Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 5x05 - Cangku Shisi (14-es raktár)

2014. december 12. 15:00 - Gabba

Eddig azt hittük, hogy a sorozat vége előtt két résszel már mindent tudunk a raktár működéséről, erre kiderül, hogy egy frászt. Ereklyék kialakulása, gondnokok feladata, régensek kiválasztása, az Eldunari, mint a raktár lelke, és a Látnok, mint a legfőbb infók tudója: ezeket már megismertük, de a raktár költöztetésének módjáról eddig nem volt szó, hát most ez a pillanat is eljött. Az előző részt Claire eltűnésével zártuk, Artie és Claudia átnézi a külön szobát, ahonnan a komatikus állapot fenntartását biztosító lemezjátszó is eltűnt. Az időtálló spektrométert bekapcsolva azt látják, hogy Benedict Valda volt a tettes, tegye fel a kezét, aki másra tippelt. És bizony, már látjuk is a rohadékot, amint az évadnyitóban látott akromatikus lencsét erősíti fel Claire szemére, ezzel tudja majd irányítani a lányt. A lencse levehetetlen, és ha nem engedelmeskedik az akaratának, Valda kínzó fájdalmat bocsát Claire-re. Mi ketten nagyszerű dolgokat alkothatunk, mondja Valda, pont ettől tartunk, mondom én. Főcím.

ware5 01

Artie válságtanácskozásra hívja az ügynököket, ez a Valda nem az a jófej régens, akit a 2. évadban megismertünk, egy erőszakra épült alternatív valóságból jött, és nyilván valami rosszra készül az eddig megszerzett ereklyékkel. Valda járt a halott ügynökök kamrájában is, Artie odaküldi Mykát és Pete-et szétnézni. Baltaarcú barátunk azonban nem nagyon akar kettesben maradni partnernőjével és meggyőzi Steve-et, tartson ő is velük, Jinksy meglepődve néz. Kiderül, hogy a kamrában Valda a saját szobájában rejtőzködött és a nyilvántartás szerint több leletet is itt tárolt. A szobaleltárból Myka rájön, hogy egy széfkulcs hiányzik, mégpedig olyan széfé, amilyenek az übertitkos régensi kamrában találhatók. Ezek álcázására az a Valu-Mart üzlet szolgál, amit már láttunk a 3x11-ben, gyerünk oda!

ware5 02

Persze Valda már megelőzte őket, mi látjuk, amint a Keeler nevű őrzőt elintézi a 4x13-ból megismert jade elefánttal. Artie-ék megtalálják Keeler holttestét, ám amikor Artie megfordítja, a tetem alá rejtett inukshuk szoborból jeges áramlat csap elő és megfagyasztja a főügynököt. (A szobrocska amúgy William Parry angol felfedezőé és sarkkutatóé volt.) A gond az, hogy a szobrot nem tudják semlegesíteni, mert odafagyott a kövezethez, Artie meg egy óránál tovább nem fog tudni életben maradni ilyen állapotban. Artie most igazi AntArtie, ereszt meg Pete egy rendkívül fájdalmas szóviccet. Gyors brainstorming során Pete-nek beugrik egy ilyenkor használható ereklye, Albert Butznak, a termosztát feltalálójának szemüvege, ami felmelegíti viselője testhőmérsékletét, máris hívják Jinksyt a raktárban, hogy kerítse elő.

ware5 03

Váltunk a dél-dakotai Rapid Cityre (a városnevek kiírásánál végre megint hülyéskedtek az alkotók, piros pontot nekik), a parkban egy padon ücsörög Valda és Claire, közelükben a lemezjátszó. Valda füldugókat horgász elő, amiket bedugnak a megfelelő testnyílásokba, ekkor egy fekete Merdzsó érkezik. Valda telefonon beszélni kezd a kocsiban ülőkhöz, majd Claire-rel bekapcsoltatja a lemezjátszót, mire a parkban tartózkodók zsák módjára eldőlnek. Ezek az emberek fél óra múlva meghalnak, ugye milyen hatásos fegyver ez, jól lehetne alkalmazni a légirányításban vagy a tőzsdén, ezekkel az ereklyékkel meg lehet változtatni az emberiség jövőjét. Majd a lánnyal odaküld egy derékszögű vonalzót a kocsihoz, tegyék oda, ahova a legjobbnak gondolják, mondja az ismeretlen telefonálónak. A Merdzsó elhajt, Valdáék a lemezjátszót hátrahagyva szintén távoznak.

