Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x09 - Csütörtök 17 óra, Virág (2)

2014. november 07. 13:00 - Zsoofka

Virág első ülése itt.

Csütörtök van, elmúlt 5 óra, de az a bizonyos kanapé üres. Dargay ki tudja hányadszorra csörgeti meg Virág mobilját. Megint csak az üzenetrögzítőig jut. Kénytelen-kelletlen azzal kezd el beszélgetni. Ahogy kérleli a lányt, legyen szíves jöjjön el, meglátjuk azt mögötte belépni.

1.png

Egy minősíthetetlen piros ruha van rajta, de legalább eljött. Szólt ő, hogy jön, „hazudja”.

Szóval itt van, és úgy tűnik kénytelen lesz beszélni a betegségéről. Dargayn kívül ezt még egy embernek tette meg, Balázsnak, az exének. Épp vele veszekedett idefelé jövet, de lemerült a telefonja. A lány szinte hisztérikusan könyörög a férfinak, adja kölcsön a telefonján, hogy befejezhesse a beszélgetést Balázzsal. Már hónapok óta nincsenek együtt, a lány mégis csak hozzá, az exéhez volt őszinte. Azt remélte, várta, Balázs segít megoldani a helyzetet. Balázs amolyan támogató ember lehet, aki képes megtervezni a következő lépéseket és irányt mutatni.

A fiú ezt is tette, Virág mégis ki van akadva rá. Az a baja, hogy Balázs az épp aktuális szerelmét (Ildit, akinek a nagybátyja onkológus) is beavatta a segélyakcióba, és egyáltalán Virág tragikus helyzetébe. Virág meg írtózik attól, hogy ilyen áron segítsenek. Nem akarja, hogy sokan tudjanak a bajáról és főleg nem akarja, hogy a volt pasija jelenlegijéé legyen az érdem az ő megmentésében. „… inkább beledöglök.” Pedig szegény fiú pont azt tette, amire a lány kérte: próbált irányt mutatni, szervezni. Talán Virág azért csalódott, mert tudat alatt azt várta Balázstól, hogy otthagyja jelenlegi életét és párként visszatér hozzá a nehéz napokra. A lány teljesen belepörög a témába, még azt is feltételezi Balázs azért volt „pletykás”, hogy ezen majd Virág jól megsértődhessen és ne kelljen neki érdemben segíteni, sőt beszélgetnie se kelljen róla… Egy kicsit erős ez így, kedves Virág, a férfiak nem ennyire bonyolultak, csak mi nők… A pszichológus nem ennyire direkt: csak szelíden megjegyzi – „Nagyon tud fájni, ha az ember egykori párja újra szerelmes.” Erről Dargay és Petra is tudna mesélni.

Virág is megenyhül kissé, igazat ad a férfinak. Nosztalgiázni kezd, szerelméről mesél, arról, hogy ő Balázst mindig is szeretni fogja és nem is érti, hogy ment tönkre a kapcsolatuk. Dargay végül megkönyörül a lányon és átadja neki a telefonját. Sőt, magára is hagyja, kimegy a gyerekszobába. Ahogy leroskad egy székre, hirtelen nagyon magányosnak tűnik. Mintha épp az idézett mondaton gondolkodna. Vagy azon, amit Virág mondott még: „Akit egyszer szerettem, azt mindig szeretni fogom”. A lány gyorsan végez, de gondolom nem sok mindenre jutottak Balázzsal, mert a pasi folyamatosan hívogatja vissza András telefonszámát…. Sajnos úgy tűnik, nem jött be az elméletem - reméltem, hogy a csaj nem beteg, vagy legalábbis nem rákos, „csak” egyéb okokból kreált magának betegséget - kénytelen leszek elfogadni,hogy mégis az. És Balázs példája nyomán azon gondolkodom, mint magánéleti okok miatt már többször: mennyire szörnyű egy nagybeteg mellett ott állni, tehetetlenül. „Csak azt lehet megmenteni, aki hagyja” – mondta ezt talán épp Ágnes, de az is lehet, hogy csak sugallta.

