Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x02 - Kedd 10 óra, Orsolya (1)

2014. október 29. 13:00 - Zsoofka

Egy nap telt el Abonyi úr látogatása óta, Dargay ismét házon kívül tartózkodik. Ezúttal nem futócuccban van, erősen siet. Aktatáskával a kezében egy üvegpalotába tér be. Itt dolgozik új karakterünk, személyesen maga Bizniszvumen (Orsolya). Dargay hozzá jött, időpontra. Hogy ezúttal ki lesz kinek a szolgálat- tevője az hamarosan kiderül.

1.png

A hölgy hozza a szerep minden sztereotípiáját, szikár, szigorú és hideg. Pár perc elméleti vitát folytatnak a bizniszvumenek hajkölteményéről, de maguk is arra a következtetésre jutnak, hogy ez most kit érdekel…. E beszélgetés során kiderül azonban egy fontos részlet is: ezek itt ketten ismerik egymást régről, akkor még Dargay pszichológuskodott Orsolyának. Most fordult a kocka, Dargay kér jogi tanácsot a nőtől, Orsolya ugyanis ügyvéd.

Jön a régi jó duma az összeférhetetlenségről (aki egyszer paciens volt, az más címke alatt nem lehet a doki életének része – de ennek az elvnek a megtartása ugye már Lauránál is problémásnak). Ezúttal Dargay ismételgeti a mantrát: csak egyszer jött el, nem lesz második alkalom. Na ezt már ismerjük. Orsolya is ismeri, szkeptikus már most. Hogy kellemetlen e neki ez a találka az nem derül ki egyértelműen. Ügyvédi álarc mögé rejti.

Dargay udvarol egy kicsit: bízik a nőben, mondja, aki ráadásul még csinos is. Nem igazán értem az összefüggéseket. Mindenesetre a téma jó alkalom egy kis évődéshez. Az életkor kerül szóba, a pszichológus nagyon udvariasan 35-nek tippeli a nőt, én 45-nek. (Én nyertem, a Wiki szerint Péterfy Bori 1969-ben született. De nyilván a doki akar valamit a nőtől én meg nem….) Végül kiegyeznek 40-ben. De hogy a mateknál maradjunk: Orsolya tizenx éve a férfi páciense volt, most pedig egy kicsit meglepett, hogy a doki újra felbukkan az életében.

2.png

Végül csakcsak a tárgyra térnek és Dargay előveszi a nagy borítékot, benne a Máté ügy részleteit. Orsolya kiszedegeti a lapokat, de újra kettejük múltján mereng. Dargay egyre kényelmetlenebbül érzi magát a felelevenedő múlt okán. Talán újra rájön: nem is olyan hülyeség ezt a pszichológus-páciens kapcsolatot szigorúan a szentélyben rendezni. Ott, ahol ő az úr, ő kérdez, az ő szabályai szerint játszanak. Orsolya kérdései folyamatosan ugyanoda kanyarodnak vissza: nem kínos- e neki 15 év után találkozni vele. Miért lenne az, kérdez vissza a doki, de egyre jobban feszeng és fészkelődik a székén. Orsolya férfiakról kezd elmélkedni, akik pofátlanok és…. és hirtelen rájön, hogy nem kicsit összekeveredtek a szerepek, nem az ő zavaros (?) gondolatai az érdekesek, hanem az ügy amivel Dargay megkereste…

Újra megpróbálnak rátérni szegény Máté halálának körülményeire. Dargay a saját esélyeit firtatja, most komolyan: Mi lesz a vád? Emberölés? A férfi fél Abonyi úr kapcsolataitól, amik elvileg messzire, nagyon messzire elérnek. De hát a bíróságok függetlenek, mondja Orsolya, majd ezen a kinyilatkoztatáson mindketten mosolyognak egy sort.

6.png

Az ügyvédnő tovább rakosgatja a papírokat, majd a férfi jegyzetei után kérdez, amik azonban nem vannak meg. Mert, hogy soha el sem készültek: jegyzetelni csak a kezdő és/vagy béna pszichomókusok szoktak. De ha lennének se adná oda, merthogy van az a titoktartásos izé a terapeuta és páciense között. Orsolya egyre kerekebb szemekkel hallgatja a férfit, a mindent-csak-írásban jogi pályán furcsán hatnak Dargay szavai. Rögtön a saját esetére kérdez, vajon ott sem születtek jegyzetek? A férfi nemmel válaszol, majd némi nagyképűséggel közli, ő olyan okos, hogy mindent megjegyez, ott van a fejében a teljes életpálya.

