Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Konyhafőnök 1x24 - Na, ilyen a tökéletes konyhafőnök!

2014. október 03. 10:41 - oharozsabimbolehetnek

Utolsó előtti nap, már csak hárman vannak: Kányalánya, Marci és Kálmi. A konyhában már csak három pult van, amellett állnak egyenszerkójukban a dobogósok. Azt észrevettétek, hogy az utolsó hétre a cipőjük és a gatyájuk is ugyanolyan? Ma rájuk bízzák, mit készítenek, de nem a zsűrinek főznek, hanem Zsidai Zoltán Roynak, aki étteremtulaj, hét (!!!!) étterme van, és úgy néz ki, mint a szegény ember Russel Crowe-ja.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.37.54 AM.png

A másik Pataky Péter, aki gazpachot készített a kiskuktáknak pár adással korábban. Ma nem is pultnál kóstolnak, hanem damasztabrosz mellett, terített asztalnál.

Tíz perc alatt kell összeszedni az alapanyagokat. A feladatnak mindenki örül, mert ebben jól meg lehet mutatni a tudást. Magabiztosan kezdenek dolgozni. Zé az első zavaróember. Marcitól megtudja, hogy újragondolt fish and chipset fog készíteni.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.39.17 AM.png

Ha már itt van, szeretné megnyerni a mai napot is, aztán a holnapit is. Kálmi olasz melót készít, amiben lesz hús és zöldség, de ennél többet nem értettem belőle. Kányalánya már dédelgeti a győzelmet, “sötét sarokban” sírna hetekig, ha valamiért mégsem sikerülne. Miért érzem azt, hogy ez a csaj mindent első szóra megkapott az életében? Valami bonyi ételt csinál egyszerű alapanyagokból, lesz benne valami gazpachoszerű, az már egyszer biztos. Zé megdícséri, hogy jó áll a hajában a halpikkely. A zsűriasztalnál kimondják a nyilvánvalót: aki ennyi időt végigszívott, annak nagyon szar lesz egy nappal a tíz millió előtt elvérezni. Séfúr először Kányalányához érkezik a kérdéseivel. Azt tudakolja, hogy mi lesz az extra az ételben, elég lesz-e a barnavaj föld különlegességnek és mellesleg kiszedi a hajából a pikkelyt.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.39.47 AM.png

Marcinak jelzi, hogy ég a vaja, kezdje újra a halat egy elmosott serpenyőben. Kálmit arról faggatja, hogy ha kívül is, belül is bacon lesz, az nem lesz-e sok. Aztán örül, hogy a tanácsait ma már mindenki megfogadja, és nem támadásnak fogja fel. Kiderül, mi az a barnavaj föld, amit Kányalánya készít: tejport vajban megpirítasz, és olyan állaga lesz, mint a homoknak, de közben tejízű. Ezt mondjuk megkóstolnám. Marci folyamatosan időszűkében van a halpucolás miatt. Kányalánya elkészült a barnavaj földdel, és nagyon elégedett, még a zsűrire is kipillant, az arckifejezése pedig azt mondja “látjátok? kész van!”. Lassan vége az időnek, tálalnak bőszen, majd lejár az idő.

Józsi és Terrier hátramennek az asztalhoz, de kóstolni nem fognak. Két pincér érkezik, akik majd felszolgálják az ételeket, így nem derül ki a kóstolók számára, hogy kinek a tányérja van épp előttük.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.40.59 AM.png

Elsőnek Kálmi kajája jön, ami porquetta puttanesca mártással és cukkinikrémmel. Roy egyszavasokban kommunikál. Elsőre azt mondja, hogy “férfias”. Aztán azt, hogy “só”. Péterséfnek ízlik, meg tetszik a színe is. Ő nem érzi sótlannak. Másodiknak Marci krumplipikkelyes hala jön, ami épphogy elkészült. Nem mindegy? Elkészült, vagy nem? Ez olyan, mint valamelyik korábbi adásban a rizottó kapcsán, hogy “az utolsó pillanatban vetted le a tűzről”. De levette, és ez a lényeg. Vissza a kóstoláshoz. Hangos csámcsogások, szuttyogások hallatszanak. Péterséfnek a töltelék jó, de a remulád nem annyira, és a csírák nem kellenének a tányérra, mert már ez már nem divat. Roynak tetszik maga az étel, de a citrom bénán van a tányéron. Ja, és ezek szerint tud egész mondatokat mondani. Kányalánya étele a harmadik, tőkehal ajo blancoval és szőlővel. Azért utáljuk nyugodtan a csajt, de ez az étel árulkodik a legmagasabb szintű szakmai hozzáértésről és trendismeretről. Roy a ropogósságot hiányolja a tányérról. Péterséfnek fura a püré, de legalább annyira finom is. Az elején jó, de a végén a fog már hiányolja, hogy ráharaphasson valamire. Hú, de cifra kritika! Roy még hozzáteszi, hogy nincs karaktere ennek az ételnek. Kijön mindenki a szobából, hogy elmondják, milyen volt a kaja.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.41.23 AM.png

Ugyanazt halljuk, mint bent a szobában, úgyhogy ezt most kicsit felesleges időhúzásnak érzem. Ami pluszinfó ebben a részben, hogy Kányalánya főztjénél Péterséf megjegyzi, hogy a crusta öncélú volt, és kesernyés. Kányalánya kapkodja a szemöldökét bőszen. Zé felteszi a kérdést, hogy melyik ételt tennék fel az étlapjukra, amire mindketten a tőkehalat mondják, ami ugye azt jelenti, hogy megint Kányalánya nyeri az első kört.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.42.23 AM.png

A második feladatban egy háromfogásos menüt kell főzniük. Előétel-főétel-desszert. Józsi lesz a konyhafőnök. Muhaha! Elsorolja, mit fognak főzni, majd hajcsár üzemmódra vált.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.47.25 AM.png

Sütő begyújt. Hal lepikkelyez, kiszálkáz, befed sóval. Gombákat tisztít. Legyenek egyformák, ha nem azok, akkor is legyenek azok. Józsi megmutatja Kányalányának azt a fogást, amit már egyszer korábban Marcinak is, hogy hogy kell a rókagomba lábát lekapirgálni. Joghurt kaporral kikavar, fűszerez. Maradék citromot felhasznál vinaigrette-hez. Kálmi kicsit lemaradt, de aztán sikerül visszazökkennie. Zé Kányalányánál látja legjobban, hogy hajlamos a lemaradásra, Kálmán pedig a leggyorsabb most. Bort feltesz redukálni. Tejet feltesz melegedni. Cukor, flanpor elkever, só, tojás hozzáad. Forró tejhez kever, pudingosodásig főz. Citromhéjat beletesz, habzsákba tölt, fagyóba tesz. Kalácsokat leszélez. Hopp, Kányalánya nem a fehér vágódeszkán dolgozik. 

