Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x03 - Szerda 16 óra, Misi (1)

2014. október 30. 15:00 - Zsoofka

Szerda van, a szentély 2.0 kanapéján Misi ül, Petra és Tamás 11 éves kisfia. Hogy túlsúlyos és gátlásos, már tudjuk az első évadból, most testet is ölt. Amúgy szép az arca, ha lemegy róla a bébiháj, helyes fiatalember lesz belőle. Hacsak lelkileg tönkre nem vágja őt Anya és Apa háborúja, ami a feje felett zajlik. A mai részben szó szerint.

 1.png

Egyelőre azonban csak Misi van itt, és neki sem sok kedve van beszélgetni. Igenek és nemek jönnek csak elő a szájából, talán az is meglepő neki, hogy valaki az ő véleményére is kíváncsi. Dargay próbálkozik egy darabig, de végül is segítséget kér egy sakktáblától. Játszani kezdenek, hátha megjön a kedve a fiúnak a beszélgetéshez is. A beszélgetés és ezáltal Misi analízisének apropóját az adja, hogy valamilyen rejtélyes ok miatt a fiú nem akar Apa új lakásában aludni, nem szeret ott lenni. Tamás ugyanis elköltözött, be a városba. (Ha jól emlékszem ezt már az első évadban sem értettem: miért Apuka költözött el, mikor őt köti minden szál a birtokhoz, Anyuka meg ízig-vérig városi lányka.)

Megosztott felügyelettel nevelik a fiút, a válás folyamatban van. Ez a „megosztott felügyelet” a világ legnagyobb önzése a szülők részéről. A gyerek a hét egyik felét Petrával, másik felét Tamással tölti. Nehogy már valahol stabil háttere és biztos pontja legyen a gyereknek. Persze, hogy nem jó ez Misinek sem. Főleg, hogy a két szülő a gyereknevelése főbb pontjaiban sem tudnak megegyezni.

2.png

De maradjunk a sakknál. Misi lebénázza Dargayt, sőt azzal vádolja, hogy „nincs meg benne a gyilkos ösztön”. Mint egy lány, úgy játszik. Mikor Dargay a Polgár-lányokkal, mint ellenpéldákkal jön, látszik, hogy a fiú nem is hallott róluk. Bezzeg a „gyilkos ösztön”, az megvan. Illetve gondolom Apuka szerint az is hibádzik belőle, ezért hiányolja ő most a terapeutából. Ha rossz az idő, a fiút mindig sakkozni tanítja az apja – ha meg jó, akkor focizni. Bár ez utóbbit is inkább Apuka szereti, Misi csak az elméletet fújja – ez is kell a „gyilkos ösztön” kifejlődéséhez, hogy ne legyen olyan, mint egy lány, puhány és szerencsétlen. Mert ugye a lányok azok olyanok. Anyámasszonykatonák. Szegény gyerek gondolom ezt hallja napestig Apukánál. Meg az is kiderült, a kaja sem épp a legjobb. Reform. Azért nem szeret Apukánál lenni, mert a férfi csak ilyen-olyan mentes kaját ad neki, másnapra suliba is. Így éhezés van, mert azt nem bírja bevenni a gyomra. Amikor ezt próbálta megbeszélni Apukával, az „kedvesen” megjegyezte: nem baj, ha nem eszik egyáltalán semmit, van tartaléka a pocakján legalább egy évig elegendő. Bezzeg anya! Miért mit ad anya uzsira? Háááát mit: Pénzt. Ő meg vesz rajta csipszet meg csokit. Jaj.

Nem csak a kajával van baj. A fiú állítólag nem alszik jól, sem itt, sem ott. Anya is sokat van fenn éjjel, forgolódnak, sétálnak. Vajon ki nem hagy aludni kit? Bár Anyuka a nyerő uzsonna ügyben, az egész válási műsor miatt Misi mégis Petrát vádolja. Végülis ő volt a megcsaló, a hazug fél, miatta borult fel az idill a családban. Misi szerint papírkutyát nem érdekli, hogy a válókereset be van adva és a felek külön élnek, attól még nem szabad a félredugás. Amikor a pszichológus a szülők válásának véglegességéről beszél, a fiú szép csendesen sírni kezd. Dargay szépen beszél, lassan, érthetően, de cseppet sem tudálékosan.