ware5 04

Steve megérkezik a Butz-féle szemüveggel és a korábbi részekben (3x13, 2x06) már látott elefánt sétapálcával. A látüveget felteszik Artie-ra, Pete meg a pálcával enyhe földrengést idéz elő, aminek következtében az odafagyott inukshuk szobor elenged, így már sikeresen be tudják dobni a semlegesítő tasakba. Artie magához tér (morcos, tehát jól van, véleményezi Pete) és a magánál hordott ketyerével észleli a parkból érkezett jelzést, máris odaküldi Mykát és Pete-et. Pete persze megint nem akar Mykával menni, Steve most már rá is kérdez, mi ennek az oka, de Lattimer csak motyog valamit. A parkba érve megpillantják a lemezjátszót, behelyezik a biztonsági füldugókat és megközelítik az eszközt. Azonban hiába az óvintézkedés, a lemezből egyszer csak energiahullám szabadul fel és földhöz csapja Pete-et.

ware5 05

Claudia egyedül marad a raktárban és valami borzasztó szemüveget feltéve hülyéskedik, pont úgy néz ki benne, mint egy háklis titkárnő a rosszabbik fajtából. Úgy dönt, ő is szétnéz Valda szobájában és talál is egy bakelit lemezt, Melvin Rixtontól a The Wandering Cowboy-t (a szinkronban Kóbor kovboj, vihogva gratulálok a fordítónak). A leírás szerint ez Chuck Yeager pilóta kedvenc lemeze volt, és különleges fülhallgató kell a meghallgatásához, a tasakban viszont se lemez, se fülhallgató, csak némi fülzsír. Valda nyilván magával vitte a cuccot, Clau elrohan.

ware5 06

A parkhoz érve megmutatja Mykáéknak a lemeztokot, Myka persze egyből vágja, hogy Yeager volt az, aki elsőként lépte át a hangsebességet és a lemezből az előbb hangrobbanás szabadult fel. Claudia magával hozta a 2x02-ben már látott nadrágot, ami megváltoztatja viselője testsűrűségét, ezt a még mindig kába Pete helyett Myka húzza fel és nehéz léptekkel odamegy a lemezjátszóhoz. Lelöki a földle dulván, az ereklye káros hatása ezzel megszűnik, viszont a talaj kezd megrepedezni Myka körül. Pete odarohan és egy pillanat alatt lerántja a gatyót Mykáról, új értelmet adva ezzel a „sikerült gyorsan kidumálni a lányt a bugyijából” kifejezésnek. Myka hálásan mosolyog társára, Pete ettől teljesen zavarba jön és a karjában tartott Mykát leejti a földre. Myka feltápászkodik és leporolja magát, a parkban elszórtan heverő lakosság is lassan magához tér, siker minden vonalon.

ware5 07

Vagyis hát mégse, Artie ugyanis valami spéci sztetoszkóppal végigvizsgálja a Walu-Mart alagsori széfjeit és rettentő felfedezést tesz: pont az a széf üres, ami a raktár szempontjából egyik legfontosabb ereklyét rejtette. Ez pedig nem más, mint a raktár időnkénti átköltöztetésénél használatos fakalapács. A költöztetésekhez ugyanis Salamon király temploma építészének, Hiram Abifnak a kalapácsa, vonalzója és körzője szükséges. A vonalzó helye megmutatja a körzőnek, hová küldje át az ereklyéket, a körzőt pedig a kalapács aktiválja: a kalapáccsal rá kell ütni az új raktár alapkövére, és akkor megindul a költözési folyamat Ebből háromból a vonalzó már Valdánál van, a körző viszont szerencsére a raktár legbiztonságosabb rejtekhelyén lapul. Biztonsági intézkedésből a kalapácsot is szétszedve tárolták, sajnos a nyelét elvitte Valda a széfből, de a fej tuti biztos helyen van – az aktuális ország szülőhelyén, fejezi be a mondatot Artie helyett Steve. Látod, nem csak szép vagyok, vigyorog a meglepődött Artie-ra. És mivel az Egyesült Államok függetlenségi háborúja a bostoni teadélutánnal kezdődött, a kalapács feje is Bostonban van, a Zöld Sárkány fogadóban elrejtve, Clau, Myka és Pete száguldhat oda.