Screen Shot 2014-10-03 at 9.49.04 AM.png

Tojásfehérjehab készül. Zé szerint elfelejtették, hogy versenyen vannak. Kányalánya folyton kérdez, vagy mert nem érti, vagy mert nem figyel. Spenótlevelet olajba tesz, fonnyaszt, levesz, jégfürdőbe tesz. Gombát süt. Almát felvág. Miért a fehér deszkán dolgoznak? Cukrot karamellizál, almákat beletesz. Nem kevergetjük a karamellt, tessék újrakezdeni! Marci a karamell újrakezdése miatt időt veszít. Koriandert felaprít, félretesz. Redukciót melegít. Halat elővesz, lemos, leszárít, ízesít. Uborkát bekavar. Tálalni kell már az előételt, különben nem lesz idő a többire. Kányalánya is úszik. Halat gőzbe tesz. A desszert tálalása jön. Kánya el akar ájulni. Gázpisztollyal tojáshabot pirít. Szószt ízesít. Józsi elmeséli, hogy kell tálalni a főételt, aztán kihozza a sütőből Kányalánya halát. Idő letelt, mindenkit kifingatott ez a feladat. Nem is csodálom, másfél órát főztek egyfolytában. Józsi meg megmutatta, kb. mit kellett volna eddig csinálni konyhafőnökként.

Screen Shot 2014-10-03 at 9.50.59 AM.png

Most az eredeti zsűri megy kóstolni az asztalhoz, de a kaja nem érdekli őket. Így végig tudják beszélni az összes versenyzőt a műsor elejétől fogva. Kánya tud letisztultan főzni, de képes hibázni is. Az idővel rendesen van gondja, és kupi is van körülötte. Hatalommániás, harcias és elszánt. Marcitól eleinte félt a Séfúr, mert nagy. Törekszik átvenni az újhullámot, de neki a retro áll jól. Kitartó, küzdő szellem, és intelligensen tanulékony. Kálmi hét közben csöppent bele a tutiba, jól főz, és szépen tálal. Makacs, de sokszor ebbe törik bele a bicskája. A mai második feladatban Marci kapkodós volt, Kálmi keveset kérdezett és egyből felfogta a dolgokat, Kányalánya sodródott, nem szervezte elég jól a munkáját. Közben elfogyott a kaja, arról nem beszélnek, de minek is, ha a Séfúr receptje, és ő is koordinálta a főzést. Végül eldöntik, hogy a döntőbe biztosan bejuttatják Kálmit. Nagyon nagyot sóhajt, el is sírja talán magát. 

Screen Shot 2014-10-03 at 9.51.51 AM.png

Kányalánya a másik döntős. Marcitól elbúcsúznak mosolyogva, szimpatikusan. Látszik, hogy nagyon megkedvelték a srácot. Józsi vicces beszédet tart, és azt javasolja Marcinak, hogy ha a vízilabdában elfárad, akkor ezzel foglalkozzon tovább. A pult mögül mindenki kijön kezet fogni vele. 

Screen Shot 2014-10-03 at 9.52.26 AM.png

Ő maga büszke, lehet is, mi is azok vagyunk rá, kicsit irigy is vagyok a csapattársakra. Holnap háromfogásos menüt kell készíteni, de nem egyedül, lesz segítségük. Be is jönnek libasorban a középdöntős versenyzők, közülük választhatnak segítőt maguknak a döntősök. Kálmi Sanchot választja először, Kányalánya kiakad. Péter is elkel, Kányalányának. Kálmi második embere Goldenboy, Kányáé pedig András.  

Screen Shot 2014-10-03 at 9.53.14 AM.png

Ééééés holnap Zé lecseréli a pizsit öltönyre! Úgyhogy érdemes lesz nézni és olvasni.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rayen 2014.10.03. 13:56:38

Csapatválasztásnál olyan érzésem volt hogy Kálmi szívesebben dolgozna egyedül, mint bármelyikükkel. :))

szebeee 2014.10.03. 14:32:10

Szvsz a Sancho Goldenboy páros meghozhatja Kálminak a hőn áhított győzelmet. Az elődöntők alatt közel sem volt felhőtlen a zöld csapat közti összhang, egyik személy főnökösködése alatt sem.

szebeee 2014.10.03. 14:36:50

Bocs a dupláért. Azért Sancho arcza megért volna egy képet ide a postba, amikor Kálmi kiválasztotta, és Kányalánya cseppet kiakadt :D

Nagy Endre 2014.10.03. 14:42:23

Kálmi jó szakács lesz vagy már az is.Kányalánya döntős lett ez várható volt de nem tud csapatban dolgozni.Iszonyú idegesítő és előjönnek azok a tulajdonságai amik egy házisárkánynak szoktak.Rendetlen ráadásul, csalt is de lebukott (vágódeszka)Ráadásul Kálmi beválasztotta a csapatába az egyik kedvencét:DRemélem Kálmi nyer és nem azért mert férfi hanem mert fejben és mentalitásban is jobb mint a csaj.És ide ez kell.Egy konyhán a leányzó 2 perc alatt megbolondulna mert nem úgy mennek a dolgok ahogy ő szeretné.

furmintszaraz 2014.10.03. 15:19:55

Valószínűleg mindkettő megtalálja a számítását a szakmában, és nem is érdemtelenül - rajtuk múlik már nagyrészt. Előzetesen Kálmánra fogadnék, mert jobb a csapata. Egyébként amikor bejöttek Andrásék, egyikük arcán sem a felhőtlen örömöt lehetett megpillantani :)
Írjátok többen, hogy Rozinának kedveznek - ha így lenne, akkor nem feltétlen Kálmánt hozták volna ki a nap győztesének és így első választónak annak ellenére, hogy az első feladatot Rozina nyerte (és ha jól emlékszem, ezért nem járt jutalomelőny ezúttal).

