Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Halt and Catch Fire - CTRL nélkül 1x07 – Giant

2014. december 18. 11:00 - SuperLawyerGirl

Elővesszük ezt a hogyvoltot, hiszen amikor készült, még nem tudhattuk, hogy az AMC jön hozzánk is, és bemutatja majd, pedig de, így történt. A sorozat epizódjait szerda esténként tíztől lehet látni szinkronizált verzióban és választható angol hangsávval is. Előzetesek és minden egyéb itt.   

Ahogy az megjósolható volt, Gordonnak nem tett túl sok jót a villámsújtotta ember látványa. Rémálmában ő van a szerencsétlen ember helyén, és saját magad halottnak látni… hát, nem felemelő, az biztos. Olyannyira nem, hogy hősünk torkaszakadtából ordít, ami őt is felébreszti, de előtte még a gyerekeit és az egész szomszédságot. Donna meglepő módon mérsékelten aggódik csak. Közben Joe szorgalmasan dolgozik az irodában a születendő gép dizájnján, mikor Cameron vacsizni invitálja, persze nem lenne szabad az infószobában kajálni, de hát a lányt beindítja a készülő program látványa. MacMillannek ettől jobb ötlete támad, néhány voltot vezet magába, előjáték gyanánt. Cameronnak ez nagyon bejön, úgyhogy inkább egymást eszik meg a kaja helyett. De gyerekek, ti azért ne játszattok az árammal, mert az áram rossz, értem?

vlcsnap-2014-08-11-16h20m04s253.png

Szerencsére a párocska már öltözik, mikor megcsörren a telefon. Joe felveszi, és leszervez egy találkozót nem tudjuk kivel, mindenesetre jól Cameron orrára csukja az ajtót, mikor az fülelni szeretne. Bunkó. Közben John megtudja, hogy hamarosan becsődöl a cég, kellene egy kis pénzt pumpálni bele valahonnan. De ezt az infót megtartja magának, és a könyvelőt is felszólítja, hogy tegyen lakatot a szájára. Másnap reggel Gordon felmondja a tükörben a Joe meggyőzésére kreált szöveget, miközben Donna mérgezett egérként futkos, hogy még mindent pontra tegyen az üzleti útja előtt. Férje bár vissza tud mondani mindent, amit hallott, de nem igazán ezen a földön jár, el sem köszön élete párjától. Munkában nem is leplezi, mennyire az agyára mennek a munkatársai, amit azok nem vesznek túl jó néven, érthető módon. A Cardiff PC-be végül 1MB RAM kerül, ennél többet nem is tudna kezelni az Intel 8086 processzor – érdekes, hogy az előző részben még csak 128KB-ról volt szó, és sokallták, hogy Cameron további 384KB-ot kért. No mindegy. Viszont emiatt megugrik a bekapcsolási idő, mivel akkoriban a számítógépek a boot során ellenőrizték a memóriát is – ugyanakkor a 48,24 másodperces boot nem rosszabb, mint a hasonló memóriájú gépek, például az IBM PC XT értéke.

vlcsnap-2014-08-11-18h33m23s152.png

Cameron lenyúlja Joe kulcsait, és tesztvezeti egy kicsit a Porsche-t, amiért MacMillan alapos fejmosásban részesíti. Vesztére végig a háta mögött ücsörög Jeff Malone, akarom mondani Simon Church – hiába a bennem lévő Suits rajongót nehéz elnyomni – a top designer, Jony Ive fekete ikertestvére, aki teljesen új szintre emelheti a gépet. Ennek megfelelően alázatos kutyaként üdvözli, épp kezet nem csókol neki, de ez nem hatja meg tervező uraságot, ironikusan válaszolgat. Ez így folytatódik a konferencia szobában is, míg Joe ódákat zeng, addig Gordon agyvérzést kap, mivel a kreatív elmét nem zavarták a gép adta korlátozott lehetőségeket, rajzolt valamit, ami jól néz ki, oszt szevasz. Az így kialakult vitát a funkcionalitás és a dizájn között MacMillan szakítja meg, egyértelműen Simon mellett törve lándzsát, és egyben felfedve, hogy Contrailnek nevezte el a gépet. Gordon ezen végképp kiborul, és kiviharzik a szobából, ő inkább Giantnek hívná kondenzcsík helyett. Church meg ezen borul ki, és ő is kiviharzik, mindent vissza, nem tervez a Cardiffnek, meg egy kérdése is van Joehoz: „Mi van a lánnyal?”. Bármiben fogadok, hogy ezek ketten egy pár voltak, és Simon és a farka személyes sértésnek érzik, hogy egy nőre lettek leváltva.