8.png

Orsolya végül is olvasni kezd, na nem András okos fejében, hanem az átadott iratokban. Dargay pedig előbb a városban néz szét (az üvegpalotából impozáns kilátás nyílik a fővárosra), majd az irodában is. A falon kották képe, ez arra készteti, hogy hangosan kimondja a gondolatait: lám a nő zeneimádatáról tényleg megfeledkezett az évek alatt…. Mintha ez a múltidézés ismét visszazökkentené a saját eredeti szerepébe. Egyre erősebben érzi, nem volt jó ötlet idejönni: félő mindketten megragadnak az eredeti felállásban. Most akkor ő a terapeutája a nőnek és hallgatja annak elbaszott randijának sztoriját vagy a nő az ő jogásza, aki nézi egy elbaszott kezelés következményeit. Orsolya befejezi az olvasást. Megdöbbenve kérdezi a férfit Abonyi megráncigálásáról. „Minden paciensét meg szokta rángatni?” „Akkor én még egész jól megúsztam…” Ezeknek a mondatoknak lesz még ma jelentősége…. A nő szerint végül is nevetségesek a vádak, nem fognak megállni a lábukon…. De ezért nem ártott volna, ha a gondos kezelést, azt, hogy Dargay mindent megtett a gyárosért, papírokkal lehetne bizonyítani. Dokument jeszty. De ha nincs, akkor jó lesz Ágnes írásos véleménye, amit szakértőinek fognak előadni.

3.png

Dargay őszinte: látszik, hogy egy bizonyos mértékig tényleg magát vádolja az események tragikus kimenetele miatt. Nem mintha bármit is megakadályozhatott volna, de tudja: elakadtak Máté terápiájával vagy talán épp ellenkezőleg: túl gyorsan haladtak. Talán, ha nem hagyta volna, hogy elinduljon arra a hosszú útra, egyedül. "Megakadályozhatta volna egyáltalán? Nem…."

Orsolyát inkább a terápia kudarca izgatja…. Vajon tényleg kudarcot vallott Dargay? Ha igen, akkor miért nem küldte máshoz? Talán párhuzamot vél felfedezni Máté és a saját terápiás sorsa között? Talán túlkombinálom?

7.png

Orsolya viszont kezdi túlspilázni: vajon sokszor vall kudarcot Dargay, a terapeuta? Lehet, hogy nem elég felkészült lélekgyógyász? Bizony a bírót, ha odáig jut az ügy, majd ez fogja érdekelni…. Dargay ekkor kimondja eddigi rejtett, de egyre harsogóbb gondolatainkat: ha a nő nem képes rá ügyfélként tekinteni, akkor inkább vegyük úgy, hogy el sem jött…. Orsolya kemény: Minek jött ide egyáltalán? Hivatalosan úgysem lehet ügy képviselője - a már jól ismert összeférhetetlenség miatt. A nő szakmai tanácsa azonban egy - általunk nem ismert, de felmentéssel záródó - ügy miatt azért jól jönne a pszichológusnak.

Dargay megadja magát: egyértelmű, hogy Orsolya valamiféle múltbéli ok miatt ingerült a férfi közelsége miatt, de ha már eljött, bele a csapdába, lássuk, mit kap tanácsul, meghallgatja a nőt. Orsolya ismét kemény: vagy megállapítják a doki felelősségét (szakmai inkompetenciára való hivatkozással) vagy felmentik. Ha a férfi a bíróságon is azzal kezdi, részben felelősnek érzi magát, akkor nem is kell ügyvéd neki, hisz ezzel ítéletet mond saját maga felett. A bíróságon olyan nincs, hogy kicsit felelős, kicsit nem. Ott egyféle igazság van. Döntse el, akar e harcolni. Beszéljen egyértelműen, a bíró nem vevő a mögöttes tartalomra. Dargay egyre inkább úgy érzi, a nő beszél kétértelműen. Miközben Máté a közös ügyük főszereplője, a nő saját – vélten vagy ténylegesen - elrontott kezelését hánytorgatja fel Dargaynak.

9.png

Ebben a nem épp baráti pillanatban toppan be az irodába elefántként Orsolya édesapja. Az idős úr örömmel üdvözli a pszichológust. Orsolya láthatóan kiesik a szerepéből, immár nem egy dögös ügyvédnő, hanem „csak” valakinek a lánya és. Nem lennék meglepve, ha az ő régi kezelését Apuka erőltette volna, ő lett volna az események mozgatórugója. A csaj nagy nehezen kitessékeli Apukát.

Visszatér az első percek évődős hangulata, megint a mennyi 24 +16 című matematikai feladványnál tartanak…. Meg annál, mennyire szerette anno Orsolya a zenét, még búcsúajándéknak is CD-t vett a jó pszichológusnak. Ezek szerint legalább nem haragban váltak el. Csak már megint azok a fránya emlékek: mi a fene is volt azon a komolyzenei CD.n? A búcsúajándék stimmel, csakhogy a békés búcsú nem: Orsolya azt sérelmezte (és sérelmezi ma is), hogy annak idején – érzelmi töltet miatt – Dargay kezdeményezte, váltson terapeutát a nő…. Orsolya ezt a Dargay és közötte zajló analízis kudarcának értékelte. Gyanítom azonban Dargayt inkább az vitte e felé a döntés felé, hogy akkor még jó volt a házassága és nem akarta, hogy Orsolya egy Laura 0.0 legyen. Nem kell hozzá sok pszicho-véna, hogy a férfi kimondja a nap igazságát: „Nem kellett volna ide jönni.”

