek készíttette?
@Is: nyilatkozzál pls a sörözésről is, jó :)

AaannnaaA 2015.01.21. 11:13:19

Ja, és offolok egy kiadósat. Szóval.
A Lambertet alakító színész arca ismerős volt, de nem tudtam hova tenni. Aztán az imdb kiokosított, és jót vigyorogtam, mikor rájöttem, hol láttam.
A Forsyte Saga 2002-es feldolgozásában. Erről azt kell tudni, hogy
- főszereplő: Damien Lewis (Homeland)
- mellékszerepben: Ioan Gruffudd (Forever)
- és Julian Ovenden (PoI)
Nemcsak a sorozatos világ kicsi, hanem a hogyvótírói is :D

Neoprimitív 2015.01.21. 11:55:55

@AaannnaaA: A három hacker srácnak ugyan úgy kreált alias szervert az előző évad végén, tehát kapcsolatban is lehet velük. Engem inkább az érdekelne, hogy
- mi volt az a szoftver, amit Finch a Szamaritánussal kapcsolatban álló nő gépére telepíttetett Hong Kong-ban és
- honnan tudta, hogy pont őt kell megcéloznia? Vele a Gép eddig csak TAJ számokat közölt, nem emlékszem, hogy részletes utasításokat kapott volna tőle valaha is?

Forsyte Saga: ezt nem láttam, nekem a FS mindig megmarad az "eredetinek", amit még talán a 70-es évek elején adtak a tévében:
www.youtube.com/watch?v=gajqtnkDTuI

AaannnaaA 2015.01.21. 12:03:37

@Neoprimitív: Forrás három majma tudom hogy van, csak nem mondta egyértelműen, hogy ők csinálták. De majd visszanézem, nem emlékszem a szóhasználatára.
A Finch által telepített szoftver tuttós előkerül még, majd az évad második felében - szerintem az lesz a Szamaritánus legyőzésének egyik fegyvere.
FS: Oké, az eredetin "nőttem fel" én is (annak hatására olvastam a könyvet), de azért ez sem rossz.

AaannnaaA 2015.01.21. 12:05:39

Közben üzent Flankerr (még nincs napi szinten, a spoilerveszély miatt nem jött kommentelni), elsőre belőttük a jövő szombatot - 01.31.
Többiek???

Neoprimitív 2015.01.21. 14:01:47

@AaannnaaA: Csak annyit mond, hogy a Gép megbízott egy hackert - nekem ők tűntek logikusnak.

Az egyértelmű, hogy a szoftvernek (és gondolom a nőnek is) a második félévben jön el az ideje és nyilván a Szamaritánus elleni orvosság (szamaritánusfű). Sőt, a 4x12 vége felé el is hangzik egy odavetett félmondat, tipikusan a törzsnézőknek szóló "ki emlékszik minden korábbi apró részletre" játék.

Is 2015.01.21. 14:28:16

@AaannnaaA: Nekem a hétvégékből a vasárnapok jók. De az ne tartson vissza titeket.

AaannnaaA 2015.01.21. 14:29:51

@Is: A vasárnap is oké az eddigi válaszok alapján.

Arkhia 2015.01.21. 14:49:39

Jövő hétvégétől oké, addig offon vagyok (vizsgák).

AaannnaaA 2015.01.22. 19:54:02

Megvan akkor a végeredmény a kövi időpontra, megírom kör-mailben az érintettek között. Ha valaki új szeretne jönni, dobjon rám egy mailt legyen kedves!

Lackapac 2015.01.22. 23:04:17

@AaannnaaA:
Köszönöm, hogy megint megpróbálsz kirángatni, de sajnos ez nem most sem fog sikerülni, nem vagyok egy társasági ember. Sajnos a sorozatot se nézem már akkora hévvel, nem is lenne sok hozzászólni valóm, a végén még rosszul emlékeznék valamire, és engem javítanának ki, akkor pedig végem. :D De jó szórakozást a többieknek.

