Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x14 - Csütörtök 12 óra, Virág (3)

2014. november 14. 11:00 - Zsoofka

Virág előző jelenése itt

Csütörtök van, de még nem terápia-idő. András Annamarival készül randizni, hatalmas gonddal válogat az ingek között. Aztán hirtelen csörög a telefonja. Virág az, nem bír várni 5-ig, jönne most. András kicsit ellenkezik, de hamar megadja magát: Virágnál kevésbé súlyos páciens esetében is a hivatását választaná egy ebéddel szemben. Mi ezért (is) szeressük.

22.png

Nem telik bele pár perc, az építész-lány már az ajtóban áll. Kezében egy makett, a diplomamunka terve. Nekem kicsit minimál-stílusúnak tűnik, de én ezt nem tudhatom.

3.png

Dél van, a makett beadási határideje egy óra múlva lejár. Virág épp az egyetemre indult, de abszolút elégedetlen vele, inkább bejött egy kis lelki segélyre. A lány komoly indulattal szidja művét („az eredeti ötlet tök jó volt, csak aztán… ” … aztán valahol félúton elromlott), András hiába próbál a védelmére kelni. Virág végképp nem tudja, mit tegyen, teljes káoszról panaszkodik. Különben is, nem mindegy már? Nemsokára úgyis meghal, felesleges görcsölni egy tákolmányon. Dargay szépen, türelmesen magyarázni kezd: lehet, hogy azt olvasta ki a csaj a netes okosságokból, hogy a beteg x százaléka belehal a limfómába, de ő meg azt olvasta, hogy y százaléka viszont túléli. HA IDŐBEN ELKEZDI A KEZELÉST.

Virág kicsit megdöbben: „Ha maga beszél róla, olyan, mintha influenzám lenne…” Talán van remény? Ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan reagál a lány szervezete a kezelésre, ahhoz el kell mennie végre egy onkológushoz. E szavak hallatán Virág persze rögtön bezár, de talán nem olyan határozottan, mint eddig: a kezelések okozta fájdalomról, rosszullétről beszél, tart tőle. Mi lesz, ha nem fog tudni dolgozni? Megint ott tart, hogy akkor meg minek lediplomázni.

Ekkor a lány észrevesz egy homokórát a polcon, azt asztalra teszi és aludni tér. De tényleg. Kéri Dargayt, ha lepereg a homok, ébressze/ne ébressze fel (12-szer hallgattam meg és képtelen vagyok kivenni, mint mond: De ébresszen fel, ha lepereg / Ne ébresszen fel, ha lepereg). Végülis mindegy, a lényeg, hogy magától ébred, felriad és akkorra már lejárt a beadási határidő, ez a diploma munka ma nem lesz beadva.

Sőt, nem csak ma, egyáltalán soha: Virág először földre dobja, majd a biztonság kedvéért még meg is tapossa. András előbb összerezzen, majd látszik a hatalmas koncentráció, amivel összeszedi gondolatait és megfogalmazza véleményét: „Meg kell, hogy mondjam, szörnyű volt látni, ahogy elpusztítja, amin ennyit dolgozott”. Mintha azt mondaná: Meg kell, hogy mondjam, szörnyű látni, ahogy elpusztítja saját magát...

8.png

Később a pszichológus ki is mondja: úgy gondolja, hogy a makett a lányt szimbolizálja. Pusztulnia kell, mert nem tökéletes. Egyébként is: ez az agonizálás a "beadja-e a dimplomamunkát vagy ne" témán csak eltereli a figyelmet az igazi problémáról: kezeltessen-e vagy ne. A lány nemcsak a haláltól fél. Fél attól is, hogy ha esetleg mégis túlélné, akkor is oda lesz sütve homlokára, hogy íme a rákos lány, aki jaj de szerencsétlen. Akit sajnálni kell és aki soha nem lesz már a régi.

Virág egy előző esti rémálmáról mesél: az álom a makettről szól, ami megtelt vízzel és ő meg beleszorult és majdnem belefulladt. Ezt az álmot egy gyermekkori élményre vezeti vissza: egyszer a szülei elvitték egy nyaralásra. Csak hármasban voltak, Ricsi, az autista testvér otthon maradt. A lány messze beúszott a tóba és egy lábgörcs miatt majdnem belefulladt. Végül valahogy kievickélt a partra, egyedül.