vlcsnap-2014-08-11-18h35m13s211.png

Joe az elveszített lehetőség felett érzett haragjában Gordont okolja mindenért, szegény emberünkre rájár a rúd, de legalább Óriás lesz a gép neve. Határozottan kezd megborulni. Mikor hazaér, kidobja a lasagnét – a mai rész legfájdalmasabb pontja – amit Donna előre odakészített, hogy majd ő főz valami jobbat, senki ne mondja meg, mit egyenek, és kiállítani a sarkából még a lányok „anya dühös lesz” és egyéb tiltakozó mondatai sem tudják. Donna eközben egyetlen nőként csücsül a meetingen, ahol a TI-99/4A számos hibájának megoldásáról folyik a diskurzus, amíg ő bele nem szól, hogy ugyan már, legyen eszük, hagyják a francba azt a gépet, halottnak a csók felesleges. A processzor lassú volt (bár igazság szerint a memóriára kellett folyton várnia, amiatt döcögött a rendszer), és túl is melegedett egy ponton, a billentyűzettől jobbra, amit a felhasználók – mivel lapos felület volt – csak kávémelegítőnek neveztek el. Bónusz fícsör. Hunt kiáll mellette, és a végén még meg is dicséri, amiért ilyen bátor volt. Vacsi hétkor a cég számlájára jó lesz? Hát hogyne lenne jó, Donna bájosan mosolyog.

vlcsnap-2014-08-11-19h10m04s155.png

Gordon főzőcskézik, közben elmeséli a kemény fából faragott dédnagyi történetét, akinek a receptjét valósítja meg éppen. Közben Joe hívja, de ignorálja a telefont. A lányok először vonakodnak, de aztán megkóstolják, amit apuci kutyult, szerencsére fincsi lett, kérnek sütit is, meg játszanának is Gordonnal, aki mindenre igent mond. Cameron otthon várja Joe-t, és miután tisztázzák, hogy nem megy egy bizonyos fotókiállításra, mert sztriptíz bárba kell mennie egy másik designerrel beszélni, egyenesen rákérdez, hogy lefeküdt-e Simonnal. És megmondhatja az igazat, mert leszarja, hogy a pasikat is szereti. Joe elmondja, hogy tíz évvel ezelőtt találkozott Church-el egy konferencián, ahol teljesen lenyűgözte, pár hónapig együtt voltak, körbeutazták Európát, majd Simon lelépett. Azt remélte, hogy azért megtervezi nekik a gépet, de ezek szerint csak húzta az agyát, és sajnálja, hogy Cameront oltotta, mindig összezavarja ez a hapi. Cameron szótlanul áll, majd visszatér a tervek nézegetéséhez.

vlcsnap-2014-08-11-19h24m35s146.png

Úgy tűnik neki is van valami terve, mert összekapja magát és felnőtt nőként sétál be a kiállításra, ahol – meglepetés – ott van Simon. A lényegre is térnek, Cameron igyekszik meggyőzni, hogy mégiscsak tervezze meg azt a gépet, de az visszautasítja. Bónuszként elmeséli, hogy azért hagyta ott MacMillant, mert mikor elmondta neki, hogy szereti, tudta, hogy vége a kapcsolatuknak, és meg akarta kímélni magát a szégyentől, hogy dobják. Jó tanács Cameronnak, ne higgye, hogy idővel nem fogja őt is megunni, bármennyire is szeretné, hogy az ő kapcsolatuk más legyen. A lányt ez nagyon megérinti, mert otthagyja, és masszív pezsgőzésbe folytja bánatát. Gordon észreveszi az otthonukban csöpögő csapot, és a lányaival közös szerelésbe kezd. A nagy munkát Donna hívása szakítja félbe, de vele sem tud másról beszélni, mint a Joe-val való vitáról a funkcionalitás vs. dizájn felett. Persze közben nem tud elszakadni a csap babrálásától a konyhakéssel – látjuk hová vezet ez – csúnyán megvágja magát, Donnára meg ráteszi a kagylót (vagyis a csöpögtető tálcára, tényleg kezdi elveszíteni a józan eszét) azzal, hogy mennie kell.