Duke Silver 2014.10.03. 18:18:47

@furmintszaraz: lehet én vagyok mocsok, de András helyében nekem megfordulna a fejemben,h ez a némber mit művelt velem, és lehet kicsit "túl laza" lennék a munkámban...

egyemakisszíved 2014.10.03. 18:50:32

@Duke Silver: András a csapatjáték idején sem akart törleszteni azért, mert nem tudott főnökként kibontakozni – amiért egyébként saját magát éppúgy okolhatja, mint a társait. Ha már genyóskodás, inkább Tamásnak kéne Kálmánt befékezni, titkos ügynökként, ha tényleg jóban vannak Rozinával. De valószínűleg mindkettőjük csapattársai arról akarnak majd mesélni, hogy a nyertes csapatban szerepeltek. Mindkét döntősnek jók a vezetői képességei, így az ő oldalukról a csapatmunkával nem lesz baj. Talán Rozina merészebb, fantáziadúsabb az ételkészítésben, ez a javára billentheti a mérleg nyelvét.

kittike 2014.10.03. 19:56:02

Csodalkoznek ha nem Rozinával nyeretnék meg a versenyt!!!Az első perctől kezdve nyomták!!Nagyon idegesítő,öntelt!,erőszakos...abszolut unszimpatikus,de főzni tud!!viszont nem jobban mint a többiek!!tudjuk miert nyer,ha nyer!Hajra Kálmán!!

Gia 2014.10.03. 20:20:44

Hejdeszupi. :-) Minden rossz érzésem ellenére Kálmán nyert.

Duke Silver 2014.10.03. 22:26:54

@egyemakisszíved: ebben nem értünk egyet. Rozina minden ,csak nem jó vezető. Nagyon ügyes a konyhában, jól érzi az ízeket, hatalmas a tudása, és azt folyamatosan fejleszti is. De az emberekhez nem ért, és ahogy... SPOILER

...a végén viselkedett azt láttam,h nem is látja, hogy hol a hiba. Ebben mondjuk nagy kanala volt Chefúrnak, aki gyáva módon nem mondta ki a végső értékelésnél, hogy ez bizony a csapatjátékon ment el neki.

SPOILER VÉGE

PÍÍÍ 2014.10.03. 23:52:43

Hiába no, emberek vagyunk. Még a Séf is ember. Aki nem szimpatikus, az még neki sem az, akármilyen ügyesen főz...
Rozzancs a humán részen égett oda, de nagyon.
Ritkán érzek ennyire ellenszenvesnek egy vadidegent, neki sikerült kiverni a biztit...
És tény, hogy az a legveszélyesebb, hogy tényleg nem érti, miért bukott ekkorát...ekkora arcot szabadlábon!!! Már zsebben érezte a 10 millát!!!
Nem is tudom, hogy őt sajnáljam, vagy magamat, hiszen akár holnap találkozhatok is vele..., remélem nem!!!
Mindent összevetve: meglepő, de örömteli végkifejlet!!! HURRÁÁÁÁÁ!!!

Cimili 2014.10.04. 00:59:47

Kálmi nyert, hurrááááááááá! :) Rozinának akkora arca volt, ezen csúszott meg.

Gia 2014.10.04. 04:39:53

Érdekes,a többség (én is) nem is annak szurkolt,hogy ki nyerje meg ezt a versenyt,hanem annak,hogy ki biztosan ne.Egyébként lehet,hogy Kányalánya kapott pár milkát,hogy eljátsza a naaagy vesztest..Sosem tudjuk meg.

Béres György 2014.10.04. 09:05:14

Nagyon örülök hogy nem ez a beképzelt béka nyerte a versenyt. Idegesítő volt, az örökös grimaszolásával, okoskodásával, és ahogy a többieket semmibe vette.Mikor valamilyen hibájára figyelmeztették, mindig megmagyarázta hogy a zsűri téved, és ő mindent tökéletesen csinált. A döntőben is hazudott, mert bár Péter egyszer nagyot hibázott,a cukrot összekeverte a sóval, a második hibát ,a 35%-s tejszínt,azt nem Péter követte el, hanem Ő.Kétszer is elmondta hogy ezt a zsíros tejszínt használja.Persze Z-nek ezt is Péter hibájaként rótta fel. Amúgy is egy borzasztó idegesítő személyiség , nem nehéz elképzelni hogy ha nyer, mekkora arca lett volna. Szerencsére Józsi séf átlátott a szitán..Határozott volt , és nem engedte hogy a beépített ember,(mert az öreg az volt),rájuk erőltetve akaratát győzelemre segítse milliárdos barátja pukkancs lányát. És az indoklása megállta a helyét, hiszen Rozinak csak egyszemélyes konyha való. Bár szerintem Ő saját magával is nehezen jönne ki.

penna 2014.10.04. 09:50:36

@Gia: Kányalánya a milliárdos Wossala György lánya is, nemcsak Kánya Katáé :). Így szerintem a csajnál a pénz nem számított, de a győzelem annál inkább. És én is egyetértek mindenkivel: ritka irritáló nő, aki a kritikát sosem fogadta el, emberekkel nem tud bánni, és bizony, téthelyzetben nem tudta jól megszervezni sem a munkáját, sem beosztani az idejét. Örülök Kálmán győzelmének. A szülei ismeretében nem lepődtem meg rajta, egyrészről színészkedett, produkálta magát, másrészről egy gazdag, elkényeztetett liba benyomását keltette, aki megszokta, hogy mindenki fölött áll, és azt is, hogy mindent megkap, mindent elintéznek neki. Pedig Peti bácsi tolta is a szekerét rendesen a döntő értékelésnél, ritka gusztustalan volt, Séfúrnak viszont nagy pacsi, tisztességes döntés született!