2.png

Virág tetszeleg a mártír-szerepben: „Azzal, hogy elmondta Ildinek, úgy döntött Balázs, hogy nem számíthatok rá”. Mintha ettől bárkinek jobb lenne. De hazudnék, ha azt mondanám, nem értem a logikáját. Dargay próbálja rávezetni a csajt, hogy Balázstól pont azt kapta, amire számított, SEGÍTSÉGET. Elkészített neki egy tervet, az, hogy ebbe bele kellett vonnia a nőjét, csak egy lényegtelen részletkérdés. De Virág hajthatatlan: Ő nem szereti, ha más tud a dolgairól. Aranyos sztorit mesél az egykori össszeköltözésükről, amikor még pisilnie is nehezére esett, amikor a pasi otthon volt. Meg arról, hogy kitöltött, majd meghamisított egy IQ tesztet, csak a pasi meg ne tudja, hogy mekkora annak értéke. Szóval nehezen viseli a kitárulkozást, gondolom ennek is lesz előzménye. Egyelőre még csak a tüneteknél tartanak. A csaj nemcsak az összeköltözés elején volt stresszben, hanem végig, az egész kapcsolatban. Soha nem aludt egy jóízűt. Folyton azon kattogott, hogy a pasija kiszeret belőle, mert nem tökéletes. És lám ez megtörtént.

Dargay most a legnagyobb közhelyekkel jön: senki sem tökéletes, mindenkiben van hiba és olykor kiszeretnek belőlünk.

3.png

Visszatérnek a Balázs és Virág között zajló legutóbbi beszélgetésre. amit a csaj, szokásához híven rövidre zárt. Vagyis letette a telefont és most, a sokadik visszahívást is, csak némán nézik Andrással közösen. Virág a telefonban lecseszte a férfit, amiért az elmondta a titkát és mintegy felmentette a segítségi „kötelezettsége” alól.

A pszichológus szerint nem az, nem csak az számít, amit mondott, hanem ez az állandó játék a felveszem a telefont – nem veszem fel a telefont témakörben. Nem túlságosan fair így játszadozni. Dargay azonban rendíthetetlen. Megmenti a csajt, akkor is, ha mindketten beledöglenek.

Megtanulta a leckét, - és számomra kissé gúnyosnak tűnő módon - sorolni kezdi tanulságokat….

1. No ismétlés, no klisé.

2. Virág perverz örömet érez, ha csörög a telefonja, ne reméld, hogy valaha felveszi.

3. Nem bántjuk az autistákat.

4. A nyuszi verzus maci viszonylatban még mindig a „baszd meg a létrádat” vicc a legjobb, de ezt sem szabad kétszer elmesélni egy terápiás sor alatt.

És mivel Ágnes e szabályokat nem tartotta be, a csaj egyszerűen kidobta. Ahogy most ki fogja dobni Balázst is. Mert akkor legalább azok is érzik, milyen nyomorult dolog kidobottnak lenni. Mindentől, mindenkitől meg kell szabadulni, aki/ami nem tökéletes. Sőt. Dargay emeli a tétet: a végén a lány még saját magát is kidobja (=inkább meghal) mintsem tökéletlennek lássa magát.

11.png

Virág megunja a rébuszokat, itt van, tessen kérdezni arról a kurva betegségről. Miután elhangzik a megfelelő kérdés, a csaj röviden beszámol az el nem múló fáradtságérzetéről; az első antibio kúráról, ami nem hatott; a laborvizsgálatról és egy sor más diagnosztikáról. Végig egyedül volt, még a szövettani vizsgálat miatti kórházi bennfekvéskor is. Egy hónapja tud a limfómáról. Dargay nem túl logikus kérdést tesz fel: mit szóltak a szülei a bajhoz? Hát persze, hogy nem mondta el nekik. Korábbi tapasztalatok alapján Virág úgy gondolja, Anyuka és Apuka aggodalmaskodása nem sokat segítene rajta. Sem a szülők, sem a barátok nem tudják.

Dargay őszintén szánja a lányt, lassan tényleg ő lesz az egyetlen, akinek esélye lesz megmenteni, vagy legalább támasza lenni a nagy bajban. Miért pont őt avatta be a lány? Mert a férfit objektívnak tartja, aki nem fog nekiállni sopánkodni. Virág egyedül akar dönteni saját sorsáról, akar-e például kemoterápiát. Még mielőtt kiderül, hogy beteg és mindenki rajta fog szánakozni. „Ha akarom, itt halhassak meg a kanapéján…” Virágnak még egy mentsége is van arra, hogy halogatja a szembenézést a bajával és egyelőre nem dönt: vár még egy orvosi szakvéleményt, egy természetgyógyászét. E doktorhoz meg nehéz bejutni, hosszú a várólista, majd néhány hét múlva….

5.png

De Dargay kimondja az ordító igazságot: neked arra nincs már időd, kedvesem. Az a baj, hogy Virág nyuszika módjára magával beszélget, magát győzködi, kizár mindent és mindenkit. Ágnes – anélkül, hogy a konkrét kórképet ismerte volna – ráérzett eme jellemvonásra, ezért mesélte el kétszer ugyanazt a viccet, nem pedig odanemfigyelésből.