ware5 08

Artie a raktárnak „az özvegy fia” (ez volt Hiram Abif másik neve) nevű részébe vezeti Steve-et és egy különleges kulccsal kinyitja a szuperbiztos ajtót. A körző helyén azonban csak a felirat villog: ereklye eltávolítva. Ennyit a legbiztonságosabb rejtekhelyről. És ebben az irdatlan méretű hodályban nehezebb lesz megtalálni, mint tűt a szénakazalban. A Zöld Sárkányba érkező ügynökök újabb halott régenst találnak, bakker, Valda itt is megelőzte őket. Az alagsorból valami rengést észlelnek, lerohannak és látják, hogy Claire a mentális energiájával kirobbantotta a pince falát, ahonnan Valda lép elő, kezében a kalapácsfejjel. Anyád! Valda parancsára Claire leengedi a faldarabot, bezárva ezzel az ügynököket. Na szépen nézünk ki, mondhatnák Mykáék, ha a sötétben látnának valamit. Valda összerakja a kalapácsot, mire a raktárban elrejtett körző aktiválódik, Artie és Steve rémülten nézi, ahogy az ereklyék kezdenek eltünedezni.

ware5 08

ware5 09

Myka rájön, hogy ha a fogadó az összeesküvők központja volt, akkor tutira kell lenni valami titkos menekülési útvonalnak. Pete rövid tapogatózás után rá is talál a falban egy megjelölt téglára, benyomja és máris szabad az út. Clau rágyógyul a tabletjére és meghekkeli a közlekedési kamerákat: Valda egy kínai rendszámú autóba szállt be Claire-rel. Valda Kínába akarja költöztetni a raktárt? Én nem akarok Kínában dolgozni, ott biztos nem kapni normális burritót, fakad ki Pete. Hívják Artie-t, aki szerint Valda már egy magángépen ül Kína felé. Utolérni már nem lehet, de szerencsére a raktárból nyílik egy portál Kínába, ahogy azt a 3x12-ből tudjuk. Az ügynökök visszaautóznak a raktárba, ahol Artie közli velük legújabb felfedezését: Valdának azért van szüksége Claire-re, mert őt akarja az új raktár gondnokának!

ware5 10

Megtudjuk, hogy a 13-as raktár első gondnoka 1898-ban tűzvészben elhunyt, és utóda a húga lett – Mrs. Frederic! (Höjj, akkor a félelmetes arcberendezésű főnéni már legalább 130 éves, ebből mondjuk 30-at simán letagadhatna.) És mivel Mrs F kijelölt utóda Claudia, logikus, hogy Valda Claudia testvérét szemelte ki a gondnoki posztra, akit a lencse révén folyamatosan ellenőrizni tud. A nagy pörgésben Pete még arra is rájön, hogy Rapid Cityben a parkos manőver demonstráció volt a raktár új tulajdonosai részére. Artie szerint Valda a pekingi Olimpia Stadionba akar eljutni, majd megnyitja a portált, Pete, Myka és Claudia egymás után tűnik el az átjáróban. (Azt most nagyvonalúan ne emlegessük fel, hogy a 3x12 szerint a portál Hong Kongba nyílik, az meg ugye vagy 2000 km-re van Pekingtől.)

ware5 11

Artie és Steve a raktár alagsorában megtalálják a körzőt valami oltárkövön. Lefújják semlegesítővel, de nem használ, van B terved?, kérdezi Steve kissé idegesen. Artie előszedi az 1x10-ben látott szupererős ragacsot és körbefújja vele az oltárt. Átmeneti siker, de a lassú forgás ereje egy idő után erősebbnek bizonyul és a ragacs elenged. Van C terved?, kérdezi Steve marha idegesen. Nincs más hátra, el kell pusztítanunk a körzőt, motyogja Artie. És mi lesz, ha újra költöztetni kell a raktárt?, veti fel Jinksy, mire Artie: Azt majd elintézi a FEDEX. Előkeres néhány gombot Julius Wilbrand német kémikus, a TNT feltalálójának köpenyéről és körben elhelyezi az oltáron. A gombok berobbannak, de a körző sértetlen marad, a költözési folyamat nem áll le. Van D terved?, kérdezi Steve kurvára idegesen. De Artie-nek nincs több ötlete, csak egy vastag kötél, amivel körbetekerik az oltárkövet.