4.png

De ha már egyszer idejött és 16 év után újra beszélgetnek, újabb részleteket osztanak meg velünk a régi terápiáról. A huszonéves Orsolya zavart volt és feldúlt. Súlyos döntést kellett meghoznia, amiben szerepe volt egy gyereknek is. Mivel egy frappáns kabrió-metafórával rávilágítanak arra, hogy a nőnek a mai napig nincs gyereke, elég könnyű kitalálni, egy soha meg nem született gyerek miatt volt/van kínban a szép ügyvédnő. Hamar ki is mondatik: a férfi újbóli felbukkanása Orsolya életében, felelevenítette azt a majd 2 évtizedes nehéz döntést, amit egy élet elvételének kérdése okozott. Dargay nyíltan rákérdez: Talán őt teszi felelőssé a nő az elvetetett gyermekért? És Orsolya sem kertel: Igen, pont ezt teszi. Dargay megint jön a kétféle igazság elméletével, amit az ügyvédnő már a Máté ügy esetében is elvetett: lehet, hogy most az akkori abortuszt vétekként éli meg a nő, de akkor, az életének abban a szakaszában, talán az volt a helyes döntés. Így vagy úgy, de azt a döntést akkor is Orsolya hozta meg, nem a pszichológus, tehát saját magára tessen haragudni, ne vetítse azt ki a pszichológus bácsira…..

14.png

Ennél a résznél hirtelen észbe kapnak. Orsolya bocsánatot kér a kirohanásért, Dargay a lábatlankodásért és egyáltalán, mert idejött. A nő ismét felveszi a profi ügyvédnő jelmezét és kollégát ajánl maga helyett. Reméljük ott nem figyel be a közös múlt.

13.png

Dargay magába roskadva távozik. Önbizalma, ha lehet még alább süllyedt. Érik az alapanyag a pénteki nagy kibeszélős részekhez. Már előre várom mit fog szólni mindehhez Ágnes. Addig is kiutalok egy piros pontot annak, aki bekasztingolta Péterfy Borit erre a szerepre. Csúcsszuper :)

Címkék: terápia
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoofka 2014.10.29. 17:19:21

:) Üdv Geni! Jo, hogy újra itt! Bekezdett az új evad rendesen... Pont, mint 2 éve... :)

foxwiththegloves (törölt) 2014.10.29. 18:23:17

@genevieve: szia Zsöni!:) vártalak:)

Orsolyához: ezt az évadot még láttam eredetiben, az utána következőt már nem, úgyhogy elkerülhetetlen h összehasonlítsam, bocs, akit zavar, az ne is olvassa tovább. Az eredeti színésznő nekem olyan kis bohókásan bájos volt, nagyon megkedveltem, P.B. elsőre kicsit furcsa volt, sokkal nyersebbnek tűnt. De ahogy teltek a percek, úgy lett egyre érdekesebb, és a végére már baromi jó volt (és már nem is akartam összehasonlítani).

A hétfőhöz: nekem viszont nagyon izgalmas lett volna, ha politikai vetületet is kap a sztori. Az eredetiben nem politikus hanem üzletember a faszi (asszem), gondoltam, ha már változtattak, legyen is értelme. Én nem féltem volna, szerintem a Terápia nagyon intelligensen tudta volna kezelni a témát, és nekem lenne is erre igényem. Vkivel az előző évad végén beszélgettem pont itt erről, h be mernének-e vállalni politikai témát nem csak a Terápiában, hanem bármilyen sorozatban ma Mo-n. Sajnos nem. Külföldön egy politikai sorozat abszolút lehet sikeres, mind a nézők mind a kritikusok körében. Nálunk konkrétan szóba sem jöhet. Na mindegy.
Még egy változtatás, ami furcsa volt: az eredetiben a lány nem ilyen ezoterikus meg szekta vonalra került, hanem jótékonysági munkát végzett Afrikában. Azért ez másképp árnyalja a karaktereket szerintem. Nekem ez a kimegyek meditálni külföldre típus kevésbé szimpatikus legalábbis.

genevieve 2014.10.29. 20:44:18

@mokamini: már nagyon vártam, aztán majdnem lemaradtam a kezdésről:-))

remélem ez az évad is lesz olyan jó, mint az előző...

genevieve 2014.10.29. 20:45:27

@foxwiththegloves: néha-néha ide lestem, csak nem történ semmi érdekes:-)

na de hamarosan indul a vv7 is:-))

Hajni írásait szoktam olvasni a hír24-en...