7.png

Ezt az egészet sem akkor, sem máskor nem mesélte el a szüleinek. Nem akarta terhelni őket. Olyan boldogok voltak, gondtalanok, mert akkor egyszer mehettek el Ricsi nélkül kikapcsolódni és végre mindenki nyugodt volt és kipihent. A lány ott, akkor, azt kívánta, bárcsak örökre úgy maradhatnának. Szereti ő Ricsit, de tudja, mekkora gond a 0-24 órás felügyelete. Az anyja is mindent feláldozott a fiúért, otthon maradt vele, feladta zenei pályáját. Nem fásult bele, nem bánta meg (?), de belefáradt. Virág is szereti a testvérét, mesél a nagybeteg Ricsivel való közös élet nehézségeiről, de nem ellenségesen, egyszerűen, tényszerűen.

András szerint ugyanakkor a lány akár féltékeny is lehetett volna a testvérére a kitüntetett szülői gondoskodás miatt. Meg aztán nagy teher az, hogy neki mindig tökéletesnek kellett lennie, vele nem lehetett sose probléma, hisz ott a testvére, rá kell vigyázni, körülötte ugrál mindenki. Ő, Virág, még egy majdnem-megfulladást is elhallgat a szülei elől, csak azoknak ne legyen még több bajuk… Pedig akkor, a tónál, még gyerek volt, mégis már akkor élt benne ez a reflex, és ez azóta csak fejlődött.

5.png

Dargay határozottan kimondja: sajnos a baj már megtörtént, a tökéletesnek hitt lány beteg lett. Ettől nem tudja megmenteni az anyját. Sőt. A férfi úgy hiszi, ha a lány nem szól az anyjának és nem adja meg neki az esély, hogy segítsen, az anyja fogja azt hinni, hogy elrontott valamit a nevelése során és e miatt zárta őt ki a lánya élete nagy drámájából. „Nem Ön tehet arról, hogy a bátyja több figyelmet igényel”

De Virág hajthatatlannak tűnik: Most, hogy végre találtak egy napközit a fiúnak - és így anyuka napjaiból 2-3 óra felszabadult - a nő újra zenetanároskodni kezdett. Most egyszerűen nem teheti meg Anyukával, hogy bejelentse neki, hogy az eddig tökéletesnek tűnt gyereke is beteg. Ez a hír visszahúzná a nőt a kínlódásba és bebizonyosodna, neki tényleg csak a gyerekei ápolása jutott osztályrészül. „Anyámnak vannak hibái, de megtett minden tőle telhetőt”. „A szomorúság és az aggodalom beszippantaná”.

Dargay szerint azonban különbséget kell tenni a "megkímélve" és a "kizárva" élethelyzet között. Vajon megkímélve vagy kizárva fogja érezni magát Anyuka, ha kiderül a betegség és az is, hogy a lánya hónapokig nem szólt neki erről?

99.png

Kemoterápiát nagyon nehéz egyedül végigcsinálni. Virág hirtelen nagyon kislányos lesz, úgy tűnik végre megérti, miről beszél a férfi. Szipogva mondja ki a varázsszó: hajlandó beavatni az anyját, de csak őt. András kap az alkalmon, azonnali telefonálásra ösztönzi. Úgy tűnik Virág hajlik rá: rendben, mondja, essünk túl rajta.

1.png

A pszichológus diszkréten egyedül hagyja, kivonul a konyhába. Virág nemsokára utánamegy. Nem sikerült a vallomás, Anyuka nem ért rá. Később újra megpróbálja. Dargay hiszi is, meg nem is: lány épp a mai ülésen vallotta be - itt benn, a kanapán minden olyan logikusnak tűnik, de ha kilép az ajtón, minden összezavarodik. A férfi mindenesetre Virág lelkére köti: ha sikerül beszélni az anyjával, mindenképp telefonáljon neki is.

Első, sőt második nézésre is kissé "töltelékrésznek" tűnik ez a 3. epizód Virág sztorijából. Nem kapunk új infót, nincs csavar, más megvilágítás. Aztán, mire a hv. végére érek mégis úgy gondolom sokat haladtunk ma előre, András sok görcsöt feloldott a lányban. Nem tudom elég lesz-e.

A rész elején idézett mondatot mindenesetre most már így fejezném be: Meg kell, hogy mondjam, szörnyű látni, hogy ez a lány mennyire egyedül lenne, ha nem talált volna rá Dargayra. Mert Virág akarja, hogy megmentsék, de eddig nem volt  kitől segítséget kérni.... 