Azt viszont sajnos lefogadom, hogy akár az rtl, akár más csatornák lecsapnak Kányalányára és sokat fogunk vele még találkozni mindenféle műsorban, hiszen show-t (ill. cirkuszt) tud csinálni :(.

egyemakisszíved 2014.10.04. 09:50:42

@Duke Silver: Egy vezető megválogathatja, hogy kivel akar és tud együtt munkálkodni. Marcival Rozina nagyon jól együtt tudott dolgozni, Marci is jó véleménnyel volt a főnöki teljesítményéről. Úgy tűnik, a zöld csapat tagjaival ez nem nagyon ment, ha rajta múlt volna, Tamás biztosan ott lett volna a csapatában, de Kálmán elorozta, hogy ne választhassa. Sejthető volt, hogy előbb-utóbb utoléri Rozinát az erősen versengő játékstílus kockázata, hogy mikor az ellenfélnek lehetősége lesz, hogy őt is hátrányba hozza, megteszi viszonzásul, a lehető legrosszabb időpontban. Ha Józsinak az kiborulás, amit most látott a konyhában, nem látott még kiborulva senkit. Ezért kár, hogy nem volt egy nő sem a zsűriben, az legalább az érzelmi reakciók tükröződését nem látta volna hibának. Valószínűleg rossz döntés volt, hogy ragaszkodott a zöld csapat tagjaihoz, hiszen ő maga is mondta korábban, hogy egész más volt velük, mint Marcival. Talán több lelkesedést várt volna tőlük, a régi csapat emlékére, de azok úgy tűnik, nem voltak tőle boldogok, hogy ingyen statisztálhatnának a győzelméhez. Attila és Tamás meg örültek, hogy még egyszer szerepelhetnek a tévében, jól lehet vele csajozni. Ha rájössz, hogy szabotőr van a konyhádban, a minimum az, hogy azt mondod, ilyen nincs. Mondjuk szerintem tényleg nincs, a só és a cukor közötti különbséget azért észre lehet venni, legkésőbb, mikor már kiöntötted, azért a kristályszerkezetük nem teljesen egyforma. Főleg, hogy pár napja még Péter is ugyanazzal a sózott, cukrozott. A csapatmunkát összehasonlíthatóan akkor lehet értékelni, ha mindketten ugyanazokkal dolgozhattak volna. Egyébként a valódi séfek is teljesen különbözőek, a nemrég lezajlott séf főzőversenyben is az egyiknek be nem állt a szája, mindenkit oltogatott, viccelődött, a másik meg szótlanul dolgozott. Úgy látszik, itt a zsűri a szótlan, kevés beszédű üzemmódot preferálja. De már az elejétől tudható volt, hogy a végén Kálmán fog nyerni, annyi arcoskodó dumát vágtak be Rozinától. (Ha a teljes interjúit hallhattuk volna, nyilván lett volna benne ellensúly, Rozina elég színesen és gyakran kis túlzásokkal szokott beszélni.)

Doberdo 2014.10.04. 10:48:55

Kányalánya állandóan csak fényezte magát és az öreg mogul végig mellette volt....

Bikli néni 2014.10.04. 10:58:44

@penna: "Kányalánya a milliárdos Wossala György lánya is,"
Ó köszönöm az infót, most már értem, miért volt nekem is ugyanaz az érzésem, ami a posztban is le volt írva, hogy ezen a nőn tisztán látszik, hogy világ életében megkapott mindent a feneke alá és ezért érzi alanyi jognak, hogy neki minden jár, még a győzelem is.

Nagyon-nagyon örülök ennek a végkifejletnek, Kálmán végig szimpatikus figura volt, Rozina viszont egy rettentő taszító jelenség. Elismerem, óriási tudással bír a konyhában, olyannal, aminek én (és gondolom, itt a legtöbben) a töredékét se fogom tudni soha prezentálni, de emberileg teljesen vállalhatatlan. Akármennyit fizetnének, akármilyen hírneve lenne, nem akarnék abban a konyhában dolgozni, ahol Rozina a főnök. És ezt nagyon sajnálom, hogy így expressis verbis sosem lett kimondva a Séf által, hogy egy vezetőnek - nem csak a konyhában, mindenhol - alázatosnak kell lennie a beosztottjaival, akik a keze alá dolgoznak, vagy ne csodálkozzon a végkifejleten.
Rozina azt kapta, amit megérdemelt, a célegyenesben verték képen. És bár nem hittem benne, hogy meglépik, örülök, hogy a zsűri végül korrekt döntést hozott.

Nagy Endre 2014.10.04. 12:40:01

@penna: Szerintem aki egy befolyásos ember gyereke az ne egy ilyen műsorban szerepeljen.Tudta hogy kiderül kinek a kölyke nem?A hátszelet nem moshatja le magáról úgysem.Bármennire is kreatív és ügyes a modora és a máskohoz való hozzáállása miatt sem győzhetett.Győzött a tényleg jobbik versenyző.

penna 2014.10.04. 13:27:37

@Nagy Endre: miért ne indulhatna gazdag ember gyereke is? Hol húznád meg a határt a befolyásos embernél? Pénzösszegnél, pozíciónál? Pl. 500 mFt alatti szülők gyereke indulhat, felette nem? Államtitkáré igen, főov.-é nem? És akkor mi van a család távolabbi tagjaival vagy netán férjekkel, szeretőkkel? Hogy lehetne ilyet kivitelezni? Sehogy.