A hv pedig visszaadta a rész hangulatát, ebből és a kommentekből úgy látom, csak én nem aggódtam egy percig sem, hogy kiiktatják a Harold-John páros valamelyikét. Tudom, hogy tavaly megtették Carterrel, és talán most Shaw-val is, de azért még is csak ők ketten a fő-főszereplők, ez pedig nem a Trónok harca.

Neoprimitív 2015.01.24. 18:51:47

@AaannnaaA: Én csak annyit szeretnék kérni mindenkitől aki eljön, hogy vagy hozza fel magát naprakészre a kedvenc sorozatából, vagy törődjön bele a spoilerekbe - elég nagy szívás egy sorozatok kibeszélése kapcsán összejött találkozón kizárólag a mohácsi vész előtt leadott részekről beszélgetni...

AaannnaaA 2015.01.25. 21:57:05

Emlékbe, illetve megnézésre annak, aki csak olvassa. Sajnálom, hogy nem találtam meg előbb, mehetett volna a hogyvót végére, de most pótlásnak ideteszem a végjátékot:
www.youtube.com/watch?v=fyWsayZrbZc

Flankerr 2015.01.26. 00:35:37

@Neoprimitív: kivánságod meghallgattatott utólag, szombat reggel elment a net itthon, igy egy nap alatt megnéztem 7 részt és felhoztam magam :) és akit érdekel, az készülhet a Super Bowl-ból is :)
nagy élmény volt a HV, hisz mint már sokszor leirtam, a személyes élmények és stilus (is) naggyá teszik.
Viszont fontos alapszabály, amit (országos adón) csak ritkán hágnak át: főszereplő csak a rész végén hal meg :)

tnsnames.ora 2015.04.24. 23:33:16

Azt hiszem nem kell agyonragoznom, brutális rész volt. Nagyon szerettem Shawt, én mindent megértek, hogy így meg úgy, meg ilyen golyózáporban valakinek meg is kell halnia, nekem nagyon fog hiányozni a továbbiakban. By the way ilyen eseményviharban hány évadot lehet még produkálni a legmerészebb írói fantázia kimaxolásával is? Én legjobb esetben is csak egy 5.-diket tudok elképzelni, annyira bepörögtek az alkotók.
Nagyon jó volt a hogyvolt, az egyetlen vígaszom volt ezután a rész után, pláne, hogy még Medve sem volt.
Azért azt mindenképpen meg kell említeni Fusco csókja az gigapoén volt. Ahogy egyébként az egész rész hemzsegett az ötlettől. Vitán felül a legerősebb rész eddig ebben az évadban (számomra). A zene is nagyot ütött, a rész erősségéhez méltóan. Összesen egyetlen kifogásolnivalóm van csak (amit említettem), igaz az nagyon erős.

Flankerr 2015.06.23. 00:03:08

Újraolvastam a HV-t, és még mindig mestermunka :)

Gabba 2017.05.21. 07:51:38

ugyan már minden érv elhangzott, de Sarah Shahi feltétlen rajongójaként mégis azt üzenem az íróknak, hogy menjenek 3,14csába

utálom a félévadzárókat, mondtam már?

Neoprimitív 2017.05.21. 08:09:42

@Gabba: Szeptembertől neki is, meg Amy Ackernek is jön új sorozata, láttad?

Gabba 2017.05.21. 08:49:22

@Neoprimitív: nem láttam, együtt lesznek benne? vagy két külön sori lesz?

Flankerr 2017.05.21. 10:17:00

@Gabba:
Sarah Shahi => Reverie
Amy Acker => The Gifted
Részleteket a junkie-n megtalálod :)

Az írók szidalmazásához (miközben ez a sorozat egyik legjobb része volt) hozzátenném hogy mentségükre legyen, Sarah kisasszony itt ment el ikreket szülni ;)

Gabba 2017.05.21. 10:59:11

@Flankerr: persze, persze, sok örömöt az ikrekhez meg minden, de azért.... na, fenntartom a Ludolph-féle számmal kapcsolatos véleményemet :)
süti beállítások módosítása