Dargay szó szerint visszazavarja a specialistákhoz a csajt, bármilyen lépés jobb, mint a várakozás. Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció. Ha eltűnik előlük, szó nélkül, nem őket bünteti, saját magának árt. Tessék odamenni és elmondani a kételyeit, elmondani mit szeretne, mit nem. Virágnak ez már sok, becsukja a bótot, menne haza, mert a pszichológus nem akarja megérteni, hogy mindenki hülye, csak ő repülő. De Dargay nem hátrál, befejezi a nyuszikás viccet, saját magát azonosítva a medvével. Mondhatja, kedves Virág, hogy „basszam meg a létrámat” (szó szerinti idézet!), de azzal csak saját magával cseszik ki…. Ez hat, az ülés 25. percében Virág MOSOLYOG. Asszem a férfi üzenete végre eljutott az agyáig.

6.png

Az önámítás azért tovább folyik. Már nincs is annyira rosszul, enyhültek a tünetek. Pont, mint a fogorvos várójában. De Dargay realista. Olyan nincs, hogy a limfóma magától elmúlik. Tudja, mert konzultált ösmerős szakorvossal. Na ezt nem kellett volna mondani. Virág kitör: Megtiltja, ahogy egyszer már megtiltotta, hogy azt itt elhangzó dolgokat másnak is elmondja a pszichológus. Még akkor sem, ha a csaj úgy dönt, nem kér a kezelésből és tétlenül várja a … És mi jár e tilalom megszegőjének? Na azt már tudjuk, szegény Balázs példáján. Most azonban Dargay viszont-feltételt fogalmaz meg: nem árulkodik, ha Virág megígéri, hogy nem tűnik el szó nélkül.

7.png

És Virág megígéri. Még kezet is ad rá. Nem hiszem, hogy Daragy túl boldog lesz az ülés után, de úgy gondolom, hatalmas eredményt ért el ezen ígéret kimondatásával.

Ugyanakkor a felelősség, amit ezzel a férfi fölvállalt, hatalmas. Jön még Virág és talán sikerült megmenteni, önmagától.

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézescsók 2014.11.07. 13:33:01

Ez az. Ezt a nőt önmagától kellene megmenteni.

Zsoofka 2014.11.07. 13:49:40

Ő az első szereplő, akiben magamra ismerek és ez rohadtul idegesítő.... :) Nekem is vannak olyan emberek az életemben, akiknek nem hagynám, hogy megmentsenek.Csak remélni tudom, hogy olyanok is, akiknek igen...

genevieve 2014.11.07. 20:12:59

nagyon nyomasztó rész volt, végig azt éreztem, hogy legszivesebben megráznám virágot, ébredjen már fel, elég az önsajnálatból...

a hogyvolt szuper, mint mindig:-)

genevieve 2014.11.07. 20:14:05

@mokamini: az élet túl rövid és túl drága ahhoz, hogy válogatni lehetne a megmentők személyében:-)

nemvagyokmatyohimzes 2014.11.08. 21:38:31

Nem akarok belekötni a sorozatba, de számomra felmerült a kérdés, ki engedte/engedhette be Virágot a házba és a lakásba?

Zsoozsy 2014.11.08. 22:36:09

@kedvencdokim: ? Ezt nem értem, mármint a kérdést... Miért? Mármint...?
A hogyvolt szuper, és @mokamini: én is így érzek és ez az, köszi, jól megfogalmaztad, hogy mi olyan frusztráló nekem ebben a lányban: hát pont ez, ez a tükörszerűség... :)
Éljen a hogyvolt! :) No meg a hogyvolt-közösség! :D

Zsoofka 2014.11.09. 08:17:34

@kedvencdokim:
NA visszanéztem: Virág távozásakor még be is szól a dokinak, hogy a helyében ő zárná az ajtót... Gondolom az ajtó azért maradt nyitva, mert Dargay, Virágot várva vagy tízszer kimehetett a folyosóra és egyszer úgy felejtette,,,

Zsoozsy 2014.11.09. 21:19:18

@kedvencdokim: @Zsoozsy: @mokamini: Ja, hogy szó szerint kérdezted...! :) Én meg úgy értettem, hogy átvitt értelemben, hogy ki engedte ezt a karaktert a sorozatba... :D Oké, én kérek elnézést... :) (de éljen a megvilágosodás is! :) )
süti beállítások módosítása