vlcsnap-2014-08-11-19h36m50s40.png

A megbeszélés döcögősen megy a sztriptíz bárban Joe-nak és Johnnak, de végül vérrel és verejtékkel és némi plusz pénzzel ráveszik a seggfej redneck dizájnert, hogy csinálja meg nekik a gépet. Már épp távoznának, de az nem bírja ki, hogy ne oltson rá MacMillanra, láttunk egy csomó mellet, te meg nem mutattál valami nagy lelkesedést; langyi vagy tán? Bosworth papa ezt egy elegáns jobb egyenessel jutalmazza – amitől a delikvens hátra esik – majd megkérdi a boldogan mosolygó Joe-t, hogy akkor mégis visszatérhetnének-e Simonhoz, ha lehet. Szerintem John összerakta a darabokat még az elejéről, és leesett neki is a dolog. Gordon meséje a lányainak: Volt egy farmer Cardiffban, aki nagyon szerette volna különlegesnek érezni magát. Ezért épített egy Óriást, amit elásott a kertjében, majd kiásta, mintha ő találta volna. És jöttek a világ minden pontjáról, hogy megnézzék, amitől nagyon különlegesnek érezte magát. Aztán jött egy salesman, aki megépítette a saját óriását, és olyan híres lett, hogy mindenki elfelejtette a farmert, aki ott maradt a porban, a kondenzben.

vlcsnap-2014-08-11-20h18m09s11.png

Donna nem tudja a vacsit élvezni, mióta Gordon hívta, és kiönti a szívét Huntnak, hogy fél, nem elég erősek ehhez a projekthez sem ő, sem Gordon. Hunt vigasztalgatja, megfogja a kezét, Donna mindjárt sír, amit a zongorára fog, túl szomorú dalt játszik. Az érzékeny művész meghallja, és feláll, meg lehet mutatni, hogy jobban tudja-e. Hunt ráveszi, játsszon ő, még egy kis előretapsolással figyelmet is kelt neki, és Donna nagy sikert is arat. Mikor az egyik vendég a nevét kérdezi, Susan Fairchildként mutatkozik be. John Nathantől kér segítséget a projekthez, ha kell, a házát is elzálogosítja, csak hogy finanszírozza, mivel meglátta a lehetőséget ezekben a fiatalokban. Cardiff leoltja, és megtagadja a segítséget. Közben Joe is felbukkan a kiállításon, közli Simonnal, hogy ha megcsinálja a gépet, ha nem, őt nem érdekli, Cameron a jövő – aki mellesleg részeg – és ők ketten jobb, ha visszavonulnak. Hunt közben erősen flörtöl Donnával, hogy legyen bátrabb, meg miegymás.

vlcsnap-2014-08-11-20h32m40s1.png

De aztán elbúcsúznak a liftben, azzal, hogy holnap találkoznak. Donna beér a szobájába, leveszi a fülbevalóját, mikor kopognak. Az ajtóban Hunt, Donna pedig szó nélkül lesmárolja… ezért kell előbb kérdezni, ugyanis a főnök csak a Gordon által küldött faxot hozta el, véletlenül az ő szobájába kézbesítették. Kínos… Donna nagyon szégyelli magát, azonnal kocsit keres, hogy hazamehessen. Közben Gordonnak erősen vérzik a keze, ráadásul a lányok kimentek az éjszaka közepén ásni a kertbe, hogy megtalálják a farmer óriását. Először megpróbálja bevinni őket, de aztán jobb ötlete támad, majd ő megmutatja, hogy nincs semmiféle óriás, és egy ásóval lát munkához. John egyedül iszogat, majd előveszi és aláírja a válópapírokat, szegény embernek a házassága már összeomlott… már tudjuk, hogy miért éjszakázott folyton a Cardiffnél.