ware5 12

Mykáék megérkeznek a stadionhoz és lemennek a sokadik alagsori szintre. Az egyik falon kínai felirat: 14 倉庫十四, aki nem tudná elolvasni, azzal közlöm, hogy ez azt jelenti: 14-es raktár. Belépnek az ajtón egy hatalmas terembe, Valda diadalmas arccal köszönti őket a saját raktárában. Claire telekinetikus energiával felkeni a látogatókat a falra, Valda elégedett arccal kimegy. Claudia kedves szavakat mond a nővérének, de nem sok sikerrel. A lelkére hass, javasolja Myka, mire Claudia énekelni kezdi Claire kedvenc számát a Garbage-tól. És ez beválik, mert egy idő után Claire is csatlakozik, és a testvérek közti kapcsolat megszakítja a Valdával meglévőt. Az ügynökök leesnek a falról, és Claire szeméről is sikerül leszedni a lencsét.

ware5 13

Valda érzékeli a zavart az erőben, de nem aggódik: Így akkor majd én leszek a gondnok, mondja magában. Pete és Myka Valda után rohan, Valda már éppen ráütne a kalapáccsal az alapkőre, amikor Pete fellöki és bunyózni kezdenek. Claudia megfordítja a lencsét, így Claire energiája Valda ellen fordul. A bunyó közben Pete-nek sikerül kivennie Valda zsebéből az ezüstvillát és diadalmas rikkantással bedobja a semlegesítő tasakba. Valda rémült üvöltéssel tűnik el a semmibe, Myka meg szétszedi a kalapácsot, így az ereklyék megindulnak vissza az eredeti helyükre. Hányszor kell még megmentenünk a világot?, kérdezi Myka. Kérhetnénk több fizut, vigyorog Pete. A raktárban Artie és Steve persze csak annyit észlel, hogy a körző deaktiválódik és egymást átkarolva azon örvendeznek, milyen sikeresen akcióztak ők a kötéllel.

ware5 14

A csapat a panzióban gyűlik össze ünnepelni, és van is rá okuk. A Claire-ből kiszabadult zenedobozos negatív energia Valdában talált új gazdatestre, aki viszont eltűnt a tér-idő kontinuumból, így Claire teljesen rendbejött. Claudia máris nyolc hétre előjegyezte magukat kedvenc kocsmájában koncertfellépésre. Myka kedvesen odaveti Pete-nek, milyen jól intézte a dolgokat Kínában. Mikor kimegy a szobából, Pete odalép Steve-hez, az élő hazugságdetektorhoz és felteszi neki az öt évad óta a levegőben lebegő kérdést: Szerelmes vagyok Myka Beringbe? Jinksy a meglepetéstől válaszolni se tud, csak csuklik egyet. Myka Artie-val visszahelyezi a körzőt a szupertitkos helyére, viszont meglepődve látják, hogy újra aktiválódik. Becsörög Mrs Frederic, és megint belénk vágja az ideget, ahogy csak ő tudja, mert közli: Úgy tűnik, Valda tevékenysége beindított pár olyan eseményt, amit talán még én sem állíthatok meg.

Jövő héten sorozatzáró hogyvolt, mindenkit elvárok!

ware5 15

Címkék: warehouse 13
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2015.01.30. 12:30:41

Köszönöm a mesés hogyvoltot, nem találok szavakat erre a részre (pedig egy csomó szótár között üldögélek)
Ezzel a résszel úgy voltam, mint a kedvenc írók könyveivel első olvasáskor: szeretnék minél gyorsabban haladni, mert hajt a kíváncsiság, közben meg szeretném elodázni a végét, mert jó lenne, ha minél tovább tartana. (amikor leírtam ezt, rájöttem, hogy van más dolog is, amivel így vagyok :D)

Felettébb hálás vagyok a linkekért (bár az explorerworld majdnem teljesen magába szippantott:))
" Lelöki a földle dulván" Hihihi:)
" Pete odarohan és egy pillanat alatt lerántja a gatyót Mykáról, új értelmet adva ezzel a „sikerült gyorsan kidumálni a lányt a bugyijából” kifejezésnek."" Nekem is ilyen témakörű hasonlat ugrott be :)

"Megtudjuk, hogy a 13-as raktár első gondnoka 1898-ban tűzvészben elhunyt, és utóda a húga lett – Mrs. Frederic! (Höjj, akkor a félelmetes arcberendezésű főnéni már legalább 130 éves, ebből mondjuk 30-at simán letagadhatna." Ezen még most is röhögök :D

Gabba 2015.02.02. 11:26:33

@nughop: nagyon rendes vagy, hogy lelkiismeretesen így végigmész a restanciákon :)

így belegondolva, hiányzik a csapat, a könyvtárosok sajnos csak halovány pótlékok
süti beállítások módosítása