Rozinának abból volt pechje, hogy a Wossala név ritka név, illetve az anyja az elmúlt években körbejárta már a különböző stúdiókat, dicsekedve a lányával, aki évekig Olaszo.-ban tanult vmi gasztronómiai egyetemen, szóval a csaj az internet világában pláne könnyen lenyomozható volt. Ha nyert volna a csaj, nem tartottam volna érdemtelennek rá, más kérdés, hogy nem neki drukkoltam, így viszont az rtl ügyesen kikerülte azt, hogy bundával vádolhatták volna.

Ami nem tetszett a műsorban, az viszont nemcsak Rozinára, hanem sok más indulóra vonatkozik: Kálmán, Ati, Tibor meg még jó páran képzett szakácsok, akik ebből élnek. Kálmán pl. sok éve főzőtanfolyamokon is oktat. Marci, András és még többen viszont tényleg amatőrök. Abszolút sportszerűtlen volt ezt így egybemosni és profi és amatőr szakácsokat egymással versenyeztetni.
Rozina esetében plusz jön még az, hogy Pierre és ő közös projektben dolgoznak, munkatársak évek óta. Ez a tény jobb helyeken összeférhetetlen, itt meg egymást zsürizgetik.

fran7 2014.10.04. 13:37:43

Nekem tetszett a műsor. Sőt azt gondolom, hogy Ati és Rozina telitalálat volt. Mert mindketten mertek reagálni. Egyik mert futóbolond, míg a másik az elkényeztetett lánykák stílusát hozta. A magyar realityknek nagy problémája, hogy mindenki igyekszik semmilyen lenni. Nem taktikázni, nem pózolni. Noha mindannyian csináljuk ezt. Csak a munkában megtanulunk pókerarcot vágni. És hátul puffogni, mikor a főnök nem látja. Ők ketten nem ezt az utat hozták. Szerintem, amit csináltak belefér a hétköznapi életben is elviselhető részben. Talán ezért volt jó a műsor. Mert ilyenek az emberek. Nagyképűek, elkényeztetett fruskák, bolondosak, fegyelmezett sportolók, magukat szépfiúnak képzelők, szabályokat el nem viselő hippik.

mosca.della.frutta 2014.10.04. 15:16:28

@PÍÍÍ: mindent elmondtál, amit én is akartam, nem is szaporítom a szót, nagyon örülök Kálmán győzelmének, megérdemelten vitte el a fődíjat, nagyon rossz ízt hagyott volna a show maga után, ha méltatlan végeredmény születik - meg is fogadtam, hogy akkor nem nézem a másodikat, de így nézhetem majd, hurrá! ;)

mosca.della.frutta 2014.10.04. 15:25:16

hiányoltam egyébként a végéről egy átfogó értékelést a séftől, természetesen a két finalistától - vagy akár mindhármuktól -, hogy ki miben volt erős, miben gyengébb, nem ártott volna Rózában tudatosítani, hogy mik a gyengeségei, mert szemmel láthatóan kevéssé, vagy egyáltalán nem volt tudatában ennek - az önteltsége erősen akadályozta ebben, ami pedig egyértelmű gátja a további fejlődésének, pedig valóban tehetséges, csak nála az emberi oldalon van jelen komoly deficit.... igen, én is úgy gondolom, ki kellett volna emelni, hol ment el számára a verseny, és hogy Kálmán mely területe/ken előzte be, számomra úgy kerekebb lett volna a műsor.

amúgy is hagyott némi hiányérzetet bennem, amikor a felfokozott hangulatú verseny szitu, és az eredményre való, levegővisszatartott várakozás után hirtelen véget ért az egész, kicsit összecsapottnak éreztem... ti nem?

mosca.della.frutta 2014.10.04. 15:27:16

bocsánat, javítok: "két finalistáról", nem "-tól", értelemszerűen ;)

mosca.della.frutta 2014.10.04. 15:29:41

...és persze alig várom a h/v-ot a fináléról, kedves rózsabimbó! :)

Leone_510 2014.10.04. 16:44:07

egy két adást láttam de az öreg zsűritag az nagyon tolta a Rozit , nem néztem mert nem akartam hányni a rtk szennytől

Duke Silver 2014.10.04. 19:09:07

@egyemakisszíved: ne haragudj, de továbbra sem tudok veled egyetérteni. :) Győzködni nem akarok senkit, az nem lenne Ron Swansonhoz méltó, de a véleményemet azért megpróbálom kifejteni:
1 - Nincs olyan, hogy ugyanazzal a csapattal mérkőznek meg az ellenfelek. Ha ebbe az irányba akarjuk elvinni a dolgokat, akkor lassan a filozófiánál kötünk ki, ami egyébként nem baj, sőt, tök érdekes, csak nem nagyon tartozik a tárgyhoz.
2 - Azt sem tartom feltétlenül igaznak,h megválogathatja a vezető,h kivel dolgozik együtt. Ennyi erővel mindenki Lebron James-el akarna egy csapatban kosarazni, a tavaszi döntőben még is kikapott a Heat ;-) Egy jó vezetőnek igenis túl kell lendülnie azon, hogy az egyik alkalmazottnak bizonyos területen vannak fogyatékosságai, és úgy felosztani a feladatokat, hogy az a lehető legkevésbé kerüljön elő. (Azt elismerem, hogy Péter hibája nem ebből fakadt, viszont szándékosnak sem éreztem azt)
3 - a harmadik egy olyan téma, amibe nem szeretnék mélyen belemenni, hisz férfiként a nőkről írni necces téma, így megpróbálok visszafogottan fogalmazni. Úgy gondolom, hogy azzal, h Rozina viselkedését általános női vonásnak állítod be az összes nőre vonatkozóan gyakorolsz éles kritikát. Én úgy értelmeztem, hogy nem az érzelmi kitörések miatt nem nyert (lásd Atit se zavarták haza, pedig én kést nem mertem volna a kezébe adni az ürgének), hanem mert lekezelő, nagyképű és esetenként bizony tirpák volt. Emiatt nem tudta rendesen vezetni a csapatait, és még egyszer: emiatt sem jó vezető.
4 - Rozina stílusa, illetve, h milyen kifejezéseket használ, mennyire színes: erről nem tudok mit mondani, nem ismerem személyesen a hölgyeményt (ezek után nem is nagyon szeretném :D ), így persze, lehet hogy összevágták... csak másról akkor miért nem?