Címkék: terápia
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foxwiththegloves (törölt) 2014.11.14. 16:35:36

Andrásnak, izé, Mácsainak üzenem h a kéket, az kiemeli a szemét:)

mézescsók 2014.11.15. 16:29:03

Nekem az a makett olyannak tűnt, mint egy amish pajta
Hogy mi okozza Virágban a tökéletesség iránti eszelős vágyat, azt már értem. Illetve érteni vélem: beteg, állandó törődést (TÖKÉLETLEN???) igénylő testvérét kötelességének érzi valahogy ellensúlyozni. De ezt HIRTELEN hajlandóságot a kezelésre, anyja beavatására valahogy nem értem. Mi történt az utolsó kezelés óta, hogy befogadóbb lett a bölcs tanácsra? Nyilván máson sem járt az esze, talán ezért nem sikerült a diplomamunka sem. Mégis...
A másik: aki idegileg zakkant, az nem alszik el egy órával a munka leadása előtt a terapeutája díványán, hanem vibrál az idegességtől. Ehhez járul még a betegség tudata. Biztos különben, hogy építész akar lenni ez a lány?
@foxwiththegloves: ezen nevettem és egyetértek, a kék jobb lett volna.

Zsoofka 2014.11.15. 17:49:39

@mézescsók: Igen. Nekem sem kerek ez az egész. Még mindig reménykedem benne, hogy nem is beteg, illetve nem rákos, "csak" zakkant.

Zsoozsy 2014.11.15. 20:06:00

Szerintem azt mondta, hogy ne ébresszen fel, ha lepereg, de nem tudom, miért, én sem hallottam tisztán, de vhogy evidens volt számomra, bár tényleg nem logikus, hogy miért... És el is filóztam azon, hogy ezért volt olyan sürgős bepofátlankodnod a pszichológusodhoz, hogy drága pénzért a kanapéján aludjál...? Ha otthon nem tudsz aludni, menj motelbe, az csak olcsóbb, ide szakvéleményért járnak a népek, nem? És asszem András is kb. ilyen fejjel nézett... De persze lehet, h nem... Az mondjuk nekem le se esett, hogy arról szólt az egész, hogy lecsússzon a beadási határidőről...

Jaj, úgy írnék már a következő részről is, de úgy nem szeretem, ha előre kommentelik a következő részt (vagyis ez üzenet másoknak is... :P)

mézescsók 2014.11.15. 20:16:36

@mokamini: Mondjuk, az se jó!
Viszont volt valami papír, amit az első kezelésen a díványon hagyott, abban lehetett szó a betegségéről. Ha onkológusnál nem járt már pedig nem járt -, akkor meg kitől származott?
Sima vérsejt számláláson volt? Ezzel nem viccel az ember, Ennyire nem lehet zakkant.
Mondom, hogy nem értem a lányt.

Zsoofka 2014.11.15. 20:28:32

@mézescsók: Nekem az első rész után az volt az elméletem, hogy a csaj belezakkant abba, hogy a szülei csak a beteg Ricsivel voltak elfoglalva, hát kreált magának egy még nagyobb bajt, hátha végre vele is... A papírt meg ezért nem értettem, mert Dargay hiába olvasta el, Ágnes kérdésére sem tudta megmondani honnan van a papír, hol állapították meg a betegséget, márpedig ezek orvoskörökben mozognak és egy ilyen papír fejlécéről kiderül honnan van.
De mára már annyira kerek történetet rittyentett a csaj a betegség köré, hogy nem hiszem igazán, hogy kamu. De valami akkor sem stimmel! :)
Nem mellesleg a zakkantság csak azért jobb a ráknál mert Virágnak épp kéznél van egy jó pszichomókus, onkológus meg nincs. :)

Zsoofka 2014.11.15. 20:32:06

@Zsoozsy: Köszi, hogy feleltél a kérdésemre! Tényleg nem tudom mit mondhatott...
Amúgy a pénteki is kész, abban is van egy körkérdés, kíváncsi vagyok a véleményetekre! :)

Zsoozsy 2014.11.15. 22:07:48

@mokamini: na szuper, de akkor rakd már fel, mert nekem meg közben félrerakva, ám elmentetlenül vár a már kommentem oda... :) (mármint a részről, ilyen még nem volt, hogy ennyire közléskényszerem volt egy rész láttán, és még azon is filóztam, hogy kapásból elküldöm neked, hogy írd bele, reagálj akár kapásból... :D )

mézescsók 2014.11.16. 00:21:48

@mokamini: Én is gondoltam rá, hogy így akar kikényszeríteni magának némi figyelmet, de azért egy ilyen súlyos kamubetegség...., hát az nagyon durva.
Ugyanakkor annyira - szinte - hisztérikusan - reagált minden segítő szándékra (volt barát, Dargay, Ágnes), hogy megint csak ott motoszkált bennem, hogy itt valami más lehet a háttérben.
A papír - bárhonnan származhat. Valami őrületes katyvasz van a lány körül és nagyon nem őszinte.

foxwiththegloves (törölt) 2014.11.16. 21:08:17

engem az zavart, hogy jól otthagyta a kupit Andrásnak, hogy majd takarítsa össze.
süti beállítások módosítása