Zsoozsy 2014.10.30. 15:17:01

Azért kimaradt egy szerintem elég fontos momentum a beszámolódból, méghozzá az, amikor apuka berontott és nem csak hogy Orsolya vált apuci pici lányává az ügyvédnőből (amin azért pszichodoki is jót mosolygott, meg persze én is, hogy micsoda viselkedésváltozás... :) Pláne, h nekem is van egy ilyen sztorim egészen kis koromból, tizenegy-két-négy éves lehettem, amikor meghallottuk a barátnőmmel az egyik - korunkbéli - übervagány nagyfiú-jócsávót hazatelefonálni és beleszólt a telefonba, hogy "szia mami" - azóta is úgy vigyorgok, ha ez eszembe jut, sőt, nem rég még mondtam is neki, így jó húsz évvel később :D, hogy hogy megváltozott a szememben egy pillanat alatt és hogy vesztette el ezzel a két szóval a vagány csávó álarcát... :D ), de amivel apuka még oltogatta is a kicsi lányát, az azért elég meredek volt, hogy hogy kicsípte magát a kicsi Orsika a régi pszichodoki érkezésére, amire azért nekem is a Laura-szál flesselt be, naná... És ez, azért, szerintem nem mindegy, mármint elég fontos infó...

Zsoofka 2014.10.30. 15:22:19

Köszi a kiegészítést, én ezt elintéztem egy Laura-említéssel, vagyis, hogy Orsi is lehetett volna egy Laura-élmény.... de Apuka tényleg nagyon ott volt, ahogy ezt 2 félmondattal belengette :)

Zsoozsy 2014.10.30. 15:30:56

Amúgy köszi a hogyvoltokat, olyan vicces, h amióta olvasom, úgy is nézem a részeket (előbb, mint hogy olvasnám...), h na, vajon erről mit fogsz írni... :D

Ja, és még vmi: a hétfői politikusról olvastam/hallottam vhol a készítők kommentjét, h az a legnagyobb kihívás vele, h senki ne tudja semmilyen párthoz azonosítani. Szerintem amúgy jó, hogy politikus, úgyis annyi sztereotípia van hozzájuk+üzletembernek ott volt Máté. (vagy másik országok verzióiban hogy van? Én elakadtam végül velük, pedig az első hetet megnéztem az amerikain és az izraelin is és szerintem tök érdekes az összehasonlítás - bár persze a magyar úgyis mindig jobb! :D)

Zsoozsy 2014.10.30. 15:34:29

Ja, és még még valami: :) Én már a harmadik részt is láttam (pedig még csak tévém sincs! :P ) Az össz spoilerem csak annyi, h MISI!!! Várom a hogyvoltot és az eszmefuttatást róla! :D

Zsoofka 2014.10.30. 15:39:30

@Zsoozsy:
Szívesen :) Egyszer sem biztos, hogy ugyanazt fogjuk gondolni minden történésről, de ez ettől szép. Majd írd le, ha te másként látsz benne dógokat mint én!
Én nem láttam egyik előzményt sem, a 1. magyar évad után belekezdtem az amcsiba, de nekem baromira hiányzott belőle Mácsai, én miatta kezdtem el ezt az egészet nézni. Az még oké, hogy ott mások játszák az eseteket, de a szívem-lelkem követelte a vissza a kedvenc pszichológusomat. :)

Zsoofka 2014.10.30. 15:40:16

@Zsoozsy:
Már kinn van HV! Jó olvasást! :)

Zsoozsy 2014.10.30. 15:42:11

@mokamini: Igen, sztem én is azért sz*rozom le az összes többit, mert még ha én nem is Mácsai miatt kezdtem nézni vagy nézem, de az biztos, hogy annyira központi és határozott, karakteres karakter, hogy nincs még egy olyan, és annyira nagyon más minden más, de mondjuk ettől érdekes.
És naná, h szólok, h kimaradt vmi szerintem fontos vagy ha én máshogy gondolom - ez tetszik a legjobban a hogyvoltozásban, nem csak, h vicces, de h micsoda dumaparty (és tök értelmes kommentáradat!) alakult ki itt ehhez a sorozathoz, ez szerintem tök ritka, és ezért értékes! :)

Zsoozsy 2014.10.30. 15:42:46

@mokamini: ó, juhú, de szupi, de izgi, de milyen kár, h épp rohannom kell - na, majd este! :D

Zsoofka 2014.10.30. 15:46:44

Oké! Gyere írd le, hogy láttad Te!
Épp a péntekivel küzdök (a csüt. a legütősebb szerintem, de semmi spoiler), Ágnes megint megdolgoztat :)
süti beállítások módosítása