egyemakisszíved 2014.10.05. 09:36:32

@Duke Silver: Itt a műsorban megválogathatták a csapatkapitányok, hogy kivel dolgoznak, bár Marcit sajnos nem küldték vissza a játékba. De szerintem ezt minden valamire való főnök megteheti, hiszen ha nem is ő írja alá a munkaszerződéseket, döntő szava lehet egy elbocsátásban. Szerintem azért mutattak Rozináról szinte csak olyan bejátszást az utolsó részben, amiből sugárzik, hogy bízik a saját tudásában és büszke a teljesítményére, hogy megkönnyítsék mindenkinek a győztes személyének elfogadását, aki nem ő lett. Tömegmanipuláció. Minden valóságshow-ban ezt csinálják, bevallom, ha olyan játékost segítenek vele, akinek drukkolok, kaján örömmel nézem, ha fordítva, roppant idegesítőnek találom. Sajnos nálunk nincs meg a kultúrája annak, hogy ha valaki jó valamiben, ki merje mondani, nyugodtan büszkélkedhessen a teljesítményével. Nekünk inkább az álszerénység jön be, ha sikerült is valami, a véletlen műve, bocsánat, hogy élek, én szegény egérke. A zsűri a csapatmunkát hátráltató tényezők közé sorolta, hogy valakinek az arckifejezésén meglátszik, hogy mit gondol, érez, sőt azt is, ha hangot ad nemtetszésének. (Kálmán is kritizálták emiatt, hogy forgatta a szemét Ati bénázásákor.) Szerintem meg jó, ha pontosan tudjuk, mi jár a velünk szemben álló fejében, mert azzal is tudunk valamit kezdeni. Rozina stílusát, hangnemét én inkább férfiasnak nevezném, csak furcsa, hogy nőtől látjuk, talán ez teszi nehezen elfogadhatóvá sokak számára. Szerintem minkét döntős jó irányító, csak az egyik a hallgatag, a másik a beszédes. Ha úgy vesszük, itt visszakerül Rozina a nőkre jellemzőnek ítélt szerepbe. Amúgy meg ha a döntő két ételsorát látom egy étlapon A és B menüként feltüntetve, én Rozináét rendeltem volna meg, de ez nyilván ízlés dolga. Vendégként, ha bemegyek egy étterembe, engem az étel érdekel. A készítés folyamatából meg az, hogy időben megkapjam, jó alapanyagokból dolgozzanak, a higiénés szabályokat betartva. Ebben mindketten jók voltak. A Józsi által emlegetett időzavart én nem nagyon tudom értelmezni, ha végül a kaja időben kész lett, mint Rozina minden esetben. A rendmániája sem érdekel különösebben. Ami a pazarlást illeti, Kálmán volt, hogy nem tett fel valamit a tányérjára, már elkészült ételből (szószt, tésztát) mert nem ítélte megfelelőnek (még több idő, elhasznált villany, gáz). Az még nagyobb pazarlás, mint Rozináéknál a háromszor készült krémalap. A fejlődés szempontja viszont hátrányba hozza azokat a versenyzőket, akik már eleve magas szintről indulnak, hiszen olyan látványos ugrást nem fognak produkálni. Mondjuk Kálmán is nagyon tudott már.

Duke Silver 2014.10.05. 11:37:25

@egyemakisszíved: hát... harmadszorra is úgy kell kezdenem, hogy nem tudok veled egyetérteni. Bár tény, nem is kell. Igazából nem érzem, hogy bármelyik állításomat is cáfoltad volna, azon kívül, hogy azt hajtogatod: Nem, nem így van, ROZINA RULEZ! :)

"De szerintem ezt minden valamire való főnök megteheti, hiszen ha nem is ő írja alá a munkaszerződéseket, döntő szava lehet egy elbocsátásban. " - nem főnökről, vezetőről beszélünk. A kettő messze nem ugyanaz, és bizony van, hogy akinek egy csoportot kell vezetni olyannal is együtt kell dolgoznia, akiben nem feltétlenül bízik. Ez ilyen.

"Tömegmanipuláció" - Nem vagyok tisztában azzal, hogy mekkora nézettsége volt a műsornak, így azt se tudom megítélni, hogy mekkora felhördülés lett volna, ha Rozina nyer. Ennek ellenére ez nekem meredek. Nem hiszem, hogy az RTL-nek jobban megérte Kálmán, aki nagyon ügyes, jó szakember, de sótlan. Rozinát lehetett volna a Kiskegyed, etc. címlapjára rakni, stb. Szóval, ha valóban manipulálni akartak volna, akkor inkább ebbe az irányba.

"szegény egérke" - az, hogy vki tisztában van a tudásával vagy az, hogy valaki kérkedik vele, az két teljesen más kávéház. Sokan említették Rozina kapcsán az alázatot. Egy jó vezető igen is alázatos, és úgy vezeti a beosztottjait. Ő nem ezt tette, innentől kezdve nem tartom védhetőnek, hogy Rozina jó vezető. És igen, ebben néha az arckifejezések, stb is beletartoznak. Ha a vezető nem képes összeszedetten, nyugodtan működik, akkor ezt az alkalmazottaktól se várhatja el. Kálmán esetében ha jl emlékszem Terrier tette ezt szóvá, aki mint kiderült nem kicsit volt részrehajló.

"Rozina stílusát, hangnemét én inkább férfiasnak nevezném, csak furcsa, hogy nőtől látjuk, talán ez teszi nehezen elfogadhatóvá sokak számára." - Rozina sok esetben tahó volt, ezt pedig ne írjuk már le "férfias" tulajdonságnak, mert az nettó hülyeség.