vlcsnap-2014-08-11-20h31m09s142.png

Joe, Simon és Cameron közös taxival mennek hazafelé – fel nem foghatom miért – mikor Church kiszáll, MacMillan még utána megy, hogy beszéljenek, Cameron könnyes kutyapillantásától követve. Simon elmondja, hogy valójában csak el akart köszönni, mert beteg, és mielőtt meghal, jó lett volna együtt dolgozni. És igen, vállalja a munkát, tudta, hogy ezt akarja, mielőtt még a gépre szállt volna. Joe elmondja, mennyire szerette volna, ha viszont tudta volna szeretni, de egyszerűen nem ment. Cameron sírva nézi őket, mikor megfogják egymás kezét, és Joe megpuszilja a designert, nem bírja tovább, és szól a taxisnak, hogy induljanak. Joe utána fut, megállítja a taxit, beül Cameron mellé, mikor a lány felteszi a kérdést, hogy rá fog-e unni, kivételesen rögtön igazat mond, és bevallja, hogy fogalma sincs, majd átkarolja a síró Cameront.

vlcsnap-2014-08-11-20h46m22s66.png

Donna sírva ér haza, minden rumlis, vércseppek és alvó gyerekek a padlón, akik elárulják, hogy apu még mindig a kertben van, és ás. Donna kimegy, Gordon már egy akkora gödörben áll, amiben őt magát el lehet temetni, állva, és a kérdésre, hogy mit csinál, csak annyit válaszol: keresem az óriást. Közben pedig úgy néz, de úgy, hogy a szívem szakad meg, és futkos a hideg a hátamon egyszerre.

vlcsnap-2014-08-12-01h20m16s50.png

Az utolsó simításokat látjuk a COMDEX előtt, ahogy mondták, hat hét van csak hátra, szóval októberben járunk. Érdekesség: a TI-99/4A-t a valóságban is októberben kaszálták el. Gordon teljesen bekattant, Donna félrelép(eget), Bosworth mindent kockára tesz – egyértelmű, hogy a sorozat ráfordul a célegyenesre, és ez a rész ezt készíti elő, és ezzel nincs is semmi baj. Kíváncsi is vagyok, hogy végződik a történet (bár megelőlegezem a bizalmat, és remélem lesz második évad). Az meg, hogy majdnem csak egy bézs doboz lett… azokat én is utálom. Csak tudtommal a „bézs doboz” kifejezés nem volt divatos, amíg az Apple elő nem jött az iMac G3-al, ami cukorka színű is volt, meg cukorka alakú is. De az csak majd 1998-ban. Jut eszembe, az Apple 1984-ben dobta piacra a Macintosht – lehet még a sorozatba is bekerül, ha már egyszer az lett az IBM egyik fő kihívója. Amúgy meg gondoljunk bele, hogy ha Donna nem csókolja meg Huntot és menekül haza, akkor nem lett volna senki, hogy kiszedje Gordont a sírból amit magának ás...

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2014.12.18. 14:37:07

Nagyon tetszik a hogyvolt végén a személyes véleményed.
Nem csak dokumentálod a részt, hanem hozzáteszel "magadból".

Nekem összességében nagyon tetszett az egész évad. Szépen alakultak a karakterek. Nekem Donna volt a kedvencem. Kicsit szerelmes is lettem belé. Mondjuk lenyűgözött a szépsége is :)

foxwiththegloves (törölt) 2014.12.18. 15:59:15

Én is mindig vártam az összegzést a végén:)

SuperLawyerGirl 2014.12.19. 08:55:18

@Johnny336: Teljesen megértelek, valamelyik részben már írtam is talán, hogy némi girl crusht én is érzek iránta. :D Nagyon örülök, hogy tetszik a hv (a kommentekért csinálom :D), meg a sorozat, kiváncsi leszek a második évadra. :)

Johnny336 2014.12.19. 10:39:01

@SuperLawyerGirl: nagyon remélem, hogy lesz második évad.
Teljesen máshogy képzeltem el a sorozatot, azt hittem, hogy erőteljesebben rámennek a technológiai vonalra, ehelyett kapunk érdekes karaktereket, akik fejlődéséhez a fejlesztés csak katalizátor.
Én már sikeresen végignéztem az egész évadot, a zárás kicsit kettős volt, ha itt lesz a vége, akkor is mondhatjuk, hogy "lezárták", de nagyon érdekelne a további sorsa az embereknek, mert van benne bőven lehetőség.

SPOILER ALERT!
SPOILER ALERT!
A Macintosh-sal ügyesen okoskodsz... :D
SPOILER VÉGE!
süti beállítások módosítása