Épp ott tartanak, ki miatt ment el Apa a családi fészekből, amikor betoppan Anya. Újabb elefánt. A hangulat odalesz, Petra még jól le is cseszi Dargayt, miért sír az a gyerek. Na mégis miért….

4.png

Talán mert válnak a szülei, vele meg labdáznak, kedvük szerint cseszegetik… Aztán Petra észbe kap és – köszönhetően a doki erélyes közreműködésének - kihátrál a rendelőből. Végül mégis Misi az, aki rábeszéli a férfit, hívják vissza Anyát. Mert még a végén aggódni kezd szegény, és ha aggódik idegbeteg lesz és ha idegbeteg lesz, azt rajta fogja kitölteni. Ezt nem mondja, de mi már láttuk az idegbeteg Petrát és nem nehéz odagondolni….

5.png

A visszatérő Petra ugyanakkor őszinte aggodalommal fordul a fia felé, de a „Miabaj?” kérdésre a klasszikus „Semmi” a válasz. Majd rögtön rátérnek a mai nap alapkérdésére: hol aludjon aznap este Misi. Idevárják ugyanis Tamást is. Demokrácia van, bár Anya elhozta Misi cuccait, a fiú szabadon dönthet arról, hol fog ma este aludni. És ha már alvás: Petra szerint nemcsak Tamásnál, otthon sem alszik jól a fia, mintha félne valamitől. Gyakran felriad, és a végén anyuka ágyában köt ki.

Ekkor toppan be Tamás. Késett és ezt Petra rögtön a fejéhez is vágja. Ugyanúgy ülnek ezek ketten a kanapén, ahogy 2 éve már megszokhattuk. A hangulat azonban – ha ez egyáltalán lehetséges – még feszültebb: most ugyanis ott ül közöttük egy kedves gyerek, aki kénytelen ezt a háborús helyzetet elviselni…. Tamás rögtön a közepébe vág: Na mi lesz, hol alszik a kölyök? Hááát ez még nagyon nem dőlt el, talán az ülés végére….

7.png

Tamás és Petra szó szerint a fiúk feje felett „beszélgetnek”, mintha a gyerek ott sem lenne. Apuka nem érti, mi Misi baja az új lakással, Petrát vádolja az ellene való felbujtással. Pedig mi már tudjuk: a fiú inkább az Anyját okolja a házasság szétdúlásával….

Dargay egy darabig némán hallgatja a meddő vitát, mintegy ízelítőt merít így a Misi előtt álló kihívásokból: mi mindent kell elviselnie a fiúnak nap mint nap…. Majd nem kínozza tovább a gyereket, megkéri menjen ki, ne kelljen mindezt végighallgatnia… A fiú vonakodva távozik, előbb Anya kéri szépen, majd Apa határozottan. Petra és Tamás így zavartalanul folytathatja a veszekedést: a férfi szerint a nő elkapatja Misit, a nő szerint a férfi szigorú, de igazságtalan. Dargay szerint viszont nem kellene Tamásnak erőltetnie ezt az ottalvósdit. Örüljön, ha átmegy hozzá a gyerek, de ne erőltesse. Főleg ne izomból, ne legyen ez „büntetés” a kölyöknek. Ha ilyen hangulatot teremt otthon is és folyton szekálja, ne csodálkozzon, hogy menekül az a fiú. Teszem hozzá én, mert én nem vagyok olyan türelmes, mint egy terapeuta.

Miközben a „miben dönthet szabadon egy 11 éves fiú” témában értekeznek, a gyerek háromszor jön ki a kisszobából és próbál meg pisilni… Előszörre csak simán a mosdót keresi, majd a szappant a kézmosáshoz, harmadjára már nem derül ki mit is akar, mert Apuka szimpatikusan belé folytja a szót. Dargay hagyja az események kibontakozását. Tamás azzal vádolja a leendő voltfeleségét, hogy ő neveli béna kacsává közös fiukat, mert mindent megenged neki, elkényezteti és az így nem lesz életrevaló. Egy ekkora gyereknek szabályok kellenek, nem anyuci simogatása, főleg nem az egy ágyban való aludás. Lám egy pisiléshez is háromszor kér anyai segítséget. Dargay csendesen csak annyit jegyez meg: talán ez az állandó veszekedés teszi bizonytalanná a fiút, ezért olyan sebezhető és riadt.