"Vendégként, ha bemegyek egy étterembe, engem az étel érdekel." - Igen, és ha nem konyhafőnököt kerestek volna, hanem legjobb szakácsot, akkor valszeg Rozina is nyert volna. Mert egy konyhafőnöknél az összes többi tényező is fontos.

" Ami a pazarlást illeti, Kálmán volt, hogy nem tett fel valamit a tányérjára, már elkészült ételből (szószt, tésztát) mert nem ítélte megfelelőnek (még több idő, elhasznált villany, gáz). Az még nagyobb pazarlás, mint Rozináéknál a háromszor készült krémalap." - én ezt is kettébontanám. Kálmán valamit úgy ítélt meg, hogy nem sikerült, ezért nem adta ki. Persze ez se szerencsés. De Rozináéknál a pazarlás oka sima "Misskommunikation" volt, ami megint csak a vezetői képességeit kritizálja valahol, hisz nem volt jó a kommunikáció a csapaton belül.

ÉS VÉGÜL: én nem meggyőzni akarlak téged. Te Rozinának szurkoltál, sajnálom, ha emiatt esetleg rossz kedved lett. Nekem Marci volt a legszimpatikusabb, de Kálmánnál jó helyen van a díj. Ennyi. Minden jót! :)

mézescsók 2014.10.05. 16:32:24

Ahogy olvasom a kommenteket, rá kell jönnöm, hogy kies szép hazánkban én voltam az egyetlen, akinek fogalma sem volt róla, ki az a Wossala és mi köze Rozinához. Kánya Katához való kapcsolatáról is innen értesültem. Igaz, mindezek a dolgok nem is érdekeltek és ezt elkönyvelem saját szegénységi bizonyítványomnak. Szóval: nekem Rozina nem a családi viszonyai és ebből - esetleg - adódó - hendikeppje miatt volt ellenszenves, hanem a viselkedése miatt.
Hogy milliomos gyereke indulhat-e ilyen versenyen? Miért ne? Feltételezzük - és szerintem joggal -, hogy egy családfő normális esetben támogatja a gyerekét, ha jól szituált, akkor ráadásul ezt általában anyagilag meg is teszi (tudom, Bill Gates végrendelete szerint sem örökölnek a gyerekei, de megjegyzem - némi rosszindulattal -, hogy alapítványokon és egyéb informális csatornákon persze mégis...., ráadásul törvényesen, és akkor a kapcsolati tőkét vagy mindazt, amit a családfő életében még megkapnak, már nem is említettem). Mindenesetre az, hogy Rozina külföldi egyetemen tanulhatta a szakácstudományt, nyilván némi anyagi áldozatot is követelt a családjától. Nem irigylem tőle és nem is hozom fel hátrányára. Én is segíteni fogom minden erőmmel a gyerekemet és roppantul mérges leszek, ha ezt a szemére hányják, mert ne neki dödögjenek, hanem nekem, És a gyerek miért ne fogadhatná el? Erről a témáról viszont leszállok, mert messze vezet és köze nincs ahhoz, hogy ki a jobb konyhafőnök.
És ehhez kapcsolódóan még valami: Rozina úgy állította be a dolgot, mintha az élete múlna a győzelmen. Mint tudjuk, talán a játékosok közül az Ő élte múlt legkevésbé ezen.

Én nem kedveltem Rozinát, de tobb dolgoban egyetértek @egyemakisszíved:- del:
- tömegpszichozis: Múködik. Ha van egy versenyző, játékos, aki bár tény, hogy jól főz, de egyfolytában fényezi magát, az bizony a nézők számára előbb-utóbb ellenszenvessé válik. Rozinának ez a verseny csak róla szólt. Az egészséges önbizalom jó dolog és a győzelemhez nélkülözhetetlen. De - bocsánat, hogy azonosítom magam a nézők többségével - bizony irritáló, ha valakiben a legkisebb kétely sem merül fel, ha néha elbizonytalanodik, ha felméri, hogy esetleg hátha akad, aki nála jobb. A túlzott magabiztosságra elhúzom a szám, Talán azért, mert estem már pofára olykor, de ez legyen az én bajom. És a csatorna bizony Rozinának főleg ezt az oldalát mutatta, és nekem is az a gyanúm, hogy nem véletlenül. Mintha azt akarták volna belénk súlykolni, hogy ezt a játékot csak a nőci nyerheti meg.
- A játékkiírás biztosan nem zárta ki a hivatásos szakácsokat, mert ha megtette volna, akkor több, mint a fele mezőny nem indulhatott volna. Ez szerintem nem baj. Nem ösztönös tehetségeket kerestek, hanem konyhafőnököt. Ki is hullottak szépen az egyébként szimpatikus amatőr szakácsok (Marci, Titanilla, stb.). Az más kérdés, hogy mennyire egyenlőek az esélyek.
- Biztosan nem volt a kiírásban, hogy a zsűri bármelyik tagjának a kollégája, gyereke, szeretője, szomszédja, stb. nem indulhat, de azért nem gusztusos. Vannak versenyek, ahol csak az elért teljesítmény számít. Ha Phelps csak ezredmásodpercekkel is, de gyorsabb, mint Cseh, akkor Ő a világ- és olimpiai bajnok, ez ilyen egyszerű. Viszont minden olyan játékban, ahol az értékelésnél a szubjektumnak szerepe van, illik kizárni mindenféle kötődést, mert akkor az lesz, ami most van.
- Nekem, egyes szám első személyben jobban bejönnek az olyan személyiségek, akik csöndesebbek, kevésbé törtetők, nyugodtabbak, még akkor is, ha nem ők szolgáltatják a műsort. Ugyanis nem biztos, hogy túlzott egóval rendelkező játékosok öndicshimnuszaira vagyok kiváncsi, hanem arra, hogyv csinájta és hogy sikerült az aioli, vagy topenád.