9.png

Tamás egyszerre akar „tökös” gyereket és egyszerre akar uralkodni felette. Ez csak nekem ellentmondás? Dargay is próbál rendet tenni: jó lenne, ha az alapfelállást a két felnőtt egymás közt tisztázná és azt közösen képviselné a gyerek előtt. Nem értem a pszichológust: ezt a gyereket látva, tényleg az a legfontosabb, hogy „megrendszabályozzák”? Nem inkább egy kis nyugalom és béke hiányzik neki? Vagy Dargay is úgy gondolja, ha feláll a Tamás által áhított szabályrendszer, akkor legalább azokon a keretek között nyugalom veszi majd körül Misit? De könyörgöm azt is mondja már meg valaki Tamásnak, hogy azzal, ha folyton gyengének nevezi és megalázza a gyereket, azzal épp az ellenkezőjét éri el, mint amit szeretne….. Annyit azért Dargay is elejt a férfinak, mintegy gondolat-ébresztőként, hogy lehet erőszakoskodni házifeladat-írás, meg nassolás témában, de erőszakkal rávenni egy gyereket, hogy otthon érezze magát a frissen váló apa magányos appartmanjában, na azt nem lehet….

Dargay időt kér Misinek és türelmet, sokat. Miért fontos annyira ez az ottalvás? Kinek fontos? Tamás kezd bepöccenni, mi az, hogy már megint őt analizálják. Ő már egyszer átment ezen, az eredmény kétséges, hisz elváltak. Szálljon le róla Dargay, de nagyon gyorsan….

A pszichológus szavai azonban lehet mégis célt értek: amikor – mintegy végső konklúzióként - arról kérdezi Tamást, erőltessék-e tovább az ottalvást, a férfi némán a fejét rázza. Petra közben kézen fogja az újra előbukkanó Misit és csendesen távoznak.

13.png

A férfi magánya riasztó azon a kanapén. Tamás a jövő hétre újabb randit beszél meg Dargayval a család nevében. Ha már ez a házasság menthetetlen volt, talán a fiút sikerül megmenteni a szülők idiotizmusától….

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tillike 2014.10.30. 15:34:30

Olyan szomoru volt ez a resz, ugy sajnaltam a kisfiut. Megint megfogadtam magamnak hogy ha valaha elvalnak (ami nincs tervben) akkor is normalis leszek a ferjemmel.
Nekem a vegen tetszett Tamas ahogy mar O sem volt olyan "ferfiasan eros" mikor elment a kiscsalad.

Zsoofka 2014.10.30. 15:49:44

@Tillike:
:( Igen, egyetértek. Szerintem fogja még Dargay Tamást analizálni, miért ilyen neki a FÉRFI-képe, miért kell feltétlenül az a "gyilkos ösztön". Petra gyerekkorát kivesézték az első évadban, de ha jól emlékszem Tamásról nem sok minden derült ki....

genevieve 2014.10.30. 20:34:10

nagyon durva volt ez a rész...sose értettem, ha két ember úgy dönt, hogy nem tud tovább együtt élni egymással, és külön költöznek akkor miért akarnak még utána is ütni egymáson...és ha állítólag a gyerek a fontos és szeretik a gyereket akkor miért próbálják rajta azokat az szabályokat behajtani amit egymáson nem tudtak...
azt pláne nem tudom megérteni, hogy a szülők miért a gyereken akarják behajtani azt ami az ő életükben nem sikerült...

a srác viszont nagyon jól játszott - egyébként is jó most is a szereplő válogatás -, bár érdekes lehet neki azt játszani, hogy egy túlsúlyos gyerek, mikor a valóságban is az...

Zsoofka 2014.10.30. 20:38:24

Vidra? ööööööööööö

Zsoofka 2014.10.30. 20:43:06

@genevieve:
Én épp azt néztem, hogy szerintem nem olyan nagy az a túlsúly. Az arca pufók, de túl sok ruha volt rajta a többiekhez képest. Szerintem direkt van "felturbósítva".

Zsoofka 2014.10.30. 20:59:40

a korábbi avatar?... rég volt, talán igaz sem volt.... :)

genevieve 2014.10.30. 21:34:44

tetszett ez a rész, a lány nagyon okos:-)

de most írtó kiváncsi vagyok, hogy mi lehet a bibi

menekülazáldozat 2014.10.30. 22:44:34

Végre egy színészkedni is tudó gyerekszínész. Ejha!
Amugy, alighanem ez volt a legnyomasztóbb rész eddig..
süti beállítások módosítása