Igazán igazságos talán akkor lenne a verseny, ha lenne egy un. társadalmi zsűri is laikusokból, egyszerú éttermi vendégekből, akik eldöntenék, melyik étel tetszett nekik jobban. Lenne emellett egy hivatásosokból álló zsűri is - külön teremben, a két ítész csoport egymástól és a versenyzőktől is elkülönítve és kamerákon figyelnék, mit művelnek a konyhában -, pokolian kiváncsi lennék rá, hogy mennyiben egyezne a vélemény. Ez viszont nyilván egy másik játékforma.

egyemakisszíved 2014.10.05. 22:22:48

@Duke Silver: Csak azt akarom mondani, hogy ha a műsorról lehántjuk a valóságshow-elemeket, jogos érveket lehet felhozni Rozina győzelme mellett, így nézve a csalódottsága nagyon is érthető a végén. Számos sportversenyben technikai pontszámokat is adnak, ami nagy súllyal esik latba a végeredménynél. Rozina szakmai tudását senki sem kérdőjelezte meg, így azt hiszem, elhihetjük, hogy az ételsor, amit készített, technikailag nehezebb volt, mint Kálmáné. Az értékelés többi eleme meglehetősen konfúz volt, és a versenyzők előtt valószínűleg rejtve maradt végig (vezetői képességek, fejlődés stb.), és az én látásmódom szerint nem volt köztük jelentős különbség. Egy korábbi versenynapon Kálmán irányítása alatt a segédje által készített és végül fel nem szolgált kifliféleséget ugyanúgy tekinthetünk munkaszervezési vagy kommunikációs problémának, amit ráadásul nem is tudott már korrigálni, ehhez képest Rozina a döntőben a hibát még félkész állapotban felfedezte és javítottak. Az, hogy valaki egy főzőverseny hajrájában nem a nyugalom szobra, úgy gondolom, nem különösebben számít egy leendő konyhafőnök munkájában. A versenyhelyzet nem munkahelyzet a konyhában, általában. Talán egy ponton tűnt Rozina gyengébbnek: fáradékonyabb volt, ami koncentrációs problémákat okozott a végén. (Pl. Amikor Józsi utasításai alapján főztek, néha kicsit lemaradt, vagy amikor a tálaláshoz a döntőben előre kérte az olajat a segédeitől, kétszer szóltak neki, hogy már ott van, de csak harmadszorra hallotta meg, és ide sorolnám még a malőrt is a tejszínhabbal). Lehet, hogy azzal, hogy mindig magasra tette magának a lécet, nagy odafigyelést igénylő ételeket főzött, jobban elfáradt. Kálmánt sokszor kritizálták, hogy biztonsági kűrt fut. Az is lehet, hogy a forgatás alatti leállások idején Rozina társasági életet élt, míg Kálmán pihenő üzemmódba kapcsolt, ki tudja. De teljesítménye a győzelemhez is elég lehetett volna. De a történetmesélés szintjén Kálmán győzelmével több ember tudott azonosulni, mint a kommentekből is látszik, így a műsor sokak számára úgy tudott véget érni, hogy győzött az igazság, meg aztán legszebb öröm a káröröm. (A végén ki-ki vérmérséklete szerint egy jó kis mondást is szűrhet le magának a világról. Látjátok, gyerekek, aki túl magasra tör, pórul jár. Szép erény a szerénység. Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Így járnak végül a protekciósok.) De Kálmánból nem lehetett volna tévéműsort csinálni. Az, hogy egyes szereplők mely tulajdonságai kerülnek előtérbe, a műsorkészítés szempontjai diktálják. A sok negatív jelzőt Rozina neve mellett elég méltánytalannak érzem, sajnos ezzel jár, ha valaki nagyon határozottan valamilyen, nem átlagos és nem rejti véka alá sem a véleményét, sem az érzéseit. Marci kiesése után örültem volna, ha a történetszövés abba az irányba fordul, hogy egy harcos nő nyer valóságshow-t, ha már egy szavazós megnyerésére az ország valószínűleg még nem érett meg. Talán egy zsűrizőset megnyerhet. De nem. :)

Duke Silver 2014.10.05. 23:34:12

@egyemakisszíved: ne haragudj, de azt hiszem a véleményemet már többször is kifejtettem. A harcos nő nyer -témától pedig feláll a hátamon a szőr. Lehet, hogy én vak vagyok, de szerintem semmi, de SEMMI hátrány nem érte Rozinát amiatt, mert nő. Emiatt szerintem nem szerencsés az egész magyar társadalomra kivetíteni ezt. Persze, vannak gondok az egyenjogúság terén, de ez most nem erről szólt, és Hál'Istennek nem erről szólt. Nem is értem, hogy miért kell ide keverni. Ez nem jó látásmód, hogy ellenségképet keresünk (nők vs. férfiak). A tudását nem vontam kétségbe, szerintem senki sem. De azt te se vitathatod, hogy bizony összeférhetetlenség volt Terrierrel, és tolták is a szekerét. Győzelemhez is elég lehetett volna... de nem lett. Kálmán megérdemelten nyert. Az, hogy melyik sort választottad volna... az meg ízlés dolga. Azon nem lehet vitatkozni. (Mi a kedvenc színed? - A zöld. - Dehülyevagyazegyszarszín). Még egyszer, én nem győzködni akarlak, tőlem aztán annak szurkolsz, akinek akarsz. Én csak a "nem-jó-vezető" dologra szerettem volna rávilágítani, mert az bizony tény.

mosca.della.frutta 2014.10.06. 00:45:33

@Duke Silver: szívemből szóltál - nem csak ebben, de az összes kommentedben -, nagyon egyet tudok érteni veled. (Y)

PÍÍÍ 2014.10.08. 01:35:52

@Duke Silver: sosem fog megérteni Téged "egyemakisszíved", mert Ő szerelmes Rozálba vagy ő a kányamama... úgy küzd Rozikáért, mint egy hős lovag vagy egy anyatigris...vakon. (szó szerint!!!)
Szerintem jobb is így Neked...és nekünk is. Ahogy olvastalak, szerintem el tudod engedni. Engedd el, hadd menjen...
Aludj nyugodtan, mi is úgy láttuk Rozit, mint Te. Olyannak, amilyen valójában.
süti beállítások módosítása